Tagovi

Naftocid - međunarodna agresija na Libiju

Vijeće SIgurnosti brzo se, ali ne i jednoglasno, složilo o uvođenju zone zabrane letova u Libiji. Umjesto nadziranja zračnog prostora nad Libijom odmah su počeli napadi 'saveznika'. Započelo je još jedno oslobađanje naroda od diktatora, kako bi se uvela kontrola nad naftnim resursima. Libijski pobunjenici su mislili da će im zabrana letova Gadafijevih aviona biti dovoljna da vlasitim snagama poraze i svrgnu diktatora. Ali onda im nitko neće moći namjestiti drugoga diktatora na daljinski. Kakva je to zemlja koja ima naftu, a nema diktatora(na daljinski) na vlasti? To nije normalno. A možda im pronađu oružije za masovno uništavanje slično onome u Iraku?

Od četvrtka navečer u Libiji je prestala revolucija. Počela je okupacija. Pobunjenici su postali samo fusnota jednog događaja koji se vodi klikom miša. Jedan klik i leti Tomahowk, drugi klik i lete cijene nafte u nebo. Uništena postrojenja ionako će Zapad obnavljati, a pobunjenici će stajati u redu da za šaku dolara obnavljaju svoju revolucijom razrušenu zemlju. Šta ima veze što je Gadafi objavio primirje odmah nakon izglasavanja rezolucije. Svi su ga proglasili lažovom, jer su brodovi već isplovili, a dnevnice su skupe. Šta ima veze što su njegovi avioni bili na tlu, jer su avioni poslani da bombardiraju, a ne da nadziru.

Ali, Gadafi krši ljudska prava! On deportira iz Pariza Rome u Rumunjsku i Bugarsku, napada Irak i svrgava diktatore u potrazi za naftom, raketira svadbene povorke po Afganistanu, vrši medicinske pokuse sa sifilisom nad svojim manje vrijednim građanima tamne boje kože, trenira Osamu bin Ladena pa ga lovi.

Zanimljivo je da se Zapad zadovoljio novčanom naknadom za srušene civilne zrakoplove koji su Gadafijevo terorističko djelo, a tako se mnogo zabrinuo za pobunjenike koji se bore za slobodu. Zato što je ovaj put cijena slobode puno veća: vrijeme je za službenu nezavisnost, za službenu demokraciju po međunarodnom diktatu. Sarkozy, taj ksenofobni kepec uvjerio je impotentnog Camerona i uvijek rata gladnog Obamu da opet malo ratuju. Ovaj put će im se još više isplatiti, jer se nadaju da će narod iznutra srušiti Gadafija, a da ne moraju slati svoje Plave kacige, tj. kopnene postorojbe.

Sramota je što je naša banana republika članica NATO-a, ali mi je utjeha da nam nisu dali tu odluku na referendum, nego su odlučili umjesto nas. Baš kao što sada pametne rakete odlučuju umjesto 'glupog' Libijskog naroda.

Prošlo je tek 24 sata od prvih napada. Vjerujte mi da će ovo biti duga i krvava kampanja protiv SVIH Libijaca, jer pametne rakete ne znaju tko je pobunjenik a tko gadafijevac, one samo znaju da su skupe, i da će taj račun netko morati višestruko naplatiti. Neće valjda Sarkozy, Cameron i Obama ratovati zbog ljudskih prava, demokracije i prava na samoopredjeljenje? Zašto onda ne napadnu Kinu?

Vjerojatno ćemo iduće godine gledati zabrinutost zbog ljudskih prava u Iranu, pa u Venezueli, sve dok netko ne skuži da polako ponestaje malih a naftom i rudama bogatih zemalja, pa se međusobno ne pomakljaju veliki blokovi.

Međunarodno licemjerje se opet ponavlja. Kao i u slučaju naše zemlje prije 20 godina. Nema nafte, nema NATO-a, nema saveznika. Ili što je još gore: ima nafte, ima NATO-a, ima saveznika.

Osudimo novi naftocid u Libiji. Ili barem žmirimo dok ne prođe.

Komentari

neki zanimljivi detalji

BNP po glavi stanovnika u Libiji iznosi 14.192 $.
Primanja na račun nezaposlenost iznose: 730 $.
Plata jedne medicinske sestre iznosi oko 1.000 $.
Za svako novorođeno dijete država porodici placa 7.000 $.
Nakon sklapanja prvog braka svaki bračni par dobija 64.000 $ od države za kupovinu stana.
Prilikom otvaranja privatnog biznisa svaki građanin dobija 20.000 $ početnog kapitala od drzave.
Obrazovanje je u potpunosti besplatno.
Zdravstveno osiguranje za svakog državljanina u potpunosti je besplatno.
Cijene hrane su jako niske.
Električna energija za upotrebu u domaćinstvu je besplatna.
Država osigurava kredite za kupovinu stambenih objekata i vozila bez kamate.
Prilikom kupovine automobila svakom građaninu država plaća 50% cijene vozila (pripadnicima oružanih snaga 65%).
Cijena goriva je minimalna, llitar benzina košta oko 0.14 $.
Radiosarajevo.ba

http://www.radiosarajevo.ba/novost/48326/libija-cinjenice-koje-sigurno-n...

Tko je glasao

Hrana

Cijene hrane im uopće nisu niske.

->Pointer

Tko je glasao

da, pomalo izgleda agitpropovski

kad usporedim sa sfrj gdje je jedan dio društva dobijao društvene stanove onda je to kad se zbroji cca – to
(umjesto njihove cijene goriva bila su tu odmarališta na moru, a vjerovatno smo vodu plaćali znatno jeftinije nego li libijci pa se to može prebiti sa njihovom besplatnom strujom)
....u glavnom, nije garaancija miru u kući ako nije stvar uravnotežena ako se ima, a ako se nema nego je račun bez krčmara onda pogotovo.
.... ovo što sada imamo da račun bez krčmara se slijeva galonima u par stotina džepova i malo manjim galonima u par desetaka tisuća, a proba se amortizirati sa gigantskom javnom službom - to pak nikome nije jasno kako li je uopće izdržalo do sada

Tko je glasao

cilj i opradanje

kada se jednom odredi cilj .. tada je potpuno besmislena obrana od strane tog cilja jer nista od argumenata nece sprijeciti vojnu intervenciju.

tako je bilo u Iraku. tako je sada u Libiji.

To je obrazac ponasanja US&GB alianse... NATO je samo sredstvo .. UN opravdanje koje dobro dode, ali nije nuzna njegova podrska.

To je princip vojnih intervencija sadasnjeg doba.. ili spasavanja kako se to sad pocinje zvati.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

To je obrazac ponasanja US&GB

To je obrazac ponasanja US&GB alianse... NATO je samo sredstvo .. UN opravdanje koje dobro dode, ali nije nuzna njegova podrska. To je princip vojnih intervencija sadasnjeg doba..

Ali što se to dešava s navodnim "principom vojnih intervencija sadašnjeg doba" kada se USA rukama i nogama kopa da se izvuče iz te ujdurme?

Kakvo je NATO sredstvo kada mu ne daju da preuzme komandu?

Koga će se slušati ako ne UN?

I tko u toj situaciji sa sigurnošću može reći koji je to cilj u Libiji: Gaddafi?, Nafta? Sprečavanje masakra?

Previše neodgovorenih pitanja da bi se ova stvar u Libiji podvela pod neki obrazac. Pogotovo ako se mi u Hrvatskoj sjetimo ogorčenja zbog nedjelovanja EU/NATO-a tamo nekad 1991.

The Observer

Tko je glasao

pametni njemci

zbog te cross fire UN/NATO nijemci se povlače sa mediterana.

@Bet, ja mislim da je cilj svima jasan, da se traži gaddafijevo smaknuće, a nafta ostaje uz puno povoljnije uvjete svim mega-korporacijama.

Nekoliko je pokušaja već bilo da ga se ukloni, a najviše što su uspjeli je da su mu ubili dijete. Ako ima ono što pričaju da ima, moglo bi biti velike odmazde, a što će se onda proglasiti terorističkim ćinom, što nije logično. nažalost, sva pitanja imaju odgovore, a možda bi bilo bolje da ih nema.

Tko je glasao

zbog te cross fire UN/NATO

zbog te cross fire UN/NATO nijemci se povlače sa mediterana.

Nijemci se povlače jer su potpuno protiv te akcije, a ne zbog nekakve cross fire.

I nema nikakvog cross fire izmedju NATO i UN - neslaganje se sastoji u razlikama u tumačenju sadržaja mandata, s jedne strane Francuske i UK, a s druge strane Turske.

@Bet, ja mislim da je cilj svima jasan, da se traži gaddafijevo smaknuće, a nafta ostaje uz puno povoljnije uvjete svim mega-korporacijama.

Može se reći da se povoljnim ishodom smatra Gaddafijev što skoriji odlazak, i može biti da je to cilj nekima koji podržavaju akciju. Ali nisam siguran da se svi s time slažu, pa prema tome i nije tako jasno kako se čini.

I kakve su garancije da bi nakon eventualnog Gaddafijeg odlaska ostala nafta "uz puno povoljnije uvjete svim mega-korporacijama"?

Meni je ovo tvoje na razini proizvoljne spekulacije jer nema uporište u ničem opipljivom: nitko ne zna što će se desiti poslije Gaddafija, a te dogadjaje neće biti moguće direktno kontrolirati, osim ako ne dodje do okupacije Libije. O tome za sada nema ni govora, a još manje volje. Bilo kakav pokušaj da se takvo nešto provede (a tko bi to trebao provesti?) imao bi nesagledive posljedice na svjetske medjunarodne odnose.

nažalost, sva pitanja imaju odgovore, a možda bi bilo bolje da ih nema.

Nisam siguran da postoje jednoznačni odgovori i mislim da oni koji jasno "vide" te odgovore malo precjenjuju svoje analitičke sposobnosti.

The Observer

Tko je glasao

samo sam htjela par slika

samo sam htjela par slika ovde metnuti kako "saveznici" spasavaju afganistan i tako to .. evo vam dva linka.. na jednom je bas onak velika fotka sa americkim vojnicima.. jer se oslobodioci izgleda vole slikati

ovdje : http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/21/us-army-kill-team-afghanista...

a ovdje ima par linkova na kojima ima jos puno slika o akcijama US Army u nekim tamo uljanim zemljama

http://www.monitor.hr/vijesti/americki-vojnici-pozirali-s-ubijenim-afgan...

nemam dodatnih komentara na fotografije. vjerojatno nece imati ni ameri. osim toga haag je u europi.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Na žalost to je rat...

Rat je okrutan, u njemu se gine. Vojnicima je u prvom planu preživjeti, a onda ubiti i pobijediti protivnika.

Toga je bilo u svim ratovima i na svim stranama, evo reci jedan rat u zadnjih cca. 100 godina i stranu koja je 'pozitivna i pravedna' i naći ću ti takve fotografije gdje se 'pravednici' glorificiraju nad poraženima.
Nijemci nad amerikacima, rusima, čak i talijanima, amerikanci nad nijemcima, japancima, talijanima, ustaše nad partizanima, partizani nad ustašama. Rusi nad maltene svima, čak i vlastitim narodima, vijetnamci nad amerikancima, kambođijancima, kinezima i obratno. Sve moguće kombinacije.
Nemoj samo spominjati ranije ratove - ne zato što takvih situacija nije bilo već zato što fotografija nije bila izumljena i lako dostupna.

Tko je glasao

Loki07-Rat je okrutan, u njemu se gine.

U ratu se gine !!! .ebote ne mogu vjerovat, ovo mi prvi glas, nisam znao da se u ratu gine najke mi.

Pa naravno da se gine, ne sade se valjda jaglaci i ljubičice, ili možda zumbuli.

Tko je glasao

Još uvijek ostaje pitanje...

koga je vraga američki vojnik uopće radio tamo... i u Vijetnamu... i po Južnoj Americi... itd.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Rat je okrutan, u njemu se

Rat je okrutan, u njemu se gine. Vojnicima je u prvom planu preživjeti, a onda ubiti i pobijediti protivnika.

Izrazito okrutan kada imaš ovakve budale za vojnike, a američka vojska su sami vragovi (čast izuzecima...) kojima je to i naređeno da čine... dokaz Abu Ghraib npr....

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sokantne-fotografije-americki-vojnici...

Evo prave slike oslobodioca i branioca demokracije ...

Justice for all !

Tko je glasao

isprika

malo prije sam postala krivi link , ovaj sam htjela : http://www.guardian.co.uk/world/2011/mar/21/afghanistan-trophy-photos-us...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nevjerojatno...

To je to. To je taj fascinantni trenutak kada NATO ili amerikanci napadnu nekoga, pa možda samo i spomenu da bi se moglo intervenirati, on odmah postaje dobra dušica, nezavisni i neprikosnoveni, narodni dobročinitelj...bla bla.
A zapravo je diktator. Ma koliko šutjeli o tome.

Jer:

1. To što su možda Amerikanci i članice NATO-a licemjerni u nekim svojim odlukama ne znači da Gadafi nije diktator, da nije ubijao svoje političke protivnike, da nije došao na vlast državnim udarom, da ne drži vlast pomoću sile itd. itd.

2. To što je Gadafi možda u nekim elementima svoje vladavine i unaprijedio život u Libiji ne znači da nije diktator...(sve pod toč. 1.).
Uostalom to se moglo reći i za Tita - da je 'unaprijedio' život u Jugoslaviji i da ljudi više nisu bili gladni.
A ako je Libija bila tako lijepa zemlja zašto onda uvijek čujem da kada netko želi otić 'živjet vani' uvijek spominje Njemačku, V. Britaniju, Kanadu, SAD ili Australiju, a nitko mi nije rekao da želi otići živjeti u Libiji. Jest mnogi naši ljudi su radili tamo, ali samo radili, ne i živjeli.

3. To što Amerikanci i NATO ne interveniraju BAŠ U SVAKOJ diktatorskoj državi ne znači da Gadafi u Libiji nije diktator...
Jer, točno, narod bira vlast koju ima. Koliko mi se čini Libijski narod je danas u 2011. godini pokazao da više ne želi Gadafija, da želi slobodu, a na to je odgovoreno tenkovima i avionima i plaćenicima. I pritom nije važno da BAŠ CIJELI Libijski narod se ne slaže s time - jer svaka dugotrajna diktatura napravi privilegirani sloj koji doseže i do 30% stanovništva kojima takav sustav odgovara i u kojemu oni profitiraju i naravno da će se oni boriti za očuvanje diktature.

I to je konačni razlog zašto NATO ne intervenira u npr. Saudijskoj Arabiji, Sjevenoj Koreji, Iranu ili nekim drugim diktatorskim državama. Da li je u tim državama narod pokazao da želi promjenu sustava i da je za tu promjenu spreman i ginuti. Koliko ja znam nije - barem ne u nekom većem broju.
A ako nisi sam spreman ginut za svoju slobodu ne možeš očekivati i da će netko drugi ginuti za tebe (ili barem trošiti multimilijunsko oružje).

Irak i Afganistan bi se mogao činiti kao izuzetak, ali:
U Afganistanu je godinama trajao građanski rat protiv Talibanskog režima. A uostalom Afganistan je bio baza Bin Ladenu i to se može shvatiti kao direktna podrška agresiji na SAD.
Irak je bio 'nedovršeni posao'. Irak se sam stavio na 'listu' napadom na Kuvajt. Nije ni Kuvajt bio demokracija ni slobodna zemlja, ali narod je podržavao svoje šeike i nije pokazivao želju za promjenom vlasti. Ali koliko ja znam nitko ni iz NWO, ni iz SAD ni odakle drugdje Husseinu nije zavrnuo ruku iza leđa i stavio pištolj na čelo da mora napasti Kuvajt. Al eto čovjeku je došlo da malo provoza tenkove.
Nakon 1991. u Iraku je Hussein vojskom i bojnim plinovima ugušio pobunu i vlastitog naroda i Kurda. Da, bilo je licemjerno od Amerikanaca da ga nisu srušili još 1991. godine i pomogli pobunjenicima, no to ne mijenja činjenicu da to nisu trebali napraviti 2003.
Jedina prava greška Amerikanaca u Iraku nije da su srušili diktatora Husseina već da su to napravili loše i nisu omogućili uspostavu normalnog društva. No, svaka država - nakon diktature tolikog trajanja - mora proći kroz period nestabilnosti. Pogotovo u ovim okolnostima kakve su u Iraku - blizina Irana, vječni sukob šijita i sunita, percepcija vječnog sukoba 'muslimana' i 'krščana' itd. itd.

4. Nafta.
Da se razumijemo, ja apsolutno vjerujem da je nafta bila dosta veliki motiv (ne jedini) za napad na Irak. No, zazivati naftu kao razlog i Libiji je deplasirano. Jest da je Libija veliki proizvođač nafte, ali nekako Iran ili Venezuela su veći nekoliko puta, imaju režime koji su izuzetno neprijateljski raspoloženi prema SAD i NATO-u, obje države su nacionalizirale svoje naftne industrije i to upravo od američkih firmi.
Za razliku od njih i talijanski ENI i OMV i hrpa američkih firmi su do jučer nesmetano radile u Libiji bez ikakvih problema. Pa što mislite za koga su tamo radili CROSCO, Geotehnika, a i mnogi naši ljudi koji su si samostalno našli poslove.

Umjesto toga trebamo podržati pobunjenike, jer još i nedavno smo i mi bili u sličnoj situaciji želje za oslobođenjem i izlaska iz diktature. Kod nas nije došlo do intervencije, oslobodili smo se sami, ali SAD i Europa su možda naučili lekciju i na našem primjeru. Nekad su žrtve prošlosti važne za budućnost.
Ja sam ponosan na EU (kao stanovnik buduće članice) što je u tako brzom periodu (uzevši uvijek urođenu sporost diplomacije i dogovaranja na razini tolikog broja država) donijeta odluka da se podrži pravedni pokret protiv Gadafija.
Bez obzira na to koliko tih pobunjenika ima i da li uopće imaju apsolutnu većinu u narodu - jer upravo zato služi demokracija, da i oni koji nemaju većinu budu zastupljeni proporcionalno volji naroda.

Tko je glasao

hipokrizija

@Loki07, puno pričaš a ništa ne kažeš, tipično za balkanske političare i kvazi ekonomiste tzv. specijalce iz hrvatskih mainstream medija kojih bi se posramila svaka novinska agencija.
Zaslužuješ peticu iz površnosti;)
Ovaj tvoj biser treba uokviriti:
Ja sam ponosan na EU (kao stanovnik buduće članice) što je u tako brzom periodu (uzevši uvijek urođenu sporost diplomacije i dogovaranja na razini tolikog broja država) donijeta odluka da se podrži pravedni pokret protiv Gadafija.
Iskreno, žao mi te....

Zemlja jeste okrugla, ali do istine se dolazi ako sagledaš više strana.

- BP ima 15mld £ ulaganja u Libiji, a što nije neka zanemariva stavka.
- BP CEO Bob Dudley izjavio je da ostaju raditi u Libiji, bez obzira na Gaddafija.
- BP i libijska vlada imaju unosan dil u potrazi za offshore naftom. Potpisali su ugovor za istraživanja vrijedan najmanje 900 milijuna dolara u 2007
- U BP kažu da će pratiti stanje na dnevnoj bazi i za sada ne potvrđuju kada će opet početi raditi, ali je istaknuto kako su offshore poslovi u regiji još uvijek otvoreni i da zatvaranje ne bi imalo utjecaj na proizvodnju nafte.

Taj ugovor predstavlja do sada najveće pojedinačno istraživanje u BP-ovoj 100-godišnjoj povijesti, a s druge strane i Libiji je to najveća pojedinačna dodjela za istraživanje tla nekoj međunarodnoj energetskoj kompaniji.
Površina od 54.000 četvornih kilometara koja je dodijeljena BP je četiri puta veća od ukupno svih ostalih projekata u nekoj kombinaciji. Samo jedan blok bazena pokriva područje veće od Belgije. Uvjeti potpisanog ugovora o distribuciji proizvodnje su velikodušniji od onih koje su prethodno dobile američka tvrtka Oxy i austrijski OMV.

Kao i Saddam Hussein u naftom bogatom Iraku, Muammar al-Gaddafi je PR katastrofa i ne uklapa se u novi Bliski istok kojeg su isplanirali globalisti i njihove multinacionalne mega-korporacije. CIA i britanske obavještajne službe projektirale su obojene revolucije na Bliskom istoku dizajnirane tako da uvedu što više prijateljskih i modernih diktatora globalističkih sluga.

Al-Hilary se zavjetovala svojim globalističkim šefovima da Gaddafi mora otići jer je tvrd orah.

Građanski rat u Libiji koji sada ima američku i europsku zračnu podršku jedva da je u tijeku dok se transnacionalne naftne korporacije obogaćuju i pokušavaju pregovarati jamstva da njihovi udjeli u zemlji budu sigurni nakon Gaddafijevog svrgnuća ili ubojstva.
Dužnosnici koji drže pobunjenički, istočni dio Libije smiruju situaciju zbog naftne industrije. Kažu da ne postoji nestašica izvoza iz regije i da će se sredstva od prodaje nafte i dalje deponirati na libijske račune, čak i u slučaju da kao država članica OPEC-a padne pod međunarodnu sankciju.

Što se tiče Arapske lige koja je dala potporu za no fly zone nju predstavljaju monarsi, kraljevi, whatever, i ni jedan od njih nije demoratski vođa, jer, što bi se dogodilo da je njima SAD rekao da odstupe u ime demokracije, tko bi im tada dao potporu za napad na libiju? ovako rade još veći nered i krvoproliće, kad su naložili saudijcima da pucaju po bahreinskim prosvjednicima.

U omanu su pred jedno mjesec dana održani prosvjedi protiv prosvjeda nakon što su u izazvanim nemirima poginule dvije osobe u sukobu s policijom; inače prosvjeduju u kontinuitetu profesori, lječnici, studenti, neki dan zaposleni u zračnoj luci, ali ne zbog ljudskih prava i demokracije, već zašto što žele bolje uvjete rada i veće plaće. Sultan Kaboo ih za sada dobro prati u ispunjenju zahtjeva, pa je tako u tijeku otvaranje 35000 novih radnih mjesta, povećane su socijalne naknade sa 150 na 200 RO, povećan je iznos minimalne plaće, čini mi se na 400 RO (to je cca 800 eura) izjednačenje javnog i privatnog sektora po svim pravima..i ima toga puno...dobro je što Sultan promptno reagira i široke je ruke, pa čak i ministre mijenja koji su na vlasti po 20 i više godina jer tako zahtjevaju prosvjednici.
uglavnom, nije baš sve crno-bijelo, a i istina oslobađa..

Tko je glasao

Hvala na petici..

...ali koliko sam vidio nisi se osvrnuo niti na jednu od mojih točaka - koje sam prilično opsežno elaborirano nego na sam kraj gdje sam se 'drznuo' navesti svoje mišljenje.

Što se tiće tvojih argumenata, slažem se sa činjenicama da je BP stvarno 2007. - nakon 30 godišnjeg odsustva iz Libije što nisi spomenuo - potpisao ugovore o istraživanju. Ugovor je vrlo velik i da - direktno je povezan sa oslobađanjem jednog od bombaša iz Lockerbiea Abdul Baset Ali al-Megrahi koji je pod isprikom da je smrtno bolestan prebačen u Libiju iz humantiranih razloga gdje se navodno 'iznenađujuće' oporavio.
Što isto nisi naveo u svom traktatu.
To je naravno vrlo licemjeran potez od strane Britanije, ali ni prvi ni zadnji u britanskoj povijesti. U cijeloj priči ni Gadafi nije bio lak pregovarač, ali Britanija je radila i na svoju ruku i kontra američkih stavova.
Doduše, to su sve stare vijesti jer nakon fijaska u meksičkom zaljevu BP je malo kratak sa novcem za ulaganja, rasprodaje svoju imovinu i shodno tome i deal sa Gadafijem se malo usporio:
http://www.upi.com/Science_News/Resource-Wars/2010/12/15/BP-delays-Libya...

Tako da mi sada nije jasno jedno.
BP je potpisao ugovor, dogovorio poslove, vjerojatno već i platio provizije i mito i Gadafiju i njegovim sinovima i ostalima. Povučene su političke veze i cijela Britanija je ispala govno u očima svijeta koji za naftu trguju sa vlastitim principima i životima svojih građana.
I sad kad je posao dogovoren - zašto, ZAŠTO bi britanci išli rušit Gadafija ?

U ratu će se sigurno hrpa opreme uništiti, ljudi kojima je već isplaćeno mito će poginuti ili ostati bez svojih pozicija.
Nova vlast - jednom kada i ako se formira - će vrlo vjerojatno poništiti sve prethodne ugovore koje je Gadafi sklopio. Znači nova pregovaranja, novi ustupci, novo mito. Pitanje je i kada će se nova vlast formirati ili će prvo proći desetak godina nestabilnosti i građanskog rata - jer za očekivati je da će današnji pobunjenici koji su jedinstveni protiv Gadafija, zaratiti međusobno čim on padne. Nova vlast će možda bit sklonija Rusiji ili Kini više nego prema SAD i Britaniji.

Dakle, meni jedini logičan zaključak iz tvog gledišta - "nafta je najvažnija" - bi bio da su saveznici zaista trebali bombardirati Libiju - ali ne Gadafija nego pobunjenike.

No u svakom slučaju - hvala na petici.

Tko je glasao

Upravo tako. Realpolitički bi

Upravo tako. Realpolitički bi bilo prepustiti Gadafiju čiščenje pobunjenika.

Tko je glasao

Al-Hilary & Al-Awlaki

Čini mi se da smo najvažnije apslovirali, i prije nego krenemo dalje moram te razočarati, ali ja sam ŽENA.. pa molim da obratiš pažnju na padeže :)

Da, zaboravila sam spomenuti onog bombaša, ali svakako neću zaboraviti spomenuti Al-Awlaki-a, Al-qaedino ubojito oružje: http://www.youtube.com/watch?v=-BRYGQUwE-M&feature=player_embedded#at=185

Evo kako je izgledala njegova poruka američkim medijima u veljači ove godine:
http://a12iggymom.files.wordpress.com/2011/03/aljazeera.jpg
a već pred nekoliko dana pio je čaj s Al-Hilary uz ugodno časkanje i razmjenu mišljenja kako od neprijatelja napraviti prijatelja, . Dakle, ona ozloglašena al-qaeda postaje saveznik koalicije protiv gaddafija, a upravo je gaddafi velikim dijelom financirao al-qaedu u afganistanu i iraku;
Zašto se cijeli svijet okrenuo protiv gaddafija, pa i oni koje je hranio?
Nije htio popustiti, previše je bio tvrdoglav, malo je previše ucjenjivao eu, a najviše britance; I na kraju opet ćemo završiti s naftom, s njom sve počinje i završava; jer zašto da nešto skupo plaćam, kad može biti moje. I nije li sam soroš izjavio da resursi moraju biti za sve, a ne samo za neke..tako da je ovo čisti imperijalistički napad na libiju i nije nikakva humanitarna akcija već ubijanje bez pokrića.

Toj istini približit će nas jučerašnja vijest da je egipatska vlada odobrila Dekret zakona koji kriminalizira štrajkove, proteste, demonstracije koji prekidaju ili ometaju rad tvrtki u privatnom ili državnom vlasništvu ili utječu na gospodarstvo na bilo koji način.

Toliko o egipatskoj revoluciji! Ako je bila ljubičasta, sad bi mogla pocrvenit, jer kako je rekao JFK: ako se revolucija nemože provesti mirnim putem, onda je krvava revolucija neobilazna
friendly globalist dictatori pod pokroviteljstvom MI6 i mega-korporacija, a pod zaštitiom NATO saveza održat će pretpremijeru NWO-a ako u međuvremenu čovjek s turbanom na glavi stvarno ne pukne...

Next step Iran i Pakistan, jer su Sirija i Yemen već u plamenu.

Tko je glasao

Koje su ovo besmislice. Ovo

Koje su ovo besmislice. Ovo je školski primjer primitivne apologije. Brani se nebranjiva teza. I kako činjenice rade protiv tebe tako tumačenja postaju sve apsurdnija. Gadafi pusti strane naftne kompanije u zemlju, postignu se dogovori i sad taj Zapad bombardira Gadafija jer je bio "tvrdoglav, malo je previše ucjenjivao eu,..." Suludo! Kako god da bilo, Zapad mora ispasti krivac,..... imperijalizam, NWO i slične bezvezarije. Psihijatru!

Tko je glasao

Tragično je kako vaši mozgovi

Tragično je kako vaši mozgovi funkcioniraju. Da Saveznici nisu napali Libiju, rekli bi da je zbog nafte. Sad kad su napali Libiju, opet je zbog nafte. Kako činjenica da BP a ne samo BP nego i Exxon i Total i ENI i Repsol i masu drugih operiraju u Libiji objašnjava ovaj napad? Da ne operiraju tamo, to bi vam opet bio razlog za napad jer rušenjem Gadafija bi dobili poslove. I ko može tu nakaradnu logiku pobiti? Niste si smiješni takvim razmišljanjima? Naprosto idiotizam, nema druge riječi za to. Netko tko svaki rat tumači resursima je jednostavno idiot. Da zapikneš zastavicu u bilo koju točku na svjetskoj karti imat će nekakav resurs, a ako baš nema ništa, onda je uvijek moguće naći kakvo istraživanje, ma kako labavo bilo, da se tu predviđaju velika nalazišta nečega. Kao što su pametnjakovići tumačili rat na Kosovu.

Tko je glasao

količina nafte koju libija

količina nafte koju libija proizvede je u biti minimalna i ovaj rat može biti svašta, ali definitivno ne za naftu

p.s. usput rečeno, u kojem trenutku se treba umješati i spriječiti masakr nad stanovništvom? treba li sjediti i čekati pa da vidimo što se dogodi? kakva je vaša pozicija na istu temu bila 1991 kada je bila riječ o hrvatskoj ili bosni? da li ste onda jedva čekali da dođu strani vojnici pomognu spriječiti sukob ili ste vikali da trebaju biti doma i ne miješati se?

Tko je glasao

@mrak

pa da bili bi presretni da su dosli i s avionima i topovima i kaj ja znam cime pokrsili pol zemlje..

to bi si stvarno svatko pozelio..

osim toga nisu dosli. intervenirali su u srbiji deset godina kasnije potpuno besmisleno. sto su oni uopce tada raketirali? i cemu? i s cim? .. ma daj..

zasto nisu unistili tesko naoruzanje JNA 91-ve kad su tak dobri? ili samo postavili trupe na granicu sa srbijom i bosnom? tek toliko da sprijece rat.. ubijanja i tako to..

NATO je napao Libiju. Teskim naoruzanjem i sad jos pjesadijom. To je fakt.

I to zato sto ce odredene zemlje od toga imati korist. Nikog nije briga za te ljude tamo. I koji su to ljudi uopce? Sto zele pobunjenici? Koliko ih ima? Kojim metodama su oni krenuli protiv svoje vlade? .. Ja ne vidim da se o tome bas previse prica..

I kako su Saveznici bas sad zakljucili da je Gadafi zlocest? Taj "sad" mi je jos najcudniji.. Probali su vise puta pa odustali od intervencije. Sad su navalili.. S kojim pravom?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

NATO je napao Libiju. Teskim

NATO je napao Libiju. Teskim naoruzanjem i sad jos pjesadijom. To je fakt.

nato je napao libiju vrlo preciznim naoružanjem; možeš ti imati mitraljez i mitraljirati od ranog jutra do kasne večeri što je lako naoružanje ili opaliti jednu granatu i obaviti posao u 3 minute

gdje je to nato poslao pješadiju u libiju? jesam li nešto propustio

ali i dalje ponavljam pitanje, što je to različito u libiji u odnosu na situaciju raspada jugoslavije 1991 godine i zašto je onda bilo opravdano zazivati stranu vojsku a sada odricati to isto pravo ljudima u libiji koji više nego očito žive u diktatorskoj zemlji?

Tko je glasao

@mrak

ja sam tak procitala.. evo linkova :

http://www.allvoices.com/contributed-news/8581524-british-ground-troops-...

http://members5.boardhost.com/medialens/msg/1301078882.html

evo iz jednog clanka izvadak

"'The bombing of the country came as it was revealed that hundreds of British special forces troops have been deployed deep inside Libya targeting Colonel Gaddafi’s forces – and more are on standby.
While Chancellor George Osborne repeated that UK ground troops would not be involved, the Daily Mail can reveal there are an estimated 350 already mounting covert operations.
In total it is understood that just under 250 UK special forces soldiers and their support have been in Libya since before the launch of air strikes to enforce the no-fly zone against Gaddafi’s forces.
The troops in Libya were drawn from a squadron of SAS and SBS personnel, some who have been in the country for a month and are being re-supplied with water, food and ammunition via airdrops from Cyprus.
Those numbers were further boosted by nearly 100 this week when paratroopers from the Special Forces Support Group (SFSG) were sent to Libya as coalition commanders prepare to increase the tempo of operations. "

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Pitam se, pitam...

Po čemu je tebi više nego očito da je Libija diktatorska zemlja? Mjere li Arapi demokraciju istim mjerilima kao zapad? Zašto bi zapadna mjerila bila "prava" mjerila za sve? Zašto nije bilo intervencije u npr. Rwandi? Zašto je Gadafi bio cijenjen i rado viđen gost u svim zemljama zapadne demokracije do prije mjesec dana?

Ovih 2 tjedna razaranja Libiju je unazadilo 20 godina... Nikako ne mogu shvatiti - što je tu dobro?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Dobro

Dobro je što su zaustavljena masovna ubojstva od strane od strane tehničko-taktički nadmoćnih Gadafijevih trupa. i to je JAKO DOBRO.
Ruanda je loš primjer ipak su snage UNa na kraju intervenirale (koliko znam najviše francuske).
Gadafi je bio ubojica i brutalni diktator i prije nedavnih događaja. Licemjerstvo zapadnih sila je više nego očita, no ponavaljam.
Smatram da su intervencijom napravili JAKO DOBRU stvar, a ta je spriječili masovna ubojstva koja bi Gadafijeve snage izvršile.
Da to čine uvijek i svugdje svijet bi bio puno ljepše mjesto za život. Ne ne mogu nikako prihvatiti stav ako netko nije nebrojeno puta prije učinio ispravnu stav da to ne smije učiniti sada.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Što?

Nikako dobiti odgovor na ovu temu.
Što bi ti učinila na poziciji EU i NATO čelnika?

->Pointer

Tko je glasao

NATO I EU nisu ured-agencija

NATO I EU nisu ured-agencija svjetske policije za podrsku teskim naoruzanjem i pjesadijom pobunjenicima u raznim zemljama svijeta. Pogotovo ne zemljama koje su van njihovog saveza, ovog ili onog. .

Oni nemaju pravo napadati teritorij neke suverene zemlje, a to upravo rade.

Zasto NATO i EU nisu poslali trupe i bombardirali Francusku drzavu kad su prosle godine bili veliki nemiri? A tamo bar imaju sporazume i ugovore.. Svi su u istom udruzenju? Ajde ti to meni reci?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ubijanje

Iako je odgovoreno moram reagirati na ovu neukusnu usporedbu.
I ovih dana su nemiri u Londonu pa ne znam da je netko poslao vojsku do puca na svoj narod, U Francuskoj je također to bio slučaj.
To je ključna razlika, ljudi imaju pravo prosvedovati bez da se puca po njima i da ih se ubija i teško ranjava. Ukoliko se to događa tko god je u mogućnosti ima moralnu (ne znam koji pojam upotrijebiti) obvezu to spriječiti.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Oni nemaju pravo napadati

Oni nemaju pravo napadati teritorij neke suverene zemlje, a to upravo rade.

Što po tebi znači suverenost jedne zemlje? Uključuje li to i pravo vladajućih da pobiju vlastito stanovništvo?

Osim toga, instanca koja je pozvana da o tome odlučuje (VS UN) je odlučila da se u Libiji provede no-fly zona. Drugo je pitanje što ostvarenje toga mnogi gledaju različitim očima - vojnici znaju da to znači ratno djelovanje, čak nužno uz prisustvo specijalnih jedinica za navodjenje na terenu, što je mnoge politčare iznenadilo.

A da se nije reagiralo, bilo bi to zeleno svjetlo svakom diktatoru u Svijetu da pritisne još jače.

Zasto NATO i EU nisu poslali trupe i bombardirali Francusku drzavu kad su prosle godine bili veliki nemiri?

Francuska je svoje nemire riješila sama, uz minimalnu upotrebu sile i veliku dozu socijalnih mjera. A da je došlo (teško zamislivo) do gradjanskog rata u Francuskoj, zar misliš da bi EU i NATO sjedili skrštenih ruku i gledali sa strane?

The Observer

Tko je glasao

@bet

ne bi sjedili skrstenih ruku.

skrsili bi prosvjednike i proglasili ih drzavnim neprijateljima itd.. itd...

i pomogli Francuskoj da silom zaustavi prosvjednike, bez daljnjega.. jer bi to ugrozilo jednu EU zemlju.. u tom smjeru bi islo kao neko objasnjenje..

osim toga dosli bi na poziv legalne Francuske vlade. To je dozvoljeno.

Bila Vlada u pravu ili ne, svejedno je.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

superhik -Tragično je kako vaši mozgovi funkcioniraju.

Svega sam se na ovoj politici nagledao, ali ova ti je za anale, glup, gluplji, najgluplji, valjda ima jedan film takvog ili sličnog naziva.
Samo još da znaš što si u stvari htio kazat dobio bi minus -1, ovako dvojka, položio si !!!

Tko je glasao

dječače, nije to za tebe. odi

dječače, nije to za tebe. odi njivu obrađivati.

Tko je glasao

dječače, nije to za tebe. odi njivu obrađivati.

Nažalost trenutno ne mogu u njivu jer sam s traktorom u prosvjedimaBlokirao sam cestu Vinkovci-Osijek, kod Jarmine. Pa ovako dok zujimo i čekamo još veće poticaje od ovih koji su sada, ja malo u kabini s laptopom prebirem, pa naletjeh na lumena poput tebe, hehe.

Tko je glasao

nisam ni sumnjao da si

nisam ni sumnjao da si proračunska pijavica.

Tko je glasao

superhik- nisam ni sumnjao da si proračunska pijavica.

Pravi si njok, stvarno ti lijepo stoji nik.Što se upuštaš sa ljudima u polemiku kad o ničemu nemaš pojma.Zlatna malina za tebe na Politici.

Tko je glasao

Tu sam da učim od tebe.

Tu sam da učim od tebe.

Tko je glasao

Kao što su pametnjakovići

Kao što su pametnjakovići tumačili rat na Kosovu.

Javio se stari znalac, razlog rata na Kosovu nisu Albanci i zaštita njih od Srba već ovo :

http://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Bondsteel

http://www.youtube.com/watch?v=KOY6_ytgTlg

http://www.youtube.com/watch?v=AHv2cju47jo

http://www.youtube.com/watch?v=pUL0CVFy5IY

To ti dobro znaš , ali voliš malo zamaskirati sve ... JEL? :)

O superhiče stari lave , prodao si se tajkunima i vladarima za male pare !

Justice for all !

Tko je glasao

Gle, jel ti kužiš da ovi

Gle, jel ti kužiš da ovi tvoji linkovi nemaju nikakvu vrijednost. Besmisleni su.
A glede prodaje vladarima, ti kao najzagriženiji protivnik teorije globalnog zatopljenja mora da primaš priličnu sumu od naftne industrije :)

Tko je glasao

jer još i nedavno smo i mi

jer još i nedavno smo i mi bili u sličnoj situaciji želje za oslobođenjem i izlaska iz diktature.

Ja nisam bila živjela u diktaturi, a gdje si ti živio, ne znam!

Raditi paralelu Jugoslavije prije raspada s diktatorskim režimima je gruba podvala i falsificiranje povijesti, pa s time pričekaj još nekih 30-40 godina, dok ne pomru svi svjedoci te strašne "diktature"!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da, u principu mi se ne da

Da, u principu mi se ne da ulaziti u raspravu kakva je bila narav bivše Jugoslavije - tim više što mi se čini da smo bliže po mišljenjima nego što misliš.

Recimo samo da sam siguran da bi Jugoslavija kakvu je zamislio Milošević krajem 1980tih godina sigurno bila diktatura - pogotovo za stanovnike Hrvatske. Tako da možemo reći da iako možda i nismo živjeli u diktaturi sigurno smo se borili protiv uvođenja diktature.

Analogija sa trenutnim stanjem u Libiji je bila povućena samo na razini situacije Libija danas, Hrvatska 1991. gdje se jedna strana 'pobunjenika' bori sa slobodu i demokraciju (i u HR slučaju samoodređenje) dok je protiv njih trenutni politički establišment na čijoj je strani dobro opremljena vojska. Sami uzroci obaju situacija su naravno iz temelja različiti i ne mogu se uspoređivati.

Tko je glasao

Diktatura

Pogledaj http://hr.wikipedia.org/wiki/Diktatura
Živjeli smo u diktaturi.

->Pointer

Tko je glasao

Kad?

Kad?

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Definicija

Od 1945-1980 konkretno, kada vladar nije biran na izborima između ostalog. Pogledajte definiciju.
Budući da je off-topic, neću više pisati po ovom pitanju.
Lijep pozdrav, Pointer

->Pointer

Tko je glasao

Nije off-topic

...jer je tema vezana za svrgavanje diktatora Gadafija.

Pa je pojam diktatorskog režima upotrijebljen za slobodnu asocijaciju na režim u Jugoslaviji. Ti si to pobliže definirao konkretnim razdobljem od 1945-1980.

Prema definiciji iz linka koji si naveo, a koja glasi:

    "Diktatura (iz lat. dictatura) je oblik vladavine, kojoj je glavno svojstvo da jedna osoba, (diktator) ili skupina ljudi (npr. komunistička partija, vojska ili obitelj može vladati neograničenom moću. Neistomišljenici se u diktaturama uglavno proglašavaju državnim neprijateljima. Diktatori često izgrađuju i kult ličnosti."

...imaš pravo. Još ću samo dodati da se ista definicija može bez problema primijeniti na razdoblje Tuđmanove vladavine.

Prema definiciji moderne diktature (http://en.wikipedia.org/wiki/Dictatorship), a koja glasi:

    "In contemporary usage, dictatorship refers to an autocratic form of absolute rule by leadership unrestricted by law, constitutions, or other social and political factors within the state."

...mi i danas, tj. upravo sad - živimo u diktaturi!

Kako niti ja do 1980 nisam imala neki dojam da živim u diktaturi, dozvoljavam da niti ti nemaš dojam da sad živiš u diktaturi.

Definicije su definicije, ali s tako teškom riječi kao što je "diktatura" ne treba se prigodničarski razbacivati, računajući kako nitko neće dovoditi u pitanje nešto tako "samorazumljivo" kao što je tvrdnja da je Jugoslavija bila diktatura.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

!?

Ne znam po kojoj definicija Jugoslavija do 1980. nije bila diktatura!?
Ako je već osobni stav, moram napomenuti da sam rođen poslije smrti Josipa Broza tako da ne mogu govoriti o svom dojmu, pokušavam se držati činjenica.
Ako ćemo tako proširivati pojmove postoji li onda neka zemlja (danas ili u prošlosti) koja nije diktatura?
Ne znam kako ste čitajući te definicije zaključili da Gadafi nije diktator,a pretpostavljam Josipović jest.
Po meni je razdoblje od 1945-1980 i Gadafijeva vladavina diktatura iz sljedećih razloga (za razliku od danas):
1. Vladar nije smjenjiv, niti ima ograničenje u dužini obnašanja vlasti
2. Ne provode se slobodni izbori
3. Protivnici diktatora se proglašavaju protivnici države te ih se usmrćuje, deportira, lišava slobode kretanja bez suđenja...
Lijep pozdrav

->Pointer

Tko je glasao

kak ne znaš

ma ona... diktatura... u kojoj je Diktator donio nekakve granice... i neki papir gdje je pisalo da imamo pravo na samoopredjeljenje do samootcjepljenja... pa smo onda imali referendum u Diktaturi... gdje smo se pozvali na iste granice... kak sad na znaš?!?! :) Libijoslavija se mislim zvala.

Tko je glasao

Jooj... od svih tih diktatora

Jooj... od svih tih diktatora čovjeku se malo "zmeša"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Rekoše ngdje na TVu nekom "našem"

da je pobuna zato što je narod na rubu gladi, a Gadafi spremao lovicu na privatne račune...
Neki drugi govore kako je Gadafi libijskom narodu omogućio vrlo kvalitetne uvjete života...
A sada čitam i da je diktator koji je ubijao neistomišljenike.. I to čujem prvi put...Dosad sam gledao Gadafija kako ga primaju mnogi svjetski državnici.. Niti jedan nije rekao da prima diktatora i ubojicu neistomišljenika...
Kako god bilo - nije mi više ništa jasno !
Kada kažeš da "je ubijao" dali je to činio tijekom svih ovih godina ili to misliš na posljednje sukobe ??

Provinciopolis

Tko je glasao

Licemjerje ne opravdava.

Licemjerje 'međunarodne zajednice', zapravo prvenstveno nekih njenih persona (ne svih) niti čini neku osobu diktatorom niti je ne čini.
Npr. ako bi Obama izjavio da je Merkelica diktator u Njemačkoj da li bi je to činilo diktatorom ? Da li bi to značilo da ona nije diktator ? Niti jedno niti drugo.
Da izbanaliziramo da li te čini liječnikom ako se drugi ponašaju prema tebi kao da si lječnik ? Ili te liječnikom čini sposobnost da pomogneš nekome ?

Dakle, ponašanje drugih prema tebi ne određuju ono što jesi. Samo tvoja djela čine ono što jesi.

Da se vratimo na temu - Gadafi je na vlast došao državnim udarom i vlast je zadržao uz pomoć sile preko 40 godina. Za prljave detalje proguglaj.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci