Tagovi

Najbrži električni automobil na svijetu proizvodi se u jednoj maloj zemlji...

Znate li gdje se proizvodi najbrži električni automobil na svijetu?, pita gledaoce reporter CNN-a u prilogu "The world's fastest electric sports car". U SAD? U Japanu? Ne - u Hrvatskoj.

Mate Rimac

CNN je prvi put objavio reportažu o Mati Rimcu i njegovom modelu "Concept One" u rujnu 2012.. Kako kaže jedan komentator, prema ovome najbolji model na tržištu, Tesla Model S, izgleda kao sirotinja. (Autor apsolutno najboljeg električnog automobila na tržištu je iz Hercegovina, najbolji komercijalni je imenovan po Ličaninu.) U novoj reportaži, emitiranoj u četvrtak 16. siječnja, saznajemo da 25-godišnji Metju radi na šestoj verziji svoga modela. Nije još na tržištu, ali radi se o samoj špici tehnološkog razvoja. Tvrtka Rimac Automobili sa sjedištem u Svetoj Nedjelji, proizvodi visokokvalitetne i skupe električne bicikle i radi na razvoju višenamjenskih modularnih baterijskih sustava idr.

Reportaža u "Slobodnoj Dalmaciji" u listopadu 2013.: Mladi konstruktor Mate Rimac: Nijemci će proizvoditi moj Concept One

Nešto o sebi Rimac je napisao povodom jedne humanitarne akcije.

Istovremeno sam jako volio i aute pa sam s nekim prvim novcima koje sam uspio zaraditi inovacijama, kupio staru BMW Kockicu u svrhu trka. Dakle, bio je to normalan auto s benzinskim motorom. Kad se motor pokvario, odlučio sam spojiti svoje dvije strasti- tehnologiju i automobile te napraviti auto na struju i to u svojoj garaži. (...) U početku su mi se svi smijali kad sam došao s električnim autom na utrku, ali malo po malo, nakon svake trke bi ga poboljšavao i postojao je sve bolji i bolji. Na kraju sam srušio s njim pet svjetskih rekorda.

Za hrvatske prilike, vrlo je indikativan naslov intervjua objavljeno u veljači prošle godine: Zašto Mate Rimac nije postao dio zlatne mladeži?. Fakat, tata mu bogataš, a on umjesto da se opija, vozi skupe aute i ubija ljude, proizvodi skupe aute i prodaje ih - luda li čovjeka! :-(

Upitali smo ga – zašto jednostavno nije postao pripadnik zlatne mladeži kad je imao zahvalne temelje za takav izbor? Njegov je otac, podsjetimo, građevinar i milijunaš Ivan Rimac. No, Mate nije zapio novac svojih roditelja, nego ga je upotrijebio za proizvodnju najbržeg električnog automobila na svijetu i postao prvi izvoznik automobila u povijesti Hrvatske. Znači li to prekretnicu u industrijskoj slici naše zemlje? Prema onome što nam je ispričao u Intervjuu tjedna – nikako. Ne podržavaju ih banke, ali ni država.

Idesh! Pa zar hrvatska država da ne podržava svoje inovatore!? :-(

"Financije su najveća prepreka. S tehnološke nam strane ide dobro – imamo pet svjetskih rekorda koji to potvrđuju. Ali ako pogledamo kako se to radi u Tesla Motorsu ili Fiskeru, to je druga priča. Američka je vlada odlučila da je automobil na električni ili alternativni pogon strateški interes Amerike. I ona direktno podržava takve inicijative s osam milijardi dolara za takve projekte. Tesla je dobio 465 milijuna, a Fisker više od 500 milijuna dolara, dok mi nismo dobili ništa", objašnjava mladi inženjer.

(Kasnije su ipak dobili od Ministarstva poduzetništva poticajna sredstva od 400.000 kuna za razvoj modularnih baterijskih sustava.)

O pomoći koja američke vlade daju novim tehnologijiama, evo novog izvještaja, koji se tiče bliske teme, automobila na gorive ćelije: Energy Dept. Reports: U.S. Fuel Cell Market Production and Deployment Continues Strong Growth.

Ministarstvo energetike SAD objavilo je u prosincu tri izvještaja o brzom rastu na tržištima gorivih ćelija i vodika. Tijekom 2012., od globalnih investicija u industriju gorivih ćelija, 80% otpada na tvrtke iz SAD. »Razvoj industrije tehnologija gorivih ćelija i vodika u posljednjih nekoliko godina pomaže da se poploča put čišćoj, održivijoj energetskoj budućnosti koja štiti naš zrak i vode, daje privrednicima više prevoznih opcija i smanjuje ovisnost o nafti«, rekao je ministar energetike (Energy Secretary) Ernest Montz.

Suradnjom države i privrede, postignuti su znatni napreci u tehnologijama, smanjujući troškove i poboljšavajući performance. Trajnost gorivih ćelija se udvostručila, a potreba za platinom smanjena je za 80% od 2005.. U pogonu je 4.000 kamiona s gorivim ćelijama, a nekoliko velikih proizvođača automobila predviđa da bi automobili s gorivim ćelijama mogli postati komercijalni do 2017..

Ministarstvo energetike je prošle godine pokrenulo program javno-privatnog partnerstva H2USA, namijenjen razvoju infrastrukture za transport vodika, potrebnog za vozila sa gorivim ćelijama.

Niz inicijativa pokreću pojedine države, gradovi i mjesta. Npr. San Diego je instalirao 2,4 MW gorivih ćelija i koristi pročišćeni bioplin iz pročistača otpadnih voda.

Uz pomoć ministarstva energetike u istraživanju i razvoju, u posljednjih deset godina proizvođači u SAD su registrirali više od 450 patenata i razvili 40 novih komercijalnih tehnologija, a za 65 se očekuje da će dostići komercijalni nivo u slijedećih tri do pet godina.

Ako vas zanimaju novosti o automobilima koji koriste razna "alternativna" goriva (električni, hibridni, sa gorivim ćelijama idr.), ovo je stranica koja svakodnevno donosi obilje materijala:Green Car Reports

Osam jednostavnih stvari koje bi svatko trebao znati o električnim automobilima

Električni automobili čine danas još marginalni dio svjetskoga tržišta, ali uz brzi rast i velika očekivanja. Electric Car Sales Up 300% In 2013

U svijetu u prvih 11 mjeseci ove godine prodano oko 41.600 električnih automobila, što je povećanje za 300% u odnosu na 10.438 u istom razdoblju lani, te oko 44.000 električno-klasičnih hibrida, što je povećanje za 31%. Od čisto električnih automobila, prodalo se više 20.000 modela Nissan Leaf (prošle godine 8.330) i 16.150 Tesla Model S (prošle godine 860).

Electric Vehicles: 10 Predictions for 2014

Tvrtka za savjetovanje o globalnom tržištu "Navigant Research" objavila je predviđanja tržišnih kretanja za industriju električnih automobila do kraja 2014.. Za razliku od njihovih komercijalnih izvještaja, ovaj možete pročitati besplatno. Predviđaju dalji brz rast tržišta i niz utjecaja. Objavili su pak i predviđanje razvoja do 2022.: Electric Vehicle Market Forecasts. Predviđaju da će te godine cestama u svijetu voziti 35 milijuna električnih automobila, uključujući hibride. Uz visoke cijene nafte, gledajući uštede tijekom životnoga vijeka, električna vozila su već danas ekonomski kompetetivna vozilima s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. (Cjeloviti izvještaj možete pročitati uz skromnu cijenu od 3.200 USD.)

Jedna zanimljiva analiza o ekološkom značaju električnih automobila: Electric Cars and Climate. (Također ima zanimljivih komentara uz članak.) Električne automobile se smatra čistom tehnologijom, jer direktno ne onečišćuju zrak, a očekuje se da će se dodatna električna energija dobivati iz obnovljivih izvora (a pritom smanjivati potrošnja na drugim područjima zahvaljujući mjerama racionalne potrošnje!), pa će se time znatno smanjiti negativni utjecaji na okoliš. S druge strane, bolji javni prijevoz, bicikli i pješačenje svakako donose i veći napredak s ekologističkog gledišta.

Vrlo zanimljiv trend u u SAD (gdje se automobilima putuje dvaput više nego u Europi i to automobilima koji više troše): između 2005. i 2012. broj kilometara, pređen automobilom tijekom godine po stanovniku, pao je za 8%. Još zanimljivije, trend nose mladi: u razdoblju 2000.-2009.. Amerikanci stari 16-34 godine smanjili su svoja putovanja autom čak za 23%, a povećali biciklom za 24%, pješačenjem 16% i javnim prijevozom 40%.

Autor, Lidsey Wilson, zaključuje da unatoč nekim rezervama koje treba imati na umu elektrifikacija osobnih automobila jest pozitivan trend za klimu i okoliš općenito.

Kalifornija je u SAD lider u putu ka čistoj i održivoj energetici, s tradicijom takve strategije već 30-ak godina. Pokrajina Santa Clara donijela je odredbu da svaka novoizgrađena zgrada mora imati ugrađene električne žice koje omogućavaju priključak punionice električnih automobila. Malo ranije, istu odluku donio je grad Palo Alto.

Ima i u hrvatskoj entuzijasta. U okviru reportaže o osnivanju energetske zadruge otoka Krka, čitamo i slijedeće: »67-godišnji umirovljeni svećenik Nikola Radić instalirao je na svojem imanju dva solarna sustava, koji snabdjevaju kućanstvo, solarni bicikl i solarni automobil. Nisu u sustavu poticaja. "Kada radite kupaonicu, ne pitate za povrat investicije već je radite zato što vam poboljšava kvalitetu života. Tako bi trebalo biti i sa solarnom energijom", kaže Radić.«

Gore je spomenuta kompanija "Tesla Motors" i pomoć koju je dobila od američke federalne vlade. Osnovana 2003, kompanija se financirala iz privatnih izvora i na tržište plasirala svoj modele Roadstar i razvila model S. Godine 2010, dobili su zajam od saveznog ministarstva energetike (Department of Energy) SAD, u okviru "Advanced Technology Vehicle Manufacturing program" od 451,8 milijuna USD za istraživanje. U svibnju su objavili da su cijeli zajam isplatili - devet godina prije roka! Deset godina intenzivno ulažu u inovacije i marketing, gradeći postepeno kultni status među krugom poklonika, a zatim šireći taj krug. Proizvodili su isprva poluzanatski, nekoliko desetaka, pa nekoliko stotina automobila godišnje. Sada su došli do 1.500 mjesečno i u prvom kvartalu 2013. su, prvi put otkad postoje, iskazali profit. Poznati "Consumer Reports" objavio je da u njihovom testiranju Model S dobiva 99 od 100 mogućih bodova. Kažu da su vrlo blizu da ga proglase najboljim automobilom u 80 godina otkad prate tržište. Planiraju dalje širenje, nove modele i pad cijena.

Video o mogućim daljim unapređenjima Modela S: The Tesla Model S Has A Secret Menu!.

Ovo je promotivni film jednog entuzijasta: Video: One man’s homage to Tesla, and solar-powered driving.

Komentari

Rimac je prezentirao sliku

Rimac je prezentirao sliku električnog automobila kao primarnog vozila u predodžbi putovanja u kojem kad stojiš ne trošiš energiju. Lijepo je kad čovjek posveti život bitnome.

Tko je glasao

Znam

Znam za Rimca i za Tesla Motors i nije mi bitno otkud je " naš" a , bogami,ni njihov genijalac. Bitnije mi je što se stvari presporo razvijaju i što električni automobil neću moći voziti tko zna kako dugo (ako ne dobijem na lotu ili Eurojack potu!) a vjerojatno nikada s obzirom na mali dohodak !
Možemo se hvaliti kako je naše gore list napravio najbrži električni automobil na svijetu ali bih više volio da se možemo pohvaliti kako imamo tvornicu svima dostupnih električnih automobila a toga sigurno neće biti do kraja mog života .
Možda se jednog dana spoje Cimos i Torpedo sa zajedničkom idejom ako im tu ideju ne ukrade Kragujevac....
Do onda bumo čekali da se naši "kapitalisti" udruže i počnu proizvodnju umjesto mešetarenja (čast iznimkama !).

vojko27

Tko je glasao

Ne, nije mi ništa platio za reklamu

Ja sam jedan naivni zelenmbać, pa takve stvari radim besplatno. :-(

Deprimirajuć je smijer u kojem je usmjerena većina komentara dolje. Negativistički na razne načine.

Nisam došao do toga da ovo napišem jer poznam nekoga od Rimčevih, nije to moj svijet. Godinama pratim, zadnje dvije godine intenzivno, svakodnevno gledam novosti (ne kao ekspert nego kao specijalizirani novinar), o razvoju obnovljivih izvora odnosno generalno "čiste" energije. Velik dio toga posla je naći ozbiljne, pouzdane izvore. Oni koji prate moju fb stranicu i blog "Ekološka ekonomija", mogu vidjeti da najčešće citiram "nezelene" izvore.

Električni auto, spominjem i u članku, uvrštavaju se u tu kategoriju, jer naravno direktno gledano manje zagađuju, a očekuje se da će energija za njih biti proizvođena iz obnovljivih. To je područje koje je na početku industrijskog booma.

NItko nije obratio pažnju na podatke i poveznice koje dajem u drugom dijelu članka. Ako jedan Navigant Research predviđa stostruko povećanje u deset godina, to bi trebalo ozbiljno shvatiti.

Na mnogo od takvih ozbiljnih sajtova, našao sam izraze divljenja prema Rimčevom automobilu "Concept One". Možda naravno nikad ne proizvede komercijalni model (ovaj sad nudi za 980.000 USD, to može kupiti neki bogataš za šminku - tako je i Tesla Motors radio godinama, birao kupce - njihov model Roadstar vodio je i A. Schwartzeneger kao guverner Kalifornije), ali sigurno će tu biti raznih patenata i inovacija koje će se koristiti.

Ako utipkate u google "rimac concept one review" naći ćete mnogo stranica. Je li baš sve plaćena reklama ili zelembačka naivnost? Ako sajt "Green Car Reports" objavljuje članak Rimac Concept_One Electric Supercar Vs Ferrari 458: Guess Who Wins?, je li to zato, jer im je Rimac platio više od Ferrarija? Pa, možda i jeste... A čujte, možda i nije, ha?

Tko je glasao

Razvoj tehnologije

Koliko god u računalnom dijelu (digitalnu) tehnologiju posljednjih godina možemo nazvati "neviđenim razvojem", analogni dio desetlijećima zaostaje.

1.) Input
Solarni paneli stupanj iskoristivosti (input/output) u 20 godina ostvarili su pomak od 8% do 24%. Presporo.
2.) Pohrana energije
Počelo je sa olovom i kiselinom, pa NICD, NIMH, pa sada litijum, razmišljaju o vodikovoj bateriji, ali još nije riješen problem da uložena energija ostane pohranjena u "spremniku" približno uloženoj energetskoj vrijednosti. Težnja ka perpetuum mobile je ljudska, ali tehnološki neostvariva.
3.) Output
Korisnost ili (Etha). Odnos uloženog (input) i potrošnog (output). Uložiš 100W, a dobiješ 25W. To nije ozbiljno, posebice, ako se to pretvori u novčanu vrijednost. 100€ za panele, a dobiješ 25€ uštede.

Zaključujem:
Alternativni izvori energije i njihova pohrana su provorazredni tehonološki izazov, daleko značajniji od aktualnog "software" razvoja. Kad se riješi problem pohrane energije u autu primjerice, u kojem će input biti blizak outputu, a vremenska opskrba imati praktičnu vrijednost (uzmi suhu hranu, piće i šator dok se akumulator ne napuni), električni automobili imat će komercijalnu vrijednost. Do tada, električna vozila sjajna su stvar za namjensku uporabu u industrijske svrhe, ali daleko od građanstva.

Tehnologija spremanja energije najslabija je karika u lancu iskoristivosti alternativnih izvora energije.
Od izuma akumulatora, gotovo ništa nije radikalno učinjeno posljednjih 200 godina.

Do tada, gledajte sjajne dizajne auta.

Tko je glasao

Tonci analyze this ...

O dinamici parazitma, ... i sirje Nedjeljni komentarot/Intelektualac:
http://intelektualac.com/2011/12/25/ekstremni-zeleni-kao-dobrijaneri-ste...

Tko je glasao

@obaladaleka:

hvala na poveznici! Istina je da sam to anti-zeleno blebetanje već puno puta čuo, ali me je ovaj "intelektualac" ipak lijepo nasmijao! :-)

Tko je glasao

@Tonči: E kvragu... pa zar ne bi mogao malo mladalačkog duha? :-

OK, i ja sam sad već star i dosađujem mladima pričama iz povijesti, ali ipak, treba dozvoliti da se neke novosti ipak događaju.

Svaki dan pratim servis vijesti "sciencedaily" i bukvalno svakodnevno ima nekih novosti o R&D o pohrani energije (razne tehnologije). Postoje već i postrojenja industrijskoga tipa, gradi se i razvija svašta, industrijski boom je upravo krenuo. Tisuće inženjera dilje svijeta time se bave. Cinični starac može reći:Od izuma akumulatora, gotovo ništa nije radikalno učinjeno posljednjih 200 godina., ali s takve vrste gledišta, električna energija danas je ista ona od prije 200 godina, da ne spominjemo korištenje energije vjetra itd.

Jedan moj članak u kojem prenosim neke gluposti koje ljudi po svijetu rade (16. svibnja 2013.): Još o sustavima pohrane (električne) energije

Za one koji željne zabave, postoje sajtovi Energy Storage Forum, Solar Energy Storage i drugi, gdje se možete slatko smijati besmislicama kojima se ljudi bave, i kontemplirati varaju li oni samo druge, ili i same sebe.

Kao ilustracija da stvarno svaki dan ima nešto novo od gomile muljatora i zaludnjaka koji se bave pohranom energije (ok, od prekjučer, ali ipak je vikend!): Energy Storage in Miniaturized Capacitors May Boost Green Energy Technology. (Kad prenosim takve stvari, često upozoravam svoje čitatelje da treba obratiti pažnju na ono MAY, te da treba imati u vidu da od većine vijesti o uspjesima u R&D na kraju ne bude ništa, iz raznih razloga. Ali trend je jasan.)

Svijet se mijenja, razvijaju se nove tehnologije, propadaju jedne industrije i nastaju druge. Ne moramo sve novo bezrezervno prihvatiti, ali ne smijemo ni mrzovoljno inzistirati kako je sve novo bez veze.

O nekim konrektnim stvrima koje pišeš:

ad 1: a kakve veze to ima koliki je "stupanj iskoristivosti"? To nije isto kao kad kuriš ugljen. Svjetost sunca je ionako uvijek tu, i kad uzmeš makar 1% i pretvoriš u električnu, imaš korist, a ne trošiš nikakav neobnovljivi resurs. Druge su računice isplativosti. A pomak je spektakularan: gradnja krovnog sustava u Njemačkoj je prije 7-8 godina bila iznad 6.000 eura po kilovatu vršne snage, sad je ispod 1.700.. Imamo zrelu tehnologiju, a stalno se radi na novim mogućnostima.

Ad 2. Radi se na nizu tehnologija, molim pogledati moj članak linka gore. Ne shvaćam primjedu o "perpetuum mobile"? Gubici priliko pohrane su mali.

Ad 3: I ovdje zapravo ne shvaćam na što točno ciljaš? Prvo govoriš o ulaganju i dobivanju energije. Za proizvodnju fotonaponskog sustava naravno treba potrošiti energiju, i kad se to dovede u odnos s mjesečnom potrošnjom, vrijeme energetskog povrata je, kažu oni koji su proučavali, maksimalno do 18 mjeseci za današnje panele. Zatim prelaziš na navčanu vrijedost. To ovisi naravno o raznim uvjetima, ali cijene kako rekoh dramatično padaju i danas je proračunu LCOE (koliko košta proizveden kilovatsat, tijekom životnoga vijeka elektrane, uračunavajući otplatu kredita za gradnju uz neke razumne pretpostavke, cijenu održavanja, cijenu goriva ako je potrebno idr.) za fotonaponske na mnogim područjima vrlo blizu onome iz klasičnih izvora. Evo jedna vijest koju sam neki dan objavio:

Natural Gas Loses to Solar Energy on Costs, A First

Solarna elektrika povoljnija od plinske - i to u SAD, gdje je plin jeftin!

Od sredine 2000-ih godina, nagli rast ponude jeftinog prirodnog plina proizvedenog frackingom (mnogo jeftinijeg nego u Europi) značajno mijenja američku elektroenergetiku, istiskujući ugljen. Drugi važan razvoj u tom razdoblju je znatan rast energije vjetra, a u posljednje 2-3 godine i solarne.

Država Minnesota ima potrebu za novih 100 megavata kapaciteta. Podnesene su dvije ponude: termoelektrana na plin ili serija malih solarnih. Upravni sudac (Administrative law judge for the Minnesota Public Utilities Commission) Eric Lipman prosudio je, zadnjeg dana 2013., da je druga varijanta isplativija. Svoju je odluku detaljno obrazložio gledajući široki kontekst elektroenergetskog sustava i predvidljivih kretanja. (Odluka je ovdje, pdf, 50 stranica: https://www.edockets.state.mn.us/EFiling/edockets/searchDocuments.do?method=showPoup&documentId={BDCD83F5-1BBA-46C8-972C-D07191477C0B}&documentTitle=201312-95007-01)

Nije ovo nešto što je "palo s neba", što je rezultat osobitih okolnosti ili ekscentričnosti jednog suca. Riječ je o trendu koji mijenja stogodišnji sustav, kako je to početkom prošle godine upozorio Edison Electric Institute (vidi: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=707750579243596&id=236...)

Tko je glasao

Današnji članak o baterijama za električna vozila

Naravno, svatko tko se bavi temom, zna da su za električna vozila baterije kritična točka. Tu se upravo događaju revolucionarne promjene.

EV Battery Prices — The Disruptive Drop In Prices Will Continue

Direktor kompanije ABB za električna vozila Hans Streng nedavno je objavio dva članka o kretanju cijena baterija za električne automobile, a u ovom članku daje dodatna razjašnjenja na pitanja čitatelja portala cleantechnica. Rast prodaje je eksponencijalan i cijene padaju eksponencijalno, i to će se događati i slijedećih godina. Cijene baterijie pale su sa oko 1000 USD po kilovatsatu kapaciteta 2009. na 200 USD danas. Smatra da će se događati ono što se od sredine 2000-ih dogodilo s fotonaponskim sustavima, a 1990-ih s LCD. Računa se da će globalna prodaja porasti s milijardu dolara 2011. godine na 10 milijardi 2015.. Cijene električnih vozila već bi 2015. mogle biti jednake onima s motorom s unutarnjim sagorijevanjem.

Tko je glasao

Ehh, kare

da to što vrijedi ne bi se drvilo kod nas o tome u smislu u kojem čujemo, nego bi ozbiljni ljudi uložili ozbiljne novce i napravili tvornicu koja bi ih izbacivala koa T- ford.

sve dobro...

Tko je glasao

Henry Ford

Henry Ford konstruirao je svoj prvi automobil kad je imao 33 godine, drugi dvije godine kasnije. Osnovao je prvu tvrtku sa 36 godina, koja je nakon dvije godine propala jer su automobili koje su proizvodili bili preskupi i preloši. Osnovao je drugu, koju je nakon godinu dana napustio i ona je bez njega postigla lijep uspjeh: to je Cadillac Automobile Company. Osnovao je treću, koja je također propala za godinu dana. Sa 40 godina osnovao je "Ford Motor Company". Pet godina kasnije izašao je na tržište s "Model T".

Tko je glasao

ne daj rimcu državnih para

Zorane,

ne znam Rimca, ali možda ideji koja je dobra, a treba novaca da bi se razvila može pomoći Bakić, odnosno financijsko tržište.
Postoje razne metode koje omogućuju da se investira u nove tehnološke ideje, start-upe
Sve se temelje na zdravom razumu
kao i inače poslovanje financijskog tržišta
ne bi bilo dobro u rimca investirati državne pare
osim ako ih nema u suvišku
jer je tu jako teško osigurati djelovanje zdrvog razuma

ali svakako od države kao servisa treba dobiti brzu i efikasnu uslugu
dozvole
jednostavnu registraciju tvrtke
jasan koncept plaćanja poreza
možda oslobođenje od poreza neko vrijeme, vezano uz reinvestiranje, izgradnju, ....
pomoć hrvatske gospodarske komore (možda bolje izbjeći da ne završi kao kakav trofej...)

luka

Tko je glasao

ebaš bi volio da bakć i ekipa

ebaš bi volio da bakć i ekipa ulože u rimca. jer stalno slave privatnike i privatni kapital, ali ulažu u državnu petrokemiju, riz, đuru đakovića, podravku... nekako slabo ulažu u privatnike, poduzetnike koji su sami razvili biznis u firme ala magma ili atlantic.

ne pljuje se po državi jer ne valja nego da ispod cijene proda svoju imovinu, a onda uz profit lagano prodaš dionice i firmu prepustiš tržištu. nekad bi se uništilo firmu da se proda zemljište i druga imovina. sad smo moderni pa to ide kroz dionice.

Tko je glasao

bakić vs šegon

magarac,

ako je dosta reći, u k..... i te dionice
ja sam s tobom

ali ako one neće nestati, možda bi bilo dobro nešto o tome naučiti, kako to funkcionira, koji je smisao, ko je vlasnik, ....

razlika između državnog financiranja i financiranja na tržištu
postoji
evo čak i pošteni sdp, ne može izbjeći šegona
a da se indeks razmaše možda bi našli još po nekog

na šegonovom primjeru se vidi
A. kredit privatne banke je bio lihvarski
B. kredit (polu)državne banke je bio puno povoljniji, ali stečen protivno pravilima te iste (polu) državne banke

možda bi rješenje bilo da HBOR svim poduzetnicima omogući reprogram lihvarskih kredita
po istim, za sve pravilima

eto, to bi ja napravio da sam milanović

luka

Tko je glasao

tko kaže da sam ja protiv

tko kaže da sam ja protiv dionica?
jednostavno samo govorim ono što vidim. pljuje se po državi ali kad se ulaže onda s u laže uglavnom u firme u državnom vlasništvu (ĐĐ, Petrokemija, RIZ, Podravka), one koje država subvencionira (Agrokor, Belje) ili one koje su nastale u doba socijalizma (to su turističke firme o kojima bakić i ekipa pišu pod krativama VHLO, KORF, ARNT i druge)

dakle imamo kontinuirane napade od strabe bakića i njegovih istomišljenika na državu i socijalistički sistem, ali slabo vidim da se ulaže u firme koje su osnovali pojedinci, kapitalisti, poduzetnici)

bakić je naravno vrlo inteligentna osoba i on gleda prije svega svoje interese i to je u redu pa neka ulaže u firme u koje god želi, ali valja upozoriti da postoje "sitne" kontradikcije kad pogledamo što se govori, a što radi.

Tko je glasao

država je loš gospodar

magarac,

bakić ulaže kao čovjek koji hoće zaraditi,
nema ideoloških obveza,
ne krije što radi
po mojem mišljenju vrlo je pošteno što objašnjava zašto radi to što radi
dakle jasno piše zašto ulaže u đuru đakovića, petrokemiju, turističke tvrtke
zašto . kako je došao do zaključka da je neka dionica potcijenjena
više ima logičnog zaključivanja i zdravog razuma u jednom bakićevom postu
nego u stotinu istupa ministra gospodarstva

bakić tvrdi da je država loš gospodar
to je zdravorazumski pogled na svijet
to je naše svakodnevno iskustvo
o tome govori ovaj čas barem tri dnevnika na naslovnici
šegon - država daje povoljni kredit protivno svojim vlastitim pravilima, ministar financija ne vidi očigledni sukob interesa
imunološki - čovjek postalvljen po političkom zadatku, koji kaže, genijalno, da sam ja pravi politički postavljenko bio bi u janafu, dakle on je samo OBIČNI politički postavljenko, pa može upokojiti poduzeće bez zadrške

država jest loš gospodar
bakić hoće zaraditi, ima na to pravo
usput nas je spremna podučiti kako bi svi skupa bolje živjeli
ne vidim tu velikih, pa ni sitnih kontradikcija

luka

Tko je glasao

država je loš gospodar i zato

država je loš gospodar i zato ulaže u firme kojima je država većinski vlasnik. i on i antun to rade je li tako.

dakle ja njemu ni drugima ne zamjeram što ulažu tamo gdje ulažu. pa neći je propisivati gdje će oni svoje novce ulagati. ali ako najbolje prilike vidiš u državnim firmama onda i to nešto govori.
zašto ne uloži sve u firme koje su osnovali privatnici, kad su oni boli gospodari.
eto fižulić je sigurno bolji gospodar svoje firme od države koja ima svoje firme.

to je isto ideološko sljepilo, nekome su za sve krivi srbi, drugome vjeronauk u školi, a nekima država.

sve što jedna ekipa govori za srbe to druga za državu i političare.
srbi nas pljačkaju, država nas pljačka,
sve srpsko ne valja sve državno ne valja,
moramo se riješiti srba, moramo se riješiti države...

mogli bi i malo drugačije gledati na stvari jer ovo što imamo jesu prejednostavna rješenja koja ne vode nigdje.

i naravno koliko god neoliberalna ekipa pljucala protiv države i govorila da država ne valja, da nesmije regulirati da se ne smije petljati u gospodarstvo. kad ih pitaš što treba našem društvu onda počmu: pa država treba ovo, pa država treba ono, država se ne smije petljati u gospodarstvo ali mora privlačiti investitore i ulagati i mijenjati zakone i davati novce i pogodnosti i sve to zato jer se ne smije petljati ni regulirati.
totalna shizofrenija.

Tko je glasao

Ideju električnog vozila na

Ideju električnog vozila na akumulator mogli ste vidjeti na Glavnom kolodvoru u Zagrebu još prije WW2.
Stariji će se sjetiti kako su električna vozila raznosila pakete i kufere po peronima iz vagona odmah iza tendera i parnjače.

Nekako mi "najbrži električni" auto korespondira sa barnumskim člankom o Hrvatu koji je izumio bežično punjenje Iphone-a.:
http://www.jutarnji.hr/marin-soljacic--kako-sam-u-samo-7-godina-dosao-od...
Prije 30 godina osvjetljavao sam bežično prostoriju sa 50W žaruljom, što odgovara punjenju 100 Iphone-a.

Što je zajedničko:
1.) Neznanje osnova fizike
2.) Pojava senzacionalnih "izuma" u vrijeme krize.

Prije nekih 40 godina Vijesnik u srijedu je objavio udarnu vijest kako je Hrvat iz Kanade osmislio bežični prijenos energije iz Kanade u Europu koji će dalekovode učiniti bezpredmetnim (nije Mudrinić). A to je bilo vrijeme redukcija struje, kave na policama, benzina i sl.

Treba se hrabriti u ružnim vremenima. Obrambeni mehanizam nacije. Sve ok. Ali možda se stvarno nađe netko tko će financirati iz Proračuna. To je opasno.

Tko je glasao

Tonči:

Ideju električnog vozila na akumulator mogli ste vidjeti na Glavnom kolodvoru u Zagrebu još prije WW2.
Ne samo to, nego i na samom početku automobilizma. Ima negdje na netu točnih podataka, da je godine 1900. ili tu negdje bilo na svijetu proizvedenno više električnih automobila nego onih s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem.

Tada je potonji pokazali očite prednosti u performansama i ekonomičnosti, pa su prevladali.

Sada se to počinje mijenjati, i to je snažan trend u svijetu, sve velike tvrtke ulažu u razvoj električnih automobila i potrebne infrastrukture i očekuje se eksplozivni razvoj. Dao sam tome u dnevniku neke poveznice. Upozoravam na Navigant Researsch, a mogao bih navesti i Bloobmerg i druge. Godišnja prodaja se prije koju godinu mjerila u tisućama, sada u desetinama tisuća, vjeruje se da će za desetak godina doći do milijuna i čak desetina milijuna.

Ne, ovo nije barnumski članak, kakvih naravno ima. Iako mi električni automobili nisu u špici interesa, ipak svakodnevno pratim vijesti u posljednjih nekoliko godina. Momak zaista ima uspješnu R&D tvrtku. Zaista je oborio niz rekorda i to je diljem svijeta zabilježeno od ljudi koji tu industriju prate. Uspijeva je očito i financirati.

Glede financiranja iz proračuna, spomenuti su gore i podaci za Tesla Motors. Prije par godina sam pisao da su u prvih 6 ili 7 godina proizveli 500 automobila. Pa su onda dobili 452 milijuna dolara iz proračuna, kredit svakako pod povoljnijim okolnostima nego tržišni. I vratili prije roka. Nakon 10 godina postojanja, prvi put su u kvartalnom izvještaju iskazali profit. Jedan članak konstatira kako je taj slučaj i veliki uspjeh Obamine administracije.

Potporu su dobili za razvoj baterija, što je također industija koja je na početku eksplozivnoga rasta, kako kad se radi o baterijama za električne automobile, tako i onima vezanim uz stacionarnu elektroenergetsku mrežu. Intenzivno ulažu u taj razvoj najnaprednije zemlje: Njemačka, Kina, Japan, SAD (te četiri ponajviše pratim). Tesla Motors npr. sad proizvodi i baterije koje idu u kompletu sa krovnim sustavima koje prodaje SolarOne, kažu da se već sada isplate u nekim područjima i bez poticaja.

Tko je glasao

Tada je potonji pokazali

Tada je potonji pokazali očite prednosti u performansama i ekonomičnosti, pa su prevladali.

Koliko sam ja citao, tada je prevladalo misljenje da je jednostavnije transportirati naftu nego struju (sto i je, a jos posebno u to vrijeme) koje tada izvan vecih gradova nije ni bilo.

Tko je glasao

OK. Govorim o tehonološkom

OK.
Govorim o tehonološkom nedostatku koji, do danas nije prebrođen.
Pohrana energije.
Auto je samo jedan od potrošača, koji je zahtijevniji od drugih (brzo punjenje).
Uobičajeni standard punjenja jest 10% ukupnog kapaciteta baterije.
Iznimno 50%, ali sa posljedicama u trajnosti baterije.
Pa i toj varijanti ti trebaju dva sendviča i listanje novina dok se napuni.

Valja činiti razliku između napajanja stacionarnog i pokretnog objekta.
Inače, kuću napajam solarno kad mi se prohtije, jer ne moram čekati u "punionici" u autu na cesti da baterija dosegne radni napon i kapacitet. Shvaćaš li praktičnu vrijednost primjene u vozilima s današnjim stanjem tehnologije?

Tko je glasao

Najlakše je proizvesti

Najlakše je proizvesti najbrži automobil.
Zakretni moment kod električnog motora je takav, da niti jedan na klasično gorivo ne može u tom segmentu konkurirati.
Problem je pohrana električne energije i pripadno punjenje.
Dok se to ne riješi na razini ekonomske isplativosti i uporabljivosti, sve ostalo je egzibicionizam.

Tko je glasao

Najlakše je proizvesti

Najlakše je proizvesti najbrži automobil.
Zakretni moment kod električnog motora je takav, da niti jedan na klasično gorivo ne može u tom segmentu konkurirati.
Problem je pohrana električne energije i pripadno punjenje.
Dok se to ne riješi na razini ekonomske isplativosti i uporabljivosti, sve ostalo je egzibicionizam.

Bravo Tonči o tome sam ja dolje pričao ... ISPLATIVOST I UPORABLJIVOST... Ali "zeleni" to ne vole, oni vole da sve bude neisplativo po građane , ali zato izrazito isplativo za elite.

Justice for all !

Tko je glasao

"Zelenjava"

Nemam ništa protiv ideje "zelenih". I sam sam jednom donio "zelenu" presudu. Sa pripadnim posljedicama.
Protivim se jedino da ideja sama sebi postane svrha, što je prva faza komercijalizacije iste, a što u konačnosti dovodi do obezvrjeđivanja jednog plemenitog opredijeljenja.
A ako se pri tom uplete čista politika (tko će doći na kandidacijsku listu) ili ekonomski interes ciljanih investitora, onda zaboravite i "zelenjavu" i iskrenost pripadnih zagovornika.

Tko je glasao

Kolko te platio Rimac za ovu reklamu

Oni koji poznaju okruženje "brand Rimac" znaju da masno plačene reklame u medijima pokušavaju nasilu stvoriti sliku o geniju koji to nije - i to nije jal ili zavist, to je fakt i evo zašto...
"Rimac" je klasična kriminalna hercegovačka priča u kojoj junior Rimac ima zadaću na bazi pranja opljačkanih miliona osvijetlati prezime i kod toga se ne bira cijena PR-a jer oni svaku cijenu mogu platiti. Dakle malo geneze;
Tata Rimac kao mladi gastarbajter i gladan maraka ukrao je od njemačke države između 500 000 i 1 mil DM na ime krivotvorenog poreza za GMBH u kojem ni svoje ljude nije plačao po dogovoru. Stoga je završio u bajbukani iz koje je izašao prije roka jer se nagodio s tužiteljstvom Njemačke iz koje je dobio izgon glede budućih biznisa...
Naravno taj "višak" maraka je uložio u projektantsku firmu u ratnoj Hrvatskoj gdje nude know-how za izgradnju trgovačkih entara (metro-bila-mercatone, kaufland...)
Tada ulazi u kompu s bišvim SDP-ovcom Jerkom Zovakom iz Donjih Andrijevaca te zajedno kupuju DI Slavonija iz Sl Broda gdje Zovak kao direktor razvija posrnulu tvrtku do zavidne razine poslovne potentnosti s 300-tinjak zaposlenih.
Zovak završava u bolnici zbog infarkta i za to vrijeme Rimac kao jedan od prokurista prodaje DI Slavonija za 45 mil Kn i to prisvaja samo za sebe, a zbog čega su i danas na sudu.
Tih 45 milja su odgovor na poslovnu sposobnost juniora Rimca i njegovu prisutnost na CNN-u i sl bakračima. Mladi Rimac nema ni jednu vlastitu inovaciju jer je sve ovo o čem lamentira kupio od drugih s tatinim milionima i isto prezentira kao svoj izum...
Sudbine koje su uložene u temelje takve poslovne filozofije su nebitne i zato je ovaj tekst koji ima namjeru biti promotivni u biti "morbidni"!

Tko je glasao

Oni koji poznaju okruženje

Oni koji poznaju okruženje "brand Rimac" znaju da masno plačene reklame u medijima pokušavaju nasilu stvoriti sliku o geniju koji to nije - i to nije jal ili zavist, to je fakt i evo zašto...
"Rimac" je klasična kriminalna hercegovačka priča u kojoj junior Rimac ima zadaću na bazi pranja opljačkanih miliona osvijetlati prezime i kod toga se ne bira cijena PR-a jer oni svaku cijenu mogu platiti. Dakle malo geneze;...

Sjenka sve sam ja to čuo i kažem : koliko ih je kralo , ali ako danas plaća radnike i razvija firmu neka mu . U biti bolje da ne provjeravam ga :)..., vjerovatno bi tu svega izašlo na vidjelo. Ako može oploditi novac i zaposliti mladih i kvalitetnih ljudi neka i ukrade inovacije, pa puno jači igrači od njega tipa Marconi su krali i postali slavni...

Sudbine koje su uložene u temelje takve poslovne filozofije su nebitne i zato je ovaj tekst koji ima namjeru biti promotivni u biti "morbidni"!

A znaš da je Zoran "nezavisan i nepotkupljiv" ... , pa šta misliš kako kapne lova... (sada bi ti namignuo...).

Justice for all !

Tko je glasao

Mladi Rimac nema ni jednu

Mladi Rimac nema ni jednu vlastitu inovaciju jer je sve ovo o čem lamentira kupio od drugih s tatinim milionima i isto prezentira kao svoj izum...
Sjenka loše čita kod skriven u jpegu slike dnevnika, previše bliskosti crvenoj boji dominantnog sadržaja iste otvara put sjenkina viđenja nesrazmjeran želji za gledanjem stvari RL alatima.

Tko je glasao

Tesla i Mate

teško je uspoređivati Teslu-Motors i Rimac-aute. Prvi je u Palo-Alto, Kalifornija, drugi u Sv.Nedjelji.
Prvi je prošle godine proizveo i prodao 22.000 automobila za 2-3 milijarde dolara, drugi daje intervjue novinama, ali ne smatra potrebnim svoju vlastitu web stranicu iskoristiti za objektivnu i vjerodostojnu informaciju o proizvodnji i prodaji, o svojim financijskim podacima, poslovnim izvještajima, dioničarima, i o svojim planovina kako da privuče investitore.
Od kuda ti znaš da Rimac proizvodi automobile? Meni to sve sliči na talentiranog dečka koji je složio prototip, i sada dalje ne zna šta bi s njim.

Tko je glasao

Od kuda ti znaš da Rimac

Od kuda ti znaš da Rimac proizvodi automobile? Meni to sve sliči na talentiranog dečka koji je složio prototip, i sada dalje ne zna šta bi s njim.

Kaže on da je prodao neke automobile..., samo sve mora ostati poslovna tajna (toga se sjećam kada je bio jednom na tv...) . Samo da ne bude poslovna tajna ko i sa Degmanom

http://hr.wikipedia.org/wiki/M-95_Degman

kojeg i da smo prodali (to samo luđacima bi mogli uvaliti...) bi nastala senzacija i sramota. Đuro Đaković tada je napravio si SRAMOTU , da ide prodavati tenk koji praktički nije ispalio 2 metka i nije pravo testiran (imali su ja mislim 2 prototipa...)... Nadam se da ne prati Rimac njihovu priču.

Sada ste me toliko komentarima zamislili , da ću kada slijedeći put kada budem bio u Zagrebu otići u firmu Rimac pa ću vidjeti šta ima...

Da internet stranice su samo lijepo uređene , a automobil onaj što se reklamira je još uvijek praktički neupotrebljiv i za entuzijaste... Potrošnja mora biti manja (može i na uštrub nečega...), pa nećeš svakih 200 km puniti akumulator...

PS. Kada bi se kupci ravnali prema našoj wikipediji Degman bi bio najprodavaniji tenk koji bi spasio hrvatsko gospodarstvo... :) Trebali su dodati na wikipediji i 2-4 rakete igla koje štite obrani iz zraka.. :)

Ne mogu se sjetiti one američke komedije sa onim super tenkom kojeg je prodala luda ekipa iz baze vojsci...:)

Justice for all !

Tko je glasao

Ovo:

»67-godišnji umirovljeni svećenik Nikola Radić instalirao je na svojem imanju dva solarna sustava, koji snabdjevaju kućanstvo, solarni bicikl i solarni automobil. Nisu u sustavu poticaja. "Kada radite kupaonicu, ne pitate za povrat investicije već je radite zato što vam poboljšava kvalitetu života. Tako bi trebalo biti i sa solarnom energijom", kaže Radić.«

sam već zapazila kao jednu od najvećih izrečenih mudrosti po pitanju ekologije!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

NE znam ga osobno ni iz druge

NE znam ga osobno ni iz druge ruke pa neću baš puno tafrljati... Ako plaća radnike pošteno i stvara nešto ja mu dajem ogromni plus , jer je RAZLIKA na novopečenu zlatnu mladež koju bi svu postrojio i doveo u red. Nekada kada sam dolazio u Zagreb i znao izaći gotovo sam povraćao šta sam se nagledao u izasku... glume i kretenizma.

Imam prijedloga za njega i auto na struju , a i nove energije (Teslin koncept...) bi se dale iskoristiti ... Krivo mi je što je samo udario na skupo tržište , ali ako time sebi i svojim radnicima donosi zaradu samo dalje...

Solarna energija da , ali u posve drugom obliku Zorane , jer i dan danas sve to za ozbiljnije korištenje je neiskoristivo. Mislim da bi se još gore opteretio sustav. U biti volio bi da se ovim povede ozbiljna tema u Hrvatskoj , jer imamo stručnjaka i znalaca (ni ne znaš koliko se ljudi bavi ovim problemom iz entuzijazma u Hrvatskoj...) pa bi volio da netko organizira OTVORENU KONFERENCIJU o neistraženim modelima energije.

Schauberger, Reich, Tesla... u tom smjeru treba ići čovjek i Hrvatska samo je pitanje da li bi elite to dopustile (a morati će dopustiti ako se digne na višu razinu...) . Znam da "službeni" zeleni ne pričaju puno o tome , jer nažalost i u njih je odavno ušla politika i elite

Justice for all !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci