Tagovi

Nacija pred izazovom: Petrov nam je servirao test inteligencije

Teško se prosječnom biraču više snaći u moru poruka koje mu posredstvom medija svakodnevno šalju političari i više ili manje pristrani politički analitičari. Novinari koji prate politička zbivanja trude se informirati nas o svemu što se zbiva nakon parlamentarnih izbora, objasniti nam pozicije triju glavnih političkih grupacija, a analitičari među njima i predvidjeti kakav će biti rasplet pregovora koji se trenutno nalaze u pat poziciji. Kolumnisti po običaju navijaju za stranu koju simpatiziraju. Umiješali su se profesori, bivši visoki dužnosnici i stručnjaci za Ustav pa je nastala kakofonija u kojoj je lako izgubiti iz vida temeljni problem. Toliko se razgovara o mogućim raspletima da se zaboravilo zbog čega je uopće nastao problem koji treba riješiti. Baveći se posljedicama, većina njih zaboravlja na uzrok.

Uzrok je važno znati i zbog utvrđivanja krivnje za moguće ponavljanje izbora. Budemo li morali još jednom izaći na birališta, jedan dio birača će se sigurno opredijeliti u ovisnosti o tome koga smatra krivcem za ponavljanje izbora. Znaju to u političkim strankama pa svi upiru prstom u one druge nastojeći izbjeći vlastitu odgovornost. Od toga koliko će tko od njih biti vješt, ovisit će broj glasova koje će dobiti od neodlučnih birača. Oni koji čvrsto stoje uz svoje favorite, neće se predomisliti ni ako im netko nacrta glavnog krivca. Pošto rezultat izbora najčešće ovisi o neodlučnim biračima, oni čine razliku između prilično izjednačenih opcija, isplati se pokušati im objektivno objasniti problem.

Da se nije pojavila nova zvijezda na političkom nebu, vjerojatno bismo već imali mandatara i nagađali bi o tome tko će biti čelnik pojedinog resora. Kako to nije slučaj jer MOST je osvojio velikih 19 mandata, svjedočimo naporima dvije najveće opcije da pridobiju naklonost Bože Petrova. Iza kulisa se vjerojatno nastoji pridobiti i pojedince iz MOST-a jer Zoranu Milanoviću je za formiranje vlasti dovoljan i samo dio njihovih saborskih zastupnika. Priče o tome tko je koga i čime kupio, postale su već dio uobičajenog poslijeizbornog folklora. Ovaj put je sve ozbiljnije pa se upleo i DORH. Kako će završiti, teško je predvidjeti. Vratimo se zato osnovnom problemu i pokušajmo vidjeti od čije volje najviše ovisi formiranje vlasti. Ta bi osoba po logici stvari trebala biti i glavni krivac ako budemo morali još jednom izaći na birališta.

Kako bi maksimalno objektivno prikazali problem, poslužimo se simbolima od kojih svako slovo predstavlja jednu političku opciju. Da bi se formirao skup, dovoljno je združiti dva slova, svejedno koja. Uz svako od slova je naveden uvjet pod kojim ga je moguće udružiti s drugim slovom.

Situacija je sljedeća:

„A“ hoće sa „C“, ali neće sa „B“
„B“ hoće sa „C“, ali neće sa „A“
„C“ hoće sa „A“ i „B“, ali neće samo sa „A“ ili samo sa „B“

Naravno, mogućnost svakog pojedinog slova je ona koja ovisi isključivo od njegove vlastite volje. Mijenjati tuđu je u politici moguće, ali u ovom zadatku to nije dopušteno.

Koje su onda mogućnosti svakog pojedinog slova da vlastitom voljom formira skup?

„A“ je nemoguće združiti jer nema slova koje ga želi. Dakle, „A“ nikako ne može svojevoljno formirati skup.

„B“ je nemoguće združiti jer također nema slova koje ga želi. Dakle, niti „B“ ne može svojevoljno formirati skup.

„C“ je nemoguće združiti sa slovima „A“ i „B“ jer nijedno od njih ne želi u skupu ono drugo. Međutim, „C“ je moguće združiti samo sa slovom „A“ koje ga želi pa dobivamo skup „AC“. Slovo „C“ se može združiti i samo sa slovom „B“ koje ga želi pa dobivamo skup „BC“. Dakle, slovo „C“ svojevoljno može formirati čak dva skupa, "AC" i "BC", ne mijenjajući volju drugih slova.

Odričući vlastitu i prebacivanje odgovornosti za eventualno novi krug parlamentarnih izbora na druge, čelnici najvećih političkih grupacija su nam zadali ovaj svojevrsni test inteligencije. No kao što vidimo, zadatak uopće nije teško riješiti. Nije teško pogoditi ni koje slovo označava koju političku grupaciju. Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste su slova „A“ i „B“, a MOST je slovo „C“.

Božo Petrov neprestano uvjerava javnost da formiranje vlade ne ovisi o volji MOST-a i da nikome ništa ne uvjetuje iako je jasno da želi promijeniti volju druge dvije koalicije. No pošto smo vidjeli da „C“ može formirati čak dva skupa ne mijenjajući volju drugih, to znači da MOST može formirati vladu u čak dvije inačice (SDP/MOST i HDZ/MOST), jasno je da Petrov ne govori istinu i da vlastitu odgovornost pokušava prebaciti na leđa drugih.

Izgleda kako su Božo Petrov i Nikola Grmoja odlučili testirati inteligenciju hrvatskih građana. U interesu je Hrvatske da onda ne bude puno birača koji će na tom jednostavnom testu pasti.

Komentari

Nije zlato sve što sija

Još jedna pukotina se pokazala u vjerodostojnosti Bože Petrova. Evo što je rekao o famoznoj svojoj ovjerenoj izjavi:

Moj potpis kod javnog bilježnika obvezuje i mene i druge. Jedina osoba koja se nije usuglasila je gospodin Prgomet. Tri dana nakon izbora je bilo jasno zašto je jedini bio protiv toga.

Ali iz HRID-i dolazi vrlo čvrsti argument koji ga demantira:

"Nisam sudjelovala ni na koji način u donošenju odluke o potpisivanju kod javnog bilježnika. O tome se nikad nije glasovalo niti preda mnom prethodno raspravljalo. Stalno govorim da su se bitne odluke donosile među nekolicinom. Iz tog razloga nisam bila prisutna na potpisivanju toga dana na Trgu bana Jelačića", izjavila je potpredsjednica Hridi i izabrana saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović.
"Kao druga na listi u prvoj izbornoj jedinici o izjavi sam saznala neposredno pred njeno potpisivanje, i to iz medija. Nikakve razgovore i dogovore oko suglasnosti za njeno potpisivanje nisam vodila s gospodinom Petrovim, što bi on i sam zasigurno potvrdio", poručila je Rusak.
Kaže kako nije smatrala da je takav razgovor potreban jer jer je to smatrala njegovom osobnom izjavom, i to na temelju "neizmjernog povjerenja prema gospodinu Petrovu za kojeg sam bila uvjerena da ništa ne bi učinio u moje ili u ime bilo kojeg drugog kandidata liste bez predhodnog dogovora i suglasnosti"

Štoviše, tvrde kako postoji i korespondencija iz koje s evidi da su pojedini kandidati s liste HRID-i izrazili neslaganje s potpisivanjem sporne izjave. Ne radi se, dakle, samo o Prgometu i očito je da potpisivanju takve izjave nije prethodio proces demokratskog usuglašavanja unutar MOST-ove ionako vrlo heterogene skupine.

B-52

Tko je glasao

Meni je ta izajva prilično

Meni je ta izajva prilično nejasna i kontradiktorna. Prvo kaže da Nacionalno vijeće može pregovarati ako da jasne reformske uvjete i rokove. Tako barem tumačim ovu rečenicu:
Zastupnici MOSTA neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti nijednoj koaliciji ili stranci pomažući im tako fomirati Vladu, bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samo Nacionalno vijeće MOSTA.

A onda kaže da će Petrov dati ostavku ako se Most jednostrano pridruži nekoj koaliciji koja je vodila državu u posljednjih 10 godina i pomogne u sastavljanju vlade. I to je bezuvjetno: nema nikakve napomene "ako to ne bude u skladu s odlukom Nacionalnog vijeća" ili nešto slično. Evo što kaže:

S druge strane, ako se MOST NEZAVISNIH LISTA jednostrano pridruži nekoj koaliciji ili koalira s nekom strankom koja je upravljala Hrvatskom u proteklih desetak godina i omogući joj time većinu u Hrvatskom saboru, jamčim da ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Mosta nezavisnih lista te svoj eventualni saborski mandat staviti MOSTU na raspolaganje", stoji u ovjerenoj izjavi.

Čemu onda uopće Nacionalnom vijeću otvara mogućnost pregovora ako će u svakom slučaju dati ostavku ...?!

A samo obrazloženje potpisivanja ove izjave bilo je show, ako ne i svjesna obmana:
Za mene riječ vrijedi više nego bilo koji papir, ali ljudi su nepovjerljivi i izvarani pa traže nekakvo pravno jamstvo i to je razlog zbog kojeg potpisujemo izjavu – kazao je Petrov prije nekoliko dana najavljući posjet javnom bilježniku.
S pravne strane, ovjera ove izjave jamči da je Božo Petrov
"u mojoj nazočnosti vlastoručno potpisao pismeno. Potpis na pismenu je istinit. Istovjetnost podnositelja isprave utvrdio sam na temelju OI 103810764 izdanom od pp Metković."
S pravne strane gledano, izjava samo jamči da nije netko drugi umjesto Petrova potpisao izjavu i da je on zaista predsjednik Mosta što je javni bilježnik utvrdio uvidom u rješenje Ministarstva uprave.. Nit ga izjava na nešto pravno obvezuje nit može snositi pravne posljedice ako je prekrši. (Ostalo je jedino pitanje obraza hoće li to učiniti.) Ali je lijepo zvučalo za potrebe kampanje.

Tko je glasao

Okolnosti su, čini se,

Okolnosti su, čini se, učinile da Petrov odstupi od svega što je dosad govorio:

Ta odluka je već donesena na zajedničkom tijelu. Mi idemo s onom stranom koja prihvati takav model – stručna reformska vlada s nestranačkim premijerom. Ako neki partneri ne prihaćaju i budu htjeli biti u opoziciji, onda ćemo imati opozciju, ali bih volio da i oni o tome razmisle.

Istovremeno s citiranim je izjavio i sljedeće:

Moj potpis kod javnog bilježnika obvezuje i mene i druge. Jedina osoba koja se nije usuglasila je gospodin Prgomet. Tri dana nakon izbora je bilo jasno zašto je jedini bio protiv toga.

Kako pomiriti izjavu da se neće koalirati pojedinačno ni sa jednom stranom i onu da će nastaviti s jednom ("onom koja prihvati takav model"), a druga neka bude u oporbi, bit će Petrovu veliki problem.

Može pokušati s modelom podržavanja manjinske vlade jedne opcije, bez koalicije, ali je to također opredjeljivanje za jednu stranu i pitanje je bi li ta strana pristala na takav oblik vladavine. Bila bi suviše nestabilna i omogućila bi da MOST i dalje diktira, ali bez preuzimanja odgovornosti za ono što se izglasa.

Pitanje je i kako bi u tom slučaju Petrov tumačio svoju ovjerenu izjavu. Bi li dao ostavku i vratio se u Metković, a da ga u Saboru zamijeni Grmoja koji se čini i više nego voljan, ili bi rekao da nije sklopio i formalnu koaliciju pa on ostao diktirati u Saboru.

U svakom slučaju, situacija se bistri i pokazati će se koliko je šuplje bilo uvjeravati javnost da MOST nije jedini koji u ovom odnosu snaga može omogućiti formiranje vlasti. U narednim će se danima sigurno saznati i više od toga.

B-52

Tko je glasao

Most ne pregovara u dobroj

Most ne pregovara u dobroj vjeri. Naznake su bile tu od samog pocetka, dok je sad to i potpuno jasno. Pregovori se tako ne mogu voditi. Ovdje se ne radi o vremenu (sto su pregovori temeljitiji i obuhvate sve moguce situacije u kojima se vlada u buducnosti moze naci to bolje), vec se radi o tome da se ovdje vode nekakvi 'pregovori' samo zato da prodje vrijeme. a koji su na kraju potpuno prazni. Nakon mjesec dana 'pregovora', mi smo jos uvijek na pocetku. Petrov ne zna zeli li u vladu u kojoj ce biti samo on i HDZ-ova koalicija ili SDP-ova koalicija ili zeli iskljucivo vladu svih. Odluciti moze samo on, odnosno Most- ako zeli vladu svih, onda slijede novi izbori. Ako zeli ici u vladu s HDZ-om ili SDP-om, onda se treba odluciti s kim ce pregovarati prvo i s tom stranom uci u pregovore. Pregovori mogu rezultirati potpisivanjem vladinog koalicijskog sporazuma ili mogu biti neuspjesni. U tom slucaju ili ide u pregovore s drugom strankom ili se odlucuje za izbore. To bi bio jedan normalan slijed u jednoj normalnoj drzavi.
Medjutim, mi smo nakon mjesec dana opet na pocetku- a to je- Petrov se ne moze odluciti sto zeli.

Tko je glasao

Vjerujem kako je takvom

Vjerujem kako je takvom ponašanju kumovao ne samo iznenađujuće dobar rezultat MOST-a, već i iznenađujuće loš rezultat Domoljubne koalicije. Da je Karamarko ostvario značajnu prednost i da mu do saborske većine nedostaje samo dio MOST-a, drugačije bi duet na čelu te grupacije pjevao. Bilo bi tu onda "uvažavanja realnosti" i raznog čime bi se pravdalo svrstavanje uz jednu opciju.

Čak mislim da je moguće kako je plan bio da Petrov u skladu s ovjerenom izjavom da ostavku i vrati se kući upravljati Metkovićem, a da ga na nacionalnoj razini zamijeni agilni i više nego željan pažnje i političke moći Grmoja.

Ovako, građani su svima, osim možda Milanoviću, poremetili planove. Njemu se predviđao najviše ovoliko dobar rezultat i zato je pun elana da ga kapitalizira koliko je maksimalno moguće, tj. da sada i sastavi parlamentarnu većinu kad je već dobio tako lijepu šansu.

B-52

Tko je glasao

Poštovane kolegice i

Poštovane kolegice i kolege,

pojedini među nama se ljute na učestalost mojih tekstova koji su posvećeni pitanju koje od parlamentarnih izbora najviše opterećuje javnost. Kao što se zna da na rasplet situacije najviše može utjecati politička grupacija MOST, trebalo bi se znati i da je onda posve logično i time normalno da njima i njihovoj politici bude posvećen pretežiti dio tekstova. Barem onih autora koji analitički sagledavaju trenutno stanje na političkoj sceni.

Za razliku od kritičara koji zanemaruju činjenicu da na ovim stranicama nije ograničen broj tekstova po autoru, niti je propisano vrijeme koje mora proteći prije objave sljedećeg teksta, ne agitiram ni za jednu političku opciju niti od MOST-a tražim da se svrsta na točno određenu stranu. Stav koji zagovaram je da ne mogu ostati neutralni i pobjeći od odgovornosti koju im je nametnuo rezultat izbora.

Stav je to legitiman i pokušavam ga argumentirano izložiti, ne pribjegavajući pritom poput svojih kritičara vulgarizmima i drugim oblicima prostačenja, jeftinom politikantstvu i agitpropovskom modelu podržavanja vlastite političke opcije. Spreman sam razmijeniti argumente sa svakim tko je spreman polemizirati o temi određenog teksta i nuditi argumente umjesto diskvalifikacija na osobnoj razini, odnosno izbjegavati klasične ad hominem argumente.

Ne mora se svatko slagati s mojim stavovima, pače, poželjno je obogatiti raspravu novim informacijama i argumentima koji će proširiti pogled na predmet rasprave, a ne smeta mi ni ignoriranje sadržaja koji nudim ako se nekome ne sviđa.

Međutim, ono što moram je ne dopustiti gomilanje komentara koji nemaju veze s temom niti im je cilj argumentirana rasprava ili obogaćivanje teksta novim informacijama kako bi se donijeli i drugačiji zaključci od onih koje sam nudim. Takvi su komentari spam, a takvo ponašanje je trolanje, pa ih zbog toga pokušavam suzbiti jedinim alatom koji mi je na raspolaganju, odnosno označavanjem komentara spamom i njegovo zarolavanjem.

Isključivo od onih koji se uključuju u raspravu ovisi koliko će biti zarolanih komentara jer ću i nadalje inzistirati na elementarnoj pristojnosti i korektnom odnosu - kako prema sugovornicima, tako i prema predmetu rasprave.

B-52

Tko je glasao

Kada bi se SDP i HDZ mogli o

Kada bi se SDP i HDZ mogli o ičemu dogovoriti, mogli bi poslati ovakav zajednički odgovor:

Pristajemo na veliku koaliciju, ali u tom slučaju Most otpada. Za vas nema mjesta ni potpredsjednika vlade, ni predsjednika Sabora, ni ministarstva, ni šefova javnih poduzeća, dobit ćete predsjedanje jednim saborskim odborom. U tom slučaju otpadaju i vaši prijedlozi reformi, a mi ćemo se sami dogovarati što ćemo raditi.

Imate mogućnost izbora:
- velika koalicija pod gornjim uvjetima
- cijeli Most odabire stranu
- dajete mogućnost zastupnicima da se slobodno izjasne.

Tako ćemo ujedno vidjeti što zapravo želite: fotelje, lagodno sjedenje u Saboru bez odgovornosti ili reforme.
Imate 24 sata za odgovor.

Tko je glasao

Slažem se da bi mogli, to su

Slažem se da bi mogli, to su i dečki iz MOST-a rekli i predstavili kao svoj uspjeh ako do toga dođe, ali mislim da to ili nešto slično nije realna opcija.

Vjerujem da rasplet ide u pravcu raspada ili razbijanja MOST-a i autonomnom opredjeljivanju svakog od njihovih zastupnika.

B-52

Tko je glasao

Vjerujem da rasplet ide u

Vjerujem da rasplet ide u pravcu raspada ili razbijanja MOST-a i autonomnom opredjeljivanju svakog od njihovih zastupnika.

+ je išao ovom dijelu. To što u ovom slučaju neće biti neophodnih reformi, što ćemo ostati bez Ustavnog suda, što ćemo imati proračun u kojem će Zmajlovići imati ured sa kupatilom, a ovi koji bi trebali spriječiti korupciju će u veličini tog kupatila imati ured sa 5 službenika i 4 stola........ nastavi niz - sve je to već ogroman problem samo to većina ne može ili ne želi vidjeti. Brzo dolazi vrijeme kad će se ti problemi morati vidjeti.

Tko je glasao

Sve češće imam dojam da se

Sve češće imam dojam da se idealizira vlada koju bi formirala trojka koju predlaže Petrov. Kao da ta ne bi bolovala od istih bolesti kao prošle. Simptomi bi možda bili blaži, ili bi ih bilo manje, ali bolesti bi ostale.

Da postoje nekakvi čudotvorci, vjerojatno bi se dosad već pokazali. Nema jamstava da bi reforme bile provedene bez obzira tko će sastaviti vladu. Petrov nam ga pruža jedino u smislu da bi se o njima nadugačko i naširoko pričalo. Od toga što bi on eventualno dao ostavku ako ne bi išle po njegovom planu nema nikakve koristi.

Pravo bi jamstvo bilo da iza MOST-a stoji tim sposoban da provede program koji bi podržale ostale opcije, a niti Petrov ima tim niti još znamo bi li barem jedna od velikih opcija podržala sav sadržaj koji se nabacao u dosadašnjem tijeku pregovora. Koliko znamo, niti jedna od tih reformi nije razrađena i pretočena u operativni plan. Za to je također potrebno vrijeme za usuglašavanja.

Reforme mi trenutno nisu u fokusu jer želim prvo popratiti kako će se razviti igra oko sastavljanja većine i kakav ćemo rezultat dobiti. Tek kad usporedimo taj rezultat s onim što je Petrov govorio do sada, moći ćemo donijeti utemeljeni zaključak o njegovoj sposobnosti i vjerodostojnosti. Čini mi se da je načitan, da je puno čitao o demokraciji, ali još uvijek ne vidim da je sposoban donositi političke odluke i spreman za njih preuzeti odgovornost.

B-52

Tko je glasao

Ali kakve reforme- osim

Ali kakve reforme- osim nekakvih krilatica u Mostovom programu koje su prisutne i u programima ostalih stranaka, o nikakvih 'reformama' nema ni rijeci u ovome sto smo mi obavijesteni. Sto to uopce znaci reformska vlada? Je li to opet samo jedna suplja kolokacija kakvih je puna hrvatska politika. Sto uopce znaci- reforma (je li svaka promjena zakona- reforma ili je reforma samo promjena zakona koja je po Mostovom ukusu)
Jedina dobra stvar u ovome jest da se pocelo pricati o ideologiji u politici i posebno ekonomiji izvan ove hrvatske ustase-partizani matrice. Neka se ljudi obrazuju, pa ih nece vise tako lako preveslat kao na ovim izborima. Nema ekonomije bez ideologije- ovakve ili onakve.

Tko je glasao

Pravo bi jamstvo bilo da iza

Pravo bi jamstvo bilo da iza MOST-a stoji tim sposoban da provede program koji bi podržale ostale opcije, a niti Petrov ima tim niti još znamo bi li barem jedna od velikih opcija podržala sav sadržaj koji se nabacao u dosadašnjem tijeku pregovora. Koliko znamo, niti jedna od tih reformi nije razrađena i pretočena u operativni plan. Za to je također potrebno vrijeme za usuglašavanja.

Dovoljno je da MOST ili SDP ili HDZ ima na čelu tima tog jednog čovjeka koji će tim voditi u radu za opće dobro. Članove tima ne bi trebalo biti čak ni u zemlji koja ima samo 3,7 milijuna punoljetnih. Još se sjećam sjednice Vlade dok su se sjednice još snimale i sprdanje s narodom oko nabavke onih automobila. Njima je bilo smješno kako ćemo se buniti.

Tko je glasao

Članove tima ne bi trebalo

Članove tima ne bi trebalo biti čak ni u zemlji koja ima samo 3,7 milijuna punoljetnih.

Trebalo je pisati da ne bi trebalo biti teško naći čak ni u zemlji.....

Tko je glasao

zašto dovodiš provođenje

zašto dovodiš provođenje reformi u vezu s Most-om? Mislim da je prilično jasno da grupica uopće ne vlada materijom, dijagnoze su im pogrešne, a onda ni terapija ne valja.
Najprije treba doći do konsenzusa kakve mi reforme uopće trebamo. Mostovci su još uvijek jako daleko od precizne dijagnoze, čak bi rekao sve dalje i dalje...do sada su uspjeli iznervirati čak i tvrdokorne kao što sam ja, koji sam se čak udostojio pročitati ono što MOST zove političkom programom, ili reformskim paketom..
ruku na srce, o čemu jedna pametna i simpatična žena i uspješna liječnica iz Rijeke može pregovarati o stvarima o kojima ona sama ne zna ništa? zar ne bi bilo bolje da se brine o svojim pacijentima...
mislim da je vrijeme da Predsjednica pozove Tomislava i Zorana na Pantovčak i veli otprilike ovako - dečki, vadite naliv-pera, ovi su me počeli previše nervirati, pa koliko trajalo, trajalo...
svatko ima šansu u određenom vremenu. MOST je svoju ispucao...

Tko je glasao

Vuk u janjećoj koži

...o čemu jedna pametna i simpatična žena i uspješna liječnica iz Rijeke može pregovarati o stvarima o kojima ona sama ne zna ništa? zar ne bi bilo bolje da se brine o svojim pacijentima...

Ovo me podsjeća na onu izjavu sprskog ministra obrane Gašića - volim žene kada kleknu...

Istu stvar si mogao "pokloniti" Tuđmanu, Mesiću, Josipoviću, Kolindi, Mateši i bla, bla...
Za divno ćudo si čkomio!?

Ko bi reko da u tebi čući takav macho man!!!

Tko je glasao

o čemu ti pričaš?

kakv macho man? žena je liječnica s reputacijom, ima svoje pacijente, bavi se respektabilnom strukom, jedina stvar koja joj fali je prosvjetljenje... želim da je dragi bog prosvjetli i da se vrati svojim pacijentima. Od toga ćemo svi imati koristi, a od ove nemoralne političke trgovine, nitko, najmanje ona sama.
Imamo mi respektabilnih cura i na političkom planu, evo npr Sandre Švaljek, pa čak i slučajne premijerke gđe Kosor, koja je za ovu bulumentu Most-ovih diletanata nedostižan uzor.

Tko je glasao

Po čemu je Sandra Švaljek

Po čemu je Sandra Švaljek politički respektabilna?

vjetarsjuga

Tko je glasao

Jer je sklona crvenima!

Tko je glasao

Zato što ima iskustva u

Zato što ima iskustva u pokušaju implementacije reformi u HDZ vladi s J.Kosor kao premijerkom.
Danas se malo ljudi uopće sjeća da je J.Kosor oformila poseban tim za reforme, koji u to vrijeme nije uspio jer sama Kosor nije imala nikakvu potporu svoje vlastite stranke. Stručni dio tog tima su bili. između ostalih, Sandra Švaljek i Lovrinčević iz Ekonomskog instituta. Program reformi koji je tim uzradio je bio mnogo opširniji, stručniji i mnogo bolji od ovog današnjeg Mostovog. To je bilo prije 6 godina kad se i problem javnog duga RH činio mnogo manjim nego danas.
Nakon promjene vlasti SDp-ovci uopće nisu obraćali pažnju na taj pokušaj provođenja reformi, valjda zato što nije bio njihov, pa onda po definici ne valja.
Sandra Švaljek ima i formalnu stručnu kvalifikaciju, jer se bavila problematikom fiskalne i porezne politike, i politikom javnog duga u svom radu na Institutu.
Ima i političkog staža kao zamjenica (svojevremeno) Bandića, a kratko vrijeme je i upravljala gradom u političkom šarenilu gradske skupštine, koje je veće nego na republičkoj razini. Doktorica je znanosti i govori nekoliko jezika.
tražimo stručne ljude, ako sam dobro shvatio...
da li je dovoljno snažna i otporna na rad u maloj bari s puno krokodila, e, to ne znam....

Tko je glasao

Sve stoji, samo bih ispravio

Sve stoji, samo bih ispravio detalj - mala bara s puno krokodila je bio Zagreb, a Republika je velika bara s puno krokodila.

U maloj je bari, koliko ja mogu ocijeniti, plivala savršeno i sačuvala je dostojanstvo pri odlasku. Svakako je jedna od osoba s dobrim predispozicijama za nacionalni reformski dream team.

B-52

Tko je glasao

Zagrebačak prgometuša

Tko je glasao

Članica svakako

Apsolutno bih ju voljela vidjeti angažiranu na svom stručnom polju, ali nisam stekla dojam da bi bila dobar premijer. Pogotovo što takvi ljudi onda najčešće "bježe"u svoje područje, jer se tamo osjećaju sigurniji a drugi teren ostavljaju prazan.

Statistička pogreška

Tko je glasao

jasno, zato treba unaprijed

jasno, zato treba unaprijed odrediti koja su to "svoja" područja, a koja su "druga". Vlada ima svoje prioritete, koji zavise o stanju javnih financija.
Najveće umijeće vladanja je organizirati vladu kao jedinstveno i odgovorno tijelo. U koalicijskim vladama (ne)jedinstvo vlade je veliki problem, jer vlada funkcionira kao stranačka konfederacija. Odluke se donose u stranačkim središnjicama, i onda se samo transferiraju na sjednice vlade u obliku svojevrsnih ucjena.
Racionalno trošenje proračunskih sredstava u takvim uvjetima je samo kozmetički trik za javnost, jer se zbog partikularnih interesa uopće ne može sprovesti, posebno ako premijer(ka) nema iskustva u vođenju takve vlade. U koalicijskim vladama parlamentarna opozicija uopće nije važna, važna je koalicijska opozicija koja gura svoje interese preko ministarstava iz kvote koalicijskih partnera. Uvijek postoje "naši" i "oni drugi" koji opstruiraju rad vlade, tako da se ove lijepe reformske pričice otapaju brže od arktičkog leda u uvjetima klimatoloških promjena.
Švaljekica ima prilično iskustva u takvom krivolovu, a to je po meni izrazita prednost u definiranju kriterija za izbor ljudi koji će služiti narodu. Za razliku od MOST-ove ekipe gdje je sasvim jasno da Božo nema blagog pojma šta je vlada i kako funkcionira, a ostali su nešto napola načuli i vidjeli na TV.

Tko je glasao

Moje iskustvo

Most je s takvim prijedogom i izašao jer je sasvim jasno da nemaju kandidata unutar redova. Iako ja bih se dala zakleti da je na onom povijesnom sastanku bilo govora a o čemu nego konsenzusu, pa makar to bili Milanović ili Kara od marka...ne znam da li negdje ima snimka tog sastanka, baš bih htjela provjeriti...

Moja iskustva iz razno-raznih Uprava s financijašima nisu najbolja...oni se nekako uvijek gurnu u prvi plan, neovisno o svojim, kako ti sam kažeš, organizacijskim sposobnostima i sposobnostima medijacije i pregovaranja, stvaranja jedinstvenog tima. A jednostavno zato što sve procese brzom brzinom prebacuju u brojkice na P&L sheetu i to im je ultimativni argument u razumijevanju istih...pri tome baš oni prvi iz vida izgube faktor čovjek u cijeloj priči...

Ne znam...nisam uvjerena da Švaljekica ima niti potrebnu širinu, niti sposobnost vođenja takva čudnovate grupe.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Moja iskustva iz razno-raznih

Moja iskustva iz razno-raznih Uprava s financijašima nisu najbolja...oni se nekako uvijek gurnu u prvi plan...
U koalicijskim vladama je upravo suprotno. Financ ministri nažalost nisu u prvom planu, nego tamo u nekom xy planu. Financ ministar mora biti odmah do premijera s ovlaštenjima da samostalno vodi trezorsku politiku. To je važan preduvjet usklađenog rada vlade.
Mi uopće nemamo trezor jer se ministarstva zadužuju bez elementarne resorske koordinacije. Zato dug raste li, raste, i ne može se zaustaviti dok se ne promijeni način na koji vlada politiku javnih financija.To znači da financ ministar dolazi u prvi plan, jer je njegovo ministarstvo zaduženo da puni proračun, a s time ide onda i kontrola rashoda, jer se inače računi ne mogu izbalansirati nikada. Da ne govorimo o sadašnjoj alarmantnoj situaciji kad država ne može vraćati ni kamate na kredite, bez refinanciranja. Tada financ ministar postaje bog i batina. Kod nas je jadnik u rangu ministra kulture.
Nije potrebno, a nije čak ni poželjno da ekonomisti budu premijeri. Ni do sada nisu bili. Vlada mora imati svoj ekonomski savjet, agencije i institute koji izrađuju prijedloge zakona i sudjeluju u provođenju operativnih mjera.

Tko je glasao

Mi uopće nemamo trezor jer se

Mi uopće nemamo trezor jer se ministarstva zadužuju bez elementarne resorske koordinacije.

Na koji trezor misliš?

Imamo Državnu riznicu. Druga je stvar kako se vodi i ministar financija bi doista trebao voditi glavnu riječ kada su u pitanju javne financije, ali ju imamo.

B-52

Tko je glasao

imamo trezor, ali je stvarna

imamo trezor, ali je stvarna autonomija ministara i ministarstava u trošenju proračunskog novca daleko veća nego bi to bilo da trezor funkcionira pod punim nadzorom ministarstva financija.Ali to je slabost svih koalicjskih vlada, što više stranaka u koaliciji, to je teže pratiti i kontrolirati proračunske rashode. Još je veći problem državnih jamstava prema velikim državnim fondovima, državnim poduzećima, lučkim upravama i lokalnoj zajednici, jer obveze po jamstvima nastupaju tek za nekoliko godina i često imaju kumulativni efekt, a često se i ratificiraju samo površno zbog prirode takvih aranžmana s međunarodnim financijskim institucijama.

Tko je glasao

Dodatak

Iako ne sumnjam da će baš svi potegnuti za nekim ekonomistom!!

U tom slučaju, ona je daleko najprihvatljiviji izbor: žena je :-) i nema breme prošlosti (iako sam se uvijek pitala što joj treba petljanje s Badćem).

Statistička pogreška

Tko je glasao

Dobra preporuka joj je ta

Dobra preporuka joj je ta crtica s Bandićem - pokazala je da se može nositi s dinancijskim dubiozama zagrebačkog proračuna i da joj iznenadna slava nimalo nije udarila u glavu. Komunicira s poštovanjem prema sugovorniku.

B-52

Tko je glasao

zašto dovodiš provođenje

zašto dovodiš provođenje reformi u vezu s Most-om? Mislim da je prilično jasno da grupica uopće ne vlada materijom, dijagnoze su im pogrešne, a onda ni terapija ne valja.

Zato jer je za većinu neophodnih reformi potrebna dvotrećinska većina.

Najprije treba doći do konsenzusa kakve mi reforme uopće trebamo.

Do konsenzusa oko potrebnih reformi sa datumom do kojeg moraju biti sprovedene su došli odgovorima MOST-u.

ruku na srce, o čemu jedna pametna i simpatična žena i uspješna liječnica iz Rijeke može pregovarati o stvarima o kojima ona sama ne zna ništa? zar ne bi bilo bolje da se brine o svojim pacijentima...

Poput ostalih liječnika ( simpatičnih i nesimpatičnih ) jer su liječnici najzastupljeniji u svim dosadašnjim sazivima Sabora.

svatko ima šansu u određenom vremenu. MOST je svoju ispucao...

HDZ Ii SDP su svoje šanse ispucali dosadašnjom vladavinom.

Tko je glasao

Do konsenzusa oko potrebnih

Do konsenzusa oko potrebnih reformi sa datumom do kojeg moraju biti sprovedene su došli odgovorima MOST-u.

Mislim da je ogromni dio građana i političke elite svjestan da su očitovanja MOST-u više dio političke strategije velikih stranaka nego izraz iskrenog opredjeljenja za ono što je nabacao MOST. Argumenata za to se može naći u mnogim odgovorima. Sadrže previše kondicionala pa se ne može govoriti o konsenzualnom prihvaćanju.

Osim toga, tako pretežu ciljevi, ali ne i konkretne mjere. Dok se na nevažnim pitanjima detaljiziralo, neka strateška su skroz ispuštena. Evo kako je naš domaćin Mrak komentirao taj upitnik i odgovore:

Više je nego očito kako se u upitnicima pojavljuju dijelovi koji su očito rezultati vizije (ili bunila, teško je reći) pojedinih stručnjaka – primjerice, ne bi li SVI alarmi morali zazvoniti da u poglavlju o porezima i monetarnoj politici poreze nitko ni ne spominje? Ili, da u istom dokumentu i na istoj razini važnosti imamo neke konceptualne i gotovo filozofske razine poput “upravljanja javnim dugom”, dok koju stranicu dalje imamo detalje o pojedinačnim procedurama u stanicama za tehnički pregled vozila? To nije popis reformi nego shopping lista.

Teško je ne složiti se s njime. Ja sam čitao MOST-ovo i SDP-ovo (HDZ-ovo nisam našao, ali pretpostavljam da usprkos stisci zbog zaostajanja u mandatima ni oni nisu nekritički pristali na sve) i slažem se s Mrakovom ocjenom.

Zato mislim da u operativnom smislu, a još više u smislu nekakvog jamstva da će do reformi doći, igra mačke i miša koju smo gledali tijekom "ozbiljnih pregovora o sadržaju reformi" ne vrijedi mnogo. Tek malo više od ništa.

B-52

Tko je glasao

kod tebe uvijek prevladavaju

kod tebe uvijek prevladavaju dobre namjere, i zato mi je drago čitati tvoje upise.
isto tako imaš jedan beskompromisan stav da ćemo izaći iz krize kad provedemo "neophodne" reforme, a to su kresanje državnih izdataka, i smanjivanje proračunskog deficita. To krasno zvuči samo ima nedostatke slijedeće - nikada ne navodiš tko će to poimence provesti, i na osnovi kojih analiza, jer kada se dođe u konkretnu fazu provedbe i bacanja ljudi na cestu, onda to izgleda sasvim drugačije nego kada se generalno o tome zbori u predizbornoj kampanji.
Druga pogrešna pretpostavka je da je kresanje državnih izdataka "neophodna" reforma.
Kad ekonomija dođe u fazu recesije, potražnja individualnih privatnih subjekata pada, roba i usluge se slabo prodaju i otplata duga postaje sve veći teret. Svi nastoje stegnuti remeni, počinju još više štedjeti - i rezultat je još veća recesija nego prije, ako već nije i depresija.
Jedini subjekt koji u takvoj krizi može povući naprijed je država, a to joj je i svha. Država mora stvoriti dodatnu potražnju na neki od načina koji joj stoji na raspolaganju - novim porezima, zaduživanjem ili nekim drugim oblikom fiskalnih stimulusa.
U fazi recesije državnja štednja i politika oskudice samo još više produbljuje krizu To su elementi od elemenata.
Mi smo još jako daleko od saznanja što je faktički uzrok krize u Hrvatskoj, od analiza koje bi bile dovoljne za postavljanje dijagnoze i operativnog programa za funkcioniranje vlade u kriznim uvjetima.
Apsolutni prioritet ima visina javnog duga i zaustavljanje rasta zaduživanja. To je jasno, iako mnogim političarima baš i nije, jer šta se ministra kulture tiče zaduživanje države i isplata penzija. On baš ima jednu državnu izložbu u Parizu i smatra apsolutno neprimjerenim štediti na promociji RH u svijetu.
Dug je prešao 100% BDP-a, i jedini prava odluka bi bila zaustavljanje vanjskog zaduživanja. Unutrašnjeg novog zaduživanja nema zbog odluke hrvatskih banaka da više ne kreditiraju hrvatsku državu, znači ostaju samo mirovinski fondovi. Sve je to lako reći, i lako je sastavljati spiskove neophodnih reformi, kad ne bi postojala vlada izabrana u sustavu višestranačkog parlamentarizma, koja savršeno dobro zna da, kad provede "neophodne"reforme gubi slijedeće izbore.

Zato, da se mi ne bi previše gubili u magli političkog prepucavanja oko "neophodnih"reformi, dovoljna je jedna stvar koju treba tražiti i zahtijevati od svake političke opcije, koja nudi "reforme":
- prijedlog proračuna sa ugrađenim reformskim paketom, pa da vidimo tko će vaditi loptu iz svoje mreže, a tko iz tuđe.

Tko je glasao

Unutrašnjeg novog zaduživanja

Unutrašnjeg novog zaduživanja nema zbog odluke hrvatskih banaka da više ne kreditiraju hrvatsku državu, znači ostaju samo mirovinski fondovi.

Kaj je informacija o izdavanju novih državnih obveznica neistinita i zar to nije novo zaduživanje.

Tko je glasao

- prijedlog proračuna sa

- prijedlog proračuna sa ugrađenim reformskim paketom, pa da vidimo tko će vaditi loptu iz svoje mreže, a tko iz tuđe.

Za ovo bi ti dala 10 pluseva. Mislim da sam nebrojeno puta do sada svojim upisima dala do znanja da je upravo proračun najvažniji. Po svakom proračunu se vidi kuda će zemlja krenuti i gdje će završiti. Netko tko je spreman zaduživati se 15 milijardi godišnje neće osnivati nove agencije i urede da bi otvarao bespotrebna radna mjesta. Neće za ugovore o djelu isplaćivati 3,5% iznosa plaća, ako je zakonom dozvoljeno najviše 2%, neće na zakupe prostora trošiti ako ima prekomjerno svojih prostora čak i ako ih treba obnoviti jer će tako pomoći građevinarstvu, a istovremeno svoje prostore daje u bescjenje, neće za svakog saborskog zastupnika iz proračuna izdvajati cca. 400.000,00 kuna, neće imati 151 zastupnika, neće plaćati 500 kn svaku treću godinu sistematski pregled za 248.000 državnih službenika i namještenika. Plaće će isplaćivati po kolektivnom ugovoru bez dodataka koji nisu ni po zakonu ni po kolektivnom ugovoru. Neće ulagati u Trg pravde kroz koji će dnevno moći proći 20.000 građana, ali bi ove besposlene mogli zaposliti da u poreznoj provjeravaju koliko su pojedinci prihoda prikazali i što su tim prihodima sve kupili...........

Mislim da moji dnevnici obiluju sa toliko konkretnih podataka iz kojih je vidljivo što ne treba činiti. I uvijek zagovaram štednju na bespotrebnim troškovima.

Tko je glasao

Tko zna - zna

Nebrojeno puta sam sastavljala proračune razno raznih razina i s vremenom naučila gdje, kako i od koga što sakriti...a onda jednom dođe majstor i razbuca me u par minuta :-)

Lalovac mi liči na jednog takvog!

Osim toga i Vjetrenjača može odigrati bitnu ulogu u ključnom elementu: transparentnosti.

Statistička pogreška

Tko je glasao

Stranica Mosta - izvor beskonačne zabave

http://most-nl.com/reformska-vlada-kao-pozeljna-misija/

Evo, potrudili su se objasniti...izgleda da ćemo u Saboru dobiti 151 Petrova i malu sretnu obitelj bez drugačijih mišljenja...a čuvari i jamci sreće su 15 hrabrih iz Mosta!

Presmiješno!

U stvari - tragično!!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Petrov injegova bulumenta su

Petrov injegova bulumenta su dokaz hrvatske političke debilnosti.
I ništa više.

Tko je glasao

Ma nije to ništa, gledali smo

Ma nije to ništa, gledali smo mi još veće debilnosti u Saboru 1990. pa još Hrvatska ni propala.

Tko je glasao

Moj grijeh, moj preveliki grijeh

Petrov je očito svjestan toga tereta pa je i jučerašnji igrokaz uprizorio samo u svrhu čišćenja Mosta od grijeha novih izbora!

Statistička pogreška

Tko je glasao

Teško se prosječnom biraču

Teško se prosječnom biraču više snaći u moru poruka koje mu posredstvom medija svakodnevno šalju političari i više ili manje pristrani politički analitičari. Novinari koji prate politička zbivanja trude se informirati nas o svemu što se zbiva nakon parlamentarnih izbora, objasniti nam pozicije triju glavnih političkih grupacija, a analitičari među njima i predvidjeti kakav će biti rasplet pregovora koji se trenutno nalaze u pat poziciji. Kolumnisti po običaju navijaju za stranu koju simpatiziraju.

Joj, držite lopova.

Pa smatram se prosječnim biračem, no to što vi novinari i takozvani politički analitičari pišete ne puši prosječan birač

Momentalno se vidi ko pokušava izigrati birače, a to su oni koji cijelo vrijeme lupaju po mostu i pokušavaju ga razjedinit, a to je Zoran Milanović i plan ŽBLJ partija.

Nadam se da mostu neće popustiti živci i nasjesti na te pokvarene igre.

Tko je glasao

da Petrov ne govori istinu i

da Petrov ne govori istinu i da vlastitu odgovornost pokušava prebaciti na leđa drugih

Ovo je točno. Molim, ispravite me ako griješim, ali nisam čuo ni za jednu državu niti vladu u kojoj bi neka manijnska grupacija, iako presudna za formiranje parlamantarne većine i vlasti, pokušavala kontrolirati većega partnera - svejedno kojeg, kamoli oba - i to ne samo na općem političkom, nego čak i na kadrovskom planu.

Takvo ponašanje je jednostavno nezamislivo. Vjerojatno je samo golema količina nedostatka kralješnice i/ili golog straha za vlastiti položaj spriječila Domoljubnu i Kukurikavce da nakon one farse od javnog sastanka Most odmah pošalju u tri političke mile materine.

No, izgleda da se HNS prvi dosjetio muda:

HNS prvi odbio Petrova: Ne želimo funkcionirati u jednopartijskom sustavu

E sad, je li to stvarna dosljednost (jer ova odbijenica zapravo predstavlja faktični raspad Kukuriku koalicije), ili se opet nešto drugo kuha ispod stola, vidjet ćemo uskoro.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Zamislimo situaciju da je HDZ

Zamislimo situaciju da je HDZ rezolutno odbio ovakvu ucjenu Mosta. Kakvim bi sve uvredama, analizama i bijesom bio izložen od strane političkih protivnika, medija i tzv. javnosti i tko bi sve to uopće politički preživio?
Naravno oddmah bi "javnost" ponudila i spasitelje koji će takav HDZ ( kriminalnu organizaciju, tamni vilajet i dno dna) izvući na svijetle puteve.

vjetarsjuga

Tko je glasao

Nikad se nisam gradio

Nikad se nisam gradio neutralan i mislim da je svima ovdje jasno na kojoj sam strani. Meni su Milanović & co. nepodnošljivi u toj mjeri da sam u stanju podnijeti i bivšeg Mesićevog potrčka Karamarka, samo da ih se riješimo... ali molim, za sve postoje granice. Kako rekoh u prošlom postu, ovakvo ponašanje Mosta nema nikakvog smisla:

Lovrinović o sastanku Mosta i SDP-a: Ni Milanović ni Karamarko, tražimo novog premijera

No, ne radi se samo o kadrovskim uvjetovanjima. Možda je nekome promaklo, ali Milanovićevi koalicijski partneri su se već decidirano izjasnili. Svi su javno odbili Mostov prijedlog, pa su Kukuriku praktično već otpali iz pregovora - bez HNS-a, Laburista i Hrelje, SDP više nema dovoljno ruku za bilo što. Ali kako reagira Most? Evo:

"Čak i ako nastavimo pregovore samo s jednom stranom, to ne znači da ćemo s njima sigurno složiti Vladu..."

Pa jednostavno moram postaviti pitanje, jednako za Domoljubnu i Kukurikavce: je li to ponašanje jednog kredibilnog, stabilnog, pouzdanog političkog partnera? S kojim trebamo sastaviti buduću vlast, vladu, ministarstva, s kojim slijedeće četiri godine u Saboru moramo blisko surađivati, na njega se osloniti i vjerovati mu?

Drago bi mi bilo da se varam, ali... ne bih rekao.

Zamislimo situaciju da je HDZ rezolutno odbio ovakvu ucjenu Mosta. Kakvim bi sve uvredama, analizama i bijesom bio izložen od strane političkih protivnika, medija i tzv. javnosti i tko bi sve to uopće politički preživio?
Naravno oddmah bi "javnost" ponudila i spasitelje koji će takav HDZ ( kriminalnu organizaciju, tamni vilajet i dno dna) izvući na svijetle puteve.

Protuhrvatska detuđmanizatorska "javnost" kadrovira HDZ oduvijek, i naravno da im odgovaraju sanaderi, kosorice i prgometi, a ne oni koji npr. otvoreno govore o neophodnosti lustracije. Međutim, jednostavno se moramo zapitati nešto drugo: kako je moguće da nakon 17 godina vladanja od 25 godina postojanja Hrvatske, taj nesretni HDZ nema - bukvalno i doslovno - niti jedan jedini utjecajniji masovni medij, na svojoj strani?

Za to ne mogu biti krivi samo "Jugoslaveni" i posrbice. Tu je problem dublji, i dok god ne bude riješen, milanovići će nastaviti dobijati glasove čak i sa šubarama na glavama.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Vjerujem kako nikome nije

Vjerujem kako nikome nije promaknulo da je pokret MOST od poslije izbora postao talac nes(p)retne izjave svog čelnika.

Ovjeriti izjavu kako nećeš ni sa jednom velikom strankom bez kojih nitko ne može sastaviti vlast, nije drugo nego ciljati na samo sjedenje u Saboru. Dogodilo se da veliki broj građana povjeruje u to da se radi o opciji s velikim potencijalom iako iza ovih nekoliko koje gledamo na TV ekranima ne postoji politička organizacija brojna i sposobna da preuzme odgovorne državne dužnosti. Zato ne čudi ovo "batrganje" kako bi se izbjeglo preuzeti konkretnu odgovornost.

Međutim, slažem se, na prvi pogled čudi ponašanje vodećih stranaka. Na drugi bi već trebalo biti jasno da se radi o samo o produžavanju vremena za povlačenje strateških poteza usmjerenih za pridobijanje većine na svoju stranu i, ne uspije li to, zauzimanju pozicije za što bolji start u novu predizbornu kampanju.

Isto radi i MOST, samo što Petrov i Grmoja to čine na način kojim testiraju inteligenciju hrvatskih građana. Da pokušavaju zbuniti se vidi iz toga što se stalno pojavljuju pukotine u izjavama Petrova, Grmoje i Lovrinovića, pa i dijametralno suprotne kada tumače što će MOST učiniti nakon što je dobio odbijenicu s lijeva. Nema PR agencije koja to može skriti.

Nadam se da će ključni dio javnosti ipak prepoznati o čemu se radi i položiti ispit, kako taj koji je zadao Petrov, tako i onaj iz demokracije.

B-52

Tko je glasao

možda igraju dugoročno

oni su mladi..Petrov i Grmoja...njihovo vrijeme tek dolazi...valjda tako misle.....legitimno..

zamislimo veliku koaliciju hdz-sdp...pa onda zamislimo iduće izbore gdje bi most predstavljao relevantnu opoziciju..

svake godine određeni broj 18-godišnjaka dobije pravo glasa...

zaista..između hdz i sdp i nema neke razlike..osim glumljene na temama poput ustaša i partizana..tj. sada nešto oko zadnjeg rata...malo oko pedera i izbjeglica..i to sve skupa samo fingirano...

imaš shizofrenu situaciju da srbijanski premijer Vučić kao kakti podržava hdz..a Zoka sa svojima se uzmahao zastavama i koketira s Glavašem i njegovima...

spin na spin...

držim da je dobro da je razbijen duopol...umišljeni lideri su dovedeni u poziciju da ništa nije sigurno...

živjela demokracija

sve dobro...

Tko je glasao

Ne dovodim u pitanje pravo

Ne dovodim u pitanje pravo MOST-a da se tako ponaša, već želim naglasiti da svako ponašanje na političkoj sceni ima određene posljedice i za sobom povlači odgovornost za učinjeno. Ono što ja vidim kao njihov pokušaj, između ostalog je da žele presudno utjecati i uvesti revolucionarne promjene u političkom ponašanju, ali da izbjegnu odgovornost za svoje postupke.

Mislim da su po tom pitanju brzo prihvatili najgore što krasi staru političku elitu - spinove, obmanu javnosti i prebacivanje vlastite odgovornosti na druge. Pokušavam na to ukazati i ilustrirati jednostavnim matematičkim zadatkom (A, B, C) čije rješenje ide u prilog mojoj tezi - da MOST jedini u ovom trenutku može formirati vladu, ne lomeći volju potencijalnih partnera u vlasti.

B-52

Tko je glasao

Vjerujem kako nikome nije

Vjerujem kako nikome nije promaknulo da je pokret MOST od poslije izbora postao talac nes(p)retne izjave svog čelnika.
Ovjeriti izjavu kako nećeš ni sa jednom velikom strankom bez kojih nitko ne može sastaviti vlast, nije drugo nego ciljati na samo sjedenje u Saboru.

Pa mogli su i tako - ne koalirati, nego podržati (nečiju) manjinsku vladu, biti korektiv, rušiti zakonske prijedloge svaki put kada izađu iz nekih zadanih okvira, i dobro. Međutim, što dalje, meni ovo sve više izgleda kao nagli šok nesviklog organizma, opijenost iznenadnom vlastitom važnošću, pravi narkomanski šut u stilu "aha, sad imamo 19/15/kolikoveć, a na ponovljenim izborima ćemo dobiti bar 35".

Pobogu, čak da se to i dogodi, 35 je opet upravo beskrajno daleko od potrebne većine...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Naravno da su mogli podržati

Naravno da su mogli podržati nečiju manjinsku vladu, pisao sam o tome prije. No oni su tako (nakaradno) protumačili svoj stav da su si (namjerno) svezali ruke.

Ipak, čini mi se da je netko od trojca danas ovlaš spomenuo mogućnost podržavanja manjinske vlade, ali se ovog časa ne mogu sjetiti tko. Mijenjaju oni izjave po potrebi trenutka, jedino što ponekad zaborave tko je od njih što rekao i kada.

Kako bilo, mislim da im ovo vrludanje ne ide u prilog. Čini se kako ne razumiju da se javnost u trenutku može predomisliti, a vjerojatno će se baš to desiti čim donesu odluku o priklanjanju jednoj strani. Pogotovo ako Božo bude tumačio svoju ovjerenu izjavu.

B-52

Tko je glasao

Koji je point?

Ma koji bi se to politički protivnici obrušili na HDZ da je odbio ucjenu MOST-a?

Nećeš valjda tvrditi da bi ih kritizirao Milanović ili netko iz njegovog jata.

MOST može bježati od odgovornosti, pa i prosipati floskule o tome kako ju svojim ponašanjem zapravo preuzima (jedino još treba reći kakvu i za što), ali ne bi trebali vrijeđati inteligenciju građana.

Prenio sam u dnevniku test koji je pred nas stavio Božo Petrov, a rješenje govori što je istina.

B-52

Tko je glasao

ti bi se prvi iživljavao, Ovo

vjetarsjuga

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci