Tagovi

Ne ponovilo se nikada više

Prošlo je 67 godina kada su na današnji dan savezničke trupe ušle u Auschwitz.
Ono što su zatekli nije potrebno nanovo opisivati.
Teško je bilo povjerovati da ljudski um može smisliti i ostvariti ono što su učinili nacisti. O stradanjima Židova, Slavena, Roma, rečeno je gotovo sve. Treba se pokloniti žrtvama a mi se moramo okrenuti prema onima koji nastoje umanjiti nacističke i fašističke zločine. A takvih je mnogo i mladih i starih.
Dovoljni je da samo pročitamo komentare na portalu Večernji.hr pa da shvatimo kako za neke ljudski život i patnja ne predstavljaju ništa. Mržnja prema nekom tko je druge rase, vjeroispovijesti, drugačije političke ili seksualne orijentacije danas je u mnogih normalna stvar. I to je ono što brine. Mržnja se javlja bez obzira na stupanj obrazovanosti. Od neukih ( bez škole) do intelektualaca. Različita su sredstva ostvarivanja mržnje. Dok neuki obično svoju mržnju ostvaruju fizičkim nasiljem za koje su spremni odgovarati, kod intelektualaca je opasnija jer prerasta u ideologiju čiji su najveći sljedbenici oni prvi.
Upravo te ideologije zasnovane na rasnoj i nacionalnoj mržnji dovele su do najvećih stradanja u povijesti ljudskog roda. Isto tako političke ideologije bilo komunističke ili neke druge jednostavno su neistomišljenike rješavale po kratkom, ili montiranom postupku. Komunistička ideologija koja zapravo u sebi nema nikakve naznake bilo kakve mržnje ili netrpeljivosti pronašla je modus za rješavanje protivnika.
Danas u 21. stoljeću na sceni je najperfidnija ideologija ikada smišljena. Smišljena tako da u svom začetku dobiva potporu gotovo cijele zapadne demokracije, gotovo da poprima globalni oblik „pravednog rata za demokraciju“. Oslobađaju narod pojedine zemlje autokratskih režima i vođa . Iza oslobađanja naroda ,demokracije i ljudskih prava, pokušava se legalizirati borba za geopolitički i energetski interes.
I tako u ime demokracije događa se isto što se nekada događalo u ime Boga, Vođe, i Partije.
Zaboraviti žrtve Holokausta, Hirošime, autokratskih režima lijevih i desnih ne samo da bi bio grijeh već blagoslov moćnima da nastave donositi „demokraciju“.

Tagovi

Komentari

U mom gradu Židovi su (kao

U mom gradu Židovi su (kao uostalom i vecina) bili teska sirotinja, cak i siromasniji od ostalih.
Bez obzira na to stradali su manje vise kao i svi ostali Židovi.
Prebacivanje price sa rasne na rasno-klasnu je nevideno stetno, ali i vrlo prezivjela i cesta predrasuda kod nas do dan danas. Uzima se da su Židovi smetali jer su bili bogati i utjecajni i zakulisno prozimajuci i da je moderni semitizam nastao zbog otopra takvom redu stvari. To ej nevideno stetno i zlocinacki.
Posebno je tu stetnost tesko razabrati ovdje (a to je istovremeno i ono sto je dodatno zblizilo semitizam i komunizam) jer je kod nas donedavno bio zivuci komunizam i njegova revolucionarna ideja istrebljivanja klasnog neprijatelja.
Komunizam je istrebljivao i dokidao svaku pomisao na nacionalizam sto je na prvi pogled temeljno protivno ikakvom semitizmu, ali je interesantno da se klasna netrpeljivost kao razlog netrpeljivosti izdigla na pijedestel bez obzira sto je to gotovo identicno sa spomenutim zlocinackim opravdanjem semitizma. Tako je kod nas komunizam posluzio kao odredena vrsta konzervansa za vrlo stetne i zlocinacke korjene semitizma, bez obzira sto je deklarativno i idejno komunizam ne spojiv sa bilo kakvim oblikom semitizma, pace prikljucio se aktivno antifasizmu i zastiti rasa, naroda i sl. od bilo kakvih oblika nacionalizma.
Dakako, mislim na semitizam novije generaicje, ne onaj religijsko-povijesnih korjena (ali s obzirom da je komunizam dokidao i religijsku stranu price slicno se moze primjeniti i na tradicionalne korjene semitizma).

S obzirom na ovo mi smo duzni dodatno paziti i brinuti oko nas samih spram odnosa prema holokasustu jer smo dugo surovali (na gore spomenuti nacin) sa necim sto je blisko korjenima ovoga zla.

Danas su oblici netrpeljivosti samo prebaceni na druge dodatne kriterije (spol, seksualna orjentacija, ... ) pa smo jos pozvaniji vise paziti.

Tko je glasao

Semitizam?

@obaladaleka
Kada pišeš "semitizam" misliš li na "antisemitizam"? Osnovna teza upisa, inače. sasvim je točna: među stradalim Židovima u šoa- holokausta bilo je jako mnogo Židova-sirotinje..
.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

da da svakako mislim na

da da svakako mislim na antisemtizam.

Tko je glasao

obilježavanja

Stvarno dobar članak o tome što je Turska prikazala na taj dan, kako je izgledalo obilježavanje u Poljskoj, a kako u Austriji (organizacija desničarskog bala - gosti, od Marine Le Pen, antidesničarske demonstracije - rezultat: Skidanje "Bečkog bala"s popisa austrijske kulturne baštine)...

http://www.advance.hr/vijesti/ultradesnicarski-bal-u-becu-na-dan-obiljez...

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16636732

Tko je glasao

Ne ponovilo se nikad -

Ne ponovilo se nikad - dodatak uz nacističke zločine :

Vijetnam - 3 milijuna mrtvim - SAD (Francuska prva...) izvršio napad
Irak - milijun mrtvih - SAD izvršio napad
Alžir - pola milijuna mrtvih - Francuska izvršila napad
Kina - 5-10 milijuna mrtvih - invazija Japana
zemlje Afrike - oko 20 milijuna mrtvih u raznih osvajanjima i podržavanjima diktatorskih vlada od strane većinom Zapadnih zemalja i nešta malo SSSR-a
...

Moram reći jednu stvar žalosno je to sa Auswitzom , ali mi danas isto tako imamo Libiju, Irak , Afganistan i umjesto da izvučemo pouke iz tog nacizma , mi preobučeni nacizam (politika naša bolje..) podržava i još likuje kao oslobađamo te narode...

Jadni narodi koje "oslobodi" današnji nacistički i fašistički vrh svijeta

Justice for all !

Tko je glasao

@boltek Hvala ti velika...

Obradovao si me svojim dnevnikom jer je izgledalo da sam ja na ovom portalu zadužen za holokaust teme.
Kako vrijeme odmiče nažalost ova tema blijedi, umiru zadnji preživjeli holokausta (hebr. šoa), mi potomci već smo umorni od rasprava s onima koji ne razumiju što znači genocid nad Židovima pa čak i genocid nad drugim narodima, diskriminacija manjina - bilo vjerskih, spolnih... diskriminacija stranaca, što je antijudaizam (antisemitizam)?
Od svojih 37 god pisanja i objavljivanja na ove teme pitam se što je ostalo - da li su se ljudi zasitili čitanja i sluušanja o zlu, da li sam (smo) to radio na pogrešan način, da li zakazuju državne institucije, crkve, udruge, stranke, same žrtve, potomci žrtava, Židovi, Vukovarci, Srebrenčani...??
Zlo koje nije shvaćenio kao zlo, ponovit će se!
Zato pokušajmo shvatiti da su 27. siječnja, na Međunarodni dan holokausta, proglašen tek 2005. od Ujedinjenih naroda, dan osolobođenja kompleksa logora Auschwitz - Birkenau 1945. gledale nas oči potonulih Židova u vječnost.
Danas ujutro u ime male virovitičke židovske zajednice nas šestoro ispod spomenika na ulazu u Židovsko groblje položili smo cvijeće i zapalili šest svijeća. Duša logoraškog broja 121 729, mog sada pokojnog oca, lebdjela je iznad mene! S groblja sam otišao ponavljajući zavjete:
NE PONOVILO SE i NIKADA VIŠE!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Moj sat je stao??

Pogriješio sam: prvi veći objavljeni članak na temu holokausta - šoa je onaj objavljen u Studentskom listu 1973. godine (Zagreb) kada sam pisao o godišnjici ustanka u Varšavskom getu (1943.), u kojem je - odnosno u logoru nakon što je geto sravnjen sa zemljom, bio i logoraški broj iz Ausschwitz - Birkenaua 121 729., gdje radio, s ostalim zatočenicima, na raščišćavanju ruševina geta.. Dakle, već je prošlo 39 godina od početka novinarskog rada...Da li sam mogao bolje i više pisati i objavljivati?? A možda sam se i ovakav mnogima popeo na glavu, ne znam???
I kada o ovoj temi piše Hrvat, ili netko druge nacije, kažu mi Židovi, bolje je...uvjerljivije! Ne znam da li je tako - svjedok je svjedok... Kako bilo, boltek može sasvim mirno na spavanje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

možda si zaboravio

dodati i "treći stup" svetog trojstva ...
"Upravo te ideologije zasnovane na rasnoj i nacionalnoj mržnji"... i vjere (religije) imaju "mali" doprinos. na zelembaćima (dolarima) veli " in god we trust", ali izbjeljeni crni predsjednik konta da taj "god" gleda u stranu kad su njihova "dobra djela", od milja nazvana borba za demokraciju, u pitanju :)
profesor

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci