Tagovi

Nažalost, zaboravljeni vlč.Vilim Cecelja

Vlč. Vilim Cecelja sigurno je najzaslužniji što se kroz desetljeća emigracije održala tradicija održavanja misa na Bleiburškom polju na današnju, drugu nedjelju u svibnju. Već kao mladi svećenik i župnik u Kustošiji postao je poznat po tome što je pred njim ustaška vlada položila zakletvu. Nakon rata, dugo godina je bio hrvatski župnik u Salzburgu, svećenik emigrant. Osvajao je ljude svojom jednostavnošću, blagošću i dobrotom, a nastojao je pomoći svakome tko je zakucao na njegova vrata. Negdje koncem osamdesetih posjetili smo ga moja supruga i ja u njegovom domu u samostanu (i poznatom hodočasnićkom mjestu) Maria Plain kraj Salzburga. Bio je već teško bolestan, neznam baš od čega sve, ali posljedice Parkinsove bolesti su bile jasno vidljive. Znajući to moja supruga mi je strogo zabranila da samo i spomenem ispijanje kave kod vlč. Cecelje. On je naime u svojoj samostanskoj sobi imao jedno jednostavno električno kuhalo (mi Zagrebčani smo ga zvali koher) koje je bilo smješteno na podu uz prozor. Pa je dakle trebalo kleknuti i na njemu kuhati kavu. No, čim smo stigli i sjeli, vlč. Cecelja je sam, bez pitanje rekao:"A ja znam, gospodine Cerovac, da bi vi kavu". Htjeli smo mu pomoći. No nije dopustio. I dok me je moja supruga streljala očima, nastavili smo razgovor o prošlosti emigracije. Naime, vlč. Cecelja je bio pravi leksikon znanja o ljudima i događajima. I onda, dok je rukama koje su se dobrano tresle kuhao kavu, a dobro se vidjelo kako mu se trese i glava, odlučio sam postaviti odlučno pitanje:"Vlč. Cecelja, piše se i priča o vama da ste bili ispovjednik Anti Paveliću. Dali je to istina?" Ne dižući glavu, ne prekidajući kuhanje kave odgovorio je protupotanjem:"A da li vi, gospodine Cerovac, doista mislite da se Ante Pavelić ispovjedao". Ništa na tu temu nismo više rekli.

Samo koji mjesec kasnije umro je vlč.Cecelja. Došli su iz Barcelone Štefica i Vinko Nikolić pa samo zajedno otišli u Salzburg na pogreb. Sv. Misa zadušnica trebala je biti održana odmah poslije pogreba u svetištu Maria Plain. Stigavši tamo, našao sam dvadesetak časnih sestara koje su htjele pjevati po misom zadušnicom, ali nisu imali orguljaša. Ja pak nisam imao nota. No, jedna od sestara imala je malu frankfurtsku pjesmaricu. To je bilo dovoljno. Otišao sam u sakristiju i pokušao se dogovoriti sa svećenicima što bih trebao svirati. Misu je trebao predvoditi riječki nadbiskup Pavličić a u sakristiji je vladao takav kaos da nije bilo moguće dogovoriti bilo što. Od sakristana sam dobio ključeve kora i orgulja i časne i ja smo zauzeli položaje i dogovorili što ćemo pjevati. Na kraju mise, želeći se odužiti vlč. Cecelji za sve ono što je učinio za tisuće i tisuće emigranata nevoljnika, intonirao sam "Tebe Boga hvalimo". To je bio moj oproštaj od Vilima Cecelje, dragog i svetog svećenika.

Komentari

Velecasni Cecelja bio je

Velecasni Cecelja bio je zupnik i u maloj zupi Hrastovica od 18.rujna 1935 do 1939.

Tko je glasao

Hvala na komentaru. Nisam

Hvala na komentaru. Nisam više u stanju pisati duge tekstove, ali se nadam, da će jednog dana netko napisati biografiju ovog izvanrednog, dobrog i dragog svećenika.

Tko je glasao

Ovo sto sam napisao podatak

Ovo sto sam napisao podatak je od Mate Marcinka iz njegove knjige. Mislim d o Cecelji takodjer pise i Ivo Omrcanin u nekim svojim djelima. sad nisam siguran no mislim da je Cecelja bio vojni vikar a u Austriji je zavrsio kao dusebriznik za ranjene hrvatske vojnike. Kako je dosao kraj rata tako je i ostao u austriji jer bi ga komunisti sigurno pogubili. Ostaje mi jos malo u magli njegova uloga u akciji 10. travanj to jest u komunistickom tisku navedeno pod akcija gvardijan ili Kavranova grupa.

Tko je glasao

Zaboravio sam dometnuti da

Zaboravio sam dometnuti da je gornji tekst objavljen na:
http://ivancerovac.mojblog.hr

Tko je glasao

Tebi cestitka, a pokojnom

Tebi cestitka, a pokojnom vlc. Cecelji pokoj!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci