Tagovi

Nedostatni temelji tvrdnji g. T.Pikettya

Drugi dio analize knjige Kapital u 21.stoljeću - Thomasa Pikettya

O čemu je knjiga g. Pikettya trebala pisati, a nije
Svaki autor ima pravo zalagati se i vjerovati u teoriju i koncept. Svaka knjiga stručnjaka ili znanstvenika mora biti promišljana uz pomoć znanstvenih i stručnih metoda. Ako nije pisana uz pomoć stručnih metoda onda nije stručna.
Kapital ne djeluje u izoliranim uvjetima već po pravilima zakona i (ne)upravljanju vlada pa je analiza kapitala bez analize pravnih i drugih uvjeta u kojima djeluje nestručna.

A/ Izostavljeni sadržaji

Izostavljena je analiza uzroka nejednakosti između država
Analiza utjecaja međudržavnih odnosa i aktera koji djeluju u više država na nejednakost država i građana je izostala. Primjerice "igre" dolarom koji je svjetski novac, međudržavni ugovori o trgovini i drugi, manipulacije cijenama sirovina, interne cijene multinacionalnih poduzeća, diplomatsko-ratna djelovanja i druga. Ta djelovanja svakako su potakli ekonomski razvoj i bogaćenje građana u nekim državama, a siromašenje u drugim.

Nastanak nejednakosti bez djelovanja kapitala i tržišta
G. Piketty nije izvršio analizu važnih zakona koji reguliraju stjecanje prihoda poduzetnika i građana iz proračuna, kupovanja od države, preraspodjele novca za operativne troškove javnog sektora te poreza. I ova područja državnog djelovanja stvaraju i povećavaju nejednakost.

Nastanak nejednakosti zbog lošeg upravljanja i organizacije javnog sektora
Zaključiti iz financijskih pokazatelja i proteklih događanja o budućnosti je sumnjivo.
I početnicima u području organizacijskog znanja je jasno da uspjeh države ovisi o njenoj organizaciji-javnom sektoru i središnjoj državnoj upravi koji bi trebali stimulirati razvoj i jačati konkurentnu moć.
Sadašnje organizacije javnih sektora i razvijenih država su loše i već više desetljeća usporavaju ili čak destruiraju razvoj država.
Pod pretpostavkom razvoja javnog sektora razvoj države se može nastaviti i postići ravnomjernije i pravednije ostvarivanje prihoda, a znatno smanjiti preraspodjelu u korist bogatih i poreze. Uvođenje novih poreza je nedopustivo.
Ovo bi smanjilo kapital krupnih kapitalista, povećalo kapital srednjih i malih kapitalista te povećalo bogatstvo i potrošnju građana.

Nastanak i povećanje nejednakosti zbog premještaja kapitala u imovinu bogatih i loše regulacije države

B/ Izostavljeni prijedlozi za sprječavanje i otklanjanje nejednakosti

Država može djelovati na teškoće povezane s nejednakosti na više načina: sprječavanjem nastajanja nejednakosti, otklanjanjem stare nejednakosti i otklanjanjem nove nejednakosti.

Sustavni načini sprječavanja nastanka nejednakosti
Oni koji vjeruju da su porezi i stimulacije državi raznim akterima kvalitetna sredstva države nisu u pravu. Uzimanjem onima koji imaju i davanjem onima koji nemaju. (nepotrebni trošak oporezivanja i dodjele novca, loše odluke, korupcija) usporava razvoj države.
Svrha postojećeg sustava poreza države je jačati one koji vladaju. Sustav financira njihovu ljudsku strukturu i regulira kome uzeti, a kome dati. Tim se sprječava okrupnjavanje materijalne baze konkurenata u borbi za vlast.
Korištenje poreznog sustava i sustava stimulacije je doveo do slabljenja dijela država i siromašenja.
Smanjivanjem poreznog sustava i sustava stimulacije građana i poduzetnika koje treba drastično smanjiti uspostavljaju se temelji za bogaćenje većine građana. To su sustavni načini smanjenja nastanka nejednakosti.
Nastanak nejednakosti se može spriječiti i drugačijim pravilima za državne kupovine i prodaje. Time bi se povećavao broj građana koji dobivaju poslove, a država bi imala veći broj kapitalista i bogataša

Sredstva za smanjenje postojeće nejednakosti
Nejednakosti se može ispraviti i naplatom prava korištenja zemlje sa svrhom zaštite javnog interesa, primjerice zemljišta za stanovanje iznad 1000 m2 u gradovima i 10000 m2 izvan gradova.

C/Pogreške g. Piketty-a u analizi kapitala*
(* kapital ala Piketty je svaka imovina koja se koristi zbog ostvarivanja profita)

Upitna svrha sadašnje organizacije država
Koji ja svrha organizirati državu tako da prvo omogućava nastanak stvaranja i povećanje nejednakosti pa tek onda dio nejednakosti otklanjati porezima.
Svrha je da se time želi zadržati kontrola nad novcem i resursima, a time i građanima odnosno udaljiti građane od odlučivanja o državnim poslovima.
Država se može organizirati tako da sprječava nastanak nejednakosti.

Neistina je da tržište jedino uspostavlja i povećava nejednakost
Knjiga «23 stvari koji Vam nisu rekli o kapitalizmu» Ha Joon Changa je jedna od brojnih koja dokazuje da tržište ne postoji (op. odnosno da tržište postoji u malom dijelu odnosa između građana, između građana i malih poduzetnika i između malih poduzetnika.)
Dakle, tržište ne može znatno uzrokovati nejednakost.
Nejednakost uzrokuju loše upravljanje i loša organizacija javnog sektora-loši zakoni i provođenje.

Načela državnih strategije koja su destruktivna i potiču nejednakost
O dvije važne stvari se ne govori, a propustio je i g. Piketty.
Vlasti se zalažu za privatizaciju (prodaju državne imovine) s tvrdnjom da će građanima biti bolje navodno zbog kvalitetnijeg odlučivanja u privatnom sektoru.
Zalažu se da prorezi, koji su se povećali nekoliko stotina postotaka u posljednjih stotinjak godina i dalje povećavaju.
Tvrdeći da stvaraju racionalni sustav države koja će biti bogata stvaraju iracionalni sa većinom siromašnih građana. Umjesto da se sšo manje novaca preraspodjeluje zbog racionalnih odluka, preraspodjeljuje se sve više. Što više poreza, to više mogućnosti za loše upravljanje, kriminal, korupciju lošu preraspodjelu i lošu stimulaciju, dakle siromašenje građana.

Zašto g. Piketty nije pošao od prihvatljivog cilja stvaranja novog korisnijeg državnog sustava
Bogatstvo građana ne samo da je prihvatljivo ono bi moralo biti cilj države. Bogati građani grade razvijenu i jaku država koja im omogućava uvjete ostvarivanje toga. Minimalno porodično bogatstvo bi trebalo biti na ovom stupnju tehničkog i tehnološkog razvoja oko 120,000 eura stan – 15.000automobil + 3000 neto prihoda mjesečno po zaposlenom članu obitelji.

Organizacija središnje državne i lokalne uprave te javnog sektora koji bi ostvarivao te ciljeve bi tada bila bitno drugačija od one koju imamo danas, a koja je nakaradna i protivna javnom interesu.
Sadašnja organizacija države je oblikovana da ostvaruje nejednakost i siromaštvo za većinu građana.
Promjena organizacije države i javnog sektora je djelotvorno sredstvo za znatno smanjenje nejednakosti, a čak i sredstvo za bogaćenje većeg broja građana.

Financijske metode i pogrešno tumačenje konteksta podataka lako istinu pretvaraju u neistinu
"Financijske analize" često obrađuju financijske podatke pa «promišljaju» obrazloženja zašto su se podatci dogodili.
To je loša metoda jer se mnogo toga može zaboraviti, a to je ovaj tekst dokazao. To je loša metoda jer ako se ne razumiju procesi koji su stvorili učinke,financijske podatke joji se analiziraju, mnogo toga može biti pogrešno protumačeno pa će i sredstva za uklanjanje loših učinaka biti pogrešna ili loša. To je dokazao i Piketty koji nudi sredstva otklanjanja nejednakosti koja se neće moći sprovesti u život u slijedećim dekadama. (globalni porez, porez na velike prihode i naslijedstva)
Financijske analize su sekundarno važne, a primarno važne su analize sustava upravljanja i organizacije) – obje koje se dešavaju u pravnom sustavu ili protupravnom i izvan pravnom djelovanju.
Financijske analize mogu utvrditi što se dogodilo, ali samo po onim podatcima koji su se sakupljali ali ne i po onim podatcima po kojima bi se moglo utvrditi što se je stvarno dogodilo.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci