Tagovi

Ne uzimajte iz mog džepa za svoje povlastice!

Jedan sam od onih koji primaju plaću iz državnog proračuna. S obzirom na to kakve plaće imaju drugi (mama mi je imala duplo manju plaću kod privatnika, mirovina joj je sada skoro troduplo manja) i da, dok je drugi čekaju mjesecima, meni moja redovito stiže, nikad se nisam žalio. Sada bi mi je zamrznuli, kako bi se, kaže dr. Ivo, prebrodila ova svjetska financijska kriza.
Imam dovoljno razuma da razumijem kakvo je stanje, kakva je moja pozicija u odnosu na mnoge druge (seljački rečeno socijalno sam svjestan) i da ne zahtjevam više nego je to objektivno moguće. U načelu mogao bih pristati da mi plaća neko vrijeme ostane kakva jest, trenutno si to mogu priuštiti, ali jednostavno ne mogu ne vidjeti da tu neke stvari jednostavno logički ne štimaju.
Za početak, tko mi može jasno i precizno reći do kada bi ovakvo "zaleđeno" stanje ostalo? Jednog dana zatražimo mi opet veće plaće, a oni nama odvrate, ne može jer je još uvijek kriza, a onda bi nastalo natezanje je li još stvarno kriza ili ne. Došli bismo u apsurdnu situaciju da na izborima rušimo vladu koja želi da ju opet izaberemo jer nije bila u stanju riješiti krizu, a mi je skidamo jer krize više valjda nema.
Nadalje, nigdje nije rečeno što je sa raznim povlasticama i beneficijama predsjednika, premijera, ministara, saborskih zastupnika i ostale elite. Plaće bi zamrznuli, a smanjili ih ne bi (priznajem, ne znam bih li i ja tako, pa mogu razumijeti). A što je sa povlaštenim mirovinama, dnevnicama, besplatnim autobusnim, tramvajskim i avionskim kartama, besplatnim parkingom? Prije samo par mjeseci plakali su za tim parkingom. Ja za pokaz plaćam 420 kuna (OK, priznajem, firma mi daje lovu), a oni za pokaz ne plaćaju ništa. Za avionsku kartu do Dubrovnika jednom sam morao pljunuti oko 600 kuna, a saborski zastupnik za istu kartu ne daje ništa. Djeca iz Gunje odlaze preko granice u Brčko, jer bi za pokaze do škola u Hrvatskoj (Županja, Vinkovci ili čak Osijek) morali iz roditeljskog džepa dati 1980 kuna, a naši vrli dužnosnici ne moraju to platiti. Ta ista djeca jednoga će dana još morati iskeširati love da bi im se nostrificirale svjedodžbe i ostali školski papiri.
Bez obzira na krizu, dr. Ivo želi graditi Pelješki most, a to bi radio neumorni neimar dr. Jure, ma koliko mi svi Ivu uvjeravali da je velika vjerojatnost da će se taj most gadno ljuljati, pa ta investicija baš nije isplativa. Šalu na stranu, ne mislim ulaziti u raspravu treba li nam taj most uopće ili ne, ali gradnja toga mosta nije pitanje života ili smrti ove zemlje (i bez njega smo dosad živjeli, zar ne?), valjda je za ovakvo stanje to dovoljan argument, uz jednostavnu logiku da ako ljudima treba uskraćivati zasluženu zaradu za kakav-takav normalan život, da u ovom trenutku ne treba graditi ni taj most.
Rezime svega ovoga bio bi: pristao bih na zamrzavanje svoje plaće samo pod uvjetom da se ukinu sve povlastice i beneficije svim dužnosnicima od općinskih i gradskih vijećnika preko saborskih zastupnika i ministara do premijera i predsjednika. U suprotnom ne dolazi u obzir.
Ne želim davati iz svoga džepa novac za njihove povlastice, pa da na moj i račun svih nas lakše prežive krizu, koju čekaju da prođe sama od sebe, umjesto da je rješavaju.
Ako se oni ne odriču povlastica, ja se ne želim odreći svoje plaće, prvo zato što nije njihov posao da ih imaju, drugo zato što ću svoju plaću za razliku od njih znati korisno potrošiti.

Komentari

napravi pravi potez... daj

napravi pravi potez... daj otkaz i zaposli se u tvrtki koja stvara vrijednost ili otvori vlastitu, nemoj biti još jedan parazit društva i ljudi koji nešto korisno rade. nemoj biti lik koji kuka za malom plaćom jer mu ne DAJU veću. proizvodi nešto, stvaraj, pa da vidiš što je muka ali ćeš barem biti ČOVJEK.

Tko je glasao

Trebao si bolje čitati.

Trebao si bolje čitati. Nisam se žalio na visinu svoje plaće. Načelno nisam ni protiv privremenog zamrzavanja, ali pod uvjetom da se ovi na vlasti odreknu svojih povlastica, da na jednak način doprinose prevladavanju sadašnjeg stanja i da svoj život dijele s onima koji su ih ovlastili da upravljaju ovom zemljom, kako bi pokazali da su njihove namjere za rješavanjem krize vjerodostojne. U suprotnom bi se radilo o čistoj muljaži i želji da se dalje živi parazitski na račun građana ove zemlje.

Lenon

Tko je glasao

U samo tri dana oko 10 000

U samo tri dana oko 10 000 prosvjednika
"Stegnite vi svoj remen bando lopovska"
na Face-u
http://jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,11,17,,141396.jl

Tko je glasao

my question is: a koliko

my question is: a koliko njih će DOISTA izaći na ulice? silno me zanima....ovo je jedan spontani deal.....nisu još ni oko datuma sigurni, organizacija je u čijim rukicama (navodno Forum mladih SDP...kaže JL)....sve je to nekak' dosta sfumato .......ne znam...malo sam skeptična..

CC

Tko je glasao

a koliko ih se skupi toliko

a koliko ih se skupi toliko ce ih i bit:)

Tko je glasao

Lenon Džone, nisi li ti,

Lenon Džone, nisi li ti, valjajući se satenskim plahtama s Yoko Ono, zapisao i stihove:
...
Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world
...
http://www.youtube.com/watch?v=jEOkxRLzBf0

2decicrnog

Tko je glasao

Svodi se priča na to da je

Svodi se priča na to da je kriza kriva za sve; kriza je postala tepih pod koji dr. Ivo II sada nastoji sve pomesti - sve ono što se nije napravilo u proteklih 5 godina koliko su na vlasti. To uključuje i pravosuđe i korupciju, i reformu/reinžinjering/restrukturiranje (nazovite kako hoćete) državnog aparata kako bi bio efikasniji, i razvoj gospodarstva,i uređivanje zdravstvenog sustava koji se raspada... itd.

Prvi korak iz ove krize je maknuti ove koji nisu ništa napravili i koji demagogijom i PR-om pokušavaju nadomjestiti nedostatak bilo kakve suvisle gospodarske, socijalne, zdravstvene, obrazovne ili neke druge strategije razvoja koja se implementira.

Tko je glasao

@lenon, po reakcijama naroda

@lenon,
po reakcijama naroda očito je kako se premijer malo prenaglio ili bolje rečeno koliko je god prije sve bilo ljubičasto perfektno sad se odjednom zcrni nam svima pred očima. Evo jedan link koji o tome priča:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sprema-se-prosvjed--stegnite-vi-svoj-...
A u medijsko razapinjanje njegova političkog gafa su se dali i "međunarodni čimbenici". Valjda je dobio što je zaslužio prijašnjim negiranjem neizbježnog, poticanjem rastrošnosti, hranjenjem svojih dodvornika, prečestim kompromisom sa svim i svakim i tomu slično i tako dalje.
Dojmila mi se i prije navedenom linku jedna rečenicu za koju prije nisam čuo, pa ću je ovdje izvorno navesti:
"Vidjet ćete kako naši kradu. Svatko nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima, makrolopovima. Navalit će na nas velike ptice grabljivice. Kako tada nas spasiti od nas?", kazao je navodno B.B. 1975. godine.
Nu, znao nas čovjek.

--------
Crni

"Neki političari su duševni bolesnici pa od države prave ludnicu!"

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci