Tagovi

Naopako sastavljeni?

Danas je Dan neovisnosti. Fin dan. Prije 23 godine odlučili smo do kraja raskinuti veze koje su nas držale u vezi koja je svakim danom postajala sve nakaradnija i gora. Odlučili smo se za nov početak. Sastavit ćemo državu onako kako nama odgovara, onako kako nama paše i napraviti je boljom od tadašnje. Čista pozitiva nas je gonila, bez obzira što je rat bjesnio oko nas i po toj našoj novoj/staroj državi.
Danas mediji javljaju, a to će i u ostalim vijestima biti jedna od glavnih teza, da Hrvati ni ne znaju što se danas slavi. Nitko ništa ni ne slavi, nema zastava, nema pečenih volova, vojnih parada, MIG-ovi ne lete...nula bodova. I tako javljaju već petnaestak godina. Uvijek isto. Čovjek se zapita zašto ne obilježavamo jedan takav dan, pozitivan, dan koji je donio zoru novog doba.
Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti obilježavamo 05.08. svake godine. 05.08.1995. ušli smo u okupirani grad Knin, operacija Oluja je bila u punom zamahu. Par dana nakon toga, srušeni su srpski snovi o nekakvoj Velikoj Srbiji i o srpskoj Krajini. Velik dio Srba iz Hrvatske napravio je "traktorijadu" i uputio se prema onome tko ih je godinama ranije huškao protiv svojih susjeda i sugrađana. Taj dan je početak kraja rata koji se vodio 4 godine.
Svake godine obilježavamo taj dan. Knin, Čavoglave, viju se zastave, peku se volovi i janjci, organiziraju se koncerti, negdje poneko i protestira protiv vlasti. MIG-ovi lete, neki se i ruše, organiziraju se parade branitelja i zastava ratnih postrojbi. Lijepo.
Danas udruga "U ime obitelji" javlja da je prikupljeno otprilike 370 000 potpisa za referendum o promjeni izbornog zakona. Promjena izbornog zakona do srži bi promjenila i stranke koje sudjeluju u izborima, pojam odogovornosti saborskih zastupnika, izmijenio bi se i Sabor, sastav Sabora. Preferencijalno glasovanje, spuštanje praga na 3% za prolaz u Sabor i zabrana predizbornog koaliranja definitivno bi promijenila Hrvatsku i to nabolje. Međutim, pitanje je hoće li tih 370 000 potpisa biti dovoljno za raspisivanje referenduma. Dok se ne oglasi Ustavni sud, osuđeni smo na čekanje.
Ista udruga je i prije godinu dana pokrenula referendum. Vjerajtno ga se svi sjećamo, referendum o zabrani braka homoseksualcima. Skupilo se oko 650 000 potpisa. Odmah za tim su braniteljske udruge skupljale za tzv. referendum o zabrani ćirilice. I tu se skupilo oko 700 000 potpisa. Sve su to lijepi brojevi, ali mene navode na razmišljanje.
Što je to naopako kod nas? Zašto se angažiramo kod nekih akcija koje zabranjuju neke stvari ili su usmjerene prema određenim manjinama ili su trijumfalistički nastrojene, a u akcijama u kojima moramo nešto pozitivno napraviti, nešto stvoriti, uopće se ne angažiramo, ne proslavljamo ih, ne zanimaju nas ili po njima pljujemo? Jer realno gledajući, percepcija prethodna dva referenduma je bila takva da smo protiv "Srba i pedera", Dan Pobjede je dan kad smo Srbima pokazali tko je gazda u "regionu". Ali kako da okarakteriziramo Dan neovisnosti i referendum o preferencijalnom glasovanju? Što to znači? Koga smo onda nalupali, kome smo onda slomili kičmu? Jugoslaviji? HDZ/SDP-u?
Dvije su stvari koje mogu zaključiti iz ovakvog našeg narodnog ponašanja. Jedna je da nismo u stanju shvatiti malo kompliciranije stvari. Npr, lakše nam je pojmiti da će promjena izbornog zakona dovesti Željku Markić u Sabor nego što ćemo shvatiti da takva promjena dovodi bolje političare u Sabor i pridonosi boljitku države. Ili, lakše ćemo pojmiti da Srbima i pederima treba začepiti gubice i strpati ih u kut, nego što ćemo shvatiti da smo dobili državu koju sad moramo stvarati, graditi, uređivati i boriti se za boljitak nas i naše djece.

Ne znam. Nadam se da krivo zaključujem, da ipak nismo takvi. Ali rezultati i neka naša ponašanja me baš i ne razuvjeravaju. Nadam se da se možemo i promijeniti. Jer ako se ne promijenimo, nema nam kruha.

Komentari

Ovaj dnevnik

Ovaj dnevnik je trebao biti o nama, o narodu kojem pripadamo.
Referendumi i izborni zakoni su trebali biti samo jedna usporedba.
Srbi, pederi, ustaše, komunjare i ini su u ovom dnevniku trebali biti samo kao referenca. Kratka.

Tko je glasao

SAD ILI NIKAD

SPASIMO SAMI SEBE

( Naziv političkog patenta je : SiS umjesto PiP )
(Stručni i Sposobni umjesto Podobni i Poslušni)

Poštovani državljani u RH, krajnje je vrijeme da zaustavimo propast i uništenje domovine za koju su mnogi živote dali (poginuli branitelji) ili dijelove svog tijela (branitelji-invalidi) ili dio svog mukotrpnog rada (visokoobrazovani i radišni djelatnici).

Dosadašnji politički sistem (kvazi višestranačje) odgovara onima (komunistima i udbašima) koji su opljačkali Hrvatsku, koji je i dalje pljačkaju i uništavaju sa željom da nestane da ih ne bi netko jednog dana proganjao za ratno-poratni kriminal i korupciju.

Nedavno provedeni referendum o potrebi promjene izbornog sustava-zakona je dobar ali nedovoljan za kvalitetan pomak u životu i opstojnosti Hrvatske a svjedoci smo slučaja EU parlamentaraca iz Hrvatske (Štir i Plenković) kada su zajedno pokušali nešto učiniti za Hrvatsku i obojica na isti način dobili po prstima od partijskih šefova.

Da bismo se konačno lustrirali - riješili komunista, udbaša i njihovih potomaka odn.PIP-ovaca podobnih i poslušnih) i kvazi (njihovih) mladih u strankama, sadašnjih pljačkaša i rasprodavatelja Hrvatskog bogatstva ( INE, otoka, voda, itd.) a otvorili put stručnim i sposobnim-SiS-ovcima, da bismo se spasili od propasti i poniženja, rješenje je vrlo jednostavno, kao i svaki patent, lako i brzo izvedivo, samo ga se treba dosjetiti, hladne glave, a ono je slijedeće:

1.-Organizirati putem Internet mreža i na svaki drugi način sveopći referendum protiv dosadašnjeg političkog sustava i dokinuti ga odn. prisiliti sadašnje saborske zastupnike da izglasaju Zakon o ukidanju političkih stranaka-partija ( lažna demokracija ).

2.-Referendumom zatražiti da Vlada RH i saborski zastupnici odmah organiziraju nove izbore u Hrvatskoj za izbor novih saborskih zastupnika (svi moraju biti neovisni) uz određivanje min. broja potpisa potpore sugrađana da bi se mogli prijaviti na izbornu listu.

3.-Zakonski znatno smanjiti broj saborskih zastupnika u Saboru RH na racionalan broj.

4.-Zakonski odrediti da saborski zastupnik ima mjesečni osobni dohodak-plaću u visini prosječne plaće u HR ( jedino će tako znati kako je narodu kojeg predstavlja ).

5.-Zakonski odrediti da saborski zastupnik ima ista (nikako povlaštena) prava iz radnog odnosa glede ostvarenja mirovine kao i svi drugi radnici u HR, po odrađenom stažu, odn. zakonski izbalansirati visinu mirovine u skladu sa stručnom spremom, a ne da čistačica iz Elektroprivrede ili Vlade RH ima znatno veću mirovinu nego npr. inženjer iz nekog poduzeća (monopolist je omogućio veće uplate svom djelatniku u mirovinsko i zdravstveno).

Dipl.-Ing. Miodrag Garić
( Hrvatski građanin iz BiH )
( Sudski vještak za cestovni promet u BiH )

Primarijus

Tko je glasao

Država Šumska

Par dana nakon toga, srušeni su srpski snovi o nekakvoj Velikoj Srbiji i o srpskoj Krajini.
Mislim da je san o Velikoj Srbiji okopnio puno prije od same vojne akcije jednostavno jer ono što je bilo u tim okupiranim dijelovima Hrvatske nije funkcioniralo u nijednom pogledu. To je mogao vidjeti tko god je u tek krajeve ušao neposredno nakon Oluje, jad, čemer i opći raspad svega i gdje se živjelo gotovo isključivo od ratnog plijena i onog što je zatečeno što je već davno bilo presahnulo, a matica im Srbija nije bila sposobna pomagati jer nije bila sposobna pomagati ni sebi.

U toj priči mi je žao što su naši srušili pravoslavnu crkvu u Petrinji. Mislim na onu koju su ovi krenuli raditi za vrijeme okupacije i gdje su u tih 4 godine uspjeli beskrajno šlamapavo sazidati jedva 1,5 m zidova od pune opeke za kućerak veličine osrednje vikendice. To je bio sjajan pokazatelj "snage" civilizacije koja je tu vladala u tim godinama i to u jednoj Petrinji koja je bila najveći grad pod njihovom okupacijom.

Slika nemoći i nepostojanja sustava u tim krajevima je bilo posvuda, od neodržavanih cesta koje su skoro nestale pod naletom vegetacije, smeća, zapuštene poljoprivrede i bilo kakve privrede. To je sve logična posljedica sulude želje za stvaranjem neke sulude države gdje su trebale logične zone gravitacije biti preokrenute potpuno naopačke.

Ukratko, nesreća za svih koja je završila tako da su svi veliki snovi pometeni skupa sa smećem, onim fizičkim i onim moralnim koje je iza cijele priče stajalo i koje je bilo nesposobno za samostalni život.

leddevet

Tko je glasao

Na Vukovaru pokušavaju opet oživjeti svoje velikosrpske snove!

San o Velikoj Srbiji još nije okopnio!

Oluja je otpuhala velikosrbiju iz RH, ali ona još živi u glavama preostalih Srba koji bi srbizirali Vukovar i nametali mu pismo genocidnih ubojica vukovarskih Hrvata!

Tko je glasao

Sam svoj četnik

Oluja je otpuhala velikosrbiju iz RH, ali ona još živi u glavama preostalih Srba koji bi srbizirali Vukovar i nametali mu pismo genocidnih ubojica vukovarskih Hrvata!
Upravo to je bilo u glavama onima s druge strane, naravno uz zamjenu pojedine nacionalne pripadnosti, te upravo takvo razmišljanje je i donijelo toliko zla svima i donositi će do daljnjega.

leddevet

Tko je glasao

Mišljenje

Da Srbi imaju i malo razuma ne bi tražili nagrade za ubojstva koja su napravili njihovi sunarodnjaci i ostavili bi na miru Hrvate u Vukovaru- odnosno ne bi im naturali svoje svastike!
I bio bi mir.

Mir je nastao odmah nakon što su se oni pokupili i sa svojim velikosrpskim idejama- otišli za Srbiju. Inače gdje sih je bilo nešto više- tamo su stvarali nered: "Krajine, BiH, Kosovo, ... a da nisu došli Amerikanci- napali bi oni i makedoniju!
Jedini koji su donijeli zlo su oni, a ti samo nalazi opravdanja za njih koliko hoćeš- Hrvati nisu išli u Srbiju, nego su o branili svoju zemlju od povampirenih velikosrba. Umejsto da se "pokriju po glavi" i pokaju za svoja zlodjela, oni još promiču nagrađivanje tih zlodjela.

Nema granice toj podlosti!
I najviše će ta podlost, na kraju ipak koštati baš njih!

Tko je glasao

Srbi for Dummies

Umejsto da se "pokriju po glavi" i pokaju za svoja zlodjela, oni još promiču nagrađivanje tih zlodjela.
Bravo ppetra, eto ima i vrlo ozbiljni članak koji potvrđuje tvoje teze:

Znanstvenici potvrdili: Srbi opet vladaju Hrvatskom

Što bi mi da nema tebe na braniku katoličanstva! Još jednom ti hvala.

leddevet

Tko je glasao

Prema udjelu u stanovištvu- udio u vlasti

Pola vlade je srpskoga p, preko "crvenih" - opet Srbi na vlasti u RH, i na HRT-u, i ...

Zato ćemo ih morati smijeniti i svesti na postotak u stanovništvu- što je onako- čisto demokratski, da Hrvati ne bi bili diskriminirani u svojoj državi.
Oni nama ne daju referendume, iako su svi uvjeti zadovoljeni.

Opet se igraju igara iz devedesetih!

Tko je glasao

Na Vukovaru su pokazali svu svoju podlost, zločinaštvo i nemoral

Da imaju stida i morala, nikada im ne bi palo na pamet tražiti krvarinu i zločinarinu, ali oni se ponose svojim zlodjelima i pjevaju "Nož, žica, Srebrenica"!

Ma i ti se slično ponašaš i opravdavaš te krvarine i zločinarine, nekakvom demokracijom. Nema te demokracije,m niti civilizacije koja bi nagrađivala zločince za zločin nad vlastitim narodom!

I zato mislim da su svi Srbi koji to traže, čista podlost i ostatak velikosrpskih snaga u RH, a jugoslaveni i komunisti iz redova hrvatskoga naroda- čisti neprijatelji ove države kojima nije mjesto ni blizu vlasti, pa niti drugih važnih funkcija u društvu!

Na Vukovaru su pale maske jednih i drugih, a na Vukovaru će opet slomiti svoje velikosrpske i jugoslavenske zube- jednom zauvijek!

Tko je glasao

ppetra je samo jedna

svi srbi su četnici
svi muškarci zlostavljači
svi hrvati ustaše
svi jugosloveni komunisti
svi komunisti zlotvori
sve žene su kurve
svi nijemci nacisti
svi židovi ortodoksni
svi arapi fundamentalisti
...
svi ljudi su pprasci

Tko je glasao

Većina nije, ali za tebe je sumnjivo

Netočno:
svi srbi su četniciVećina Srba su četnici (izabrali su i četničku vlast, a podržavali su četnike, te velikosrpsku politiku )

Nikada nisam rekla da su muškarci zlostavljači- to ti je čista laž (zbog tvojih gena?)

svi hrvati ustašeSamo oni koje produciraju UDBA-ški laboratoriji- dakle njihovi provokatori

svi jugosloveni komunistiOvi danas- dakle preostali -jesu
svi komunisti zlotvoriOni koji su ubijali po slovenskim šumama, po jamama oko svih hrvatskih gradova , pa i sela- jesu. I oni koji su slali svoje ubojice po Njemačkoj i Europi- jesu. I oni koji su osmišljavali takvu zločinačku politiku- jesu.

sve žene su kurveNe bih rekla, a za tebe ne znam- možda jesi!

svi nijemci nacistiZa vrijeme ww2, velika većina je bila nacistička!

svi židovi ortodoksniLaž, uvijek ističem da se na njih trebamo ugledati - ponajviše u odnosu prema svojoj državi.

svi arapi fundamentalisti Opet laž- ne pišem o Arapima, nego o Srbima, jer su oni većinski bili ,a mnogi i ostali velikosrpski fundamentalisti, a danas su nam ti fundamentalisti u vlasti, na važnim društvenim funkcijama i predstavljaju opasnost po našu državu

svi ljudi su pprascivećina nije, ali za tebe nisam sigurna da nisi!

Tko je glasao

sve Petre

nisu kokoši,
(to je inače sasvim ok ime)

Tko je glasao

Stvar je dosta jasna

Oko inicijative za ograničavanje prava homoseksualcima, kao i za ograničavanje prava Srbima, žestoko se angažirala katolička crkva, što pak kod ove nove inicijative Željke Markić nije bio u tolikoj mjeri slučaj.

Katolička crkva već godinama dresira ovaj narod da treba šutjeti i trpjeti, te forsira iluziju kako će narod, ograničavajući nekome prava, postići neka veća prava za sebe. Očekujem da će se crkva, nakon što joj je dozvoljeno ljudima zavirivati u gaće i ložnice, još žešće angažirati za zabranu pobačaja, čeprkajući svojim kužnim prstima i po maternicama.

Izdresiranim sitnozubanima je puno više seksi što smo se "Srbima najebali matere", nego što je tamo neki Sabor izglasao.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nije fer udarati protivnika na koljenima @Bigi

da se tako izrazim jer pošto se vidi na što ciljaš i dobro ciljaš mora se priznati...kad bi se samo još korak odmakla u smjeru poštenja i objektivnosti onda bi još dodala i obrazloženje ove tvoje tvrdnje nabijene neprikrivenom mržnjom prema Hrvatima, poglavito katolicima.

Naime, referedndum o braku je svjetonazorsko pitanje i samim time obuhvaća širi krug zainteresiranih, referendum o ćirilici je politikantsko pitanje potaknuto od esdepejaca i kukurikavaca gdje se pojavio otpor jer nitko ne voli da mu se gura prst u oko dok je ovo sada oko načina izbora delegata / zastupnika čisto političko pitanje a crkva se ( koju btw neopravdano napadaš) ne miješa kako vidimo u čistu politiku.

Jebig, da se miješaju ne bi valjalo a sad kad su dosljedni i ne petljaju se u dnevnu politiku opet ne valjaju.

Pa tko bi tebe zadovoljio.

sve dobro...

Tko je glasao

Ponekad se zabrinem za vlastitu "ateističnost"

Naime, crkva i organizirana religija mi se doista gade - pa se pitam ne očekujem li od njih previše. Što se tiče djelovanja crkve na ovim prostorima, barem počevši od NDH pa nadalje, dakako, bez ikakva osnova. Oni to jednostavno nisu u stanju dati.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Bigulica, Oko inicijative za

Bigulica,

Oko inicijative za ograničavanje prava homoseksualcima, kao i za ograničavanje prava Srbima

Koja im se to prava ograničavaju ili osporavaju?

Tko je glasao

Kaj ne znaš za kaj si glaso?

Homoseksualcima se osporava da konzumiraju građansko-civilnu zajednicu brak, tj. prava koja iz toga proizlaze.

Srbima se osporava pravo koje je zagarantirano i regulirano važećim zakonom.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pa ni ja nemam pravo na brak,

Pa ni ja nemam pravo na brak, makar je taj isti životna zajednica žene i muškarca.

Srbima se osporava pravo koje je zagarantirano i regulirano važećim zakonom.

Dok se ne srede birački spiskovi i ne regulira manipulacija prekogranične šetnje na glasačku kutiju, dotle taj zakon možeš obesit mački na rep.

Tko je glasao

Evo, sad pišem jako polako...

Skviki, mogu te obavijestiti, nadam se da nije kasno - ti imaš pravo na brak, kao i na sva prava koja iz te civilne zajednice proizlaze. Nadam se da sam ti donijela dobru vijest.

Što se tiče manipulacije brojem glasača, uvjerena sam da za isto imaš neke neoborive dokaze, koje ćeš naravno i podastrijeti u sljedećem visprenom komentaru.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

u novoj krizi trebamo nove "druge"

homića i srba imamo sad samo u tragovima, kuće i radna mjesta one većine"drugih" koje smo rastjerali, već smo popunili
novi "drugi" su nam neophodni
mislim da bi u ovom novom trenutku trebalo razmisliti o pravima onih koji su otišli još u socijalizmu trbuhom za kruhom a kada us "dobili" obećanu zemlju, nisu se u nju vratili, poreze i zdravstveno plaćaju vani

Tko je glasao
Tko je glasao

Baš me je "puknulo"

da o današnjem danu napišem dnevnik, ali s obzirom da me pisanje zahtijevnije cjeline košta jako puno vremena (sporo pišem, a za to vrijeme brzo pušim), draže mi je da ovdje kod tebe dodam komentare....

Dakle, odakle da krenem?

Ponekad je korisno, iz čisto "metodoloških" razloga (ono: provjeriti svoje teze pod najrigoroznijim uvjetima) - poći od pretpostavke da "narod", ili "masa", ili "građani", ili "birači", nisu po definiciji glupi, nesvjesni i ograničeni samim time što su se u svom zbroju izjasnili drugačije ili suprotno od mene!

Ponavljam, to je korisno iz metodoloških razloga, to jest, zbog stroge kontrole vlastitog rezoniranja, a ne zbog toga što bi uvijek i nužno većina trebala biti u pravu.....

Dakle, kad razmišljamo o tome zašto su se birači odazvali na ovo pitanje, a ostali ravnodušni na ono pitanje - onda se najprije moramo otarasiti pred-uvjerenja da je taj "narod" neki "niži žanr", nešto što se unaprijed prezire, što je unaprijed "nezrelo", "nesvjesno" itd......

Treba se potruditi izbjeći "spasonosnu" misao: "Oni ne razumiju nijednu iole složeniju temu!"

Umjesto toga, iz čisto metodoloških razloga, treba postaviti hipotezu: "Oni do razumijevanja složenih tema dolaze nekim skraćenim postupkom, ali taj skraćeni, intuitivni postupak je možda točniji od mojeg elitističkog mudrovanja!"

Prevedi si ova pitanja koja postavljaš na teren "zabavnih" djelatnosti - glazbe, filma itd. Tu stalno imamo neki "elitni" prostor, rezerviran za one "pametne", i neki "pučki" prostor kojemu mjeru daju navodno oni koji su "jeftini", koji nemaju velike prohtjeve, koje je lako zadovoljiti s glupostima......

I tu imaš nebrojeno, ali zaista nebrojeno primjera koji dokazuju da je "nemisleća" masa bila vidovitija i mudrija u svojoj intuitivnoj procjeni vrijednosti od "misleće" elite..... Ili ako ne "mudrija", onda barem "jednako mudra"....

Naprosto, ni izdaleka ne vrijedi pravilo da sve ono što je bilo "popularno", "većinski prihvaćeno" - da to nije imalo nikakvu trajniju vrijednost! Dapače!

Rekla bih: nije istina da velka masa ljudi baš nikada nema kvalitetne kriterije vrednovanja!

I odatle treba krenuti kada se zapitamo: zašto ih je ovo pitanje zanimalo više, ovo manje, a prema ovome su sasvim ravnodušni!

To nije zato jer su ljudi idioti, a samo sam ja pametan i mudar! To ima neki drugi uzrok i razlog! Hoću reći: prestanimo ih U SVOJOJ DUŠI OPTUŽIVATI, i tek nakon toga počnimo razmišljati: zašto su tako reagirali?

Nije lako pronaći ono mjesto na kojemu ti je ZAPRAVO SVEJEDNO hoćeš li se sa svojim odgovorom (na referendumsko pitanje, ili bilo što drugo) naći u većini ili u manjini!..... Prvi uvjet za to je možda taj da budeš - dovoljno star! :) No, kad to mjesto nađeš, onda je puno lakše razmišljati o takvim "enigmama" kao što je pitanje: zašto su se na pitanje braka "trznuli", a na pitanje o izbornim pravilima se nisu tako odlučno "trznuli"?......

Odgovor na to pitanje je vrlo zanimljiv, ako sebe spriječiš u tome da daš a priori elitistički i optužujući odgovor. Zbilja zanimljiv!

Tko je glasao

Foma...

Čitav dnevnik nije namijenjen kako bi se promovirali određeni referendumi. Nije ni napravljen kako bi se reklo je li neki referendum ili inicijativa ispravna ili neispravna, a niti je li moje mišljenje ispravno. Konstantirane su osnovne činjenice. Po pitanju referenduma je očito (matematika) da su određene teme u kojima postoji sukob ili kontorverza između određenih skupina, izazvale pojačan odaziv. Tema koja nije bila tako "nabrijana" nije privukla dovoljan brojh potpisa čak ni da se raspiše referendum. O tome zašto poziv na ovaj referendum nije uspio je sasvim druga tema.
Također, ne može se ni primjetiti da određeni praznici izazivaju pojačano oduševljenje naroda, dok neki drugi definitivno nisu zanimljivi, toliko nisu zanimljivi da neke skupine ljudi otvoreno bojkotiraju ovaj praznik, a nemaju ni pojma zašto ga bojkotiraju.
Dobro si primjetila izostanak uvaženih zastupnika jučer na svečanoj sjednici. Bahatost i pokvarenost ide tako daleko da se ni danas nisu pojavili dok je trebalo raspravljati o strategiji obrazovanja. Ali to je za neku drugu temu.
"Oduševljen" sam što si me okarakterizirala elitistom. Ne kažem da sam u pravu ni u čemu, jednostavno sam u dnevniku primjetio ono što se dogodilo. Referendumi o braku i ćirilici - hrpa odaziva. Referendum o preferencijalnom glasovanju - slabo. Dan Oluje - proslave i parade. Dan nezavisnosti - banana.

Iz svega ovog svatko može izvući vlastiti zaključak. Možda sam u zadnje vrijeme pesimističan pa su mi i vlastiti zaključci takvi. Tko zna. Vi izvucite vlastite.

Tko je glasao

To s "elitistima" -

to je bilo načelno, a ne osobno.

Nisam se htjela "suprotstavljati" nego možda prije pružiti malu "utjehu" tvom pesimizmu.... :) Kad birači "trzaju" na brak i ćirilicu, a ne "trzaju" na ono što mi mislimo da je mnogo važnije - to ne mora voditi samo pesimističnom zaključku: gle kako je sve nakrivo nasađeno! Gle kako hrvatski birači ne razumiju što je tu bitno i važno za našu budućnost itd.

To je bolje shvatiti kao poziv na razmišljanje: kakva značenja se skrivaju u tom "braku" i u toj "ćirilici", pa da na to tako spremno "trzaju"?

Naravno, ako pođemo od apriorne teze da je taj narod "ustašoidan" po definiciji, "diskriminatorski" i sl., onda nećemo daleko dogurati s razmišljanjem.....

Tko je glasao

logika, politicari i aktivisti

(ovdje je prikladnije mjesto za ovaj komentar, dakle c/p)

Tema> preferencijalno glasanje i skupljanje potpisa za referendum ima samo jedan problematican stavak

a taj je vezan na program koji se trazi (brosura organizatora referenduma) koji u jednoj stavci trazi da se u dijaspori "olaksa" glasanje, sto je u suprotnosti sa izjavom da ne treba uzeti u obzir broj ukupnih biraca RH

na stranu sto se kome svida, no hrvatski aktivisti i politicari bi ipak trebali odluciti i drzati se nekog stava koji zauzimaju tj. da li dijaspora treba glasati o unutrasnjim hrvatskim pitanjima ili ne

jer >
-na referendumu o ulasku u EU nije trebalo uzeti u obzir glasove dijaspore, sto je u skladu sa stavom EU
-broj prikupljenih potpisa za referendum, dakle, ne bi trebao brojiti glasace dijaspore jer zakoni trebaju biti jednako normirani za sve slucajeve, stav drzave jedinstven
-no ako ih ne broji, te organizacioni odbor smatra da ih ni ne treba brojiti, zasto u sebi ima prijedlog da se "olaksa" glasanje dijaspore

netko se opet zajebava s logikom i zdravom pamecu.. i to je nas osnovni problem, a ne preferencijalno ili ne-preferencijalno glasanje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Slažem se sa svim...osim ovoga

Prvo da se izjasnim, nemam nikakve veze sa aktivistima, aktivizmom, ovima ili onima (a možda bih se trebao aktivirati?). dakle, moj stav nije stav aktivista "U ime obitelji", ali mislim da pogađam bit njihovog prigovora.

Tema> preferencijalno glasanje i skupljanje potpisa za referendum ima samo jedan problematican stavak

a taj je vezan na program koji se trazi (brosura organizatora referenduma) koji u jednoj stavci trazi da se u dijaspori "olaksa" glasanje, sto je u suprotnosti sa izjavom da ne treba uzeti u obzir broj ukupnih biraca RH

na stranu sto se kome svida, no hrvatski aktivisti i politicari bi ipak trebali odluciti i drzati se nekog stava koji zauzimaju tj. da li dijaspora treba glasati o unutrasnjim hrvatskim pitanjima ili ne?

To što Udruga traži da se dijsapori olakša glasanje je jedno.

No, kad već nije omogućeno glasanje, onda ne treba disjasporu ni ubrajati u ukupan broj glasova, to je sasvim drugo.

Drugim riječima: ili dijaspori omogućiti da glasa ili je uopće ne računati u ukupan broj glasova.

Dakle, jedino što se traži je pravednost!

Moraš priznati da ovdje nema kontradikcije niti dvostrukih mjerila!

A Vlada, ima li kod njih kontradikcije i kontrarnosti? Naravno da ima. Vladi je kontradikcija i kontrarnost pravilo.

Stalno različiti kriteriji oko referenduma, neću navoditi primjere jer si ih i sama dovoljno navela. Pravilo je jedino da pravila uvode "ad hoc", kako god njima paše, e pa, dokle više ovako???

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

...

No, kad već nije omogućeno glasanje, onda ne treba disjasporu ni ubrajati u ukupan broj glasova, to je sasvim drugo.

kako nije? na poslijednjem referendumu o braku, državljani rh s pravom glasa u inozemstvu imali su mogućnost glasanja i to pravo je iskoristilo njih 13 482...ako imju pravo glasanja, onda ih se i mora uračunati u ukupan broj birača...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Pričamo o

ovom zadnjem skupljanju potpisa.

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

...

da, znam...ista pravila su važila i na zadnjem referendumu...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Foma ubijaš, mislim ono... figuratively speaking, ne doslovno :)

A možda je narodu svega preko glave i ne vjeruje ni u kakvu mogućnost poboljšanja u političkom toru. Odnosno, ne vjeruju da će ovo donijeti ikakve koristi! Sve mi se čini da je narod u pravu i da bi se ovi s vremneom samo preslagali i dalje po svom. Ne da im se to, ali, ako budu morali - što se mora nije teško! :)

Učiteljice, hoću dobiti bar trojku za ovaj odgovor? :)

Ma da te pohvalim, baš mi je osvježavajuć ovaj tvoj brzi tok misli, vertikalno i horizontalno besprijekorno. I nikad ne brkaš kategorije, hm, logiku si svakako savladala. Samo... kao dio čega, pitam se? :D

I smanji pušenje, i ja brzo i puno pušim, sad već kašljem ko starac kakav, a u cvijetu mladosti. :) Da nam se ne bi dogodilo - Brzi i mrtvi! :D

Nedostatak talenta često se nadoknađuje nedostatkom karaktera.

Tko je glasao

Pa, naravno da je to

tako s narodom! A s obzirom da je taj narod "suveren", jer nema Boga iznad njega (nekada ga je bilo, ali to su tempi passati), onda je dobro imati minimum poštovanja prema dotičnom suverenu, čak i onda kada zijeva od dosade nad nekim temama..... Što se može, suverenu je dosadno!.....Onom Luju 14. je bilo dosadno da se pere pa je zato cijeli onaj gradić Versaj smrdio od prljavštine!..... Naš suveren je neusporedivo pristojniji od tog Francuza! :))))))

(Ma, ono gore je bio tek uvod, glavno sam pustila za kasnije jer mi se bilo prispavalo) :)

Tko je glasao

No, evo što je bio osnovni

motiv komentara, kojemu je ovo nastavak:

(Dao bi se sažeti u naslov: "Mi smo danas slavili k.......ac na batini, a ne Dan neovisnosti!")

S jedne strane sam zapazila informaciju da se čak ni na taj svečani dan saborski zastupnici nisu udostojili da ispune sabornicu do posljednje stolice. Navodno ih je mnogo izostalo sa svečane sjednice.

S druge strane, jučerašnje jutro u Rijeci osvanulo je s vulgarnim "plahtama", kako je netko rekao, na pročelju Hrvatskog narodnog kazališta. Na jednoj plahti se čestitao "Dan nezavisnosti", na drugoj se kočoperio privremeni novi naziv tog kazališta, primjeren državnom prazniku, a glasio je: "Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca", a na trećoj je pisalo: "Heteroseksualnost je opijum za narod".

Interesantno je da tu bljutavoću više nije morao izvesti neki "subverzivni element izvan sistema" - nego to upravo sistem izvodi! Državni činovnik Oliver Frljić, intendant državnog HNK Rijeka!

Pretpostavljam da je samo malo dalje, u prostoru vlasti grada Rijeke, dakle u prostoru sistema, to jest, ove države, također morala biti održana neka svečanost povodom državnog praznika...... Pa se pitam kako je država u Rijeci obilježavala praznik, dok joj istovremeno činovnik Frljić pljuje po tom prazniku?

Mislim, tko je ovdje zadužen za čuvanje simbola ove "neovisne države"? Građani nisu, jer oni su slobodni pojedinci koji imaju pravo da misle i čine što god ih volja, država nije jer se i ona može slobodno rugati samoj sebi.....

Pa mi je tako palo na pamet da smo mi jučer svi zajedno slavili k.....ac na batini, a ne Dan neovisnosti...... I da svatko jede onu kašu koji skuha.....I da..... možda bih se mogla sjetiti još mnoštva prikladnih uzrečica...... :)

Tko je glasao

Možemo li gledati na Frljićev

Možemo li gledati na Frljićev performans kao na veličanje Dana nezavisnosti?
Prvo, izvjesio je plahtu na kojoj čestita.
Drugo, taj datum obilježava razvrgavanje veza sa SFRJ koja je bila tamnica i mrak i jednoumlje i užas. Kažu. I on sad pokazuje kako je došla sloboda da se misli, kaže, pjeva i ljubi što i kako hoćeš. Ono, demokracija za koju se krvca prolila je tu.

Inače, baš mi je nekako žao što u mom gradu nije taj dan obilježen nekom svečanosti. Da se peče vol. Da se dijeli grah. Tamburaši. Projekcije. Slike. Govorancije. Zastave na svakoj zgradi.
Probude mi te prigode ponos na tatu i strica što su bili u ratu. Jebiga, cijeli moj grad je bio u ratu za tu nezavisnost.

Iako bi i jednog i drugog prije dovukao gledati balet nego da kušaju taj grah, ja bi otišao. I to bez žene koja mi je održala lekciju tipa: Ti bi pare davao da se ovce vesele, da se ovi kurče organizacijom iz naših poreza, sakrit se trebaju a ne fešte raditi itd itd...

Eto, par misli stavio ja na ekran...

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

nemožemo

""Možemo li gledati na Frljićev performans kao na veličanje Dana nezavisnosti?""

nikako

radi se o karakternoj pederčini koji zlorabi sam pojam demokracije a ovi dekadentni isprtci iz kukuriku ( uže hns) su toliko potonuli u nemoral pa im je Oliver kao neka fora i forsiraju ga..

rekoh već...smola i perje i ..

sve dobro...

Tko je glasao

On je,

kaže se u njegovoj biografiji, diplomirao teologiju, a nakon toga prešao u ..... baš sam htjela reći: "marksizam", ali sam skužila da ni to nije dovoljno točno....

Točnije bi bilo: "u guju u njedrima"!..... Uz napomenu: "Važno je samo da me ima u novinama!"

Logična subverzija prema Danu neovisnosti bi izgledala ovako: čestitka napisana na ćirilici, kazalište preimenovano u "Jugoslavensko narodno kazalište Ivana pl. Zajca".... Mislim, ako je do neke "subverzije" i "provokacije"......

Ovako kako je napravio, ispada ko peder koji se ne usudi izaći iz ormara, pa onda za utjehu ormar stavlja na gradski trg..... :)

Šalim se, ali ozbiljno govoreći: to je jedan od najopasnijih likova na hrvatskoj sceni danas....

Da sam pederica, vrlo ozbiljno bih tog tipa zamolila da me ne zastupa nikada više!

Nažalost, pederi se pederišu, ali ne pokazuju nikakvu odgovornost da se zauzmu za neki politički stav koji bi nadilazio puki pederluk, tako da nisu svjesni koliko im Oliver Frljić nanosi štete.....

Nema veze.... Kazat će im se samo..... Kad bude prekasno da se kaju.....

Tko je glasao

Ovo ni izdaleka

nije bilo ono glavno o čemu sam htjela pisati, no - o tome sutra. :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci