Tagovi

NAŠA MISIJA

15.01.2017
NAŠA MISIJA

Progresistički manifest

Vjerujem da ćete se složiti sa tvrdnjom ovog Manifesta da živimo u vremenu u kojem se civilizacija i društvo koje smo stvorili rvu sa dosta velikim i teškim problemima, da živimo u tzv. kriznom vremenu. Problem je i u tome što teškoće i nesreće s kojima se susrećemo pokazuju vrlo čvrstu i upornu tendenciju umnožavanja i uvećavanja svoje zloćudnosti.

Sigurno ste mnogo puta i na mnogo mjesta čuli ili vidjeli kako mnogi ljudi; neki vrlo nadahnuto, a neki ne baš nadahnuto, ali s pravom, govore ili pišu da „ne valja ovo“, ne valja ono“ i to se vrlo rado i s nekom morbidnom nasladom ponavlja beskonačno mnogo puta i varira na beskonačno mnogo načina, tako da svi mi na kraju jako dobro i predobro znamo što ne valja. A, i ne pričamo ni o čemu drugome.

Puno rjeđe može se čuti da bi smo trebali „učiniti ovo ili ono“. Stanovit, ali, nažalost vrlo mali broj takvih izjava ili savjeta je dobar, svrsishodan. No to su, opet nažalost samo rijetka zrna koje je pogodila ona „ćorava kokoš“ i od kojih se, sirota koka neće najesti niti preživjeti, nego uginuti. Nitko nije dosegnuo do onog bitnog, do korjena problema koji nas muči, a još manje do korjenitog rješenja tih problema.

Za razliku od onih prvih ljudi ili mislilaca, ovdje se govori o onome što valja, a za razliku od drugih ne govori se o sporednim, nego o bitnim stvarima i daju uistinu korjenita rješenja, rješenja koja mogu dati smisao dosadašnjoj i budućoj ljudskoj djelatnosti.

Naše vrijeme i ovaj manifest?

Naše vrijeme slično je Kopernikovom, a i pozicija ili uloga ovog manifesta u njemu. Poput Kopernikove teorije, ovaj je Manifest, u svom, tj. našem vremenu, govoreći bez ikakve lažne skromnosti, jedini i vrlo osamljen subjekt koji uistinu zna i govori onu, bijednim relativistima toliko omraženu, jedinu, potpunu i najdublju istinu o ovim stvarima.

On doista otkriva onaj nužni put daljnjeg razvoja civilizacije i društva i htio bi da krenemo tim putem. No činom otkrivanja tog puta i objavljivanja, manifesta, njegova se uloga završava. Sudbina civilizacije, više nije u njegovim rukama. Ne ovisi više o njemu, nego o tome hoće li njegovu misao shvatiti i prihvatiti barem jedan, vrijedan i mudar čovjek - istinski apostol.

Ovo razdoblje, je najopasnije razdoblje u životu neke ideje. Mnoge su velike ideje, čak i neke među onima najvećima ovdje "zaspale", pale u hibernaciju ili zaborav, da bi bile ponovo otkrivene i probuđene tek nakon dugog niza stoljeća. Dotle su narodi koji su ih zaboravili, zanemarili, previdjeli ili omalovažili, kao po nekoj božaskoj pravdi, morali lijevati "suze, krv i znoj".

No, da se skoncentriramo na sam problem. Da skratim, ali i da vas malko iznenadim, odmah ću reći kako ovaj Manifest smatra da ključni problem suvremene civilizacije i suvremenih razvijenih društava leži u sferi vlasništva.

Evo jednog krajnje sažetog presjeka povijesti vlasništva koji bi nam mogao ukazati na to u čemu je rješenje spominjanih problema.

1.Zajedničko ili tzv. društveno vlasništvo bilo je temelj Paleolitske i Neolitske civilizacije koje su, zajedno s tim vlasništvom trajale oko pedeset tisuća godina, a možda i više.

2.Uspostavljanje privatnog vlasništva koincidiralo je sa prapočecima urbane Antičke civilizacije i traje još danas, ali je, vrlo očigledno počelo pokazivati simptome svoje smrtne bolesti: neefikasnost, neekonomičnost, nefunkcionalnost itd. Posljedice su: nered, kaos, nepravda, sasvim nepredviđeno i naveliko rašireno siromaštvo, a na drugoj strani neopravdano bogatstvo, obezvrijeđenost života, stagnacija u razvoju, nazadak i mnoga druga zla i nevolje. Tradicionalno privatno vlasništvo koje je možda i više od deset tisuća godina bilo glavni motor napretka, tek prije nešto više od pola stolječa počelo se pretvarati u balast koji ga usporava i onemogućuje.

3.Rješenje koje bi omogućilo daljnji napredak nije - kako su htjeli neki mislioci od Platona do Marxa - u povratku na neolitsko, tj. zajedničko ili tzv. društveno vlasništvo, niti u održavanju tradicionalnog privatnog, koje je, kako sam upravo rekao, odnedavna počelo stvarati nerješive probleme, nego u uspostavljanju umjetnog vlasnika. Njegovo uspostavljanje je pravi cilj i sinteza razvoja institucije vlasništva, a ujedno i uvjet normalnog opstanka civilizacije, daljnjeg napretka i ostvarenja ciljeva individua, nacija, rasa i cijele ljudske vrste.

Ključni politički, ekonomski, društveni i općenito civilizacijski problemi današnjice proizlaze iz zastarjelog i neadektavnog, nefunkcionalnog oblika vlasništva. To je istina o vlasništvu i problemima našeg vremena. U to se možete uvjeriti na onom dolnjem linku.

Poslušajte i ozbiljno shvatite i ovu opomenu, jer će nerazumijevanje ovih stvari i neprihvaćanje navedenih spoznaja, stavova ili ideja povećati teškoće i opasnosti koje iz njih proizlaze.

Glavni politički, društveni i moralni zadatak našeg vremena, naša misija ili put rješavanja problema jest izvođenje jednog velikog kopernikanskog obrata, revolucije koja bi se sastojala u uspostavljanju umjetnog vlasnika. Tom revolucijom okončalo bi se postojanje jedne epohe koja se temeljila na vlasnikovanju živog privatnog vlasnika – a otpočeo bi život jedne nove i drugačije.

Kriza kroz koju prolazimo nije, dakle, prosta ekonomska ili financijska kriza, nego je epohalna. U našem vremenu, jedna epoha mora umrijeti, da bi se rodila nova. Taj sukob epoha, pravi Harmagedon počeo se zbivati već prije nešto više od pola stoljeća. Iako je to ovog puta moguće, ipak je teško očekivati da će rađanje nove epohe, koja je uvjet normalnog opstanka, proći bez velikog otpora, muke i boli. To se već vidi u odnosu prema idejama koje iznosi ovaj manifest i neki drugi moji tekstovi.

Pored toga, naše je vrijeme specifično (radosno, ali i opasno) i po tome što se zahvaljujući vrlo brzom razvoju i visokom stupnju razvijenosti tehnologije, njene enormno velike moći, ljudska vrsta nalazi pred činom istinskog samorođenja i samooslobođenja, ali zbog preslabe kontrole nad njom, i pred mogućnošću samouništenja.

Bila bi to uistinu velika sreća za cijelo čovječanstvo kad bi netko shvatio da je ideja koja je ovdje izložena ona istina za kojom se svjesno tragalo već gotovo 2500 godina, i kada bi se taj netko založio za njenu realizaciju ili barem popularizaciju, jer umjetni je vlasnik nužno, neophodno i adekvatno društveno i civilizacijsko sredstvo za ostvarivanje onih bitnih ciljeva ljudske vrste. S druge strane, on je također i pravi automat za proizvodnju dobrog života, bogatstva, pravde, slobode, sigurnosti, napretka itd.

Da ne bi bilo zabune, naglašavam da umjetni vlasnik nije uređaj koji se sastoji od šarafa, lima, čipova i procesora, nego sustav speciičnih društvenih ili državnih zakona.

Gornji tekst samo ugrubo pokazuje što je naša osnovna dužnost i u čemu je ujedno i vaša šansa da budete neki novi Prometej ili novi Mojsije, ako vam je tako draže.

Na kraju evo vam nečeg pomalo oksimoronskog, ali veoma važnog:

Mudrost je puno starija od demokracije, a pogotovo od njene suvremene karikature. Nemojte ni pokušavati poučavati ovaj Manifest, nego učite od njega. Pokažite jednu od onih temeljnih čovjekovih sposobnosti - sposobnost učenja i razumijevanja. Nadam se da ćete to shvatiti i da nećete krenuti nekim „svojim“ putem, nego onim koji vam je naznačio Manifest, jer On vam je samo otkrio i pojasnio taj, vaš put, naš put, put kojim treba ići cijela ljudska vrsta.

Još nešto, nemojte ni sanjati o tome da ćete riješiti svoje najsvakodnevnije, najbanalnije i najtrivijalnije probleme ako ne riješite problem o kojem vam govori ovaj manifest, jer Umjetni vlasnik je sredstvo koje eliminira, iskorjenjuje sam uzrok tih vaših svakodnevnih problema.

Eto. Nadam se da će Netko prihvatiti ideju Manifesta ili barem prijateljima preporučiti da pogledaju onaj dolnji članak o umjetnom vlasniku?

https://petarbosnicpetrus.wordpress.com/2014/06/20/kljucevi-privrednog-c...

Komentari

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci