Tagovi

Nedodirljivi R. Čačić ili tko će biti brži - Čačić ili Karamarko?

Da li u nas ipak ima nedodirljivih političara, zašto prosvjedi nisu masovniji, da li sadašnja oporba vladi jamči boljitak Hrvatske nakon promjene vlasti, da li eventualna ostavka vlade i novi izbori za Sabor znače i otvaranje perspektive za posrnulo gospodarstvo Hrvatske?? Kolega Mrak postavio je odličnu dijagnozu stanja vezano za prosvjede, a njemu i vama obećao sam to potkrijepiti jednim primjerom - primjerom kako je HNS talac svog nevjerodostojnog čelnika, Radimira Čačića. Ispričavam se Mraku ako bude u situciji da sudjeluje u kampanji SDP-a, jer ovaj moj tekst ujedno postavlja i pitanje vjerodostojne politike SDP-a koji koalira s Čačićem odnosno HNS-om. Ali, vodim se mišlju kada je nešto istinito, treba biti poznato hrvatskoj javnosti(i koristiti Hrvatskoj), neovisno o tome sviđalo se to nama osobno ili ne.
Inače, ovaj tekst se bazira na knjizi Krešimira Kovača koja je reklamirana i na našem portalu.

KRITERIJI MORALNOSTI
Radi se o tome da je u turbulentnim vremenima izuzetno važno pokazati da budući ministri trebaju udovoljavati strogim kriterijima – od stručnih preko općeprihvaćenih, do, posebno, moralnih. Naravno, sve je podložno raspravi pa i ovaj komentar o Radimiru Čačiću, koji desetljećima nudi bombastična rješenja, predsjedniku HNS-a, čovjeku koji ne skriva visoke ambicije i aspiracije na odlučujuća mjesta u budućoj vladi. Što god mi o njemu mislili, u konzultacijama na Pantovčaku, pojavljuje se kao drugi čovjek oporbe, odmah iza Zorana Milanovića, njegovu riječ neki uzimaju vrlo ozbiljno u vremenu traženja izlaza iz krize, sve do neposrednog tajminga odnosno voznog reda za izbore i referendum o pristupanju EU. Narod može prisiliti vladu Jadranke Kosor na ostavku, no, jedan kome ne bi smjelo biti mjesta u budućoj vladi je i Radimir Čačić i to ne samo zbog DEBAKLA STOLJEĆA nego i činjenice da nije upoznao javnost sa sudskim epilogom prometne nesreće sa smrtnim posljedicama u Mađarskoj. Bahat nije u stanju upravljati autom, a upravljao bi Hrvatskom?? On je među zadnjim političarima koji može aktualnu vladu označavati "brodom luđaka, bez kormilara", on nema moralni kredibilitet za takvu izjavu.

NOVINARI ISTRAŽUJU…
Podloga ovom dnevniku je, kao što se već spomenulo, knjiga Krešimira Kovača „Uspon Radimira Čačića 90-tih“, opširan i detaljan izvještaj o najavljivanom „poslu stoljeća“ u Izraelu 1992. godine koji je završio kao „debakl stoljeća.(Internetsko novinarstvo, Zagreb, 2011.) Zanimljivo, čovjek koji se poduhvatio delikatnog istraživačkog poduhvata je diplomirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i apsolvent je Studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a knjiga je zapravo rezultat istraživačkog projekta danske organizacije novinara Scoop network, te boravka i rada autora u Izraelu.
Naime, postoje ozbiljne indicije da su taj propali posao izgradnje stanova za naručitelja (izraelska firma Ben Yakar Gat, zapravo Vlada Izraela predstavljena Arielom Sharonom,) i privatizacija Coninga kao i njegove transformacije poslije, u vezi. Inače, Ariel Sharon je poznat po svojoj beskompromisnosti i tvrdoj liniji prema palestinskom narodu, a stekao je i nadimak „buldožer“ što je tadašnjeg ministra trgovine, industrije i građevinarstva (l990-1992.) svrstavalo u najmanju ruku u kontroverzne izraelske političare.

KARAMARKO VS.ČAČIĆ
Od istrage ministra Tomislava Karamarka protiv Radimira Čačića, nespretno najavljene u Saboru, bar za sada, nema ništa. Zbog istinoljubivosti, trebalo bi vidjeti koliko je istine u spomenutom poslu stoljeća i privatizaciji Coninga kao i glasinama i o mutnim poslovima Coninga na Jadranu (Zelena punta). Sve to ukazuje i na pitanje kredibiliteta Hrvatske narodne stranke, koja će u izbornoj kampanji s "ranjivim" predsjednikom biti prisiljena na defenzivu. Tako se i moglo dogoditi da je već sada od Josipa Đakića (HDZ), također nevjerodostojne političke persone, preporučeno Čačiću da „uči mađarski, jer će mu uskoro trebati“. Da ne spominjemo da će Čačić u vladi uvelike opterećivati kontakte buduće vlade s Izraelom i židovskim svijetom koji dosta dugo pamti kada ga se pokuša izigrati - i dijelom uspije.
Istina, bile su to ratne godine, posla na domaćem tržištu nije bilo, što ne znači da se trebalo dokazivati u poslu koji je od prvog trenutka bio neizvjestan, a započeo je, svi analitičari su suglasni, štetnim ugovorom koji umjesto zarade u gradnji 1294 stana i trgovina, obećavao gubitak od 11,4 milijuna $ i podređeni položaj Coninga i podizvođača u tom poslu. Pokazalo se to kada radnicima firme „Zagorje“ nisu redovno isplaćivane plaće, kada su štrajkali, i kada su radnici na gradilištu iznenada ostali – bez prehrane - te je na gradilištu u Ashkelonu, desetak kilometara od pojasa Gaze, zavladala anarhija. Okončana je tako da su radnici po hitnom postupku vraćeni u Hrvatsku, a vrijedna građevinska operativa-građevinski strojevi „Zagorja“ zaplijenjena od izraelskih vlasti. Čačić je upozoravan da prekine ovu poslovnu avanturu, no on je ustrajavao, a pretpostavlja se da je to činio kako si ne bi pokvario izglede na parlamentarnim izborima l992. Istina, bilo je nekih objektivnih okolnosti koje su se ispriječile u ostvarivanju ambicioznog projekta - zatvaranje pojasa Gaze, kašnjenje opreme i materijala, oštra zima…

POSLOVIČNO BAHAĆENJE…
Do danas nije potpuno jasno tko je prekinuo radove, no spomenuto istraživanje okolnosti propasti „posla deteljeća“ zaključuje da se najvjerojatnije radilo o greškama Coningova menadžmenta ali i onom najgorem – odljevu novca u projekte oko privatizacije Coninga.
Cijeli posao negativno se odrazio na izraelsko-hrvatske ekonomske odnose, uslijedile su arbitraže i sudski procesi koji se zapliću do krajnje netransparentnosti. Tome su pridonijele i kćeri-firme Coninga koje su nicale kao gljive poslije kiše, sve s ciljem da se prikriju tokovi novca.
Stečajni upravitelj imovine Coninga u Izraelu opisao je autoru knjige Kovaču pokušaj da se u Beču riješe nesporazumi, no sastanak je propao jer je Čačić iskazao agresivnost i nevjerojatnu sigurnost u sebe, okrivljujući za cijeli debakl firmu Ben Yakar Gat. Ostaje činjenica da su Izraelci predlagali Čačiću dolazak u Izrael, no on je to izbjegao.
U drugom dijelu spomenute knjige opisuje se privatizacija, obezvređivanje, neplaćanje dugova i propast Coning holdinga o čemu vjerojatno imaju za reći ponešto i oni koji se danas bave netransparentnim privatizacijama koje su zapravo temelj i većeg dijela muka današnje hrvatske ekonomije. Ovu priču s krimi-elementima gotovo je nemoguće slijediti, a da se čitatelju ne zavrti u glavi - priča je to o prelijevanju iz šupljeg u prazno, o dugovanjima koja se zaobilaze, o privatizaciji Coninga koja se poništava, pa opet priznaje…
Epilog: Mnoge izraelske firme nisu od Coninga mogle naplatiti potraživanja, ni sudskim putem, također ranije građevinski uspješna varaždinska firma "Zagorje" nikada se nije poslije posve oporavila zbog nenaplaćenih dugova od strane Coninga, a firma Ben Yakar Gat nestala je s tržišta 2001. prodana uglednoj izraelskoj obitelji Landau.

Naravno, birači u Hrvatskoj, stručna javnost pa i nadležna istražna tijela, kako je najavio ministar Tomislav Karamarko, reći će svoje. Samo da se ne pokaže da je Čačić pretvrd orah za Karamarka, i da će, kao i nekoliko puta do sada, Radimir Čačić nadmudriti svoje osporavatelje. Dobro je u cijeloj situaciji da nakon raskrinkavanja meštra Ive Sanadera i drugih sudionika beskrupuloznih prijevara hadezeove hobotnice, javnost je senzibilizirana na afere.
Javnost traži znakove da uistinu nedodirljivih nema i da pravna država ne poznaje stranačke boje. Pravedno društvo, društvo jednakih šansi, društvo i gospodarstvo sposobno se suočiti s europskom konkurencijom, političari bez sukoba interesa, vjerodostojni i uistinu kreativni, mogu stvoriti pozitivne projekte i energije te stvarno pokrenuti posrnulu ekonomiju.
One koji to ne jamče, koji smisao svog djelovanja nalaze u bahaćenju,obećanjima s tisućama novozaposlenih i projektima stoljeća netransparentnim potezima i kupovini imagea, ocijenit će građani na izborima.
Za nadati se je da neće zaboraviti onu narodsku: bolje je spriječiti nego liječiti.

Komentari

Što dalje od

Što dalje od hadezea i njegovih prirepaka . Što dalje od esdepea i njegovih prirepaka.
Čačić je jedna zadrigla sirovina i nasilnik koji novcem kupuje medijski prostor pa izgleda kao da mu je stranka jača nego što jeste.
Pusićka je (netko napisao) obrazovana,so what? Šta to znači što je obrazovana. Pa Sanader je bio,jel poliglota.
Ne birati piarovski obrađene manekene/ke nego poštene ljude koji se nisu ni u primislima umočili.
Neće se ni ubuduće umočiti jer to više u Hrvatskoj nikada ne bude niti moguće.
Hadeze je krao a esdepe mu je držao lojtru dok su se igrali demokracije.
Pa,yebeš principe kod esdepea,jesu li ono bili stali iza Bandića kada je pijan biježao policajcu,pa još jadni dečko imao problema na poslu.
Jel Lovrićka u Sisku radi isto što i hadezeovci,pored toga ima "neprincipjelnu koaliciju" skupljenu s koca i konopca ( nazivaju je :četničkoustaška kolaicija u narodu),tim savjetnika po 5000 Kn,valjda 15.
Nema tu nikakve razlike. Svi trguju guzicama (stolicama).
Kakav je Jakovčić u Istri,šta je tamo sa privatizacijom i pretvorbom-gdje si Kajine.

Okrenimo se drugim ljudima. Ima dobrih ljudi. Što nedostaje jednom Pančiću,prof. Jurčeviću npr.,pa hajde, Lesaru (sviđa mi se ono njegovo:" Ne u vlast po svaku cijenu i sa svakim")
Sa Lesarom je i jedan bivši sudac koji se jedini usudio presuditi protiv INE,pa su mu se
gadno osvećivali.

Jedino što će mu izgleda trebati pancir košulja ako što uspije.Ne vole ga ni hadeze ni esdepe.
Kažu za njega da je bio u HNS-u pa napustio i to mu predbacuju,a ja ga onda branim i kažem,pa ako je napustio Čačića,to mu je plus. Nije htio biti u lošem društvu.

sve dobro...

Tko je glasao

apsolutno treba..

...napravit sve da ovi budalaši iz koalicije ne uspiju zasjest' na vlast. - jedini uvjet pod kojim bih osobno pristala da ta gamad dođe na vlast je da donese jasna pravila o odgovornosti i o tome kad ko leti, ak neš zajebe....sumnjam da će Zoki Luzer to napravit, barem nema nikakvih naznaka na tu temu....al' stolice je, vidimo, već podijelio..

treba lagano krenut lobirat za Lesara i takvu ekipu...pa bogme i za HSLS a svakako za dr. Ljubu Jurčića i Kregara ak idu s novom strankom...

sad treba lagano izvlačit iz naftalina sve SDPove grijehe (baš sam nešto skupljala ovijeh dana) i derat po tome, da se plebs podsjeti...

a glede Laburista, fakat, dobro si reko, pa TKO ima takvog igrača u svom timu (koji se usudio presudit jednoj INI, i.e. državi u državi)....eto, takvi nam trebaju...a ne arogantni alfa mužjak, ahahaha, Zoki, pa jedna Opačićka bez sekunde relevantnog staža, pa manekenka Ingrid i takvi likovi....jesus, a onaj siroti Dragovan, on bi si malo bio ministar, o bože, bože..

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charlie Izbor??

Evo, danas je u Trećem TV dnevniku potvrđeno da su fotelje podijeljene i Čačiću pripada mjesto podpredsjednika vlade za gospodarstvo. Kako se stvari razvijaju on bi mogao iz vlade - na sud u Mađarsku.. Koliko je nemoralno koristiti političku funkciju da bi se zaštitio na sudu?? Napraviti masakr na cesti, dva mrtva su iza njega, i šutjeti do sada o sudskom epilogu je za povraćanje. Po svim zakonima ovog svijeta on mora biti suđen. Zašto još nije?? I po svim političkim uzusima, do presude politička se funkcija stavlja u mirovanje. Zar je zaista on spasitelj Hrvatske, pa mu se i mrtvi mogu opraštati. Bljak, bljak...
Navodno Kregar ima jedan projekt neovisnih lista, ali nije mi jasno zašto kasni s njim?? Bliski su mu Zvonko Maković, Don Grubišić, Danko Plevnik...
Ajde Kregaru, okupi jedan snažni blok, Savez za pravdu... Tu vidim i D. Lesara (laburiste), Kosora (HSLS), neke lokalne stranke... Ako se ne stvori takav blok, pojest će nas u biti, bipolarizam političkog tijela u Saboru koji opet neće odražavati raznolike političke opcije biračkog tijela u Hrvata.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

čačić nije čist..

...taj lik je psihopata....sve ono gore što si napisao stoji pa da ne ponavljam...jedino ovo trebam provjerit...da li se polit. funkcija stavlja u mirovanje do presude (kad se radi o smrt. slučaju) tj. nek nam netko tu od pravnika kaže...

apsolutno treba sve napravit da osnaži ovaj srednji blok Laburi HSLS Kregi+Jurčić, bogme sve dolazi u obzir samo da ne gledamo opet račanovu koaliciju jer ćemo svi kolektivno dobit slom živaca...neuhamo je, doista nehumano da dvadeset godina gledamo ista lica. to je atak na psihu, i to ozbiljan i svi građani bi trebali podnijet kolektivnu tužbu direkt u Strasbourg za psihičko ugnjetavanje ili tak nekak.
dakle, prvo da vidimo pravni aspekt ovoga s Čačićem, a drugo, valjalo bi saznat (jel zna tko tu mađarski? da malo progugla po Hungarian sites, itd.) što je s tim, jel dao pare ili se ipak čeka ročište.
a onog drugog bolesnika, alfa mužjaka, kak ga ženica hvali (Luzera Zokija) treba se potrudit da mađarski mediji objave to što je izjavio (da su Mađari bili vezani ne bi poginuli, dakle, da su si sami krivi)...nu, i to se da napravit...nije problem...

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charlie Mađarski Google!!!!

Ovo je dobra ideja - molim onoga tko zna mađarski da malo progugla na mađarskom Googlu, što oni kažu o stanju sudskog postupka!? Naprosto je nevjerojatno da godinu i tri mjeseca od prometne nesreće, (otprilike), nije bilo nikakva ročišta! Da je nešto pozitivno bilo na sudu, Čačić bi se pohvalio...
A pravno, po zakonu mislim da nije obvezan staviti političku dužnost u mirovanje, to je inače uobičajen MORALNI gest u svijetu demokracije. Dolaziti na mađarski sud kao podpredsjednik vlade susjedne države ili kao građanin Radimir Čačić, nije jednako!
Priznajem, čudim se onima koji mom dnevniku daju minus, svrstavajući se uz bahatog čovjeka koji ima mutnu privatizaciju svoje firme, sada (jučer) javljaju da u svojim firmama ne isplaćuje mjesecima plaće, iza sebe ima neuspjeli "posao stoljeća" te masakr na cesti koji je prouzročio...
Onda ćemo se čuditi za 3-4 godine kako smo dobili novog Sanadera?! Bljak..bljak...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

koliko god si inače...

...naporan i često nisi u pravu a i sjećam se da se voliš svađat :)) ovaj tvoj dnevnik zaslužuje plus i doista pitanje Čačića je nešto što je mnogo šire (bože mi oprosti na ovome, nema "šireg" dva prekinuta ljudska života) ali dobronamjerni će razumijet što hoću reć', dakle, ovaj aspekt s nesrećom je puno širi u smislu što njegovo ponašanje (Čačića) poslije nesreće itd. govori o njemu kao čovjeku, pa onda, po logici stvari, i o onima koji ga podržavaju...
da skratim, čini mi se dosta gadno imati podpredsjednika koji bagatelizira takvu jednu situaciju, a onda još premijera koji mu sekundira izjavama da su si žrtve same krive...što možeš na globalnom nivou očekivati od ljudi takvog psihoprofila? nikako ne nešto dobro. i u tome je bit priče..
Čačić je po svojem psiho profilu vrlo blizu Sanaderu, čak više od Zokija Luzera. Mislili smo da smo apsolvirali Sanadera i da nam se tako nešto više nikad neće dogoditi...hm, hm..

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charlie Takav sam, kakav sam..

U ovoj priči nije riječ o meni nego o Čačiću koji pretenedira na mjesto podpredsjednika hrvatske vlade. Ali, ovo je i priča o stranačkoj zaslijepljenosti, gdje neki koji na ovom portalu vrijede nešto (??) minusiraju moje upise bez ikakovih argumenata. Dok je te poslušnosti vojnika partije, onda luzeri nisu ni Čačić ni MIlanović, luzer je hrvatski narod...Grozim se pomisli da postoje oni na ovom portalu koji unaprijed opraštaju dva ubojstva, istina, ubojstva iz nehata, ali ubojstva... Međutim, oni svojim minusiranjem pokazuju da je politička osviještenost naših ljudi nažalost, vrlo niska. Ako tih dvoje - troje nisu svjesni tko nam dolazi na vrh vlasti, onda kako bi to bili prosječni birači..??.
Inače, SDP gubi na vjerodostojnosti vežući se za bahatog političara Čačića...Bolje bi im bili ići samostalno na izbore pa da se vidi stvarna težina HNS-a.. Sve bi to moglo ukazivati da će, zbog nemogućnosti birati između kvaliteta, izlazak na birališta biti nizak, što opet nije dobro.
Čini mi se da ipak postoji razlika između Čačića i Zokija...
. Nije velika, kada Zoki nema SNAGE DISTANCIRATI SE OD ČAČIĆA, ali ipak je Zoki, bar meni, življi u zadnje vrijeme, pokazuje neki temperament i dar zapažanja o općim (ne)prilikama Ali, da je i on egotrip, očigledno je. Dok nema unutarstranačkog života, dok su lideri stranaka "Bogovi i batine", nema kvalitetnog višestranačja - ostali smo, u biti, u jednoumlju, višestranačje dođe kao neka vrsta kulise.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Mister Bad

Vrlo uspješan medijski linč tadašnjeg HSLS-a i apsorpcija njihovih nekadašnjih članova i ideja u razdoblju prije parlamentarnih izbora 2007. su ogoljene u izuzetno degutantnoj predpredizbornoj kampanji HNS-a gdje se sve učinjeno iz dana u dan rušilo Čačićevim neuspješnim dogovaranjem predizborne koalicije sa SDP-om. U doba kad je korupcija i otvorena gramzljivost vladajućih otvorila put SDP-u za promjenom vlasti, SDP je shvatio da su i Bandić i Čačić nemoguća opcija za dobiti izbore.

Realno (i faktički što će se pokazati rezultatima tih izbora) treća politička opcija u RH, svakako druga do prva oporbena opcija, je unatoč iznimnog ljudskog potencijala stranke kampanju vodila preko Čačića.

U doba kad je SDP dobio novog vođu, kad je svaki građanin RH znao za Sanaderove satove i Kalmetine postotke, treću se opciju svelo na razmišljanje o monstruoznoj egoističnoj karikaturi sumnjive prošlosti i sadašnjosti koja plazi po ekranu i s naslovnica. Rezultati su potvrdili 3. mjesto među Hrvatima 2007. godine.

6,43% = 1 zastupnik
4,47% = 0
25,34% = 4
4,64% = 0
4,31% = 0
5,42% = 1
5,52% = 1
5,20% = 1
3,79% = 0
4,83% = 0

HNS - LD bi bez Čačića i bez potrošene kune te godine imao 5-10 zastupnika u Saboru više, izravno uzetih HDZ-u.

Tko je glasao

ljubice

ja se samo nadam da na vlast nece doci ta kikiriki koalicija! a ako se to dogodi, "veselju" nece biti nikad kraja! sjasi kurta da uzjasi murta!

Kitz

Tko je glasao

@Kitz Murta i Kurta??

Promjene se moraju dogoditi, ali ako kod ovih izbbora narod ne motri najpažljivije što može, ništa, ama baš ništa nismo učinili. Znam neke ozbiljne ljude koji vjeruju Čačiću pa mislim, ako je njih izblefirao , kako neće dio birača... Ne samo da šteti svojoj stranci, sjena pada i na HSU, ali i na Milanovića. Kako će to Milanović riješiti, ne znam. On je malo živnuo u zadnje vrijeme, ali se bojim da će ga Čačić koštati dijela glasova i da Kukuriku koalicija, sasadašnjim čelnicima, nije najbolje rješenje. Osobno bih glasao za jednu jaku stranku TREĆEG PUTA, ali je ne vidim na obzorju. Bar ne sada...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ja bih tako rado da se svi

Ja bih tako rado da se svi KUKURIKU predsjednici hitno promijene... to bi vec bio dobar pocetak.. prije izbora. I naravno da HDZ odmah ode, tj. da Izbori budu u Lipnju 2011.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

lun - kralj ponoci

ne vrijedi tu mijenjati precjednike stranaka, rak je u tim strankama odavno metastazirao!
pogledaj samo mlade ids-a u istri, zajebali su i skoj-evce...

Kitz

Tko je glasao

Cacic je HNS uteg oko vrata.

Cacic je HNS uteg oko vrata. Prakticno unistava sve sto bi ta stranka mogla znaciti u Hrvatskoj. Da smo mi "normalna" drzava on se vec odavno trebao maknuti iz javnosti... no nismo.

Imamo vladajucu stranku koja sacinjava Vladu sa upitnim ljudima i ciji su vrhovni clanovi najpoznatiji stanovnici Remetinca. I dalje ne odstupa s vlasti. To je kao posljedica drustva.. E pa i ovo sto Cacic radi je ta ista posljedica samo u blazem obliku jer je on u oporbi.

Mislim kako je Cacicev polozaj u ovom trenutku bitniji za status HNS-a nego kao primjer vladavine prava. Slicnih primjera imamo na sto razlicitih strana, i njegov se po nicem ne izdvaja.

Slijedece sto je apsurd jest da ga se proziva, i to od Karamarka (HDZ-a) koji je poznat po svom opredjeljenju ka moralnom i etickom. Pravno ionako nije dokazano. Zato je to sve zajedno smijesno, da ne bi bilo tragikomicno. HDZ-ovim optuzbama vjerovati, pa tko to jos moze bez rezerve?

Cacic bi zbog stete koju radi "svojoj" stranci trebao odstupiti, jer joj smanjuje mogucnosti na izborima. HNS se tako sa Cacicevom prisutnoscu na samom vrhu sve vise pretvara u "najnormalniju" mutnu hrvatsku stranku.

A ovo drugo.. da li je kriv ili nije.. to svakako treba ostaviti pravosudu, koje ce imati sanse odraditi taj i ostale poslove tek kad se svi Cacici maknu iz politike. Sto ukljucuje i one politicare koje do sada nitko nije prozvao jer su jos uvijek previsoko na ljestvici.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

A takav HNS je uteg pijevcu oko vrata

HNS ne bi prošao izborni prag da izađe samostalno na izbore, možda samo u jednoj-dvije izborne jedinice, s tim da će ih i tu Lesar vjereovatno poništiti u potpunosti. Maksimum koji im predviđam u slučaju samostalnog izlaska je 2-3 zastupnika - i to pod velikim ako. Al to nećemo saznati na slijedećim izborima, dok će svi oni i dalje ostati na mjestima na kojima su se zatekli uz poneke dodante (ničim zaslužene) pozicije.

Milanović ponavlja istu grešku kao Račan. ZaGrebat će ga HNS-ovci kad god stignu čim njihov interes bude u pitanju. To se već lijepo pokazalo prilikom imenovanja podpredsjednika Sabora u ovom mandatu, kao i kod imenovanja pedsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. I ništa nije naučio. Umjesto da ih pusti same, da se vidi realna snaga - tj kolko će još potonuti, on ih ide spašavati, why... nešto tu dismr!

Kukuriku koaliciji HNS je realno gledajući veći uteg nego dobitak, a HNS-u je ta koalicija primarno egzistencijalna, odnosno jedino sigurno utočište za još par godina apanaža (vidi slučaj HSS, nema šanse da idu na izbore sami, jer znaju šta ih čeka) nema tu nikakve političke bliskosti iako sličnosti ima :-).

HNS-u će vjerovatno pripast nesrazmjerno velik broj mjesta na listama, a sukladno očekivanom izbornom uspjehu kasnije i u Vladi i Saborskim tijelima. A pitanje je dal uopće imaju toliko članova. Koga sve znate iz HNS-a? Evo na primjer, onako iz glave, nabrojite najmanje 7 HNS-ovih ljudi... (a da to nije dvojac), a stranka se predstavlja kao grandiozna - druga naveća oporbena kako si vole laskati.

Ovakav HNS nije stranka nego Čačićev i Pusičkin poligon za medijsko pre. Za druge tu nema mjesta. Ta stranka se ni na koji naćin ne obrača biračima, nego njih dvoje dociraju svakome, na svim poljima, i o svim stvarima (čitaj kao u slučaju Puhovski, doktor svih znanosti). Stranke tu nema nigdje, a narodnjačkog još i manje.

Ako je pak do ideje socijaldemokracije, to jest one popularno zvane "lijeve" ideje (koju je SDP osim u imenu, uvelike napustio onoga dana kad je prihvatio liberalna načela kao vlastite politike) pravi i prirodni saveznici SDP-u i IDS-u bili bi Lesar, SRP, umirovljenici, pa i sindikati ukoliko se takve organizacije pojave u ovoj državi....ali i crkva-barem kada je socijalni nauk u pitanju .... ali kako je ovdje sve naopako .... ima li smisla dalje pisati....

Tko je glasao

HNS nije i samo - Čačić

Potpuno pogrešno je podrazumijevati da je kleptoman Čačić jedina mrlja HNS-a. Niš bolja nije ni V.Pusić, nit Blažeković,nit... Ta ekipa je nakon Savke odnarodila HNS i to s narodom više nema veze. Radi se o elitističkom klubu interesno povezanih pojedinaca koji promiću privatno a ne opće, klasični primjer neoliberalne stranke i isti su potpuno zreli za politički odstrel s političke scene. I nema ni jednog razloga zbog kojeg bi za njima trebalo cmizdriti.

Tko je glasao

@Golgota Mladi u HNS-u?

Koliko si u pravu s ocjenom o odnarođivamnju NARODNE stranke svjedoči i to da ih je napustilo nekoliko osoba (evo, sada se i Lesar pokazuje respektabilnim!), nijedno mlado ili mlađe lice nije se u toj stranci afirmiralo i pridružilo dvojcu - Čačić, Pusić! U "kukuriku koaliciji" čak mi se čini HNS veći problem nego IDS i Jakovčić. I što je loše, SDP nije svjestan (ili jest??) koji mu je HNS uteg oko vrata. Milanović je napravio grešku što je u Jutarnjem, u intervju branio neobranjivo - Čačića kao sudionika prometne nesreće. Nevjerojatan gaf Milanovića!
Taj otuđeni hrvatski politički establishment, uz poneke izuzetke, strahovito nas košta i ako se bahate pojedince i grupe ne zaustavi, nema vajde od prosvjeda, a i izbori će biti po turskom načelu Murte i Kurte.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Rubi, to je jako točno...

...što kažeš za HNS...to su fakat, ali ono fakat ehte govna...još gore mi je to što je V. Pusić, jedna dama i ipak jedna od najobrazovanijih političara u hrvata itd. u istom talu s tim ljudskim i moralnim smećem....i da, nije samo Čačić problematičan, Blažeković koji koliko ono dugo nije dao ključeve gradskog lokala (a kojeg je btw. iznajmljivao godinama i brao lovicu od toga) pa se onda izvlačio, kako ono, da nije znao da mora vratit, tak nekak, ne sjećam se detalja ali se dobro sjećam da su njegova petljanja po novinama bila upravo ODVRATNO plitka, čime je ofkors pokazao koliko drži do birača,i.e. da misli da smo mi svi idioti.
pa onda Srele Ferenčak, Pussy je i za njega našla lijepu riječ...ma, odvratno, prestrašno, HNS je zapraff HDZ u malom

...a branjenje Čačića od strane Luzera Zokija da wtf. da su Mađari bili vezani ne bi poginuli, i da kaj sad mi tu cvilimo..jel, ma, to je dno dna.dobro da si me podsjetio na to, sad ću derat po tome na nekim mjestima a viš' ne bi bilo loše to i prevest pa da dođe do Mađara a i šire..ne škodi da wider community zna kako nam je budući možda premijer, senzibiliziran na jelte tuđu nesreću...
i onda čitam u JL kak ona njegova kokoš od žene izjavi da voli tu njegovu uobraženost i aroganciju i da kak je Zoki alpha fuckin' mužjak, oh, jesus, koliko moraš bit' sirov da tako nešto uopće izjaviš? badava joj pet doktorata kad ne zna mjeru između privatnog i javnog...
usput, ste čitali kak Tanja Torbarina u prošlom Globusu je napisala, da doktorica Sanja Milanović nije ni mogla izjavit da joj se to NE SVIĐA, nije luda, kaže Torbarina, jer jako dobro pamti njegovo treniranje boksa. ahahah. znači voli Zoki potegnut ženske...super, super, to su sve kvalitete za rasnog premijera...Ingrid, Milanka i ekipa bi se morale čuvat ..

CC

Tko je glasao

@Chekpoint Charlie Mađari u Uniji, ali...

Evo, ti Mađari su dio EU, a sudstvo im šuti o slučaju Čačić. I TO JE PRAVDA NA EUROPSKI NAČIN?? On je, Čačić, preko jedne PR agencije dao u javnost vijest o nesreći, priznao svoju krivnju, a kako je vrijeme odmicalo mijenjao iskaz i sada tvrdi da je zapravo nevin, da nije pogriješio??? Ta bahata osoba podcjenjuje memoriju javnosti, misli da se novcima možekupiti baš sve.. Moja je PRETPOSTAVKA da je išao na vansudsku nagodbu, dao neki veći novac kao odštetu preživjeoj osobi, ali to ga ni u kojejm slučaju ne oslobađa pojavljivanja pred mađarskim sudom. Jedino ako ne računa na uvjetnu kaznu, no pravni stručnjaci kažu ukoliko se radi o dva smrtna slučaja kao posljedici nesreće, nema uvjetnih presuda...
I taj Karamarko - ili ima nekih indicija i dokaza za pokretanje istrage, ili nema? Ako nema, onda bolje da šuti i povremeno uhiti koju grupu prosvjednika. To je lakše, nego pitati Čačića za zdravlje. Ili, za sukob interesa, kojeg, kao da nije bilo...
Ta nemogućnost biranja kvalitetnih ljudi najveća je tragedija Hrvatske danas - bira se samo između dva zla, manje! Bljak, bjak...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci