Tagovi

Nastavite govoriti

Mislim da je to što zaustavljamo govor srž problema našeg modernog, sitog, stambeno zbrinutog, srednje školovanog društva. Znači ono što smo većinski. I ono što danas nestaje. Hm, pa je ova tema možda zbog toga baš spektakularno loše odabrana. No, upravo u duhu same premise, ja ću dovršiti to što sam mislio reći.

Govor se ne smije zaustavljati, nego ga treba pustiti da teče i produbljuje svoje korito. Eto, danas imamo, ni krivi ni zaslužni, internet. Internet kao spas, utjehu i život. I sad, umjesto da to "slobodno tržište ideja" prepustimo svȍj genijalnosti ljudskog uma - mi činimo što?
Tako je, cenzuriramo. A kad ne cenzuriramo, onda ignoriramo. A kada, ni uz naš najiskreniji napor da zatvorimo oči i uši pred drugima, nam ignoriranje ne prolazi - tada napadamo.

I tako se na nišanu našeg pravedničkog balkanskog bijesa nađu osobe poput Željke Markić ili Marijane Petir; dvije dame koje osobno ne poznajem, ali niti ne mislim da bi im trebalo oduzeti riječ. Pa makar se osobno neslagao sa gotovo ičime što dotične govore. A tako, u stvari, i jest.

Zato mi, odnosno vi, koji čitate pollitiku; vi ste ipak jedna vrst elite. Ne koristi danas više baš svaki tinejdžer ovaj medij koji mi ovdje koristimo. Ozbiljnu, pisanu riječ, sa zarezima i arhaičnim pravopisnim pravilima.

Iz tog se razloga, gospodo, ja ovdje obraćam vama; u nadi da će ono što govorim odjeknuti vašim mislima i vašim srcima.

Nemojte prestajati govoriti! Dijelite svoje ideje, a budite i dovoljno odvažni da se usudite poslušati tuđe. Branite, riječima, istinu, onakvu kakvom ju vidite. I ne zaboravite ponekad biti i malo skromni. Ljudi smo, glupi smo; ali trudimo se. I zato će sve biti ok.

Vaš lakrdijaš,
Stanivuk

Komentari

Zašt se ti ne ponašaš u

Zašt se ti ne ponašaš u skladu sa svojom preporukom?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci