Tagovi

NATO smo navikli

Evo objavili svi mediji vijest kako nam je najveći ratni zločinac kojeg je svijet vidio u posljednje vrijeme George W. Bush iskazao posebnu čast i rekao da smo kao država dovoljno napredovali u demokratskom smislu da možemo 2008. godine očekivati pozivnicu za NATO organizaciju.

Kako se vijest brzinom munje prenosila iz Rige, glavnog grada države koju ja još uvijek kao i sami Latvijci zovem Latvija, a službeno je u Hrvatskoj prepoznaju kao Letonija (????), tako su se serijski orgazmi počeli događati širom naše političke vrhuške.

Premijer, Predsjednik i ostali politički moćnici počeli su svršavati što su prenijeli svi mediji, odjednom su napetosti nestale, između Predsjednika i Premijera, vole se javno, zajedno su se i naguzili Bushu onomad u Americi.

Al dali uopće ima razloga za slavlje. Država koja izaziva ratove diljem svijeta kad god joj se to prohtije, država u kojoj je legalno imati zarobljeničke logore, država u kojoj je mučenje dozvoljeni element ispitivanja, država koja sve više nalikuje nacističkoj Njemačkoj koja gazi rezolucije UN-a kad joj se prohtije je rekla da mi sad imamo dovoljno dobru demokraciju. Prema čijim mjerilima??? I ko su oni da oni sude kakva je naša demokracija kad se služe metodama najgorih totalitarnih sustava.

A nude nam mnogo… Imamo opciju da kada neopravdano naprave invaziju na neku zemlju mi šaljemo svoje vojnike da čiste teren nakon što oni sve porokaju avionima. Tako da ginu naši mladići a ne njihovi, kao što sad naši čiste teren po Afganistanu a Nijemci i Talijani svoje vojnike ne šalju na te akcije iako su članovi NATO-a a mi ne.

Nude nam da kupujemo po skupoj cijeni njihovo škart oružje, dok nam ujedno brane da proizvodimo svoje ili kupujemo od domaćih tvrtki čiju kvalitetu je prepoznao čak i FBI.

Nude nam dolazak svojih vojnika u Hrvatsku, svoje baze na našem teritoriju, da tuđa čizma ponovo korača po hrvatskoj zemlji iako se ginulo baš iz tog razloga da konačno budemo slobodni. I svi ti američki vojnici koji dođu imati će veća prava nego Hrvatski građani jer im Hrvatska neće moći suditi za zločine koje počine dok su na našem teritoriju.

Ponovo će nam dolaziti američke XY flote iz rata i opuštat se u našim lukama, premlaćivati lokalno stanovništvo i silovat žene i djevojke, ali Hrvatska ih neće sudit biti će izručeni SAD-u.

Postati ćemo i mi meta islamskih terorista jer ćemo slat svoje vojnike u pohode na islamske zemlje u ratove koji nama ništa ne znače, umjesto da živimo u konačnom miru i slobodi, težnji zbog koje je i došlo do domovinskog rata. Zašto se osloboditi jednog okupatora i predati državu drugom.

I koji je smisao tolikog bacanja novca, koji Vlade ne žele obznaniti, za ulazak u jednu organizaciju čiji je smisao postojanja prestao postojati? NATO je osnovan kao blok koji se suprotstavljao širenju komunizma, koji danas praktički ne postoji? Koji je njegov smisao postojanja??? Borba protiv terorista? Jedini koji imaju problema sa terorizmom su amerikanci jer se ponašaju kao da je svijet njihov, a to automatski izaziva revolt kod potlačenih.

A koji je bonus koji Premijer vidi u ulasku u NATO? Da tada neće nikom past na pamet da napada Hrvatsku? Pa ako već idete u EU kome će past napamet da napadne članicu EU???
Kakva prijetnja ratom danas prijeti Hrvatskoj?

Uglavnom ipak uz sve te crne slutnje o hrvatskom ulasku u NATO već 2009. postoji jedan kako je Predsjednik Mesić rekao problem. Naime građani Hrvatske velikom većinom su protiv NATO-a, tako da ipak nije narod glup kako svi kažu, a velika šansa je referendum, kojeg bi Vlada bila dužna raspisat prije ulaska Hrvatske u NATO, ali nažalost imaju samo moralnu dužnost, a o njihovom moralu već sve nažalost znamo.

Žalosno je da sve hrvatske parlamentarne stranke podupiru ulazak Hrvatske u NATO, tako da će borba građana protiv ulaska u NATO biti jako teška, ali ne i neizvediva. Samo će sva borba pasti na građane, civilne organizacije i udruge te nekoliko izvanparlamentarnih stranaka.

http://www.russo.bloger.hr/

Komentari

tebi je Bush najveci

tebi je Bush najveci zlocinac u posljednje vrime..hmm..a sta ti je onda Milosevic, borac za slobodu??!I cudno mi je da se duris kad imas negativni komentar, pa zar nije dozvoljeno imat drukcije misljenje..ili ti mozda odgovara jednoumlje? I odakle sad odjednom tolika mrznja prema NATO dok se pred par godina jedva cekalo da nas prime, da ne govorim o tome kako su se pozdravljali avioni koji su letili preko CRO da bace bombe na Beograd? I ne mislim da Hrvatska zeli uci u NATO zbog straha da ce je neko napast, i sljedeci istu logiku jer mislis da se i Rusija boji da je neko ne napadne i zato i ona zeli u NATO??Danas pitanje clanstva u NATU nije vojno, nego ekonomsko.

Tko je glasao

Cijenjena Štefice, meni su

Cijenjena Štefice, meni su i Bush i Milošević ratni zločinci, jer su njihova djelovanja podjednaka, dakle i jedan i drugi su napravili invaziju na druge države pod izlikom oslobađanja, a zapravo su odgovorni za smrti stotina tisuća ljudi. Oboje su radili po istom principu koncentracijskih logora i zlostavljanju i ubijanju zarobljenih protivnika kao i što su obadvoje bez problema tolerirali ubojstva civila kako oni kažu unutar vojnih djelovanja.

Ja se ne "durim" zbog negativnog komentara, pa naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, jedni razlog zašto se ja "durim" (ako je to uopće prava riječ, jer neznam nikad je ne koristim u govoru budući da u primorskom kraju baš nije često u upotrebi) je taj da je zvone moje riječi nazvao demagogijom, budalaštinom i glupošću a da pritom ni jednom riječju nije probao pobiti te teze već se uhvatio nekih drugih...

Ako se prije par godina jedva čekalo da nas prime, ja sigurno nisam bio jedan od tih koji je jedva čekao... a ne sjećam se da je ikad podrška Hrvatskom ulasku u NATO bila visoka, moža zadnji puta još prije 95.

Možeš malo objasniti to ekonomsko pitanje ulaska u NATO?

Tko je glasao

Zašto apriori prihvaćamo

Zašto apriori prihvaćamo vladin stav da referendum nije potreban? Ustav jasno nalaže referendum kod sklapanja saveza sa drugim državama, a još k tome vojnim savezom se odričemo i dijela suvereniteta jer prema nekim modernim definicijama suvereniteta on se izvodi iz vojne kontrole države nad nekim teritorijem.

Tko je glasao

Problem referenduma o ulasku

Problem referenduma o ulasku u NATO je taj što se ulaskom u taj savez Hrvatska NE odriče niti najmanjeg dijela svog suvereniteta, a još manje ulazi u bilo kakav savez s drugim državama po pitanju teritorija, politike ili ekonomije. Naravno to nije moje mišljenje, ali tako zbore oni koji kroje pravdu u ovoj zemlji. I već spominju kako je večina članica NATO saveza pristupila istom bez referenduma, jer naravno jako su se bojali da neće dobiti podršku naroda za ulazak u taj savez.
Bojim se kako je već odlučeno hoćemo li ili nećemo u NATO, jedino nas iz tog saveza može izvuči izlazak naroda na ulice ukoliko odluka o pristupanju bude donešena bez referenduma, ALI...
Uvijek taj ali, jednostavno smo premali i preslabi da bi nas kao državu itko išta pitao. Nemamo financije i bankarstvo s tajnim računima kao Švicarska, nafte u izobilju kao neke države, možemo se samo nagnut, zažmiriti i dobro podmazati :-)

Tko je glasao

Ono od cega Hrvatska pati

Ono od cega Hrvatska pati jeste da su poltroni na celu drzave kroz citavu njezinu povijest. Tako i nasa politicka elita niti u jednom trenutku nije postavila autoritet ispravnosti na prvo mjesto, vec jedino razumije poltronski koncept nadmoci i uvlakuse u analne kanale.

Nu, gospodo. Vrijeme je da se izvucemo iz analnih kanala, jer nas je prihvacanje ovog modusa operandi odvuklo samo jos dublje u kaljuzu jada.

Tko je glasao

Vlada naglašava da

Vlada naglašava da referendum nije potreban, ali samo zato da kasnije može veličati svoj demokratski karakter jer nam eto nudi nešto što inače (po ustavu i zakonu) nebi bila dužna dati.

Ono što demokratska javnost može je da se organizira potpisivanje zahtjeva za referendumom i uz dovoljan će broj potpisa vlada biti DUŽNA isti organizirati.

A zbog negativnih iskustava bić će potrebno organizirati i promatrače.

B-52

Tko je glasao

Dobra ideja :-)

Dobra ideja :-)

Tko je glasao

Koja je ustavna procedura za

Koja je ustavna procedura za pokretanje zahtjeva za referendum? Ako to čine građani direktnom demokracijom a ne putem delegata u parlamentu?

Tko je glasao

Skupiti dovoljan broj

Skupiti dovoljan broj potpisa. Mislim da se radi o 400 ili 600 tisuća. I onda je referendum obvezan.

B-52

Tko je glasao

10% od upisanih birača na

10% od upisanih birača na području na kojem se referendum provodi, u ovom slučaju u cijeloj Hrvatskoj.
Mislim i da postoji nekakav vremenski rok u kojem ti potpisi moraju biti prikupljeni(mislim da je 15 dana, ali nisam siguran). I, naravno, referendumsko pitanje mora biti jasno i smisleno.
Možemo vidjeti kako će se stvari odvijati i pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Lukava ideja, U svakom

Lukava ideja,
U svakom slucaju bi trebalo organizirati to prikupljanje potpisa, pa ce nasa vlada biti duzna organizirati referendum prije ulaska u NATO. Vjerojatno Sanader moli boga da se to netko ne sjeti. Za ishod ne sumnjam osim ako se nekakva velika lova ulozi u kampanju i onda *mozda* navuku 50%. Buduci da se vjerojatno sprema jos veca eskalacija sukoba u Iraku, Bushev "Heimat" sigurno nece doprinjeti popularnosti NATO dinosaura.

Bez sumnje bio bi to udarac ne samo domacoj NATO kampanji nego i srednji prst NATO-u sto bi odjeknulo u svijetu. Bio bih ponosan Hrvat i anti-imperijalist :)

Tko je glasao

Ministrica Kolinda je sinoć

Ministrica Kolinda je sinoć izjavila da Vlada ima strategiju za dizanje popularnosti NATO-a u Hrvatskoj.
Koliko sam je shvatio ići će se u medijsku kampanju prikazujući NATO kao nešto od čega će Hrvatska imati financijsku korist. Valjda očekuju da će Hrvati povjerovati kako nas NATO čeka da bi nam dao hrpu dolara.
Organiziranje referenduma na inicijativu građana i odlučno NE na referendumu bio bi srednji prst ne samo NATO-u nego i onima na vlasti koji nas još uvijek doživljavaju kao stoku sitnog zuba. Bio bi to strašan korak ka demokratizaciji društva jer bi pokazali da građani mogu nešto učiniti vlastitom inicijativom.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ova Vlada je imala

Ova Vlada je imala strategije za sve i svašta, a nikakve rezultate.

Premda su odlični u medijskim manipulacijama, nadam se da u ovoj za NATO neće uspjeti.

B-52

Tko je glasao

problem je u tome što su ti

problem je u tome što su ti sve stranke za ulazak u NATO, tako da nemaš njihovu podršku u prikupljanju potpisa

to bi morala biti neka NGO akcija

Tko je glasao

Nisu sve stranke za NATO,

Nisu sve stranke za NATO, samo sve parlamentarne stranke, evo ja sam u Akciji mladih i ta stranka je protiv ulaska Hrvatske u NATO, ali slažem se da većinu akcije mora povući NGO sektor, koji je sav razjedinjen a akcija treba biti jako dobrokoordinirana, jer se u roku dva tjedna mora skupiti ogroman broj potpisa koji moraju biti pravovaljani.

Ako ćemo kretati u takvu akciju, moramo se jako dobro organizirati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci