Tagovi

Ne sanjajte o "događanju naroda", ne tražite JUOSP

Preko facebooka dobio sam poziv na "Mirni prosvjed". Reagirao sam i ovdje prenosim osnovne dijelove kratke polemike koja je uslijedila. Poziv i komentari autora ili jednog od autora poziva su označeni ilalikom, a moji komentari plavom bojom. Na kraju dodajem neke poveznice i citate iz svojih tekstova uz neke prethodne prosvjede. Posebno upozoravam na sličnost ovoga poziva s akcijom "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" (također je bila fb grupa - tada je to bilo nešto novo, šminkerski.)

Padaj silo i nepravdo!Dana 22.12.2012.g. u 12 sati, okupite se na centralnim mjestima u 4 najveća Hrvatska Grada, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek. Iskažite svoje nezadovoljstvo aktualnom Hrvatskom politikom, koja nas vodi u propast. Odgovorno tvrdim da Mi sami možemo upravljati Hrvatskom, da imamo resurse, pametne i sposobne ljude koji bi nas vodili. Takvih nema u trenutnim političkim elitama, pa je potrebno provesti izvanredne lokalne izbore, sa nezavisnim listama, a sa kojih bi najkvalitetniji ljudi, sa najvećim brojem glasova , bili naši predstavnici u saboru, što bi značilo da bi ukinuli parlamentarne izbore. Nema više ljevo desno i drugih podjela, postoji samo samostalna Hrvatska. Što možemo očekivat sljedeće nakon HEP-a: vode, oranice, otoke. HRVATSKI NARODE PROBUDI SE!!!!

Vrijeme je za drugo poluvrijeme domovinskog rata, vrijeme je za promjene, vrijeme je da se krene!!!! Pozivam sve pojedince,udruge,aktividte,sindikate,skupine,nezavisne liste, prosljedite ovaj događaj i prisustvujte ovom mirnom prosvijedu. (...) (Slijedi niz pitanja "jeste li za (...)" odnosno "jeste li protiv (...)", niz parola za jedan mogući politički program.)

Ljudi, ne trošite vrijeme na gluposti. bio je jedan propali pokušaj "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" prije tri godine, pa su bili neuspješni "peripatetički prosvjedi" prije godinu i pol. Ova zbrda zdola nabacana papazjanija radikalno desničarske i radikalno ljevičarske demagogije nema šanse da čak i toliko zatalasa. Kakvi vražji "izvanredni lokalni izbori", pa redovni lokalni izbori su za pet mjeseci, lijepo skupite nezavisnu listu, skupite potpise i kandidirajte se! Vi bi samo onako lijevom rukom ukinuli parlamenatrne izbore, ma nemoj!

Zorane tko u Hrvatskom Saboru predstavlja interese tvoje lokalne sredine, i koliko bi glasova taj dobio u svojoj ulici.Nađi mi jednu pol. stranku u Hrvatskoj u kojoj ne vlada diktatura šačice nesposobnih ljudi, koji sve rade u interesu krupnog kapitala, a na račun stoke sitnog zuba. Što i tko je kriv za ovo stanje(sranje) u kjoem se nalazimo, ako nije politika i sutav koji ne funkcinira. Molim odgovor, pa da mozemo raditi na uklanjanju uzroka problema. Živimo li mi u samostalnoj, suverenoj Republici Hrvatskoj, za koju su se neki borili, neki nisu, a neki su se borili protiv.

Hoćeš jednostavne odgovore, onak iz lijevoga džepa, tko i što je kriv? Nema toga. S takvim parolama mogu se hraniti jedino totalitarni pokreti

iz prve ruke znam da sustav ne funkcionira, i da ga treba demokratizirati, putem referenduma i direktne demokracije na svim nivoima, vas nitko ne tjera u prosvjede i na referendum, to je nase ustavno pravo, ako vam smeta ovakav ustav vi onda napravite svoj prosvjed i referendum. zna se tko je kriv i za to ce odgovarati pred narodom. Nema vise ljevo desno postoji samo samostalna suverena Hrvatska, ili sto vi zelite da Hrvatska i dalje bude kmet, i otvoreni trgovacki centar na rasprodaji za bankarske i trgovacke mocnike. NECE ICI !!!!!!!!!!!!!

Antibirokratska revolucija u Novom Sadu, 1988.Nemam naročite simpatije za ove na vlasti, ja sam manje od marginalca u društvenom životu (...), ali još PUNO manje simpatija imam za primitivne demagoge i potencijalno opasne političke fanatike, koji obećavaju "suđenje pred narodom" (tj. maknimo sve formalističke gluposti, procedure, odvjetnike, dokaze, uvedimo zakon linča...).

Imali smo NARODNE SUDOVE dvaput u Hrvatskoj, 1941. i 1945.. Rane iz tog doba još krvare. To nije put.

Ne možete se legitimno proglasiti "predstavnikom naroda" koji će jednim zamahom počistiti sve Zlo i uspostaviti Dobro.

Sasvim konkretno, ne etički nego pragmatički, ovaj prosvjed pred Božić jednostavno nema više šanse od "prosvjeda medvjedića" protiv zdravstvenog odgoja, koji je krahirao iako su se pokretači pozivali da kao katolici predstavljaju veliku većinu Naroda (pa mogu Suditi).

Glede diskursa (načina na koji govoriš, ključnih sintagmi koje koristiš): ako pretendiraš da ono što govoriš ima značenje za sve, ako imaš političku pretenziju (tj. da ono što želiš nešto znači za cijeli "polis", cijelu naciju kao zajednicu), ulaziš ipak u to sa svojom OSOBNOŠĆU. Mora biti jasno, tko je subjekt.

A osobito ako u igru ulaze KOLEKTIVNI subjektiviteti. U pozivu gore piše: "Odgovorno tvrdim da Mi sami možemo upravljati Hrvatskom". Autor, pojedinac, poziva se na neko "mi". Koje je to mi? Narod, koji se okupi na trgovima, pa ruši institucije? Neizdeferencirana "svjetina", koja glasa želi li Isusa ili Barabu?

Ja sam imao prilike pratiti jedno takvo "događanje naroda", koje je zaista dovelo do rušenja tadašnjih političkih institucija (u ime "Nas" protiv "nesposobne elite"). To je bilo u Srbiji 1986.-1989.. Imao sam, u početku, neke simpatije za taj pokret "odozdo", jer su tadašnje elite bile izrazito antipatične, sustav paraliziran, nužnost promjene očita. Ali brzo su mi pokazali kako iza svega stoji manipulacija.

Ono što je srušene institucije zamijenilo, međutim, nije bilo bolje, nego gore od prethodnoga. Donijelo je tragediju, na kraju, ne samo drugim narodima, nego i samoj Srbiji i Srbima.

Svjetina koja viče "hoćemo Barabu!" uvijek zagušuje glas razuma. Uvijek će se pojaviti neka organizirana manjina, koja masama manipulira, bila to svjetina na trgu ili "sovjeti radničkih, seljačkih i vojničkih deputata."

Zato smo izmislili sve te složene procedure usklađivanja interesa i donošenja odluka, zato smo smislili da se izbori ne vrše vikanjem na trgu, nego svako posebno, sam, kao građanin, uzima olovku i iza paravana, tajno, proučava izborni listić. On ili ona preuzima time osobnu odgovornost, ne topi se u kolektivitetu. Sustav je daleko do savršenoga, ali je bolji od alternativa.

Dakle, ako netko želi postati, recimo, gradonačelnik Splita, mora se pojaviti na izborima kao kandidat i nagovoriti birače da mu daju glas. Mora pokazati, evo, ja sam taj-i-taj, ovdje su moji suradnici, svi sa imenom i prezimenom, ne neko neizdeferencirano "Mi", bolji smo od drugih kandidata, ako nas izaberete, radit ćemo to-i-to (recimo, uvesti svaki mjesec direktno glasovanje o odlukama, umjesto da glasuju samo izabrani članovi Gradskog vijeća). Pa ako uvjerite ljude, imate mandat da promjene provodite.

Neki moji raniji napisi - poveznice i citati.

Čuvajte se jednostavnih odgovora (8. veljače 2011.)

primjećujem da mnogi s visoka iskazuju ono, što sam označio kraticom JUOSP: Jednostavni Univerzalni Odgovor na Sva Pitanja. (...) Fenomen JUOSP rezultat je intelektualne lijenosti: želja da se sve svede na jedan jednostavni čimbenik, da se ne mora mučiti oko brojnih činjenica i raznolikih analiza. To je dobro za birtije i forume, može biti dobro i za populističku političku kampanju, ali nije korisno, ako zaista želite razumjeti što se zbiva, a pogotovo, ako zaista želite svojoj obitelji, svojoj domovini ili svojoj planeti pomoći.

Kako "zauzeti stav"?

stavovi se ne zauzimaju na juriš. Izgine ti vojska. Nego pažljiva opsada, odlična logistika, špijunaža i propaganda. Najbolja pobjeda je ona bez borbe (Sun Tzu).

Bitan napredak na današnjem prosvjedu (28. veljače 2011.)

S prosvjeda u ožujku 2011.

Dobro je i to, što su ovoga puta jasno izrečena dva zahtjeva:
1) ostavka Vlade,
2) prijevremeni izbori.
Ralno, ne može se više tražiti na ovakvim prosvjedima! Ova vlada zaista mora otići. Sve ostalo - potom.
Trebat će nam valjana, intenzivna građanska kampanja, slična onoj iz 1999, ali ovog puta bez američkih šest milijuna dolara za udrugaške profesionalce, (...)
Naravno, na pukom činu biranja ne smije se ostati. Politika je preozbiljna stvar, da bismo je prepustili političarima. (...)
Umjesto udruga i "trećeg sektora", nakon dvadeset godina, treba ponovo graditi društvene pokrete.

Mi smo odgojili te huligane (27. veljače 2011.)

Nažalost, dogodilo se ono, čega sam se bojao, kad sam prije pet dana objavio komentar Rušiti Vladu? Dapače! Ali što onda?. Rušilački pohod huligana Radićevom ulicom ostvario je ono što sam pisao nakon prvog sukoba u četvrtak:

Jučerašnji sukob prosvjednika s policijom, koja je štitila prilaze Markovom trgu, koliko pamtim prvi je na kojem su prosvjednici počeli s činima nasilja. Policija je odgovorila pendrecima i suzavcem. Zasad je sve ostalo ograničeno, ali već sutra moglo bi biti mnogo masovnije, s obje strane.

Zgražajući se nad divljanjem mladih, koji su odrastali u samostalnoj Hrvatskoj, neki se pitaju: "Pa gdje su njihovi roditelji!? Kako su ih to odgojili!?".

Njihovi roditelji, staratelji i odgojitelji - bili su tu. Govorili su. A huligani su činili.

Nije samo tražena ostavka Vlade, prijevremeni izbori i ispunjenje nekih političkih zahtjeva. To je legitimno - prije više od 20 godina, borili smo se za slobodu prosvjeda. Izborili smo se za demokraciju - sustav, u kojem je moguće smijeniti Vladu bez nasilja. Ali nekima to nije dovoljno.(...)

Patetično se spominjala Vjera i Bog, prizivajući teološko opravdanje crno-bijelog esencijalizma: oni koji se bore za Dobro, ne mogu činiti Zlo - a protiv onih na strani Zla, sva su sredstava dopuštena.

Složena društvena stvarnost rigidno je reducirana kao borba Dobra i Zla. Tako se začinju masovna nasilja.

Prosvjed 5. prosinca: desni popolizam, i zašto ću kao ljevičar ipak sudjelovati (4. prosinca 2008.)

s prosvjeda 5. prosinca 2008.

Ubrzo nakon što je facebook grupa "Stegnite vi svoj remen bando lopovska" osnovana, objavio sam nekoliko komentara, upozoravajući na tendenciju nacionalističke populističke desne retorike, koja jako podsjeća na retoriku Miloševićevog "događanja naroda" i "antibirokratske revolucije" u Srbiji 1986-1989. (...). To je međutim zanemareno, a mene su, kako se na pollitika.com izrazio bloger jedinohrvatska (jasno vam je koje je političke orijentacije!), organizatori prosvjeda "otkantali". (Tj. nisu me pozivali na sastanke.) Način odlučivanja, naravno, pokazuje dileme ovakvog ad-hoc pokreta: inicijatori nastoje ostvariti čvrstu kontrolu, sve ide iz jezgre koja onda izabire pouzdanike. Nije to problem kad se radi o organizaciji jednog događanja, koje se ne organizira "demokratski" - organizator ima pravo zadržati kontrolu i birati suradnike - ali može postati problem ako se produlji kao dobar način političkoga rada.

Ipak, grupa koja na organizaciji prosvjeda radi sada je jako heterogena, ima i snažno lijevih tendencija. Većina, naravno, polazi od slabo artikuliranog socijalnog i moralnog osjećaja nagomilane frustracije i ne brine o ideološkoj artikulacije, oko koje se pjene intelektualci. No do raskola će vrlo brzo doći. (... )

(Naknadna bilješka: do raskola, i to višestrukih, stvarno je i došlo, još brže nego što sam očekivao, u tjednima nakon tog prvog, relativno uspješnog prosvjeda od 5. prosinca 2008.. Plima "događanja naroda" brzo se rastočila u potočiće zagriženih grupica, koje su se sve izgubile u močvari. Posljednji trzaj bio je bezuspješni poziv na prosvjede 1. svibnja 2009..)

Vlada, naravno, baš i neće tako brzo pasti. Govorim o analogijama, npr. s pokretom "Otpor", oni su se borili dvije godine a represija je bila daleko jača nego što je u Hrvatskoj danas moguća. Analogije naravno mogu odvesti i u krivom smjeru. Mi danas ipak imamo sustav koji poštuje formalnu demokraciju daleko više, nego što je to bio slučaj s Miloševićevim režimom. Druga analogija, u pokušaju razumijevanja onoga što Hrvatskoj treba i što će se događati sliljedećih godina, jest akcija "Čiste ruke" u Italiji, koja je u prvoj polovici 1990-ih dovela do raspada sustava političkih stranaka.

Ja ću na prosvjedu svakako biti. Tu se javlja nova socijalna energija, za koju postoje određene šanse da se usmjeri u konstruktivnom smjeru - ne politički lijevo ili desno, imam na umu nešto veće, "meta-političko": ka deblokadi paraliziranih socijalnih potencijala - nešto što ne uspijeva već skoro tri desetljeća, od vremena kad je Milka Planinc 1982., kao predsjednica vlade, objavila da je Jugoslavija u ozbiljnoj ekonomskoj krizi.

Ona energija i nade, koje su se pobudile u svim područjima društvenoga života u doba prethodnog prevrata 1989.-1990., brzo su prigušene ustrojavanjem novog autoritarnog režima. (...)

Pisao sam tada, suzdržano na osnovu iskustva, "određene šanse". Slično u prosjvedima u veljači i ožujku 2011.. Zasad, ništa od toga. Ja sam osobno umoran, odustao sam od društvenoga aktivizma, skeptik sam ,cinik i mizantrop. Očekujem vječno vraćanje istog. Naravno, uvijek postoji pritajena nada da možda nisam u pravu.

Komentari

O učenju

Sada šalu na stranu.

Htio bih vas obavijestiti , ili pokazati vam zašto je potrebno da učite od mene, ne samo vas dvoje, nego naročito oni mlađi.
Razlog leži u tome što sam ja radikalno unapredio dosadašnja shvaćanja , politike, povijesti, civilizacije, društva i drugih srodnih, deontoloških stvari i doveo ih na razinu na kojoj mogu danas biti funkcionalna. Učenja koja su dali dosadašnji veliki mislioci više nisu funkcionalna, ako ih se uzima u njihovom izvornom obliku.

Kako sam je to unapredio ta učenja?

Tako što sam ih interpretirao na način koji je vrijedan za naše vrijeme, a za kojeg će se u budućnosti pokazati da je doista bio vrijedan i neophodan, nezaobilazan. Time sam zapravo pokazao da ta učenja, koja sam interpretirao nisu zastarjela, nego, štoviše, da će biti uvijek aktualna, samo ih treba pravilno shvatiti. Svojim shvaćanjem, koje izgleda ( a u neku ruku i jest) neka radikalna novost, ja sam samo revitalizirao Platonovo, Aristotelovo, Augustinovo, Kantovo, Hegelovo . Marxovo eta, eta - et altera, et altera - mišljenja.

Eto, ako učite od mene, onda, ne samo da počinjete shvaćati što treba da se radi, nego također počinjete shvaćati prošlost, a i budućnost vam postaje vidljiva. Nažalost, danas osim mojega, nema nekog drugog učenja posredstvom kojeg bi se mogli upoznati sa zbiljom, pa ste osuđeni na mene.

Vi sada sigurno mislite da vas ja malko zaje... No, varate se. Kad pročitate moje tekstove, oni pametniji među vama shvatiti će da nikoga nisam zaje..., niti sam se šalio.

Tko je glasao

Petruse

moram ti priznati da pises briljantne recenice, a i duhovit si, pa ako je to originalno tvoje..svaka cast!
takodjer, zadivljuje me tvoja dugogodisnja ustrajnost u obavljanju jednog takvog Sizifova posla kojeg opisujes!
(a od kojeg jedino ti sam imas neku posebnu samo-zadovoljstinu!?)
no, salu na stranu, pa ozbiljno pitanje - komu i cemu sluze i koriste tvoja istrazivanja, otkrica, radikalna unapredjenja, ozivljavanja starih filozofskih ideja, kao i tvoje beskonacne pisarije???
mozda si ti i popio neku 'carobnu ambroziju' pa znas esencijalne odgovore i rjesenja za covjecanstvo!!
ali covjece bozji, zar ti ne kuzis da je to samo mrtvo slovo na papiru, ako se ne ozivotvori i sprovede u praksi?
i ne zaboravi ovo - NAJBOLJA RJESENJA SU UVIJEK ONA JEDNOSTAVNA RJESENJA!!!
dakle, ako imas takva rjesenja, onda mozemo u partnerstvo na ovaj nacin:
- ti teoreticar ,
- ja organizator i financijer (jer imam previse funti sterlinga pa ne znam sta cu s njima)
- a egzekutor?...mislim si mislim..ko bi to bio....... ma, pa naravno, neko hrabar i ostar poput Z. Ostrog! ; ))
pa da vidis belaja***

ps. usput trebas znati moje misljenje o filozofima i moj stav spram istih, a o cemu najbolje govori ovih par citata:
- "Filozofija, ta suplja beskorisna nauka sluzi jedino dokonim filozofima za njihova jalova raspravljanja".
- "Nema nista tako glupo ili smijesno, a sto u svoje vrijeme nije vec izrekao neki filozof".
- "Sve filozofije su besmislice, samo sto su neke vece od drugih".
- "Da bi se postalo filozofom, sve sto je potrebno je, da se mrzi nacin razmisljanja nekog drugog.
Kuzis stari moj!

Tko je glasao

Upit

Zašto se postovi dupliciraju?

Tko je glasao

Oštrić. kerempuh

Eto, tako to biva kad se bavite nebitnim stvarima i govorite istim riječima kojima pridajete različito značenje. Npr: radikalizam ili radikalno itd.
A kako ne znate koji smisao povijesti, i njenu metodiku, težite ka krivom postupanju i upisujete sebi u zasluge čak i neke štete koje ste napravili.
Kakofonija vaših jalovih svađa, zaglušuje glas razuma. Usput stvarate situaciju u kojoj će pobjedu u državi odnijeti oni najgori. Oštrić već nehotično i ne znajući nagovještava njihovo nastupanje, i ne primjećuje da sudjeluje u otvaranju vrata tim subjektima.

Nije li krajnje vrijeme da pročitate neki od mojih tekstova, npr. Tajna povijest svijeta na scribdu. Od tamo još nije uklonjen taj tekst. Tu ćete vidjeti da je smisao povijesti tajna za sve one koji ju ne razumiju a među koje spadate i vas dvojica. Ako vam je to puno, Pročitajte POLITIKA, PRAVO, DRŽAVA, Ovdje na Politika u komi. Tamo ćete vidjeti što je pravi radikalizam i da to nema veze sa Šešeljevsko-vašim razumijevanjem tog pojma.

Ja ispadam smiješan zato što u ovoj zapjenjenoj situaciji pozivam na epohe. Skulirajte se dečki i cure. Dobro poznajete vaš životni prostor i vrijeme, ali samo one nebitne stvari u njemu. Stanite, ohladite, suzdržite se od ovakvih "polemika" i potrošite nešto vremena na upoznavanje bitnih stvari. To će biti dragocjena investicija, koja će vam omogućiti da konačno počnete shvaćati što se zbiva oko vas. Nema onih divova. To su samo vjetrenjače. Još jednom. Istinito shvaćanje svih ovih stvari o kojima tek pokušavate nešto reći , možete naći isljučivo u mojim tekstovima. Svoj život ne možete osmisliti učeči druge, nego učenjem od mene. I ako nešto naučite moći ćete pomoći i naciji.
Sad vjerojatno ne znate da li se ja šalim ili sam skroz lud.

E...tako vam je dečki moji, kad vas je.. Bos.......

Veritas, via et vita!

Schopenhauer : "Slab mozak je kao i slaba ruka. Kao što slaba ruka ne može dugo nositi neki teži teret, tako ni slab mozak ne može dugo podnositi pravo mišljenje. "

Na sreću i mozak se može trenirati i tako ojačati. Nemojte gubiti vrijeme.

Tko je glasao

from Petrus. za Ostric.kerempuh.

evo ti plus ko kuca za ovu antologijsku recenicu na pollitika.comi

"""E...tako vam je dečki moji, kad vas je.. Bos.......""

a moze i za ovo
""Ja ispadam smiješan zato što u ovoj zapjenjenoj situaciji pozivam na epohe. Skulirajte se dečki i cure.""

doista, ne procitah ovdje nista originalnije od ovoga!

Tko je glasao

ni duhovitije! :)))

ni duhovitije! :)))

Tko je glasao

Oštrić. kerempuh

Tko je glasao

Kerempuh

Z O oklijevanje, kukakvičluk ili kako to već glasi.

Buući da sam i ja završio filozofiju, mislio sam da kritiziraš mene- Previdio sam ono Z O

Zanemari moju repliku.

Tko je glasao

Zoran Oštrić

Vidim da bi se ovdje neki radije zabavljali nego ozbiljno diskutirali.

No evo onoga čime se bavimo.

Da skratim priču, rekao bih da su Marx i komumisti postavili stvari na glavu, a socijaldemokrati na klimave noge i utemeljili ju u živom pijesku u kojeg upravo tonemo.
Nekoliko redaka o tome iz: POLITIKA, PRAVO, DRŽAVA

Zapadna društva - u kojima je bio dovršen razvoj umjetnog bića, ali koja su još uvijek utemeljena na tradicionalnom privatnom vlasništvu, upravo posredstvom tog, tradicionalnog vlasništva – zbog onih gore opisanih promjena i izopačenja - polako napada ista ona bolest koja je došla glave društvima utemeljenim na tzv. društvenom vlasništvu.

***
Civilizacijski ricorso Ovo je od velike praktičke važnosti pa molim čitatelja da sada ne zaspe, nego da tome posveti što je moguće više pažnje.
Pitamo se: kako je moglo doći do tih izopačenja.
Već dugo i uporno, ako ne i tvrdoglavo, pokušavam ukazati na činjenicu da «zakoni» na osnovu kojih je, unatrag nekoliko stoljeća, bilo dovršavano stvaranje umjetnog bića, i na osnovu kojih je ljudska civilizacija doživjela neusporedivo najveći i najbrži, upravo nevjerojatan procvat i uspon, dakle, da ti «zakoni», na presudno važnim mjestima, u vitalnim društvenim i ekonomskim momentima, uopće nisu bili «pravi zakoni», nego više oni «dobri običaji» – mores ili consuetudines – utemeljeni u bona fide – dobroj vjeri, povjerenju - dakle, da su to bile nepisane norme koje, po pravnim običajima, nisu imale sankcijske, tj. kaznene odredbe, pa su, prema tome, bile zapravo i najviše leges imperfecta – nepotpuni zakoni. Takvi su, na radost svih lezilebovića, varalica, lupeža i grebatora ostali sve do današnjih dana.
Upravo zbog toga, zbog nedostatka, tih, kaznenih odredbi, mogla se postepeno u svim društvenim slojevima, funkcijama i u cjelokupnoj ljudskoj populaciji razvijati ona opća korupcija koja se nije mogla kažnjavati – nulla crimen, nulla poena sine lege – gdje nema zakona nema ni prekršaja ni kazne. Na kraju se odnos prema tim dobrim običajima toliko iskvario i izopačio da se može slobodno reći kako se čak i ona najbolja današnja društva zasnivaju na toj općoj korupciji, ili nekoj moralnoj, pravnoj i političkoj degeneraciji. Odatle i ona zaduženost, ne samo nekih država, unija i federacija, nego cijele ljudske vrste.
Živuće, ekonomski, politički i društveno aktivne generacije «posuđuju» od budućih, čak još nerođenih generacija, kojima nikako ne mogu, niti će moći vratiti ono što su od njih «posudili» i tako ih bacaju u svojevrstan doživotni nexum – radno-dužničko ropstvo. To je jedan od glavnih razloga zbog kojeg svaka nova generacija, usprkos velikoj pomoći umjetnog bića, radi sve više, a živi sve lošije.
Kako dalje ?
Ja smatram da one, gore spomenute dobre običaje ne treba odbacivati, ili ukinuti, nego im dodati kaznene odredbe i tako ih transformirati u leges perfecta - potpune zakone.
Zašto?
Zbog toga što - iako je potrošnja postala jako važna, čak jedan oblik rada - klasični, stari «neposredno proizvodni» rad (kako onaj kreativni koji je stvarao umjetno biće, tako i prosti reproduktivni koji ga je uvećavao, širio i jačao) – dakle, da taj rad, koji je postao drugačiji, sofisticiraniji, lakši i smisleniji, i to toliko da više i ne liči na nekadašnji rad - nije nimalo izgubio na važnosti. On je i dalje ostao i ostati će neophodan uvjet ostvarivanja ciljeva vrste, a isto tako i kriterij na osnovu kojeg bi trebalo određivati koliko dobara neki subjekt - bilo individua, bilo nacija ili generacija - može posjedovati, trošiti itd. To je razlog zbog kojeg ne treba odbaciti one zakone, tj. običaje, nego ih usavršiti, upotpuniti.

Oni moji komunisti su odbacili te običaje, a Oštrićevi socijaldemokrati (i ne samo oni ) ostavili su ih da se kvare, i bavili se onim nebitnim stvarima. Zbog toga danas svi plaćamo dug toj politici.

Tko je glasao

Zoran oštrić

Oktobarska revolucija i Komunizam su društveno - političke piramide.

Tko je glasao

Lutke na koncu

Trebat će nam valjana, intenzivna građanska kampanja, slična onoj iz 1999, ali ovog puta bez američkih šest milijuna dolara za udrugaške profesionalce

Mogli bi još neki u Remetincu zaglavit'... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ne bi.

Mogli bi još neki u Remetincu zaglavit'... :-)>/cite>
Nije bilo ništa protivno tadašnjim zakonima, kao ni današnjim, a nije bilo ni tajno. Bilo je razorno za civilno društvo, uvedena je "sustavna korupcija", jer su nekadašnji aktivisti postali profesionalci u udrugama i navikli se na sigurnu plaću. Važno zbivanje je i kasnije, da je nakon nekoliko godina hrvatska država preuzela primarnu ulogu financiranja "trećeg sektora", i to svjesno i strateški, kad su strane zaklade bitno smanjile sredstva. Ja se u taj svijet nisam uklopio, osjećao sam osobnu averziju, ali načelno gledano, nema u tome ništa loše, većinom, u tim se projektima i odradi neki koristan posao, nema ništa više problematično u tome da država ulaže u "treći sektor" nego kad sama državna tijela, agencije itd, neki posao obavljaju, ili kad subvencioniraju profitna poduzeća. Ali, udruge su time dio sustava i njihova kritičnost je time ograničena i otupljena, što se vidjelo i vidi i u slučaju žešćih sukoba, kao što je onaj oko Cjvetnoga trga ili sad Plomina C. Van tih etabliranih udruga, začeci novih društvenih pokreta su u Plenumu FF Zg idr, ali dosad je ostalo samo na začecima.

Tko je glasao

Nisam mislio na financiranje,

Nisam mislio na financiranje, nego više na neke druge, ahm, stvarčice... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zoran Oštirić

Evo, Sumrače Tupiću, osvrćem se na onaj dole tvoj malo poduži tekst. U kojem negoduješ protiv ekstremno lijevih i desnih i u kojem kažeš da si za drastične i drakontske mjere, akciju policije vojske i lojalnih građana itd itd.

Kad ne bih znao za nešto bitno bolje, i ja bih bio za to.

Ali ti si bistar i OK - ontogeničan - čovjek , i poput mene, znaš za nešto bolje, pa zašto se ne latiš toga. Umjesto toga, ti uvijek tupiš jedno te isto i zamračuješ nam horizonte, a kako si bistar i OK , jako si efikasan u tom zamračivanju, jer stvaraš dojam da je i nekakva progresivna pamet potpuno nemoćna u odnosu na probleme u kojima se gušimo.

Kažeš da si postao cinik i mizantrop.

Nije ni čudo, kad si toliko tašt da misliš da si rođen da budeš Isus ili vođa, a možeš biti samo dobar sljedbenik, što zapravo i jesi, samo što ne slijediš prave ideje, pa bauljaš simo tamo kao sve budale u Hrvatskoj i ostalom dijelu svijeta.

Poput svih taštih ljudi, htio bi biti prva violina ili dirigent, štaviše kompozitor, a nemaš nikakvih ideja, čak ni sluha, i trebao bi pažljivo slijediti partituru koja je već napisana, između ostalog i zato da proslavi one koji će ju slijediti i izvesti tako da ju čuje cio svijet i da njeni tonovi odjekuju još stolječima nakon praizvedbe.

Postao si defetist, cinik i mizantrop zato što si rob svoje taštine, i nemoj nikoga drugoga kriviti za to. Imao si šansu i sreo si ju u KIC-u već prije više od 30 godina. Siguran sam da se sjećaš toga.

Za tebe je možda već kasno, no nadam se da će ovo pročitati neko mlađi.

Tko je glasao

Petruse

Sumrak Tupic! :))))
duhovito, originalno.
dao si mu tocan profile.
plus

Tko je glasao

Kerempuh

Hvala, ali nemoj ga potcjenjivati, Ja ga (Oštrića) znam već dugo vremena i volio bih imati neke od njegovih intelektualnih osobina, No stvarno mu zamjeram što rasipa svoju snagu i darovitost na nebitne stvari i što zbog tašitne neće javno priznati vrijednost i stanovitu revolucionarnost mojih ideja. Naglašavam ono "JAVNO". Time čini štetu sebi i meni, i to više sebi, jer afirmacija mojih ideja ne ovisi samo o njegovom priznanju. U opasnosti je da prokocka životnu šansu.

Tko je glasao

ne potcjenjujem ga, nego

ne potcjenjujem ga, nego procjenjujem. ga...
i sve mi se cini, da je on vec prokockao svoju zivotnu sansu.

Tko je glasao

@petarbosni4: kam si ti zabrijao u "ad hominem" :)

Neću uzvraćat istom mjerom.

Smisao ovoga dnevnika jest

A) načelno upozorenje, da kaotične, neosmisljene masovne (akcije mase) za rušenje elita i promjenu sustava mogu dovesti do uspona elita i uspostave sustava koji će biti GORI nego oni koji su srušeni. Ukazujem da se treba čuvati želje da se svijet promjeni preko noći (jednim "juršiem na Zimski dvorac") i na jednostavan način (JUOSP = Jednostavni Univerzalni Odgovori na Sva Pitanja).

B) ukazivanje da je konkretni poziv "Okupite se 22.12. na centralnim mjestima" bez ikakve šanse za uspjeh.

Glede točke B, tko zna, jeli, možda me demantiraju, to ćemo vidjeti za 11 dana, ako naravno svijeta još bude. :)

Tko je glasao

Zoran Oštrič

Podržavam tvoj prijedlog i tvoje mišljenje o tome što ne bi trebalo. Ali to nije dovoljno, jer smo "u banani" i trebali bi znati i što bi smo trebali činiti. A što bi smo trebali činiti, o tome to ne možemo početi misliti tek sada, O tome je trebalo početi misliti još prije 40 i više godina. Dakako da ne trebamo JUSOP , ali ne trebamo niti pokušavati visoko uzletjeti na krilatici : Ne može se letjeti!

Ad hominem - kažeš. To ti se samo čini, zato što sam dodirnuo tvoju taštinu. Onaj moj post bio je pro homine in te, a ne ad hominem.

Pogledajmo stvar indirektno. Lenjin, npr. nije bio kreativan, i nije se pokušavao igrati Behtovena, ali je shvatio čije ideje mora slijediti da bi osmislio svoj život i opstanak cijelog jednog naroda ili gurpe naroda. Usprkos nužnom neuspjehu, Lenjin nije odabrao krivu partituru koju je kanio izvesti.

Ciljevi čovječanstva se ne mjenjaju, nego samo sredstva pomoću kojih ih se pokušava ostvariti. Danas imamo bitno bolja sredstva nego što ih je imao Lenjin.

Nije to stvar taštine, niti nekakve bolesne pretencioznosti kad kažem da sam ta sredstva stvorio upravo ja. No, ni to što sam ja stvorio nije savršeno, ali će tek za nekoliko stotina godina doći netko sa boljim i primjerenijim idejama. A danas se treba poslužiti s onim što sam dao ja, naprosto zato jer ne postoji nešto bolje. Eto, SAPIENTI SAT.

Tko je glasao

@petarbosni4

održavam tvoj prijedlog i tvoje mišljenje o tome što ne bi trebalo. Ali to nije dovoljno, jer smo "u banani"
Pa ne kažem ja da je to dovoljno za spas Naroda ili Čovječanstva ili što već. Ali ovo je samo jedan dnevnik na blogu.

Ad hominem - kažeš. To ti se samo čini, zato što sam dodirnuo tvoju taštinu
Ajd ne zezaj, pa obojica smo nekakvi filozofi (evo branim ovih dana filozofiju od Znanstvenog, tj. fizikalističkog Imperijalizma, u jednoj diskusiji na jednoj fb grupi, povodom mojih bilješki o simpoziju "Filozofija u dijalogu sa znanostima"), pa je valjda jasno, glede značenja pojmova, ako počneš o taštini autora teksta, da je to "ad hominem"! Mogu ja biti najtaštiji na svijetu, ali to ne znači da su moje teze pogrešne! (Ako sam paranoik, ne znači da me stvarno ne progone :))

Usprkos nužnom neuspjehu, Lenjin nije odabrao krivu partituru koju je kanio izvesti
Po mom sudu, jeste. Mnogi su upozoravali još za njegovog života da je partitura kriva,.i to ne kontrarevolucionari nego oni koji su njegove motive i ciljeve načelno podržavali: anarhisti (Kropotkin je ostavio rezignirane zabilješke o svojim posjetima Lenjinu), menjševici, "radnička opozicija" u Rusiji, van Rusije R. Luxemburg, K. Kautsky, B. Russell itd.. U toj polemici između Kautskog i Lenjina, sličnoj onoj koju vodimo ovdje, ja sam na strani prvoga.

Nije to stvar taštine, niti nekakve bolesne pretencioznosti kad kažem da sam ta sredstva stvorio upravo ja. No, ni to što sam ja stvorio nije savršeno, ali će tek za nekoliko stotina godina doći netko sa boljim i primjerenijim idejama.
Ma jok, nisi ti tašt fakat, ja sam. :-P

Tko je glasao

Ajd ne zezaj, pa obojica smo

Ajd ne zezaj, pa obojica smo nekakvi filozofi (evo branim ovih dana filozofiju od Znanstvenog, tj. fizikalističkog Imperijalizma, u jednoj diskusiji na jednoj fb grupi,

evo jedan prigodni vic.

upada ravnatelj među fizičare i počne se derati:
- jeste vi normalni? kakav ste mi to zahtjev za financiranjem poslali? koje su to cifre? akceleratori, spektrografi, bakraci? jel vi znate koliko to kosta? zasto niste kao matematicari, njima kupim samo papire, olovke i gumice? ili jos bolje, kao filozofi - za njih samo papire i olovke!


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Kaj se ti matematičar guraš kad se mi filozofi svađamo!? :)

Si ti čuo za bonton? Ono, od fizičara smo navikli da se guraju gdje ih ne treba, ali vi matematičari se obično držite svog zabrana. :->

Evo tri prigodna vica:

1-
Postoji samo 10 vrsta ljudi na svijetu - oni koji znaju i oni koji ne znaju binarne brojeve.

2.
Postoje 3 vrste matematičara, oni koji znaju brojat i oni koji ne znaju.

3

Zašto matematičari brkaju Noć veštica i Božić?

Zato jer je 31 Oct = 25 Dec.

________

P.S.

Naime, palo mi je napamet da u google upišem "vicevi o matematičarima" i fakat sam našao par stranica. :-P

Tko je glasao

Zoan Oštrić

Samo dnevnik na blogu ....To je znači... i dozvola za površnost ili promašenost ili pak nektritičnost. Po mome, čak ni pisanje po pijesku ne bi trebalo biti površno.

Nije ad hominem, jer te cijenim, što ne znači da si savršen i da ti ne mogu prigovoriti da si površan ili da se baviš nebitnim stvarima u situaciji u kojoj se možeš i trebaš baviti onim bitnim.

Ako je Lenjin odabrao krivu partituru, Onda je i Platon bio nemaštovit i nekreativan, Morus također, Campanela, Saint Simone. Marx...No svi će se oni, kad se razbistri povijesna voda, smatrati učiteljima ljudskog roda, uključujući tu i Lenjina, Jer čovjek koji zna istinski čitati može od njih puno naučiti, čak i onda kad se uopće ne slaže s njihovim idejama. Veliki promašaji te vrste imaju veliku, vrlo veliku vrijednost za čovječanstvo.

Oni koje si naveo gore, pogotovo Russell ne mogu suditi o tome, tj. nisu mogli, ne zato što nisu imali pravo suditi , nego radi svojih interesa -zato da ne pokažu da ne razumiju te stvari. No nisu iskoristili svoju šansu. Da jesu, bili bi veći u očima današnjice.

Nisam tašt, barem ne više nego ti. Sed, homo sum et nihil (in)humani alienum me puto - Ali, čovjek sam i ništa (ne)ljudsko nije mi strano. Iz mog zadnjeg teksta moglo bi se prije zaključiti da sam neki megaloman ili paranoik sa sumanitim idejama veličine, ali nisam ni to. Samo sam samosvjestan. Djelo je sve, a čovjek je ništa. Goethe. Čak i največi čovjek je prosta bijeda, ako su mu djela sitna i trivijalna.

Ne volim skromnost, ali eto, skroman sam i protiv svoje volje.

Tko je glasao

@petarbosni4

Tu možemo konstatirati bitnu političku, a moglo bi se reći i filozofsku razliku među nama.

Ako je Lenjin odabrao krivu partituru, Onda je i Platon bio nemaštovit i nekreativan
Ne kažem da je Lenjin bio "nemaštovit i nekreativan".

čovjek koji zna istinski čitati može od njih puno naučiti, čak i onda kad se uopće ne slaže s njihovim idejama. Veliki promašaji te vrste imaju veliku, vrlo veliku vrijednost za čovječanstvo.Oni koje si naveo gore, pogotovo Russell ne mogu suditi o tome
Slažem se, na pogreškama naših prethodnika trebamo učiti. To je usmjerenje i ovog dnevnika. Ipak, promašaji ostaju promašaji.

Moj učitelj je više Russell nego Lenjin. (Iako je on humanist, a ja mizantrop.) On je posjetio SSSR 1920. i ukazao na probleme novog sustava koji se tek gradio, i koje su zaista ostale do samog kraja. U Engleskoj je pak kroz Fabijanski klub utjecao na stvaranje i usmjerenje Laburističke stranke. Kad se gledaju postignuća, sa stajališta ciljeva koje se socijalna demokracija imala u tom razdoblju kad su još svi bili dio istog pokreta i međusobno polemizirali, da se poboljša život radnika, postigli su više nego boljševici.

Tko je glasao

Zoran Oštrić

Kad se gledaju postignuća, sa stajališta ciljeva koje se socijalna demokracija imala u tom razdoblju kad su još svi bili dio istog pokreta i međusobno polemizirali, da se poboljša život radnika, postigli su više nego boljševici.

Kad gledaš sa stajališta koje je staro 100 godina ili današnjeg stajališta, ili pak onog koje će nastupiti za pedesetak godina?

Umjesto da ti ovdje naširoko pričam o tome, pogledaj POLITIKA, PRAVO, DRŽAVA., na Politika comu.

Tko je glasao

Zoran oštrić

Slažemo se da su i Lenjin i Platon zastupali ili odabrali srodne stvari, a ako je Lenjin učinio ono krivo onda je i Platon. No ja mislim da su oni u krivu isto kliko i graditelji piramida, koje ničemu praktičkom ne služe ali zato ljudskoj vrsti pokazuju kolike su njene moći i kako mora percipirati svoju moć. Država, Utopija, Grad sunca Temelji slobode ili Komunistički manifest, ili pak Kapital su svojevrsne literarne piramide, koje doduše, čovječanstvu ne pokazuju njegovu stvarnu moć, nego ciljeve kojima treba stremiti i koje treba ostvariti. A što se tiče metodike ostvarivanja tih ciljeva, ova djela su naivna,,,i ...naprosto naivna, ali i metodički pogrešna. No, sub speciae aeternitatis, ta djela toliko greške koliko puni pogoci.

Slažem se, na pogreškama naših prethodnika trebamo učiti. To je usmjerenje i ovog dnevnika. Ipak, promašaji ostaju promašaji.

Ovakvo shvaćanje naravi tih djela vodi natrag u neolitsku civilizaciju. I to je svojevrstan JUSOP. Već sam gore pokušao pokazati da to nisu proste greške.

U knjizi Uvod u politologiju, umjesto prolegomene, citirao sam lorda Actona koji je rekao da ta djela nikad neće preći iz sfere literature u sferu zbiljske ili realne politike i društva. To je točno. Ali nije ni potrebno da pređu, a kako se pokazalo, bilo bi to i štetno. Iz svoje literarne sfere ona vode čovječanstvo.

Naš povijesni zadatak, zadatak naših generacija, je da otkrivamo metodu, Know How ozbiljavanja onoga o čemu su sanjali veliki vizionari.

Ono u početku, o Lenjinu i Platonu, nije baš tako jednostavno kako sam ja prikazao, jer jedan je bio "Projektant" a drugi "izvođać", ali ,u osnovi, stvar stoji.

Oktobarska revolucija bila je herojski, prometejski poduhvat. Izveli su ju titani, koji su naivno vjerovali da će jednom mrtvorođenom biću udahnuti život, i to žrtvovanjem vlastitog života.

Meni je komunizam pokazao da se takvo društvo kakvo je zamišljao Marx treba ozbiljiti, ali da prethodno treba otkriti adekvatan način, metodu njegovog ostvarivanja. Prosta želja ili namjerane ostvaruje ništa. Jasno to su tek neki elementi ove teme . Ovo je prosti blog. Za potpunu obradu potrebno je napisati, a i pročitati knjigu.

Tko je glasao
Tko je glasao

Upravo kreće događanje s Kaptola

Neće muhamed brdu - hoće brdo muhamedu! Hofiranje sekularne države s crkvom stajat će je gubitka trona vladajućih. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ljubitelji dječaka s Kaptola sjuriti do Markova trga koji je oduvjeki i pripadao Kaptolu. I neću kriti zadovoljstvo zbog ove pobune firme kćeri vatikanske. I glej bogati, državne škole bi odgajale djecu a da ne pitaju crkvu - pa gdje to ima. Još da im objašnjavaju poroke pedofilije. Pa gdje će klerici pronalaziti svoje nemoćne klijente, zato juriš - i to još morate platiti jer ste se obvezali na "bogu božje - caru carevo!"

http://www.jutarnji.hr/vjernici--dosao-je-i-taj-trenutak--krecemo-u-veli...

Tko je glasao

PS - vladajućima treba pljeskati i zbog ovog

Ima li nekog da ima primjer nećeg dobrog u državi naroda iz stoljeća sedmog nek nas malo počasti...

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/73036-pukovnik-kakaric-pokazat-cu-...

Tko je glasao

ZO moglo je bit i sazetije..

sta ti je covjece bozji?
jel ti maca razum popapala?
koje te opet spopale nove liste, kandidati, potpisi, miroljubivo......i naravno, jos i mirno i tiho, kulturno i uvidjavno, pokorno ....
- pa naravno da se isto vjecno vraca, kad se stalno primjenjuju iste metode.

ja sam definitivno za radikalne metode, pa ako treba i one drasticne, drakonske.
pa mi se napr. jako svidja francuski prosvijetljeni apsolutizam!

...pa bih ja tako najprije dobrano zaplasila domace feudalce i prirepak im katolicki kler, metodama i radnjama kao sto su ultimativno 'ili-ili', let u zrak njihovih veleljepnih dvorova, nocni iznenadni udari groma i vatrometi....isl.
...pa ak' to ne bi dalo uspjeha, napravila bih povelike taljige, potrpala pokvarenu parazitsku gamad u njih i na svetom trgu ih javno giljotinizirala.(giljotina mi je jako sik za nase snobove)
nas se narod voli zabavljat i veselit, pa neka mu sto vise toga :))

...joj, da vidis samo kak' bi strah usao u kosti - Trta Mrta - i kak bi se stvari mijenjale!
(pise da su se u silnom strahu od revolucionara, francuski plemici i katolicki klerici odricali i bogatstva i titula i katolicke vjere i pape, i svega sto su imali.... samo da sacuvaju tintaru na ramenu)
...od davnine se kaze - bolje da strada 10 ljudi, nego cijelo pleme!.

-STRAH je mocno oruzje i pogonsko gorivo za postizanje cilja!
on je jezik koji razumije svako ljudsko bice.
... a dadiljati kriminalce nerazumno je i glupo, kao zmiju otrovnicu grijati u njedrima, vjerujuci da ona nece ugrist, a ona onda iznenada ugrize i to otrovno.

Tko je glasao

@Kerempuh: Lako je prdekat ovako po netu.

Spomenuh u dnevniku: ovakvu mahnitu retoriju, isijavanje mržnje i žudnje za razaranjem, slušao sam uživo prvi put od sredine 1980-ih, od "narodnih ustanika" u Srbiji. Velika većina njihovih zamjerki tadašnjim ljudima na vrhu ("antibirokratska revolucija") bile su opravdane. Kako spomenuh, u samom početku imao sam za njih simpatija. (Zato nije čudno da se na prvo mjesto programske liste u pozivu na koji sam reagirao bijes sručuje na Europsku uniju. Vanjski neprijatelj je organski nužan takvoj ideologiji, kao naravno i unutrašnji.)

Mi u Hrvatskoj smo krenuli u rušenje onoga sustava kasnije, 1989, drugačijim metodama. Nisu bile drastične i drakonske. Da su prevladali radikali, došli bi na vlast manijaci koji bi se počeli svetiti za poraz iz 1945.. Sustav je srušen bez nasilja (što neki i danas žale).

ja sam definitivno za radikalne metode, pa ako treba i one drasticne, drakonske.

Drastične i drakonske metode u rušenju vladajućega sustava uvijek iznjedre na vlast tip ljudi, kojima je drastično i drakonski postupati prirodna stvar. Pa s time naravno i nastave i ustroje sustav na tome zasnovan. Ustoličuju se "čuvari revolucije", nikakvi kontrolni mehanizmi se ne priznanju (ono starorimsko: "Tko će čuvati čuvare?" - odgovor: nitko, naravno, jer su oni iz Naroda, oni su po definiciji Pošteni i Sposobni, to je uzorna platonska vlast Najboljih, besmisleno je dakle tražit da ih netko nadgleda).

Prirodna posljedica je eskalacija. Prvo se drastično i drakonski obračuna sa silnicima i nepravednicima, onda s njihovim slugama (osim onih, brojnih, koji pređu u službu novih vladara), onda s onima koji misle da je to bilo predrastično i predrakonsko (kao ja npr.), onda s onima koji ne podržavaju Naše drastične i drakonske metode dovoljno oduševljeno (čišćenje "mangupa u vlastitim redovima")...

UVIJEK će naravno oni koji takvim putem dođu na vlast prvo sebe osigurati, materijalno i sigurnosno (da ne budu srušeni istim načinom), a ostalima kako bude.

Dakle, kad bi nekim stravičnim slučajem ekstremisti (danas najizglednije fašisti, ali mogu biti i boljševici ili neka mješavina, kao što gore imamo, kako konstiram, mješavinu lijevih i desnih radikalnih parola), voljni da drastičnim i drakonskim metodama preuzmu vlast, stvarno postali dovoljno jaki da budu opasni, pa stvarno i krenuli u akciju, a ne samo da kao autor(i) poziva na fb na kojeg sam reagirao, kao ti i drugi radikali iz stolice pred ekranom, seruckaju po kiberspejsu, ja bih bez trunke sumnje podržao da policija, ako treba i vojska i naoružani odredi lojalnih građana, s tim mahnitim govnima obračunaju radikalno, ako treba i drastično i drakonski, svim potrebnim sredstvima.

od davnine se kaze - bolje da strada 10 ljudi, nego cijelo pleme!
Točno. Mi normalni ljudi moramo se braniti od manijaka.

Naravno, cijelo vrijeme imajte u vidu da je ovo sve samo seruckanje po netu, uključujući i moje pisanje, na sreću nema trenutno veze s realnim svijetom. Krenulo je od jednog bezveznog fb poziva na nekakve demonstracije, na kojima bi se tražilo uništenje postojećeg političkog sustava, koje čak i ako pokušaju, neće okupiti više od par desetaka ljudi u svakom gradu. (A vjerojatno će i sami odustati.) Dakle, sve dalje je samo hipotetički.

Ja sam u rušenju jednog političkog sustava sudjelovao, neću reć da ga bez mene ne bi srušili, :) ali sudjelovao jesam, i izložio se, preuzeo određeni rizik tada, što velika većina naravno ne želi. (Sad sam u mirovini, ne računajte na mene, sudjelovat neću, ali neke stvari simpatiziram, a promoviram neke stvari, potporu "Energiewende", na blogu "Ekološka ekonomija" i ovdje i drugdje na netu, koje su za revoluciju kakva nam treba nužne.)

Ali vidio sam već prije toga, kako ga ruše u neposrednom susjedstvu, kojim metodama, i da nastaje nešto GORE od onoga ranije (nazvao sam to 1989. "nacional-socijalizam"). I kod nas u Hrvatskoj bila je velika opasnost od ekstremista, ali ipak, nisu uspjeli posve prevladati, zahvaljujući, uza sve njegove mane, i onome čija je danas obljetnica smrti.

Hrvati, nacija domobrana (malih seronja, jalnuških diletanata i prodanih duša) , ne voli radikale i ekstremiste (velike seronje), i iako me strašno nerviraju, ima to i dobrih strana.

Kad su studenti prije gotovo četiri godine prvi put blokirali fakultete, naslovio sam svoj komentar Da, revolucija je počela! (25. travnja 2009.). Možda sam pogriješio, ali možda će budući povjesničari, kroz nekoliko desetljeća, zaključiti da sam bio u pravu (iako je ono, što je tad bilo poteklo, zasad ipak ostalo tek mali potočić, nije nabujalo u rijeku).

Tada sam se u komentaru referirao i na u ovom dnevniku spomenuti prosvjed "Stegnite vi svoj remen...", koji je bio pet mjeseci ranije:

Da, mislim da je ovoga puta (za razliku od recimo prosvjeda od 5. prosinca, koji se brzo ugušio u vlastitim proturječjima, na koja sam već 15-ak dana ranije upozoravao - možda se ipak nešto obnovi, kako se sada nadaju pozivom na prosvjede 1. maja; nevolja je da se radi o uskoj "zavjereničkoj" grupici, nakon višestrukih "čišćenja" koja su se odigrala u siječnju) revolucija uistinu počela (ili, možda bolje: potekla; sjećam se naime sintagme "revolucija koja teče")

Što to znači da je tek "potekla" objasnio sam ovako:

Ne - neće biti "juriša na zimski dvorac"; ovo je nešto drugo, dublje. Da - to je "festival", između ostalog, jedan "performance". Revolucionarni zanos, baziran na formulama velikih teorija, uz koji su marširale precizne formacije revolucionarnih brigada, postaje per-formativna mreža, u kojoj svatko može sudjelovati i svoj dio saga tkati. (Što je, također, bio bitni sadržaj 1968. - tadašnja revolucija nije pobijedila, pa ipak je svijet revolucionarno promijenila.)

Važno je pak to, da se puko rasipanje u milijune malih društvenih i osobnih "projekata" ponovo počinje povezivati - u mrežu, ne hijerarhijsku organizaciju (jer to odgovara i postojećoj strukturi opresije, koja je u hegemoniji neolibaralnog kapitalizma postala mnogo suptilnija!) - i zatim, formulirajući iz projekata program, strategiju i viziju, fokusirati ka ključnim točkama mreže opresije i mreže emancipacije, tragajući za "arhimedovom točkom" (ili, pomodno rećeno, točkom bifurkacije) gdje se revolucionarna promjena može proizvesti uz minimalnu upotrebu nasilja. Od pukog besciljnog post-modernizma ka "post-post-modernizmu", nešto što je Ulrich Beck nazvao "druga Moderna".

Shvaćam naravno da ima puno nestrpljivih ljudi, kojima ide na živce ovakvo intelektualističko preseravanje, koji imaju u glavi samo viziju Juriša na Zimski Dvorac, a kasnije kako bude (ma bit će sve dobro, jer ovaj dobar narod, je li, iz sebe može izroditi samo Sposobne i Poštene, koji će ga ubuduće vodit...). To je ono "vječno vraćanje istog".

Tko je glasao

ZO.skucenost.tvrdoglavost.kukavicluk.

dao si mi podugacku repliku na moj kraci komentar, pa je red i pristojno da ti odgovorim.
hvala na opsirnosti, nisi se trebao bas tako potruditi.
uglavnom poznate stvari.
posto nemam nimalo sklonosti, a ni strpljenja za, kako kazes prdekanja na netu (na netu sam malo imam pametnijeg posla), oliti trakavicasta piskaranja, laprdanja, sargijanja, piljenja, filozofuranja...islicna davljenja, samo par natuknica;
- nemam pojma ko su ti koje spominjes kao mrzitelje, rusitelje, manijake.....
- lijevi - desni, socijalisti, liberali, ovi, oni (crno, crveno, gore, dolje!... isl. gluparije) ne zanimaju me, ravno-pravicar sam a omiljela taktika "ravno i u sredinu". ;)
- za napraviti dobru pozitivnu stvar nije potrebno biti ni desni, ni lijevi...... nego ravan-ispravan, odlucan, odvazan, castan. a kad se nadje vise takvih oni mogu i ono sto izgleda nemoguce.

- kao sto sam rekla, radikalne, drasticne (ukljucujuci i drakonske) metode i taktiku podrzavam i simpatiziram ako sve ostale iznevjere, ne pogode cilj, ne postignu -nista.
- jer vjerujem da jedino radikalne metode dovode do radikalnih promjena! (povijest dokazuje)
- ali vazno je zapoceti igru, iako je jos vaznije ko ju zavrsava.

cini se, po tebi svi revolucionari su bili isti mahniti razaratelji, ubojice, osvetnici.... a ne i borci za pozitivne promjene u drustvu!??
a revolucije, bune, ustanci....govorim generalno bez specificiranja koje su to, po tebi nisu donijele nista dobrog!??
i da sad ne duljim (tema je glomazna i o tom se moze danima),

de ti meni fino posteno odgovori - STA si ti to uopce postigao svojim tzv. pacifistickim metodama, dugogodisnjim aktivizmom, kukaviclukom.. isl.??
nista.
jer to sto ti radis, to sto oni, drugi, mitingasi, demonstranti, prosvjednici... rade, je ko ono blesavo beskorisno rezzanje, zavijanje i lajanje psa na Mjesec!!!
a tko se uopce boji psa koji ne grize?
samo vicete hop! hop! a necete i da skocite.
cekate da vam "pita u zraku" padne u usta, umjesto da smjelo skocite i zgrabite ju.

nadam se, da ce tvoja filozufska glavica skuzit ove parabolice!

Tko je glasao

@kerempuh:

Pa, vremena imam, a glede duljine, čuj radio sam kao novinar, a znam i slijepo tipkanje, pa pišem brzo. :)

posto nemam nimalo sklonosti, a ni strpljenja za, kako kazes prdekanja na netu
Ali točno to radiš. Kao i ja. Pusti dakle demagogiju. Ja neki put stvarno nemam strpljena i sklonosti, pa i ne pišem (nego, recimo, samo dam minus).

nemam pojma ko su ti koje spominjes kao mrzitelje, rusitelje, manijake
Zapravo, nije od presudnoga značaja tko su ti ljudi (naime, esencijalistički pristup, kakav je netko u svojoj nutrini (spomenuh da sam za prosvjednike u Srbiji u početku, oko 1985.-1987, imao simpatija), nego što govori, i kako njegove/njezine riječi mogu izazvati određena djelovanja. (Vidio sam taj raskol recimo kod Jovana Raškovića, s kojim sam pravio intervju u Beogradu, 1992.. On je "budio srpski narod", ali, kaže, nije bio za nasilje i rat, pa su ga s vremenom novi lideri naprosto izgurali, kad je sredinom 1991. predlagao da se ide na umjereniji pristup, pregovore s Hrvatskom. Naravno, ne moramo mu obavezno vjerovati na riječ, ali to je moguće, to su oni revolucionari koji budu pojedeni.)

za napraviti dobru pozitivnu stvar nije potrebno biti ni desni, ni lijevi...... nego ravan-ispravan, odlucan, odvazan, castan. a kad se nadje vise takvih oni mogu i ono sto izgleda nemoguce.
Takav esencijalistički pristup u meni izaziva jezu. "Više takvih" će obično organizirati diktaturu. S obzirom da su oni tako puni vrlina, normalno je da će upotrijebirti sredstva nasijlja protiv manje vrijednih, koji ih žele spriječiti u činjenju dobra. To je ona linija od Platona do Lenjina, koju ovdje zastupa Bosnić, a ja sam, kako rekoh, na strani socijaldemokratskih i liberalnih kritičara, kao Russell ili Popper.

vjerujem da jedino radikalne metode dovode do radikalnih promjena! (povijest dokazuje)
To, povijesno empirijski, nije točno. Osim toga, promjene koje se dogode mogu biti protivne intencijama inicijatora ("revolucija jede svoju djecu"). Treba iz povijesti nešto i učiti.

revolucije, bune, ustanci....govorim generalno bez specificiranja koje su to, po tebi nisu donijele nista dobrog!??
To je apsolutističko, ili-ili postavljanje, vezano uz gore spomenuti esencijalizam (kad inzistiramo da je netko dobar/zao čovjek, pa ne može učinti zlo/dobro djelo), način mišljenja koji je omiljen jer ljudi žele JUOSP i sami ga sebi nude, raznih vrasta ("arijevci dobri - židovi loši", "država loša - tržite dobro", "radnici dobri - kapitalisti loši", "kršćani dobri - nekršćani loši", "ateisti dobri - vjernici loši" itd.). Naravno da ne tvrdim da "nisu donijeli ništa dobrog".

de ti meni fino posteno odgovori - STA si ti to uopce postigao svojim tzv. pacifistickim metodama, dugogodisnjim aktivizmom, kukaviclukom.. isl.??
nista.

Neću odmah odgovoriti protupitanjem, i zanemarit ću ovo o "kukavičluku". Također, pretpostavljam da ne misliš na činjenicu da ja nisam postigao ništa ZA SEBE, da je moj osobni život promašaj. Vjerojatno pitaš za društvene promjene. Ishodi društvenih borbi u kojima sam sudjelovao. Pretpostavljam da ćeš prihvatiti ako je pokret u kojem sam sudjelovoo doveo do uspjeha, iako ja osobno nisam imao bitnu ulogu.

Pa, prva javna akcija u kojoj sam sudjelovao, bila je od 1985., zahtjev da se na TE Plomin 2, koja se tada počela projektirati, ugrade uređaji za odsumporavanje dimnih plinova. I to je na kraju i provedeno. Od 1986. bio sam jako aktivan u antinuklearnom pokretu (ovdje je brošura koju sam bio napisao, umnožavana na geštetneru), i planovi gradnje dvaju nuklearnih reaktora u Hrvatskoj su bili storinirani.

Da ne budemo samo negativni, promovirao sam u ono doba obnovljive izvore energije, kad je to bilo marginalno. U jednom mojem članku iz 1987. pišem kako je snaga instaliranih vjetroelektrana prešla 500 megavata (3/4 u Kaliforniji, ostalo u Danskoj). Danas, energija vjetra je golem biznis, instalirana snaga je 500 puta veća,. te jedna Njemačka promovira "Energiewende", radikalni okret ka obnovljivim izvorima,. kao jednu od ključnih sastavnica svoje unutarnje politike.

Od 1986. u kampanji za ljudska prava, npr. za ukidanje članka 133 krivičnoga zakona, o "verbalnom deliktu". Zaista je bio ukinut, još u onom sustavu; danas imamo druge probleme, ali ne mogu vas uhititi i suditi jer "neistinito prikazujete prilike u zemlji"..

Kampanja za priznanje prigovora savjesti služenju vojnoga roka, to je bila frka, "napadi na JNA". Bilo je djelomipčno priznato od 1989. u JNA, ušlo u Ustav RH 1990..

Od početka 1989., sudjelovao sam kao aktivist i kao slobodni novinar u borbi za "demokratske promjene", tražili smo slobodu organiziranja nezavisnih organizacija, stranaka, slobodne izbore, slobodu medija itd.. Kao što znaš, to se i ostvarilo. (Možeš sad naravno reći da ZAPRAVO nije bolje nego prije, ali sad npr. troje ljudi može osnovati udrugu i dobiti pravnu osobnost administrativnim postupkom, a onda to nije bilo moguće, morao si se snaći za kojekakva pozitivna mišljenja SSRN isl., par ljudi koje se sastajalo i razgovaralo mogili su lako doći pod istragu za kontrarevolucionarno organizrianje).

Mnoge stvari su naravno bile posve neuspješne, npr. pokušaji organiziranja mirovnoga pokreta (na netu je dostupan izbor mojih tekstova Pacifist protiv svoje volje). Ali, za rata, nekim sam ljudima ipak osobno pomogao, ako to za povijest i nije bitno. (Neki su pomogli meni.)

Ima toga, neću sad pisat svoju detaljnu biografiju. :)

A što si ti svojim radom dosad postigla? Koliko ima društvenih akcija i kampanja u kojima si sudjelovala, pa da si zaključila kako ide samo "radikalnim metodama", uključujući masovno ubijanje ljudi?

Ako si dosljedna, onda se o tome ne brblja, nego se stranka koja će se baviti terorom organizira u ilegali. Otuda i moje podsjećanje da je sve ovo samo prdekanje. Ali, to je nevolja "jakih riječi" da STVARNO mogu ubiti, kad i ne slutiš. U gore navednom primjeru, ja sam naravno vidio srbovanje od samog početka u dolasku recimo "ugroženih" Srba sa Kosovo u Beograd u veljači 1986. (bio sam tamo kad su došli, vidio ogromnu mobilizaciju "narodne milicije",), ali mislio sam, nije to tako strašno, ljudi se izgalame, pa se smire i ostaje produktivna energija koja se usmjerava u društvene promjene. Ali vidjeli smo kako su mase urličuči bacale sebe u mahnitost, kako su pojedinci to interiorizirali, kako se s njima manipuliralo, i kako se do danas Srbi nisu od toga otrijeznili.

Tko je glasao

Ooooo, hvala hvala

... na tako opsirnom odgovoru.
Oooo..cime li sam zasluzila to od tebe majstore!?

Bilokako, bilosto.. evo ovako;

- sto se tice prdekanja na netu, ne mozemo se ni izdaleka usporediti.. ja nemam nikakav svoj blog/ove kao ti, fb, tviteri i slicna sra... Jok, seruckanja po portalima Jok, pollitika.com skrabanja-ovisnost Jok... itd. falabogu sve to Jok!
- nigdje nisam naglasila ono striktno ili-ili (koje zoves 'apsolutisticko') koje si ti odnekud izvukao,
- povijest pokazuje da su radikalne metode, a ne one druge, dovodile do korjenitih promjena,
zar nije povijest uciteljica zivota?
- nisam uopce mislila 'sta si postigao za sebe' od svog aktivizma, nego za zajednicu/drustvo u kojemu zivis.
u redu, informirao si me o nekim postignucima i to je bilo dobro.
no primjecujem da je to sve bilo u vrijeme ex sfrj!
a sta je s ovih zadnjih 'samo' 20-tak godina i gdje su postignuca takvog tvog intenzivnog aktivizma?
"nije vazno da se radi, vazno je STA se radi i KAKO se radi".
- sto se pak mene tice, kad me pitas, ja sam ti obiteljska zenska uvijek bila zaokupljena brigom za obitelj (i jos neke druge) nezainteresirana za javne zanimacije, udruge, stranke isl. a ni ta vrazja politika me nije zanimala.
no, uvijek sam imala svoje lijepe hobije (muzika, citanje, priroda, cvijece...) i svoju bogatu ludu mastu.
sad sam manje familijarna, puno manje je obaveza a vise vremena, al sam i starija...no, puno je ideja u mojoj glavi, u meni neke uzburkanosti i energije....
i da ne duljim, da sam musko, da sam mladja, i jos poput tebe slobodna ko tica, da sam na licu mjesta, postala bih revolucionar, zasigurno!
ma gdje je to jos bilo, da je obiteljska zena bila vodja revolucionara!?
iako bih ja, uvjeravam te, kao hrabra borbena lavica bila dobar predani vodja!!
:))

gle, nemam ja nista protiv tvoje miroljubivosti, no prepopustljiv si, premekan, preplasljiv... prema onima koji to ne zasluzuju. i zato nemas ni postignuca.

eto, radoznala sam - Sta ces napraviti? ako te netko duze vremena vara, laze, potkrada, omalovazava, ponizava... ma, bas pravi budalu od tebe, a sva tvoja nastojanja (miroljubiva, popustljiva, strpljiva, uljudjena...) su zakazala???

ps. - volim mudre izreke koje me necemu i nauce pa evo malo za kraj:
"Umjetnost govora je - sto vise reci u sto manje rijeci".
"Raditi stalno istu stvar a ocekivati drugacije rezultate je cista ludost" (Einstein)
"Svaki covjek je kriv za sva dobra koja nije ucinio".(Voltaire)
"Kukavice se uvijek jeftino prodaju".
"Hvalisanje je pocetak propasti, a oholost dolazi pred pogibelj".

Tko je glasao

Pa udvaram ti, zar nisi shvatila? .)

Oooo..cime li sam zasluzila to od tebe majstore!?
Drugi dio (o mojim aktivnostima) je kopipejstanje (uz skraćivanje). Mali trikovi velikih majstora. :)

Neću nastavljat s litanijom svojeg aktivizma, da se opet ne čudiš opširnosti, kad mi već tako očito daješ košaricu. :(

Samo dodajem, da sam sada u penziji. S 55, valjda sam to zaslužio, ono, beneficirani radni staž. :)

Also dakle, nisi uopće nikako bila aktivna dosad, osim u mašti a sad bi odmah jurišala na barikade i giljotinirala? E pa ne ide to tako lako! Pročitaj moj posljednji pasus gore! .

Niš, idem ja udvarat nekoj drugoj... :(

Tko je glasao

Kerampuh

Skučenost ...
Što da ti kažem? Potpisujem skoro sve što si rekao. Ali nemoj potcjenjivati snagu riječi - mirne, sabrane, jasne riječi - riječi koja tim načinom govori istinu. Takve riječi pokreču cijele svjetove. Jasno, ne odmah čim su izrečene. A važno je i to da svako laprdanje ne shvatimo kao nekakve prave riječi koje su rijetke, vrlo rijetke.

A i što se tiče hrabrosti, treba malo promisliti. Misliš li da nije potrebno puno hrabrosti da netko za sebe kaže da stvari bolje i jasnije vidi nego, npr. Platon, Aristotel, Hegel, Marx. Za to je potrebno imati hrabrosti koja graniči s ludošću ili umobolnošću, pogotovo ovdje kod nas. Takva hrabrost mnoge je velike mislioce odvela na križ ili lomaču. Danas ih odvede u one ustanove gdje ih se tretira kao svojevrsne zombije.

Tko je glasao

Petruse

s ovim se slazem.

Tko je glasao

Zastupnici

Da li sad shvaćate zašto se zastuipnici i članovi vlade katkada, zapravo često, grohotom smiju. Nemojte i ovo spamirati.

Tko je glasao

Zastupnici

Tko je glasao

Sjenka

lakonsko poimanje politike. Ovaj vir doctisimus ne razlikuje lakonsko od lakejskog ili lakajskog. A moderator to ne spamira. Možda ni on ne razlikuje lakonsko od lakejskog?

Bože moj, dobri Bože!!!!????

Tko je glasao

Zoran Oštrić

Tko je glasao

Lakonsko poimanje pollitike

I očekivala sam da će kolega Oštrić udariti minus bez pokušaja sučeljavanja argumenata na što naravno da ima pravo! Međutim, neka me demantira bilo kakvom činjenicom koja će oboriti moju tvrdnju da Hrvatska ima problem "korporativnog" vođenja a ne problem "fleksibilizacije" rada. Nakon 10 god na burzi ja sam morala otići van jer sam bila suočena s doslovno s preživljavanjem. U zemlji bogatoj resursima i gdje ljudi nisu lijenčine pojedinci moraju gladovati zbog agende Oštrića i istomišljenika održanja statusa quo koje je ništ drugo doli parazitiranje partitokratskih elita na grbači pognutog naroda. I ne, po njemu to stanje je puno bolje od bilo kakve promjene, a promjene nisu moguće mirnim putem zbog interesa akumuliranih društvenih benefita i gomile prigrabljenih resursa od strane tih istih stranih interesnih skupina kojima narod uopće nije bitan pa i po cijenu još nekog rata sve samo da njihov interes izgradnje NWO-a pa i na Balkanu bude realiziran. U takvoj konstelaciji globalnih interesa na malom lokalnom prostoru zagovarati netalasanje onih kojima je dogorjelo jest i licemjerno i osuđujuće na daljnju biološku destrukciju populusa. Ili možda netko od zagovaratelja "mira" ima odgovor na pitanje kako to da biološka supstanca hrvatskog bića doživljava svoj procvat zadnjih 20 godina...

Tko je glasao

Sjenka

Bože moj, kakvog li lupetanja, i to od čovjeka, (koji se sada predstavlja kao žena), dakle čovjeka ili subjekta koji nije prolupao, nego samo pokušava biti lukav, ali je glup ako se nada da ga drugi neće prokužiti.

Tko je glasao

Zimski PS

Ne samo u Hrvatskoj - dok bijesni porezni obveznici u ovoj zemlji sa čežnjom gledaju snimke iz Slovenije, Španjolske ili Grčke i dok se zaklinju na to da su svi političati isti i da su ih svi izdali, ni kod nas, a ni u spomenutim zemljama alternative nema na vidiku. Alternative koja bi, sredstvima uobičajenim u normalnom demokratskom sustavu izvela državu iz samouništavajuću spirale siromaštva i nasilja.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Puzajuce-zidanje-diktature

Tko je glasao

Alternativa

Alternative koja bi, sredstvima uobičajenim u normalnom demokratskom sustavu izvela državu iz samouništavajuću spirale siromaštva i nasilja

Prije svega smatram da su ovo jako teške riječi jer su sve navedene zemlje (Španjolska, Grčka...) daleko od siromaštva kakvog se ja bojim.

Tko ili što je alternativa?

a ni u spomenutim zemljama alternative nema na vidiku.

Jesu li alternativa (oporbene) političke stranke ili nešto drugo?
Nekakve suvisle prijeloge na ovom forumu nisam našao.

->Pointer

Tko je glasao

Virtualne pi...

Tko je glasao

super vic

Tko je glasao

Bigulica

Tko je glasao

Umjetno biće

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci