Tagovi

Naš Ivo (HR) i njihov Slobodan (SRB) poručuju: Idemo dalje!

sat nam lagano otkucava i izbori nam se bliže iz dana u dan, iz sata u sat, iz minute u minutu. iako je, kako stvari stoje, riječ o najneizvjesnijim izborima na kojima će odlučivati svaki glas, ja ih, prvi puta nakon 1990., propuštam. ne zato što neću izaći na njih i glasati za SDP jer smatram da je to najbolja opcija na hrvatskoj, političkoj sceni, nego zato što nisam u RH i što ne mogu pratiti kampanju iz dana u dan. da vidim kako se nadmudruju razni spin doktori i kako su marketinški stručnjaci opremili naše političke stranke.

zahvaljujući pollitici i internetu općenito, uspio sam vidjeti kako izgledaju neki od preizbodnih spotova koji, vjerujem iskaču svako malo na nekoj od domaćih televizija. no, kada je omiljeni mi zajedničarski lik bijes2. ponosno zavrtio HDZov spot, nešto mi je zagolicalo male, sive stanice. jer znam da sam slogan Idemo dalje! već nekada, negdje vidio.

i onda su proradili moji istraživački prsti i, eto, otkrili da njihov Slobodan Milošević i naš Ivo Sanader imaju, čini se, slične ili iste sloganotvroce. ako niste znali, Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića je na lokalnim izborima 1996. imala slogan "Idemo dalje!", a već 1997. imaju stranačku himnu koja se zove, kako?, "Idemo dalje!". ako mi ne vjerujete, možete baciti oko na ovaj link, na ovaj link, na ovaj link ili ovaj link. onima koji nemaju vremena ili živaca, evo riječi SPSove himne:

Idemo dalje – SPS

Uvek je tu, mlada i lepa, vesela, pametna;
čovečna, hrabra, velika, moćna, slobodna, narodna...

Uvek je tu, iskusna, mudra, snažna i uspravna;
iskrena, čista, poštena i radna, mirna i sigurna.

Refren:
Idemo dalje, pod zastavom slobode.
Idemo dalje, u nove pobede.
Es-pe-es, es-pe-es
Uvek kada treba, mi smo tu.

Uvek je tu, uspešna, jaka, stvarna i buduća;
bezbrižna, zdrava, široka i plava, bela i crvena.

Autori i izvođači: Zlatko Manojlović i Izolda Barudžija Manojlović

Komentari

Nova je imala dobar prilog

Nova je imala dobar prilog na cijelu priču:

Tko je glasao

evo kako je to izgledalo u

evo kako je to izgledalo u srbiji

Tko je glasao

hahahahahaha, svaka čast

hahahahahaha, svaka čast zokiju a i tebi na ovim informacijama!

Tko je glasao

Evo nešto zanimljivo oko

Evo nešto zanimljivo oko kampanje, ali iz 1999, no itekako vezano na ovu temu... kliknite na sličicu da dobijete cijeli tekst

Tko je glasao

Još jedan u nizu SDP-ovih

Još jedan u nizu SDP-ovih autogolova u kampanji. Koliko nesposoban moraš biti za ovu prvoloptašku doskočicu... Čuj, Milošević je imao slogan "Idemo dalje" kao da je ta fraza toliko neuobičajena i neviđena... Možda je Milošević koristio i izraz "Dobar dan" pa sad više nitko ne bi smio to reći... Gluposti na kvadrat.

E, moji autostoperi... Umjesto da profilirate sebe i svoj program, niste ni svjesni koliko vas je dr. Ivo natjerao u defenzivu i koliko samo govorite o Njemu i komentirate Njega. Ali kao što rekoh i za spotove i za oglase SDP-a, kad shvate, bit će kasno.

Tko je glasao

Usput, zašto bi bilo

Usput, zašto bi bilo nedozvoljeno usporediti Sanadera i Miloševića?

Milošević je na vlast došao raspirujući nacionalnu euforiju, najčešće na masovnim mitinzima. Volio je skupe stvari i nagomilao je ogromno bogatstvo. U ophođenju s ljudima je bio beskrajno bahat a kad je govorio s govornice, običavao je visoko uzdići bradu i naglašeno gestikulirati. Što se tiče sadržaja njegove unutrašnje politike i njenim efektima, najbolje govori ekonomsko propadanje, pad životnog standarda, posvemašnja korupcija i kriminal, mafijaški obračuni, kontrolirani mediji i ovisno pravosuđe. Vodio je računa o sebi i svojima a za narod ga nije bilo briga.

Sanader je na vlast došao na sličan način a snimke sa splitske rive su još dotupne. Voli skupe satove i nije niti malo siromašan. U Hrvatskoj nema bahatijeg političara a pogledajmo mu i položaj glave te pokrete ruku. Što se tiče sadržaja politike, nemamo li i mi enorman rast zaduženja, duboko ukorijenjenu korupciju, kriminalce na slobodi, dirigirane medije i ovisno pravosuđe? Ne vodi li i Sanader brigu o sebi i ljudima oko sebe a da za to kako narod živi baš i ne haje?

Ako već uspoređujemo, nemojmo usporedbu temeljiti na rijetkim razlikama (jedan bio balkanski krvnik a drugi nije) već i sličnostima.

Mislim da bi mogli naći više sličnosti nego razlika. Ostavimo rat po strani, u njemu Sanader i tako nije sudjelovao.

B-52

Tko je glasao

Znam, znam, opet se ja

Znam, znam, opet se ja ljepim uz tebe, ali za informaciju o bahatosti političara. Izgleda kak nije ni jedan imun na takve stvari kad je u poziciji.
Nebum nikad zaboravil kad je gospođa Antunović (SDP) bila mislim ministar obrane i imala na TV nekakav intervju.
Sugovorniku je okrenula rame i odgovarala na pitanja s takvom arogancijom da je čak i moja žena koja ne prati politiku pitala: Kakva je pak ova, gle kak se ponaša.

Tko je glasao

Znam i ja, znam. Opet ću ti

Znam i ja, znam. Opet ću ti sizifivski ukazati na sljedeće:

Nemam ništa protiv da me netko "informira" o bilo čemu ali bi minimum toga trebao biti da "informacija" ima veze s komentarom na koji se odgovara.

Podsjećam, tema je Sanader - Milošević, sličnosti i razlike.

Ako imaš nešto u vezi s tim, rado.

B-52

Tko je glasao

Što se tiče tko je koga

Što se tiče tko je koga natjerao u defanzivu i koga se samo komentira, na prvi je pogled tako kako kažeš ali već na drugi i nešto informiraniji baš i nije.

Mnogi pamte predstavljanje "autostoperskog" programa iz kojega je Sanader lijepo sažeo najbitnije i što neprestance kritizira. Birači ipak znaju prepoznati laž pa trebaju samo okrenuti Sanaderove teze i point je tu.

Dvojim da bi mnogo ljudi moglo sažeti nekoliko teza iz HDZ-ovog programa kojeg zapravo nitko nije vidio niti išta smislenoga o njemu čuo.

Nije li upravo Sanader taj koji kampanju temelji na onome što Milanovič ili Jurčić govore?

B-52

Tko je glasao

...govorite o Njemu i

...govorite o Njemu i komentirate Njega.
Već sam u nekoliko navrata komentirao komunstički mentalitet i ponašanje koje je prisutno kod najvećih kritičara komunizma. Ovo je toliko slikovit primjer za koji je Whatever zaslužio četvorku (na žalost, nema veće ocjene).

Tko je glasao

a čim se to, molim te, HDZ

a čim se to, molim te, HDZ bavi u svojoj kampanji?! osim što nam pokušava prodati foru da je ostvario ono što nije obećao. istovremeno ne govoreći da nije ostvario ništa od onoga što je obećao. nije li to varanje ciljane publike/birača?! HDZov slogan bi trebao biti: izaberite nas zbog xy obećanja, a mi ćemo napraviti qz stvari!

i samo onako, uz put, HDZ se cijelo vrijeme bavi samo SDPom i malo drugim strankama, recimo HSPom, a nigdje nije prezentirao zašto bi mu građani trebali dati povjerenje za novi mandat. osim zbog toga da idu dalje! muljati, varati, krasti i trpati našu lovu u svoje džepove.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Evo, da odgovorim tebi i

Evo, da odgovorim tebi i ovim manje pametnim komentarima ispod... Ponovit ću opet, osobno nisam glasač ni HDZ ni SDP-a, a ako bi se izbor sveo na te dvije opcije, mislim da bi čak bio skloniji SDP-u. No, to ne znači da neću iskreno reći da se u kampanji za sad dr. Ivo pokazao lukavijim, snalažljivijim od autostopera koji su stalno u defanzivi i igraju po pravilima koje je nametnuo HDZ. To je moj, i ne samo moj, dojam dosadašnje kampanje. Jebiga, kad spadneš na to da uspoređuješ protivnika s Miloševićem, onda je stvarno očito da nemaš što pametnije za reći. Osim možda da je moj tata jači od tvoga.

I volio bih da se konačno shvati da u kampanji nije važnošto je stvarno istina, važan je dojam koji se stvori. Možda HDZ malo iskrivljava i uljepšava činjenice, ali to je reklama. Kad to shvatite, onda će vam biti lakše pojmiti zašto je SDP u konstantnoj defanzivi prema HDZ-u.

Tko je glasao

To da nisi glasač navedenih

To da nisi glasač navedenih je znano.

Točno je da kod dijela birača postoji dojam kako je Sanader lukaviji ali da je snalažljiviji baš i nije i to javnost zna. Zna se i to da Sanader jako loše reagira na pitanja koja nije znao unaprijed. Zna se i da nema živaca i da brzo plane jer se nije u stanju kontrolirati.

Nažalost, novinari ne pitaju, ranije smo ustanovili zašto a i ono malo njih koji bi možda i htjeli pitati, Sanader vješto izbjegava.

Sanader je dobar teatrolog ali (ipak) loš glumac. Dobar dio birača to jasno vidi.

B-52

Tko je glasao

Ja se slažem sa Whateverom

Ja se slažem sa Whateverom i ostalim sličnim komentatorima/icama. Mislim da je prilično jadno, a ne samo nepotrebno, spominjanje Miloševića i njegove stranke u Hrvatskoj izbornoj kampanji 2007. Općenito usporedba hrvatskih političara, stranaka ili bilo čega drugog političkog sa despotom Miloševićem i njegovom strankom je neprimjereno, jadno i uvrijeđujuće za svu političku scenu u Hrvatskoj. Zašto nas to zanima slušati i što je to trebalo Milanoviću u ovoj kampanji? Mislim da ima i SDPovaca koji misli tako.

Tko je glasao

poanta je samo u tome da

poanta je samo u tome da imaju plagiranu/recikliranu kampanju i ne vidim ništa lošega da se upozore na to da je kampanja kopirana, a to što je i milošević koristio isti slogan je zabavna informacija i interesantna koincidencija, ništa bitno više od toga

ne vidim zašto bi se to prešutilo?

Tko je glasao

Da sam ja oporbeni

Da sam ja oporbeni političar, ja bi to prešutio jer bi mi bilo jasno da time neću ništa dobiti osim polusatnog headline-a na osrednjem news portalu, a da ću istovremeno otvoriti protivniku prostor da izmanipulira izjavu od čega ću se kasnije morati braniti što će me u konačnici koštati više nego što sam dobio.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Nigdje nema dokaza da je

Nigdje nema dokaza da je njihova kampanja plagirana Miloševićeva kampanja. To šta imaju isti slogan ne dokazuje ništa. Di su ti dokazi?? Video na YouTube?? Vjerojatno u cijelom demokratskom svijetu ima još kampanja u kojima su određeni slogani bili isti i vrlo slični. Napadajte ih da je kampanja ista kao Laburista ili nekih drugih respektabilnih stranaka i osoba.
Ali uspoređivanje hrvatskih političara i njihovih sa jednim zločincem, diktatorom i po ničim dobrim Miloševićem je ispod granice ukusa i nepotrebno hrvatskoj demokraciji. Zašto se Milošević korisit u Hrvatskoj u izborne svrhe 2007.??? Takve izjave bi možda mogao očekivati od nekih ultra radikalnih stranka i ne bi me iznenadile i odmahnuo bi rukom, ali nikako od jedne najveće i respektabilne stranke kao SDP. To je poanta.

Tko je glasao

čini mi se da nisi vidio

čini mi se da nisi vidio video na početku komentara ovoga dnevnika. vrlo se lijepo vidi kako je to izgledalo 1996. u Srbiji/SR Jugoslaviji. osim ako imaš problema s kockastim slovima?!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Baš kao što sam i rekao.

Baš kao što sam i rekao. "Dokaz" za SDPovce je YouTube video.
Nego, nije moglo proći bez uvrede mene jelda? Čim nešto protiv Milanovića i ostalih iz SDP odgovor je podrugljivo pitanje da li imam "problema sa kockastim slovima."

Tko je glasao

ne razumijem zašto je

ne razumijem zašto je uvreda/podrugljivo pitanje nekoga pitati ima li problema s kockastim slovima?! neki ljudi nisu učili ćirilicu, neki su ju znali pa su zaboravili, a neki se prave da su ju zaboravili.

a kakav bi ti još dokaz želio/trebao? vidio si snimku. slika govori tisuću riječi.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Ma nemojte toliko braniti

Ma nemojte toliko braniti Milanovića dečki imaju pravo da se nije trebao toga hvatati, ako ima situaciju kakvu ima - da će ga mediji zloupotrijebiti protiv njega samoga - ista je priča bila s Jurčićevim srpskim kapitalom (svi smo se složili da je sve što je rekao logično, ali isto tako da nije trebao reći), s Lugarićkinim vjeronaukom u školi (opet je ponovila ono što od početka svi govore, ali je sada to opet VL (slučajnost?) opremio posve neadekvatnom opremom i stvorio priču) i sada Milanović s Miloševićem. Grbeša u VL kada su je pitali za komentar kaže to isto nije trebao, ali nije ništa krivo rekao, već je krivo interpretiran. Ali u konačnici je bitan dojam i isto tako dojam tko vodi igru. Dakle dečki su tu u pravu - nažalost dojam ako gledaš sa strane, izvan dva tabora je da Sanader vodi igru. S obzirom da sustiže prednost SDP-a nije ni čudo, ništa mu drugo ne preostaje, ali SDP treba prestati naivno pušiti fore.
Ono što svi prešućuju (osim Monitora koji je to objavio) da je "Idemo dalje" bio slogan HDZ-a 1999. - radi se dakle o gubitničkom sloganu i meni je to sasvim dovoljno - bilo bi mu bolje da je rekao već smo jednom čuli ovaj slogan 1999. i svi znamo što se dogodilo 3. siječnja - sad će se opet isto dogoditi 25.11. SDP-ovi bi stručnjaci mogli dosta naučiti ovdje na pollitici, a vi koje kolege prozivaju simpatizerima ili čak plaćenicima, ako imate kakvog utjecaja prenesite dečkima ove besplatne savjete. Besplatni su pa ništa ne koštaju, ne moraju ih slušati. Naći ćemo se ovjde 26.11 ujutro, pa ćemo vidjeti tko je bio u pravu:-) Meni je ugodno raspravljati o ovim temama, ako ima malo i strasti zašto ne?

Tko je glasao

I volio bih da se konačno

I volio bih da se konačno shvati da u kampanji nije važnošto je stvarno istina, važan je dojam koji se stvori.

poanta je ukratko u tome da postoji jedna imaginarna crta koju su neki voljni prijeći a neki nisu, može biti da postoje ljudi koji misle da se smije otvoreno lagati i obećavati brda i doline i potom ne imati ma apsolutno nikakvu odgovornost za rečeno

može biti da postoje i ljudi koji to jednostavno neće učiniti

pitam se koja je taktika bolja kratkoročno, a koja dugoročno

Tko je glasao

u potpunosti se slažem s

u potpunosti se slažem s tobom da je kampanja posao stvaranja dojma, ali ne možeš jednu kampanju, u kojoj uopće nema sadržaja osim napadanja političkoga protivnika, prosuđivati kao dojmljivu, a istovremeno u kampanji druge opcije tražiti sadržaj. trebao bi imati jednaka mjerila.

iskreno, na osnovu spotova koje sam vidio, HDZ na mene nije ostavio nikakav utisak. čak im, produkcijski, spotovi nisu ništa posebno. činjenica je da su popeglani i da su gradirani, ali to ne znači da baš svaki put možeš prodati maglu. ma kako god ju dobro zapakirao.

i na koncu, ne vidim u čemu je problem da se kaže da HDZ ima isti slogan kao i Slobodan Milošević te SPS u dva izborna ciklusa. da se to dogodilo SDPu, HDZ bi mu sjedio na kičmi. kao što to sada radi, lažima i muljanjima, a ne, kako si ti to napisao, da možda malo iskrivljava i uljepšava činjenice. to je radio u prošloj kampanji, 2003. godine.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Imam jednaka mjerila, mislim

Imam jednaka mjerila, mislim da su kampanje obje stranke lišene bitnog sadržaja i svode se na uljepšavanje stvarnosti i postignuća (HDZ) i običnu demagogiju i opća mjesta kao poštenje, rad, napredak (SDP). Samo uočavam da je pritom HDZ uspješniji na čisto komunikacijskoj razini. To ne znači da ih ja simpatiziram, jednostavno iznosim dojam koji su kod mene stvorili.

Priča se na kraju svodi na to tko će bolje komunicirati, ili ako baš hoćeš, tko će bolje slagati i smuljati. A laganje i muljanje u promociji nije nešto a priori negativno jer se ide na dojam koji pali kod većine birača koji su ispodprosječno informirani (a ne kao mi freakovi ovdje).
Prema tome, SDP-u bi najbolje pasala ona uzrečica "If you can't take the heat, get out of the kitchen". Ako već prihvaćaš borbu na toj razini, onda to radi kako treba. Aluzije na Miloševića su jadan pokušaj pariranja ovakvoj HDZ-ovoj kampanji i uvjeren sam da nose više negativnih nego pozitivnih bodova kod većine glasača.

Tko je glasao

nema nikakvih aluzija.

nema nikakvih aluzija. slogan Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića na lokalnim izborima 1996. je bio: "Idemo dalje!", ista je stranka na parlamentarne izbore 2000. godine izašla sa sloganom: "Idemo dalje, u nove pobjede!" i pjesmom, stranačkom himnom "Idemo dalje!". ne razumijem zašto je to jadan pokušaj pariranja HDZovoj kampanji.

osim toga, ne vidim po čemu procjenjuješ da SDP nije jednako dobar kao HDZ u borbi oko izborne pobjede. koliko ja mogu vidjeti najvažnija je razlika da SDP ne mulja i ne laže. samo ističe što je i kako HDZ radio. ili nije radio. sjećaš li se možda HDZove predkampanje s izbora 2003.?! kad su upozoravali na cijenu goriva prije 3. siječnja 2000. a koliko danas košta litra eurosupera 95?

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

No dobro, složit ćemo se

No dobro, složit ćemo se da se ne slažemo, ionako se radi o dojmu koja je stranka za sada uspješnija u promidžbi. Ja mislim da je HDZ (ponovit ću opet, ne na moju radost) nego iz niza razloga.

Milanović je kao predsjednik SDP-a krenuo s marginalnim, općepolitičkim pitanjima tipa glasovanje dijaspore, vjeronauk u školama, a zanemario ono na čemu su u početku pobrali dobar broj glasova, a to je isticanje gospodarskog programa i korupcije HDZ-a. Usprkos izjavama da se neće baviti HDZ-om, upravo svaki, ali baš svaki istup Zorana Milanovića na ovaj ili onaj način spominje HDZ i Sanadera. Ali čisto reaktivno, jer Sanader postavlja teme, a Zoki odgovara. Gdje je nestala priča o programima SDP-a? Gdje je nestalo isticanje afera HDZ-a? Umjesto programa SDP-a, imamo opet priče o poštenju i radu, umjesto isticanja korupcije samo odgovaranje na teme koje potakne HDZ.

Istina je da treba u kampanji pojednostaviti poruke, ali ne baš do stupnja "Ljudi su snaga." Zar se ne može gospodarski program sažeti u nekoliko efektnih poruka, umjesto općedemagoških poruka koje sad šalju?

Tko je glasao

Ali čisto reaktivno, jer

Ali čisto reaktivno, jer Sanader postavlja teme, a Zoki odgovara.

Hoće li tome baš biti tako?

Nije li glasanje dijaspore, razdvajanje funkcija premijera i predsjednika sabora, dekriminalizacije droga, porez na kapitalnu dobit pa i pitanje vjeronauka otvorio SDP?

Možemo diskutirati o tome koliko tko uspješno eksploatira te teme ali bi barem ovdje morali znati tko je teme pokrenuo

Evo ja sam naveo neke koje je pokrenuo SDP pa bi ti mogao one koje je pokrenuo HDZ. Čisto da argumentiraš citiranu tvrdnju.

B-52

Tko je glasao

ha, kako da ti objasnim da

ha, kako da ti objasnim da je bit svega u razlikovanju, a ne u tome da sve stranke budu iste. SDP mora inzistirati na razlikovnim odrednicama u odnosu na HDZ i njegov način vladavine Hrvatskom. a to se, prije svega, prije svega očituje kroz poruku da građani zaslužuju poštenije i stručnije političare koji će ih povesti u bolje sutra za sve, a ne samo za njih, HDZovce.

moraš shvatiti da nakon kolicijske Vlade Ivice Račana više nema velikih tema na političkoj pozornici. Hrvatska je međunarodno priznata zemlja, u manje-više sređenim granicima (ovisno o tome koliko je F.T. podjelio Hrvatske u raznim tajniom dogovorima sa susjedima) i zemlja koja je debelo na putu u Europsku Uniju i NATO. u konačnici, nestalna članica Vijeća sigurnosti UNa, zemlja koja u potpunosti surađuje s haškim sudom i zemlja koja se uspješno kvalificira na mnoga svjetska i europska natjecanja te postaje svjetski prvak u pojedinačnim i ekipnim sportovima.

u skladu s tim koliko god nam se bilo teško pomiriti s tim, Republika Hrvatska postaje sve sređenija i politički dosadnija zemlja. budućnost političke borbe će biti u nijansama. najbolji primjer za to je negiranje velike kolicije između SDPa i HDZa. ne zato što im se programi razlikuju pa bi jedni partnerstvo s EU, a drugi s ASEANom ili zato što jedni hoće, a drugi neće u NATO, nego u stilu i načinu upravljanja/vladavine Hrvatskom. a to je pitanje veronske večere, Sanaderovih satova, Kalmetinih i Matulovićkinih cesta ili, u konačnici, glasovanja dijaspore. koje se može vrlo lako riješiti. samo da se posebne izborne jedinice, 10 + 1, pretvore u jednu izbornu jedinicu. i svi građani s pravom glasa glasuju u njoj. ili da se mora glasovati prema prijavljenom mjestu prebivališta u RH. tako se događa slučaj da bi SDSS mogao ubosti još jedan mandat u IX izbornoj jedinici. ne računajući mandate koje će, gotovo sigurno, osvojiti u XII, manjinskoj izbornoj jedinici. e da, prema svim istraživanjima, jedan od najjačih poteza SDPa je najava ukidanja XI izborne jedinice. više od 60 % građana to podržava.

i na koncu, koliko bi SDPu pomoglo da se usredotoči na vlastiti pozitivnu kampanju i prešućuje sve laži i obmane koje plasira HDZ?! vjeruj mi, izbori se ne dobivaju zbog racija, nego zbog emocija. ma koliko to teško padalo onima koji se, kao mi, koriste malim, sivim stanicama.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Vidite da se može

Vidite da se može komunicirat i bez karakteriziranja drukčijeg mižljenja ko primitivnim i ne školovanim.
Kaj se tiče diaspore, i ja sam za ukidanje prava glasa. Jel nemreju odlučivat u BiH ili Srbiji ko bu vladal u Hrvatskoj. Kaj se tiče onih koji su preko velke bare je moje mišljenje isto takvo.
Sad bu neko rekel da sam sebičan, ali ja smatram da nisam. Mi koji radimo privremeno u drugim zemljama i imamo prvu adresu u domovini i samo jedno državljanstvo imamo po mojem mišljenju pravo glasa u jedinoj domovini.

Tko je glasao

uopće ne bi bilo sporno

uopće ne bi bilo sporno kada bi se kao jedna od temeljnih odrednica vezana uz pravo glasovanja uvelo prebivalište u RH. i time se priča, značajno, pojednostavljuje. u skladu s tim, birači koji imaju prijavljeno prebivalište na području neke izborne jedinice, glasaju za kandidate u toj izbornoj jedinici. nije važno gdje se nalazili. na planeti Zemlji ili izvan nje.

kažu da se i to može izigrati prijavljivanjem kod rođaka, prijatelja ili znanaca, ali, ako ništa drugo, barem moraju doći u Hrvatsku da bi se prijavili.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Kolko je koštalo 180 l

Kolko je koštalo 180 l sirove nafte 2003 a kolko košta danas?
Kakve su plače bile 2003 a kakve su danas?
Kolko je bilo novih autih 2003 a kolko ih je danas?
Kolko je bilo ljudi koji su si mogli priuštit auto, a kolko ih je danas?

Tko je glasao

bit moje primjedbe oko

bit moje primjedbe oko HDZove predkampanje iz 2003., a čiju fotku možete naći na mom blogu, je u tome da su HDZovci jako dobro znali da je cijena goriva, do dolaska koalicijske Vlade, bila državna/socijalna kategorija, a ne tržišna. od 1990. do 2000. HDZ je, svjesno gomilajući gubitke INAi, državnim intervencijama održavao cijenu goriva daleko ispod tržišne. neovinsno o trošarinama i ostalim poreznim nametima. zbog toga je INA, recimo, 1997. godinu završila u situaciji da je samo 60 % svojih rashoda pokrivala prihodima. na taj su način HDZovci kupovali socijalni mir, a istovremeno radikalno rušili tržišnu cijenu INAe. koja se, iz godine u godinu, morala krpati, umjesto da višak prihoda ulaže u razvoj i nove tehnologije/rafinerije i da postane ozbiljan regionalni igrač. na taj bi način, lako je moguće, INA kupila MOL, a ne bi se dogodila obrnuta situacija.

unato tome što su sve to znali, HDZovci su lansirali svoju kampanju. bez imalo ustručavanja. i tko im, onda, može vjerovati. posebno u situaciji kada optužuju SDP za ponovno uvođenje planske ekonomije, a sami su to radili do 2000. godine. i ne može naš Ivo Sanader tvrditi da nije znao što se i kako radi jer je bio zamjenik MVPa.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Misliš na ovu pretkampanju

Misliš na ovu pretkampanju - jako ju je zanimljivo danas gledati i čitati:
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us
Svaki od problema i dalje nije riješen, dapače...

Tko je glasao

da, baš sam na to

da, baš sam na to mislio!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

A kaj mislite na koji način

A kaj mislite na koji način bu SDP čuval socijalni mir. Neko bu to moral platit. Samo od poreza bogatima je to nemoguče, nahebala bu srednja klasa. Tak je bilo i u Njemačkoj.

Tko je glasao

Koliko je kredita bilo 2003

Koliko je kredita bilo 2003 a koliko ih je danas?
Koliko je ovrha bilo 2003 a koliko ih je danas?
Koliko je samoubojstava bilo 2003 a koliko ih je danas?
Koliko,koliko.........?

Tko je glasao

Kredita ima onolko kolko

Kredita ima onolko kolko ljudi smatraju da možeju i odplačivat.
Ima onolko ovrha, kolko ima onih koji se pre računaju u svojim mogučnostima odplate tih kredita.
Samoubojstva ima svukud i u sva vramena.
Kod nas je to žalosno da se niko ne brine dovoljno o ljudima koji su prošli strahote rata. Tu su zakazali i HDZ a bogme i SDP.

Tko je glasao

Da, samo to je vrijedilo i

Da, samo to je vrijedilo i na relaciji 2000. / 2003.

Samo ti onda to nije smetalo..... Jel tako.... tako je....

Tko je glasao

Pratiš ti uopče kaj se

Pratiš ti uopče kaj se piše i o čemu je riječ?

Tko je glasao

Ja da... a ti??? Jedino ako

Ja da... a ti???

Jedino ako hoces reci da su 2000. i 2003. bile iste cijene nafte, bile iste place, bili isti automobili i da je i 2000. godine odredjena svota od cijene litre goriva isla direktno za izgradnju autoceste.... (mimo trosarina).

Pa onda HDZ-ov plakat iz 2003. o cijeni goriva ima smisla.... ali kako znamo da 2000. ovo sve navedeno nije bilo isto kao i 2003. ispada da imas dvostruka mjerila.
Ali to za tebe i nije cudno....

Tko je glasao

2003. je barel koštal 33$,

2003. je barel koštal 33$, sirova nafta iz sjevernog mora je koštala 30,30$, je to jasno?
Momentalno se kreče oko 92$, je to jasno ili ima pitanja.

Tko je glasao

Još samo reci koliki je

Još samo reci koliki je udio hrvatske nafte u ukupnoj preradi nafte bio 2000., koliki 2003. i koliko je danas? Naime ta nafta ne dođe INA-u kao da je kupljena na tržištu već puno, puno, puno manje... i onda dolazimo do stvarne cijene nafte.

Tko je glasao

Daj se opameti. Ak ti imaš

Daj se opameti. Ak ti imaš proizvod koji košta na svjetskom tržištu izvjesnu svotu i ljudi ga tražiju ko ludi, buš ga prodal za manje.
Prije ne dugo vremena smo imali diskusije o nekim drugim cijenama, zastupal si drukčije mišljenje. Mislim da je bilo o poljoprivrednim proizvodima, no možda se i varam.

Tko je glasao

Ne bih rekao da si samnom

Ne bih rekao da si samnom diskutirao.

Računica za izračun cijene nafte je složena, ali ona svkako uključuje prozvedenu naftu čiji troškovi nisu ni približno onima kad se nafta kupuje na tržištu. Usotalom kao što možemo vidjeti cijena nafte divlja, ali ne i naftnih derivata... one su tu negdje... nešto je malo drukčija situacija u Americi, ali i tamo to nije nešto dramatično. Razlog? Na tržištima se trguje samo viškovima, a sve naftne kompanije imaju svoje bušotine iz kojih dobrim dijelom zadovoljavaju svoje potrebe. Posebno je zanimljivo kako naftno prerađivačke tvrtke stjeću ogromne ekstraprofite iako cijene sirove nafte divljaju i kad bi po logici stvari trebale nizati gubitke jer cijenu drže na istim razinama. Dakle očito je da cijena sirove nafte ne utjeće dramatično na cijenu derivata.

Tko je glasao

Čuj, ja živim več dosta

Čuj, ja živim več dosta dugo vani. Kad skače cjena nafte na gore, automatski dižeju cjene. Kad pada dižeju cijene opet. Skače dolar, skače i cjena, dolar pada skače cijena.
Ti sad razmišlaj i donesi zaključak.

Tko je glasao

Ja znam koliko je kostao

Ja znam koliko je kostao barel 2003., a znas li ti koliko je kostao 2000. ili znas li ti koliko je tocno kuna islo (ide) direktno za gradnju autocesta, a sto nije bilo u cijeni goriva 2000.

Kad vec pricamo o povijesti...

A mozemo i o tecaju dolara.... mozemo o cemu hoces.
Cinjenica je da se kako danas, tako i 2003. HDZ na izbornim plakatima bavio prodavanjem magle stoci sitnog zuba i kratkog pamcenja....

Eto ti se naprimjer ne sjecas niceg prije 2003., a ja recimo pamtim daleko dalje ....

Tko je glasao

2000. i 2003. je cijena

2000. i 2003. je cijena sirove nafte bila skoro ista. Dolar je izgubil na vrijednosti spram Eura i to oko 20 centi. To je manje od 20%, ak se zame cijena sirove nafte je cijena skoro 200% skočila.
Samo ti pamti, to je dobro za tebe.

Tko je glasao

A kolike su bile trošarine

A kolike su bile trošarine 2000., kolike 2003., a kolike danas? Koliko se iz cijene goriva 2000. izdvajalo za izgradnju autocesta, koliko 2003., a koliko danas?

Tko je glasao

U cijeni goriva je uvjek

U cijeni goriva je uvjek bila i trošarina za ceste, kak danas tak i u jugoslaviji, kak kod nas tak i u cijelom svijetu. Kolko mi je poznato to je određeni postotak od cijene goriva, a on ovisi o cijeni sirove nafte.

Tko je glasao

Ne, krivo si informiran. Za

Ne, krivo si informiran. Za vrijeme koalicijske vlade uvedene su trošarine koje su fiksne i ne ovise o cijeni nafte.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci