Tagovi

Naš Hajduk-Mit ili istina

Hrvatskim nogometom kruži bauk „Našeg Hajduka“,tako bi otprilike pojasnio jedan stari filozof.
Naime zadnjih 4 godine udruga „Naš Hajduk“ se pokazuje kao jedan revolucionarni način vođenja dioničkog društva u Hrvatskoj,no i danas nailaze na raskole između ljudi.
Jedni kažu da je to model s kojim se može ostvariti neovisnost od privatnog kapitala,a drugi govore da je to populistička udruga,kojom upravljaju uličari i huligani,te kao takva nema budućnost.
Mislim da bi bilo pošteno iznijeti povijest,uspjehe i neuspjehe ove udruge,kako bi ljudi dobili na uvid o čemu je riječ.Osobno smatram,kako je ovdje u pitanju mnogo više od jednoga kluba.
Da li je ovo pobjeda demokracije ili lijepo upakirana izmišljotina ?
…………………………
Kroz vrijeme socijalističke Jugoslavije,Hajduk je uvijek bio pod paskom države i partije(kao i svi ostali sportski klubovi u Jugoslaviji),tako da se može govoriti o jednom sigurnom upravljanju bez financijskih teškoća.

Poteškoće i malverzacije se pojavljuju krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina,kada dolazi do društvene krize u bivšoj državi i njenome raspadu,što omogućuje raznim prevrtljivcima,bivšim igračima kluba i vlasnicima partijske knjižice od HDZ-a,da uzmu klub pod svoje.

O prvim sumnjivim radnjama se može govoriti još 1990. kada se na mjestu direktora kluba nalazio novinar Zdravko Reić.Naime istome novinaru je još prije bio zabranjen pristup u klub,razlog je bio klevetanje kluba po novinama.Tada dolazi do nestanka novca od prodaje Aljoše Asanovića u Francusku.Kasnije je podignuta optužnica i došlo je do oslobađajuće presude.

1992. u klub na mjesto predsjednika dolazi mlada uzdanica HDZ-a Nadan Vidošević.Za njegovo vrijeme dolazi do sportskih uspjeha,ali u sjeni toga klub posluje na crno.Naime novac se isplaćivao u kuvertama,preko stranih računa u Austriji što je rezultiralo neplaćanjem poreza.Naravno i novac od transfera je uvijek uspijevao završiti svugdje,samo ne u blagajnu od kluba.Optuženi su Vedran Rožić i Ivan Buljan za neplaćanje 75 miljuna kuna poreza i prisvajanje 7 miljuna kuna.

Kasnije od 1997. za vrijeme Željka Kovačevića,dolazi do uplitanja visoke politike u klub.Naime trener Luka Bonačić je zbog svojih sportskih uspjeha dobio otkaz po naređenju HDZ-a.Razlog je vjerovatno bilo ugrožavanje pozicije NK Croatie Zagreb,koja je u to vrijeme bila osobna igračka Franje Tuđmana.

2000. na čelo kluba dolazi Branko Grgić,bivši gradski vijećnik koji je 5 godina ranije prebjegao iz HNS-a u HDZ.Za nagradu je postao predsjednik Lučke uprave Split.
U njegovo vrijeme dolazi do 3 domaće titule i europske sramote u više navrata.Zajedno sa Štimcem i Fiorentinijem,on pretvara Hajduk u moćno kriminalno poduzeće.

Sumnjivi transferi u kojima nestaje novac(slučaj Pletikosa i Srna),sumnjiva kupovina igrača u kojima je klub kasnije oštećen(slučaj Kranjčar),poslovanje na crno zbog blokiranog računa,menadžerski utjecaji,potplaćivanje sudaca,itd.Bilo je tu još besmislenih kupovina igrača,kao i sumnjive preprodaje.Moglo bi se još govoriti i o uhljebljivanju bivših igrača kluba no pustimo to za sada.

Nakon niza loših rezultata i uništavanja kluba u financijskom smislu,Grgić daje ostavku 2007.godine.Dug kluba se popeo na otprilike 375 milijuna kuna u to vrijeme.
Godinu nakon toga dolazi do procesa privatizacije kluba tj. pretvaranja kluba u dioničko društvo,kako bi se spriječila mogućnost stečaja.
Nakon tog uspjeha,grad Split postaje većinski vlasnik,a poduzetnik Jako Andabak najveći mali dioničar.
Hajduku su presušeni svi dugova i dobivaju na računu dodatnih 80 milijuna kuna.
Na mjesto predsjednika dolazi klupski odvjetnik Mate Peroš.Njegov mandat,koji je trajao godinu dana,prepoznat je po besmisleno visokom trošenju na transfere i plače,te na pogodovanju menadžera pri prodaji igrača.

Nakon njegove smjene u ljeto 2009.dolazi do kompletiranja novog nadzornog odbora od strane gradonačelnika Željka Keruma.Na zaprepaštenje navijača i javnosti,nadzorni odbor su tada sačinili Kerumovi najbliži prijatelji(čak i jedan mesar),a na mjesto predsjednika dolazi Joško Svaguša,koji je vlasnik „Svaguša pekarstvo d.o.o“.
Tada dolazi do prvih težnji navijača za tzv. „Kodeksom“,što će kasnije postati kamen temeljac „Našem Hajduku“.Tada dolazi i do prvog bojkota derbija protiv Dinama u Splitu.
Svaguša u klubu nastavlja provoditi politiku svojih prethodnika.Nakon godine i pol dolazi do otpuštanja Svaguše.Visoke plače,ulazni transferi i osobno pogodovanje dovode do nove financijske krize.

Nakon toga dolazi do formiranja komisije od strane dogradonačelnice Anđelke Visković,koja će izabrati novu upravnu vlast u klubu i raditi na tome da provede akciju navijača u namjeri da udruga „Naš Hajduk“ provede izbore za novi odbor.
2011. godine se osniva udruga „Naš Hajduk“,koja će među svojim članovima održati izbore u studenome iste godine i izabrati 7 članova novog nadzornog odbora.Te iste ljude će onda gradsko vijeće službeno imenovati.

Do izbora se u „Naš Hajduk“ učlanjuje 8307 ljudi,a na izbore izlazi njih 3704.

U nadzorni odbor su izabrani: prof.dr.sc. Josip Paladino, prof.dr.sc. Branka Ramljak, dipl.oecc. Šime Luketin, dipl.oecc. Vjekoslav Hrabar, dipl.ing.elekt. -dipl.oecc. Ante Majić, dipl.iur. Ljubo Pavasović Visković i dr.sc. Nikola Koceić Bilan.

Od ostalih članova odbora tu još Jako Andabak kao najveći mali dioničar,te Petroslav Sapunar kao Kerumov pijun.

Prva veća mrlja na projekt je došla,kada je nedugo poslije ostavku dao Šime Luketin.Protiv njega je podignuta optužnica za oštećivanje Credobanke zajedno s ostalim članovima uprave te banke.Optužnica navodi da su priskrbili dvjema poslovnim grupacijama vlasnike banke gotovo 300 milijuna kuna

Josip Paladino je godinu i pol kasnije isto dao ostavku.On je postao osumnjičenik zbog poslova koje je njegova tvrtka Clarus Primus d.o.o. imala s Karlovačkom bankom.USKOK još tereti Paladina da je s članovima obitelji Šola oštetio Kabu za više od 25 milijuna kuna.

Unatoč tim aferama,novi NO se uspijeva održati i nastavlja poslovanje.
Nakon tada obavljene financijske procjene,dolazi se do previsokog klupskog budžeta od 105 milijuna kuna i dugovanja koje nadilazi 100 milijuna kuna.Od predsjednika Maleša,kojega je postavio Grad na to mjesto u travnju 2011.,traži se hitno rezanje proračuna.

Maleš je tada surađivao s DORH-om u aferi prisluškivanja visokih sudačkih službenika u HNS-u,što će kasnije dovesti do uspješne optužnice.Unatoč tomu on podnosi ostavku u ljeto 2012. zbog loših poslovnih rezultata.

U srpnju iste godine,NO odabire Marina Brbića kao novog predsjednika.Brbić je do tada bio član Uprave koncerna Sunce i glavni operativac Bluesun grupacije, najvećeg hotelskog lanca u Dalmaciji.Dolazi u klub na preporuku Jake Andabaka.
Tada dolazi do protivljenja gradonačelnika Keruma jer on smatra kako je to pokušaj Andabaka da zavlada klubom,no na kraju ipak je završilo bez problema.

Nova uprava tada stavlja zadatak ispred sebe u pogledu saniranja financija,rezanje troškova,smanjivanje budžeta i obustava plaćanja odštete za igrače (što se za sada jedino u slučaja Antona Maglice prekršilo).
Tada dolazi i do suspenzije kluba zbog visokih dugovanja,no to se uspjelo riješiti do početka sezone.Prodajom Ante Vukušića i Anasa Sharbinija se uspijeva osloboditi tereta dijela obaveza,no isplate tih transfera će potrajati godinama.

Na gradskoj sjednici u listopadu 2012. Hajduk traži od Grada Splita da bude jamac u kreditu od 30 milijuna kuna,što su nužni za opstanak kluba.U početku dolazi do odbijanja toga zahtjeva i tada dolazi do malobrojnog prosvjeda ispred Banovine.Par dana kasnije,odlukom Željka Keruma klub uspijeva dobiti svoga jamca.

U zimu 2013. dolazi do još većeg olakšanja,kada je prodan Josip Radošević,ali tada se javljaju sukobi između predsjednika i trenera Miše Krstičevića.
U travnju iste godine dolazi do otpuštanja sportskog direktora Sergija Krešića,trenera kluba i Fredija Fiorentinija.
Direktor Krešić je izabran još u ljeto prijašnje godine,no njegov mandat je ostao zabilježen po besmislenom i skupom putovanju u Brazil,gdje je sklopio još besmisleniju suradnju s jednim klubom i doveo dvojicu Brazilaca,koji su svojom kvalitetom ubilježili 0 službenih nastupa.Još treba napomenuti,kako je zapošljavao svoje bliske prijatelje u klub.

U ljeto 2013. dolazi do financijske revizije za 2012. godinu i ustanovljuje se minus od 24 601 775 kuna.

Istog ljeta počinje jačanje marketinga.Klub dobiva novog nabavljača opreme (MACRON),te prvog većeg nedržavnog sponzora (TOMMY).
Tada dolazi do imenovanja novog sportskog direktora,Šveđanina Jensa Andersonna.Nakon 4 mjeseca u klubu,on napušta mjesto direktora.Kao razlog se navodi,kako nije mogao pronaći svojoj djeci nastavu na engleskom jeziku,no međutim ipak je vrlo vjerovano da je razloga njegova visoka plača od 6200 eura na koju se bunio novi gradonačelnik Ivo Baldasar.

Unatoč svemu,mandat Jensa Andersonna nije ostao upamćen po ičemu bitnome.Doveo je jednoga igrača(Haris Bukva),koji je nakon kratkog vremena isto napustio klub.

U isto vrijeme se javljaju priče oko prodaje kluba skupini američkih investitora.Iste investitore je predvodio bivši operativac kluba Fredi Fiorentini,što ljudima s razlogom izaziva nepovjerenje.
Nakon par tjedana „motanja“ oko kluba i razgovora sa gradonačelnikom,ispada da su investitori htjeli na prevaru uzeti klub i gradonačelnik odbija njihovu ponudu po kojoj su oni htjeli da im se klub doslovno pokloni.
U isto vrijeme,novine žestoko zazivaju prodaju,te čak pronalaze i nekakve redikule iz Australije,koji su eto „zainteresirani“ za kupnju kluba.

Nadzorni odbor dobiva na sjednici Grada podršku i nastavlja svojim putem.Na zimu dolazi do prodaje Marija Pašalića,što dodatno olakšava poslovanje.
Za novoga sportskog direktora izabran je Goran Vučević,koji je i prije obnašao razne poslove u klubu,od voditelja omladinske škole do trenera prve momčadi.
Klub tada vodi računa o omladinskom pogonu,koji mora postati temelj kluba i njegova opstojnost,iako trener prve ekipe Igor Tudor provodi svoju osobnu politiku na suprotan način.

Klub organizira i sastanke sa navijačima,što je dodatni pokazatelj demokracije i dijaloga od strane kluba s članovima „Našeg Hajduka“ i ostalim navijačima.
U proljeće 2014. dolazi do krize u sportskome segmentu kluba.Niz loših rezultata i nesuglasice između trenera i sportskoga direktora.Javlja se i negodovanje dijela publike zbog određenih igrača,koje se forsira iako su u lošoj formi.Mladi igrači se isto tako zapostavljaju.

U ljeto 2014. revizijom se utvrđuje minus od samo 118 757 kuna za poslovnu 2013.godinu.Rashodi iznose 54 218 813 kuna za razliku od 2011. kada su iznosili 129 844 334 kuna.

U jesen 2014. dolazi do gradske sjednice na kojoj Baldasar izglašava povjerenje upravi kluba i omogućuje njihov daljnji kontinuitet.
Kanije dolazi i do obračuna s HNS-om u pogledu bojkotiranja utakmice protiv Dinama u Zagrebu.Igrači odbijaju izaći na teren zbog represije protiv navijača Hajduka,kojima nije dozvoljen ulazak na stadion.Tada dolazi do kažnjavanja Brbića i uprave,te zabrane daljnjega rada.Brbić je nedavno pomilovan.

Ozbiljniji problemi za klub nastaju u zimu 2015. kada trener Tudor daje ostavku.Kao razlog navodi lošu transfer politiku,ali pravi razlog je vrlo vjerovatno neslaganje s direktorom Vučevićem i upravom kluba.
Nedugo nakon toga na mjesto trenera dolazi Stanko Poklepović,koji je zbog loših rezultata brzo dobio otkaz,a zamjenjuje ga direktor Vučević na tome mjestu.Nakon dvije utakmice Vučević daje ostavku na mjesto trenera.Dolazi do hitne sjednice NO-a,ali ipak ne dolazi do ostavki i nastavlja se spremno dočekati iduće izbore za NO koji su u srpnju iste godine.
…………………………………..
To je u kratko povijest Hajduka kroz zadnjih 25 godina.Od kraja 80-ih do 2011. klub je bio pod političkim nadzorom.

Za to vrijeme je osvojeno 6 titula prvaka države i jedno četvrtfinale lige prvaka,no ljudi zaboravljaju financijsku katastrofu što je počinjena tada.Crni računi,pronevjera novca,izbjegavanje poreza,menadžerski utjecaji,itd.

To crnilo je bilo prekriveno uspjesima na terenu.a novine što danas pljuju po klubu su onda mudro šutjele iako su itekako dobro poznavale situaciju.
Novinari danas uvijek slijede trag novca i zato je od njih i očekivano takvo pisanje.Opće je poznato da su ti isti novinari u starome Hajduku dobivali velike pogodnosti od besplatnih putovanja,obilnih večera i novac ispod stola za hvalospjevne članke.Zato i prizivaju prodaju kluba privatniku.Kako će drukčije vratiti svoje pogodnosti?

Razmišljanje dijela navijača,kako će nekakvi šeik ili oligarh stići i dati nekoliko milijardi eura za klub,spada u indoktrinaciju teške vrste.Primjer NK Rijeke je isto danas popularan i neki bi htjeli takvim putem,ali tamo se pusti milijuni troše na godišnjoj razini samo kako bi bili samoodrživi.Hajduk je i danas puno bliže toj samoodrživosti nego NK Rijeka i samo je pitanje vremena.

Htjeli to ili ne,Hajduk je primjer demokratski vođenog poduzeća.Navijači su osnovali taj klub prije 104 godine i pošteno je da oni danas odlučuju o njegovoj budućnosti.Hajduk je u zadnjih 4 godine dostigao izvrstan ekonomski oporavak i razvitak zamalo većine odjela u kluba.
Mit ili istina?

Više od 20 godina je gorio u plamenu visoke politike i sitnih kriminalaca,a danas svjedočimo uzdizanju iz pepela.
Neka „Naš Hajduk“ postane „Svačiji Hajduk“ i neka bude putokaz za ovo društvo u bolje sutra.

Nema nikakvog mita,već istina…..samo istina…..

Komentari

Što misliš i kako osjećaš

Što misliš i kako osjećaš jednoglasnu odluku Gradskog vijeća da se udruzi Naš hajduk povjeri natječaj za izbor članova NO-a? Napiši par rečenica. Zašto su jednoglasno to izglasali? Jesu li posljedično i oni demokrati? Je li onda i ti te političke opcije koje si u prošlosti detektirao kao loše sad postale dobre? Promjenile se nabolje? Jeste li vi i oni zajedno demokrati? Tko uzima na leđa odgovornost? Za sportski dio? Za financijski?

Tko je glasao

Mislim i osjećam,kako je

Mislim i osjećam,kako je odluka da se udruzi "Naš Hajduk" prepusti odabir članova NO,došla kao naručena za gradsku vlast.
U to vrijeme je Grad u klubu stvorio dug iznad 100 milijuna kuna i jednako tako visoke rashode.Kerum se odlučio riješiti utega oko vrata i prepustio je klub udruzi.
U tome potezu nema nikakve dobre volje od strane gradske vlasti,već jedino njihova želja da se riješe broda koji tone.

Za sportski segment odgovara sportski direktor,a za financijski tu je predsjednik kluba.
Sportski dio je trenutno u krizi,a za financijski na temelju godišnjih izvještaja mogu reći da dobro napreduje.

Tko je glasao

Mislio sam na nedavnu odluku

Mislio sam na nedavnu odluku GV-a. Ne vjerujem da prevladava želja da se riješe problema oko broda koji tone. Zar ne osjećaš da je naglašeno glavni argument odlučivanja kako dobiti, ili bolje kako ne izgubiti, glasove populacije koja vam je naklonjena? Što misliš koliko je figa bilo u džepovima? Misliš li da bi glasali jednako da udruga ima 100 članova i 20 simpatizera?

I za sportski, bolje reći rezultatski, i za financijski i za sve ostale segmente političku odgovornost imaju gradonačelnik i vjećnici. Oni su sada delegirali vama jednu od upravljačkih poluga, njihova odgovornost time ne nestaje, ali se dio seli u vaše ruke, da li osjećate odgovornost? Izgleda neobično da dio političke odgovornosti bude u rukama civilne udruge. Političari su odlučili da vi birate NO, a ovlasti NO- su velike. Koga ćemo prozivat ako se dogodine Hajduk bude borio da ne ispadne iz lige? Hoćemo li onda mandat za izbor NO-a dati nekoj drugoj udruzi ili ćemo tražit promjenu vjećnika?

Jednom sam preletio vaš statut. U glasanju za NO nemaju svi članovi jednako pravo glasa. Duboko je nedemokratski mogu reć antidemokratski da neki članovi imaju 5,a neki jedan glas. Možeš zamisliti gradske vijećnike da po bilo kojoj osnovi imaju 1- 5 glasova, kako koji?

Tko je glasao

da li je Hajduk

odao priznanje Smoji? kad nam je kroz Velo misto dana biografija Hajduka, osigurano je da u cjeloj bivšoj državi Hajduk zauzme počasno mjesto, prvenstveno kod onih kojima to nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. utrošim li sekundu vremena na lijestvicu, pored Rijeke, moram virnut u Hajduka.....
nogomet sam odbacila zbog Canjuge i krađe......veseli me kad Rijeka pobjedi, naravno, ali tu više pravog žara ni ljubavi nema. ne znam čak ni prvu postavu......
kako nogomet, tako i sve drugo......ovisi o političkoj meceni! to nije ni sport ni išta slično tome....

Tko je glasao

"Naš Hajduk" nikada neće postati "Svačiji Hajduk"

- Hajduk je u bivšoj državi, kao i svi klubovi, bio pod nadzorom Partije, ali je ipak u odnosu na Dinamo imao privilegirani status, jer je za njega navijao i sam "Veliki ON". Kada je Dinamo osvojio nogometno prvenstvo SFRJ, to je bio sigurnosni - državni problem. Čak je i JNA te godine morala podići "borbenu gotovost na najvišu razinu", zbog "raspirenog hrvatskog nacionalizma".

-Više od 20 godina Hajduk je gorio u plamenu visoke politike i sitnih kriminalaca, a sada izgara još više pod prljavom, podzemnom politikom - koju samo naivci ne vide. Hajduk se ne izdiže iz pepela, već sve više pada prema dnu.

-Sadašnji Hajduk, neki njegovi izmanipulirani, a neki i od podzemnog svijeta izmišljeni navijači, ekstremistički huligani koji rade svinjarije nacionalnoj reprezentaciji, fizički napadaju hrvatske reprezentativce i izbornika Kovača, su sramota ovoga društva, politike i pravosuđa, te nisu nikakva garancija za bolje sutra Hajduka. Ono u Italiji je bilo vrhunac podzemne podlosti.

-Da politika postupa kako bi trebala postupati, ti tipovi bi završili u zatvoru, s doživotnim izgonom sa svih stadiona. Ovako, oni od dirigiranih medija, pa čak i od bivšeg predsjednika države, bivaju proglašeni revolucionarima protiv zloglasnog, močvarnog HNS-a, koji eto... uništava i Hajduk na svakom koraku.
Huliganski ispadi se opravdavaju "opravdanim revoltom pravih hajdukovaca i dinamovaca".
"Ekipa je ipak zaboravila da više nismo u socijalizmu, te da UEFA ne dozvoljava političko petljanje u nogomet.
Podzemni manipulatori ne podnose uspjehe reprezentacije, ni navijanje Torcide za Hrvatsku, ni hrvatsko bratstvo navijača Sjevera i Juga, ni navijanje za Vukovar, .....ni hrvatske zastave.

-"Naš Hajduk" je iz potrebe pronašao "unutrašnjeg neprijatelja": HNS i Zdravka Mamića, zbog prikrivanja vlastite nesposobnosti, neuspjeha, korupcije, opravdavanja pljačke budžeta grada, dovođenja županije u bankrot, te svođenje svih ostalih sportova na prosjački štap. Pustili su da vlada ulica - nekažnjeno (iz interesa podzemne politike) huliganstvo koje se sada okrenulo protiv igrača Hajduka (koji pod prijetnjama sada igraju u velikom grču), trenera, a na kraju će se okrenuti protiv manipulatora. Pretpostavljam, da će tada hitno profunkcionirati "pravna država".

-"Naš Hajduk" nikada neće postati "Svačiji Hajduk", jer ako to postane - više ga neće biti.
Jutarnji i ostali dirigirani mediji su navijačko samoupravljanje u Hajduku (čitaj - davanje love nekim vođama Torcide, da šute i manipuliraju navijačima) proglasili neviđenim svjetskim, originalnim hrvatskim, dalmatinskim čudom i izumom. :))))
Vrijeme će pokazati da Hajduk mora ići stopama Rijeke, Dinama, te ostalih manjih europskih klubova (a to je i Hajduk), u borbi za financijski opstanak. A navijači Hajduka prvo moraju odbaciti mitomaniju o "Velikom klubu"i shvatiti da ulica ne može voditi klub, jer onda u podijeljenoj odgovornosti - nitko nije kriv.

ps. ppetra je veliki navijač Hajduka (kaoi njeni mnogobrojni rođaci- hajdukovci iz Splita), Dinama i hrvatske reprezentacije!

Tko je glasao

Vrijeme će pokazati da Hajduk

Vrijeme će pokazati da Hajduk mora ići stopama Rijeke, Dinama

Je, je triba, triba i zato evo krećen odma stopama Dinama pa evo poslušaj odgovor na komentar kako bi to odgovorili ovi iz Dinama.

https://www.youtube.com/watch?v=qCTc4zz-b6g

Tko je glasao

I onda neko kaže da Mamić ne voli "bijelu boju"

I onda neko kaže da Mamić ne voli "bijelu boju":))))

Možda je "bijela boja" razlog zašto je Dinamo poslovno puno uspješniji od Hajduka i njihovog "osmog svjetskog čuda- zvanog Naš Hajduk"?:))))

Tko je glasao

hehehe

izjaviti da je netko veliki navijač i dinama i hajduka, to je oksimoron, drveno željezo, ili -pppppetra :)))))
ma ne tribaš bit baš svakom loncu poklopac i još to zamotavat u svoje veličanstveno domoljubno ruho. još kad se iz tvojih mudrolija iščita kako su mamić, šuker i ostali hns-ovci pravednici među narodima, ko i vidošević valjda, postaje gadljivo... oladi malo, ba :)
profesor

Tko je glasao

Orjunaški oksimoron

izjaviti da je netko veliki navijač i dinama i hajduka, to je oksimoron, drveno željezo, Za one koji šire mržnju između Sjevera i Juga, ova situacija "podijeli pa vladaj" je idealna. Tu se i ti svojim "profilom" savršeno uklapaš. Za mene je sasvim normalno voljeti i Hajduk i Dinamo.
Ali mogu shvatiti i podzemni politički, te Orjunaški oksimoron.:)))). Njima ne odgovara mir između Hajduka i HNS-a, ni igranje reprezantacije u Splitu (osim ako nema nereda), ni poštovanje hrvatske reprezentacije. Oni stoje iza onog huliganizma u Italiji, te nekažnjavanja huligana.Trebati će ih opet, tko će stalno tražiti nove huligane.:)))

kad se iz tvojih mudrolija iščita kako su mamić, šuker i ostali hns-ovci pravednici među narodima, ko i vidošević valjdaHNS, Mamić, Šuker... su posebna priča, za posebni dnevnik.

Iz mojih "mudrolija" si, ako želiš shvatiti, mogao jedino shvatiti da Mamić i Šuker nisu odgovorni za dugogodišnje pljačke i neuspjehe u Hajduku, već oni koji se "drže za hajdučko srce, a lopovske rukice drže u klupskoj, gradskoj i županijskoj kasici". I koji plaćaju vođe Torcide da to mirno gledaju, te da viču: "Držite lopove!"(ali ne, ni slučajno u Hajduku).

Hajduk bi bio sretan da može imati transfere poput Dinama, ili Rijeke, te da ima stabilno poslovanje.

Neće biti sreće za taj klub, dok se ne okrene sebi, te dok ne prestane tražiti uzrok svojih problema izvan Hajduka.

Tko je glasao

Kad je Vidošević bija u

Kad je Vidošević bija u upravi tamo polovicon 90-ih onda je Hajduk u ligu prvaka diga kesu od 6 miljuna, sad se nesićan jeli eura ili švicarskih franaka. Sljedi utakmica s Panathinaikoson i još dan danas pantin Rožićeve riči kad je reka "Ne želin niti pomislit šta će bit ako ne prođemo Pao." Kako Pao nije pao, istu tu sezonu Vidošević napušta uparvu i odlazi za ZG na misto predsjednika HGK, a Hajduk završava sezonu s 2 miljuna minusa??!! Par godin poslin kompletna tadašnja uprava privedena s Poljuda u lisicama, osin Vidoševića.
Šta je bilo kad nisu prošli Pao? Evo ovo šta je dan danas. Isto ka i s reprezentacijon odkad je odigrala svoje generacija iz YU lige.

Kad je bija demonštracijun isprid Banovine da grad odobri kredit od 30 miljuna kn reka san ekipi da ću poć jedino ako budu tražili da se Hajduku ne da kredit. Dionice "Našega Hajduka" mi ne pada napamet kupovat i to ne zato šta mi je do neke zarade nego do toga kome dajen tu lovu.
Hajduka ću počet opet pratit kad ispadne u drugu ligu i kad se Poljud sruši od gnjilosti. Jedanajst igrači, trener i jedan šta vodi knjige u baraku na stadion od ASK-a.
E onda će me Hajduk opet interesirat.

Kad se sitin s kin je prije sve igra Hajduk i ko je dolazija na Poljud od Manchestera priko Tottenhama, Marseillea, Benfice, Ajaxa,... a danas dođe neki Dopu Tipi iz Čečenije pa Hajduk ispuši. A di su po 10 derbija u sezoni šta bi napinili stadion?
Kad je oni francuz Pierre Boursot, predsjednik uprave francuske banke Societe Generale, vlasnika Splitske banke potpisa sponzorstvo od 2 miljuna euri odveli su ga u turu po sali trofeja di je ovi osta blesiran kad je slučajno primjetija plaketu na kojoj Charles de Gaulle dodjeluje Hajduku titulu počasnoga kluba Slobodne Francuske. Kad su mu ispričali zašto je to tako ovi je reka da bi bija da puno više da su mu za ovo prije rekli.
Jedno vrime san ih gleda jer san se bar moga smijat koliko neznaju, a više nemogu niti to.

Tko je glasao

Orjunaški manipulatori koji mrze hrvatsku reprezentaciju

Šta je bilo kad nisu prošli Pao? Evo ovo šta je dan danas. Isto ka i s reprezentacijon odkad je odigrala svoje generacija iz YU lige.Na tvoju veliku žalost, reprezentacija nam igra odlično i protiv najjačih reprezentacija svijeta, a hrvatski reprezentativci igraju po najvećim svjetskim klubovima. Takvi, koji su zbog toga nesretni, organiziraju u svojim prljavim pohodima svoje slične orjunaške frustrirance, uz to manipuliraju i naivnim blentonima (kojima IQ ne dozvoljava da shvate o čermu je riječ) da naškode hrvatskoj reprezentaciji.

Tko je glasao

reprezentacija nam igra

reprezentacija nam igra odlično

Ma divota! Od 1998 neznaju dat gol, a grupu su prošli jedan put, dva puta se nisu niti kvalificirali.

Tko je glasao

Dušom si u propaloj Srbislaviji

Ma divota! Od 1998 neznaju dat gol, a grupu su prošli jedan put, dva puta se nisu niti kvalificirali.Gdje ti živiš? Izgleda da ne živiš u RH, a dušom si u propaloj Srbislaviji, kada je sve bilo "lepo" pod diktaturom beogradske i partijske "bratije".
Uspjesi nogometne reprezentacije, a i ostalih sportaša koji promoviraju RH, vas peku poput žeravice.

Gledaj i uživaj:
https://www.youtube.com/watch?v=rQiomSYCkoo

Tko je glasao

fućkaš činjenice

1998. - 3. mjesto
2002. - 23. mjesto
2006. - 22. mjesto
2010. - bez kvalifikacije
2014. - 19. mjesto

Tko je glasao

Lijepo je da smo

među prvih 25 u svijetu...do devedesete se za nas nije ni znalo... mali narod, al veliki ljudi )))...da nam je bar sve kao sportaši...

sve dobro...

Tko je glasao

drvosijek

ajde sada pobroj koliko je tu hrvata,a koliko bosanaca (kompletna teniska reprezentacija)brazilaca,kineza i kineskinja,slovenaca,njemaca.svicaraca,amerikanaca,australaca,kanadjana,eskima,indijnaca i cega sve ne.a ovo malo pravih hrvata goli olos.stimac,suker,braca kovac,onaj za dom spreman itd,itd.cuj,kineskinja hrvatica.svasta.

Tko je glasao

Nikola Tesla

i Penkala su isto bili Hrvati..u političkom smislu te riječi.. da ne spominjem Preloga, Dražena Petrovića i dr.

...mnogi neetnički Hrvati doprinjeli su Hrvatskoj...kao uostalom što su i mnogi Srbi bili među naprednijim u Osmanskom carstvu, na..

http://www.vestinet.rs/pogledi/verovali-ili-ne-u-turskoj-zivi-9-miliona-...

uživaj.

sve dobro...

Tko je glasao

pa

evo kaže zaphod da smo među 25 država s padom nataliteta, i to je nešto.

Tko je glasao

Istina je da je taj trend

tko je zadužen u društvu da mijenja trendove...molim odgovor..možeš ti a može i zaphod.

Hoćemo li na kredu uzeti novi auto ili ćemo imati još jedno dijete.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci