Tagovi

Najbolje je poželjeti sretno Zoranu

Pozdrav!

Kad religija ima dogme napravi budalu od pojedinca. Ako ja ne želim ostvarenje svojih sanjarenja pod svaku cijenu nego želim trpjeti svoje okolnosti i ako ne želim Lamborghinija i jahtu već samo nekaj za bacit u kljun svaki dan, a sve zato da bi zaradio svoje mjesto u Kraljevstvu, što se može, pusti svakoj budali njegovo veselje.

Ali kad demokracija dobije dogme, to je prava katastrofa. Ovih dana posebno je očito da demokracija boluje od dogmi. Iz moralne odgovornosti političara da ispune predizborna obećanja kako bi ostali u službi građana proizlazi odgovorenost građana za izlazak na izbore kako bi izabrali najbolje obećanje za najveći broj ljudi. Jasno obje odgovornosti počivaju na dogmi da ljudska riječ ima težinu, to jest da dana riječ osigurava ispunjavanje obećanja.

"Pa dobro" reći ćete "i što tu ne valja?"

Pa hvala što ste pitali.

Iz iskustva znamo da ljudska riječ vrijedi gotovo ništa u najobičnijim stvarima, a o preuzimanju pravog tereta odgovornosti za ispunjenje obećanog da ne govorimo. Što vrijedi ljudska riječ? Meni ništa ili malo, preferiram djela. Kako se ja uklapam u demokraciju. Što ako ne vjerujem nikome na riječ, obećanja su tada sva ista - sva su ništa. Odgovorite vi meni kako se bira između ništa i ništa?

Da malo raščistimo. Odgovoran sam sakupiti informacije koje vrijede sutrašnji kruh i perspektivnu budućnost, a mjesto toga skupljam obećanja koja ne vrijede pišljiva boba i u većini slučajeva osiguravaju daljnju neizvjesnost. Dužan sam birati znajući da najvjerojatnije neću dobiti sutrašnji kruh zato što onaj koji obećava kruh, dobije glasove i pobijedi izbore, a isporuči bob (ako smo dobre sreće). S druge strane, onaj koji obećava malo ili ništa ne prijeđe prag. Prvi isporuči bob (ako smo dobre sreće), a potonji ili izađe iz politike ili prihvati strategiju prvog i raskalašeno obećava.

Birač, dakle, izašao ili ne izašao na izbore vjerojatno gleda u neizvjesnu budućnost, a političar ne ispunivši obećanja sigurno i dalje sjedi u službi, koja je iz nekog nepoznatog razloga plaćena u visini šest (6) minimalnih plaća. Birač vjerojatno dobije neizvjesnu budućnost odmah ili vrlo brzo, a političar vjerojatno sjedi u službi četiri i više godina, u poziciji ili opoziciji. I onda se čudimo kad se obećanja ne ispune ili netko ne izađe na izbore.

U kratko, kad budemo izlazili na izbore i svojim biranjem barem vjerojatno osiguravali sutrašnji kruh i perspektivnu budućnost i kad bi političari ispunjavanjem obećanja samo vjerojatno ostajali u službi, demokracija bi djelovala. Kada bi birači svojim neizlaskom doprinijeli neizvjesnoj budućnosti i kada bi političari neispunjavanjem obećanja letjeli iz službe, a ne samo iz pozicije u opoziciju, demokracija bi djelovala. Do onda smo na vrtuljku hirovite sudbine, a kolateralna šteta je velika.

Milanoviću, čini mi se da si razbio začarani krug praznih obećanja i sad je vrijeme da dovedeš vrijeme hrabrog djelovanja u politici. Nisi puno obećavao, a pobijedio si. Djeluj i opet češ, a u međuvremenu će napaćeni ljudi odahnuti. Nadam se da imaš lavovsku crtu koju ti pridaju politički pokrovitelji i molim za tebe da je i nesebično upotrijebiš. Sretno!

A ostalima hvala na pažnji i živjeli!

Komentari

strastveni poljubac UDBE..

..to je nešto što mi nikako nije leglo (Mesić, Manolić...vidi slike na raznim forumima...) okej, nije Zoki to mogao izbjeć' ofkors....ali, već sam pogled na te fotke digao mi je želudac; još više mi se digao kad sam pročitala da je onaj žicar Mesić došao s ČETIRI (4) tjelohranitelja koji su nemilosrdno čistili prolaz za to smeće od čovjeka....ah da, uz njega je bila kćerkica Saša, šefice fantomske kompanije Terme Zagreb, za koju nitko živ ne zna što radi..ali Saša Mesić bere NAŠE novce, i sam bog zna koliko nas košta famiglia Mesić u paketu (kad zbrojiš njegovu lovicu, osiguranje, itd. plus njenu plaćicu od dvajst tisućica kunića)...

e baš me zanima, jako me zanima hoće li Milanović imat cojones da, kad već Jaca nije, a najavila je! preispita i taj famozni Zakon o pravima ex dužnosnika i uskladi ga s pristojnom praksom EU zemalja (naravno, s jednom Češkom, Poljskom, pa i Austrijom....a ne s SAD-om kako je to Sanader fino skombinirao, kao da je BDP of USA ravan našem, i svom prijatelju za netalasanje oko mandata u budćnosti, osigurao bezbrižnu starost, i njemu i ženi, "Ukrajinki" Milki); isto tako i Bandić, jednako je kriv, da bi kupio Meskea uoči predsj.izbora, namjestio je ovu neopisivo bahatu i drsku Sašu Mesić (iz provj. izvora, točnije od onoga koji je trebao biti supotpisnik svih ugovora, ali je Saškica to "zaboravila" i preuzela kormilo sama..) u Terme Zg.
Pa me zanima hoće li se buduća Vlada, kad će čistit viškove u javnom sektoru, pa te silne agencije i ine viškove, skrenut pogled konačno i na Grškovićevu i na Terme Zg. U prijevodu, hoće li doista već jednom zaključit sva ta silna "uhljebljenja" (ima ih još, naravno, osim famiglie Mesić).

Btw. obećali su ukidanje povlašt.mirovina, pa hajd' da vidimo, nek' počnu od toga. Siiiilnoooo me zanima...jer, podsjetimo se, samo SAT VREMENA prije proglašavanja presude Gotovini, Markaču i Čermaku....digli su bijednici rukice u zrak..muha se čula nije, digao je rukicu i Zoki i Milankica jednako bez krzmanja baš kao i jedna Đurđica Sumrak ili Šeks...

CC

Tko je glasao

CC-treba provest privremeno

CC-treba provest privremeno ponistenje tzv. pretvorbe, I da prvih 500 sa iste najpocascenijih tim kolacem u roku 45 dana donese dokaze o podrijetlu novca kojim su pretvarali.
Zanimljivo je kako je vecina to obavila kreditima tadasnjih nasih banaka.
A kad su zaboravili placati rate bankama one su propale.
Onda su rupe zakrpali sa milijardama kuna naseg novca a akd su dosli na 0 tj na gole nekretnine, morali su ih prodati da netko moze opet unijeti kapital za poslovanje.
To je generalo ciscenje, a ako tog nema samo je kozmeticko prskanje dezodoransom po g.....
Kad ishlapi....

Tko je glasao

da, a i neki bivsi direktori

da, a i neki bivsi direktori iz vremena socijalizma su uzimali bankovne kredite sa kojima su nezakonito otkupljivali dionice od radnika, da bi vrlo brzo usavsi u vlasnicki portfelj.. otplatu tih kredita prebacili na firmu koju su oteli!:)

Tko je glasao

Pa to je bio glavni modus

Pa to je bio glavni modus operandi a kad se previše pročulo i glavna afera (managerski krediti). Čim je puklo u javnosti, navodno su zabranjeni. Što nije nikakva garancija da se nije nastavilo pod drugim vidom. Sumnjam da je puno njih, posebice kod velikih firmi i banaka, moglo uletiti vlastitim novcem.

Jedno od pitanja koje se ovdje često postavljalo je npr. koliko je Luković platio Zabu, iz svog džepa naravno. Ili drugi naši privatizacijski prvaci sve drugo.

I tada je zakonom bilo zabranjeno otkupljivati firmu njenim novcem. Ako bi se to ustanovilo, što nije nikakav problem, da se hoće bi se lako moglo zaigrati igru "ili plati ili vrati" uz opcijsku kartu "zatvor" kao u monopolly. Kekec je pjevao da dobra volja je najbolja ali mi odavno znamo da je najvažnija politička volja.

Neoliberalizam se kod nas ogleda i u tome. Politika ne samo da štiti tako stečeni krupni kapital već ovaj njome u sve većoj mjeri i upravlja.

B-52

Tko je glasao

ajmo pod prozore...

...e pa da vidimo sad one mališane iz građanske akcije koji su stavljali WC školjku pred HDZ i revali pod prozorima premijerke i koga ono još, nek sad svrate pod prozore dotura Ivele (btw. pod prozore PRIVATNOG stana, molim lijepo, bilo kojeg od tih četiri, pet kol'ko već ima...) i krenu vikat: ajmo, Ivela, obećao si akciju: Ili vrati ili plati!..pa onda s istim sloganom trk pod prozorčiće jednog od dva stana Zokija, pa do Gazimira, Milankice, Madame Pussy...I naravno, prije svega do Bajića i USKOK-a ..

rekli su ovi iz Građanske inicijative SDPovcima: Gledamo vas. OK, zgodno zvuči, diskretno prijeteći, ali...to je kamilica, to je niš' ...Pitam se: zašto nisu krenuli odmah, konkretno s ovim stvarima o kojima, primjerice, pišu G-news, SM...vezanim uz privatizaciju. tema ima koliko hoćeš...od ZABE, preko cementare Našice pa do TComa

napokon dotur Ivela je OBEĆAO rasčistit bar one najjače privatizac. afere..

dakle, ajmo Građanska inicijativa, da vas vidim, hoćete li i sad imat toliko mašte i volje.....strašno me zanima...

CC

Tko je glasao

Vozacki

Ovo me podsjeca kao kad mladi vozac sjedne u auto sa instruktorom, a ovaj prije nego sto si ga upalio pocme verglati, pazi na zavoj, uspori.., zaobiđi... Za pocetak je dovoljno reci da se zaveze i da pazi kako vozi jer ga on gleda. Ovo drugo cemo kasnije.. kad se krene.

Tko je glasao

??

kaj da velim? osim da taj komentar ovog časa nije baš skroz "fair". Bumo vidli, pa onda.................

sic est in fatis

Tko je glasao

gadni nagaz..

..ovaj moj post, imaš praff, ali neka...idemo odmah surovo, nema vremena, kol'ko je ono Zoki reko da ima fore, samo još 50 dana do totalnog kolapsa (spašavanje kred.rejtinga, itd.)..dakle, u akciju se mora ić' odmah....
micanje pohlepnog mesića i njegove još pohlepnije i pokvarene!! kćeri. je samo jedan primjer u nizu gadnih ono, upravo perverznih pljački naše love, a koju je netko omogućio (Sanader, Bandić) a da nas nije ni pitao..ne treba on nužno ići tim redom, na prvom mjestu je svakako sveobuhvatna "rezačina" jer će i financ.korist biti veća (i najavil je, uostalom, ukidanje hrpe tih agencja, rezanje birokrac.itd.)

a primjer Mesić je važan zato da Milanović konačno jednom zauvijek pokaže narodu da će spremit u ropotranicu povijesti i takve, ajmo to nazvat' komunističke perks koje su u EX Yu bile normalna stvar; moderna (a uz to i siromašna država) ima rješavati takve stvari (beneficije bivših) u skladu sa sličnim državama u EU u koju, valjda, uskoro i ulazimo. o tome se samo radi. dakle, best practices at all levels
što se tiče Termi Zg. ista priča...ajmo vidjet što ta firma radi, koliki profit stvara ili ne stvara, itd. tko su joj kooperanti, ima li ih uopće...nu, to bi recimo više bio posao za Mraka..
ima puno još takvih Termi i takvih Saša Mesić. Zoki i nova vlada DUŽNI su napravit čistku svega, i svih, koje god boje bili, sve što je loše ili sumnjivo ili preskkupo treba otpast.. itd.

naravno, to samo ako hoće do kraja odradit mandat i dić na noge ovu sjebanu zemlju...a brzo ćemo vidjet žele li on to zaista ili ne i hoće li to radit selektivno (ono, naše ne diramo) ili po abecednom redu pa ko prvi naleti, naleti....

CC

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci