Tagovi

Nastavak terora javnih službenika i državne administracije

Svaka vlada koja dolazi obećaje kako će biti servis građanima zajedno sa svojim uslužnim, javnim servisima.
A što hrvatski građani moraju trpiti i plaćati istima dobro vam je poznato. Teško danas svi podnosim nepravdu, nerad i neodgovornost onih koji za to primaju redovitu plaću i na državnoj su sisi.

Crtica koju ću vam ispričati je jutrošnji nemili događaj moje prijateljice i njene mame.
Obadvije su se uputile u područnu službu HZZO-a u N.Zagrebu kako bi riješile postojeći problem.
Prva da provjeri da li joj je raskinut ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju, a druga da plati nepodmireni postojeći dug za dopunsko zdravstveno osiguranje. Gdje nastaju problemi? Tamo gdje bi ih najmanje trebalo biti.

Prije 2 mjeseca prijateljica je dobila uplatnicu za nepodmireni dug za dopunsko zdr. Osiguranje za prošlu godinu od kada se nalazi na Zavodu za zapošljavanje na kojoj piše ukoliko se dug ne podmiri u roku od 15 dana, ugovor se raskida. Međutim, danas joj je rečeno da ugovor nije prekinut i da je to nemoguće dok ne prođe godina dana od automatskog produljenja ugovora. Dakle, prijateljica je u 10.mj. 2010. potpisala ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju koji je trebao isteći u 10.mj.2011. U međuvremenu je u 7.mj. 2011. ostala bez posla i završila na Zavodu za zapošljavanje i prestala uplaćivati premije osiguranja.

Ugovor je trebao isteći u 10.mj. 2011., međutim HZZO je automatski produljio ugovor na još godinu dana bez da je istu obavijestio. Oglasili su se tek ove godine u 5.mj. s opomenom za plaćanje duga, slijedećeg sadržaja:

„Pozivamo vas da podmirite navedeno dugovanje u roku od 15 dana od ove opomene, u suprotnom bit ćemo prisiljeni osnovom odredbe točke XI. Stavka 1. Općih uvjeta ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju raskinuti sklopljeni ugovor o dopunskom zdravstvenom osiguranju, a svoja potraživanja glede predmetnog dugovanja, odnosno naknade štete prema članku 16. stavku 1. točki 1. Općih uvjeta naplatiti sudskim putem, odnosno putem javnih bilježnika.
U potpisu je rukovoditelj HZZO područni ured Zagreb, Josip Silovski, dr.med.spec.med.rada

Dakle, u opomeni se građane ostavlja u uvjerenju da će do prekida ugovora automatski doći ukoliko ne podmire svoje dospjele i nepodmirene obveze, a zapravo ih dalje zadužuju bez njihove privole i suglasnosti.

Primjer prijateljičine mame govori pak o bahatosti i bezobrazluku zaposlenika HZZO-a spomenutog Ureda, koji na zahtjev da joj se izlista postojeći dug kako bi ga podmirila, reagira riječima: „Ne mogu ga izlistati, odite u Jukićevu, tamo je računovodstvo...“
Zahtijevajući razgovor sa šeficom ureda, isti gospodin, koji se nije htio predstaviti, rekao joj je: „Odi u sobu 1 !“.. U međuvremenu se šefica pojavila na poziv zaposlenice susjedne sobe koja se prijetila policijom, zbog spomenutog negodovanja. Kada je šefica došla, zaposlenik je lagao i branio se tvrdnjom da nije znao da li stranka ima dug i da ju je zato uputio u Jukićevu bez obzira što je razlog dolaska stranke bio isključivo podmirenje duga što mu je ona odmah i naglasila i tražila ga izlist. Na intervenciju šefice, ispis je dobila, čak i ime bahatog gospodina, Mišo Trgovčić.

Ovo su samo dva primjera iz iste javne kuće, gdje se ne poštuju zakoni, gdje se na bahat i bezobrazan način provodi teror nad onima koji ih hrane.

I to je jedan od razloga zašto je potrebno raskinuti kolektivne ugovore javnih i državnih službenika, kako bi nas konačno javni servis građana dočekivao sa smješkom na licu i susretljivošću kod rješavanja ovako banalnih problema, a ne prizivanjem sile.

Pozivanje na stručnost i nezamijenjivost ovih djelatnika u javnim službama kojim opravdavaju svoju bahatost bi trebalo „nagraditi“ trenutnim otkazima za primjer svima drugima.

Članak sam isključivo objavila kao upozorenje svima koji su prestali plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje, a nadaju se da im je ugovor time raskinut.

Komentari

Na žalost je tako. Međutim,

Na žalost je tako. Međutim, ima jako dobrih državnih službenika koji žele raditi po zakonui koji su savjesni te se drže etičkog kodeksa. Međutim, obično su u državnoj hijerarhiji niže pozicionirani i trpe bahatost i bezobrazluk nemoralnih, i stolica gladnih nadređenih. Možda rješenje nije u ukidanju kolektivnih ugovora jer se time kažnjavaju i dobri radnici. Mislim da bi građani morali znati svoja prava i obveze i po tome lupati. Prvo i osnovno, od građana se očekuje da poznaju zakone, a uredno pojma nemaju o njima. Potom, bitno je poznavati etički kodeks državnih službenika koji bi po zakonu morao biti dostupan u svim državnim institucijama. Ukoliko je netko bahat i bezobrazan ili te zakida za tvoja zakonom određena prava - molim lijepo, imenom i prezimenom prijaviti nadležnoj službi. U Ministarstvu uprave postoji i besplatni telefon. U svakom slučaju, itekako ima načina, ali su ljudi lijeni upoznati se s njima kao i sa svojim zakonskim pravima.

Tko je glasao

ovo je dosta

"Ugovor je trebao isteći u 10.mj. 2011., međutim HZZO je automatski produljio ugovor na još godinu dana bez da je istu obavijestio."

ne znam zašto od ikoga u toj službi očekuješ neku logiku?

U prvom valu dopunskog sam nadobudno potpisla ugovor na godinu i platila za pola. Onda sam skužila da imam pravo na oslobađanje participacije, podnijela zahtjev i oslobodilo me. Naravno sam očekivala da se dopunsko "automatski" prekida. Ali ne! Morala sam platiti i za drugih 6 mjeseci. Dakle u istom razdoblju su me oslobodili participacije, a naplatili dopunsko. Ludnica koja traje već desetljećima, a ti se čudiš osoblju..
Možda su stvarno nezamjenjivi - treba moći tako raditi...

Tko je glasao

svi su zaposleni po babi i

svi su zaposleni po babi i stricevima

Tko je glasao

šefica i zaposlenik

razumijem frustraciju, bijes, želju za akcijom
i ja bih kad naletim na takve ...
ali
razmisli,
je li moć službenika, moć koju je zloupotrijebio
došla od sindikata, od kolektivnog ugovora?
ili je nedodirljivost službenika državne uprave
problem upravo one šefice i njenih šefica i šefova
službenik je tu da radi
a šefica da organizira posao, provjeri, ocijeni, nagradi, kazni
i da nama, građanima, obeća, garantira čak,
urednu, korektnu, pravovremenu uslugu

ili?
ili da da ostavku i u javnim neovisnim medijima iznese u čemu je bio problem,
tko ju je spriječio da ispuni obećanje, garanciju građanima?

kao što će nadam se čačić učiniti kad istekne tj rok od 6-12-18-24-48 mjeseci u kojem bismo trebali osjetiti blagotvorne učinke njegovih truda

mediji su neka aproksimacija agencije za zaštitu građana od političara
i zato nam toliko fali onaj jedan kvalitetan, pošten, nezavisan ali ne i nezainteresiran
dnevni list

luka

Tko je glasao

Eh, šefice!

Jeste li obratili pažnju na šeficu smjene u MUP-u u Petrinjskoj? Prije svega, izgleda, božemioprosti, poput zapuštenije bedinerice sa završenih četiri do pet razreda osnovne.....

Postaviš malo drugačije pitanje na šalteru informacija - pitanje koje nije predviđeno da postaviš, pa ga niti nema na onoj gomili papirića, polijepljenih na pultu...

Službenica stoga odgovara: "Ne znam, nije moj posao da na takva pitanja odgovaram, obratite se šefici smjene, soba br. 4."

U sobi br. 4 dotična šefica prerušena u bedinericu, hladi stražnjicu pod klimom. Njezin odgovor na postavljeno pitanje glasi: "A tko bi to mogao znati?!"

"Pa, vi biste mogli i morali znati, s obzirom da ste šefica!"....

Kad ispušiš i kod šefice, postaneš drzak pa se obratiš vrijednoj službenici na šalteru koja radi sa strankama upravo posao koji i ti moraš obaviti....

I ona spremno uzvraća: "Obratite se šefici smjene!"

"Ali, kod nje sam već bila....."

"Molim vas, odmaknite se od šaltera, ja ne mogu tako raditi!"

I s obzirom da si već skroz popizdio, i da ne odustaješ od traženja jednostavnog odgovora na zapravo jednostavno pitanje, pa se zbog toga ne udaljuješ od šaltera u djeliću sekunde, ona grabi telefon i traži policajca da te dođe izbaciti iz javne ustanove!

Takav je život u javnim ustanovama..... Valjda je u javnom bordelu mnogo ugodnije..... Ne znam, nisam još bila.... :))

Tko je glasao

koliko je meni poznato ovo a

koliko je meni poznato ovo
a šefica da organizira posao, provjeri, ocijeni, nagradi, kazni
i da nama, građanima, obeća, garantira čak,
urednu, korektnu, pravovremenu uslugu

je skoro pa nemoguce u javnim sluzbama po sadasnjim pravilima i ustaljenoj praksi.. (a ako ti znas za neke sluzbe u kojima postoji sustav nagradivanja i kaznjavanja bilo bi mi drago da me informiras)

dio krivnje je i na sindikatima koji su vec u par slucajevima branili odredene djelatnike i sprecavali neki oblik kaznjavanja pri povredama radnih duznosti pri pokusajima uvodenja reda od strane nadredenih

ono sto postoji je nagradivanje podobnih i kaznjavanje nepodobnih, no to ipak nema veze ni sa zakonom o radu ni sa kolektivnim ugovorom vec uglavnom sa nacinom funkcioniranja mozgova gradana RH, a pogotovo velikog broja javnih zaposlenika i onih koji im pomazu u dobijanju tih radnih mjesta

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Državni ured za reviziju

Ovo je dio koji se odnosi na plaće u AGENCIJI ZA PRAVNI PROMET I
POSREDOVANJE NEKRETNINAMA. U gotovo svim obavljenim revizijama nailazi se na slične nepravilnosti. Naći će svi oni načina da si nadoknade izgubljena prava iz kolektivnih ugovora.

Tijekom 2010., zaposlenicima Agencije je u okviru plaća za redovan rad
obračunavan i isplaćivan dodatak za uspješnost na radu (stimulacija) uz suglasnost
čelnika Agencije, a na temelju sastavljenog obračuna ovjerenog od čelnika
pojedinog odjela. Planiran je i isplaćivan iz sredstava državnog proračuna mjesečno
svim zaposlenicima (osim zaposlenika na dužem bolovanju i porodiljinom dopustu)
u visini od 5,0% do 30,0% osnovne plaće, u skladu s odredbama Pravilnika o
plaćama i odlukama direktora Agencije, kojima su utvrñeni kriteriji za natprosječne
rezultate u radu zaposlenika. Pravilnik je donesen na temelju odredbi Zakona o
plaćama u javnim službama. Kriterij za utvrñivanje natprosječnih rezultata
zaposlenika je posao koji kvantitetom ili kvalitetom znatnije odstupa od posla
utvrñenog ugovorom o radu.
Odredbom članka 8. Zakona o plaćama u javnim službama je propisano da za
natprosječne rezultate u radu službenici i namještenici mogu svake godine ostvariti
dodatak za uspješnost na radu koji može iznositi najviše tri plaće službenika
odnosno namještenika koji ostvaruje dodatak i ne može se ostvarivati kao stalni
dodatak uz plaću.
Tijekom 2010. je obračunan i isplaćen dodatak za uspješnost na radu (stimulativni
dio) u iznosu 1.487.338,00 kn bruto.
Isplate dodataka za uspješnost na radu tijekom cijele godine, kao stalni dodatak na
plaću, nisu u skladu s odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.
Državni ured za reviziju nalaže obračunavati i isplaćivati dodatak za uspješnost na
radu u skladu s odredbama Zakona o plaćama u javnim službama.

Tko je glasao

svijest i savjest

ili da da ostavku i u javnim neovisnim medijima iznese u čemu je bio problem,
tko ju je spriječio da ispuni obećanje, garanciju građanima?

@luka, koji su to javni i neovisni mediji ?

da li smo ikad imali takav slučaj, da je netko dao ostavku zbog probuđene svijesti i savjesti ?

Tko je glasao

ostavka zbog savjesti

ostavku je dala ministrica zdravstva u vrijeme afere baxter,
ana stavljenić-rukavina

velik je bio teret tragedije, 23 života
i očigledna nespremnost sustava

ali imali smo i drugih katastrofa, i tragedija i nespremnosti
vatrogasci na kornatima
vlak u rudinama
i drugačijih reakcija

ostat će zapisano da je stavljanić-rukavina ostavku dala iz moralnih razloga, u vladi ivice račana

luka

Tko je glasao

razlike

esperanca

pratim pollitiku godinama, možda naivan ali
stekao sam dojam
većina je iskrenih i prilično poštenih ljudi
koji bi stvarno rado učinili nešto za opće dobro
sigurno u svome životu, na svom poslu, rade bolje od bivše vlasti
i većine u sadašnjoj vlasti
ali o mnogim pojedinim pitanjima imaju različite stavove
te razlike nisu, ne bi trebale biti prepreka za efikasnu suradnju
u traženju boljeg
ali ipak...
koji bi bio realni pristup razlikama
- tražiti najmanji zajednički nazivnik, nešto oko čega se svi možemo složiti
- barem okvirno, definirati što nikako ne prihvaćamo (vrijeđanje, prijetnje, laži, otkrivanje detalja iz real life u svrhu blaćenja) na konkretan i praktičan način
- jasni definirati stavove koji su pojedinim ljudima bitni, a ne mogu se pomiriti, od pobačaja, potpomognute oplodnje, do povijesnih tema, ili odnosa prema elementima kapitalizma, ili socijalizma, jer s jasnoćom definicije dio razlika nestaje , onaj dio koji je posljedica nedovoljnih ili pogrešnih informacija, dio postaje prihvatljiviji, jer se boljom definicijom postaje jasnije kako se taj konkretni primjer uklapa u opći pogled na svijet, svjetonazor konkretne osobe (npr. makar se ne slagali priznat ćemo je da nenasilni, gandijevski, vegetarijanski, istinski kršćanski imaju pravo isticati uz zaštitu svih oblika života i život začete a nerođene djece, ali ćemo i u životu i u politici tražiti dosljednost i pljucnuti licemjerje)

to je proces koji jedno društvo, mora proći ako ne želi biti u stanju poput schwartzerneggera u total recall ili murraya u danu koji se beskrajno ponavlja
za one koji ne vole znanstvenu fantastiku, u prvom filmu radi se o prikazu društva koje manipulira građanima
poigravajući se uspomenama, usađujući izmišljene, nedoživljene uspomene
osrednji film, ali baš zbog te osrednjosti, jasno naglašene ideje
a u drugom o egocentričnom TV meterologu koji je osuđen da stalno ponavlja jedan te isti dan

tu bi ulogu trebao imati medij, javni, neovisni, ne i neopredijeljeni dnevnik, dnevni list
ritam političkih promjena koji daju ciklusi od 4 godine
prespor je bez bitne korekcije politike i političara u međuvremenu
netko mora milanoviću reći što nije dobro
izbori su ipak biranje manjeg zla
(manji dio građana iskreno vjeruje da je sdp dobar, veći dio procijenio je da je u vrijeme izbora bio manje loš od lošeg hdza)
tu ulogu korektora imaju mediji
bez stvarno neovisnih medija, niti jedna realna reforma se neće moći provesti
golgota jedno, lunoprof drugo, zaphod treće
čak i kad čovjek prati objektivne hrvatske autoritete u ekonomiji
santinija, osjeti da i oni kad iziđu iz područja gdje suverno vladaju materijom počinju
kao u crtiću hodati po oblacima
stezanje kaiša ili potrošnja
euro fiks ili inflacija
javna rasprava koja bi natjerala inače pouzdane i sposobne stručnjake da se odvaže
predložiti koherentan program
i komentirati program vladajućih
istina je da ideje koje su oprali na pollitici lunoprof i zaphod
nisu baš dorečene

ali maras je naš jedini ministar male privrede, čačić naš jedini prvi potpredsjednik
milanović naš jedini premijer
uloga medija je da ih nauči ili smijeni
odnosno da nama pomogne da razumijemo što griješe a što rade dobro

na kraju mislim da su kratkoročni ciljevi, kakve ima jedna vlada, vrijedni pažnje
ali da je uloga medija važnija u stvaranju podloge za opći konsenzus
o nekim temeljnijim stvarima
o izboru kadrova, o napredovanju i nagrađivanju uopće, od škole , mature i prijemnih, do mirovina
o razini solidarnosti i spremnosti na odricanje u ime solidarnosti
o načinu priznavanja i honoriranja kreativnosti, poduzetništva,

naravno javni, neovisni, ne i neopredijeljeni, dnevnik
je istovremeno i sveti gral i hiperboreja
ali pazite što želite
jer bi se to moglo i ostvariti

luka

Tko je glasao

Tu ulogu o kojoj govoriš

trebao bi imati i sustav odgoja i obrazovanja. I to od vrtića.

Netko je ovih dana napisao otprilike: "Kod nas se afirmirao slogan o 'društvu znanja' kao idealu koji moramo dosegnuti. Ali, to je nedostatno: znanje ne vrijedi ništa ako nije pretočeno u VJEŠTINU. Mi moramo stvoriti društvo vještina!"

Svidjela mi se ta izjava. Ona ističe jednu stvar koje mi uglavnom nismo svjesni: naime, golemu razliku između onoga što znamo samo "mentalno" i onoga što znamo "organski".... Samo ono što znamo "organski" zaista i "radi", samo je to "vještina" na djelu....

Ja to obično prikazujem kao razliku između nogometnog navijača koji s pivčugom u ruci, masnog trbuha i mlohavih mišića, sjedi pred televizorom i "zna" sve što se o nogometu može znati - i onoga koji se znoji na livadi mukotrpno vježbajući driblanje loptom....

Mi smo u najvećoj mogućoj mjeri "mentalni" znalci poput ovog pametnjakovića u fotelji pred televizorom ili u gledalištu na nogometnom stadionu...

Puno bih očekivala od novog školskog predmeta koji su odlučili uvesti - naime, građanskog odgoja - samo ukoliko se to ne svede na površnu, izvanjsku, tj. "mentalnu" rabotu, nego se usmjeri na stvaranje jedne praktične, "organske" vještine..... ne znam jesu li kreatori školskih programa svjesni te temeljne i prevažne razlike.....

Mi naprosto nemamo organski usvojene osnove građanskog, demokratskog ponašanja. Mi o tome govorimo i pametujemo, ali to ne činimo u svojoj praktičnoj svakodnevici....

Naši koncepti su mentalni i zato se raspadaju....

Taj građanski odgoj kao sustav određenih praktičnih vještina trebao bi biti začetak jednog temeljitog "prevrednovanja svega postojećega"... Jer, ništa manje od toga bismo morali učiniti kao društvo, ukoliko želimo opstati..... I u tome bismo morali biti užasno strpljivi, zato jer građenje nove kulture ne može dati prve rezultate ni za mjesec, ni za godinu, nego tek eventualno kod sljedeće generacije muškaraca i žena....

Tko je glasao

Fomička, Građanski odgoj? Daj

Fomička,

Građanski odgoj?

Daj molim te budi pametna, pa taj se uči od koljevke. Imaš primjera na pollitika.com da visoko obrazovani ljudi nemaju ni malo tog istog. Kaj misliš da odgajaju svoju djecu da poštuju bližnjeg svoga.

Tko je glasao

Skvikač,

zato sam i napisala da treba krenuti od vrtića. Znam ja da se železo kuje dok je vruče. :))

Tko je glasao

Recimo,

za tebe i mene je preveč kasno! Mi više nigdar ne bumo građanski odgojeni! Al' to ne znači da naši unuci nemaju nikakvih šansi.... Ak' se danas potrudimo, možda oni dojdeju barem poluodgojeni! :))

Tko je glasao

Čuj stara, ja još dan danas

Čuj stara, ja još dan danas ustupim mjesto za sjest jednoj ženi ili starijem čuvjeku od sebe.

Tko je glasao

Skvikač,

to je samo "kućni odgoj", ili bon-ton. "Građanski odgoj" bi bilo nekaj puno širše od toga.

Građanski odgoj bi, po mom mišljenju, prije svega uključivao spoznaju o tome kaj je to "osobna odgovornost" i kako se to prakticira u vlastitom životu 24 sata na dan.

Iz toga onda slijedi sve ostalo. Ak' bismo šteli bit dostojanstven narod, morali bismo riješiti neke duboke komplekse....Oni se ne rješavaju božjom milošću, sami od sebe, nego sviješću i radom na tome....

Netko je jednom jako zgodno opisal kaj je nama dal naš kršćanski odgoj s jedne strane, i dugotrajna povijest robovanja s druge strane. Ovak je rekel:

"Kad sam u psihološki jakoj poziciji, onda za svoje nevolje u životu optužujem druge, a kad sam u psihološki slaboj poziciji, onda za svoje nevolje optužujem sebe."

A štos uopće nije u optuživanju, ni sebe, ni drugoga! Štos je u tome da naučim "svoj kofer" nositi na svojim leđima, bio u njemu dobar ili loš sadržaj! Ako je u njemu loš sadržaj, to mi služi za to da na svojim zajebima učim, to jest, da smišljam strategije koje će mi omogućiti da ne ponavljam cijeli život te iste zajebe....

To se zove odgovornost. To je zrela osoba.

Nama Hrvatima je to jako nepoznata filozofija. Zato i propadamo.

Tko je glasao

Fomička, Zrela osoba je

Fomička,

Zrela osoba je svjesna da se može samo tolko pokrit, kolko mu je pokrivač dugačak.
Pusti ti krščanski odgoj, komunizam je od ljudi napravil monstrume na jednoj strani, a na drugoj one koji se ne usudiju ni glavu dignut.

Možda spamam sa tim, no imam i ja jednu priču o teroru javnih službenika.

Moja žena je rođena u Hrvatskoj no sad je to druga država. Na policiji su neke dokumente krivo šprepisali i sad bi mi trebali priložit novi rodni list. Mi kažemo da nije naša greška i pokažemo kopije gdje se ljepo vidi da su oni zeznuli stvar.

Gospođa nama: Ja neznam ko je pogrješil, pa treba sve papire ponovo u originalu.
Ja njoj: Gospođo mi smo predali originale a vi ste pogriješili.

Ona nama: Ja nisam, a sad se nemre znati ko je pogriješil, a trebala bi iti u arhivu.

Ja njoj: Pa ak vam je dalje nego nama kaj bi trebali iti u drugu državu i vozit se 500 km, onda bumo prešli kad več inzistirate.

Nakon još par minuta natezanja je prešla i poslje par minuta došla sa originalima.

Tko je glasao

Skvikač,

kršćanski, tj. preciznije, katolički odgoj je nama dosta toga dal u taj kufer! Prvo i osnovno: kompleks grijeha! Čim se rodim, već sam grešan! I furt se moram kajati za svoje grijehe! A Bog je jedini koji mi te grijehe može oprostiti, pa zato furt puzim na koljenima, ulizujem mu se, i moljakam da mi oprosti....

Tako, praf za praf, odgovornost za svoj život, umjesto da uzmem u svoje ruke, dajem u ruke Bogu.....pa zemaljskom gospodaru, šefu, direktoru, načelniku, pročelniku, predsjedniku, Vladi, Saboru, političarima...... Bilo kome, samo ne sebi samome...

I tak dalje. :))))

Tko je glasao

Ali, umjesto

da se kao društvo OKUPIMO oko tog krucijalnog zadatka, i kao što kažeš, napišemo općeprihvatljiv program, pa makar se on sastojao od dvije-tri točke, zapisane na četvrtini lista papira, mi se nastavljamo baviti pizdarijama.... Eno Karamarka koji, navodno, vrbuje sindikate za ofanzivu na Milanovićevu Vladu!.... Da, to će nas baš spasiti! :)

Tko je glasao

a kaj bi on to sad trebal

a kaj bi on to sad trebal vrbovati kad su sindikalni celnici uglavnom HDZovi namjesnici odavno?

uostalom koliko ih uopce ima koji nisu sa HDZom do jucer bili u kooperaciji? za veliku placu koju primaju i nase pare za podmirenje svih odredbi koje je HDZ uredno namirivao podizanjem kredita.. placeni kao glasacka masina i kao podrska bivsoj vlasti, od kojih su neki valjda privrzeniji zavrsili i u saboru kao stranacki duznosnici..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

oba su ...

lunoprof,

postoji način da se prepozna koji sindikalni vođe
ne podržavaju hdz, koji ne podržavaju sdp
a koji podržavaju svaku vlast, i hdz i sdp

to je sposobnost i spremnost organiziranja štrajka koji je za vlast politički štetan

oni koji su u stanju organizirati štrajk u vrijeme vlasti hdza/sdpa
vjerovatno nisu hdzovi/sdpovi plaćenici

oni koji su u stanju organizirati štrajk protiv bilo koje vlasti
nisu dragi niti jednoj vlasti
milanović je, ne tako davno, davao podršku referendumu o kolektivnom ugovoru
a karamarko je bio dio vlasti koja je htjela ukinuti prava iz kolektivnog ugovora
sad je situacija obrnuta
samo naivac, ili politička lažovčina bi za jednog od njih dvojice rekao da je licemjer
oba su licemjeri
odnosno profesionalni političari

luka

Tko je glasao

Po uzoru na pokojnog kolegu

Po uzoru na pokojnog kolegu G-newsa koji je sa svojim "MMF odmah!" ušao u legendu, ti bi u potpis mogao, i već trebao, staviti:

"Istinski neovisan ali ne i nezainteresiran medij - sad i odmah!"

Ili inačicu toga.

B-52

Tko je glasao

može i kao kratica

INANINMSIO :)

Tko je glasao

Da, javne službe trebaju biti

Da, javne službe trebaju biti servis građanima i da, svaka opozicija u predizbornoj kampanji obećava učiniti ih takvima jer, naravno, aktualna ih vlast nije. I tako u krug već 20 godina.

I ova je vlast obećavala racionalniji i jeftiniji, dakako i učinkovitiji javni servis. Jer kao za razliku od prethodne vlasti drže do građana koji sve to financiraju. Rezultat su na svojoj koži osjetile tvoje prijateljice a osjetimo i svi mi drugi kada smo prinuđeni iskoristiti koju od usluga.

Međutim, nisu svi službenici u svim javnim službama takvi. Događaju se i sasvim suprotni primjeri. Iz osobnog bih iskustva rekao da se odnos prema strankama ovih službi i službenika s kojima ja povremeno imam posla popravio otkako je počela kriza i otkako se ozbiljnije govori da će racionalizacije (otpuštanja) biti. Moram se od ovog djelomice ograditi jer nije isključeno da sam kvalitetniju uslugu dobio možda i zbog činjenice da sam jedno vrijeme javno djelovao pa me priličan broj tih službenika poznaje (ali bi onda trebali znati i to da odavno već nisam u politici i da više nemam nikakav utjecaj ni na što).

Zato nisam za automatsko raskidanje kolektivnih ugovora, zašto bi svi ispaštali za grijehe nekih? Ja bih maksimalno zaoštrio odgovornost ali ne samo šalterskih službenika i onih koji su u direktnom kontaktu s građanima već i njihovih nadređenih koji su dužni voditi računa kako im služba funkcionira, odnosno kako im službenici rade pa nek se malo pozanimaju i češće vrše neposredan nadzor nad radom istih.

U tom je smislu potrebno pojednostaviti postupak utvrđivanja odgovornosti državnih i javnih službenika. Ovo što sad imamo, službeničke sudove u dva stupnja je koma pa procesi mogu trajati, a često i traju, kao postupci pred kaznenim sudovima. Jesam za ugradnju zaštitnih mehanizama kao osigurača od šikaniranja ali postupak se mora pojednostavniti, od trenutačne suspenzije do otkaza.

Točno je da nitko nije nezamjenjljiv i prema toj činjenici treba prilagoditi sve. Na kraju krajeva, neka se sve prilagodi činjenici da su građani ti koji sve to plaćaju, nešto tipa "mušterija je uvijek u pravu". Iako dakako nije jer i građani znaju tražiti svašta pa je službenicima ponekad teško obasniti im da nisu u pravu. No toga je daleko manje od ovog što opisuješ, pogotovo u tim nekim vrlo okoštalim službama.

B-52

Tko je glasao

Nista cudno. U ovoj drzavi

Nista cudno.
U ovoj drzavi nema niti morala niti odgovornosti. Ako pogledamo Sabor i saborske zastupnike sto nam treba bolji primjer koji se odvija pred ocima javnosti. Kako onda mozemo ocekivati da i na nizim razinama bude bolje?
Uostalom i ja sam se prije nekoliko godina susreo sa ucinkovitom administracijom na lokalnom nivou
http://pollitika.com/bosancero-u-srazu-s-lokalnom-upravom
Na kraju zahtijev koji sam podnio krajem veljace bio je rijesen pocetkom srpnja. Mnogi su mi rekli da sam dobro prosao a jedan je rodjak istu stvar cekao oko 15 mjeseci. No sve je to dio koruptivno nepotisticko politicke veze koju je jako tesko raskinuti. Jedino rjesenje tog problema je "Druga republika cistih ruku"

Tko je glasao

kolektivne ugovore treba

kolektivne ugovore treba ukinuti i napisati nove i suvisle... ovi se u mnogo tocaka suprotstavljaju logici privredivanja koju imamo.. no treba mijenjati i zakon o radu i oporezivanje osobnog dohotka..

sto se tice kaznjavanja neprimjerenog ponasanja, odnosno nekaznjavanja.. za mnoge takve postupke su direktno krivi sindikati koji vrlo cesto brane zaposlenike kad su po nekoj osnovi krivi.. za ostalo kod postupanja u takvim slucajevima (ne poznam proceduru do kraja za javne sluzbenike) onako sa strane gledano cini mi se kriva logika kod ljudi.. u javnim sluzbama kao i onih na vanjskoj strani saltera.. dok se to ne promijeni cini mi se da je tesko ocekivati bolje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Točno je da sindikati, pa to

Točno je da sindikati, pa to im je i poslanje, brane zaposlenike od otkaza. No čine to sukladno regulativi. S toga je logično da će se izmjenom regulative i oni morati prilagoditi. Ne brane oni neradnike i nedisciplinirane zato što hoće već zato što mogu. Štoviše, čine to i zato što ih na isto obvezuje postojeća regulativa.

Što se tiče kolektivnih ugovora, do njih se došlo mukotrpnim pregovaranjem. Od potpune nezaštićenosti devedesetih do sada kad oni jamče puno toga. Nisu sindikati kao jedna strana u pregovaračkom procesu krivi što su na drugoj strani stola sjedili najčešće politikanti koji su vlastitu nesposobnost da omoguće dostojan život za građane zemlje kojom upravljaju skrili iza ponekad, doista, i preširoke ruke u dodjeli prava.

Kako god, i ovako sročeni kolektivni ugovori još uvijek ne osiguravaju dostojanstvo radništva i rada. Ne može se ni samo novcem osigurati ono što bi trebalo da rad postane cijenjen, a upravo taj dojam su pokušavali i pokušavaju stvoriti politikanti na vlasti. Pa i sada kad se prava hoće rezati, politikanti to pokušavaju prikazuju kao borbu za interese radnika. Jer kao "imat ćete barem sigurnu plaću koju vam nećemo rezati". Vrhunski je to cinizam vlastodržaca i krajnja suprotnost svemu što su talambasali tijekom predizborne kampanje hvaleći se Planom 21.

Osim cinizma, vrhunski je i bezobrazluk kada se javno prizna kako je potpis na peticiju za referendum bio tek "alat u borbi za vlast". Alat je očito bio i famozni Plan 21.

I sada kad se pokazalo da od toga nema ništa, da ekipa nije sposobna osmisliti nikakvu reformu osim da joj okosnica bude kresanje radničkih prava umjesto restrukturiranja i smnajenja enormnih troškova države, trebamo pokazati razumijevanje za nesposobnost vlasti i pristati na mehaničko kresanje novca za najpotrebitije?

Iznos od 2mlrd, koliko se govori da bi trebalo uštedjeti, moguće je postići i npr. smanjenjem preko svake mjere nabujalog državno-administrativnog ustroja o čemu se zamuknulo odmah po dolasku na vlast. Ali ne, smanjenjem toga bi se smanjio i broj sinekurica za stranačke poslušnike i stranačke podobnike. A to je za njih očito veća šteta od toga da zaposlenicima ukinu teško stečena prava.

Da se razumijemo, nisam protiv toga da se neka prava i smanje ali tek nakon što se učine potrebne i moguće racionalizacije u državno (i paradržavno)-administrativnom aparatu.

Red stvari je dakle u pitanju. Ja bih da se krene od onoga što se obećavalo tijekom jednogodišnje gastro turneje.

B-52

Tko je glasao

vidi ovak @sm.. prvo radi se

vidi ovak @sm..

prvo radi se iskljucivo o kolektivnim ugovorima za javne sluzbe i samo o njima razgovaramo .. sto neka privatna firma ugovori sa svojim radnicima makar im svaki dan servirala pticje mlijeko njihova je stvar ne nasa..

ono sto ne stima nije samo kolektivni ugovor vec je citav niz prije toga los i nelogican.. sama izmjena kolektivnog ugovora nije dovoljna.. posebno je smijesna borna za temeljni kolektivni ugovor javnih sluzbenika.. meni barem, jer temelji za sve radnike bi trebali biti regulirani zakonom o radu, a ne kolektivnim ugovorom.. sam nacin kaze da su javni sluzbenici povlasteniji radnici od onih "obicnih" po Temeljenom kolektivnom ugovoru koji oni imaju a drugih se ne tice.. tako da je vec tu velika besmislica ove trakavice od pregovora..

Osnovna prava iz rada trebaju biti regulirana zakonom o radu
Porezi moraju biti regulirani tako da odgovaraju nacinu privredivanja i da ono sto pripada kao novcana naknada od rada bude i brutto osobni dohodak.. sto vrsta dodatnih naknada i naknadica ne bi smjele biti nacin placanja bilo kojih radnika. Bozicnica uskrsnica regres dar za djecu su nebuloze kao opca odredba.. Naprosto treba biti 13 placa kao mogucnost i nista drugo od dodatnih placanja. Tko ima pravo na 13 placu ne moze se rjesavati opcenitim ugovorom zvali ga oni temeljnim ili kako god vec to treba biti predmet nekog posebnog ugovora osobe ili odredene grupacije koja ima osnove za to (pozitivan rad) Naknada za prevoz odvojen zivot i slicno moze biti predmet osobnog ugovora za neku vrlo vaznu osobu ali ne i pravo iz kolektivnog ugovora. Ako se zeli stimulirati zivot van gradskih sredista onda se to rjesava poreznim sustavom a ne zakonom o radu ili kolektivnim ugovorom.. Ne mogu svi napr. radnici u zdrastvu imati isto a razlicito od neke druge javne sluzbe.. jer cistacica je cistacica sto god da cisti. a lijecnik se razlikuje od medicinske sestre i od profesora u skoli, koji se razlikuje od domara.. po prirodi posla i sudbini svoje karijere, nacinu napredovanja i jos mnogo cega..

naprosto se rjesavaju gluposti, trtlja se po povrsini, kao netko se bori za nesto a drugi netko ih kao stiti.. a sve je bez veze jer nitko ne mijenja sustav koji sto god da se dogovori nece biti dobar ni stimulativan a mislim ni plativ..

otpustanja zbog nemara ili cak povrede radne duznosti .. pa to je sasvim normalna stvar, no nasi pregovaraci i zakonodavci ukljucujuci i sindikate o tome pregovaraju i prodaju floskule o sticenju radnih prava..

zatim otkazi.. to je isto normalna stvar ako si visak.. bitno je da se sindikati ukljuce u zbrinjavanja i novcana osiguranja za period dok covjek ne nade novi posao

burza rada.. vec ona ima duplo zaposlenih pa bi bilo dobro da prvo rijese visak kod sebe i nadu si drugi posao

nista ne valja.. i to je problem..

a rjesenja se pokusavaju naci na zadnjem mjestu lanca sto je nemoguce..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Mantra na par dnevnika

kolektivne ugovore treba ukinuti i napisati nove i suvisle... ovi se u mnogo tocaka suprotstavljaju logici privredivanja koju imamo.. no treba mijenjati i zakon o radu i oporezivanje osobnog dohotka..

Ajd bogati nama koji slabije razumijemo čikašku školu malo nacrtaj kak ti to zamišljaš okosnicu tih novih kolektivnih ugovora sukladnih tvojoj koncepciji kapitalističkog privređivanja. Nastavno, pretpostavljam da bi ZOR trebalo ukinuti - samo birokratizira fleksibilizaciju rada. I da, pretpostavljam da bi šljakeri trebali od kuće pomagati poduzetnike kao zahvalu kaj im je dozvolio da budu njegovi robovi - jelte...
Kaj ti djeca veliju na te tvoje ekonomske bisere!?

Tko je glasao

Kaj ti djeca veliju na te

Kaj ti djeca veliju na te tvoje ekonomske bisere!?

Zakaj onaj stricek pise o stvarima o kojima nema pojma?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci