Tagovi

Nacrt za kritiku monetarne politike do 2008.

Zelim posteno opaliti po Rohatinskom odnosno onome sto on predstavlja. No na vama je da prosudite koliko je to posteno.

Naime, kod nas se uvrijezilo misljenje da smo prezaduzeni, prenapuhani po svim mogucim, a napose gradevinsko nekretninskim sastavnicama da uopce ne treba pred sebe stavljati ap plahte vec samo pogledati sto i obicni ljudi o tome misle. Nije ni cudo kada nas vec najmanje desetak godina maltretiraju sa takvim povicima i najavama raspuknuca i destabilizacije. Na to su nasjeli upravo svi i to su jedini glasovi koji se cuju i koji se uopce vise i ne mogu smatrati prigovaranjem vec su postali dio sustava jer se sustavom prirodne negativne povratne veze kao korektivni signal ipak i unatoc svemu vracaju i utjecu na ponasanje. Prije svega tu se misli na HNB koji u nastupajucoj krizi postaje predmet najveceg obozavanja, jamac da cemo stabilno izdrzati sve te udare s bokova.

Ja se upravo ufam da je tome tako i da ce to tako biti u potpunosti, no unatoc tome postavljam pitanje da li je, ako su te pretpostavke tocne, to gomilanje stabilnosti uopce bilo korisno ili ne? Ne bi li mozda bilo korisnije da smo malo vise olabavili tu sigurnosnu omcu i u ovu krizu, koja nam je sto je jako vazno prije svega nametnuta, dakle da smo u ovu krizu usli cak i nesto zaduzeniji i time ranjiviji i sa mozebitno tezim ocekivanim posljedicama nego cemo ih mozda osjetiti ovako stabilni? Glavna pretpostavka je dakako i to da je to eventualno vece zaduzenje sto pametnije i efikasnije utroseno no ne bih tu cjepidlacijo i dalje mistificirao, zna se kakva je tu praksa i kakvi su tu prigovori.
Krize i sluze tome da se takve stvari raspukni i da se s njima rascisti, a zasto bi mi tu bili izuzetak. Nije da nam je dug premali, ali zasto ne bi bio jos i veci jer vidimo i sada kako se svi grabe za gotovinu.

Naime, ja sam posve siguran da je Guverner odradio sto je mogao bolje svoj posao, no je li to bilo pre revno i pre kruto? Mozda smo mogli jos vise dugova zahvatiti i napraviti? Umjesto vecoj dinamici mi smo dali primat stabilnosti, gomilanju i sigurnosti za crne dane. Tko stedi za crne dane, on ih i priziva. Mi smo namjerno i sustavno dio svojih mogucnosti i snage odvajali sa strane za ovo sto sad dolazi. Banke su stalno rugoborile i protivile se tome (koliko mi je poznato imamo najkruce ponasanje i zahtjeve u EU), a Guverner nije popustao. To je islo do toga da je u zadnjih manje od godinu dana izvrsena dokapitalizacija najvaznijih i najvecih NASIH banaka izravnim dotokom novca izvana sto je iz danasnje perspektive upravo fascinantno (i upravo suprotno uvrijezenom misljenju kako strane bake isisavaju kapital).
Danas mi na sve to gledamo kao izvor stabilnosti i dizemo Guvernera u nebesa vjerujuci da cemo kao sto je receno na pocetku krizu lakse prebroditi.

Upozoravam da smo tu stabilnost mozda preskupo platili, a da ce koristi od toga u ovo crno doba koje nam dolazi biti manje nego da smo manje ulagali u tu stabilnost jer je razmjera krize takva da ce se razlika potpuno ponistiti, a nas ce po obicaju ta lazna sigurnost uciniti jos tromijima i pasivnijima.
Na neki nacin ukazujem na slucaj Islanda koji je danas na koljenima i zapomaze, a donedavno je bio jedan od najaktivnijih (Actavis) od igraca. Dakako, mozda je to preizrazeno u slucaju Islanda, no nismo li mogli pronaci neki blazi oblik u tom smislu. Mozda bi ovu krizu tesko prihvatili, teze nego sad, ali bi za tako nostalgicno proteklih debelih godina imali veci bal i vjerujem jos vec koristi. Povecana tezina krize mozda bi nas i pokrenula na akciju, ovako cemo aklamacijom zakljuciti da mo mi stabilni i progurati se i bez nekog narocitog angazmana.

S obzirom da ce ono sto smo do sada i sto sad radimo i kako to radimo utjecati na neku slijedecu krizu posve je opravdano postavljati pitanje necemo li i onda opet ocekivati ovakvo ponasanje drzave te time jo danas poslati signal da ce svaki buduci moralni hazard svakako pokriti brizna drzava te ce buduca kriza biti jos zesca nego ova jer ce se sa tom povecanom stabilnoscu izravno racunati.

Ja krizu ne prizeljkujem, ali kad je ne mozemo izbjeci pace kad je nametnuta zalim je za prijatelja (u smislu trend je moj frend), prizeljkujem aktivan odnos prema njoj jer je to izmedu ostalog i upravo proporcionalno njezinoj razornoj jacini nasa velika sansa. Ukoliko doista imamo viska stabilnosti onda njega treba sto je moguce svrsishodnije iskoristiti sada kada se je promijenilo stanje. Mozemo li mi sada doista ubaciti u petu i napraviti kakvo pravo preslagivanje stvari sebi u korist, a ne da ovisimo o sretnim slucajnostima i banalnostima kakve su npr ovo sa prodajom drugog dijela INE?

Sazetak
Ako je Guverner zasluzan za nesto bolju stabilnost sada, onda je i prilicno odgovoran za odredeno zauzdavanje razvoja prije.
Nije li sustavno ugradena pojacana stabilnost stetan signal za buduci obrazac ponasanja i mozda uzrok jos gorih situacija u buducnosti?
Nije li u uvjetima ovako zestoko nametnute vanjske krize posve bespredmento uopce suprostvljati se vlastitom sigurnoscu jer od tog mozda tjedan dva duzeg otpora. Cak naprotiv eventualno svjesni svojih slabosti mozda bi bili prisiljeni aktivnije i brze reagirati sto je cak pohvalnije, a mozda i ucinkovitije nego se prepustiti melankoliji i opcoj apatiji (sto je prirodeno). Mozda je umjesto u sigurnost trebalo ulagati u sustav brzog dojavljivanja problema i sustav za brzo i kvalitetno reagiranje i prestrojavanje?

Komentari

mnogima rohatinski smeta,

mnogima rohatinski smeta, ponajvise politicarima, zasto? jer je za razliku od vecine njih sposoban.

Tko je glasao

Bez obzira sto sam iznio

Bez obzira sto sam iznio kritike, cijenim i postujem centralnu finacijsku politiku koja je vodena.
Rohatinski je prepoznat kao izniman ne samo kod nas vec globalno.
http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,1,8,,147681.jl
Pridruzujem se cestitkama, ali cestitam i svim prethodnim guvernerima od pokojnog A.C.Saina do Rohatinskog.

Tko je glasao

Pridružujem se kritici

Pridružujem se kritici guvernera, tj. sada više nisam jedini kritičar čestih, opijenih hvalospjeva Rohatinskom. I odličan si zaključak dao: Mozda je umjesto u sigurnost trebalo ulagati u sustav brzog dojavljivanja problema i sustav za brzo i kvalitetno reagiranje i prestrojavanje? Kao da si Vugrina pomno proučio :)

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

# Jedan neprijatelj pametnom čovjeku više vrijedi nego hiljadu prijatelja

Tko je glasao

Stabilnost je krasna stvar,

Stabilnost je krasna stvar, jer omogućuje našem prezaduženom narodu da nastavi vraćati kredite... Samo je problemčić što tvrda monetarna politika smanjuje gospodarsku aktivnonst, pa bi se uskoro moglo dogoditi da ih više nemamo čega ih vraćati...

Ukratko: Operacija je obavljena uspješno, samo je pacijent u međuvremenu umro....

Tko je glasao

Ni te ni brojne prethodno

Ni te ni brojne prethodno ponavljane međusobno različite mjere nisu međusobno niti suprotne niti išta mijenjaju, nego su, i svi ključni sudionici niza desetljeća se oko toga non stop naknadno slažu a sada će pjevati 100 % skladno, redovna višedesetljetna komešanja unutar jedne te iste nadograđene kardeljističke pušnice, koja globalno nema veze ni s čim osim sa logikom što više usisavanja i isisavanja svega i prelijevanja na ostaale djelove pušnice.

Tako je i to što je guverner osigurao za stabilnost za 15 dana rezultiralo tim blagim nezdovoljstvom po pušnici što stopa rasta dobiti nikako da se digne na više od 50 % godišnje a na sve ostalo na cca 15.000 dana daljnje netabilnosti.

Da to nije radio i da se je poslovalo sa 0 % rezervi, bilo bi u biti isto a ne značajno luđe. Jer je sama partija putem eskpozea Milke Planinc davno utvrdila da su manje više potpuno ludi ne samo zato što se je trošilo cca 4x više nego što se može zaraditi i vratiti nego i zato što je većina investicija ne samo trajno neekonomična pa podosta i besmislena nego i bez minimalnog bavljenja time.

Tako da se to manje više desetljećima odvija u potpuno iracionalnim raspravama tipa koliko i kada potrošiti u Bolnicu Blato i općenito Blato, tko je koliko maznuo, koji je od toga tko kupio auto, gdje je od toga vodio koga na zabavu ... + koliko novaca akademskom ološu da štancaju iste save as elaborate za pokriće + male upute partiji kako da pere mozak sebi i svima + malo naslova iz svijeta tko je kupio kakvu veću jatu itd. Naravno, za to vrijeme se šire rtezidencije, aparat, zaposleni za državu, suradnici države ... već je cca 80 % toga ili država ili u tijesnoj vezi, pa su krajnje nužni ratni porezi od 1941. na ovamo, 15 % zateznih kamata, 1.365 vrsta poreza i doprinosa, 16.958 vrsta rješenjaa i potvrda, svega bar 10 x više i zahtjevnije nego ikada igdje.

Uostalom, i vrapci zanju da smo mi društvo samo upravaljanja na zajednički račun i da velikoj većini domaćih snagaa i stranih partnera to jako odgovora što se više da i ide.

Sada slijedi dugo razdoblje sa 16.550 filozofija da to nije tako, ali što se više bude trudilo da nije sama zbilja će alikvotno tome nezaustavljivo utuvljivati u glavu da jestem, da je tako isfinancirano 2 milijuna stanova i kuća gratis, da tako gratis živi stalno više od pola društva, da većina drugova i gospode nema ama baš nikavo pokriće niti za prvih 1.000 DEM a za prve milijune i milijarde ni u snu.

Tko je glasao

Kad me na kraju najcrnjeg

Kad me na kraju najcrnjeg tjedna na burzama, nakon najcrnjeg dana od tko zna kad, vise od toga pogode "Lica nacije" sa Kulicem i Baoticem i pokvare mi dan onako dubinski da posve zaboravim na zive zabe koje kojih se nagutah ovih dana. Upravo nevjerojatno. Ti si dragi ap za njih antolger (zidarski naucnik i pomagac u poslu) i ja Vam sa neizrecivim zadovoljstvom prepustam cjelokupni prostor, sve frekvencije, povijest i sjecanja na razno prije i poslije, na sve umrle i neumrle divizije i razvizije, sve Vam prepustam na volju pa se veselite i objasnjavajte. Nije da se ljutim niti gubim zivce, imam toga iznadprosijecno ovih dana, cak se osjecam nadmocno zrelo spram situacije koju prezivljavamo, ali zalim utjecaja koji to ostavlja na obican puk. Eto samo to.

Tko je glasao

Nije da se ljutim niti gubim

Nije da se ljutim niti gubim zivce, imam toga iznadprosijecno ovih dana, cak se osjecam nadmocno zrelo spram situacije koju prezivljavamo, ali zalim utjecaja koji to ostavlja na obican puk. Eto samo to.
Mi smo društvo podvrgnuto već dugo izloženo redovnim jakim valovima gubljenja živaca, pa smo valjda naučili da je za vlastitu i svačiju korist puno lakše nositi se s problemima bez gubljenja živaca nego s njima. Non stop smo prisiljeni ponavljati tu lekciju a sada možda i malo bolje pa i poboljšati to. Želim tebi i sebi i ama baš svakome što manje gubljenja živaca.

Mali ispravci i dodaci:
- nemam veze sa Kulicem i Baoticem iz "Lica nacije", Kulić mi potpuno ne odgovara i koliko se sjećam nikada ništa nije pametno istupio na vrijeme niti šta korisno napravio za društvo koje educira, kao i većina tih koji zauzimaju javni prostor. Ja se, uz sve demoformacije, izražavam iz posve drukčije pozicije, sa naprosto previše obavljeni javnih poslova od općeg društvenog značenja pa, isto kao što slični pandani liječnici koji se npr. bave javnim zdravstvomod masovnog značaja, sam naprosto i dužan emitirati tesktove o tome (btw, u ovome vidu sam iscrpio temu i mislim da sam tebi i svima na vrijeme davao znakove, koliko sam znao i umio, da nailaze oluje, te sam obavio nešto koliko toliko društveno korisno i nikome na posebnu štetu);
- nemoj meni ništa ostavljati, ja toga imam i previše i ne "spamam" to zato što je to suvišna prošlost nego baš zato što sam profesionalno i iskustvom pozvan izložiti da je to i te kako sadašnja i buduća zbilja, koja nije samo opterećena problemima nego ujedno sadrži jako puno toga u čemu društvo egzistira, kreira i živi. Bez lažne skromnosti, u vezi sam sa činjenicom da sam naprosto i osobnim radom jako puno toga korisnog napravio, po svim kritrijima i podacima među onima koji su daleko najviše, a ne volim uzimati pa praktički nisam ništa uzimao ni od onoga što mi pripada, ne radi morala i bilo čega nego što sam i bez toga bio non stop u stanju sam zarađivati negdje od 15. godine i što mi naprosto tako po svemu bolje odgovara. Prema tome, ja sam dao i ostavio nešto društvu i drago bi mi bilo da ono to što bolje koristi i iskoristi, zato sam dosta toga i radio i radio koliko je moglo biti bolje.

Be good !

Tko je glasao

Ma ti si meni korektiv

Ma ti si meni korektiv veliki nema tu uopce zbora i izbiram ja tu sebi dragih detalja. Nemoj mi uzimati za zlo stavljanje u isti kos. Ja i kod Kulica iznimno cijenim pozu s kojom nastupa - ili ga kamera jako voli ili je doista nesto magicno prozimajuce u njegovom gardu spram teme. Ja ukazujem na utjecaj na obicni puk, pa i tebe citiraju do Vesne SKO do tko zna sve. Samo to nista drugo.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci