Tagovi

Nametanje moralnih vrijednosti

Ima jedna tema koju privatno i javno izbjegavam, a to je moral i pravila ponašanja koji iz njega proizlaze. Jedan od glavnih problema kod njega je to što moralno nije čvrsto definirano i mijenja se i dijakronijski i sinkronijski, od vremena do vremena, od jedne ljudske zajednice do druge, kao i od pojedinca do pojedinca. Često se događa da su sve „sukobljene“ strane u pravu, iako su im stajališta potpuno različita. Uzmimo, za našu kulturu drastičan, primjer da se nađete u nekoj primitivnoj plemenskoj zajednici na večeri i prenoćištu te da vam glava obitelji pošalje svoju kćer u krevet u znak dobrodošlice i osobite počasti. Naći ćete se u veoma neugodnoj situaciji ako odbijete poklon, glava familije će biti uvrijeđen, djevojka posramljena, a pleme će vas zbog toga vjerojatno proglasiti nemoralnim. Usporedite to s onim što bi vam se desilo u većini naših krajeva ako biste samo malo više bacili oko na ženski dio familije. Ne da biste ostali bez prenoćišta, nego možda i bez glave, a brkati padre padrone bio bi označen kao zaštitnik ćudoređa i kao takav slavljen u mjestu. Čak bi mu i sudac našao to kao olakotnu okolnost i razlog za smanjenu ubrojivost. U boljem slučaju, ako preživite, kao nemoralnoj osobi vrata te kuće bila bi vam zauvijek zatvorena. Što je, dakle, moral te tko i kako određuje što je moralno, a što nije?

Pročeprkao sam malo internetom i našao jednu definiciju morala u Wikipediji pa je prenosim od riječi do riječi: „Moral (ćudoređe, ćudorednost) u najširem je smislu oblik društvene svijesti, skup nepisanih pravila, običaja, navika i normi koji su prihvaćeni u životu neke zajednice. Moral određuje kako ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvaćaju te principe kao dolične i podvrgavaju im se, na taj način regulirajući međuljudske odnose. Moralna pravila nisu apsolutno važeća, već se razlikuju i vremenski i prostorno. Utoliko je pojam morala blizak pojmu etosa.
Za razliku od pozitivnih zakona, moralna pravila - kada su prekršena - ne donose političke ili ekonomske sankcije. Kao sankcije nemoralnog ponašanja javljaju se grižnja savjesti, prijekor ili bojkot okoline.“

Možda se netko od vas sjeća pokojne Silvane Novak. Nesretna žena je u trećem mjesecu trudnoće saznala da ima težak oblik leukemije. Doktori su preporučili pobačaj, no ona je to odbila i rodila sina. Za nju je bilo kasno i nakon dvije godine izgubila je tešku bitku. Iskreno sam cijenio njenu hrabrost i požrtvovnost, ali sam se istovremeno zapitao je li trebala poslušati doktore, i to iz više medicinskih, humanih i roditeljskih razloga. No, to je bila suverena majčinska odluka i mogu samo suosjećati sa njezinim sinom, suprugom i cijelom familijom.

Drugi slučaj, koji me zapravo naveo na pisanje ovog dnevnika dogodio se početkom ovoga mjeseca. Priču o tome je „Večernji list“ razvukao na prvih pet stranica, uz popratne komentare Tonča Huljića i velečasnoga Sudca, koji su u njoj našli i dokaz o postojanju Boga. Majka jednog djeteta od 13 godina iz prvoga braka našla je novu ljubav svoga života i odlučila novom suprugu podariti dijete. Priča bi bila sasvim obična da nije postojao jedan problem. Naime, ona je bolovala od rijetke bolesti krvnih žila u mozgu, kavernoma (džepovi ispunjeni krvlju koji se stvaraju na stjenkama krvnih žila, koji u svakom trenutku mogu prsnuti i izazvati izljev krvi u mozak). Već pri prvom porodu jedan od tih džepova je pukao, a ona je pukom srećom preživjela. Iako je znala da je druga trudnoća nedopustiva s medicinskog gledišta jer su šanse da preživi gotovo nikakve, svjesno je odlučila začeti i drugo dijete. U poodmakloj trudnoći desilo se ono najgore, izljev krvi u mozak i moždana smrt. Održavali su je u komi da bi nakon 65 dana dijete došlo na svijet, a majka i klinički umrla. Novinski je članak u meni izazvao niz dvojbi, pa i revolt, ali sam se na kraju složio sa svojom dragom prijateljicom, poznatom feministicom, koja kaže da žena ima pravo na slobodno donošenje odluke ma kakva ona bila, samo pod uvjetom da je ta odluka donesena bez ikakvih pritisaka bilo koga sa strane.

Ne znam je li u ovoj priči postojala moralna prisila sredine po kojoj žena nije prava žena ako čovjeku svoga života ne podari dijete, ali sam uvjeren da ovoliki prostor koji su ovom slučaju dali mediji sigurno čini vrstu prisile na sve žene koje se nalaze ili će se naći pred istim pitanjem. Prostor koji joj je posvetio „Večernji list“ gotovo je jednak onom koji je svojedobno u novinama bio posvećen vatrogascima stradalima na Kornatima. Pet prvih stranica! Iako sam za sebe dvojim da li bih čin ove žene okarakterizirao kao moralnu vrijednost ili moralni idiotizam, jer ne mogu a da ne razmišljam o dvoje djece koja su ostala bez majke, nije moje da osuđujem i da osporavam njezinu životnu odluku. No, neprihvatljivo mi je to što mediji tu ženu uzdižu na pijedestal kao heroinu te veličaju njezinu odluku kao vrhunsko moralno djelo. Pitam se utječu li mediji time na formiranje općedruštvenog stajališta kako je u pitanju ovakvih rizičnih trudnoća pobačaj nemoralan i kukavički, a žrtvovanje vlastitog života žene jedini moralan i hrabar potez te time i jedini društveno prihvatljiv? Liječnici u ovakvim situacijama život majke stavljaju ispred života nerođenog djeteta. Hoće li se žene koje bi same bile sklonije poslušati savjet liječnika lomiti pod pritiskom javnosti kako ne bi ispale sebične ili kukavice? Kladim se da nitko od novinara koji kao da uživaju iznoseći ovakve životne priče nema ni najmanju predodžbu kako se zapravo osjeća žena već samim tim što je uopće suočena s tako teškim pitanjem – pobačaj ili smrt. Nemam ni ja, no uvjeren sam da je svaka odluka o pobačaju, o čuvanju svog života, o spašavanju majke svojoj već rođenoj djeci, o spašavanju žene svom suprugu, o spašavanju djeteta svojim roditeljima u najmanju ruku jednako hrabra kao i odluka žene koju ovih dana veliča „Večernji list“. Pa zašto onda novine nikad, ali baš nikad ne pišu o tim „drugim“ ženama?

Svjestan sam da sam otvorio jednu veoma tešku temu, ali vjerujem kako ćemo uspjeti kulturno i argumentirano razgovarati, možda i pomoći ženama koje dođu pred sličnu, sudbonosnu odluku. Misao vodilja mi je bila kako bi žene ovako teške odluke morale donositi bez pritiska javnog mišljenja, te ako su dvije gore navedene žene heroine, isto su to i one koje su se odlučile na pobačaj. I za to je potrebna jednaka hrabrost, a u nekim sredinama možda i veća, pogotovo kada mediji ovako nameću moralne vrijednosti.

http://www.vecernji.hr/vijesti/rodila-nakon-65-dana-kome-mama-je-umrla-d...

Komentari

Tia san,

napisat dnevnik kao odgovor ili bolje rečeno proširenje ovog tvog, ali mi se jebeno ne da, pa ću malo iskomentirat.
Apropo nametanja moralnih vrijednosti, mišljenja sam da mediji to ne rade, oni samo teže senzacionalizmu, preuveličavanju i mjenjanju konteksta u po njima dobro "štivo". Nekidan je u onom smeću od lista tzv. "Slobodna" Dalmacija izašao članak o nekakvom Varanu u Metkoviću s naslovom "Godzila u Metkoviću"...jebate ni manje ni više nego Godzila??? Kao šatro svi su u jebenom strahu jer Varan kad te ugrize ima neke bakterije u ustima koje ti truju ranu pa te on prati par dana dok ne rikneš. Ne bi da žive u pustinji pa nema hitne u krugu od par tisuća milja. Već vidim sliku kako je Varan velićine Godzile izgriza cili Metković i lagano ih pušta da kao zombiji tumaraju okolo dok svi ne riknu, pa će ih lagano smazat. Onda će preć na Ploče, pa na Dubrovnik, a zatim će ako budemo imali sreće produžit u Crnu Goru pa nek se oni jebu s njim. Ne znam da li ih je itko obavjestio da je ljudski ugriz, zbog brojnih bakterija, opasniji od Varanovog i da baš zato u Indoneziji nema smrtnih sluačaja od strane Varana, ali bi možda zato trebalo uvesti zakon o nošenju brnjice za ljude, em da ne bi grizli sa smrtnim posljedicama , em ne bi mogli srat kontra vlasti na Markovom trgu (slučaj Kukuljica i ini). O pretrživanju okoline s policijskom termovizijom (Varan je jebeno hladni gušter, temperature kao okoliš) i građanima u strahu, te ostalim nebulozama zbog kojih bi novinar i izdavač zaslužili minimalno cipelarenje neću trošit riječi. Uglavnom za povratit.
Nego da kažem nešto na temu koje se dotakao Splica u ovom svom dnevnik i zašto je priča o Varanu povezana s njom. Igrom životnog puta ja sam dobro upoznat s gore spomenutim akterima, supruga znam od rođenja. I oni svi članci u Večernjem i ostalim šrot novinama su puni laži, poluistina, napuhivanja i totalnih pizdarija. Ne umanjujem važnost teme samog dnevnika o pravu žene na izbor, iako bi trebalo govoriti o i pravu ljudi (da, i nas muškaraca :)) na izbor (kojeg baš i nemamo) u svakodnevnom životu, ali život nas koji put vodi u nepoznato i koji put nismo svjesni rizika. Ne bih dalje o jednoj tužnoj priči , ali skoro sve ono što su tzv. novinari sročili možeš bacit u smeće.

Tko je glasao

Suprug

Niti ja nisam htio ići u privatnost ali sam ćuo svašta. Da je novinar htio pitati samo malo okolo, duboko bi se zamislio.
Ali smrdi mi žiro račun za uplate djetetu odnosno suprugu.
Pohvalno je što se drugi mediji nisu upecali. Izgleda da su se ipak malo raspitali:)

Tko je glasao

Nemoj hitrit.

Žiro račun je od majke, odnosno bake.

Tko je glasao

Ok onda

Ali bi mi ponos nalagao da kao otac, sa dvije ruke, dvije noge i malo više glasa skrbim o djetetu a ne tražim pomoć. Situacija je tragična ali baš zato radio bih i dvije smjene da to djete ima za život i zbog nje ne bih tražio milostinju.
Imam kćerku iz prvoga braka. Bio sam i bez posla ali za nju sam morao naći novce.
Ponos mi isto ne bi dopustio sa pričom ići u javnost. I ovaj razgovor između mene i tebe je zbog toga jer je diskusija završena.

Tko je glasao

Ja mislim da ovi tvoji

Ja mislim da ovi tvoji primjeri nemaju veze s moralom. Postoji nešto prije morala. A to je nagon. Nisu se te žene susrele s moralnim pitanjima nego s nagonom. Taj nagon je prevladao. O tome je nemoguće raspravljati. Jedino da imaš iskustvo tog nagona.

Tko je glasao
Tko je glasao
Tko je glasao

Hvala

Jako dobar tekst. Taman kada smo malo "zaglavinjali", dodao si dobar prilog.
Sama tema dnevnika je dosta kontroverzna, a mi smo je još proširili na još uvijek aktualna, ženska prava. Ako pogledate diskusiju na "Večernjem listu" biti će te ponosni na nivo razgovora u komentarima na ovaj dnevnik. Moram se reći da sam se plašio objaviti tekst baš zbog velike mogućnosti ružnih komentara. No, u preko 130 komentara nema ništa uvredljivo.
Hvala i nastavimo tako. Očito ima puno materijala za diskusiju.
U ovome tekstu sam pitao za pomoć suprugu i ona je potvrdila moje mišljenje. U slučaju bilo kakve zamjerke od nje, moje ženske polovine, duboko bi se razmislio da li ovaj tekst objaviti. Imamo puno pametnih članica i ne bih im se ovakvom pričom namjestio na nišan :)
Drago mi je što se i dosta kolega uključilo. Ima dosta različitih gledišta, što znači da smo još daleko od ravnopravnosti.
Zapravo taj strah ili stid koji sam osjećao pri pisanju jednoga "ženskoga teksta" (ja i da hoću, ne mogu biti majka) pokazuje put. Muškarci se trebaju više približiti ženama u borbi za ravnopravnost. Baš u fotografijama s protesta koji si poslao vidi se potpuni nedostatak muškaraca. Glupo je uspoređivati crnce i žene, ali dok se Marthinu Lutheru Kingu nisu pridružili bijelci u povorkama nije bilo šansi da se nešto učini.

Tko je glasao

Feministu nepogrešivo

Feministu nepogrešivo prepoznajem po jednoj važnoj osobini: ne diže se na zadnje noge, kad se priča o muškim privilegijama, seksizmu i jednakosti žena. Na pollitika.com ih mogu nabrojati na prste jedne ruke i sa svima njima se slažem i dijelim stavove i u većini drugih stvari o kojima se diskutira. Drago mi je da i ti pripadaš toj maloj, ali odabranoj ekipi osviještenih muškaraca.

nemesis

Tko je glasao

nemesis

Feministu nepogrešivo prepoznajem po jednoj važnoj osobini: ne diže se na zadnje noge

A kako prepoznaješ feministicu?

:) Ah, kako ne volim išta ograničavajuće po spolovima, odmah se... dignem na zadnje noge :))

Tko je glasao

A kako prepoznaješ

A kako prepoznaješ feministicu?

Isto tako :-) Komentar se odnosio na pojedinca, a ne na feministkinje/feministe općenito.

nemesis

Tko je glasao

@3103:Zvjezdano nebo nada

@3103:Zvjezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni
&

Feministu nepogrešivo prepoznajem po jednoj važnoj osobini: ne diže se na zadnje noge, kad se priča o muškim privilegijama, seksizmu i jednakosti žena.

...ne bih se trebao uplitati, ali mislim da udjeljuješ Splići ograničavajuću etiketu, čovjek je
načelni liberal, bez prefiksa ili sufiksa, nazora koji automatizmom pokriva pozitivni stav prema
ljudskim slobodama, tolerantnim prema svakom slobodnom osobnom izboru.
Mišljenja sam da upravo takvo ekskluzivističko poimanje feminističkih pokreta, nominalno
isključivanje iz općeg inzistiranja na poštivanju osobnih sloboda smeta razumjevanju
feminističkog pokreta. Nda, koliko pitanja bih postavio da je vremena.

Tko je glasao

Ljudska prava

Hvala indina. Svoje upise ovdje sam počeo o pravima Hrvata u Srbiji, Srba u Hrvatskoj, Bosanaca u Dalmacij, kačio se oko prava Palestinaca na državu, objašnjavao tko su pravi pederi... Tako je ovdje i slučaj sa ženama odnosno njihovim pravom na slobodno i suvereno odlučivanje o jako bitnim stvarima.
Ljudska prava i sloboda mišljenja (i govora, prvo bijaše riječ) su temelj za pravu demokraciju kojoj težim. I to je sav moj politički program i borba.
O feminizmu ne dovoljno znam ali mislim da je kao pokret jako podjeljen na više jakih grupacija koje su, opet, nedovoljno artikulirane pogotovo muškom rodu kojima je dosta ideja strano a ako se to pomješa sa još nekim ekstremnim idejama, bježimo od toga. Sjetimo se samo onih što su pucale u Andya Warhola koji je bio stvarno pravi feminista ali je pustio sebi neke extremne žene. Zato postoji i strah od naziva feminista jer žene muškom rodu dosta konfuzno predstavljaju svoje ideje a i puno muškaraca sve feministkinje stavlja u isti koš a la atentatorke na Warhola odnosno mrziteljice muškaraca što u najvećem broju slučaja nije istina.
To što je za mene rekla nenessis je kompliment ali ni sam ne mogu shvatiti pravo značenje riječi feminist.

Tko je glasao

ˇajde da pravimo bezkonfliktno društvo...

@splića, ne laje Canis lupus familiaris zbog sela nego zbog sebe.
U ovoj kratkoj prijepisci s Nemesis sam izrazio svoju iritiranost stavom
militantnog feminizma da ključne zasluge za sadašnje, po meni, dobro
stanje, uvjetno rečeno, ženskih ljudskih prava pripadaju jedino ženskom
aktivizmu.
Nigdje niti rječi o tihoj većini i generacijama dobro odgojenih muškaraca,
pribrajanje muške podrške emancipaciji žena feminističkom pokretu iako
je bjelodano da je ta podrška jedino i samo plod moralnog imperativa i
svijesti da smo samo skupa pripadnici/e ljudskog roda.
Meni se stvarno čini da (uz sva anatomska i psihološka ograničenja nje
i njega) postignuti balans ne treba remetiti, da mi i one danas i ovdje
imamo ljudska prava, prava na izbor.
Parcijalno inzistiranje na ozakonjenju dodatnih prava za jedne može
biti shvaćeno i kao zahtjev za nadljudskim pravima.
A za to nikome neće trebati predznanja o povjesti feminističkih pokreta.

Tko je glasao

Meni se stvarno čini da (uz

Meni se stvarno čini da (uz sva anatomska i psihološka ograničenja nje
i njega) postignuti balans ne treba remetiti, da mi i one danas i ovdje
imamo ljudska prava, prava na izbor.

Ovdje se može vidjeti i proučiti o kakvom "postignutom balansu" se radi i tko uživa ljudska prava, a pogotovu pravo na izbor. Ako tražiti promjenu takvog stanja znači "zahtjev za nadljudskim pravima", onda su kriteriji ljudskosti pali vrlo nisko.

nemesis

Tko je glasao

ovo mi se čini "niskim udarcem"

baš je zanimljivo kako to da feminizam ni mrvu nije ovdje uspio, a uspio je u raznim drugim segmentima života.
zlostavljanje je jedna vrlo ozbiljna tema
i daleko da se odnosi samo na fizičko
i daleko da se odnosi samo na muškarce

baš tu se feminizam treba odmaknuti od samozadovoljsta sobom i mahanjem ovim slikama
jer to neće pomoći u rješavanju problema (nije niti do sada)
koji je vrlo vrlo kompleksan i ozbiljan, a....
kulminirao je strahovitim scenama u Srebrenici
i šire za vrijeme rata koji je računao na
odgojene zlostavljače
koje su odgajali kod kuće
očevi
ali
i
majke

Tko je glasao

Segmentirani umovi

a....kulminirao je strahovitim scenama u Srebrenici i šire za vrijeme rata koji je računao na odgojene zlostavljače koje su odgajali kod kuće očevi ali i majke i škola, i mediji, i crkva, i politika. . .
Priča o rodnom zlostavljanju je samo dio malo šire priče o zlostavljanju društva u cjelini pa stoga i slijedom istog i svakog njegovog dijela. Stadioni a posebno rat su pravi obrasci na kojima se može vidjeti kako je lako manipulirati masama a to znači i jedinkama. I ta priprema ljuda da bude zlostavljač počinje od trenutka izlaska iz maternice. Društvo u cjelini izdašnije honorira rođenje muškog djeteta u odnosu na žensko i to traje od "Babilona" do danas i nema veze sa "civilizacijom" odn ima deklarativno. (vele Dalmoši kad se rodi kćer - rodilo se dite, a za sina vele ponosno - sin!) I zakaj je to tako u društvu općenito znanost nema odgovora jer ta znanost o čovjeku nezna "ništa"! Odnosno ako zna neka obznani tehniku masovnog ispiranja mozga i segmentiranja uma. Taj segmentirani um u stanju je prepoznati password za akciju i nakon tisuću godina. I kad se govori o zlostavljanju onda je to priča sistema i to najprije i povrh svega - globalno, znači ciljana manipulacija koja ima za cilj uspostavu kontrole nad životom čovjeka radi koristi odabranih i čuvanja "sv grala"! Zato Big Brother, zato hologram, zato matrix - jer iz toga "netko" konkretan izvlači opipljivu korist. U tom ljudskom softweru ženi je namijenjena posebna uloga i to nikakav feminizam neće nikada promijeniti posebno ne društveni sustav kapitalizma (koji je sam po sebi zlostavljački) i njegova sjenka - demokracija. Naravno, to ne znači da se sa tim stanjem treba miriti ali treba voditi računa da i ovdje igra načelo - Problem - Reakcija - Rješenje.

Tko je glasao

bormeč si ljutito odgovorila,

bormeč si ljutito odgovorila, kao da sam ja osobno pristupao
tom nasilju nad ženama.
Iza navedenih brojki skrivena su imena nasilnika te, vjeruj,
nazdravit ću kad god čujem ili pročitam da je bilo koji od njih
primjereno kažnjen. Makar poslije morao na liječenje od
trovanja alkoholom.

Tko je glasao

mislim da je stav prema

mislim da je stav prema ravnopravnosti spolova, kao i mnogi drugi stavovi vrlo vezan na okolinu u kojoj se kreces..

ako je u toj okolini manje "nekih" problema onda se pravimo da ih ne vidimo, ili cak tvrdimo kako ne postoje..

problem je u nasoj percepciji svijeta. Ona bazna je : Ona gdje smo mi u sredistu..

Ponekad zaboravljamo da je svijet puno puno veci. Da je krug u kojem se krecemo klasno, rasno, statusno slican... i da gledajuci njeg ane mozemo sagledati cjelinu..

Posto vjerujem kako nitko od sugovornika ne smatra da ne treba biti ravnopravnosti spolova, predlazem da razmislimo o onim krugovima ljudi koje ne srecemo, koje rijetko vidamo.. o kojima tek ponekad citamo (u crnim kronikama) jer i oni su dio svijeta koji nas okruzuje. Ako ga u svom zivotu rijetko srecemo, ne znaci da nije jako prisutan u nekim drugim krugovima..

Nemesis, o feminizmu.. danasnjem, rado bih nesto procitala. Mislim da nikom od nas nije jasno cemu sluzi takav pokret danas, koju metarmorfozu je dozivio, i za sto se on danas bori .. danasnju ideologiju feminizma.. Ako moze neki dnevnik?
Sigurno ima neki razlog zasto ti inzistiras na feminizmu, a ne na ravnopravnosti spolova, kao vecina drugih..

Sto se mene osobno tice, nemam nikakvo misljenje o feminizmu danas.. nemam pojma ni za sto se bori ni koje su mu aktivnosti.. Mislim da je kod vecine tako.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne kužim link

opsobno nemam ništa s feminizmom, pogotovo radikalnim
radikalizmi često izazovu suprotno
ali danas je neko drugo vrijeme

kod nas je pitanje diskriminacije bilo koga do isključivosti na granici kako je to u totalitarizmima
diskriminiran je bilo tko tko je zapravo pristojniji, stručniji, vrjedniji, širih nazora, stariji, slabiji..... među nabrojanima se nalaze i žene i muškarci....na neki način vlada svojevrsni kanibalizam u rukavicama, neki ga već nazivaju fašizmom

druga svar je pomalo groteskni opis muškaraca u smislu machoa kojeg ovdje malko šaljivo dotičemo a koji služi pokušaju održavanja kulture što je dozvoljeno a što ne ženama, zapravo zajednica žene gura u prve redove diskriminiranih po nekom nepisanom pravilu da žena (majka) ne moža u konačnici biti toliko frustrirana ako je marginalizirana ili nezaposlena. Oko ovoga ima dosta za razvoj teme zlostavljanja, ali to nije tema dnevnika

mislim da feminizam treba smatrati sada prošlim svršenim vremenom - mi svi jesmo ravnopravni po Ustavu i stvarnim sposobnostima. Isto neke žene uopće ne vole kućne poslove, neki muškarci su ludi za kuhanjem, peglanjem. Jedan naš veliki umjetnik mi je rekao da mu je strašno seksi kada supruzi pegla gaće :)

Za mene je misterija kako se ovoliko dugo vuče da kao u svim drugim profesijama i u politici žene nisu prešle više od polovice.

možda zato jer se radi o mafijaškim pravilima.

Tko je glasao

ovaj

Jedan naš veliki umjetnik mi je rekao da mu je strašno seksi kada supruzi pegla gaće :)

Pretpostavljam da supruga ipak izađe ih njih prije peglanja :)

Tko je glasao

Vidi šta su ti uradili od

Vidi šta su ti uradili od dnevnika, Splićo :-)

http://www.youtube.com/watch?v=Cqg3kcwAgso

ili u domaćoj varijanti

http://www.youtube.com/watch?v=2teJj7vNaQw

nemesis

Tko je glasao

Mišljenja sam da upravo takvo

Mišljenja sam da upravo takvo ekskluzivističko poimanje feminističkih pokreta, nominalno
isključivanje iz općeg inzistiranja na poštivanju osobnih sloboda smeta razumjevanju
feminističkog pokreta.

Bilo bi dobro da nečim potkrijepiš ove izraze. Moram priznati da mi nije poznat takav feminizam ili barem ja ne zastupam takva stajališta. Možda misliš na senzacionalističko i ignorantsko prikazivanje feminizma po kojekakvim tabloidima. A što se tiče tvog stava da sam Spliću "etiketirala", ne znam zašto te to brine. Što se mene tiče ta mu je "etiketa" veeeeliki plus. Na žalost, kad bi se on i javno deklarirao feministom, vjerojatno bi se mnogi muškarci od njega ogradili ili ga pokušali "prijateljski" uvjeriti da mu je to "ograničavajuće" i možda čak potencijalno štetno. Neki bi ga čak i zafrkavali, kao @Golgota. Ipak, mislim da evolucija radi za feministički osviještene muškarce, a protiv "neandartalaca".

nemesis

Tko je glasao

Ne želim biti mutivoda,

Ne želim biti mutivoda, upravo sam mislio da ću biti konstruktivan.
Liberalizam kojim se deklarirao domaćin dnevnika mi se učinio dovoljno
sveobuhvatnim zajedničkim nazivnikom pod kojim se i problemi rodnih
sloboda mogu zadovoljavajuće i samorazumljivo pokrivati.
Osobno, rodno odvajanje u promišljanju o slobodama čini mi se štetnim
u najmanju ruku poput pseudozastupanja raznih kategorija zaposlenih
od strane raznih *sindikalnih* središnjica (slikovito).
Uostalom, radi se o ljudskom pravu na svekoliku slobodu, svako usitnjavanje
pojma kao takvog po meni pridonosi mogućnosti manipulacija, moćnika i
moćnica, mogućnost antagonizacije različitih kategorija stanovništva kada
to ustreba.
Može ti se učiniti navno, možda autistično, ali meni se pojam feminizma čini
već anakronim, postigle ste već takav napredak (bar u Evropi) da mislim
da je vrijeme da pristup stvari podignete na tu višu razinu koju spominjem.
A to govorim kao jedini pripadnik muškog roda u obitelji koji želi to najbolje
svojim kćerima. (znam, zvuči to kao alibizam tipa ...ma nisam rasist....eto
imam jednog prijatelja crnca)

Etiketa kao pojam je vrijednostno neutralan, meni nema pejorativni
prizvuk.

Tko je glasao

Odgovorit ču i tebi @indian i

Odgovorit ču i tebi @indian i @3103, zato jer oboje izjavljujete da feminizam smatrate anakronizmom, odnosno, prošlim svršenim vremenom. Mislim da je to olako zaključivanje i da je više plod nepoznavanja feminizma (ni teorije ni prakse ni povijesti), nego vaših predrasuda (poznajemo se i vrlo se dobro razumijemo i slažemo u mnogo stvari). Činjenica je da se u današnje vrijeme gotovo nitko tko drži do sebe ne usuđuje javno zastupati teze o manjoj vrijednosti žena, našoj animalnoj prirodi itd., na kojima su u XIX st. zasnovane društvene znanosti sociologija i psihologija, U svakom slučaju to imamo zahvaliti ženskom pokretu i njegovoj teoriji - feminizmu. Međutim, slučaj o kojem govori ovaj dnevnik dokazuje da takvo mišljenje nije nestalo i da prakse koje ga promoviraju i dalje postoje. I dok god je tako, postoji potreba i za feminizmom i za ženskim pokretom. Štoviše, to je od svih revolucionarnih pokreta iz povijesti danas u svakom pogledu najrelevantniji i najprogresivniji (u smislu konkretnih učinaka na promjenu društvenih odnosa) pokret. A da korpus znanja kojeg je feministički pokret iznjedrio i trajno njime unaprijedio i znanost i politiku i pravo i kulturu općenito, ni ne spominjem. Društva koja žele napredak u slobodi i blagostanje ne mogu si priuštiti luksuz proglašavanja feminizma anakronim. Ni jedna praksa koja je usmjerena protiv statusa quo društvene nejednakosti (za koju upravo zahvaljujući feminizmu danas imamo znanstveno verificiranu potvrdu da je glavna prepreka prosperitetu ljudskog roda), a koja drži do sebe ne može isključivati feminzam i njegov doprinos. A borba žena za zbiljsku jednakost, dostojanstvo i svakodnevno preživljavanje je još daleko od završene.

nemesis

Tko je glasao

Feminizam je napravio svoje kod nas

Imao je u povijesti i velike greške od kojih su na kraju same feministkinje odustajale, največa je bila ona o slobodi žene jedino ako je slobodna od majčinstva čega je glavni idejni vođa Simone Signore..
Od vremena Margaret Jursenar prve žena koja je ušla u francusku akademiju nauka do danas, zahvaljujući tom pokretu, stvar se okrenula potpuno. Nema jednog dijela znanosti gdje žene nisu podjednako, često i većim dijelom uključene (liječnice, pravnice, profesorice svih znanosti, arhitektice, inžinjerke građevine, strojarstva, elektrotehnike, kemije, ekonomistice, o vladanju društvenim znanostima da ne govorim...) Još samo kod nas na Balkanu, slabo su zastupljene u politici. U bivšoj Jugi dobivaju pravo glasa daleko prije nego li žene u jednoj naprednoj Švicarskoj ili Irskoj i raznim drugim zemljama.

Feminizam ima jedno široko područje danas gdje jako treba okrenuti pažnju a to su zemlje arapskog svijeta.
Kod nas, osim u politici koja je po svemu bitak sam po sebi, skoro da bi se moglo govoriti o potrebi zaštite muškog roda bez obzira na vanjske manifestacije po kojima sve izgleda obrnuto.
Prirodno pravo svakog čovjeka je njegova sloboda i to da se za tu slobodu bori (margaret Jursenar). To se odnosi na sve ljude.
Tako mislim da su na primjer očevi u slučaju rastave vrlo često zakinuti po pitanju prava očinstva. Oni se tu i te kako trebaju izboriti.

Mislim da nama definitivno nedostaje žena u politici kao i na glavnim mjestima javnih poduzeća... općenito ih ima manje na tim mjestima. Ali ni žene nisu cijepljene od hapanja, tako da sam spol ne znači osiguranje od takvog odnosa prema gospodarskoj politici, ali želim vjerovati da su tu intuitivno normalnijeg pristupa.
Obzirom da u tom dijelu nije bilo ni za mrvu pomaka od kada feminizam jest na sceni, čini mi se da ovo nije pitanje feminizma, nego pitanje namjernog izostanka kvota. Tako da izgleda da on neće ništa napraviti nego će opet tu napraviti poglavlje 23. kao i u pogledu nacionalnih manjina.
Žao mi je, ali se tu nikako ne mogu složiti s tobom bez obzira što manje poznajem povijest tog pokreta. Mislim da mu to nije nikada bila bit. Bila mu je bit osvještavanje ljudi. To je dobrim dijelom napravio.

Vjerovatno i u raznim zemljama EU nije jednak odnos prema ženi u malim sredinama. Neke zemlje ala Irska i Poljska imaju daleko teže probleme nego li je naša hrbra macho skupina imala u pokušaju očuvanja časti domaćice :)

Tko je glasao

Zakinuti očevi

I sam spadam u tu kategoriju i imam grozno iskustvo. Sa majkom moje kćerke iz prvog braka i našim socijalnim već se 6 godina tužim. U slučaju otmice djeteta su na mojoj strani a u drugim je jedna podružnica stala na majčinu stranu. Čak su i podigli besmislenu kaznenu prijavu protiv mene koju je DORH i sutkinja odbacili ali sam im ja predočio neke grozne stvari i očekujem kaznene prijave DORHa protiv više osoba, među njima ima i ljudi iz socijalnog. Neke su već,mislim, digli . Ako neće, ja ću i to ne zbog sebe nego zbog drugih sličnih slučajeva.Dijete je protiv moje volje odvedeno u drugu državu (BIH)što se smatra otmicom djeteta po Haškoj konvenciji, uz pravnu pomoć jedne podružnice socijalnoga. Da bi to opravdali išli su na mene ali su se malo puno zeznuli. Ako je podignuta lažna kaznena prijava, što je dokazano i tužiteljica je povukla tužbu onda je napravio kazneno djelo onaj tko ju je podigao.
Za to vrijeme sam "snimio" cijeli sistem i vidio u kakvoj neravnopravnoj su poziciji očevi. Ne smijem još pričati o svemu ali kada mi moja kćerka dozvoli (ubrzo će i ona napuniti 18 godina) a i viditi ću što će se desiti po sudovima, vjerojatno ću baš zbog očeva sa kojima se sistem užasno poigrava izaći u javnost.
. Za sada sam postigao nešto što ne vjerujem da je neki otac postigao ali su nanijeli ogromnu nepravdu mojoj kćerci pa meni i ništa, ama baš ništa nije urađeno za dobrobit djeteta.
Dobar dio života sam se suočavao sa misli (u Beogradu) da su Hrvati ustašoidni. Tu debilnu tezu sam tisuću puta rušio. Onda sam pobjegao u Hrvatsku gdje su svi Srbi bili četnici. Hm, Splićo, ako prva teza nije točna onda niti druga ne može biti.
Slično je i u ovom muško ženskom razmišljanju. Iz moga slučaja dosta očeva kaže kako su muškarci diskriminirani. U ovom slučaju jesu ali u puno više situacija je žena još diskriminirana. Samo otvoreno gledajući i razmišljajući možemo doći do tih kriznih problema i rješavati ih. To i ja pokušavam raditi.

Tko je glasao

taj tvoj slučaj je nažalost prečesti

odvija se po nekom uhodanom
često se zloupotrebljavaju "borbe za ženska prava"
znam da se i prikupljju dosjei i razni dokumenti samo da bi se izvrtale činjenice
dosta znam slučajeva kao što je tvoj
i to je jako teško
djeci se nanosi najveća šteta

feminizam treba preći u neki novi oblik:
SOLIDARNOST

a ovo tema Srbi-Hrvati ilitiga čistokrvni Četnici-Ustaše, treba samo postaviti kroz pogled na materjalnu korist.
kako u društvima tako i u obiteljima

Tu tek imaju što raditi zaštitari ljudskih prava

Tko je glasao

Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoir

Tko je glasao

@3103 Na žalost, ne slažem se

@3103

Na žalost, ne slažem se s ni jednim dijelom tvojeg komentara. Između mojeg razumijevanja i feminizma i položaja žena u društvu i odnosa između države, muškaraca i žena i književnosti i malim i velikim sredinama i situaciji žena u Irskoj i Poljskoj i skrbništvu nad djecom i arapskom svijetu kao području feminizma i ženama u politici i ovog koje si ti iznijela, nema dodirnih točaka. Zato bi daljnja rasprava o tome bila bespredmetna.

ps

O biologiji kao ženskoj sudbini nije govorila glumica Simone Signoret, nego filozofkinja i književnica Simone de Beauvoir, a dalje razradila Shulamith Firestone

nemesis

Tko je glasao

ako ja ne razumijem

onda taj pokret malo tko razumije
a to nije tako
i ne pišem uopće sa stanovišta poznavatelja (ovaj lapsus je samo lapsus, dozvoli da toliko ipak znam :))
nego iz života poznavanja različitih sredina

ajmo ovako iz praktičnog života:

malko pratim okolo mlade ljude
i upratim da se ženska djeca i mlade žene
smalaze kao ribe u vodi
u odnosu na "naše vrijeme"
mlade dame su daleko slobodnijih shvaćanja
zainteresirane za rad i napredak

kod muške mlade populacije tog je u znatno manjem omjeru
radi se o grubim, većinskim procjenama
dok pratim odrastanje svoje djece različitog spola i njihovih društava
(mijenjali smo i kvart ali nije bilo drugačijeg iskustva iako je kvart ovaj sada noviji i ljudi imućniji, ne žive 3 ili 4 generacije u istom stanu....)
kod muške djece primjećujem u znatnoj mjeri sindrom koji zovem
"zavlačenje glave u kompjutorske igrice (pijesak)"

nisam stručnjak pa ne bih dalje
samo prepoznajem da nešto nije u redu.

Tko je glasao

Sto to govori o necijem

Sto to govori o necijem znanju, ako to znanje onemogucuje daljnju raspravu?

Tko je glasao

Da ne ulaziš u rasprave o

Da ne ulaziš u rasprave o temama o kojima tvoji sugovornici ne znaju ništa ili vrlo malo. Radije s njima razgovaraš o onom što vam je od zajedničkog interesa ili o čemu želite jedno od drugog nešto naučiti.

nemesis

Tko je glasao

Kako je moguce da osoba koja

Kako je moguce da osoba koja tvrdi da ima znanje, dominaciju pokazuje iskljucivo u faktografiji, dok u svemu ostalome umjesto da daje odgovore, produbljuje jaz i zato se mora povuci iz rasprave?

Iskustveno govoreci, autoriteti su upravo autoriteti jer barataju nekom temom tako dobro da istu problematiku mogu pribliziti bez prevelikog problema svakom prosjecno informiranom pojedincu, kao i strucnjaku u polju. Oni drugi se pak samo kite titulama te iste koriste kako branu izmedju mozebitne nesadrzajnosti i mogucnosti da se ista jednostavno prokaze.

Tko je glasao

Uopće ne vidim da je bilo tko

Uopće ne vidim da je bilo tko iskazao želju raspravljati o feminizmu. Razni su iznosili svoje stavove, uvjerenja i razmišljanja. U jednom trenutku je postalo jasno da su neki od tih stavova disparatni i da ne postoji zajednička baza znanja od koje bi se moglo dalje krenuti u raspravu. A priznat ćeš da pollitika.com ipak nije on-line education site, nego mjesto gdje se kroz raspravu formira mišljenje i to upravo o stvarima o kojima su informacije, činjenice i znanje većini ili svima dostupne i poznate. Feminizam nije jedna od tih stvari pa rasprava nema smisla (osim za one koji misle da kao i o nogometu, i o feminizmu sve znaju). Što se tiče "približavanje feminističke problematike", priznajem da nisam autoritet na polju peglanja gaća :-)

nemesis

Tko je glasao

Uopće ne vidim da je bilo tko

Uopće ne vidim da je bilo tko iskazao želju raspravljati o feminizmu.

Hmh. Mislio sam da je cijela rasprava upravo o ulozi zene u drustvu, iliti feministicka tema.

Tko je glasao
Tko je glasao

Jovana Papan

Jedna ugledna blogerica koja ima potpuno suprotno mišljenje. U nekim primjerima kaže da su muškarcima ugrožena prava. Recimo navodi istraživanje raka dojke i raka prostate koje je dosta zanemareno prema prvom. Bez obzira na feminizam ima jako dobar blog sa puno interesantnih tema.Ovo mi je poslao jedan prijatelj iz Beograda nakon što je pročitao moj dnevnik:
http://www.nspm.rs/kulturna-politika/da-li-je-maco-konacno-mrtav-q.html

Tko je glasao

našoj animalnoj prirodi itd.,

našoj animalnoj prirodi itd., na kojima su u XIX st. zasnovane društvene znanosti sociologija i psihologija, U svakom slučaju to imamo zahvaliti ženskom pokretu i njegovoj teoriji - feminizmu.

Nasa priroda jeste animalna. Ako pak feminizam predstavlja kompleks etiketiranja svih neistomisljenika, onda ga osobno dozivljavam kao tipicni fasisticki pokret koji se istina podudara sa mnogim izjava doticne autorice kako bi sada zene trebale isfurati nekakvu vendetu za prosla stoljeca "tlacenja" muskog svijeta i tome slicno.

Naravno, znam podosta suvislih feministkinja, tako da mi je jasno kako visok stupanj indoktrinacje koje osiguravaju velike teorije sluze kao jos jedan prigodni paravan, nesto tipa Biblija, Kuran, Marxizam i tome slicno za razne frustrirane pojave u drustvu koje nisu spremne suociti se sa svojim problemima, vec mantraju na svoju svetu knjigu i cekaju dan kada ce se obracunati sa nevjernicima.

Katastrofa, ukratko.

Zato sam ipak skloniji onim glavama novog doba koji razvijene hermeticke sustave bacaju u kos (gdje im je i mjesto), te otvorenih nazora ulaze u komunikacijski proces utemeljen na otvorenostojnosti svake misli i premise.

Tko je glasao

Zar i ti "sestro brute-a"

Šmrc, šmrc...

Tko je glasao

Cim covjek odvoji promatranje

Cim covjek odvoji promatranje morala na promatranje samog fenomena morala odnosno morala kao pojave, od samih propitkivanja je li nesto u skladu sa moralnim normama ili nije vec se moze bolje osjecati.
Ljudi najcesce brkaju ova dva promatranja morala i skacu s prvog na drugi i obrnuto.
Uglavnom se kuka kako se ljudi moralno ne ponasaju i onda se ndue neka videnja koja se smatraju nemoralna.
To je potpuno isprazno i nepotrebno.
Vaznije je promatrati sto uopce moral i moralno ponasanje znaci u drustvu (bez ikakvog moraliziranja).
Ocigledno je da moral malo znaci, no kako se onda ljudi ponasaju.
Medutim, i kriminalci (recimo da mi je pticica spnula da se najcece njih propitkuje) imaju odredeni moral kojega mozemo promatrati kao pojavu i to potpuno ravnopravno bilo kojem drugom moralu (dakako uz napomenu da se radi o kriminalnom moralu).

Tko je glasao

moral I/ ILI pravila ponašanja

u maniri vesele ironije, @zaphod je jednom rečenicom opisao stvarnost toga o čemu pričaš:
Je li tebi jasno kako bi izgledalo da nekolicina muškaraca dvori damu u Baškoj Vodi? Nikako tu sramotu nismo htjeli priuštiti više nego ljubaznim domaćinima.
http://pollitika.com/kako-mi-je-bilo-u-baskoj-vodi#comment-307510
time je rekao na prvi pogled sve
ali
taj princip nije vezan samo za macho stil koji se vezuje uz klasičan žensko/muški svijet
on je princip moći u ovakvom društvu na brdovitom Balkanu
i poneka žena koja dse uspinje do svog položaja neke šefice ili direktorice, brižno će paziti da ona ne bude nikad u ulozi sluge, da ne bude viđena u poslovima čišćenja, prostiranja rublja,, nabavke i slično, tim više što je sredina manja.
To je zapravo u stvarnosti oznaka manjka moći. Tko stvarnu ima moć, odnosno posjeduje znanje i vještinu, taj ne pati od estetskog doživljaja koji ostavlja na okolinu. Ali takvi su u manjini uspjeli prodrijeti baš i upravo zbog toga što sredina, ta mainstream ubibože kultura, uzdiže "uspješnike".
Tako nam cijala zbirka balkanskih macho moćnika ima "moć"

Tko je glasao

White riot

Kada sam čuo taj singl "The Clasha" mislio sam na , prvo slušanje, da se radi o nekom nazi punk bandu. Preslušavši cijeli album shvatio sam poruku autora. Crnci nikada neće ostvariti svoja prava dok se bijelci ne pobune. Na tome albumu se desila i divna sublimacija crne i bijele glazbe "Police and thives".
http://www.youtube.com/watch?v=iQXgfD0UKIY
Brzo je to shvatio i Bob Marley i napravio Punky reggae party". New wave. New brave.
http://www.youtube.com/watch?v=5ZAOiFBvF6M
Moja prva politička angažiranja su bili u borbi ptotiv aperhejda, free Nelson Mendela itd. Vjerojatno je veliki uticaj na to imala i muzika koju sam slušao ali i svijest da su svi ljudi jednaki.
Doživili smo da imamo predsjednika Amerike crnca (između žene i crnca izabrali su drugu mogućnost:))). Na ženu ćemo se još načekati.
Ironija i apsurd je da mi imamo premijerku ali ona je samo zapisničarka koju narod nikada ne bi izabrao legalno na to mjesto i to je korak u natrag za ženska prava.
Poanta je da muškarci moraju ustati za ženska prava kako bi došlo do moralne i etičke jednakosti.
Ova priča sa mojom suprugom djeluje zbunjujuće ali si je sama kriva:) Ispričala je ekipi kako je nesvjesno blamiram kada prolaznicima u 14 ili 15h viknem kako ručam i posljie nju svi čudno gledaju. Moji susjedi , svi, ručaju u 12.00h. Kada žena u to vrijeme ne bi iznjela jelo na stol bila bi velika sramota. Viditjeti dvije žene same na kavi (sem poslije mise) je u startu moralno diskreditirajuće. Da nisu izašle malo se ispričati? Ma ajde. Traže ku... Mi živimo kao i u gradu i normalno dijelimo poslove. Peglanje posteljine je moje a komplicirano njeno, za primjer. Tako je i kod ostalih stvari. Samo što je njoj lakše da to ova mala zajednica ne zna i poštedi je podrugljivih komentara. U tom smislu je, u šali, rekla zaphodu, nemoj slučajno da netko vidi da sami uzimate piće.
A o gostima što reći. Sve je bilo čisto poslije njih kao da je ona to očistila (čistim i ja ali je to haklavije od nje).
E sada moj zaphod, nemo pričati o istim pravima žena, niti približnim kada u ovom mjestu žene nemaju niti pravo same izlaska. Sem u crkvu. A Baška Voda nije izuzetak u Hrvatskoj, većina mjesta je slična. U gradovima je situacija sigurno bolja ali kada znamo koliki procenat žena je došao iz ovakvih sredina i kakav mentalni teret nose iz rodnih domova sigurno smo još miljama daleko od ravnopravnosti.

Tko je glasao

U Istri su muškarci drukčiji

E sada moj zaphod, nemo pričati o istim pravima žena, niti približnim kada u ovom mjestu žene nemaju niti pravo same izlaska. Sem u crkvu

Tko je glasao

Veliki plus za m(j)uzu

Iz Splita sam, a živim u Zagrebu koji je velegrad u kulturološkom smislu u odnosu na Split. Jednom davno, prije 22 godine život me nanio u Filip Jakov jedno godinu dana.

Točno znam o čemu pričaš kao i to da kroz tu benignu šaljivu i normalnu zgodu @zaphod u maniri pisca humoreski kaže: kad smo vidjeli da se supruga izmorila iznoseći nam pivo....nije napisao: kad smo vidjeli da se @splića umorio... ili dosadilo nam je tražiti otvarač za boce..... što je vjerovatnije bilo u stvarnosti..... ministar Zaphod namjerno ili ne, na duhoviti način oslikava stanje svijesti i očekivanja.
A onom rečenicom koju gore citiram, @zaphod oslikava mentalitet male sredine koji ti u ovom komentaru pojašnjavaš.

Daleko smo još od rezultata koji će izići na vidjelo. Ti rezultati će neminovno tražiti odvažnost i stvarne sposobnosti, mijenjanje uhodanih pola stoljeća raznih navika.
Kosor je tu iz dva raloga. Prvi kao žena na tako važnom mjestu prikriva drastično veliku navadu politike kao muškog posla, a drugo, važnije, tu je zbog očuvavanja polastoljetnie tradicije jer sama je daleko od stvarnih sposobnosti koje da je imala bi pomela 2/3. Sada jasno da je broš metle bio i ostao nakit, a da je serija sapunica raznih afera ostala na nivou sapunica. Glavni igrači nisu niti dotaknuti.

Male sredine pak imaju veliki potencijal. Više od pola stoljeća traje zapuštanje manjih gradova i mjesta što rezultira pojačavanjem tog izobličenog odnosa prema ženama koji nije tradicionalan nego je baš retardirao. Od rata je krenulo donekle oživljavanje manjih sredina.
Reklo bi se: stvar je na vama.

Tko je glasao

Rude boy (za 3103)

Fantastičan poludokumentarni film o "The Clashu". Šaljem ti jedan odličan dio. Pokušajte preko you tuba spojiti cijeli ili ga skinuti. Morati ću i ja doći do toga uradka koji je perfektno oslikao jedno vrijeme U tome momku koji prati band i pokušava shvatiti svijet, vidio sam sebe u to vrijeme. Tu je i insert iz legendarnoga koncerta u High Parku pred preko 100 000 i urlik "White riot". I dan danas se naježim, skočio bih i mijenjao ovaj svijet.
http://www.youtube.com/watch?v=nLZf7_O-644
Film sam gledao, sa 16 godina, 1979 na FESTu. To je organizatorima bio ogroman zajeb. Posjetitelji su većinom bili šminkerska elita. Nas malo je znalo što će se desiti. Sa prvim taktovima prve pjesme par stotina punkera je skočila i nastao je kaos. Redara nije bilo sem dvojice- trojice učtivih tipova koji trčkarali i molili ekipu da stane. Par puta su prekidali predstavu i nekako smo film odgledali do kraja ali bez par stotina šokiranih ljudi koji su napustili salu. Ha, ha. Kada Joa Strummera ovaj momak upita što mu na majici znači "Brigade Rose", Joe odgovara " some Italien pizzeria"
11.5.2011. sam zatajio. Bila je 30 godišnjica smrti Boba Marleya. Htio sam im posvetiti jedan duži tekst. Ova pjesma je tribute obojici. Joe Strummer pjeva Marleyevu pjesmu. Sada kada sam čuo uvodne riječi koje govori na ivici suza i meni su krenule.
"People can change everything what wanted in the world. It is time to back humanity in the centar of the ring. Without people we are nothing".
http://www.youtube.com/watch?v=F10tP5HIpaA
Dva moje idola, počivali u miru Božjem. Moj je dnevnik pa si valjda mogu dopustiti malo skretanje sa ove teške teme. Zamoli bih vas da pogledate oba priloga.

Tko je glasao

Kružni tok

Ne da možeš skretati, možeš slobodno ostati u kružnom toku.

Tko je glasao

pizzeria :)

to je zanimljivo vrijeme.
(još treba dodati i kinesku kulturnu revoluciju)

na žalost neki virus trojan Cryptus mi je (za sada) onemogućio zvuk

U Zagrbu imamo profu sa PMF, predaje vjerovatnost na matematici, Sarapa, koji je veliki Marlyev fan i stalno ga svira po negdje u živo, koncertići u klubovima....
zanimljivo e kako današnji dvadesetogodišnjaci prihvaćaju potpuno tu glazbu kao svježu (Clash,, Strenglerse, Tolking Headse, Toma Waitsa.....)
i to su je sami otkrili

Tko je glasao

tijek toka svijesti...

Pošto mi je bitno da me se točno shvati u ovom slučaju - ja ću dati još par pojašnjenja :) (iako sam već dosadan)... jer svoju svijest i očekivanja jednostavno ne vidim u opisu.

Dakle - to je bila prva večer - i svi okupljeni su bili "deklarirani pollitičari" osim splićine supruge. Bili smo kod njih u stanu. Svi smo bili gosti. Splićo je bio s nama i pričao.

Da smo bili gosti kod neke pollitičarke (pri čemu bi uloge tada bile zamijenjene - ONA bi sjedila s nama i pričala) (i ako je u braku, vez, čemugod), tada bih napisao "kad smo vidjeli da se ženskonikčin suprug izmorio noseći nam pive..." :)

Hoću reći - tema - manje sredine, muško-ženski odnosi i sl. je dobra; ali ovdje su jednostavno "promašeni" sudionici. Mislim da se niti domaćini niti gosti ne uklapaju baš u taj stereotip "muškarci u krčmi, žene u crkvi".

p.s. Ova teza da su muško-ženski odnosi, tj. položaj žena "pao" u zadnje vrijeme nalazim sad već u nekoliko dnevnika ovdje, ali nikako da to shvatim, ili se krećem u "krivim krugovima". Bilo bi zgodno pročitati nešto više o tome.

Tko je glasao

Sluga ponizni

Kao prvo da se razumijemo: ja sam pio vino kojeg je grdi donio i nemam nikakve veze s predmetnom pivom :)

A sad ozbiljno:
Zapravo postoji nekoliko prokletstva koji koja redovito isplivaju vani. Jedno prokletstvo je na nacionalnom nivou i potreba da se stalno ponavlja kako imamo i ponekog Srbina kao prijatelja kako bi dokazali da cijenimo sve ljude. Apsolutno naporna i bezvezna potreba kontinuiranog dokazivanja nekakve vlastite nevinosti i moralne ispravnosti.

Druga je ova muško-ženska priča koja se zapravo isključivo odnosi na mušku populaciju i gdje se ti i takvi stalno moraju nešto opravdavati i objašnjavati da i oni kuhaju ili peru pjate ili saugaju ili donose pive na stol i idu u vojsku.

Ono što je problem je ulaženje u stereotipe naše kulture koji jednostavno očekuju određenu situaciju, odnosno raspodjelu poslova, i u pravilu tu se nameće unaprijed definirana slika koja uopće ne kani oslikavati realnost. Rekli bi to je tako i točka!

Mislim da je jasno da i jedan i drugi stereotip su kontraproduktivni i na nekakav način imaju kao rezultat povećavanje tenzija bez ikakve mogućnosti da se problem, ako ga uopće ima u pojedinoj situaciji, riješi. Istina je da postoje problemi, kao ovi međunacionalni tako i ovi muško - ženski i da tu treba još puno toga promijeniti. Međutim da bi se to promijenilo treba ući prilično duboko u sustav obzirom da je mnogo toga sastavni dio društvenog morala ove naše sredine, dakle promjene se trebaju desiti kod svih strana u "sukobu". Naravno negdje više a negdje manje, no nitko tu nema oprost.

Svakako je bezvezno inzistirati na nekavom štosu koji je dio šaljivog dnevnika i pretvarati taj štos u predmet napada u sklopu velike bojne protiv društvenih vjetrenjača i ventilatora. Osim toga taj štos je upravo na tragu pikanja po našim moralnim zasadama i slici koju svi imamo od dalmatinskim ženama i muškarcima. Upravo suprotno od onog što se zamjera.

P.S: Zapravo što se nesretnih piva tiče, nisam siguran, ali mi se čini da ih je splica donio na terasu. Svakako sljedeći dan sam ih ja donio, barem 1/2 popijene količine, i nikako se ne može tvrditi da je dotična gđa. splica bila svedena na nivo sluge.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci