Tagovi

Nastavak iživljavanja u Vukovaru

Obitelj bivšeg vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Štengla pokrenula je tijekom prošlih godina više desetaka kaznenih i parničnih tužbi protiv građana, novinara i medija.

Po do sada prikupljenim podacima započeli su još davne 1998. godine tužbom Štenglovih protiv jednoga građanina Vukovara, optuživši ga da je tijekom ratnih dana 1991. iz obiteljskog stana u tada polusrušenoj zgradi na Olajnici otuđio namještaj i ostale predmete te su kao odštetu tražili 200 tisuća kuna. Doveli su i ključnog svjedoka, drvodjelca, čovjeka koji je trebao potvrditi kako je on osobno izrađivao neke dijelove namještaja pronađenog u stanu tuženika, a koji su kao pripadali Štenglovima. Tijekom procesa svoje su odštetne zahtjeve smanjivali da bi na kraju tuženik bio oslobođen optužbi i trebao od Štenglovih naplatiti sve prouzročene sudske troškove, ali je, zna se, nastupila zastara... Danas ključni svjedok, deset godina nakon ročišta, na izravno pitanje je li izradio namještaj Štenglovima za koji je svjedočio u postupku - izričito kaže da nije! (LINK)

Zatim su 2002. godine pokrenuli kazneni i parnični postupak protiv novinara Mladena Pavkovića koji je u Glasu Slavonije napisao kritički članak o Štenglu, predbacujući mu da čovjek koji nije u ratu nosio naoružanje ne može biti smatran braniteljem, naročito ne zapovjednikom postrojbe (satnije), a naročito ne nakon spoznaje da je u predvečerje rata bio na izbornoj listi SKJ zajedno sa kasnije optuženima Dokmanovićem i Hadžićem. Vladimir Štengl je čitanjem članka u Glasu Slavonije doživio duševne boli koje je procijenio na 101 tisuću kuna i bez obzira što je Pavković u međuvremenu uspio dokazati da je Štengl stvarno bio na izbornoj listi komunista (LINK), da ima četiri različite potvrde o ratnom stažu te da stvarno nije nosio naoružanje pa ga kao takvog nije ni mogao razdužiti (LINK) ... bez obzira na sve to Pavković je pravomoćno kažnjen za klevetu u kaznenom postupku i dužan isplatiti Štenglu 30 tisuća kuna u parničnom zbog duševnih boli Vladimirovih, koje je četiri godine nakon pokretanja postupka izvještačio sudski medicinski vještak Milan Uzelac iz Vukovara...

Nakon toga je Vladimir Štengl 2004. godine pokrenuo još jednu parnicu protiv novinara Pavkovića, a zbog novinarevih spekulacija da je Štengl lažni branitelj. Nova tužba u kojoj zbog proživljenih duševnih boli Štengl potražuje odštetu od Pavkovića i EPH od ukupno 100 tisuća kuna (solidarno po 50 tisuća), ovih je dana u postupku na Općinskom sudu u Zagrebu.

Sredinom 2005. godine cjelokupna se obitelj Štengl upregla u tužbovanje; Vladimir i Dragica Štengl kao oštećeni zbog pisanja o njima u medijima i na internetu, te sin Krunoslav, tada odvjetnički vježbenik u uredu odvjetnika Hodaka, a kasnije i sam odvjetnik koji mamu i tatu nastavlja zastupati u svim procesima.

Nakon članka "Oproštano pismo najmilijem od svih" blogera Special Agent na web stranici vukovarac.net (LINK) u kojem bloger dugogodišnjeg gradonačelnika proziva za vrijeđanja, nacionalizam i seksizam (LINK), izbacivanja s posla (LINK), izbacivanja iz stanova, čudne tokove državnog i gradskog novca, obnovu kućerine od 400 kvadrata državnim i neznanim novcem (LINK), sudjelovanje na izbornim listama s kasnije optuženima za ratni zločin... zbog tog članka i popratnih komentara anonimnih komentatora supružnici Štengl pokreću protiv vlasnika domene Damira Fintića ukupno šest tužbi u kratkom razdoblju:
- dvije kaznene od 04. srpnja 2005 u kojima traže da vlasnik stranice bude proglašen krivim zbog klevete te da se primjereno kazni
- dvije parnice istog tog 04. srpnja 2005 u kojima zbog proživljenih duševnih boli nakon čitanja članka potražuju ukupno 202 tisuće kuna, svaki supružnik po 101 tisuću kuna odštete

Nakon što je Damiru Fintiću uručena prva tužba za naplatu duševnih boli, iz nevjerice i radi upoznavanja s tim apsurdom Fintić šalje skeniranu tužbu na pedesetak email adresa hrvatskih medija, institucija, udruga i građana, te isti sken postavlja i na vukovarac.net, ne bi li dobio kakav savjet i pomoć od svekolike javnosti. To slanje skena tužbe na različite adrese Dragici Štengl pričinjava nove duševne boli te 21. srpnja pokreće još jedan kazneni postupak zbog klevete i uvrede časti, a prvog rujna i ukupno šestu tužbu protiv Fintića, ovaj put parnicu u kojoj zbog dodatnih duševnih boli na sve već preživljene potražuje još 50 tisuća kuna.

Nedugo zatim o ovom slučaju počinju pisati mediji. Danijela Mikola, novinarka lista 24 SATA pokušava opisati što se to dešava vlasniku web stranice/bloga, ali Štenglovi njezin članak smatraju klevetom te u kolovozu 2005. protiv nje pokreću kazneni postupak, a protiv lista 24 SATA parnicu u kojoj zbog duševnih boli nastalih čitanjem članka traže odštetu od 50 tisuća kuna. Ta parnica je i danas u tijeku (još nije bilo nepravomoćne presude).

Ali ni to nije sve! Zbog objave dopisa vukovarskog građanina Marina Krizmanića na lokalnoj Vinkovačkoj televiziji da je krajem srpnja 2005. zamalo izbjegnuta tragedija na vukovarskom bazenu i da krivicu za propuste snosi tada ravnateljica gradske tvrtke Vodovod Dragica Štengl, ista osoba protiv Krizmanića i Vinkovačke televizije pokreće i kaznenu i parničnu tužbu, gdje u kaznenoj želi da se krivci kazne zbog klevete, a u parničnoj zbog duševnih boli prouzročenih gledanjem tog priloga na VTV traži odštetu od 100 tisuća kuna.

No, ni to nije sve! I o tužbama protiv Fintića i o tužbama protiv VTV&Krizmanića odlučuje u Večernjem listu 23. rujna progovoriti novinar Branimir Bradarić, nakon čega nastupaju duševne boli Vladimira Štengla te on pokreće protiv Bradarića i Krizmanića nove kaznene i parnične postupke, tražeći da se novinar i građanin proglase krivima te da se zbog utjecanja na ugled i čast te duševnih boli Vladimirovih dosudi isplata 70 tisuća kuna odštete.

Par godina poslije

Dvije i pol godine nakon pokretanja prvih postupaka protiv vlasnika domene vukovarac.net sve se pomalo približava kraju. Pravom hrvatskom ishodu. Zbog nemogućnosti angažiranja odvjetnika Fintić u svim kaznenim postupcima biva proglašen krivim po članku 200 i 201 Kaznenog zakona, te se kažnjava s ukupno pet mjeseci i deset dana zatvora te ovrhom pokretnosti na ime sudskih troškova.

Tri parnice protiv Fintića kasnije su objedinjene u jednu; presudom Općinskog suda u Vukovaru oslobođen je optužbi na taj način da mu Štenglovi moraju isplatiti parnične troškove u vrijednosti od 16 tisuća kuna, ali i da on istovremeno mora njima isplatiti duševne boli od 15 tisuća, nakon što je iste izvještačio sudski medicinski vještak Uzelac, isti onaj koji je vještačio i u postupku protiv novinara Pavkovića.

Županijski sud, na čijem čelu se nalazi sudac Ante Zeljko (LINK), dobio je mogućnost nakon žalbi tužitelja i tuženika potvrditi, odbiti ili izmijeniti presudu Općinskog suda iz 2006. godine (LINK).

Županijski sud je napravio nešto prilično nezamislivo u normalnim okolnostima: odbio je točku rješenja po kojoj Štenglovi trebaju platiti sudske troškove Fintiću; na 15 tisuća koliko je duševne boli Štenglovih trebao isplatiti Fintić dodano je 35 tisuća pa je tih 50 tisuća odmah nakon osam dana postalo pravomoćno i ovršno, a ostatak od 202 tisuće koliko još potražuju Štenglovi vraćen je ponovno sutkinji Općinskog sudu uz vidno obrazloženje da i tu tražbinu treba ispuniti moćnim Štenglovima (LINK).

Iživljavanje!

Nakon toga za Fintića je nastupila drama kakva nije baš izgledna ni česta u civiliziranim i demokratskim zemljama. Tvrtka u kojoj radi odmah je po pristizanju ovršnog rješenja kojim se nalaže isplata jedne trećine plaće na račun Štenglovih (sve do isplate prvih 50 tisuća i zateznih kamata), počela obustavljati i uplaćivati Štenglovima tu trećinu plaće (LINK).
No, moćnicima to nije bilo dovoljno pa su još jednim ovršnim rješenjem zatražili da se Fintiću blokiraju sve sredstva na svim računima u svim bankama u Hrvatskoj (LINK). Sve banke u HR osim banke kod koje postoji tekući račun za isplatu plaće očitovale su se da kod njih račun na ime Damira Fintić ne postoji, a banka kod koje se isplaćuje plaća se izjasnila da postoji tekući račun na kojem Fintić banci duguje 6 tisuća, neki stari devizni na kojem je već godinama nula eura, te nekakvi nikad zatvoreni žiro račun na kojem je također nula kuna.

Nakon Fintićevog svakodnevnog oblijetenja vukovarskog suda koji je pisao oba ovršna rješenja te nakon podastiranja podataka da se jedna trećina plaće već ovršava te zamolbe/vapaja da se omogući raspolaganje s preostale dvije trećine (LINK), sudac Božo Jeličić se konačno odlučuje na pisanje rješenja kojim poništava svoje prvotno protivustavno rješenje koje je u potpunosti onemogućavalo raspolaganje tekućim računom na koji se plaća isplaćuje, odnosno kojim se ovršenik dovodio u situaciju da u narednih nekoliko godina nema prava ni na lipu zarađene plaće, odnosno kojim se najosnovnije ljudsko pravo na dostojanstvo kršilo i sve to po Zakonu (LINK).

Naravno, na rješenje kojim sud konačno naređuje banci da omogući/vrati pravo raspolaganja na preostalih dvije trećine plaće na tekućem računu, na to rješenje "u zakonskom roku" žale se Štenglovi, obitelj koja još uvijek fantastično demonstrira svoju moć i želju za uništenjem svakoga tko im se nađe na putu... (LINK1) (LINK2)
O svemu sada u narednom postupku odlučuje viša instanca, Županijski sud u Vukovaru, koji nema zakonom definirano vrijeme u kojem se treba očitovati i dati pravorijek, što znači da ova nezakonita i protivustavna situacija u kojoj se ovršava cjelokupna plaća ovršenika može potrajati godinama.

Ima li netko ideju - što sada raditi?

(Kronološki posložen cijeli vukovarski kafkijanski proces možete i dalje vidjeti na ovom LINKU)

Komentari

Čovjek se boji uopće

Čovjek se boji uopće komentirati jer ovo je stvarno srpdačina. Janad čovjek. Ali eto da moj komentar ne proizvede nove duševne boli obitelji Štengl, samo toliko. Fintiću držite se. Ovo je udar na slobodu tiska.

Tko je glasao

Zar nije više nego očito

Zar nije više nego očito da je korumpirano
sudstvo glavni problem?
Bio sam u nekim zemljama gdje se dosta stvari
rješava 'papirnato' iz ruke u đep, ali takve stvari...
bože sačuvaj! Neće se tu puno moći napraviti dok
se ne razbije sprega koja se očito razvija u unosan
posao... svi dobiju pinku, i sudac i vještak itd

Tko je glasao

Ipak se nešto kreće...ako

Ipak se nešto kreće...ako jedan napiše malo je, ako dva napišu, jače je, a ako tri napišu, znači krenulo je

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Glavnina odvjetništva je i

Glavnina odvjetništva je i inače objektivno u poziciji poslovanja da štiti razvitak kako je tekao i na tome zarađuje, a ovdje je dodatno ključ zbivanja u tome, pa je obraćanje odvjetništvu u glavnini kao obratiti se okupatoru.

Slično je sa zastupnicima naroda, strankama i zastupnicima, a podosta i sa EU kao institucijom, i oni tu imaju najveće stope dobiti i ne rade slučajno tako kako rade, pa i s Vukovarom ne samo za rata nego i dalje, do danas. Treba to sve održati tako, na najvišim razinama dobiti, rasta i svega drugog, što nije lako.

Zato je težište smjera saniranja problema u suprotnim pravcima:
- jedna smjer što više toga kako jeste, kao debeli u restoranu u filmu "Smisao života" Monthy Paytona, kada debeli na kraju eskplodira i ide Pelin (onaj što je nedavno za BBC snimio dokumentarce, pa i o RH) sa čuvenom "The Galaxy Song". Dakle, tko može pojavu dohranjivati, najbolje bi bilo bar desetak novih slučajeva / ribica;
- humoristična invazija na odvjetništvo, sudove, zastupnike naroda, EU i raznu "elitu", invazija na invaziju. Sada je konačno krenulo razdoblje zrelosti, pogodno, kada humor sam buja iz za to plodne zemlje i invazijske snage su poljuljane, najviše time što nikakvog otpora nema i najednom humor buja iz puste zemlje;
- male nijansice u smjerovima poslovanja, što je i inače i ovdje i onako krenulo samo od sebe. Potrebe novca i ostalog krmiva su strašno porasle a snage su više nego zatečene i osupnute pojavom "nediscipline" u dotoku, dotoci i urednost dotoka padaju, "rulja" malo mjenja strelice i smjerove. To se skriva najviše, više od svega, i strašno se glumi, ali panika od daljnjeg pada raste, a šta bi drugo nego padali i dotoci i spremnost za dotakanje svjestkirekordno rastućih dotoka. Već samo rječi izazivaju čuda. Dakle, već amo da se tu nešto ljudi izjasni da će smanjiti dotoke i pritoke krmiva za ovakve i općenite napredne pojave, da će ocijeniti da se ne radi najbolje i skinuti cca 25 % cijene ka kvalitetu i učinak, već to bi bilo više nego učinkovito sada, kada je konačno došlo razdoblje zrelosti i krenula sinteza;
- priprema konačne bilance, kontratužbe i kontraodštete, sa malo jačim iznosima i malo više humora. I to je krenulo općenito u razdoblju sinteze. Do sada se nije išlo s time, i bolje je, a sada više nema razloga da se to koči.

Tko je glasao

nisam pratio cijeli slučaj

nisam pratio cijeli slučaj od početka pa mi nemojte zamjeriti ako ću možda ponoviti pitanje: s obzirom da na pollitici imamo i priliku čitati i raspravljati sa saborskim zastupnicima ( koliko je meni poznato prisutni su Davorko Vidović, Marija Lugarić, Dragutin Lesar - ispričavam se svima za koje ne znam ili ih nisam spomenuo) da li si njih zamolio za pomoć i ako jesi da li ti je netko odgovorio? pa dajte mu ljudi pomozite da nađe odvjetnika koji mu je voljan pomoći pa da navedena gospoda koja se igraju sa ljudskim sudbinama vide što znači duševna bol. ako ovo nije situacija u kojoj bi političari mogli pomoći onda zaista ne znam koja je. pod pomoći ne mislim da se političari petljaju u pravosudni sustav nego mu pomozite da nađe odvjetnika tako da odgovori tipa ne smijemo se miješati u pravosuđe ne dolaze u obzir.

Tko je glasao

Redin, da su oni htjeli

Redin, da su oni htjeli pomoći, već bi pomogli. Ne vjerujem da nisu upoznati s ovim slučajem. Ako ovdje dolaze samo pročitaju komentare na svoje tekstove, ja ih više neću ni čitati. Dobro je rekla Sanja Modrić u današnjem Jutarnjem: Oporba spava medvjeđim snom!
Panon, pročitala sam sve "linkove". Jasno je da se EK ne može miješati u pojedinačne slučajeve, ali dobro je da znaju što se dešava, a uvjerena sam i da prate razvoj događaja. Znam, to vama sada malo znači, treba živjeti iz dana u dan. Dok se ne pronađe neki odvjetnik koji bi vam mogao pomoći (a ima ih i ovdje), može li vam se nekako pomoći s uplatom novca na neki poseban račun?

Tko je glasao

Ovo je odgovor i na pitanje

Ovo je odgovor i na pitanje koliko su mediji kod nas doista slobodni, ako vlasniku internetske stranice neki tamo moćnik može oduzeti pravo na normalan život. Svakom normalnom je jasno da oni samo koriste sve svoje moći da bi ušutkali ljude oko sebe. Damire, jeste li se obratili Europskoj komisiji? Mislim da to pod hitno morate napraviti, to prvo, a onda sve ostalo. I, da, recite ako vam nekako možemo pomoći.

Tko je glasao

Vrijedni bloger s ovih

Vrijedni bloger s ovih stranica (bet) svojim je riječima opisao taj slučaj na engleskom jeziku (LINK) i taj je tekst sa svim dodatnim linkovima prema vukovarac.net i prema svim medijima koji su slučaj/proces do sada opisivali poslan na sljedeće adrese:info@article19.org, info@seemo.org, rsf@rsf.org, leonor.ribeiro-da-silva@ec.europa.eu, urednik@javno.com, globus@eph.hr, info@dw-world.de, Eurasia@voanews.com, knezevicg@rferl.org, StavljaninD@rferl.org, RakelaM@rferl.org, AzinovicV@rferl.org, berlin@hrw.org, hrwbe@hrw.org, hrwuk@hrw.org, paris@hrw.org, hrwgva@hrw.org, hrwdc@hrw.org, MinteerK@humanrightsfirst.org, goljp@zamir.net, hho@hho.hr, hpc@hpc.hr, dpingo@un.org, news@sky.com, foreign.news@thetimes.co.uk, foreign@nytimes.com, info@ojd.com, redaccion@elpais.com, hnd@hnd.hr, ccorcos@lsu.edu, europe@rsf.org, internet@rsf.org, info@rog.at, rsf@rsf.be, rsfcanada@rsf.org, silviabenedetti@hotmail.com, michelt@galaxy.ocn.ne.jp, rsf@rsf-es.org, zdenko_duka@net.hr, luko.brailo1@du.htnet.hr, mislav.bago@hrt.hr, elizabeta.gojan@hrt.hr, jordanka.grubac@slobodnadalmacija.hr, vladimir.lulic@hina.hr, sanja_modric@eph.hr, damir.petranovic@slobodnadalmacija.hr, vesna.roller@zg.t-com.hr, romacd@hotmail.com, gogasim@email.t-com.hr reportrarutangranser@rsf.org, rsf-ch@bluewin.ch, lucie.morillon@rsf.org, rsf-uk@rsf.org, cpeters@freemedia.at, saradp@seemo.org, zeljka.antunovic@sabor.hr, predsjednik@vlada.hr, zakonodavstvo@vlada.hr, lmaderic@ljudskaprava-vladarh.hr, ...
Od svega se javila gospođa iz Reportera bez granica iz Beča koja proučava slučaj i obećava obraćanje Predsjedniku i Premijeru RH, tražit će očitovanje od HND-a, te vršiti bilježenje i praćenje slučaja od strane same organizacije RSF.
Istina, javili su se (na moj tel. poziv) i iz organizacije SEEMO iz Beča, ali ne znam gdje su stali u proučavanju...
Da, na stranicama EU komisije, pomoću formulara za obraćanje predsjedniku poslana je ta engleska verzija i na adresu g. Barroso-a. I stigao PDF sljedeće sadržine: (LINK)
Pa je o zadnjem slučaju (protuustavnom rješenju) ponovo pisao Drago Hedl: (LINK)
No, sve i danas djeluje kao i u prošle dvije i pol godine... Na stotine mailova, pisama, poziva, (tada hrvatskim institucijama, medijima, udrugama, organizacijama), ali stvarnost svakim danom sve crnja i izvjesnija...

Tko je glasao

Eh, da, stigao je i odgovor

Eh, da, stigao je i odgovor s jedne od iznad navedenih adresa, iz Ureda predsjednika Vlade... Naravno, ne bi se šteli mešati, zaključuju u uredu (LINK)
To što sam onemogućen u osnovnom ljudskom pravu, što radim a nemam prava na plaću i što to može trajati godinama... nema veze!

Tko je glasao

Ako su Štenglovi - sukladno

Ako su Štenglovi - sukladno presudama - podnijeli i 50% duševne boli koliko su uspjeli 'napakirati' Fintiću, valjda vrijedi i obrnuto. Koliko su oni Fintiću nanijeli (ne samo) duševne boli? Može li protutužba dati nekakav sličan rezultat i tako makar djelomično anulirati ono što su tom nesretnom čovjeku učinili? Nadam se da će se ideja o angažmanu nekoga poznatog odvjetnika pro bono doista moći ostvariti. Ovakvo iživljavanje nad čovjekom zaslužuje odgovor struke. Puno toga je umrlo u Vukovaru od početka agresije na Hrvatsku, valjda neće sad još i pravna država (ako je ima)!?

A bilo bi vrijedno i Štenglove ponešto javno pitati. Kakvi su to ljudi? Kud će im duša? Na što će potrošiti 'zaradu' na duševnoj boli? Na lijekove ... makar za liječenje duševne boli?

ragusa

Tko je glasao

strašno

strašno

Tko je glasao

Pokušaj nači vrhunskog

Pokušaj nači vrhunskog stručnjaka za ustavno pravo da Ti pomogne sastaviti ustavnu tužbu. Bilo bi dobro i da se obratiš nekom odvjetničkom uredu u Zagrebu (Nobilo, Sloković & Prodanović) da To odrade pro bono.

grgo

grgo

Tko je glasao
Tko je glasao

Iskreno da Ti velim, ne

Iskreno da Ti velim, ne znam. U svim normalnim zemljama takav slučaj bi mnogi odvjetnički uredi uzeli pro bono. To je vani pitanje ugleda i prestiža, ali bi u Hrvatskoj tek trebalo uvesti takve dobre običaje.

grgo

grgo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci