Tagovi

Nacionalizam u Hrvata

Puno nam se toga (osobito u bližoj) povijesti spočitavalo vezano za nacionalizam.
Smatram izuzetno potrebitim (da ne kažem 'nužnim') napokon demistificirati taj pojam.
Ključno pitanje je koliko su Hrvati imali, ili danas imaju, koristi od svoga nacionalizma?
Josip Miljak, predsjednik HČSP, kaže u 'Hrvatskom listu' da je hrvatski nacionalizam platonskoga karaktera te kao kakav ne rađa nikakvu korist naciji.
Nadalje govori
otklon od svakoga nacionalizma, nesvjesno ili svjesno, jest prihvaćanje 'naših' grijeha iz prošlosti tj. Hrvati su vječni krivci.
Većina tih teza servirane su pod patronatom Zapada koji nam i dan danas bilo kakav oblik nacionalizma pokušava progurati kao šovinizam!
Vrijeme je da se mi u Hrvatskoj, napokon, uklopimo u stvaran život, a to nije utopijsko gledanje na 'bezgriješni sveti zapad' već spoznaja da je taj isti Zapad uvijek u povijesti bio i ostao imperijalistički.
Kada gledamo na to iz toga kuta onda ispada da su njihove metode pod krinkom 'demokratizacije i globalizacije' ostatka svijeta, zapravo, najveći oblik šovinizma i imperijalizma ikada viđen.
Misliti da je moguć opstanak države koja nije u stanju ili ne smije spoznati stvarno stanje stvari u vlastitom okruženju jest utopija, a ako je svjesna, onda je to svjesno pristajanje na ropski i kolonijalni status.
Dok nismo imali državu, pravdanje da nismo imperijalisti tj. da želimo svoju državu u njezinim povijesnim (ili mogućim) granicama, bilo je opravdano.
Ali sada, kada imamo svoju državu, obrana i očuvanje iste nužno zahtijeva promjenu tih stajališta.
Zašto nam se događa (prečesto) da se naša stajališta ili razmišljanja u Europi ne uzimaju za ozbiljno?
Zašto političke elite u startu pregovora s EU-om izjavljuju kako su spremne podnijeti svaku žrtvu za ulazak u istu istodobno slabeći naše pregovaračke pozicije?
Kada sami sebe u pregovorima minoriziramo, pregovarač (kolonizator) lako prelazi na druge teme i time mu se olakšava posao.
Ako se politička elita toliko zaklinje u europske vrijednosti zašto ih u stvarnosti ne prihvaćaju?
Da li se Hrvatsku drži u svojevrsnom inkubatoru pa kada dozrije tek tada ima pravo konzumirati sve pozitivne stečevine civiliziranoga, zapadnoga svijeta?
Osobno ne vjerujem u nikakva 'dozrijevanja nacije' budući smo mi već neko vrijeme formirana da ne kažem zrela nacija.
Problem leži u činjenici da mi naivno vjerujemo kako će Zapad svoja bogatstva (stečena imperijalitičkom politikom i dijelom oteta od nas samih) danas- sutra podijeliti s nama.
Kako kaže otac Domovine A. Starčević
Narod koji traži stalno traži zaštitnika, nije ni vrijedan da bude narodom.
Hrvati bi morali svoj nacionalizam barem malo i s vremena na vrijeme pretvoriti i u imperijalizam da bi se očuvala opstojnost i bit nacionalnoga identiteta, jer samo tada bismo mogli 'pokazati zube' i poručiti da 'mislimo ozbiljno' ostalima koji pretendiraju na ovu državu.
Ne može se dakle, pravdati težnja za nadnacionalnom suradnjom bez prethodnog oslobođenja i slobode svih naroda. Još manje je moguće težiti toj suradnji na štetu pojedinih naroda.
A. Starčević, ' Bi li k Slavstvu ili ka Hrvatstvu'.

Po pitanju ujedinjenja Europe prilažem još jednu tezu:
Život stoljećima potvrđuje točnost ovih tvrdnji, svaki pokušaj ujedinjenja Europe koji teži stapanju i unifikaciji nužno je imperijalistički i neminovno je osuđen na neuspjeh. Posljedice tih imperijalističkih fantazmagorija zapanjujuće su slične, kao što su Arapi i Avari zagospodarili velikim dijelovima Europe na razvalinama Rimskoga Carstva, tako su Mongoli na ruševinama karolinške i bizantske Europe pokucali na vrata Trogira, a Osmanlije opsjedale Beč, kao što je Napoleonova europska kampanja rezultirala ruskim kopitima na pariškim ulicama, tako je slom Austro- Ugarske i carske Njemačke doveo do boljševičkih revolucija u srcu Europe, a Hitlerov 'novi europski poredak' skončao terorom Crvene armije u Beču i orijentalnom despocijom staljinističkoga tipa u Berlinu i u istočnim predgrađima Trsta.
Tomislav Jonjić, Politički zatvorenik br. 190 'Hrvatski nacionalizam i europske integracije'.

Zaključak je da svaki narod može dobiti samo onoliko koliko silom može zadržati!
Mi smo stvorili državu silom oružja (reći ću nacionalizmom nadograđenim s imperijalizmom) te je predali drugome na korištenje i te iste sada molimo da nas prime u svoje društvo.
Zašto bi oni to učinili?
Čime ih možemo 'prisiliti' kada smo im već sve unaprijed dali?
Porazno je i istinito da tko brzo daje, dvaput daje, ali se bojim da za nas to ne vrijedi... jer za davanje dvaput potrebno je imati još štogod za dati.
Imamo li više što?

Komentari

nacionalizam je zdrav i

nacionalizam je zdrav i poželjan sve dotle dok je fokusiran na svoju zajednicu a da istovremeno ne šteti bilo kome drugome (dakle susjedima, manjinama i slično)

no, ono što se kod nas naziva nacionalizmom je prečesto u svojoj osnovi šovinizam jer ide na štetu drugih s jedne strane, a s druge strane dobar dio nacionalizma je u stvari plod marketinga (valjda analogija gornjeg platonskog nacionalizma) koji se koristi kada je potreban a najčešće kada treba skrenuti temu od nečeg važnog

ako samo pogledate teme na pollitici to svima mora biti jasno, nema teme koja će zaokupiti više ljudi i generirati više (žućnih) komentara nego kada počnemo diskutirati o ustašama i partizanima, bleiburgu ili jasenovcu ili u novije vrijeme počnemo prebrojavati krvna zrnca ili tko je gdje bio i kada (ne kažem da to nije dobro znati ali...)

jedan od uzroka je svakako politička elita koja je nacionalni osjećaj i manipuliranje njime otkrila kao pobjedničku kartu, a drugi jednako vrijedni uzrok je i ta nesretna prošlost s kojom još dan danas nismo raskrstili pa stoga ona godinama kasnije generira različite frustracije (ona nakon drugog svjetskog rata jer je hrvatska bila na pogrešnoj strani u sukobu, a potom je politička volja odlučila zadržati taj status umjesto da se odmah i onda raščisti s time tko je što radio; a ova situacija sada zbog toga jer mnogima očito nije jasno da su "pobjednički standardi" iz četrdesetih godina prošlog stoljeća prevaziđeni i da se danas očekuje malo veći iskorak)

Tko je glasao

nacionalizam je zdrav i

nacionalizam je zdrav i poželjan sve dotle dok je fokusiran na svoju zajednicu a da istovremeno ne šteti bilo kome drugome (dakle susjedima, manjinama i slično)

Na takav i mislim.
Svatko normalan vidi da nam u zadnje vrijeme nedostaje osobito u ovom razdoblju pristupnih pregovora s EU.
Očituje se u prevelikom popuštanju i pomanjkanju zaštite osnovnih nacionalnih interesa u tim pregovorima.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Demistifikacija pojma je

Demistifikacija pojma je dakako važna. Stoga ukratko ću o mjeri nacionalnog u životu kako ja mislim i shvaćam. (razrađeno prema jednom suvremenom piscu koji radi i piše u Parizu)

Nacionalno sam ono što jesam.
Mjeru nacionalnog (u sebi) određujem i biram sam i ja. U tome su ograničenje moje poštenje i hrabrost i da moj izbor ne ugrožava nikog drugog.
Nacija, sama po sebi, u tome nema nikakvu važnost i ulogu.

Koje su odstupajući oblici i konzekvence u odstupanju:
Ako ste nacionalni više od toga, onda sa vašom okolinom nešto nije u redu.
Ako ste nacionalni manje od toga, onda sa vama nešto nije u redu.
Ako vam taj način posmatranja sebe ne odgovara, treba naciju, kao smetnju vašem postojanju i saznanju svijeta, naprosto odbaciti.

Izgleda jednostavno, zar ne.

Tko je glasao

Kad Hrvat iskazuje ljubav

Kad Hrvat iskazuje ljubav prema svojoj Domovini, onda ga proglašavaju nacionalistom i šovinistom. Kad bilo koji drugi narod iskazuje ljubav prema svojoj Domovini, onda ga proglašavaju domoljubom ili bre rodoljubom.
Meni je više pun kufer priče o nacionalizmu u Hrvata! Ne postoji nacionalizam u Hrvata, već postoji isključivo MRŽNJA PREMA HRVATIMA KOJI LJUBE SVOJU DOMOVINU!!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Lion Queen je potpuno u

Lion Queen je potpuno u pravu. Hrvatima je zabranjeno biti domoljubi u količini u kojom to želimo, već možemo biti domoljubi kako nam propišu anacionalne udruge i njihovi sljedbenici (o tome naravno imam i članak u mojem "ustavu").

Hrvati ne smiju diskutirati o tome da je to njihova država, što oni žele od svoje države, kako žele da ih država tretira i štiti, koga će pustiti da žive zajedno s nama u našoj državi i pod kojim uvjetima... Ovo zadnje se posebno ocrnjuje i proglašava šovinistički i primitivno u rijetkim situacijama kada se diskusija potegne... Ali zato Amerikanci, Francuzi, Englezi, Njemci, Talijani - svi drugi imaju potpuno pravo pisati imigracijske zakone, štititi svoje nacionalne interese itd...

Poručujem vam svima - ipak nećete uspjeti. Hrvata i Hrvatske od sada će biti do vječnosti, a tko god ima problema s time slobodno neka uzme pušku u ruke i neka se okuša. Srbi su probali i znamo kako je to završilo. Anyone else?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ne postoji nacionalizam u

Ne postoji nacionalizam u Hrvata, već postoji isključivo MRŽNJA PREMA HRVATIMA KOJI LJUBE SVOJU DOMOVINU!!!

Lafice, koji ti je ovo kokot, da ne upotrijebim pravi izraz?

ragusa

Tko je glasao

zanimljivo je kako Mrak ne

zanimljivo je kako Mrak ne briše komentare koji vrijeđaju LQ, ali briše LQ postove redom!!!!
Što je u ovom komentaru konstruktivno, da bi zavrijedilo ostati neobrisano???
Hajde, Mrak, odgovori, ako u tebi ima zrnce poštenja???

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Mogla bi se napraviti serija

Mogla bi se napraviti serija poput 'LNH-laku noć hrvatska' ali na bazu pollitika.com

:)

lafica, kokoš itd itd itd

Obrisan

Tko je glasao

zanimljivo je kako Mrak ne

zanimljivo je kako Mrak ne briše komentare koji vrijeđaju LQ, ali briše LQ postove redom!!!!
Što je u ovom komentaru konstruktivno, da bi zavrijedilo ostati neobrisano???
Hajde, Mrak, odgovori, ako u tebi ima zrnce poštenja???

Ovdje je čak protuustavno djelovanje: diskriminacija na razini spolova, a Mrak ništa!!!!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

uopće ne razumijem otkud ti

uopće ne razumijem otkud ti ideja da bih nešto tvoje pobrisao, smiješno

Tko je glasao

...svaki pokušaj

...svaki pokušaj ujedinjenja Europe koji teži stapanju i unifikaciji nužno je imperijalistički i neminovno je osuđen na neuspjeh.

Gornja tvrdnja potkrijepljena je primjerima ratnih osvajača i bumeranzima njihovih pohoda. A zanemaruje temeljnu razliku - aktualno ujedinjavanje Europe ne odvija se ratnim pohodom imperijalista. Prvobitno, to je bio odgovor na prethodni rat (Drugi svjetski) i sredstvo izbjegavanja rata u budućnosti, a danas je to ujedinjavanje pojačano procesom globalizacije.

Razumijem da je 'Politički zatvorenik' literatura koja pothranjuje tvoje stavove. A s obzirom da sam ga i sam imao priliku čitati, mogu samo reći slijedeće: oni koji su frustrirani događajima iz ratne ili poratne prošlosti (razumijem njihove frustracije) ne mogu sagledavati aktualne procese u drugačijem svjetlu, jer su te frustracije pokretačka snaga njihova djelovanja.

I sam naslov citiranoga članka (Hrvatski nacionalizam i europske integracije) to svjedoči. Nacionalizam podrazumijeva borbu za nacionalnu samobitnost, koju smo kao narod ostvarili. Pa ga ovdje treba zamijeniti pojmom 'domoljublje' (patriotizam). Ali sad već ulazimo na drugo područje. Problem je što smo iz Domovinskoga rata (s pratećim tranzicijskim procesima) izravno uletili u euro-integracije - frustracije iz prošlosti tako prenosimo u budućnost. Pa zato u nju ulazimo frustrirani. A to nije dobro - pogled je sužen, a um nije dovoljno otvoren.

ragusa

Tko je glasao

aktualno ujedinjavanje

aktualno ujedinjavanje Europe ne odvija se ratnim pohodom imperijalista.

Tu si apsolutno u pravu!
Metode su promijenjene- na djelu je opći globalizam u kojem mali narodi, poput hrvatskoga, moraju izgubiti bitku u najezdi kapitala kojega ovi imaju na pretek a mi ne.
Nije doduše to, kako bi 'ap' rekao, nužnost nužnosti već nesposobnost političke elite da našu pregovaračku poziciju učini takvom da i se barem minimalno udovolji nacionalnim interesima.
Tome nismo svjedoci ili ja ne vidim dobro?

cogito ergo sum

Tko je glasao

"Metode su promijenjene- na

"Metode su promijenjene- na djelu je opći globalizam u kojem mali narodi, poput hrvatskoga, moraju izgubiti bitku u najezdi kapitala kojega ovi imaju na pretek a mi ne. "

http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/06/05/0011006.html
Malo je cudno sto nema reakcije oporbenih stranaka na odgodu ulaska RH u EU,kao i u zadnje vrijeme oporba je tiha.Sigurno ne bezrazlozno.
Velika kolicina love pa su se poceli dogovarati:)
Strani kapital je realnost. Nije pitanje gdje ga usmjeriti(na koju parcelu) nego u što i kako.....alternativa mora biti temeljena na znanju i patriotizmu.

/nacionalizam out-patriotizam in/.

Tko je glasao

Tome nismo svjedoci ili ja

Tome nismo svjedoci ili ja ne vidim dobro?

Naravno, nismo ćoravi.
Nego mi ne prima glasovanje. Htio sam ti dati četiri zvjezdice, ali - budući da ne ide - činim to ovim odgovorom.

ragusa

Tko je glasao

koji browser koristiš ?

koji browser koristiš ?

Tko je glasao

Internet Explorer, ako se to

Internet Explorer, ako se to zove browser.
Ono što je najčudnije - uz jedan dnevnik ocjenjivanje ide, a uz drugi ne. Zašto?

ragusa

Tko je glasao

IE, Opera i još neki imaju

IE, Opera i još neki imaju mušice, ja nemam nikakvih problema sa Firefoxom...
klikni na lisicu, NE na verziju 3, u fazi je testiranja...

Tko je glasao

Nema veze. Bitna je dobra

Nema veze. Bitna je dobra namjera, a i nešto sam se u zadnje vrijeme 'karizmatično' pokvario premda vidim više boljih nego lošijih ocjena. Morat ću se potužiti 'mraku'.
Nego, glavno je pitanje kako ćemo 'probuditi naš nacionalizam' da ne bismo doista završili u toj EU na prosjačkom štapu?

cogito ergo sum

Tko je glasao

oni koji su frustrirani

oni koji su frustrirani događajima iz ratne ili poratne prošlosti (razumijem njihove frustracije) ne mogu sagledavati aktualne procese u drugačijem svjetlu, jer su te frustracije pokretačka snaga njihova djelovanja.

Sad smo plus svega još i frustrirani.

Kaj ti nebu sve palo na pamet neke stvari prikazat dobrim za Hrvatsku a u stvari nisu.

Globalizacija je naj više kriva za razantno smanjenje standarda radničke klase i sve je više i više siromašnih u Evropi, da ne govorimo o zemljama u razvoju.

Za kapital je dobro njegovo jačanje, no nebi bilo ljpše kad bi i drugima dal mogučnost sudjelovat u tom razvitku.
Danas ima tolko neprijateljskih preuzimanja konkurentnih firmi koje na lokalnom tržištu značiju nešto, a da ne govorimo ak su još i malo širje poznate.

Kapital EU u naprijed preuzima sve ono kaj vredi i kad nova zemlja dojde u uniju nesmeju odma ti isti krenut ko konkurentna radna snaga u bogatije zemlje.

Tko je glasao

Sad smo plus svega još i

Sad smo plus svega još i frustrirani.

Poštovani Skviki,
ono što sam napisao odnosi se na intonaciju napisa u glasilu 'Politički zatvorenik', koji je ovdje citiran, i na preokupacije njihovih autora, a ne na bilo koga od nas ovdje. Cilj gornjega nije bio bilo koga povrijediti, zato sam naveo i da razumijem njihove stavove. Samo što su iz njih proizašli neki zaključci koji ne stoje u konkretnom kontekstu.
I još jedna važna napomena. Nisam baš veliki zaljubljenik u proces globalizacije i u ono što nam donosi. Međutim, živimo u vremenu u kojem živimo, moramo se s njim nositi kako najbolje možemo.

ragusa

Tko je glasao

Međutim, živimo u vremenu

Međutim, živimo u vremenu u kojem živimo, moramo se s njim nositi kako najbolje možemo.

Ragusa,

Kaj trebamo još se dublje sagnut i skinut gače do kraja i okolo hodat s golom riti.

Konstantno se predbaciva da skidamo s vramena na vrjeme gače, pa kaj to ne znači da se nosimo kak naj bolje možemo.

Tko je glasao

Međutim, živimo u vremenu

Međutim, živimo u vremenu u kojem živimo, moramo se s njim nositi kako najbolje možemo.

Ne skidam gaće nikome, niti mislim da ih Hrvatska treba skidati. To sam mislio s citiranom formulacijom.

Druga je stvar koliko su naši političari pederi (i doslovno), pa im gaće i same padaju.

ragusa

Tko je glasao

toliko si puno toga u

toliko si puno toga u dnevniku iznio, a toliko si malo toga obradio.
1. što bi to značilo da je naš nacionalizam platonski? samo navesti da je netko to rekao nema smisla.
2. po čemu je europska demokratizacija i globalizacija šovinistička?
3. tko to pretendira na ovu državu i kako se to očituje?
4. kažeš da smo zrela nacija. kako se to očituje?
5. kome smo mi to predali zemlju na korištenje?

a sada jedna moja opaska. jednostavno mi je neshvatljivo to silno zgražanje time što sve ta zla europa traži od nas. zamisli ti to, europa traži od nas bolji obrazovni sustav, efikasno sudstvo, funkcioniranje pravne države, efikasan porezni sustav, zaštitu kulturne baštine, obračun s korupcijom, ostvarenje poduzetničke klime... mislim, stvarno su zli. oni bi da mi sredimo svoju državu! a mi želimo živjeti u miru u ovoj našoj zreloj državi pravne nesigurnosti i kriminala.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ma, ne može JH stić na sve

Ma, ne može JH stić na sve odgovorit. On sam, a toliko pitanja:)

2. po čemu je europska demokratizacija i globalizacija šovinistička?

Ma dobrro, šovinistička možda jest preteška riječi. No, isključiva svakako jest - osobito prema onima koji u EU ulaze naknadno (poput nas). Jer, mi smo naprosto stavljeni pred "gotov čin" europske pravne stečevine o kojoj pregovora, zapravo, i nema (osim o pojedinim, u pravilu privremenim, izuzećima). A da u stvaranju te stečevine nas nitko ništa nije pitao (jer nismo bili unutra). To da smo mi, kao država, slobodni ta pravila igre ne prihvatiti, pa ostati izvan kruga EU-a, zapravo je samo "imaginarna" sloboda (jer mi unutra moramo ući)

3. tko to pretendira na ovu državu i kako se to očituje?
E, za odgovor na ovo pitanje neće biti moguće ponuditi neke egzaktne dokaze. No, kažu da se i iz povijesti nešto može naučiti. A, tko je sve pretendirao na ove naše prostore od 9. stoljeća pa nadalje, teško bi bilo i nabrojati, a da ovaj post ne postane plahtica. "Nažalost", Hrvatska stvarno jest lijepa i poželjna zemlja, smještena na vrlo zanimljivoj geostrateškoj lokaciji, što nam je u prošlosti češće bilo otegotna, negoli olakšavajuća okolnost.

4. kažeš da smo zrela nacija. kako se to očituje?
Sad će počet nogometno prvenstvo, pa ćeš vidjet...

5. kome smo mi to predali zemlju na korištenje?
Za početak, stranim bankama. Sve ostalo onda puno lakše ide.

zamisli ti to, europa traži od nas bolji obrazovni sustav...
Ma zapravo, neke od nabrojanih stvari i ne traži (eto, upravo obrazovni sustav jedna je od stvari koje po europskom ugovoru ostaju u isključivoj nadležnosti država članica)

Sve u svemu, čak i nije ključni problem u tome što od nas traži EUropa, već što od nas traži suvremeni svijet. Jer, sve ono za što su velike europske nacije (francuzi, englezi...) na raspolaganju imali stoljeća, mi moramo "odraditi" u nekoliko godina - od buđenja nacionalne svijesti, ostvarenja nacionalne države, šovinističke i "imperijalističke" faze, pa sve do "hlađenja" od nacionalizma i učenja pravila globalne priče. A to je ono što Jedinohrvatskoj nikako ne ide u glavu :)
No, tu smo gdje smo: pravog izbora, nažalost, nemamo (barem ne na društvenome planu)

Tko je glasao

Do sada smo bili, i još smo

Do sada smo bili, i još smo dosta, u čvrstom sendviču - iznutra maoizam a izvana kardeljizam.

Međutim, sada kada se otvaraju pukotine, dolazi do potpunog obrata, umjesto stisnuti u stisci htjeli ne htjeli postajemo skretničari ili minimalni saobraćajci.

A sve je neke vrste potpune zabune, niti je tko htio biti barijera nitu su kardeljizam i maoizam trebali tolike nužnosti. Slično kao s većinom poslovanja.

Već dugo nije bilo nikada da je većina za muljanje, i ex SFRJ i svjetske udarne snage, ne samo za nego se to pretežno i prakticiralo i prakticira. I onda nesporazum da se razno oko toga sredi - da, ali koji diletantizam, svi kokošarimo (take money and run) i onda se najednom kao pravimo da ne i da smo oduvijek bili uredni i liberali, skloni maoizmu (ispiranun svijesti ne bi li ta čuda rješio netko drugi).

Podignimo slobodno saobraćajne zastavice i mašimo slobodno u svim smjerovima, neka se maoizam i kardeljizam slobodno saobraćaju i plode i sređuju, neka se zastavice slobode viju u svim smjerovima i trče štafete i pronose vječne vatre. Ne košta ništa a zgodno je za lako preticanje i udarnih jurišnika.

Tko je glasao

Lijepo od tebe što si mi

Lijepo od tebe što si mi pomogao odgovoriti (kao da sam ih sam sročio-odgovore, naravno).
A to je ono što Jedinohrvatskoj nikako ne ide u glavu :)

Puno toga je meni ušlo u glavu... toliko toga da se katkad samome sebi čudim što je sve iz nje izašlo.
Nema veze. Tješim se kako sam još relativno mlad pa mi se za života još stigne i 'posložiti' kako treba.

cogito ergo sum

Tko je glasao

a sada jedna moja opaska.

a sada jedna moja opaska. jednostavno mi je neshvatljivo to silno zgražanje time što sve ta zla europa traži od nas. zamisli ti to, europa traži od nas bolji obrazovni sustav, efikasno sudstvo, funkcioniranje pravne države, efikasan porezni sustav, zaštitu kulturne baštine, obračun s korupcijom, ostvarenje poduzetničke klime... mislim, stvarno su zli. oni bi da mi sredimo svoju državu! a mi želimo živjeti u miru u ovoj našoj zreloj državi pravne nesigurnosti i kriminala.

Opet si sve okrenula naopako (po tko zna koji put)!
Jako hrabro (gotovo bih rekao suludo) tvrditi da pripadaš narodu koji ništa od gore navedenoga ne bi sam mogao provesti bez pomoći Europe.
Zar smo mi doista glup i nepismen narod pa ne bismo sami to mogli učiniti?

1. što bi to značilo da je naš nacionalizam platonski? samo navesti da je netko to rekao nema smisla.

Značilo bi da nemamo muda odgovoriti na sve izazove globalističko- imperijalističke politike koja nam se stavlja 'pred nos'.
Da je naš nacionalizam (pod ovim mislim na zaštitu nacionalnih interesa- da ne bi netko, slučajno, krivo protumačio) prerastao u konkretne akcije-jača diplomatska aktivnost, ne popuštanje svim ucjenjivanjima itd- ne bismo bili gdje sada jesmo.

2. po čemu je europska demokratizacija i globalizacija šovinistička?
3. tko to pretendira na ovu državu i kako se to očituje?
4. kažeš da smo zrela nacija. kako se to očituje?
5. kome smo mi to predali zemlju na korištenje?

Ovo sam i dosada više puta objašnjavao kako u prijašnjim dnevnicima tako i u mnogobrojnim komentarima, nu nekima očito ne bi bilo dovoljno ni 176 dnevnika i upola manje knjiga na tu temu da bi shvatili.
Budući da si jedna od takvih... neću trošiti na to vrijeme- ni svoje pa ni tvoje.

cogito ergo sum

Tko je glasao

ako ne želiš pojašnjavati

ako ne želiš pojašnjavati svoja stajališta, kog vraga onda pišeš dnevnike!?
kažeš, nismo ni glupi ni nepismeni da to ne možemo sami provesti... pitam se onda zašto nam je država već punoljetna a ti problemi ne da nisu riješeni nego su još UTVRĐENI.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

pitam se onda zašto nam je

pitam se onda zašto nam je država već punoljetna a ti problemi ne da nisu riješeni nego su još UTVRĐENI.

Možda zato jer smo imali 6 puta parlamentarne izbore pa je narod tako izabrao?
Što se tiče mojih stajališta po ovom pitanju vrlo dobro su poznata.
Koliko ih puta trebam objašnjavati?
Više puta nego što se hrvatski narod ispričao za Jasenovac?
To je bilo.... uh, bezbroj, ali mu ni to ne pomaže.
Ne vidim kako će meni.

cogito ergo sum

Tko je glasao

a moj JH, što ćeš, evo

a moj JH, što ćeš, evo još jedan koji nešto mumlja (Slobodna) :

TRG ŽRTAVA POVIJESTI
piše : Damir Pilić

Što ti je život : nekoć 'crveni Split' mogao bi prvi u Hrvatskoj dobiti Trg žrtava komunizma. Članovi gradske Komisije za imenovanje ulica, trgova i spomenika u istom će paketu raspravljati i o imenovanju Trga žrtava fašizma, čime se najbolnije poglavlje hrvatske povijesti želi zatvoriti po načelu jednakosti : zločin je zločin, žrtve su žrtve i sve je to zlo istog ranga.
Premda u cijelom svemiru nema veće razlike od one između srži komunizma (stvaranje besklasnog društva potpune jednakosti ljudi) i srži nacifašizma (stvaranje rasno čistog društva), nesporno je da su se i u komunizmu događali zločini te da je i taj sistem imao svoje žrtve, osobito u zloćudnoj mutaciji Marxove ideje - staljinizmu, od kojeg se Tito distancirao još 1948, makar su golootočki i lepoglavski politički uznici još dugo 'uživali' u elementima staljinističke represije.
Izjednačavanjem fašizma i komunizma ne samo da se izjednačavaju čisto zlo i jedna neuspjela pozitivna utopija, nego se i produbljuje politička shizofrenija u društvu : ako je Hrvatska ustavno utemeljena na antifašizmu, i ako znamo da antifašističku borbu 1941 nisu poveli ni Pavelićevi ustaše (štoviše, oni su se s nacifašistima slizali) ni Mačekovi 'seljaci' (oni su pak, domobranski čekali da se poklone pobjedniku), nego upravo Titovi komunisti, što onda znači Trg žrtava komunizma ? Da Split slavi one koji su ga 1941 odvukli u Italiju, a prezire one koje su ga 1944 vratili u Hrvatsku ?
Naprosto, fašizam je jednoznačno zlo, a komunizam je nejednoznačna smjesa u kojoj se za čovječanstvo spasonosna borba protiv fašizma 'krčka' sa staljinističkim zločinima. Ako sve to nonšalantno izjednačimo, onda će proizići i da su ustaše i partizani jedno te isto, a tada smo u stvarnom povijesnom ćorsokaku.

Tko je glasao

Ima tu materijala! Možda i

Ima tu materijala!
Možda i ispadne štogod pametno iz cijele priče.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Od kada si došao na

Od kada si došao na pollitiku konstantno udaraš po istoj tezi od koje ne odstupaš, a to je da nas se gura u zapadni Balkan i da postoje snage kojima je jedini cilj postojanja uništenje svega hrvatskoga. Pri tome ne uvažavaš dobronamjerne komentare kolega na pollitici koji ti pokušavaju ukazati na loše uporišne točke takvog razmišljanja. Vrlo si rigidan i umjesto da potražiš riješenje u samom sebi, pokušavaš sve u svojoj blizini uvjeriti u ispravnost nacionalizma kao jedinog ispravnog puta. Spominješ pozitivnosti nacionalizma no taj vid ideologije je obično nespojiv sa promjenama i učenjem nečeg novog jer se aktivno , a vrlo često i agresivno odnosi sa vjetrom promjene jer to u sebi znači reviziju davno donešenih stavova. Na ovaj način češ teško ovdje na pollitici dobiti kojeg pristašu osom onih koji su to ionako već bili. Molim te da ovaj komentar shvatiš dobronamjerno.

Tko je glasao

Od kada si došao na

Od kada si došao na pollitiku konstantno udaraš po istoj tezi od koje ne odstupaš, a to je da nas se gura u zapadni Balkan i da postoje snage kojima je jedini cilj postojanja uništenje svega hrvatskoga.

Nisam jedini (u ovoj državi mislim) pobornik te teze, a nepobitno je da svakoga dana svjedočimo i potvrđivanju iste.
Ja sam toliko u to uvjeren da sam se spreman i kladiti da Hrvatska neće ući u EU prije ostatka regije.
Doista se nadam da to nećemo doživjeti, ali se bojim da je tako.

...pokušavaš sve u svojoj blizini uvjeriti u ispravnost nacionalizma kao jedinog ispravnog puta.

Ne pokušavam nikoga uvjeriti ni u što (odavno sam shvatio da ima ljudi koji su slijepi pored zdravih očiju) ali od kada je zabranjeno zastupati i braniti određeno stajalište? Osobito na 'pollitici'?
Nije li nacionalizam i iznjedrio RH?
Tko ju je stvorio ako ne hrvatski 'nacionalisti'?
Društvo za zaštitu životinja?

no taj vid ideologije je obično nespojiv sa promjenama i učenjem nečeg novog jer se aktivno , a vrlo često i agresivno odnosi sa vjetrom promjene jer to u sebi znači reviziju davno donešenih stavova.

Upravo rekoh da je nacionalizam donio promjenu: izvukao nas je iz 'tamnice naroda'. Ukoliko se to nekome ne sviđa (ima takvih koliko hoćeš) to je njegov problem.
Vjetrovi promjene konstantno pušu i donose nešto novoga; prihvaćam sve što je dobro za moj narod i državu dok ono što joj škodi, ma od koga dolazilo, odbijam s prijezirom.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Nije mi namjera polemizirati

Nije mi namjera polemizirati s autorom ovog posta, ali na jedan navod moram reagirati.

"Zašto političke elite u startu pregovora s EU-om izjavljuju kako su spremne podnijeti svaku žrtvu za ulazak u istu istodobno slabeći naše pregovaračke pozicije?"

Možda baš zato što nam u protivnom slijedi sudbina zvana "paket zapadni Balkan"?! Proces ulaska u EU je dugotrajan, ako ništa drugo, a ono iz proceduralnih razloga, a odluku o ulasku neke države trebaju donijeti SVE zemlje članice KONSENZUSOM. U praksi to znači da nakon što završe pristupni pregovori i potpiše se pristupni ugovor slijedi mučno razdoblje njegove ratifikacije u Europskom parlamentu, plus 27 nacionalnih parlamenata, plus 3 regionalna parlamenta u Belgiji, plus u Hrvatskom saboru. Brat bratu, to je barem 2 godine posla. E sad, ako znamo da će se sljedeće godine održati izbori za Europski parlament i da novom sazivu tog parlamenta ni na kraj pameti neće biti prva stvar da se bavi Hrvatskom, jer treba izabrati novu Europsku komisiju i obaviti neke druge stvari, a da istodobno u cijeloj EU, posebno u starim članicama, jača otpor prema daljnjim proširenjima, onda je valjda sasvim jasno zašto se hrvatskoj političkoj eliti žuri. Alternativa se zove zapadni Balkan, za koji nitko živ u ovom trenutku ne može prognozirati ni hoće li ući u EU, a kamoli kada. Poruke iz EU oko toga prilično su jasne.
Hrvatska se posljednjih godina uspjela istrgnuti iz tog konteksta. Ako ništa drugo, nitko u EU ne dovodi to da ona treba ući u Uniju i da će u dogledno vrijeme u nju i ući. U prilog tome dovoljno govori i podatak da su Francuzi, prilikom promjene Ustava, jedino Hrvatsku ostavili po strani od obveze raspisivanaj referenduma, dok svi drugi aspiranti, uključujući i Srbiju i BiH, kao i Tursku, podliježu referendumskoj potvrdi. Kako sada stvari stoje, malo je vjerojatno da će je itko dobiti, budući da je javno mnijenje na Zapadu, pa tako i u Francuskoj, protiv primanja novih članica. Jedino Hrvatska (još uvijek) uživa potporu većine, što pokazuju i rezultati istraživanja Eurobarometra. Dakle, priliku da uđemo u EU neopterećeni balastom regije imamo. Uostalom, jedina smo zemlja iz ove "crne zapadnobalkanske rupe" koja vodi pregovore o članstvu; druge o tako nečem zasad i još dugo mogu samo sanjati. Formalno, ne ispunjavaju uvjete, a u stvarnosti nema ni političke volje da se s njima tako nešto pokrene (vidjeti slučaj Makedonije, koja je, uz Hrvatsku, jedina zemlja kandidat u regiji, i to već godinama, no pregovore još nije započela, iz čega je očito da će, za raziliku od nas, morati čekati druge).
Žao mi je što "običan" čovjek u nas tih stvari uglavnom nije svjestan, no to je realnost. Kao što je realnost i da smo već sada sa svih strana, osim s jugoistoka, okruženi EU. Već i sam pogled na kartu dovoljno govori zašto u EU treba POŽURITI, a NE USPORITI. Nakon zadnja dva proširenja Unije, naime, izbor nam se "malo" sužio - ili EU ili "crna rupa" zvana zapadni Balkan, bez perspektive i bez mogućnosti da utječemo na procese koji itekako određuju našu sudbinu, a s još više ponižavanja i moljakanja.
Što ćeš, svijet je surov, ali takav je kakav je. U njemu treba znati plivati, često puta zaobilazno. Oprosti na ovako iscrpnom izlaganju, ali mislim da je bilo potrebno.

Tko je glasao

Neka takvoga izlaganja...

Neka takvoga izlaganja... uvijek je dobro došlo.
Međutim bojim se da ti vidiš stvari u sasvim drukčijem svijetlu nego ja, jer po pitanju pristupnih pregovora, to je točno, mi smo daleko odmaknuli.
Zanima me zašto onda naša politička elita sudjeluje na svim mogućim sastancima (aktivno) vezanima za balkan?
A ti kažeš:
Hrvatska se posljednjih godina uspjela istrgnuti iz tog konteksta.
Ne znam zašto ne bi polemizirao sa mnom (nisam li te s nečim, možda, uvrijedio)?
Ne sjećam se, a ako jesam onda moja isprika.
Ili je možda nešto drugo u pitanju?

cogito ergo sum

Tko je glasao

Na tim i takvim sastancima

Na tim i takvim sastancima sudjeluju i elite Rumunjske i Bugarske (redovito), pa i Grčke, Slovenije i Mađarske (povremeno), a sve su u EU. Slično je i s Moldovom, koja je jako daleko od članstva u Uniji, kao i s Turskom, koja je tu gdje je. Čini li to sve njih balkanskim ili zapadnobalkanskim zemljama (Ta dva pojma, inače, nisu jedno te isto.)? Ili, možda zemljama koje zanima što im se zbiva u neposrednom okruženju, jer znaju da se ti procesi tiču i njihove kože.
Usput, teško ćeš moći osporiti nacionalizam Grka ili Mađara. Odi malo u te zemlje, pa pogledaj kako izgleda tamošnji nacionalizam.

Tko je glasao

Na sastancima regije

Na sastancima regije 'zapadnoga balkana' sudjeluju isključivo zemlje ex juge+ Albanija (bez Slovenije)
Ostale su tu na sastancima CEFTE ili jadransko- jonske inicijative premda mi nije jasno zašto na ovom zadnjem skupu sudjeluje Srbija koja nije ni jadranska, a još manje jonska država?
Nešto mi tu smrdi, tebi ne?

cogito ergo sum

Tko je glasao

Osim onog foruma

Osim onog foruma predsjednika, koji se održava povremeno (najčešće jednom godišnje) i koji je, ako se ne varam, zadnji put završio slomom (zbog Kosova), ja se ne mogu sjetiti ni jednog foruma "zapadnog Balkana". Možeš li ti? Samo nemoj opet početi pričati o Cefti, pls, jer unutra je i Moldova, a ona valjda nije "zapadni Balkan".
Što se drugih inicijativa tiče, a koje okupljaju i niz članica EU, mogu ti navesti Pakt o stabilnosti, koji je prerastao u Vijeće za regionlanu suradnju, i SEECP, koji obuhvaća i Grčku, Tursku... Nemoj zaboraviti i da nam je članstvo u Paktu o stabilnosti, kao i u SECI-ju (u međuvremenu se utopio u Paktu), u naslijeđe ostavio još pokojni Tuđman.
Zar tebi još nije jasno da je konačni udarac ideji "zapadnog Balkana" dala upravo EU (ili barem njen veći dio), nakon što je priznala Kosovo? O kakvoj regionalnoj suradnji na "zapadnom Balkanu" uopće ima smisla govoriti kada se zemlje regije ne mogu složiti ni oko toga koliko je država u toj regiji, ni koje su im granice?
Anyway, ja sam već stvarno umoran od tog lamentiranja o Balkanu, koji ovdje traje već desetljećima. Možeš li mi uopće objasniti što je i gdje je Balkan (geografi, recimo, ne mogu, jer se ne slažu čak ni oko toga da je to poluotok, a kamoli koje su mu granice)? Za mene je Balkan ponajprije stanje duha u nekom društvu, koje karakterizira:
a) netrpeljivost prema svakome tko je drugačiji;
b) primitivizam i stalno vraćanje u prošlost;
c) nasilje (u svim njegovim oblicima);
d) sveprisutni nepotizam i korupcija;
e) neučinkovitost vlasti i njena slizanost s krim-miljeom. Te stvari neko društv o čine "balkanskim", a ne arhitektura.
U kojoj se mjeri naša zemlja i društvo uklapa u ovako shvaćeni "Balkan" prepuštam tebi i drugima da sami procijene. Ja svoj sud neću iznositi, ali mogu samo kazati da smo po svim ovim karakteristikama puno bliže Skoplju ili Sarajevu, nego Beču, Pragu ili Varšavi (srednja Europa, zar ne?). Žali Bože što je tako, ali, eto, takva nam je realnost.

Tko je glasao

Možeš li mi uopće

Možeš li mi uopće objasniti što je i gdje je Balkan (geografi, recimo, ne mogu, jer se ne slažu čak ni oko toga da je to poluotok, a kamoli koje su mu granice)?

Budući da je poluotok, po definiciji, kopno okruženo morem s tri strane, onda balkanski poluotok zemljopisno postoji, međutim, problem nastaje kada mu treba definirati granice.
Pokušati ću ja premda nisam neki vrsni geograf, ali mi je to gradivo uvijek bilo drago i 'leži mi'.
Dakle,poluotok Balkan je južno od crte Solun (Grčka)- Vlora (Albanija).
Možda bismo (premda jako nategnuto) mogli to proširiti malo sjevernije do crte Burgos (Bugarska) - crnogorsko primorje gdje bi bili zahvaćeni Makedonija, cijela Albanija, dio Bugarske, Kosovo, mrvica južne Srbije kao i Crne Gore.

Što se tiče Hrvatske ona kulturološki i geopolitički spada u srednjoeuropsku i mediteransku regiju.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Sorry, ali zaboravih i ovo

Sorry, ali zaboravih i ovo (malo sam dekoncentriran večeras): hrvatski zaviz za Vloru u Albaniji je Valona. Kao takva se spominje i u školskim udžbenicima, pa nema razloga da taj naziv ne koristimo kada ga već imamo. Uostalom, nitko od nas ne kaže da ide u Trieste ili Koper, nego u Trst ili Kopar...

Tko je glasao

E da, i Crna Gora i Albanija

E da, i Crna Gora i Albanija spadaju pod Mediteran, pa će malo tko reći da to nisu balkanske zemlje! Malo je to složenije pitanje od pukog zemljopisa i jedostrane povijesti. Ne zaboravi, stara je izreka da "nisi ono što ti misliš da jesi, nego ono što drugi misle da jesi". I nema to nikakve veze s EU, globalizacijom i koje čim.

Tko je glasao

ne znam po čemu ti to

ne znam po čemu ti to određuješ, ali znam da smo na geografiji hrvatsku smještali u srednju europu, južnu europu i istočnu europu.
osim toga, stoji i ovo što humbert kaže; poklapa li se geografska granica sa onom granicom u svijesti i mentalitetu?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ako je tako, onda smo

Ako je tako, onda smo (zemljopisno gledano) odgovorili na dilemu i zaključili da Hrvatska (opet geografski) ne pripada Balkanu.
A mentalno? Jesu li Sinj ili, recimo, Dvor na Uni, kulturološki bliži Ljubljani ili Brnu, ili, možda, Sanskom Mostu i Ćupriji (to je valjda neosporno Balkan!)? A Zagreb? Cajke odzvananjaju na sve strane. E sad, nije da me jako smeta (ja ipak smatram da svatko ima pravo na svoj izbor i da se o ukusima ne raspravlja, mada se takav vid glazbe meni ni izbliza ne hvata za uho), ali teško ćeš me uvjeriti da je ta narodnjava srednjoeuropska. Ipak su to neki drugi ritmovi, sličniji anatolskima.
Znaš gdje je za mene stvarna granica Balkana? Tamo negdje kod Rijeke, jer tada osjetim da dolazim u neki posve drugi svijet od ovog u kojem živim.
Na kraju, nisi mi odgovorio je li Hrvatska na Balkanu sukladno onim kriterijima koje sam naveo u postu.

Tko je glasao

Balkan kao pojam kojega ti

Balkan kao pojam kojega ti guraš postoji samo kod pojedinca i nije općedruštveno prepoznatljiv pojam.
Kod mene balkana, a vjerujem niti kod goleme većine Hrvata nema. Onako kako je 'Skviki' definirao to kao uvoz, a ja dodajem kao nešto što nam se uporno pokušava kolektivno nametnuti, nekako mi se čini najbliže istini.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Moj svijet i jest svijet

Moj svijet i jest svijet pojedinaca, a ne kolektiviteta. Inače, ja o Balkanu nemam ni približno tako dobro mišljenje kako mi to imputiraš (vidjeti gore spoemnute kriterije). Samo primjećujem da smo si ga sami izabrali (vidjeti također isto).
Usput, ako postoji uvoz nekog "proizvoda", onda valjda postoji i potražnja za njim, jer ga inače ne bi bilo ili bi bio zanemariv, jel' tako?

Tko je glasao

Usput, ako postoji uvoz

Usput, ako postoji uvoz nekog "proizvoda", onda valjda postoji i potražnja za njim, jer ga inače ne bi bilo ili bi bio zanemariv, jel' tako?

Upravo tako, ali ja tvrdim da ga većina ne želi.
Postavlja se pitanje tko ga onda forsira?
I zašto?
Sigurno da nije slučajno.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Kaži to onim tisućama koje

Kaži to onim tisućama koje doživljavaju ekstazu na Lepu Brenu, Cecu i kako li se već sve ne zovu...

Tko je glasao

Vrlo rado... kada bi to bilo

Vrlo rado... kada bi to bilo u mojoj moći.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Možda bi trebao krenuti od

Možda bi trebao krenuti od najtvrdokornijih nacionalista. Kod njih je u igri jednadžba bez nepoznanica: što "veći" Hrvat, to veći ljubitelj "narodnjave", oružja i drugog što Balkan čini Balkanom i kirurškim rezovima dijeli od civilizacije i modernog svijeta.

Tko je glasao

imaš pravo, kad kažemo da

imaš pravo, kad kažemo da je netko balkanac zapravo želimo istaknuti s kojeg je dijela kugle zemaljske dotična osoba.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci