Tagovi

Ne samo da sam zabrinut, sad me je ozbiljno strah I

Mili Bože, tko bi rek'o lani,
Da će Božić slavit' partizani?
bila mi je prva asocijacija kad sam na ponoćki u katedrali vidio naš socijaldemokratski, antifašistički i ateističko-agnostički dvojac iz snova, Zorana Milanovića i Ivu Josipovića, što je otprilike jednako kao kad bi članovi HBK dolazili na službene skupove ateista.
Niti se radilo o protoklarnim obavezama, niti o neformalnom druženju, a bogami nije bilo ni u znanstvene svrhe.

Pada mi na pamet da se ta dvojica, trebalo bi biti najodgovornijih ljudi u državi, uopće ne pitaju čiji su ih glasovi doveli na vlast i žele li ti njihovi glasači da se oni nekritički odnose prema Crkvi i to crkvi koja je impregnirana ustaštvom, tom hrvatskom inačicom fašizma, crkvi, koja se, za razliku od njemačke crkve, nikad nije ispričala za svoju najprilježniju suradnju s najmonstruoznijim režimom ikad i crkvi koja se kao institucija najustrajnije bori protiv antifašizma, te neupitne vrijednosti civiliziranog svijeta, proglašavajući antifašizam zločinom?
Zna li taj naš dvojac iz snova što im iza leđa ili možda i ne, ne žaleći novca, radi Opus Dei, ono najmračnije u okviru KC i u kojem duhu odgaja mnoge mlade ljude, a to je isti onaj Opus Dei, kojemu čak ni Tuđman nije dopuštao rad.

No dobro, kako se svojedobno, prvenstveno radi njegovog nečinjenja pa ni onda kad je trebao “vrištati do neba” (posebno na “uredovanje” Merčepa u Vukovaru u kojem je SDP obnašao vlast), nisam mogao oteti dojmu da je između F. Tuđmana i Ivice Račana postojao stanoviti deal, jer si jedino na taj način mogu objasniti to da Račan proglašavajući HDZ, nakon svega izblebetanog na njenom osnivačkom saboru, sagledava svu malignost i Tuđmanove ličnosti kao i njegove stranke-pokreta, proglašavajući HDZ, danas smo svjedoci više nego opravdano, ”strankom opasnih namjera”, ali ne čineći ništa da to opasno djelovanje osujeti.
I još samo jedamput je Račan bio na visini zadatka, onda kad je 25. 06. 1991. na čelu delegacije SDP-a izašao iz Sabora ispravno procjenjujući da Sabor, donoseći u tom trenutku odluku o osamostaljenju, zapravo donosi odluku o početku rata, a Račan je protiv rata bio.
Naravno da su tu činjenicu kasnije samozvani “državotvorci” eksploatirali proglašavajući Račana i SDP protivnicima hrvatske samostalnosti, tjerajući ga na taj način u defanzivu.
Kasnije je Račanovo ponašanje bilo uglavnom oportunističko i prožeto kukavičlukom, bilo je to i u vrijeme šesteročlane koalicije koja je obnašala vlast 2000. - 2003., kad je trebalo samo malo odlučnosti, pa da se, nakon što je Mesić “pomeo” pučističke generale, stvari prvo prozovu pravim imenom, a potom uvede reda u zemlji.
Vrhunac ipak predstavlja organiziranje Gotovininog bijega, što je bio povod da prof. S. Ivanišević, vjerojatno najpošteniji čovjek koji je obnašao ministarsku dužnost u RH, radi toga što izvršna vlast nije poštovala Ustavni zakon o suradnji s ICTY, podnese ostavku na dužnost ministra pravosuđa.

Ukoliko je Z. Milanović bio Račanov izbor da ga se izabere kao predsjednika SDP-a, onda je i to bio žestoki Račanov promašaj.
Naime već pri dolasku Milanovića u SDP govorilo se o njemu kao HDZ-ovoj krtici odnosno Sanaderovom čovjeku, jer ideološko opredjeljenje Z. Milanovića je sve samo ne socijaldemokratsko, on zaista ne pripada, ne ljevici, nego ni lijevom centru.
To što se on izjašnjava ateistom nije znak njegovog lijevog političkog opredjeljnja, jer samim tim što će se netko izjasniti kao ateist ne znači da zastupa lijevu političku misao. Pripadati ljevici ipak je malo više od izjašnjavanja ateistom.
Svoje političko sljepilo, pak, pokazao je nekritičkom podrškom M. Bandića, da se uoči izbora 2007. Milanović odrekao Bandića, po ocjenama mnogih, SDP bi na tim izborima pobijedio, pa onda njegovim anatemiziranjem, kad se ovaj odmetnuo, da bi ga se napokon ponovo prigrlilo, ali ovaj puta radi Bandićeve “popustljivosti” prouzrokovane njegovim fijaskom na prošlim parlamentarnim izborima.

A onda ateist Milanović u društvu agnostika Josipovića hrli na ponoćku i pobire pohvale don Ivana Miklenića i “Glasa koncila”, a koga ti hvale najbolja mu je potvrda da nije na pravom putu.
Ovim svojim posjetom ponoćki, a zapravo nepotrebnim i štetnim podilaženjem crkvi, nediranjem sramotnih ugovora sa Svetom stolicom, ostavljanjem vjeronauka u školama i Vojnog ordinarijata u sastavu MORH-a, čime KC u Hrvatskoj sve više srasta s državom, ateist i agnostik su si kupili indulgenciju, njima je, odnosno njihovim neumrlim dušama, već samim time osiguran put u raj i pravo na “život vječni”.

Puno prije izbora pisao sam ja o tome kakve se “promjene” u RH, prvenstveno zahvaljujući Z. Milanoviću, mogu očekivati ako SDP pobijedi na izborima:
http://pollitika.com/sdp-ce-promijeniti-sve-tako
a objava Plana 21 Kukuriku koalicije me je samo učvrstila u mojim uvjerenjima:
http://pollitika.com/izadimo-na-izbore-i-glasajmo-za-quotpromjenequot

A eto nova vlast još nije pravo ni zasjela, a već radi ono za što je njeni glasači nisu ovlastili, pa umjesto da počne provoditi detuđmanizaciju, nekritički “razumijeva” Tuđmana, umjesto da se konačno počne surađivati sa Haaškim sudom bez fige u džepu, onako kako se jedino u vrijeme ministrovanja prof. S. Ivanševića radilo, evo nama ocjene da pred tim sudom “Gotovina i Markač plaćaju nečije tuđe račune”, naravno ni riječi o tim “nekima” čije račune tobože “Gotovina i Markač plaćaju”.
I dok se Ivo Sanader po svojem dolasku na čelo HDZ odrekao Tuđmana, a bogami se ni Kosorica nije trgala da ga reafirmira, njena lupetanja o povratku Tuđmanu i dovođenje M. Tuđmana u Sabor je više potez očajnika da za HDZ pobere i one malobrojne glasove koji bi zavšili kod neke ultradesne strančice, nego nekakva ozbiljna namjera.
Ali eto nama vrlog “socijaldemokrate” Z. Milanovića, koji je našao za shodno odreći se jednako svojeg stranačkog programa kao i svojeg glasačkog tijela, pa reafirmirati Tuđmana i amnestirati HDZ, a to znači i politiku ratnog huškanja, pljačke vlastitog naroda, namjeru pripajanja teritorija susjedne države, zataškavanja zločina, zaštite zločinaca i poticanja protjerivanje Srba, kritiziranja Haaškog suda, obrane osuđenika a posebno generala, dodvoravnja Crkvi …
Takav mandat SDP-u ni Milanoviću, a bogami niti Josipoviću, oni koji su glasali za njih nisu dali, tako da se ja danas usudim reći da, kad bi se izbori sutra ponovili, već na temelju dosadašnjih Milanovićevih retrogradnih, nepotrebnih, nadasve štetnih i ničim izazvanih poteza, SDP izbore dobio ne bi.
Idem još i dalje pa ću ustvrditi da nastavi li Milanović retorikom kojom je započeo, čak i ako njegova Vlada bude uspješna, a uspješna može biti jedino čudom i usprkos Milanoviću, a ne zahvaljujući njemu, SDP sljedeće izbore 2015. dobiti neće.
Kako god 2003. biračko tijelo nije imalo razumijevanja za Račanov oportunizam i kukavičluk, jednako tako ga neće imati 2015. za Milanovićeve eskapade na rubu ili izvan pameti.

Jel možda kroz najavljivane “promjene” negdje u Planu 21 stajalo novo zaduživanje ionako prezadužene zemlje?
Nije, ali eto doznajemo da smo se već zadužili za daljnjih 760 milijuna kn.
Jel' bilo najave povećanja PDV-a?
Nije, ali je povećanje PDV-a glavna mantra i najizgledniji potez koji će nove vlasti poduzeti.
Čini se da neki novi ”haračije” jašu, mijenjajući sve tako da ne promijene ništa.

Mislim da je danas i najoptimističnijima među glasačima SDP-a jasno da nema ništa od detroniziranja proglašenih istina i oslobađanja naroda od silnih zabluda i laži, ništa od detuđmanizacije i deustašizacije, kao ni od sekularizacije hrvatskog društva ...
Ništa od zaustavljanja braniteljskog “proždiranja” države, ništa od reafirmacije antifašizma kao neupitne vrijednosti, ništa od istinske reforme represivnog i pravosudnog aparata, ništa od promjene nakaradnog teritorijalnog ustrojstva zemlje, ništa od istinske reforme državne uprave …
Ništa dobroga od Z. Milanovića!

Komentari

ustaše brate nahrupile,

ustaše brate nahrupile, spašavaj se tko može

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

na bogosluziji - epizoda 2

evo da ne "pofali" ova slika u seriji zvanoj "ateisticki pohod na sve crkve" ......... :)


vlada i vrh

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Josipović i Milanović večeras

Josipović i Milanović večeras na liturgiji

ZAGREB - Predsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović prisustvovaće večeras na Badnje veče pravoslavnoj liturgiji u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u centruZagreba.

"Ovo je jedinstven slučaj da predsednik i premijer dolaze na takav način jednoj nacionalnoj manjini i jednoj Crkvi. Hrvatska time u evropskim integracijama pokazuje nešto što je najpozitivnije i daje nam nadu da će se prevladati ova situacija i kriza u kojoj se nalazimo te da ćemo živeti u društvu međusobnog razumevanja i saradnje", rekao je danas mitropolit zagrebačko-ljubljanskom i cele
Italije SPC Jovan Pavlović.

eto, u dva tri tjedna predsjednikovanja obisli vise misa i crkava nego cijeli zivot :))

fakat je to veliki problem.. ne znam sto cemo sad.. a mozda buju za uskrs i jajca sa sunkom jeli

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/300106/Josipovic-i-Milanovic-veceras-na-li...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kruha i igara

Pogače i koljiva... Kad bu Bajram?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

e bas sam se i ja toga

e bas sam se i ja toga sjetila.. ne smeju bajram propustiti.. bila bi grehota :)

i hanuku ili vec kaj je zidovima najglavnije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Velika većina glasača SDP-a

Velika većina glasača SDP-a ide u Crkvu i izjašnjava se kao vjernici i ne razumijem kako bi pojavljivanje Milanovića u Crkvi iznevjerilo njihove glasače koji također idu u crkvu?

Budalaštine po običaju čak i protiv elementarne logike i brojki.

Tko je glasao

Kako vrijedi strah od pakla

Sorry za fotku, tak su mi lijepi u prvim redovima - gledam ih svaku večer prije spavanja...

Tko je glasao

Jesi li tako

pisao,prodana dušo

kada je Sanki izišao sa onom "Hristos se rodi". ili kada su Bandić i Duško istom žlicom jeli slatko na prijemu povodom pravoslavnog Božića.

Budaletino,to ti je samo obični folklor kojem ti daješ težinu koju nema.

Međutim,jasna je tvoja mržnja. Neki dan si proglasio Josipovića skoro pa ustašom,a sada i Zokija.

Igraš li igru i glumiš napadača kao s lijeva ili zaista tako misliš.

Prikazuješ stanje u Hrvatskoj kakvo nije,jer da je takvo kakvim ga ti prikazuješ- ti pisao ne bi.

Zato,živ mi ti i .....................Hristos se rodi-Vaistinu se rodi.

sve dobro...

Tko je glasao

Hristos se rodi

spada u domenu čestitanja koje se protokolarno obavi i za druge vjerske zajednice, npr. Židove ili Muslimane... nije niti Sanki pohodio pravoslavnu crkvu, a da je, smatrala bih to ljigavim i licemjernim.

Zajedničko žvakanje žita Bandića i Ljuštine bilo je ljigavo i licemjerno (a prije svega nehigijenski;), ali ne čudi me da ti blagonaklono gledaš na te "folklorne" običaje.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ja i ti

@Bigi

bi smo se lako složili oko većine da se upoznamo.

Čitaj pobogu što sam napisao a ne vrijeđaj me prikriveno.

Usput,vezano za prvu rečenicu:krotio sam ja i žešće ždrebice od tebe.

Zar nije bolje gledati blagonaklono,nego zlonaklono poput naše ptice velikosrpske SANU pjevice @Feniksa.

sve dobro...

Tko je glasao

Krotitelju

Sram te bilo. ... junačku desnicu u ruke i kroti.

Tko je glasao

Drž' se ti svojih ždrebica iz obližnje štale

ko i dosad - hvala!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Evo, npr.

ja sam glasač Kukuriku koalicije, i nisam vjernik, ali ne mislim da su izgubili kredite koje sam im dala, time što su otišli u crkvu.

Mislim da je to, kao što kažeš, folklor, ili jednostavno: stvar pristojnosti.

Kao što ja, nevjernica, platim svećenika da mi isprati mater u grob, jer znam da bi ona to htjela. I odsjedim na misi zadušnici.

Nije mi zbog toga pala ateistička kruna s glave. :)

Tko je glasao

il si jedno,ili drugo

ja smatram da su svi istu kašu kuhali,a mi ćemo ju nažalost kusati.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Nepotrebni posjet ponoćki je samo povod mojem dnevniku i da nema svog onog drugog sranja koje dvojac radi, od reafirmacije Tuđmana i HDZ-a, preko dodvoravanja Crkvi, pa do obrane generala, samo po sebi ne bi puno značilo.
Zanima me jesi li ti pročitala čitav dnevnik ili samo prvu rečenicu?

Problem je što a-a dvojac izgleda ne razlikuje što određuje Hrvatsku kao tolerantnu, sekularnu, modernu, liberalnu i evropsku državu, a što kao ksenofobičnu, klerikalnu, nazadnu konzervativnu i nacional-šovinističku, jer svojim postupcima zagovaraju ovu drugu opciju.

Pitam te jesi li im ti svojim glasom dala mandat za to, odnosno želiš li takvu Hrvatsku?
Ja im svoj glas za to nisam dao i nisam ih za to ovlastio.

Tko je glasao

ajme...zar opet? Pitas jel

ajme...zar opet? Pitas jel procitala samo prvu recenicu ili cijeli tekst...pa cuj, iskreno, u tvojim dnevnicima je cesto dovoljno procitati prvu recenicu, cisto da vidim tvoj povod pisanju, a ostatak je vecinom copy paste istih ideja, 1001 ponovljenih..
Sto se tice mise polnoceke i sam je javno rekao da to cini, jer se ova zemlja percipira na nacin koji se percipira te je njegov posjet crkvi iz "postovanja" prema toj tradiciji...Nadalje, poznajem nevjerojatno puno ateista, a i osoba drugih religija koji za ponocku odu u crkvu..tako da mi je cak po tom pitanju i nedovoljan povod za pisanje ostalog...

Tko je glasao

@Ivanaaa

Imaš i ti pravo biti što te volje, pa i misliti što te voljaali ja tebi kažem da će SDP, ne promijeni li Milanović (ali i Josipović) retoriku i ponašanje, na izborima 2015., ukoliko uopće izdrže čitav mandat, biti katastrofalnije poražen nego 2003.

Tko je glasao

mozda, ali to ce ovisiti o

mozda, ali to ce ovisiti o poreznoj politici i gospodarstvu a ne o posjeti polnocki.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof

Neće, vjeruj mi, ni Račnova vlada nije bila loša, pogotovo u svjetlu onoga što je naslijedila od neumrloga, na izborima 2003. SDP-u je presudio Račanov oportunizam i kukavičluk.
Tako će i danas i Milanoviću i Josipoviću radi istoga presuditi ili ulica ili ako dočekaju kraj mandata, onda biračko tijelo na izborima 2015.
Čak i ako budu natprosječno uspješni, a na način kako su krenuli to neće biti.

Tko je glasao

opet ti kazem da si mozda u

opet ti kazem da si mozda u pravu.. ali zasigurno nece na to utjecati posjeta polnocki kao ni trganje pogace danas u SNV..

dapace, mozda im pomogne

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Čuj,

dok su na vlasti ovi koji su sada, ja ti se bar za jednu stvar ne bojim: ne bojim se skretanja u klerikalizam, ksenofobiju i nacional-šovinizam. Mislim da mi to svojom pojavom garantira predsjednik Josipović, a također i predsjednik Vlade Milanović. I većina saborskih zastupnika.

Mislim da ni ti nemaš razloga za strah.

Mene "brine" nešto drugo: Miklenićevo "svršavanje" od sreće što su im ovi došli u crkvu! To svjedoči o tome da je Crkva na niske grane spala, bez obzira što se po nekim pitanjima i temama šepuri kao paun. To možda svjedoči i o tome da Crkva želi biti u intimnim odnosima sa vlašću - tko god tu vlast obnašao.

Kako god bilo, da sam ja Miklenić, bilo bi me sram tako javno obznanjivati koliko sam sretna što se njih par agnostika i ateista, ili još točnije: ljudi koji su jednostavno indiferentni prema religiji - udostojalo da uđe u hram na blagdanski dan.

Da sam ja Miklenić - malo više bih vodila brigu o vlastitom dostojanstvu.

No, kako ja nisam Miklenić, i kako sam indiferentna prema religiji - onda me to i ne brine, nego me zabavlja....

Tko je glasao

@Foma Fomič

Ma, čuj ti ...
Jedan komentator, ocjenjujući ponašanje Milanovića i Josipovića između ostalog piše:

Otkud takav stav kod šefa stranke čiji birači sigurno ne gaje nikakav sentiment prema Tuđmanu, Gotovini, pa čak ni Crkvi kojoj se Milanović opako ulaguje, dok HDZ opravdano smatraju glavnim krivcem za devastaciju države i društva?
Štoviše, za mnoge birače SDP-a upravo su to teme koje služe kao razdjelnice između moderne i nazadne Hrvatske, sekularne i klerikalne, liberalne i konzervativne, europske i nacionalističke, tolerantne i ksenofobične. Sada ih Milanović i Josipović svojim izjavama žele ublažiti, relativizirati ili potpuno izbrisati.

To je i u mojem dnevniku bit, a ne ponoćka, koja je samo zgodni lajtmotiv ili ilustracija.
No ne daj se ti smesti, samo deri dalje!

Tko je glasao

Nisam znala da su ovi bili na

Nisam znala da su ovi bili na polnoćki u ime poštovanja prema svojoj mami, a ako jesu, ponovo se ispričavam... Mama je mama!

Zašto misliš da jedan civilizirani "Sretan Božić" ne bi bio čist' dovoljan?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

zato kaj zivis u hrvatskoj sa

zato kaj zivis u hrvatskoj sa hrvatskim gradanima i gomilom hrvatskih bedaka

dobro je da su otisli na polnocku.
za par godina mozda vise nece biti potrebe. jucer je to bila dobra odluka.

isto kao sto su pred par godina svi cestitali srpski bozic, a pupovac radio prijem povodom toga u saboru.

naprosto smo vecinom u stanju svijesti u kojem jesmo, a posto smo svi gradani hrvatske dobro je i da su politicari toga svjesni. treba nam naprosto vremena da odrastemo. mislim da je ovo dobra gesta koja nam daje vrijeme u kojem nece vise biti potrebe da politicki vrh radi predstave u katedrali.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Sjedanje ovih u prve redove

Sjedanje ovih u prve redove Katedrale je čista seljakarija... to će ti prvi reći vjernici.

Pupovčevo paradiranje domjenkom - čemu je poslužilo?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Mislim da je to

problem Crkve, a ne državnog vrha.

Seljakarija je u tome što Crkva ne može živjeti samo od "pravih vjernika", jer je takvih jako premalo. Zato ona ne bira koga će primati u svoje hramove. Neka se samo stvara pompa! Neka se samo gradi iluzija da je crkva u Hrvata nešto jako veliko, značajno, nezaobilazno!

To je njihov problem! Njihov falšni doživljaj sebe, svoga mjesta u društvu, svoje političke uloge i nacionalne misije, itd. Kad ti je ambicija da "prisvojiš" 95%, 98%, po mogućnosti 100% građana kao svoje "stado", onda to ne može ići drugačije nego tako da se "ideja" razvodni i devalvira do neprepoznatljivosti. Do razine estradnog vašara.

Mislim da je državni vrh njima kurtoazno ukazao čast, i mislim da to nije nedolično. Što će oni sa tom ukazanom čašću, to je njihov problem. Sudeći po Miklenićevom prijetvornom prenemaganju, iskoristit će to za sve, samo ne za produbljivanje vjere u boga....

Mislim da su dečki svojim dolaskom u crkvu dali naciji jednu lijepu lekciju iz građanske pristojnosti: poštuj običaje drugoga!

(Toni Blair je došao na Kosovo odjeven u nacionalne boje svojih domaćina. I izuo je cipele na ulazu u prostoriju u kojoj je s njima došao razgovarati. Neću nikada zaboraviti taj prizor - to je bilo za vrijeme krize na Kosovu. To je malo - ali se "lijepo vidi".)

Tko je glasao

da ljudi shvate kako

da ljudi shvate kako slavljenje pravoslavnog bozica nije drzavni udar

tebi je mozda to glupo, mozda je i meni.. no hrvatska vlada je vlada svih gradana i mora naci nacina da komunicira sa svima..

ovo je recimo nacin da se "junosama" zacepe usta koja plase narod "zabranom vjere od komunjara i crvenih"

naprosto shvati gdje zivis. metafore su mi puno draze ako budu djelovale od diktatura. u svakom slucaju treba pokusati.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pitat ću i tebe, kao i Fomu...

Zašto misliš da jedan civilizirani i primjereni "Sretan Božić" nije dovoljan i zašto misliš da je ovo bolje?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

a sto da ti kazem, kad sama

a sto da ti kazem, kad sama ne vidis..

a i napisala sam u gornjem komentaru (*vidi pod junose)

uostalom 91 smo najednom poceli zivjeti u zemlji gdje ako nisi bio katolik nisi bio ni pravi hrvat.. to smo sad prevazisli.. sad je vec faza 3 ili 4.. strpi se, polako.. postati ce jednom normalno da nevjernici ne idu u crkvu. ja bih ipak rade da prije toga dodemo do stadija u kojem nevjernici ili krivovjernici ne placaju RKC. ako treba nek za to svaki bozic do kraja zivota i josipovici milanovic pohadaju crkvu i zaklinju se na bibliju. (ali i ne mora, samo ako ne moze drugacije)

jel znas onaj vic sa travnjakom, bosancem i susjedom englezom? e pa tako ti je i sa ovim :))

za odgoj i obrazovanje treba vremena i strpljenja (jest da smo malo sporiji, a povremeno i ponavljaci ali sto se moze)

ps
zapali svecu u kamenitim da nam se svima malkice prosvetli brze ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Možda imaš pravo.

Naime, ako se u 20 godina nismo oslobodili licemjerstva, poltronstva, uvlakaštva, prazne simbolike i političkog kurvarluka, čemu očekivati da bismo se toga trebali riješiti jednim pišljivim izborima u kojima se rotiraju jedni te isti ljudi uz podršku fantomskih birača?! Stvarno naivno...

Daj me prosvijetli još malo - misliš li da bi nepojavljivanje ovih Boleka i Loleka na polnoćki izazvalo neke kontroverze?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sigurno si vidjela

kako to izgleda kada engleska kraljica dođe među svoj narod: pruža ruku građanima na pozdrav! Ona njima! I nitko ne misli da je zbog toga manje kraljica!

Tko je glasao

evo ti jos dodatka na vjerske

evo ti jos dodatka na vjerske atrakcije nevjernika iz vrha drzave:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/milanovic-se-sjetio-tesle-volio-bih-d...

sam su nesto vise spominjali teslu neg hristosa, ali nema veze. pametna gesta prije svega. hdz-ovci ove godine nisu bili na domjenku snv-a.. (sto god znacilo to vijece i predstavljalo)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

feniks, okorjeli liberal

bi zabranio ateistima i agnosticima da idu u crkvu, papi i kardinalima crvenu boju kad bi samo mogao…

Tko je glasao

@neoprogresivan

I Tito je bio u posjetu Vatikanu i susreo se s papom Pavlom VI, ali mu zato nije dolazio na mise.

Sve ovo o čemu ignorantski lupetate pokazuje samo da ne poznajete pojam sekularnosti.
Još je Josip II obračunao s jezuitima zato što su mu se miješali u državne poslove, a on je i po nacionalnoj pripadnoti bio Katolik i išao je na misna slavlja, ali zato što je on bio vjernik.

Tko je glasao

"Katolik po nacionalnoj

"Katolik po nacionalnoj pripadnosti" - da nisi nešto pobrkao?

Tko je glasao

Kaptolski ministratnti u srcu države

Dakle dao sam ti plus jer je tema aktualna i treba ju se vješati na zvona kaj ja činim na paralelnom dnevnku http://pollitika.com/tito-stepinac-i-vatikanski-trojanski-konj..
Osnovna teza da je MIlanović izborio svojom politikom izbore ne stoji, njemu je jednostavno trula kruška pala u krilo. Usput, onih 760 nisu euri već kune.
Međutim on kaj je posebno bitno u toj konstelaciji trenutne vodeće elite je bahato zanemarivanje Ustava u snishodljivom odnosu s Crkvom koja zaista kao trojanski konj uvodi paralelnu državu na trošak građana postojeće države. I neću ulaziti ovom prigodom u unutarcrkvene razmirice jednog svečenika i njegovog gazde već je neshvatljivo da nitko iz političke vrhuške nije reagirao na činjenicu da netko u ovoj državi ustavno određenje o PRAVU DA BIRA I DA BUDE BIRAN institucionalno sankcionira najtežim kaznama pa makar ta institucija bila i crkva kojoj se godišnje fila bez nadzora naših 760 mil kuna. I ako MIlanović misli da se to njega ne tiće vrlo brzo će shvatiti da ga se itekako tiće kad ulica progovor.i

Tko je glasao

Isprika za plus

Evo, i ja se ispričavam svim kvazidemokratama, pristalicama "folklora" i "mentaliteta", što podržavam Feniksa pri osudi ljigave i licemjerne parade ateističko-agnostičkih "uglednika" na polnoćki.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Između licemjerstva

i kurtoazije, tj. pristojnosti, postoji razlika.

Jedna te ista gesta, npr. spuštanje glave i savijanje u struku, može biti, kako izraz licemjerstva, tako i izraz poštovanja. Stvar je u stavu osobe koja se savija. U razlogu zbog kojega se savija. U stilu. U ukusu.

"Uglednici" nisu došli tamo da bi zaglumili velike vjernike, zar ne? Oni su državna reprezentacija koja, ako baš nađe za shodno, može i mene doma obići na moj rođendan, i da pritom ne izgubi na svom državnoreprezentativnom dostojanstvu.

Tko je glasao

Uostalom,

ajmo se kladiti: ulažem milijun bilo čega na to da trenutni "uglednici", koliko god redovito dolazili u crkvu o blagdanima, neće nikada doći na ispovijed, pričest, niti na.... misu za Antu Pavelića!

(Naravno, ako se Zdravko Tomac ili Milan Bandić nekako prikrpe vlasti, onda oklada ne vrijedi!)

:)))

Tko je glasao

@Foma Fomič

Onaj koji je plazio na Bleiburško poilje i tamo ostavljao vijence "nevinim žrtavma", učinio je veće zlo nego da je otišao na misu za Pavelića.
On je tamo kao državni dužnosnik de facto priznao i tzv. NDH i Pavelića.
A jel' to većinsko opredjeljenje hrvatskih državljana?
Ma, goni bandu!

I da ove nedforasle pacijente (kao i one prije njih, uključujući i hodajuće zlo Tuđmana) izabrali su oni koji su im dali svoje glasove na izborima, nije narod.

Tko je glasao

Fenikse,

da ga jebeš, ne kužim zadnju rečenicu!

Da ga jebeš - glasove daje narod!

Da ga jebeš - narod je takav kakav jest!

Da ga jebeš - narod ne možeš promijeniti!

Da ga jebeš - koliko god se taj narod sve do stoljeća 21. gombao sa teškim problemima vlastitog identiteta (do gorkoga dna, kao što je npr. problem "sporta" ili "športa", a u kojem problemu je jedini prijepor jesmo li tu stranu riječ usvojili od Engleza, od Nijemca, od Starih Rimljana, ili od Starih Grka - samo neka nismo od Srba!), dakle, da ga jebeš, ja sam (a pretpostavljam i ti), igrom slučaja pripadnik toga naroda, i ne mogu ga, usprkos bilo čemu, generalizirati kao "genocidni narod" ili nešto slično tome....

Jednostavno zato jer sam i ja u toj skupini, a ja sebe znam. I znam da nisam to.

Dakle, ako postojim ja, onda se opravdano nadam da postoji još podosta ljudi koji se zovu Hrvatima, a koji nisu genocidna đubrad, i samo to, i ništa drugo.

Ja nisam ništa ekskluzivno, Fenikse! Pokušaj i ti sebe smjestiti u neku poziciju koja nije ništa ekskluzivno!

Čitaš Ppetrine upise, i vidiš kako to izgleda kad se vlastitoj poziciji dodijeli status ekskluzivnosti!

Tko je glasao

Konstanta- "hrvatska genocidnost" zauvijek u glavama

..."dobronamjernih ljudi""

Dakle, ako postojim ja, onda se opravdano nadam da postoji još podosta ljudi koji se zovu Hrvatima, a koji nisu genocidna đubrad, i samo to, i ništa drugo.

Ako postojiš ti koja tako tvrdiš, onda"postoji još podosta ljudi" koji, kao ti, sve Hrvate , osim takvih "podosta"-kao ti, prozivaju "genocidnom đubradi" u njihovoj vlastitoj državi, pa makar i u perfidnoj igri kroz obrazlaganje "ekskluzivnosti svoje pozicije".
Ma Goebbels bi ti pozavidio na metodama.
Takvima je mozak još debelo umočen u velikosrpstvo, ili u soft varijanti-jugoslavenstvo.

ps.
Svojim učestalim prozivanjima, sasvim je jasno što muči tebe "koja već zato što postojiš" potvrđuješ da ima Hrvata koji nisu "genocidna đubrad", bez obzira što sve samo "objašnjavaš" sličnome si @feniksu.))))

Svojim pisanjem potvrđuješ, da već zato što takvo pisanje o "hrvatskoj genocidnoj đubradi" (nema veze što to ima veze s tvojim objašnjavanjem ekskluzivnosti pozicije- tj. magle) postoji "velikosrbočetnička đubrad" koja su samo, silom prilika promijenila taktiku svoga djelovanja- "i samo to i ništa drugo".

Tko je glasao

Bljak!

Bljak, bljak!

Tko je glasao

Slažem se

Slažem se, ali za tvoj komentar, koji je prethodio mome.

Bljak za sve koji daju otkaz za isticanje plakata s likom A.Gotovine u Hrvatskoj, a ne recimo u nekoj državi poput Srbije, koju je čisto i vojnički porazio za dobrobit svoga naroda.

Bljak za sve koji odaju priznanja za obračun nakon ww2.

Bljak za sve koji na Dan sjećanja izbacuju operetne otužnice poput "Vukovar je izdan" i zaštićuju operne primadone, a gdje nego u Hrvatskoj.

Bljak za one koji Hrvatima i dalje nameću genocidnost i nazivaju ih "genocidnom đubradi".

Bljak za svu preostalu "velikosrpskočetničku" bratiju, koja se razmahala svojim aktivnostima, i na sve koji joj u tome pomažu.

Tko je glasao

@Fom Fomič

A što ti to meni pokušavaš natovariti?
Gdje sam ja makar u primisli pokušavao hrvatskom narodu prišljamčiti atribut zločinačko ili genocidnog?

Na mojem blogu sam 08. 04. 2007. pod nslovom ""Država stvorena na zločinu""
http://feniks.bloger.hr/post/drzava-stvorena-na-zlocinu/240117.aspx
između ostalog napisao:
To su činjenice koje zorno pokazuju da nikakvi zločini pojedinaca ili grupa iz redova hrvatskog naroda, da ovakva ili onakva priroda Tuđmanovog režima, ne mogu ni na koji način dovesti u pitanje ni hrvatsku državu ni pravo na postojanje Republike Hrvatske kao međunarodno priznate države. A oni koji bi htjeli prikazati Tuđmana kao tvorca nekakve države, pa i nalaziti nekakvu svoju ulogu i svoj djelić prava na čast, slavu i mjesto u povijesti pri "stvaranju" države, jedini su koji Republiku Hrvatsku stavljaju pod znak pitanja. To nitko pametan ni u Hrvatskoj ni u svijetu ne čini. A sudbina razno-raznih zaklada bit će vjerojatno po principu deja vu, po uzoru na one fondove, račune i zaklade, koji su osnivani/otvarani za "potrebe obrane Hrvatske od agresije", koje su iskreni privrženici ideje obilato punili, a snalažljivi srebroljupci trošili za svoje privatne potrebe i za punjenje svojih džepova.

Na mojem blogu sam 10. 02. 2008. pod nslovom "Genocidni narod"
http://feniks.bloger.hr/post/genocidni-narod/656376.aspx
između ostalog napisao:
Pa jesmo li onda genocidni narod?
Rekao bih, na osnovu broja onih pripadnika hrvatsklog naroda koji su stvarno počinili zločine, neosvisno kojoj su političkoj opciji pripadali, ni više ni manje od bilo kojeg drugog naroda.

Na mojem blogu sam 13. 02. 2010. pod nslovom "Alijzije Stepinac - svetac odmah!"
http://pollitika.com/alojzije-stepinac-svetac-odmah
između ostalog napisao:
O da, prokazat će on, poslije saznanja da su mu ustaše ubili brata (danas se to zlodjelo pripisuje Nijemcima), Jasenovac kao ljagu na hrvatskom imenu, smetnuvši s uma da to može biti jedino ljaga na imenu ustaškog pokreta.
spočitnuvši Stepincu njegov pokušaj pripisivnja ustaških zločina počinjenih u Jasenovcu čitvom hrvatkom narodu.

I ja na kraju po tebi tim mojim pisanjem, tim mojim više nego jasnim stavovima, hrvatskom narodu dodijeljujem atribut genocidnosti?
Ja tebi neću pripisivati ništa, niti te zvati pogrdm imenima, već ću te samo zapitati:
Pa dobro, jesi li ti normalna?

Tko je glasao

Oprosti!

Pisao si o "onome tamo, koji je de facto priznao NDH i Pavelića". A "toga tamo" je zaista izabrao narod, dakle, većina.

Ne prišivam tebi da zastupaš tezu o genocidnosti - oprosti. Nego ti pokušavam ukazati na to da ekstreman, radikalni stav, bio lijevi ili desni, ima svoju, da tako kažem, mračnu unutarnju logiku.

Mislim da razuman čovjek to mora imati u vidu, i biti oprezniji u formulaciji svojih teza... Državni vrh je otišao u crkvu na Božić... Tvoj odgovor na to glasi: "Nisam više samo zabrinut, sada se već i bojim!"

To je pompozno radikalna tvrdnja koja ne vodi u dobro, nego u zlo.

Pročitaj Ppetrinu bljuvotinu koju je napisala ispod mog komentara! Zar ne shvaćaš da ima dovoljno ljudi u ovoj zemlji kojima je tvoj radikalizam potrebniji od kruha, zato jer s tvojim radikalizmom hrane svoj radikalizam!

Svojim upisima, Fenikse, sudjeluješ u generiranju jednog začaranjog kruga! Mnogi ljudi to shvaćaju, hvala bogu, pa zato minusiraju i tebe i tvoje antipode.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Meni je zaista prekrasno raspravljati s vama ovako autističnim, pa mi rasprava ispada produktivno kao i dojenje jarca u rešeto.

Josipovića nije izabrao narod nego većinska antifašistička Hrvatska, fašistička je svoje glasove dala Bandiću.
I sad zamisli ti što taj antifašist kaže na mise zadušnice za Pavelića:
To su manifestacije svedene na privatni čin vjerske prirode. Vidjeli ste da odaziv na mise nije bio velik i ne treba tome davati veliki značaj. Hrvatska je vrlo jasna u tome da je zemlja koja je utemeljena na antifašizmu. Uostalom, to piše i u Ustavu i tako su se ponašale sve naše vlade bez obzira na stranačke boje.

Možeš li zamisliti da je to izjavio predsjednik države koja je utemeljena na antifašizmu i koji sam za seb etvrdi da je antifašist?
Što bi se dogodilo njemačkom predsjedniku kad bi na istinačin kometirao održavanje mise zadušnice za Hitlera, kad bi se u Njemačkoj neki svećenik odvažio na takvu ludost?

Imam dojam da je Josipović saebi dao u zadatak da izvrši Luburićevu pomirbu, koja je za cilja imala jedino davanje prav aglasaq ustaštvu.
I zato je Josipović za mene danas po Hrvatsku jedan od najopasnijih ljudi.
Milanović se trudi ne zaostajti za njim.

Tko je glasao

No, dobro!

Ako je Josipović u tom smislu jedan od najopasnijih ljudi, a ni Milanović ne zaostaje, onda se zaista SLAŽEŠ sa CC i ostalima, koji se o njemu izražavaju s neprikrivenim prezirom i nipodaštavanjem! Tu zaista više nisu bitne nijanse, tj. potpuno je nebitno s koje strane koordinantnog sistema ste došli do svog jedinstvenog zaključka - s lijeve ili sa desne!

Ako su to "najopasniji ljudi", molim te: pokaži prstom u nekoga tko ne bi bio toliko opasan!

Razumiješ li: zazivaš nepomirljivu podjelu Hrvatske na dvije polutke koje se jedino mogu uzajamno mlatiti do istrebljenja!

A one se sasvim dovoljno uzajamno gložu i bez tvojih, zaista smiješnih tvrdnji, da je "Josipović sebi dao u zadatak da izvrši Luburićevu pomirbu".

Tko je glasao

@Foma Fomič

Josipović do nepotrebne i kontraproduktivne posjete Bleiburškom polju, čak i da nije položio vijence "nevinim žrtvama" na mjestu "pogibije" tzv. NDH, je jedan čovjek i malo toga sam mu mogao prigovoriti, a potom kao da je đavao ušao u njega ...

Hrvatska jest podijeljena na većinsku antifašističku, koja je radi (i) Josipovićevog prihvaćanja dijaloga s fašizmom,. natjerana u defanzivu i manjinsku fašističku koja teži postati većinska.
Tu pomirenja nema, zato što je fašizm zlo protiv kojega se bori, njega se ne popravlja niti se s njime uspostavlja dijalog.
S jedne strane antifašizm kao svjetonazorni princip slobodnog pojedinca u slobodnom društvu, prihvaćen kao neupitna vrijednost i s druge strane fašizam kao negacija svakog prava pojedinca direktno uperen protiv Povelje UN o pravima građanina i čovjeka ...
Prvo, zanima me otkud ti potreba da se te dvije suprotnosti pomire i drugo, kako bi ti pomirila vodu i vatru i to nakon što je poginulo 50 milijuna ljudi da se i oružjem suzbije zlo zvano fašizam.
Nesreća je što nakon vojničkog poraza fašizam nije umro on je nastavio postojati u mnogim pojavnim oblicima od arogancije vlasti prema građanima, arogancije poslodavaca prema zaposlenicima, arogancije ljudi jednih prema drugima, ljigavog paternalizma Crkve, sabijanja u nacionalne torove, negcije prava drugima i drugačijima ...i onda se javljaju tobožnji komunisti poput tebe, široke slavjanske duše, koja bi sve to prigrlila i proglasila prihvatljivim sve dotle dok se iznenada ne nađeš u nacional-socijalističkom državnom uređenju poznatom kao "ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer" ili u hrvatskoj inačici "Bog i Hrvati, jedinstvo vlasti i državni poglavar".

I na kraju Josipović je obavezan ne samo poštovati ustav RH nego ga i braniti, pa je borba protiv fašizma njegova obaveza, a ne uspostavljanje dijaloga s fašizmom:
http://pollitika.com/quotustavobraniteljquot

Zašto je Luburićeva ideja pomirbe tako opasna, obrazložio sam u mojm dnevniku:
http://pollitika.com/izuzetno-opasna-ideja?page=1

Tko je glasao

"S jedne strane antifašizm

"S jedne strane antifašizm kao svjetonazorni princip slobodnog pojedinca u slobodnom društvu, prihvaćen kao neupitna vrijednost " kako je neupitna vrijednost prepoznata u antifašističkim društvima SSSR-a, Mađarske, Poljske, Bugarske, Jugoslavije 0d 1945-1990 godine naročito onaj dio slobodni pojedinac u slobodnom društvu ili su to samo tvoje želje i vizije što bi to trebao biti antifašizma jer da se biralo antifašistička društva po tvjim kriterijima još bi Hitler i Pavelić vladali kod nas jer nebi se imao tko suprostaviti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci