Tagovi

"Ne diraj u osinje gnijezo" - ali ipak, moram

Konačno, probudio se SDP iz dubokog sna nakon kojeg je utvrdio da 40 posto Hrvata ima samo završenu osnovnu školu ili je uopće nema. Gordo je podigla glavu privremena predsjednica stranke Željka Antunović i neki dan na TV-u uzviknula negdje između Neba i glava birača: „Izaberite nas i mi ćemo Hrvatski narod ponijeti u zemlju pismenosti, u blagostanje znanja“, i u stilu: „Bez SDP-a nema ulaska u pismenu Europu“.

Tako viče Antunovićka da pričekamo izbore i da će oni pokrenuti svoj jedinstveni program školovanja i opismenjavanja. I dok ona viče po našoj metropoli, u onoj nekadašnjoj, u slobodnom kraljevskom gradu Varaždinu, župan Radimir Čačić otvara multimedijalni informatički praktikum na Drugoj gimnaziji. U njemu će se na 30 računala, putem projektora i internetskih veza interaktivno učiti gimnazijalci kako svojim znanjem pokoriti Europsku uniju kad u nju uđemo, a poslije nastave odrasli će se opismenjavati kroz cijeloživotno obrazovanje, ali ono informatičko.

Ne znam misli li SDP na Čačića i programe njegove Županije, uz pomoć kojeg će u koaliciji i na premijerskom mjestu opismeniti narod, kad Željka Antunović tako sigurnim glasom govori iznad glava birača, čitaj TV gledatelja: „Glasujte za nas“. Sigurno misli tako, jer Varaždinska županija, čitam, već gradi i dograđuje škole radi jednosmjenske nastave sve u šesnaest. Jedna za drugom stižu građevinske dozvole, jedan za drugim otvaraju se dograđeni aneksi od čak 44 škole i 15 sportskih dvorana. Po njihovoj računici, a u računici se, kad sam ima priliku krojiti svoju sudbinu, njezin župan ne da prevariti, već od jeseni će 54 od 72 osnovne i srednje škole nastavu održavati u jednoj smjeni, a do konca 2008. godine završava predviđeni program gradnji po modelu javno-privatnog partnerstva. To znači i dobar temelj za cjelodnevni boravak djece u školi, gdje će nešto i naučiti.

No, ovdje ne čekaju na izborna obećanja SDP-a već su ustanovili i Institut cjeloživotnog učenja za odrasle, one koji su propustili završiti osnovnu školu, ali i one čije škole i znanja više nisu „in“ na tržištu rada. Tako će svi koji imaju šansu zaposliti moći unaprijediti svoje glavice ili ih malo preorijentirati, pa onda i oni „zeznuti“ crne statistike nepismenosti i nezaposlenosti. Zato poručujem SDP-u i Antunovički: držite se Čačića, jedino se tako mogu aktivirati vaši prepisani programi.

Komentari

Zato poručujem SDP-u i

Zato poručujem SDP-u i Antunovički: držite se Čačića, jedino se tako mogu aktivirati vaši prepisani programi.
A link na original?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Dodatno ad Varaždina i

Dodatno ad Varaždina i Varaždinske županije.

Poznato je da je varaždinski krak financijskog inženjeringa krupan na razini RH i šire ali nisu poznate njegove relacije unutar grada i županije. Zato je za komparacije tog područja sa ostalom Hrvatskom nužno minimalno uključiti i komparirati taj dio.

Također je potrebno komparirati globalne uspjehe, pa i gospodarske, zona i sličnog. Varaždin je tu uspješan, ali je Dugopolje komparativno bitno uspješniji slučaj. Još bitnije je što je ratom više zahvaćeni Zadar po raznom ispred Varaždina. Pa i sam Čačić se svojim poslovima okreće više prema Zadru nego Varaždinu. Iz globalne hrvatske perspektive je nužan neki objektivni komparativni pregled, jer se bez njega nameću političke relacije bez pregleda a i zabijaju autogolovi. Po tim relacijama bi bilo HNS i partneri bezuspješno stižu HDZ a idu koalirati sa nesposobnim SDP-om, osim Bandića. Kako se tu snaći? Pogotovu kad je sam Čačić uspješno poslovao i/ili posluje sa HDZ-om (Kutle, Jure Radić, Đukan itd.) i SDP-om.

Zašto propulzivni Varaždin i županija ne mogu bolje rješiti pitanje prostora i opreme informatičko-ekonomskog fakulteta kao svoje najuglednije i najbitnije obrazovne ustanove i blamiraju se koristeći negativni marketing oko HDZ-a i katoličke crkve, vlasnika zgrade kojem je to oduzeto? Tj. u pozadini stvari je fakultet rješen slabije od mnogih sličnih u RH.

Tko je glasao

Za ovu godinu je zacrtano

Za ovu godinu je zacrtano odobrenje idejnog urbanističkog rješenja projektiranja izgradnje približno 14.000m2 novog prostora (zemljište i već izgrađeni objekt je na raspolaganje dao Grad) za potrebe FOI u Varaždinu i razvoja Sveučilišnog kampusa.

Zašto nije riješeno prije, da li je trebalo prije, je li FOI doista toliko loše riješen u usporedbi s ostalima (osim što znam da se u prostor i opremu konstantno puno ulagalo) - ne mogu objektivno procijeniti.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Sve u redu ali radi

Sve u redu ali radi komparacije je jasno.
Fakultet je uhodan već krajem sedamdesetih, u stalno funkcionirajućoj sredini, u gradu koji nije skučen za prostorni razvoj (kao npr. Šibenik i Dubrovnik), gdje nema velike drame i lomova u internim odnosima. Taj grad i županija se hvale sve u šesnaest, a to se sada rješava. Ne bih htio potcjenjivati sredinu i hoću razlikovati sredinu od varaždinske elite, koja je ispod nivoa hrvatske prakse. Oni su se, i u najboljem izdanju ponašali najprije sve naše malograđanske manire i standard iznad ikakvih evropskih kriterija a potom prostor i oprema tog fakulteta. Imamo zgodno opravdanje na državu, crkvu, SKH, HDZ, SDP i ne znam šta a zapravo su to sve.

Moje digresije se mogu isključiti i primjereni su osnovni globalni podaci. Oni bi otvorili malo ozbiljniju priču, da regijske strukture ciljaju na relacije a la ruske i slične regijske relacije ili bar austrijske. To ima neke analogije ali je u pitanju grubi poremećaj. Sasvim je nešto drugo objektivno stanje sredine od nazovi elite. Nesporazum je to poistovjetiti.

Tko je glasao

Tko kaže da je Agitprop

Tko kaže da je Agitprop mrtav?

Kao i nekad, većina se sastoji od buke i galame, s ponešto napravljenog, a da se ne zna i ne treba znati kako.

Potpunija informacija o velikim graditeljskim pothvatima bi obuhvatila način financiranja, a ne bi zanemarila nit građevinsku operativu sposobnu toliko toga izgraditi i na gradnji zaposliti toliko radnika. Zašto je nema?

Možda zato što Agitpropu ne odgovara da se i pita, a kamoli zna?

Nadalje, koliko je HNS nemarna stranka kad svoje programe ostavlja na milost i nemilost "prepisivačima"?
Ili su prepisivači formirali efikasne tajne službe koje se bave prodorom do dragocjenih programa HNS-a, koji su svakako tajni jer ih javnost nije vidjela, osim što o njima Agitprop priča.

Postojanje prepisivanja, baš poput Đapićevog magisterija je najlakše provaliti na način da javnosti podastreš original i popljuješ prepisano.

Dakle, HNS je na potezu da raskrinka prepisivače...ako može. U suprotnom.....

B-52

Tko je glasao

Ad Varaždinske županije s

Ad Varaždinske županije s Čačićem, ali i ukupno, nije puno toga jasno, pa molim za odgovore.

Zašto se grade škole po JPP kad se mogu dvostruko jeftinije na druge načine? JPP se trenutno gradi pod bitno nepovoljnijim uvjetima po naručitelja od onih s klasičnim uzimanjem kredita i zadržavanjem pune kontrole upravljanja sa stvari. To se svodi na to da umjesto naručitelja netko drugi digne isti kredit i doda zaradu otprilke više nego kamate. Za škole je još manje jasno kako se ide s JPP, jer bi načelno objašnjenje trebalo biti znaš ti županiju i državu, one su nesposobne pa je bolje da zgradama upravlja netko tko bolje zna i slično. Kako se radi o tako iznimno sposobnoj županiji i Čačiću, to otpada.

Zašto je likvidirana Varaždinska banka? Čačićeve motive se može shvatiti, ali motivi ostalih nisu jasni? Varaždin nije bio ratom devastiran. Nekadašnja Varaždinska banka, koje su bitni dioničari bili i Čačić i drugi i kontrolirali su je potpuno, je utopljena u Zagrebačku banku, kojoj je od 1991.g. neprekidno na čelu Franjo Luković, koji je netom prije bio Čačićev savjetnik a prije toga Jugobanka za transfere iz Hrvatske u savezne račune i vani, koja ZABA je privatizirana po modelu a la Čačičeva privatizacija Coning grupe, dakle po modelu koji je izradio Barbić, za 0 kuna plaćeno iz džepa a uz privatizaciju se uzimaju i razne javne financije, Coning državna sredstva za nerazvijene a ZABA razno.

Da li se iz HNS-a i mnogih drugih udara baš na Željku Antunović slučajno sustavno, po modelu zvani Budiša bez argumenata i s gađenjem, i tako redom koga treba? Da to nije možda vezano sa stvarnim pitanjima, npr. novca? Da li su u igri i uobičajeni eliminatori, da li se priprema eliminacija i da li su uključeni likvidatori? To su ozbiljna pitanja financijsko-računovdstvena pitanja. U vezi Željke Antunović nije dokazano da je napravila čuda u MORH-u pa i na bilo čemu u bivšoj koalicijskoj Vladi, ali je godinama dokazani financijsko-računovodstveni stručnjak pa se i više nego razumije u javne financije tipa plaćeno 0 kuna, košta dva puta više, dodam 25 % na to i slične uvrježene iznimno sposobne hrvatske i svjetske modele.

Tko je glasao

Kratko pojašnjenje za JPP,

Kratko pojašnjenje za JPP, kako sam ga ja shvatio. Jedinice lokalne samouprave (JLS), ako i na koncu država, imaju se pravo zadužiti za neki iznos X, za proračun bi to bio deficit i malo je fleksibilniji, ali u konačnici se svodi da se s X može sagraditi ograničeni, jako mali dio društveno potrebnih objekata. Putem JPPa se, umjesto zaduženja X, a može i snjim, koriste redovni prihodi JLS i u obliku redovnih mjesečnih obroka financiraju obaveze prema tvrtki koja je izgradila, opremila i održava neki objekt za koji mora postojati javni interse, a ne može se naći dovoljno sredstava. To se obično odnosi na vrtiće, škole, ambulante, bolnice, prometnice i ostale objekte društvene infrastrukture.

Na taj način, JLS se ne zadužuje dodatno, nema povećanja deficita, što je središnjoj državi jako bitno, a može se u kratkom roku izgraditi sva potrebna socijalna infrastruktura. Jedan od najboljih primjera je sustav Zagrebačke otpadne vode. Samo i dalje ostaje nejasno zašto to nije isfinancirao, sustavom upravljao i održavao ga sam Grad Zagreb. No, to treba pitati Marinu Matulović Dropulić.

I u konačnici, u slučaju JPP nema promjene vlasnika, država ili JLS je nakon isplate investitora, vlasnik objekta te ne dolazi u obzir realizacija JPPa ako nema javnog interesa. Obje ove negacije su se poklopile u slučaju Sunčanoga Hvara i ORCO grupe. Budući da RH nije touroperator ili upravitelj lanca hotela, nema interesa da se hoteli zadrže u državnom vlasništvu. Znači nema javnog interesa.

S druge strane, ORCO grupa je postala vlasnik velikog paketa dionica, odnosno većinski je vlasnik i, kao što smo nedavno vidjeli, diktira pravila dokapitalizacije. To znači da je ORCO grupa postala vlasnik Sunčanoga Hvara. Lijepše rečeno u tom se slučaju dogodila prikrivena privatizacija.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Skraćeno, u redu su tvoje

Skraćeno, u redu su tvoje rasprave ali ipak treba paziti da se od prevelikih bavljenja ne zamagli bit.

Bit je jednostavna i jasna, kao na primjeru Afrike.
Američki pristup bi bio mi napravimo, za 15 godina dobro zaradimo i ostane vama tako da sasvim dobro funkcionira i da je prilagođeno za vaše potrebe.
Ovo, u duhu evropskog staronovokolonijalizma su uporne gluposti tipa vi ste budale a mi pametni, mi vam sve vodimo tako da vi ne morate ništa pa ni potpisati se, za vas je odlično jer to ide a svim ostalim se ne opeterećujte. Ovdje su JPP sve maksimalno tipa uzme se na to kredit, doda naših 50 % ekstra zarade a sve plaćate vi. Pitanje je zašto ne bi sami uzeli kredit. To bi i svaki poslovno neupućeni ravantelj nastavnik znao bolje realizirati i za nekih 50 % jeftinije u konačnici. Obzirom da se u hrvatskoj desetljećima radi tako da se i za osnovu kredita i jamstva uzme naš/vaš novac, partneri najčešće uzimaju gore nego u Africi. Onda teče promet objašnjenja o svemu i svačemu samo ne o tome osnovnom odnosu. I sa zrelom fazom samoupravnog socijalzima je bilo tako, tada je i eksplodiralo, tako da se je navodno imaginarni novac sve više i sve brže pretvarao u čvrstovalutni stvarni novac. To hara desetljećima, a kreatori nisu neki pojednici nego velike mase koje se tu prave pametne i idu i idu u nove pobjede.

Tko je glasao

pa onda i oni „zeznuti“

pa onda i oni „zeznuti“ crne statistike nepismenosti i nezaposlenosti. Zato poručujem SDP-u i Antunovički: držite se Čačića, jedino se tako mogu aktivirati vaši prepisani programi.

Doista pojma nemam da li je program prepisan, ali ako je svakako javite gdje da nađemo original.

S današnjim danom bi morao biti otvoren site http://obrazovanje.sdp.hr, pa ih tamo to možete pitati.

Da li je itko primjetio da koji god problem ima, Čačić ga nekako uspije riješiti izgradnjom nečega? Nije li to čudno?

Anyway, rado bih nešto detaljnije čuo o tim programima, a osobito me zanima kako je to varaždinska županija uspjela detektirati znanja koja više nisu "in" i maknuti ih iz redovitog programa školovanja koji su pod državnom ingerencijom.

Tko je glasao

Naravno da Županija

Naravno da Županija samostalno ništa ne može maknuti iz državnih škola i nije, ali surađuje s nadležnim Ministarstvom, pa valjda tako i naprave nešto suvislo (npr. zatvorena je tekstilna škola i otvorena II. gimnazija naprosto zato jer je nekoć jaka tekstilan industrija nestala i mislim da takva promjena u obrazovnom sustavu nije nešto osobito intrigantna, čudna ili teško izvediva na relaciji županija - država ako svatko radi svoj posao). Detektiranje rade zajedno Županijski ured za školstvo, Zavod za zapošljavanje i Gospodarska komora uz pomoć razvojnih agencija.

Predodžba da je Varaždinska županija = Čačić je pogrešna. Nije nebitno tko je župan, no iza onoga što se u toj županiji dešava stoje i gradska i županijska tijela samouprave, agencije za razvoj itd. itd. U njima sjedi najviše HNS-ovaca, no bez ostalih (HSLS, HSS, SDP pa i HDZ) ne mogu ništa. Sastav liči na mini koalicijsku vladu koja ima najbolje izglede da nikada ništa neće usaglasiti - a ipak uspijevaju djelovati zajednički. Daje nadu - priželjkujem epidemijsko širenje sindroma.

Solidan uvid u to zašto se u Varaždinskoj županiji dešava nešto i po pitanju obrazovanja, privrede, zapošljavanja, JPP, regionalizma, eurointegracije i suradnje, korištenja resursa financiranja koje nudi EU i hrpu detalja koji čine cijelu sliku županije na malo boljem putu od ostalih moguće je pronaći na web stranicama grada i županije te mnoštvu tamo navedenih linkova na razvojne agencije uključene u planiranje i pomoć pri razvoju. Neosporna je činjenica da se ne čeka da se (opet) promijeni Vlada i da država odobri (smisli) neke novce. Regionalni razvoj i regionalna autonomija očito su shvaćeni ozbiljno i kao dobra mogućnost prosperiteta bez isključivog oslanjanja na državne jasle.

Da li u svemu ima nečeg jako mutnog, privatnih interesa - to pitanje uvijek visi, a odgovor daje samo vremenski odmak. Za sada se čini da je korist i na strani žitelja Županije, pod koju cijenu, je li mogla biti manja ... ne bih se upuštala u špekulacije.

Teza da SDP prepisuje od Čačića je smiješna i površna. Meni se izrečeno u predstavljanju ovog programa čini nečim vrlo suvislim nakon dugo vremena, osobito pozdravljam usko povezivanje s gospodarskom politikom. Činjenica jeste da je za sada gotovo samo u Čačićevoj županiji ponuđeno bilo kakvo rješenje mnoštva gorućih problema. Da li su ta rješenja najbolja, jedina moguća - ne bih hitala s procjenom dok ne vidim nešto drugo i toplo se nadam da će baš SDP ponuditi to nešto na dobrobit cijele države.

MasterMind - NeverMind

Tko je glasao

Pregled je dobar ali se

Pregled je dobar ali se komparativno nameću neka pitanja.
Varaždinsko područje je područje kontinuiteta, pa praksu podosta nameće kontinuitet, u okviru čega je prirodno da je sada koalicija osoba i bila prisiljena na razvojne korake, tim više kad je ista struktura uspjela napraviti isto kao u ratom opustošenim i prethodno devastiranim područjima. Zato je pravo pitanje kako su uspjeli prethodno i na osnovi toga i kontinuiteta postaje bitan svaki detalj oko sadašnjeg iapke netransparentnog razvoja. Jednostavno je zastupati i braniti stav da prodaju blef, kao IDS u Istri, za što im naravno odgovara lošija situacija drugdje. Npr. grade škole. Pa uzmite samo kako je još više škola sagrađeno u istoj županiji. Ako se izloži financijska konstrukcija, doći ćete do najmanje 50 % više cijene od tržišne.

Sada samo grubo zamislite koliko je toga napravljeno za vrijeme Milke Planinc, pa i u ovoj županiji, bar 10 x više u isto vrijeme. Ona je živa. Ono što je bitno, sama je 1981.g. prkazala šta to jeste i bilo je sasvim drukčije od predodžbi.

Još grublje zamislite šta su napravili Fikret Abdić i njegovi na bitno nezahvalnijem području. Puno toga više.

Nije potpuno pogrešno imati u vidu i neka druga iznimnija razdoblja, npr. austro-ugarsko pred propast carevine.

Ovo je samo radi logike da su osnovni podaci i komparacija nužni, jer u protivnom i najbolje analize daju potpuno pogrešne rezultate. Ovdje se podaci tradicijski taje, iako internet i sve uvjeravaju u suprotno. To u našoj praski samo znači da se nastavlja na sumnjiv način.

Tko je glasao

Nisam baš najbolje upućen

Nisam baš najbolje upućen u SDPov program reforme i razvoja obrazovnog sustava pa me zanima od koga su ga prepisali?!

Osim toga, ne možemo svi živjeti u Varaždinskoj županiji. Neki od nas moraju živjeti i u mjestima/županijama koje ne pokriva sjena velebnog Radimira Čačića. Ne kažem da mi sebi ne bi mogli izabrati neke druge Čačiće, ali mi se nekako čini da ni on, koliko god radišan i sposoban, ne bi bio najbolji izbor za premijera.

Jer škole koje sagradi treba napuniti sadržajem, a ceste i pruge položi prometom.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci