Tagovi

Nećeš (hoćeš) razbojniče!

Dok si ponosni vlasnik magarećih ušiju zvanih "kredit u švicarcima" i dok firma u kojoj radiš opasno visi nad ambisom mračnim, nogomet bi svakako trebao biti zadnja tema na repertoaru monologa proćelave sijede glave tvoje. U suštini tome i jest tako, količina energije, živaca, vremena koje trošim, gubim, ulažem na iracionalnost koju u sebi nosi navijanje za nacionalne selekcije je svedena na minimum u odnosu na neka prošla vremena stresa, tuge, radosti zbog neuspjeha ili uspjeha reprezentacije.

Više ne da ne idem na utakmice, nego ih niti ne gledam sa ekipom, a sve češće rezultate doznajem dan nakon sa šarenih naslovnica internetskih portala. Ponekad se čak uhvatim kako gledam reprize onih kretenskih američkih serija dok na nekom drugom programu komentator "radost i tugu na stihove lomi". Kad sam već kod tih serija, zašto ih katkada prije sna gledam? Niti jedna me nasmijala od srca nije, humor je plitak, jeftin, izlizan. Zombi sa daljinskim u ruci.

Nego šta je. Možeš bježati ali nemožeš uteći, onaniranje zagađivača medijskog prostora tjednima prije pojedine utakmice te jednostavno natjera da i ti barem pasivno sudjeluješ u umjetno stvorenoj atmosferi "ništa od toga bitnije trenutno nije". Možeš odolijevati i pružati otpor, ali poput horde živih mrtvaca u kockastim dresovima na poslu, ulici, trgovini kad tad klekneš i postaneš dio degenerične mase koja mali odmak od čemera svakodnevnice vidi u 90 minuta trčanja za loptom po livadi.

I dok tako klečiš i gledaš jednu sasvim prostu igru koja za cilj ima ugurati loptu u protivničku mrežu, sve što vidiš je refleksija čemera i jada svakodnevnice umotana u celofan sporta, prazničke atmosfere i domoljublja. Vidiš nakaradne obrise ovog apsurda omeđenog granicama kojeg državom zovemo.

Dok sam bio srednjoškolac, muvao bi se sa ekipom katkada po kvartu Sigečica, uglavnom zbog pekare i legendarnog: „Buhtla sir i slanac“, rečenica od 5 kuna koja me prehranila i koliko je većini iznosila dnevna tarifa džeparca. A pekara, da te bog sačuva, preteča labaratorija za proizvodnju kefira. Gljivice in da haus i all over the haus. Naslonjena na tu pekaru je bila opskurna autopraonica, zapravo garaža obljepljena jefitinim talijanskim bijelim pločicama, uz jedan miniwash kojim je zapovijedao jedan od budućih nas – ponavljač upalog pogleda i ispijenog tijela.

Ništa ne bi bilo čudno u vezi sa tom autopraonicom, da se u nusprostoriji pokraj nije nalazio parkiran Harley Davidson i ni manje ni više nego Ferrari, crveni, pravi. Često smo zijevali u pauzama gutanja buhtle bez sira gledajući taj prizor nesvakidašnji. Kako su godine prolazile a mi bivali sve slabiji učenici i sve više se muvali, polako smo počeli primjećivati i obližnju birtiju naziva „Dino“. Nerijetko bi ispred te birtije znala biti parkirana čudnovata (ako se ne varam AMG izvedba) Mercedes crna limuzina kakvu preferiraju balkanski hohštapleri i biznismeni. Kasnije će se ispostaviti kako je pripadala Zdravku Mamiću, koji je tada još uvijek bio sitna riba. Spomenuti kafić „Dino“ smo pohodili rijetko, gore na katu se nalazio biljar pa bismo znali odigrati koju partiju, no u većini slučajeva bi lanac popriječio put sa natpisom „private“ na samom početku stepenica, a konobar nas ne bi ni pogledao pa smo odustali od te prakse. Nekada u prolazu znali smo vidjeti Cicu Kranjčara kako ulazi i još poneku „zvezdu“ livade, „potkrovlja i suterena“.

Vlasnik tog kafića je bio sada pokojni biznismen/nogometni menadžer Dino Pokrovac. To saznanje malo bolje bistri sliku o bijesnim automobilima i ekipi koja je tu svraćala. Kako svi znamo, pokojni menadžer Nike Kranjčara je ubijen u tom kvartu u haustoru zgrade iz pištolja, hladno, profesionalno, ubojica i naručitelj nikada nisu pronađeni. Kabadahija Mamić je godinama nakon toga postao to što je postao, ne impliciram ništa. Čista logika govori u prilog tezi „mala bara puno krokodila“.

Bilo kako bilo, ta protuha iz Bjelovara i dan danas predstavlja nesavladivu prepreku za ovaj naš apsurd od države. Mi kao narod se nismo u stanju obračunati sa najobičnijim gangsterom, čak štoviše isti taj gangster može biti viđen kako neobavezno ćakula za objedom u društvu suca Ivana Turudića koji sa druge strane predstavlja maltene perjanicu našeg pravosuđa u procesu protiv najeksponiranije lopine bivšeg premijera Sanadera.

Jel to samo meni horror priča pred spavanja ili se i nekome od vas diže ovo malo kose na glavi?

Vratimo se mi na nogomet. Ne tako davno igra naša reprezentacija i Mamićeva prćija utakmicu u Swanseau protiv Walesa. U maniri „vrana vrani oči ne kopa“ Štimac alias „nećeš razbojniče“ je u kratkom roku postao intimus trgovca Zdravka i trenutno njih dvojica predstavljaju perpetum mobile u švercersko-preprodavačkoj fudbalskoj kaljuži zvanoj HNS. Uglađeni i inertni Šuker kao predsjednik saveza, sve to prešutno odobrava i načelno se distancira.

Stoga i pod cijenu rezultata kabadahijin pulen Sammir, limitirani osrednji brazilac počinje utakmicu a mali devetnaestogodišnji wunderkind Kovačić sjedi na klupi. Njega su utopili u Inter, nema potrebe da više bude u izlogu, red je i zadnji čas da se sladoledara sa Copacabane utopi barem na istočno tržište. Kola su pritom opasno krenula nizbrdo, pa je na koncu „nećeš-hoćeš razbojniče“ bio primoran ubaciti ove koji valjaju a izvaditi lutku sa naslovne strane, sreća „nas“ je pomazila i rezultat je na koncu i više nego zadovoljavajući.

Hrvatski kretenski puk, i dalje mantra mantru: „Mamić jest mafijaš, ali zna prodati igrača!“

Tu notornu glupost sam do sada čuo nebrojeno puta iz usta podšišanih ovaca koje me nebi toliko smetale da njihovo meketanje ne utiče na živote svih nas pa i mene. Neka mi bilo tko od zastupatelja te teze odgovori na jednostavno pitanje:

„Koga je to veletrgovac Zdravko prodao za iole ozbiljniju cifru, a da taj isti momak nije prošao kroz filter kockastog izloga?“

Nikoga.

Reprezentacija prodaje, ne Zdravko.

Kao desert nakon ove prasetine i janjetine iznad dolazi najava tužbe od strane udovice pokojnog Pokrovca, koja će pravnim putem nastojati utjerati dugove koje pojedinci imaju prema njenom suprugu. Naravno, ufamo se i vjerujemo da su svi ti dugovi nastali u zakonskim okvirima legalnog poslovanja, sa uredno plaćenim PDV-om i svim datim obvezama prema državi. Od "biznismena" takvog profila, drugo nije niti za očekivati.

Vjerujem da se vidi kako sam preko one stvari pisao ovaj tekst, posebno ove posljednje crtice koje su me uistinu umorile i samo sam žurio ofrlje završiti još jednu salvu ćoraka iz moje butige. Ni nogomet više ne mogu gledati bez tog vrtuljka ispraznih monologa u glavi o stvarima na koje ne mogu utjecati.

Ponekad zaista zavidim ljudima koji su van tog vrtloga, bilo zbog ograničenosti ili mentalne superiornosti koja im to garantira, posebno kada se ovako kao sada nađem pred zidom i vičem a nitko ne čuje. Poput ribe u akvariju, zijevam u prazno dok krupna smeđa zjenica me promatra a ruka čačka noktom po stjenki stakla.

Komentari

upit No. 2

upit No. 1

rebel,
još jedno pitanje iz područja
science fiction znanstvena fantastika

1. postoji li u hrvatskoj politička snaga, bilo koja, koja bi bila u stanju od g. mamića naplatiti porez
koji bi naplatila da je g. mamić običan građanin

luka

luka

Tko je glasao

da je običan građanin vrlo

da je običan građanin vrlo vjerojatno ne bi mogao raditi ovo što trenutno radi, barem ne na ovaj "nitko mi ništa ne može" način koji samo pokazuje koliko je siguran u sebe i nemoć onih koji su od nas izabrani da takve kancerogene pojave u društvu eliminiraju

Rekoh mi smo država/mafija

Tko je glasao

Rekoh mi smo

Rekoh mi smo država/mafija

Nemoj tako oštro - možda nije tako, nego obratno! :-)

Tko je glasao

pa zapravo da Mafiji treba

pa zapravo da

Mafiji treba država, a ne državi mafija

Tko je glasao

Znaš onaj osjećaj kad pročitaš nešto što osjećaš?

A pa to je meni ovaj dnevnik. Drugi kvart, isti očaj.

Tko je glasao

SINDROM MAMINJO I UZROCI

Pa Mamić je ipak samo sindrom, a nije uzrokom. Ponajprije , patent "kroz repku prodaja" je patentirao Miljan Miljanić u negdašnjoj državi,a ZM ga je samo prenio u Hrvatskoj.
Što se tiče poreza i udruge DINAMO, porez se već ihahaj puta mogao naplatiti, iz jednostavnog razloga što dotična, kao i odruge udruge, krše čl. 2. st. 7. Zakona o porezu na dobit, ("ako nabrojane neprofitne organizacije obavljaju gospodarsku djelatnost i ako bi neoporezivanje te djelatnosti dovelo do stjecanja neopravdanih povlastica na tržištu"). Zašto Porezna uprava ne donese riješenje,drugo je pitanje, a evo i odgovora:
1.Porezna uprava je ekipirana od ljudi iz Mladineove ekipe, nitko nikad zbog propusta, pa i famoznih poreznih dužnika niti afere Dubai,nije snosio konzekvence,već je business as usual ,
2. Utjecaj ZM-a nije toliki u tomu što svi znaju da je utajivač poreza, već je u nepostavljanju pravog pitanja, a na razini principa iz filma "Svih predsjednikovih ljudi" -"Slijedi samo novac " ,te postavi pravo pitanje "Tko bi najvie izgubio osim ZM-a, da ga nema ?"
3. Odgovor na to pitanje se vidi u poreskoj,inspektorskoj,sudačkoj i policijskoj praksi spram ZM-a, pa se da logički zaključiti da je Zdravkec veš-mašina za pranje love političarima (očito svih boja) te je zasad nedodirljiv. Doduše, dok ne ode bubanj na veš-mašini, kao i kod Pokrovca.

Tko je glasao

glembay@ Nisam ga ni

glembay@

Nisam ga ni detektirao kao uzrok, sve ostalo ok

Tko je glasao

Konkretno

„Koga je to veletrgovac Zdravko prodao za iole ozbiljniju cifru, a da taj isti momak nije prošao kroz filter kockastog izloga?“
Nikoga.

Onako iz glave padaju mu napamet Hrvoje Čale i Boštijan Cesar.

->Pointer

Tko je glasao

Čale je guran u repku i bio

Čale je guran u repku i bio član repke

I rekao sam za ozbiljnije novce, nemoj mi molim te njihove transfere odnosno transfer Cesara porediti sa Da Silvom, Balabanom, Modrićem ili Kovačićem

Tko je glasao

Precizno

Nije baš guran već je zaslužio, no nije bitno jer precizno si napisao transferiran kao član reprezentacije.
Čale ima 5 nastupa u A selekciji. Debitirao je 19.7. 2011. kada je već igrao 2. ili 3. sezonu u Turskom klubu, dakle nije prodan u izlogu reprezentacije vrlo precizno negiram tvrdnju.
Nemoj mi govoriti da transferi veći od miliun € nisu velik novac.
Je li Cesara gurao u Slovensku reprezentaciju?

->Pointer

Tko je glasao

gle Pointer Da, govoriti ću

gle Pointer

Da, govoriti ću da su iznosi od 1 i 2 mil € sitan novac u svijetu nogometnih transfera, većina ljudi ovaca koha Mamića kuje u menadžerske zvijezde sigurno ne misli na Cesara i Marseille, kapiš? Nego na Modrića ili Dudua

Jer da nema repke tih par miliona od Cesara ne bi pokrilo promašaje tipa Anderson Costa, Pedro Morales, Didy Guela, Junior i još takvih na desetine za koje nismo ni čuli

http://www.jutarnji.hr/mamic-je-u-agenciji-imao-80-igraca--a-novac-je-za...

Dakle, lova je u reprezentaciji, bez svoje sjene nad njom Mamić bi bio obični "klošar" iz pregdrađa u svijetu nogometnih transfera a ne netko tko pregovara sa gazdama Arsenala ili menadžerima tipa Naletilić

Tko je glasao

Mamić

gle Pointer
Da, govoriti ću da su iznosi od 1 i 2 mil € sitan novac u svijetu nogometnih transfera

Čini mi se da radiš spin jer si se zaletio sa reprezentativcima pa pogotovo kada sam ti iznio datum pokušavaš izrelazivizirati iznose.
Možda je za globalne prilike malo (makar i nije baš), no za hrvatske prilike i za Dinamo je značajan i ti transferi omogućavaju Dinamu redovno poslovanje bez prihoda koji imaju ostali klubovi (TV prava, sponzori, prodaja ulaznica, najmovi stadiona, komercijalne turneje, prodaja dresova, privatna sponzorstva…)
, većina ljudi ovaca koha Mamića kuje u menadžerske zvijezde sigurno ne misli na Cesara i Marseille, kapiš? Nego na Modrića ili Dudua
Ne razumijem točno tvoju tvrdnju: zar misliš da Eduardo i Modrić (njih si naveo u replici koja je prethodila ovoj) nisi došli do reprezentacije svojim igrama već zbog Mamića?
Ja nisam jedan od tih ljudi.
Smatram da je Mamić jedan od najvještijih nogometnih trgovaca, no ne zbog navedenih transfera, navedene transfere sam naveo samo kako bi pobio tvoju točno određenu tvrdnju da nije prodaje samo igrače uz pomoć reprezentacije.
Smatram da je prodaja Lovrena u Lyon za 9 miliona € puno veći uspjeh nego prodati Eduarda za 24 miliona €.
I smatram da je prodati Mikića 2 puta (jednom Njemcima i jednom Japancima) za relativno male novce puno veći uspjeh nego prodati Badelja za 4-5 milona € .
Smatram da je prodaja tvog zemljak Vrdoljaka dobar posao. Smatram da je za prodaju Josipa Tadića prihod od 500000€ veći menadžerski uspjeh nego spomenuti megatransferi…
Mogao bi nabrajati u nedogled, no mislim da svi koji prate nogomet znaju o čemu govorim. Mamić uspijeva igrače koji nisu megaexponirani (ne igraju uopće ili ne igraju bitnu ulogu u reprezentaciji, pa čak niti ključnu ulogu u klubu) prodati za kakve-takve novce i zato ga smatram dobrim upraviteljem.
Jer da nema repke tih par miliona od Cesara ne bi pokrilo promašaje tipa Anderson Costa, Pedro Morales, Didy Guela, Junior i još takvih na desetine za koje nismo ni čuli
Ne postoji menadžer, trener, sportski direktor… koji pogodi sa baš svakim transferom. Ne kažem da je Mamić savršen, no generalno je vrlo vrlo uspješan.

http://www.jutarnji.hr/mamic-je-u-agenciji-imao-80-igraca--a-novac-je-za...
Dakle, lova je u reprezentaciji, bez svoje sjene nad njom Mamić bi bio obični "klošar" iz pregdrađa u svijetu nogometnih transfera a ne netko tko pregovara sa gazdama Arsenala ili menadžerima tipa Naletilić

Dakle to samo potvrđuje moju tezu da je uspješan, ne zaradi na svim igračima, no na onima kojima zaradi pokrije gubitke ista zakonitost kao u svakom poslovanju.
Brkaš uzrok i posljedicu, da je tvoja tvrdnja točna onda bi i Zahora igrao u reprezentaciji, Mamić nije svemoćan;
Dakle prvo igrač svojim igrama u klubu pokazuje da je kvalitetan pa onda dolazi u reprezentaciju. Uostalom reprezentacija je samo prilika da pokažeš što znaš, ako u reprezentaciji ne odigraš dobro neće ti porasti cijena samo zato što si pozvan, opet se sve vraća na igračke, a ne na menađerske kvalitete.

->Pointer

Tko je glasao

gle Pointer, nikada se mi

gle Pointer, nikada se mi nećemo složiti po ovom pitanju, već smo u prošlosti imali sličan razgovor

Ja ne tvrdim da Mamić slaže repku ali da ima ogroman utjecaj IMA, sjeti se samo uvreda na račun Bilića zbog Sammira, sjeti se uvreda na račun Štimca u utrci za predsjednika HNS-a a potom podrške prilikom utrke za izbornika

Ne brkam ja ništa, zapravo situacija je vrlo jasna, Mamić je u sukobu interesa, njegova hobotnica seže do HNS-a a glava joj je u Dinamu

Sapient sat, a ti možeš nastaviti mudroserit o Čaletu i Vrdoljaku i sličnim marginalcima u svijetu nogometnih transfera

Tko je glasao

Pristojnost

gle Pointer, nikada se mi nećemo složiti po ovom pitanju

Možda se nećemo nikada složiti, samo ja bi želio da osporiš ono što sam ja iznio, i da se držiš okvira pristojnosti, ovako ti mogu poslati samo
lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

a šta si ti iznio? NIŠTA

a šta si ti iznio? NIŠTA

Tko je glasao

????

Iznio sam konkretna imena nereprezentativaca koji su ostvarili značajne transfere!?

->Pointer

Tko je glasao

naravno da nisi, Čale je

naravno da nisi, Čale je značajan transfer?

gdje?

daj molim te, umaraš me svojim "cijeđenjem komarca a gutanjem deve"

Zdravko Mamić je kabadahija i protuha koja kroz reprezentaciju ostvaruje 90% svojih prihoda. Sapient sat.

Tko je glasao

Rezime

Čale je značajan transfer za Dinamo. Stojim pri tome, ukoliko nekome 2,5 miluna eura tebi nije puno onda u redu.

Naravno da su veći prihodi od transfera reprezentativaca;
samo postoji redosljed, prvo se igrač afirmira pa onda ide u reprezentaciju, ne obrato.
Isto tako reprezentativci ne nastaju spontano, iza svakog stoji puno njegovog osobnog truda i dobar rad omladinske škole.
Neću više pisati po ovoj temi.

->Pointer

Tko je glasao

ajde pravi se blesav, rekoh

ajde pravi se blesav, rekoh 1235 puta u svijetu nogometnih transfera 2,5 mil eura je džeparac..znaš to i sam ali prdiš radi sela..

usput, hvala ti što nećeš više pisati o ovoj a bilo bi mi drago i o drugima da prestaneš jer neki dnevnici su već na izdisaju po pitanju aktualnosti i neda mi se vraćati jovo nanovo zbog tvojih svaka tri dana jedan komentar

Tko je glasao

upit No. 1

rebel,
jedno pitanje iz područja
science fiction znanstvena fantastika
1. postoji li u hrvatskoj politička snaga, (osim ruže tomašić) koja bi bila u stanju od g. mamića naplatiti porez
Obrazloženje: bandić nije i neće, sdp nije i neće, hdz nije i neće

laburisti ?
HDSB..?
grubišić?

luka

Tko je glasao

Ruža Tomašić kao politička

Ruža Tomašić kao politička snage je uistinu sci-fi

rekao bi da ne postoji, retorika opozicije u pravilu obećava drastične promjene

osobno mislim da u RH postoji paralelna vlast, bez obzira na poziciju koja zasjedne, tiha mafijaška paralelna vlast isprepletena osobnim interesima moćnika kao paukova mreža amortizira dojučerašnju glasnu opoziciju

nismo m i endemska pojava po tom pitanju, pogotovo ne na jugoistoku Europe

ja sam izgibio svaku nadu i vjeru u ovaj politički sustav i ovaj narod

Tko je glasao

Dobar dan :)))

osobno mislim da u RH postoji paralelna vlast, bez obzira na poziciju koja zasjedne, tiha mafijaška paralelna vlast isprepletena osobnim interesima moćnika kao paukova mreža amortizira dojučerašnju glasnu opoziciju

Nemam što dodati ! - to je meni jasno i više nego zadnjih 30 godina.

I Linić i Šuker npr. "natjeravaju" one koje smiju / mogu, a ne sve one koje moraju i trebaju ...

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci