Tagovi

Ne znate vi kaj su izbori

Prvi izbori kojih se sasvim svjesno sjećam bili su oni 1953. ili možda 1954. Zašto? Objasnit ću na kraju dnevnika.

Bila su to olovna vremena. Još uvijek su nestajali ljudi. Preko noći. Samo se krug onih koji nestaju proširio. Uz bivše „pripadnike neprijateljskih formacija“, došli su i „unutrašnji narodno neprijatelji, saboteri i mačekovci“ ,“reakcija svih boja“, „ib-eovci“ ,“đilasovci“ itd.itd.

Partija je sve držala strogo u svojim rukama. Zagreb je bio praktički pod opsadom jer se u njemu nalazilo nekoliko velikih kasarni punih vojske. Mnogih kasarni danas više nema.

Bilo je to vrijeme kad je narodna milicija još uvijek patrolirala gradom na konjima. Isto to je činila i vojska. Na prostoru između Ulice Republike Austrije i Ilice bila je ogromna kasarna, ograđena visokim, zidanim, zidom i u njoj je bila smještena jedna konjička jedinica. Od tuda su dnevno izjahivali u kontrolu po Zagrebu i okolici.

Zagreb je bio pun zatvora. Malo tko zna da je na križanju današnje Vukovarske i Savske, na prostoru gdje je danas Slovenijales, bio ogroman zatvor. Malo tko će se sjetiti da je i u Ilici 101 u dvorišnim zgradama bio ogroman zatvor. Naša kuća je bila na broju 99 pa smo tako s kuhinjskog balkona mogli vidjeti ulaz u zatvor i muški dio a sa sobnog balkona ženski dio zatvora. Tu sam vidio i pamtim to dobro i zatvorenog svećenika Franju Šepera kako se u krugu šeće, ruke na leđima i pognute glave. Pokazala mi ga je mama kojoj je on bio vjeroučitelj u Preparandiji. Šeper je kasnije postao zagrebačkim nadbiskupom, imenovan je kardinalom i zatim drugim čovjekom katoličke crkve u Vatikanu.

Sve što je podsjećalo na buržujske oblike života, na „prevazišle“ načine mišljenja i ponašanja bilo je osuđivano.

Tako i stari, buržujski način izbora. Čak ni mi pučkoškolci nismo smjeli kod biranja predsjednika razreda istaknuti više od jednog kandidata, jer to bi bilo reakcionarno. Nego bi nam učiteljica, napredno, rekla tko je po njenom mišljenju podoban za tu časnu dužnost a mi bi onda morali tajno, na ceduljicama, glasati. Učiteljica bi pokupila cedulje, pregledala ih i gle – svi smo glasali „za“.

Tako je bilo i u velikim, „pravim“ izborima na raznim nivoima koji su se odvijali, pripremali i provodili uz veliku propagandnu buku. Partija, naša avangarda je predlagala kandidate. SSRN je sve organizirao. Svi odrasli su bili učlanjeni u SSRN bez da ih je itko pitao isto kao i ja u pionire bez da me je itko išta pitao. O izborima je zvonilo iz radioaparata. O tome smo slušali mi u školama ali i oni na fakultetima. Oni u tvornicama i uredima su održavali mitinge na kojima se propagiralo uvijek samo jednog kandidata za neki položaj. Nije tada bilo jumbo-plakata ali su aktivisti Narodne fronte (bili su smješteni za naš „rajon“ točno preko puta naše kuće u Ilici 124) oblijepili svaka kućna vrata i svaku vežu s barem tri do četiri plakata. Na jednom su bili označeni izbori i kandidat (za ovo ili ono predstavničko tijelo) a na drugima su bile parole „Svi na izbore“, „Glasujmo protiv reakcije“, „Dolje fašizam i Vatikan“, „Živio drug Tito“, „Živjela petoljetka“, „Tvornice radnicima“ itd. Održavali su se i javni predizborni mitinzi na kojima su govorili očajne gluposti partijski prvaci grada a koji puta bi i nas iz škole vodili na takve mitinge.

Da netko ne bi zaboravio na svoju „socijalističku dužnost glasovanja“ brinuli su se aktivisti Narodne fronte koji bi redovito dolazili i u naš stan i uvjeravali moju obitelj da moraju izaći na izbore. A kako smo mi i tako bili označeni kao „klerofašisti“ to su nam uoči izbora dolazili često. Trebalo je valjda reakciju obraditi.

Rano ujutro na dan izbora vojne glazbe marširale bi gradom i svirale partizanske koračnice. Aktivisti su se muvali, dovodili stare i nemoćne. Svatko je morao glasati. Rajoni su se natjecali tko će postići veće učešće radnog naroda u izborima i tako pokazati svoju veću pravovjernost, da li 99,8 ili 99.7%.

Idućeg dana, bez izlaznih anketa i nekakvih tu Gongova, u svim novinama su već bili rezultati. I to konačni. kako su rajoni najavljivali, svaki je kandidat biran s 99,8 ili 99,7% glasova, bez glasa protiv ali s nekoliko nevažećih glasova, reda radi.

Slavlje nakon izbora je bilo veliko. Veliki format Vjesnika bio je prepun „plahti“ govora izabranih kandidata, njihovih životopisa. Životopisi su sadržavali obveznu partizansku prošlost i isticali zasluge kandidata. nitko to nije provjeravao. A i da je, ništa ne bi promijenio ali bi ga progutala noć.

Nikakvi dogovori o koalicijama nisu bili potrebni. Partija koja nas je vodila, koja je bila naša avangarda, koja je uvijek znala što je za nas dobro a što ne, pobijedila je na izborima i prešlo se na druge teme. Partijske, dakako.

A sad o tome zašto se sjećam upravo tih izbora. Kratko prije njih u naše susjedstvo se doselila obitelj, majka s troje djece. Došli su iz Srbobrana. Najmlađi, Žika, bio je jedva stariji od mene i postao je moj redoviti „šiplkamerad“ u našem dvorištu. Ali, gdje je bio njegov otac? Nisam mogao pitati. Ali u našoj kući su govorili nešto o IB-u što nisam baš razumio i o tome da je Žikin otac na Golom otoku. I da se nadaju da će za izbore, to je bio valjda partizanski običaj, možda pustiti i Žikinog tatu. Nisu ga pustili.

Komentari

premlad sam da bih se

premlad sam da bih se sjećao svih detalja vezano za izbornu farsu u onom sistemu a i ono čega se sjećam mi je vrlo blijedo jer me to tada nije ni zanimalo. ono što me bode u oči je činjenica da je velik broj onih koji su tada sudjelovali i provodili "izbore" isto to radi i danas. stranku su nazvali hrvatskom i demokratskom, marksizam su zamijenili vjeronaukom, umjesto priče o nesvrstanima pričaju nam o Europi. iako sami su sami bili komunisti to ih ne sprječava da političke neistomišljenike proglašavaju crvenom bandom. ali ostaje činjenica da su to isti ljudi. ajde, priznajem, malo su promijenile okolnosti, ali s obzirom da se u njihovim glavama nije ništa promijenilo iluzorno je za očekivati da je ta "ekipa" u stanju mijenjati stvari u hrvatskom društvu. i to je, po meni, glavni razlog svih problema kojima svjedočimo. i još me nitko nije razuvjerio da to nije tako.

Tko je glasao

Malo tko zna da je na

Malo tko zna da je na križanju današnje Vukovarske i Savske, na prostoru gdje je danas Slovenijales, bio ogroman zatvor.

bojim se da je sve manje ljudi koji znaju da je na križanju vukovarske i savske tamo bio i slovenijales :)

starimo, svi skupa

Tko je glasao

A kaj, mladi gospon, nema

A kaj, mladi gospon, nema više tamo Slovenijalesa? Pa kud ja gledam kad vozim Savskom?

Tko je glasao

Gospon Cerovac, pa valjda

Gospon Cerovac, pa valjda gledate ispred sebe i u retrovizore kad se vozite Savskom!?

Tko je glasao

Mladi gospon i ja se to

Mladi gospon i ja se to nadam I zbog sebe i zbog drugih! A da nema Slovenijalesa? Vidi molim te. Tko bi to rekao.

Tko je glasao

sada ste me zbunili, no tamo

sada ste me zbunili,
no tamo je ako se ne varam nekakav auto salon i dućan s bijelom tehnikom

budem sutra provjerio, izbjegavam to raskršće jer je uvijek gužva

Tko je glasao

kod biranja predsjednika

kod biranja predsjednika razreda (...) bi nam učiteljica, napredno, rekla tko je po njenom mišljenju podoban za tu časnu dužnost a mi bi onda morali tajno, na ceduljicama, glasati. Učiteljica bi pokupila cedulje, pregledala ih i gle – svi smo glasali „za“.

20 i koju godinu kasnije situacija se ipak promijenila: mi smo za predsjednika razreda uredno birali onog tko je taj dan izostao s nastave. Vjerojatno je i učiteljicama "bio pun kufer svega" u tih 20 godina jer se nisu bunile.

Ne znam kako to izgleda danas

Tko je glasao

15-20 godina (sedamdesete)

15-20 godina (sedamdesete) sam stalno potpuno demokratski biran za časnu i jedinu časnu funkciju predjednika razreda, i kad su drugi bili predloženi i primljeni u partiju a nisam niti ni predložen ni primljen. Iako joj je bila namjenjena uloga ništa, izvršila je veliku demokratsku ulogu. Kad smo se sastali prvi put nakon 30 godina, vema šareno društvo je respektiralo predsjednika razreda, razrednicu i ugledne profesore.

Po mojim iskustvima to je najozbiljnija funkcija u našem društvu. Uz ostalo, zbog toga nikad više nisam prihvaćao nikakve funkcije, osim ozbiljnjih profesionalnih, naprosto je bilo teško sa bolje funkcije na lošiju.

Tko je glasao

Distopija koja je, na

Distopija koja je, na sreću, prošlost.

Tko nije, slobodno pogleda film Equilibrium, to mi prvo pada na pamet. Budućnost koja će doći je samo jedna od mnogih budućnosti koju su mogle doći.

Tko je glasao

nakon ovih izbora puštaju

nakon ovih izbora puštaju se cijene da lete u nebo, čak su dečki iz komunalnog popisivali kvadrature kuća, jer i komunalne naknade idu gore

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci