Tagovi

"Ne" - hrvatskim braniteljima

Većinom glasova Ustavni sud u srijedu je ukinuo dano pravo povlaštenog upisa u srednje škole, visoka učilišta i na fakultete djeci hrvatskih branitelja. Ta priča o izravnim upisima djece hrvatskih branitelja može se sagledati iz dva različita kuta. Kao nedovoljno dobar, loš, prije svega politički potez sa etiketom brižne međugeneracijske majke i kao hajku skupina ljudi i pojedinaca kojima je upravo taj loš politički potez i bio pokretač svesrdnog prosipanja mržnje spram onoga što im je oduvijek bilo mrsko, te koji im je i poslužio kao prilog plana rušenja toga "zakona", kao oličenja onoga što mrze.

U Hrvatskoj, na njenoj političkoj, društvenoj i svakoj drugoj sceni neprestano se događaju kontradiktorni i oprečni istupi i obrati, nerijetko skrivani iza nevidljivih ideoloških vertikala maskiranih lažnim modernim demokratskim tokovima, a sve u svrhu ostvarivanja želja i ciljeva malobrojne, a dobro raspoređene mase ljudi. Naime zahtjev za ocjenu ustavnosti dotičnog članka Zakona Ustavnom sudu su podnijeli HHO, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, jedna privatna osoba, te Sveučilište, a studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu pokrenuli su ovoga ljeta putem bloga inicijativu za rušenje te odluke.

Selektivan osjećaj za demokraciju, gdje ona predstavlja vrijednost samo onda kada su meritum oni koji se po potrebi na nju pozivaju, onih koji su sinonimi privilegija, onih koji su naviknuti na povlaštene odluke komitetskih i partijskih sekretara sada se pozivaju na jednakost. Kada oni koji kao utjelovljenje kršenja onoga na što se prvotno pozivaju uče javnost pravu i pravdi, koje i sami ne poštuju, tada je to jasna potvrda pada sustava vrijednosti i općenito morala u Hrvatskoj.

Predviđeno je da se djeca hrvatskih branitelja upisuju van propisane upisne kvote, usprkos tomu, npr. Filozofski fakultet djecu hrvatskih branitelja upisao je unutar propisane kvote, time unaprijed stvarajući sliku o neravnopravnosti, do koje je u biti došlo odlukom samog fakulteta, što je pak pokazatelj doslijednosti sudjelovanja prvih redova toga fakulteta u određenim procesima. Pravni i Ekonomski fakultet, kao najfrekventniji fakulteti zagrebačkog Sveučilišta glas su podigli najvjerojatnije zbog, nakon povlaštenih upisa, smanjenog broja preostalih mjesta za upis na fakultete preko veze, što biznis čini manje uspješnim.

Ono oko čega se vrti osporavanje prava djece hrvatskih branitelja uspješno se prikriva, izraz je posljedice dubljih ideoloških dubioza minulih komunističkih sistema, a potpomognuto je lošim političkim potezima koji svojom netaktičnošću čine plodno tlo bespoštedne i razgoropađene borbe protiv "zakona". Drugim riječima radi se osporavanju prava djece hrvatskih branitelja ne zbog borbe za ustavnost i ravnopravnost na fakultetima ili ravnopravnost uopće, već zbog onoga što predstavljaju oni kojima se prava dodjeljuju!

Pored stvarnih zamjerki, poput neustavnosti i nelogičnosti članka dotičnog zakona, koji se uistinu kosi sa Ustavom, jer tako kaže pravorijek suda, očit je niz argumenata koji više liči na bijesomučne izljeve doli na utemeljene argumente, što cijelu inicijativu rušenja "zakona" čini simptomatično tendencioznom. Ono što želim reći jest; u svakom zakonu koji će djeci hrvatskih branitelja i samim braniteljima davati određena prava - mana će morati biti pronađena, a svaki pokušaj oduživanja onima koji to uistinu i bespogovorno zaslužuju, bio on kvalitetan ili ne, ustavan ili ne biti će spočitavan!

Doneseni neustavni zakon propust je vladajuće političke svite, a boumerang efektom vraća im se kao negativan bod u dnevno političkoj borbi, u koju svrhu su ga prvotno i donijeli, te su zbog toga oni i glavni krivci pompe izazvane tim zakonom, kojim je ponajviše izigrana populacija kojoj se ustvari htjelo dodvoriti.

Komentirajući cijelu situaciju, predsjednik Mesić, u sebi svojstvenoj obmanjivačkoj retorici izjavio je da tolike zakonske privilegije nisu imale ni djeca palih boraca drugog svjetskog rata, djeca partizana - naravno, jer te privilegije nisu donošene zakonom već partijskim i centralno komitetskim odlukama.

Nelogično je, ako su partizani bili borci za Hrvatsku kako to da u njima, njihovom nasljeđu ne postoji trunka suosjećajnosti spram onih koji su se borili za isto to, kakti. Kako to da jedna borba, kako ima se danas zna tepati, u dva različita povijesna trenutka sada ne predstavlja isti kontekst, ili su ipak partizani bili borci za nešto veće od Hrvatske!

Da djeca hrvatskih branitelja uistinu zaslužuju pomoć u životu, neminovnost je i neoboriva činjenica. To su djeca kojima roditelji nisu mogli omogućiti među inim i upis na fakultet jer su mrtvi, jer su najbolje godine svoga života proveli ugrađujući svoje živote u temelje hrvatske državnosti braneći hrvatsku slobodu, omogućujući pritom drugima da zarađuju i očekujući da će im ti kojima su oni omogućili život kada je to bilo najpotrebnije velikodušno to i vratiti po zaslugama. Oni svoju zarađenu plaću ne mogu podići jer ona nema novčanu vrijednost, nadilazi stvarni novac, a na nama je da im zarađeno pokušamo vratiti na svaki mogući način, odajući pritom pijetet žrtvi koju su za sve nas hrabro podnijeli.

Komentari

Kako su nastala djeca

Kako su nastala djeca nebranitelja?
Nameće mi se to pitanje jer je o djeci branitelja već previše rečeno.Povijesno, ta djeca su nastala od očeva koji su u vrijeme rata bili u punoj borilačkoj snazi, a što su onda radili ako nisu branili Hrvatsku kao što danas brane njen Ustav? Možda su čekali da vide tko će pobijedit, pa da onda udru iz svih oružja po pobjednicima, a možda su bili suprotnost branitelja što znači napadač, a izgleda da su to i danas. Puno je tu pitanja, a ja bi ih složio u samo jedno, da bi bilo lakše dobiti odgovor, "Zašto sva djeca nisu djeca branitelja?"

Tko je glasao

Kako su nastala djeca

Kako su nastala djeca nebranitelja?....Povijesno, ta djeca su nastala od očeva koji su u vrijeme rata bili u punoj borilačkoj snazi, a što su onda radili ako nisu branili Hrvatsku kao što danas brane njen Ustav? Možda su čekali da vide tko će pobijedit, pa da onda udru iz svih oružja po pobjednicima, a možda su bili suprotnost branitelja što znači napadač, a izgleda da su to i danas.Zanimljivo kako se nisi dosjetio mogućih razloga kao što su da jednostavno nisu bili sposobni za borbe ili su po uvjerenju bili pacifisti i odbijaju sudjelovati u ratu, što su apsolutno legitimni životni odabiri u demokratskom društvu, a zadnji put kad sam ja provjerio Hrvatska je bila tako definirana. No čak i neovisno o tome, gdje je logika u tome da dijete mora ispaštati zbog izbora svog roditelja? Stvarno je vrijeme da se događaji počnu promatrati van ove dječje naivne crno-bijele slike kojoj je jedini cilj poticanje podjela i diskriminacija i da se shvati da demokracija nije samo obrnuta slika stanja prije 90-tih sa zamijenjenim ulogama nego nešto treće.
Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Čemu ovo? Filozofski

Čemu ovo?

Filozofski fakultet...kako bi kasnije u javnost mogao izaći sa jadikovkama o neravnopravnom položaju onih koji su izgubili mjesto...

Ili ovo?

Pravni i Ekonomski fakultet ...glas su podigli najvjerojatnije zbog...smanjenog broja preostalih mjesta za upis na fakultete preko veze, što biznis čini manje uspješnim.

Zašto nebi mogao biti puno jednostavniji povod?

Zakonska je odredba bila nepravedna i neustavana!

B-52

Tko je glasao

Suština onog što želim

Suština onog što želim reći jest da bi zakon koji dodjeljuje određena prava dotičnoj populaciji bio spočitavan bez obrira bio on ustavan ili ne, kvalitetan ili ne!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Odredba o povlaštenom upisu

Odredba o povlaštenom upisu i da nije neustavna bila bi nepravedna, pa bi svejedno trebala biti ukinuta.

I unaprijed se ograđujem, ne mrzim samostalnu hrvatsku državu, ako na nju mislio pod "onim što branitelji predstavljaju".

B-52

Tko je glasao

Mislim da si u krivu. Zar ti

Mislim da si u krivu. Zar ti zaista misliš da netko danas u Hrvatskoj spočitava braniteljima onako po defaultu, samo zato sta se radi o braniteima? I tko to točno?

Tko je glasao

Iritiraju me rasprave u

Iritiraju me rasprave u kojima se koriste pogrešni pojmovi jer se na temelju njih stvara i pogrešna slika. Za početak bih ukazao na pojam branitelj i, u konkretnom slučaju, pojam djece branitelja jer se ogromnom broju (većini njih) čini nepravda i nepravedno ih se žigoše.

Citiram Zakon:

7. OSTALA PRAVA
PREDNOST PRI UPISU U OBRAZOVNE USTANOVE
Članak 53.
Djeca smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, djeca zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i djeca HRVI iz Domovinskog rata, hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, dragovoljac i djeca dragovoljca iz Domovinskog rata izravno se upisuju u srednje škole i visoka učilišta pod uvjetom da prijeđu bodovni, odnosno razredbeni prag, te da zadovolje na ispitu sposobnosti i darovitosti u srednjim školama i visokim učilištima u kojima se provodi prijamni ispit.

Nisam za bilo kakvu povlasticu pri upisu i o tome ću poslije, ali sad želim reći da nisu sva djeca svih branitelja imala povlašten upis.

Djeci najvećeg broja branitelja se čini nepravda jer ona nikad nisu imala povlasticu. A prozivalo ih se kao da jesu.

Ispravno bi bilo reći djeca stradalnika i dragovoljaca DR. Ni manje ni više.

B-52

Tko je glasao

pitanje školovanja djece

pitanje školovanja djece branitelja je isključivo ekonomsko pitanje i njega je trebalo riješiti kroz nekakav sustav stipendija

direktni upis na fakultete preskakivanjem prijemnih ispita ne služi nikome a samo smanjuje ukupnu kvalitetu pojedine generacije

ako je dijete branitelja pametno da može proći prijemni ispit, evo ja sam prvi da mu država osigura stipendiju koja će mu omogućiti školovanje

no žestoko sam protiv da bilo tko u bilo kojim okolnostima (u slučaju školovanja i pravu na školovanje) bude prikraćen zbog nekoga tko po slovu nekog zakona ima prednost

taj zakon je bio besmislen, očigledno pogrešan i primitivan baš kao i oni koji su ga predložili i izglasali, a nadasve je bio štetan jer je uspio u etiketiranju jedne cijele grupe studenata (bez ikakvog imalo korisnog razloga)

Tko je glasao

direktni upis na fakultete

direktni upis na fakultete preskakivanjem prijemnih ispita ne služi nikome a samo smanjuje ukupnu kvalitetu pojedine generacije

Ne znam da li čitamo iste novine, gledamo istu televiziju, živimo u istoj državi; direktan upis na fakultete djece branitelja ne postoji, da bi bila upisana i ona su morala proći bodovni prag prijemnog ispita, to je činjenica!

no žestoko sam protiv da bilo tko u bilo kojim okolnostima (u slučaju školovanja i pravu na školovanje) bude prikraćen zbog nekoga tko po slovu nekog zakona ima prednost

taj zakon je bio besmislen, očigledno pogrešan i primitivan baš kao i oni koji su ga predložili i izglasali, a nadasve je bio štetan jer je uspio u etiketiranju jedne cijele grupe studenata (bez ikakvog imalo korisnog razloga)

Slažem se!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

...da bi bila upisana i ona

...da bi bila upisana i ona su morala proći bodovni prag prijemnog ispita, to je činjenica!

Točno je da su morala prijeći bodovni prag, ali su nakon što ga prijeđu imala pravo na izravan upis.

A druga djeca nisu, što je također činjenica.

Ako bi stotinu djece prošlo bodovni prag, a može se upisati npr. njih 80, koja bi djeca otpala?

B-52

Tko je glasao

Točno je da su morala

Točno je da su morala prijeći bodovni prag, ali su nakon što ga prijeđu imala pravo na izravan upis.

Ako bi stotinu djece prošlo bodovni prag, a može se upisati npr. njih 80, koja bi djeca otpala?

Sori ali to onda više nije izravan upis, jer zna se što pojam "izravno" znači, vjerujem da oko toga nije potrebno polemizirati.

Kod tebe je riječ o neinformiranosti, naime; ako bi stotinu djece prošlo bodovni prag, a upisati se može njih 80, logično je da bi otpalo ovih 20 posljednjih, a djeca branitelja se upisuju van tih popisa, ako zadovolje na prijemnom ispitu, oni uopće ne ulaze u te propisane kvote, a npr. FFZG ih je namjerno upisao unutar propisane kvote, unaprijed stvarajući sebi alibi za kasnije izražavanje nezadovoljstva tim povlaštenim upisima!

Jedini stvari problem upisa djece branitelja jest popunjavanje ionako prepunih učionica, pogotovo kada je to već Bolognom postao problem!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Nije šija nego vrat.

Nije šija nego vrat.

B-52

Tko je glasao

Naravno, u nedostatku

Naravno, u nedostatku argumenata.. jeftina demagogija!

ZoomPolitikON:::...

Tko je glasao

Možeš li ti navesti makar

Možeš li ti navesti makar jedan argument kojim bi pravdao netom ukinut privilegij?

B-52

Tko je glasao

Ako ćemo fitiljiti oko

Ako ćemo fitiljiti oko značenja pojma izravan, zamijenimo ga onim neosporno točnim ...povlaštenim.

Jedini stvari problem upisa djece branitelja jest popunjavanje ionako prepunih učionica, pogotovo kada je to već Bolognom postao problem!

Zar je ovo što čak i ti vidiš kao problem sitnica i nevažno?

Pa to otežava ionako loše prostorne uvjete studiranja, a profesori još manje mogu prepoznavati konkretnog studenta, a kamoli imati individualan pristup studentu.

Moj klinac je normalno upisao studij i ja ne želim da mu zbog HDZ-ovih političkih računica bilo tko, pa nek je i sto puta stradalničko ili dragovoljačko dijete, otežava ionako teške uvjete studiranja!

Polazna pozicija neka bude za sve jednaka, a onda nek se radom izdvajaju najbolji. Nikako zakonom.

B-52

Tko je glasao

Pravo na izravan upis nisu

Pravo na izravan upis nisu imala sva djeca branitelja, vec djeca dragovoljaca i HRVI.

Drugo, ovo s bodovnim pragom: na vecini fakulteta je max, broj bodova 1000 s distribucijom uglavno max 400 ocjene iz SS a 600 s rezultata prijemnog. Prag se stavljao na minimum - cca450 - 650 bodova. Posljedica - dijete HRVI sa 700 bodova se upisalo, a dijete s 850 se nije upisalo. Prijeci prag je piece of cake... To je ionako letvica postavljena za one koji fakat nisu za studij.

Tko je glasao

U potpunosti se slažem sa

U potpunosti se slažem sa svime što je Mrak napisao.

Po meni je taj zakon bio dugoročna HDZ-ova strategija očuvanja na vlasti preko srozavanja kvalitete obrazovanja koje u konačnici povećava indoktrinaciju masa. Američki model regrutiranja topovskog mesa za Afganistan i Irak.

O tome sam pisao svojevremeno i ovdje

Tko je glasao

Znaci, vi ne brijete na bilo

Znaci, vi ne brijete na bilo koje povlastice. Treba li onda ukinuti iste povlastice za dijasporu i strane drzavljane i opcenito pozitivnu diskriminaciju kao zakonski modus?

Tko je glasao

nemam ništa protiv

nemam ništa protiv pozitivne diskriminacije sve dotle dok ona ne diskriminira nekog drugog u postupku.

koliko ja razumijem problem, upisom djece stradalnika i dragovoljaca (da budem politički korektan) umanjuje se mogućnost ostalih da se upišu na fakultet (i to da li se upisuju unutar ili izvan kvote je irelevantno jer fakultet sa svojim brojem učionica i nastavnika ima kapacitet koji može izdržati i sve izvan toga dramatično srozava razinu nastave - to je valjda očigledno?)

ukratko, ne smije se dogoditi da se preferiranjem jedne grupe ljudi (koja je nažalost mnogobrojna) ugrožavaju prava druge grupe i to je u stvari bit ovog problema (uz to da je mudri HDZ problem krušaka rješavao jabukama)

konkretni slučaj pozitivne diskriminacije se odnosio na zakon koji je direktno definirao nečiju sposobnost studiranja, dok je u stvarnosti pitanje studiranja pitanje ekonomske prirode i ono se moralo rješavati nekim vidom stipendije; ne vidim načina kako bi se po HDZovom modelu mogla raditi diskriminacija a da to dobro ispadne

i kada već spominješ dijasporu odnosno strance, vjerujem da je u njihovom slučaju jasno propisana maksimalna brojka takvih studenata koji se mogu upisati (no ja sam protiv i takve diskriminacije, iako ima smisla umjetno održavati takvo stanje zbog multikulturalnosti i razmjene znanja i to je dobro)

upozorio bih samo i na to da je od rata prošlo svega 11 godina i da mi se čini kako linija između raznih dobrovoljaca, dragovoljaca, stradalnika i sudionika sustavno nestaje, te kako je totalno besmisleno imati bilo kakve povlastice za grupu ljudi koja bilježi 400+ tisuća jer to znači da je praktički svaka obitelj imala barem jednu takvu osobu
smatram da je taj cijeli koncept besmislen i dugoročno štetan za cijelo tkivo države i da će proći godine i godine dok netko ne sakupi hrabrost i to ne riješi na način koji se to riješiti mora

Tko je glasao

U jednom od svojih tekstova

U jednom od svojih tekstova ( http://pollitika.com/hrvatski-branitelji-ponos-ili-teret-dru-tva ) sam pokušao otvoriti raspravu upravo o tom pitanju. Kako najpametnije i jednom za svagda riješiti pitanje ili bolje, problem hrvatskih branitelja?

Mislim da sadašnja rješenja ne rješavaju ništa i uvijek iznova stvaraju podjele kako u društvu, tako i među braniteljima samim. Tvrdim da se pretjeralo s mnoštvom različitih prava, a dokaz je to da se u društvu stvarao animozitet prema braniteljima. Nije u pravu Zoom kad kaže da animozitet postoji zbog ciljeva za koje smo se borili. Možda u pokojoj glavi i postoji, ali ogromnoj većini je pukao film zbog neprestanog izmišljanja i licitiranja povlasticama (privilegijama).

I sam imam puno mjeseci u ratu (91-95), srećom nisam stradalnik, ali osjećam da se pretjeralo s traženjem, ali i mamljenjem privilegijama. To je povijesni grijeh HDZ-a (između njih još nekoliko).

S nostalgijom se prisjećam vremena od jeseni `91 pa negdje do polovice 92`, jer su nas ljudi gledali s odobravanjem, tapšali nas po ramenu, prilazili nam i razgovarali.

Mislim da su ovaj zakon o pravima jedan od razloga, a potom i nemilosrdno jamljenje onih iz redova branitelja koje je nedavno ponovno okupio Sanader, osnovni uzroci animoziteta koji danas postoji.

Podmetanja su tvrdnje kako braniteljska prava osporavaju oni koji mrze Hrvatsku. Osporavat ih trebaju upravo oni koji vole Hrvatsku, koji joj žele da ne ostane zauvijek zarobljena s duhovima prošlosti i koji žele da ratni veterani imaju svoje časno mjesto u društvu, određenu pomoć države, ali koji neće dopustiti da se stvori nova kasta povlaštenih koje će građani gledat poprijeko. A upravo to nam rade Sanader, Jadranka i šaroliko društvo nedavno okupljeno u nekakvom savjetu za branitelje. Sačuvaj nas Bože takvih!

B-52

Tko je glasao

Upravo tako, Mrače.

Upravo tako, Mrače. Potpisujem.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci