Tagovi

„Nabijanje na k(atolički)“

Kad ljudi vide bilo kakvu negativnu pojavu u društvu, neznanje i nemar nadležnih, činjenje nepravde, bezobzirnost i glupa postupanja, a ne mogu ništa tvorno napraviti da stanje promijene na bolje, svatko nađe nekakav „ispušni ventil“, da mu bude lakše i da se osjeća bolje.

„Nabijem te/ga/je/vas/ih na k(atolički!“ izgovarao bi u takvim situacijama moj nekadašnji prerano preminuli suradnik, uvijek kad je opisivao i „otpisivao“ budalaštine i budale, a prepoznavao ih je bez greške i bio dosljedan, čak kad mu je radi toga znao zaprijetiti otkaz.

Sjećam se kad je u „veselom“ raspoloženju, prilikom jednog druženja, rekao vlasniku poduzeća da mu se čudi kako uopće u svojem poduzeću može podnositi takvog kretena kao što je naš direktor, kojega on „nabije na k(atolički)“. Naravno u direktorovom prisustvu.

Kasnije se gazdi, opet u prisustvu direktora, ispričao rekavši da mu je žao što je u onakvom stanju istupio, ali da se „diši ne ispričava zato što je o njemu rekao istinu“.

A gazda je bio u velikoj neprilici zato što je i on bio svjestan da je direktor ordinarna budaletina, samo kako priznati vlastitu grešku, kad su svi znali da je taj direktor bio njegov osobni izbor. No dobro, kad su se direktorovi „uspjesi“ i „genijalni“ potezi i zamisli toliko nagomilali, morao ga je „prožvakati i ispljunuti“.

Ispričah to zato što znam da bi, da je taj moj suradnik danas na životu, dosad već nebrojeno puta „iznabijao na k(atolički)“ i Zorana Milanovića i njegovu vladu, čitav hrvatski politički establishment, a i šire.

Više nego zasluženo!

Tako primjerice pametni ljudi, na sreću i takvih ima, pa i među sindikalnim liderima i to puno više nego među Milanovićevim ministrima, upozoravaju na pogubnost pokušaja outsourcinga uslužnih djelatnosti iz javnog sektora i to ne samo po zaposlene nego i po kvalitetu usluge zato što one koji bi kao specijalizirani preuzeli te poslove pogoni pohlepa, samo pohlepa i ništa osim pohlepe.

U Vladi, radi ograničenja vlastitih umova, ne mogu shvatiti da je prihvaćanje razumnih prijedloga i upozorenja, makar ona dolazila i iz sindikata, pa makar to uvažavanje vodilo i prema odustajanja od projekata, koji su se očito samo radi nedovoljnog promišljanja činili vrlo prihvatljivim, znak snage a ne slabosti, ustrajavat će i najavljivati kako „od outsourcinga ne odustaju“. Samo će priču modificirati tako da to ne bude klasični outsourcing nego tzv spin off, osnivanje novog javnog uslužnog poduzeća u koje bi bili „prebačeni“ svi zaposlenici koji danas obavljaju uslužne poslove u javnom sektoru.

Zamisli samo genijalnog uma koji je kadar tvrditi da bi takva vrsta reorganizacije uslužnih poslova u javnom sektoru donijela uštede.

Vrijedan je svakog „nabijanja na k(atolički)“ i to više puta ne samo jedamput..

Naime danas u ustanovama i svim drugim subjektima koji spadaju u javni sektor postoje sve E(konomsko)F(inancijsko)O(rganizacijsko)K(adrovski)O(pći)P(poslovi) službe s odnosnim rukovoditeljima, dok u novoosnovanom poduzeću sve te službe treba osnovati, uspostaviti suvislu organizaciju u zapravo državnoj mega-tvrtki s tridesetak tisuća zaposlenih i imenovati rukovodni kadar, a da svi oni postojeći, u svim subjektima javnog sektora, ostaju na svojim mjestima, samo s pokojom brigom manje, pa kako to već samo radi toga može biti jeftinije rješenje od postojećeg?

„Nabijanje na k(atolički)“ svakako zaslužuje i žilavljenje Vlade, a posebno ministra Mrsića na daljnjem obespravljivanju radništva kroz potpuno nepotrebne i ničim, a najmanje zahtjevima EK, uvjetovane promjene ZOR-a.

Nakon što je „odstrijelio“ Slavka Linića s mjesta ministra financija i odstranio ga iz partije, naš „postavljač letvica na različite visine“, od slučaja do slučaja, smijenio je još dva „umorna“ ministra, jednoga koji je bio umoran od njega i drugoga od kojeg je on bio umoran, tako je vlada rekonstruirana, ima trojicu novih ministara, od kojih je Linićev zamjenik, Boris Lalovac, samo „avancirao“ na mjesto donedavnog šefa, a druga dvojica su „novi“ ljudi, no dobro, jedan i ne baš tako novi, Sinišu Vargu, navodnog Milanovićevog intimusa, se kao ravnatelja HZZO-a češće zvalo na važne sastanke nego Rajka Ostojića, tadašnjeg ministra zdravlja i Vedrana Mornara, koji dolazi umjesto Željka Jovanovića na mjesto ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

I dok Lalovac ne najavljuje nikakve zaokrete i ne obećava spektakularne rezultate na području koje pokriva, dotle su druga dvojica najavili prave revolucija u svojim djelatnostima.

Varga najavljuje drastično poboljšanje rada u zdravstvenim ustanovama pogotovo bolnicama, što bi se postiglo revizijom masterplana (sic!), kojega je Vlada usvojila pred desetak dana, tako da bi se i dosadašnje liste čekanja drastično smanjile (koji ih to ministar zdravlja dosad nije „drastično“ smanjivao, a vrijeme čekanja se samo povećavalo).

I već zato što nikakvo poboljšanje situacije u zdravstvu, radi nedostatnih sredstava za sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu stanovništva, nije moguće, pretpostavljam da bi i vrli novi ministar od mojeg pokojnog suradnika zavrijedio višestruko „nabijanje na k(atolički)“.

Mornar opet najavljuje revoluciju u, prvenstveno, obrazovnom sustavu, jer će on nastavne planove i programe usuglasiti s HBK, jer ne može drugačije u zemlji s 86 % katolika. Odmah nam je čovjek dao do znanja kako je radi istog razloga (86 % katolika) vjeronauku itekako mjesto u državnim školama.

I on bi zavrijedio višekratno „nabijanje na k(atolički)“ zato što prvo, ne poštuje ustav RH, prema kojemu je Hrvatska definirana kao sekularna država i drugo, ne vrišti do neba radi nedostatnih sredstava koja se izdvajaju za obrazovanje i znanost.

Za zdravstvenu zaštitu novca nema, nema ga ni za obrazovanje i znanost, nema ga ni za „krpanje rupa u proračunu“, ali ga obilno ima za crkvu i branitelje.

Osim toga, budimo objektivni, do kraja mandata ove vlade ostalo je još godinu i po dana, a obzirom na sve „uspjehe“ koje je dosad polučila pod „genijalnim“ Milanovićevim vodstvom, ova koalicija predvođena SDP-om teško može računati na izbornu pobjedu na sljedećim parlamentarnim izborima, vremena je puno premalo za nekakve „zaokrete“ za provedbu kojih bi teško dostajao i puni mandat.

Komentari

Feniks ko Feniks

Ko Feniks, nešto pametno a onda ga bubne i ostane živ.

Prvo ću se osvrnuti na autsorsing i spinof. Feniks je tu u pravu, sve je to spiniranje, tj. laganje i muljanje. Neće ništa biti jeftinije, bit će samo skuplje. Ako se autsorsa i bace radnici privatnicima, ništa se značajno neće promijeniti jedno vrijeme, a onda će privatnik početi štedjeti. Smjenjivanje radnika, više rada za manju plaću, prijevremena umirovljenja i slično. I sve će to nekako ići do prve afere....recimo trovanje djece u vrtiću ili bolesnika u bolnici. Onda će se uzimati koncesije i tako svako malo....i nakon par godina, evo opet zapošljavanja novih čistačica i kuvarica, a otkazi ugovora privatnicima. Naravno, uz plaćanje odšteta za kršenje ugovora i slično. Odštete će, naravno, platiti država.

Spin of ili kako ga Milanka nazove, je također muljanje. Primjer toga već imamo. Pleter d.o.o.. Tvrtka koja trenutno servisira MORH i još neka ministarstva i agencije sa uslugama kuhanja i čišćenja. I opet, čim se stvorio Pleter i preuzeo prehranu od vojske, cijena obroka, dnevnog, je poskupila skoro duplo. Zaposlenici su prijevremeno umirovljeni ili su im isplaćene otpremnine, a zaposlili se novi. Na ugovore. Vrlo kratke. Infrastruktura je kompletna vojna, a vojska i dalje plaća obroke. Ništa nije jeftinije, samo se još više zakomplicirala situacija.

Što se tiče Varge, naravno da to treba mijenjati. Ostojić nije napravio ništa, samo je još više produžio liste čekanja, posvadio se sa svima, doktorima i sestrama, postavio rodbinu i partijske drugove na čelo bolnica, pokupovao nepotrebnu opremu, itd.....Bar nešto treba mijenjati.

Feniksovu patološku mržnju prema Mornaru lako razumijem. Treba reakciju i klerofašistte sve po kratkom postupku. Tako bi on najradije. Međutim, novi ministar je shvatio da sukobi nisu nigdje doveli Jovanovića ni obrazovni ssustav. Udruge su danas jače od države i nije samo Crkva jaka i nije samo ona problem. Problem su najviše civilne udruge. Nije više komunizam pa da se može sve strpati na Goljaka i nek cepaju kamen. Treba se razgovarati. E to što Feniks ne bi razgovara s Crkvom, to je več njegov problem. Ministar mora, mada mu razgovor s Crkvom neće puno pomoći. Bilo bi mu pametnije da razgovara s udrugama.
Ja sam za uvođenje i zdravstvenog i građanskog odgoja u škole, ali ovako kako je to Jova radio, to nije normalno. Treba se razgovarati, a ne s pištoljem. Nije '45.
Mornarova najava promjene nastavnih programa je odlična. Pokazalo se do sada da su nam djeca polupismena i među najlošijima u obrazovanju u svijetu. Nešto moramo promijeniti. A s druge strane ne možemo mijenjati stvari na način da se djeca sve više opterećuju. Posebice glupostima.

U sva ova tri segmenta ne bi trebalo biti nikakvog ideologiziranja. Ovo su čiste tehnikalije. I zdrav razum. Ali ako, kao Feniks, neš razgovarati s reakcijom i kontrarevolucionarima, onda samo stvaraš sukobe i ne mijenjaš ništa. Pogotovo nabolje.

Tko je glasao

U sva ova tri segmenta ne bi

U sva ova tri segmenta ne bi trebalo biti nikakvog ideologiziranja. Ovo su čiste tehnikalije. I zdrav razum. Ali ako, kao Feniks, neš razgovarati s reakcijom i kontrarevolucionarima, onda samo stvaraš sukobe i ne mijenjaš ništa. Pogotovo nabolje.

Nisi u pravu. U ovom primjeru treba ideologizirati, ako se pod tim podrazumijeva zaštita temeljnih načela na kojima funkcionira država.

Demokratska pravna država pretpostavlja poštovanje vlastitoga ustava i zakona. Prema njima, ova je država još uvijek sekularna i hijerarhije vjerskih zajednica ne mogu biti partneri državnim organima. One se, dakako, mogu - i trebaju - uključiti u bilo kakvu javnu raspravu, ali za školski je program odgovorna država, a ne Kaptol.

Mornarova najava da će ići na Kaptol potpuno je neprihvatljiva i u modernim državama nezmisliva, zato jer ruši ustavno načelo sekularnosti države koju Mornar predstavlja - i kojoj odgovara. Ta najava daje hijerarhiji Katoličke crkve politički legitimitet koji ona naprosto nema i ne smije imati.

U državama koje drže do sebe Mornar bi nakon te najave bio smjesta smijenjen zbog rušenja ustavnoga načela sekularnosti i to ne bi bio nikakav staljinizam, kao što impliciraš Feniksu.

Tko je glasao

Argus

Crkva je dio društva. I to onaj koji je uvijek imao više utjecaja na narod nego što je imala državna vlast, koja god bila.
Ako oni imaju utjecaj u slučaju ZO i GO, a ja kažem da nemaju onakav kakav imaju udruge, onda se s njima treba razgovarati. Iluzorno je pričati o nekakvim "modernim" i "sekularnim" državama. Koje su to? Članice EU poput Grčke u kojoj premijer polaže zakletvu pred patrijarhom? Ili VB gdje je Kraljica poglavar Crkve, a ujedno je i nekakav nositelj vlasti? Ili Norveška (nije član EU) gdje Parlament postavlja i imenuje biskupe? Ukinuto prije 3 godine.
Hrvatska je sekularna država, a to što neki, zadojeni titoističkim i staljinističkim mentalitetom, misle da u demokraciji samo oni imaju pravo glasa, a da se drugačije mišljenje ne računa i da je razmišljanje Crkve o društvenim kretanjima rušenje sekularnosti, e to je baš i razlog zašto se veselim uvođenju GO-a.
Ako se nešto želi riješiti, neki problem, onda se na njemu mora raditi. Razgovarati, pregovarati, dogovarati i raditi. Svađe ne vode ničemu. Baš na tom tragu ja vidim Mornarove izjave.
S druge strane imamo udruge koje se protive Mornarovoj inicijativi o GO. Kažu, odmah uvesti GO. Ali ne ide. Jer se time, kako kaže Mornar, ruši zakon jer se uvodi veća satnica od dopuštene.
Sad, ako je miješanje Crkve rušenje Ustava, onda je miješanje udruga.....što?

Ideologija nas ne dovodi ničemu. Treba biti praktičan.

Tko je glasao

Robovlasništvo je uvijek bilo praktično

Ideologija nas ne dovodi ničemu. Treba biti praktičan.

Naravno da je praktično kada njih 85-tero posjeduje cijelu zemaljsku kuglu...
Ti veteran sigurno nikad nisi bio roditelj!!!

Tko je glasao

Sjeno...

O čemu ti?

Ideologija je bitna u smanjivanju listi čekanja?
U obrazovanju djece?
U autsorsingu?

Tko je glasao

štel bi deda...al, priroda neda...

kad porno-feniks o jebu sanjari,
to ipak su samo... apstraktne stvari.
jer brdo zatresti... jadničak ne može,
sa tri centimetra... mrtve kože.

Tko je glasao

@pravednik-vz

Navijač se Zokin
Po dužnosti javlja
I rječima "biranim"
Feniksa pozdravlja.

Feniks nije ovisnik,
Živi u slobodi,
Feniks ne jebava,
Feniks ljubav vodi.

Tko je glasao
Tko je glasao

...

kad si već spomenuo novog ministra znanosti obrazovanja i njegovo bulažnjenje o dogovoru s crkvom oko zdravstvenog odgoja, etc...

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar neugodno se poskliznuo već na prvom koraku između kandidature i imenovanja na tu dužnost. "Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto", kazao je novinarima. "O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drukčiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima." Što ministar sekularne Hrvatske ima moliti katoličke biskupe da ga prime na razgovor!? Tko su oni civilnoj vlasti?

Drugi dan, kad mu je već potvrđen mandat, Mornar je nešto šeprtljao u smislu "to sam rekao metaforički", ali - već je bilo kasno. Ponizio je tom izjavom ministarsko dostojanstvo i značenje te dužnosti u državnoj vlasti. Nije stoga čudno da su u hipu otvorenim pismom reagirale civilne udruge (Glas razuma - Pokret za sekularnu Hrvatsku, Protagora i Inicijativa Nisam vjernik), ali i najšira javnost posredstvom društvenih mreža, elektroničke pošte i medija.

Hrvatska je građanska, a ne "pretežno katolička zemlja". To što se 87 posto njezinih žitelja statistički izjašnjavaju da vjeruju u Isusa Krista, privatno je svjetonazorsko opredjeljenje tih ljudi. Na to imaju pravo, kao što ih cca 80 posto imaju pravo ne prakticirati svoje katoličanstvo u smislu kako im vjera nalaže. Većinom su deklarativni, statistički katolici, vjernici jer je to sada u državnoj modi, kao što je do 1990. godine bilo u državnoj modi izjašnjavati se komunistom.

Recimo, u anketama ovih dana među građanima, ali i saborskim zastupnicima desne političke opcije, ti katolici pojma nemaju kakav je blagdan Tijelovo! A navodno vjeruju u tijelo, krv i muku Isusovu! Nemaju pojma zašto se slavi Tijelovo kao državni blagdan. Mora im to u "pretežno katoličkoj zemlji" natenane pojašnjavati "komunist" i nevjernik Nenad Stazić! Što to govori o masovnosti, dubini i iskrenosti Kristove vjere u "pretežno katoličkoj zemlji"?

No, dobro, Hrvatska je u mnogo čemu komedijaška zemlja na kojoj uspijevaju kojekakve egzote, ali ipak ne izabire ministra bogoštovlja, što bi Mornar valjda morao znati. Zadnji takav "bogoštovatelj" u Zagrebu davno je skraćen za glavu zbog ustaških "zasluga". Dakle, Hrvatska je sekularna država sa sekularnim školstvom, pa sekularni ministar znanosti, obrazovanja i sporta nema po što ići na noge zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću ni predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije nadbiskupu Želimiru Puljiću. Oni nemaju nikakvu nadležnost uređivati sekularno hrvatsko školstvo.

To što katolički kler ima drukčije mišljenje o zdravstvenom i građanskom odgoju i obrazovanju, pa u javnosti diže kuku i motiku protiv te nastave, jer vjersku dogmu pretpostavlja znanstvenoj istini u 21. stoljeću, uopće ne znači da ministar Mornar mora trčati biskupima na noge. Oni ga nisu zvali, a on im se gura nepozvan! Katolička crkva, primjerice, ne želi da se u školama djecu poučava o kontracepciji (na tom ekskluzivnom pravu samo Željka Markić smije zarađivati milijune), a država misli da mladi moraju znati kako će se zaštititi od neželjene trudnoće ili spolnih bolesti.

Kako će se kardinal Bozanić i ministar Mornar kompromisno naći "na pola puta"? Suglasit će se da školski demonstrator ubuduće navlači samo pola kondoma na polovicu banane? Ili će se sporazumjeti da o predbračnom seksu predaju samo časne sestre i svećenici s diplomama iz seksološke teorije i prakse, stečenima kod one namrgođene američke kontroverze Judith Reisman, koju Crkva svako malo vuče po Hrvatskoj i provocira skandale?

A tu su još setovi nesuglasica Crkve i države, gdje se oštro sudaraju vjerska dogma koja stoljećima manipulira ljudskim životima i znanstvena istina koja teži oslobođenju čovjeka od zatucanosti i neznanja, slobodi volje i nesputanom zadovoljavanju njegovih prirodnih potreba. Zna se što je čiji posao. Sekularna država je dužna omogućiti građanima znanje u znanstveno utemeljenoj javnoj školi, a vjera u spasenje i molitvenik u nadležnosti su plaćenih duhovnih profesionalaca. Pa, tko voli, neka izvoli. Što s vjerskim ima ministar Mornar?

http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/mornarov-pucanj-u-prazno

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

A gledaj ti kako još u

A gledaj ti kako još u današnjem intervjuu Večernjem listu tupavo brani tu svoju potpuno neprihvatljivu odluku:

http://www.vecernji.hr/hrvatska/premijeru-sam-rekao-ministar-cu-biti-ali...

U trenutku kad javna sveučilišta već treću godinu ne uzimaju znanstvene novake (kad im je dakle onemogućeno da se brinu o znanstvenom podmlatku i o budućnosti), kad su napredovanja zaustavljena, za znanost se iz budžeta odvaja 0,7% (Rumunjska: 1,3%), u trenutku kad se škole raspadaju materijalno i od glupavih programa, njemu su glavni problem "tri rečenice u nekakvom četvrtom modulu zdravstvenog odgoja", a za rješavanje toga "ozbiljnoga" problema treba srušiti ustavno načelo sekularne države i ići pregovarati s Kaptolom kao s ravnopravnim partnerom.

Da ti pamet stane.

Tko je glasao

Konačno pametan čovjek, a oni žale za Kundakom,jer mrze katolike

Konačno jedan pametan čovjek, a oni žale za "Kundakom"!

Nema novca za prosvjetu, a oni bi uvodili novi predmet- građanski odgoj- i opterećivali učenike, a to mogu odraditi u bilo kojem predmetu-povijest, socilologija, politika i gospodarstvo,...
Malo zakona i povelja i gotovo.

Država je sekularna, ali vjernici imaju pravo na odgoj u duhu svoje vjere. Sekularnost ne znači promicanje antireligije, nego odvojenost od Crkve, svih onih koji to žele. Znanstvenih činjenice učenici usvajaju u sklopu biologije, kemije,..., ali kvaziznanost poput rodne ideologije nije nešto što se vjernicima može naturati tek tako.

A tko god ne želi ne mora ići na vjeronauk, jer je vjeronauk izborni predmet- u tome je sekularnost škole i društva- nema obveze.

Ateisti i ostali, mogu svojim nenasilnim promidžbama odgovarati roditelje i djecu od vjeronauka, ali nemaju pravo pod sekularnost trpati antireligiju,nasilno-protiv volje roditelja preodgajati njihovu djecu, nego samo mogu nenasilno propagirati svoju bezvjeru i odgovarati ljude i njihovu djecu od njihove vjere.

Ne mogu niti ignorirati činjenicu da je oko 90% hrvatskih građana vjerničko i da im manjina od 10-ak % ne može uvjetovati kako i gdje će djeca imati vjeronauk.

Neka pokrenu referendum, ako žele neke promjene.

Oni koji žele prisilno vršiti preodgoj tuđe djece u smislu nasilnoga promicanja antireligijskih stavova nisu sekularisti, nego protivnici vjere- koji bi rado koristili državne institucije prisile za svoju borbu protiv vjernika i nametanje svojih ateističkih stavova, pa zato krivo tumače sekularnost.

Tko je glasao

To isto sam i ja pomislila:

nakon napornog i zadrtog Jovanovića, ajde fala bogu da je došao čovjek s nešto razuma u glavi! Jer, ako se o ODGOJU djece ne treba razgovarati s vjernicima, još manje se treba razgovarati sa Štulhoferom i LGBT udrugama! A ako se razgovara s njima, kao što se razgovara, onda se pogotovo mora razgovarati i s vjernicima!

Tko je glasao

...

nije problem da se razgovara s udrugama koji zagovaraju drugačiji oblik zdravstvenog odgoja, ali je problem da se u sekularnoj građanskoj državi o tom nastavnom programu pregovara s katoličkom crkvom, islamskom zajednicom ili pravoslavnom crkvom...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Je, istina,

to je problem!

Upravo isti problem kao kad se prilikom krojenja zdravstvenog odgoja razgovara s udrugama pedera, a Hrvatska nije ustavno definirana kao pederska zemlja.

....Premda nije rečeno da to u dogledno vrijeme neće biti.....

Tko je glasao

...

Upravo isti problem kao kad se prilikom krojenja zdravstvenog odgoja razgovara s udrugama pedera,

može neki dokaz za ovu tvrdnju?

koliko sam pratio događanja oko zdravstvenog odgoja, nijedna "pederska" udruga nije sudjelovala u "krojenju" zdravstvenog odgoja...

btw, razgovaranje s civilnim udrugama oko donošenja nekih zakona, ili u ovom slučaju nastavnog programa, nije isti kao i razgovor oko toga s predstavnicima vjerskih zajednica...zapamti da je hrvatska definirana kao sekularna država, a ne vjerska, i crkva nema apsolutno nikakva prava petljati se u poslove države...mada sumnjam da ti imaš sposobnost za da bi to razlučila...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ne, zbilja

nemam sposobnosti da bih razlučila "civilne udruge" koje se tebi sviđaju od "civilnih udruga" koje ti se ne sviđaju.
Vjernici su također "civili", to jest, hrvatski građani.
No, kad se oni udruže u "civilnu udrugu" da bi zastupali neki svoj parcijalni interes, onda je to odjednom nešto suprotno od onoga kad se pederi udruže u "civilnu udrugu" da bi zastupali svoje parcijalne interese! Suprotno, mislim: neprihvatljivo, naravno!

Ne zbilja nemam sposobnosti da razlučim tvoj objektivan i pravedan pristup!

Tko je glasao

...

ma daa, tebi su iste civilne udruge, npr. "kontra" ili civilna udruga koja okupljaju vjernike - katolička crkva i islamska zajednica...zaista briljantan način razlučivanja...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Da,

meni su udruge - udruge! "Kontra", liječeni alkoholičari, udruga pretilih, udruga za borbu protiv akni, udruga za promicanje ljudskih prava životinja, udruga ribiča, udruga skupljača papirnatih salveta, udruga ljubitelja srijede, udruga vjernika..... Sve - "civilne" udruge! S punim pravom postojanja pod određenim uvjetima, i s punim pravom da kažu što misle o zdravstvenom odgoju djece, ako nešto misle!

A ti misliš da nije tako!? Ti misliš da "Kontra" ima neke posebne ingerencije kad se radi o odgoju djece!? Baš oni - koji po božjoj volji ili po svojem izboru - ne čine radnje koje rezultiraju nastankom djece!?

Zbilja briljantan način razlučivanja!

Tko je glasao

...

iako se katolička crkva službeno vodi kao civilna udruga, ona u stvarnosti to nije, ona je - vjerska institucija...u građanskoj i sekularnoj zemlji kakva je po ustavu definirana hrvatska, vjerske institucije se nemaju pravo petljati u poslove države...

btw ne, ne mislim da "kontra" ima pravo neke posebne ingerencije po pitanju obrazovanja djece,, niti se ona za razliku od katoličke crkve petlja tamo gdje joj nije mjesto...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Govorili smo o

"civilnim udrugama", a ne o Katoličkoj crkvi.

Kad izaberemo premijera, ili predsjednika države, ili predsjednika Sabora, ili predsjednika neke političke stranke.... koji je praktični vjernik (kršten, pričešćen, krizman, ide na mise, ispovijeda se, slavi vjerske blagdane) - to bi također bilo "petljanje crkve u državne poslove"? Bilo bi, naravno, i te kakvo "petljanje"!

Kad se neki svećenik takmiči na izborima, pa uđe u Sabor - je li to "petljanje" crkve u državne poslove?

Kad svećenici, časne sestre i fratri imaju pravo glasa na izborima - je li i to "petljanje" crkve u državne poslove? Naravno da jest! Zaposlenici crkve ne smiju imati pravo glasa! Ne znam kako je to kod nas riješeno: je li popovima zabranjeno da glasaju, ili im dopuštamo?

Što bi, dakle, bilo "petljanje crkve u državne poslove" - nasuprot "slobodi vjeroispovijesti" i zabrani diskriminacije po osnovi vjeroispovijesti?

Katoličku crkvu zbilja nisam spomenula. Spominjala sam razne "civilne udruge", među kojima puno pravo postojanja imaju i "civilne udruge" ljudi koji vjeruju u Boga i zalažu se za neki parcijalni interes koji je u skladu s njihovim vjerovanjem.

I pozdravila sam izjavu novog ministra kao vrlo razumnu i civiliziranu: dobro je da o nekoj temi od općeg društvenog interesa ministar razgovara sa svima zainteresiranima. A ne samo s nekima.

Ministar Jovanović je u tom smislu nanio mnogo štete Hrvatskoj: nije popravio stanje u svom resoru, ali je zato sustavno potpirivao konflikte u društvu.

Tko je glasao

@Foma Fomič

Ti si vjerojatno "Marica" jer je sekularizam za tebe "grbava kara".

Tko je glasao

Ha,

ha, ha....

Tko je glasao

Možda, Fenikse, možda!

Jer meni sekularizam ne znači da je vjernike dopušteno "nabijati na k(atolički)". Niti da vjernici nemaju pravo da se glasaju u društvu po raznim društvenim pitanjima.

Meni sekularizam znači da kad na izborima izaberemo predsjednika, premijera, itd. - da ne moramo pitati Bozanića ili papu Franju da li se slažu s tim, ne moramo čekati njihovu "potvrdu" našeg izbora.....

Sekularizam mi znači da država, osim katoličke vjeroispovijesti, priznaje kao ravnopravne i druge vjeroispovijesti.

Sekularizam mi znači: način na koji su formalno-pravno uređeni odnosi između države i INSTITUCIJE CRKVE.

Sekularizam mi znači da je meni dopušteno da se izjašnjavam kao ateist, i da po toj osnovi ne smijem biti diskriminirana u društvu.

A vjernici su - vjernici! Građani ove zemlje, s jednakim građanskim pravima kakva pripadaju i meni.

Tko je glasao

@Fopma Fomič

Ne laži, ne podvaljuj, prestani biti bezobrazna i pisati besmislice!

Gdje i na koji način ja "nabijam" vjernike na "k(atolički)" ili drugačije, gdje i kad sam ja na bilo koji način istupio protiv vjernika?
Ili je po tebi moje zalagnje za striktno poštovanje principa sekularnosti u sekularnoj državi upereno protiv vjernika?

Sekularizam znači striktnu odvojenost vjerskih zajednica od države, što znači i da vjerske zajednice ne mogu participirati niti ikome u sustavu vlasti biti partner na bilo koji način. A to znači i da vjerskoj poduci nije mjesto u državnim školama, niti je mjesto Vojnom orinarijartu u sustavu MORH-a.
A to bogami znači i da se crkva na bilo koji način može predstavljati kao tumač i zastupnik političke volje vjernika. A s tih pozicija KC uglavnom i nastupa, pozivajući se na 86 % katolika u ukupnom stanovništvu zemlje. Dakle nastupa kao nekakva politička nadstranka.
Čemu onda služe poltičke stranke čije članstvo su uglavnom vjernici?

Kako to da tebi kao osobi koja ne pripada mainstreamu (izjašnjavaš se kao ateist) mogu u katoličko-braniteljskoj džamahiriji pripadati sva prava kao i vjernicima, pripadnicima "temeljne" religije, a da istodobno ta prava osporavaš onima koji isto ne pripadaju mainstreamu (homosekualcima) bili oni vjenci ili ne?

Tko je glasao

Dragi Fenikse,

ja ne osporavam homoseksualcima nikoja PRAVA.

A to da brak NIJE PRAVO - to smo valjda shvatili, ne?

Tko je glasao

Dragi Fenikse,

JA NE ŽIVIM U KATOLIČKO-BRANITELJSKOJ DŽAMAHIRIJI, pa stoga smatram, i osjećam, i uvjerena sam, da kao ateist dijelim sva prava s vjernicima-katolicima!

Jednostavno, kaj ne?

I nitko me još nije demantirao u tom uvjerenju! Kad sam se zapošljavala nisu me tražili potvrdu da sam se ispovjedila i pričestila. Kad sam dijete upisivala u škole, nisu mu oduzeli bodove zato jer nije kršteno. Nikada me nitko nije udario ili pljunuo kada sam izjavila da ne idem u crkvu. Vjenčala sam se samo u državnom uredu, i nitko mi nije rekao da je moj brak nevažeći. Itd. itd.

Zbilja, mislim da imam kao nevjernica sva prava koja imaju i vjernici!

To je i bilo za očekivati - zato jer ne živim u džamahiriji, nego u sekularnoj državi! :)

Jednostavno, kaj ne? Stvar percepcije! Presudnije je ono u što samoga sebe uvjeravaš, nego ono što "objektivno" jest! Što je "objektivno": tvoja istina, Petrina istina, Drvosjekova istina.....?

Živimo u manje-više istoj zbilji, a svatko od nas ipak živi u različitim svjetovima koje smo si sami kreirali.... Ti živiš u katoličko-braniteljskoj džamahiriji! Pa, dobro! Ako je tebi to dobro - i meni je!

:)))

Tko je glasao

@Foma Fomič

A koja sam ja to prava osporavao vjernicima, to nam, nećeš reći?

Za ovo "Dragi Fenikse" odjebi u troskocima!

Tko je glasao

Hahaha,

ovako krasan, sunčan dan, k tome još Dan antifašističke borbe, a ti ljut, i ljut, i vječno ljut!

Tko je glasao

@Foma Fomič

Je, ali eto i na takav dan ja se natežem s budalama, koje se i jebu samo zato da bi napravile djecu i čim u tome uspiju, odmah trajno prestaju s tim "smiješnim radnjama".
I zato prošeći!

Tko je glasao

hahaha,

pročito me Feniks ko otvorenu knjigu!

Tko je glasao

@Foma Fomič

Ah da, nije bilo teško, kao ni kod drugih licemjera koji se hebu a ne jebu.

Tko je glasao

...

o čemu ti to bulazniš?!?!...ministar mornar je izjavio da će se oko zdravstvenog i građanskog odgoja konzultirati s crkvom, a ne s civilnim udrugama...

evo što je točno ministar rekao...

"O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drukčiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima."

jel' ti ovo problem shvatiti?! koji qrac ministar znanosti u sekularnoj državi ima razgovarati o tim temama s poglavarima katoličke crkve?!

jebote, pa nije hrvatska iran ili saudijska arabija...ali kako je krenulo, mogla bi uskoro biti :(((

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

to nije tocno, gledala sam

to nije tocno, gledala sam njegovu izjavu i rekao je da ce se konzultirati i s crkvom i s civilnim udrugama...

moja zamjerka ide sto se nije sjetio roditelja kao vrlo vaznog faktora u odnosu prema djeci, pa makar to bilo i od vlasti ili bas zato sto se radi o civilnoj vlasti jedne demokratske drzave ili drzave koja se takvom prikazuje..

izjava koju je novi ministar rekao je korak naprijed u razumijevanju funkcije politike u drustvu, recimo nekom normalnom drustvu u kojem sam izbor nekog mujana ne podrazumijeva da je njegov resor ili cak cijela drzava mjesto za lijecenje vlastitih frustracija i lijecenje sujete od svih osobnih nedostataka cak i kad se radi o najobicnijoj osobnoj poslovnoj nesposobnosti i asocijalnosti..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Za isti onaj qrac

za koji prethodni ministar daje da program seksualnog odgoja za djecu piše ljubitelj pornografije, seksolog Štulhofer, kojemu ni znanstvena suradnja s promotorima pedofilije nije mrska.

Ministar je rekao da će "razgovarati", a nije rekao da će Bozaniću dati da napiše program.

Pravo da se izjasne što o tome misle IMAJU SVI. A onda obično u demokraciji pobijede oni koji su u većini.

Ja nisam vjernica. Svoje dijete nisam čak ni krstila. Nisam ga niti dala na vjeronauk u školi. Na najmanji znak "čuđenja" sam se narogušila i dala jasno do znanja da ne pristajem da me se zbog takvih odluka na koje imam pravo stavlja na nekakav index. I živim normalno, i POŠTUJEM ljude koji vjeruju, idu u crkvu, imaju svjetonazor u skladu s tim itd. Ljude koji vjeruju ne gledam kao Marsovce koji ne pripadaju u moju zemlju i moje društvo, i koji bi zbog svoje vjere morali biti manje vrijedni.

Pogotovo mi ne pada na pamet da ih sve izjednačavam s ustaštvom.

Pogotovo mi ne pada na pamet da im se rugam, da ih vrijeđam, nipodaštavam, da izražavam prezir prema njima itd.

Tko je glasao

pretežno katolička zemlja...

Meni je odlično kako se olako prelazi preko najbitnijega.

Obrazovanje (državno) je svjetovna stvar. Tu ne bi trebalo biti nikakvih - većina. Niti pretežno katoličke, niti pretežno bjelačke, niti pretežno heteroseksualne...

Obrazovanje bi trebalo biti iznad toga - sekularno. Može nas biti 90% katolika, 90% bijelaca, 90% heteroseksualaca - to ne znači da išta od toga smije biti naglašeno u - državnoj školi. Postoji vjeronauk u svim religijama, postoje dramske grupe, postoje svakakve aktivnosti, postoji obitelj. Sve su to mjesta gdje se dijete također - odgaja.

U školi se - osim odgoja - obrazuje. I to obrazovanje bi trebalo biti pošteđeno svih "pretežnih većina" koje nemaju veze sa znanošću nego su privatna stvar svakog pojedinca (svejedno je li većina ili manjina).

Tko je glasao

Naročito je

seksologija - znanost! Treba je stavit u MIOC da se izučava! isto tako i "rodna teorija"!

Tko je glasao

ZNANSTVENO

u sklopu zdravstvenog odgoja u školi - to je poduka o tome što se događa s ostacima hrane među zubima, te zašto je stoga preporučljivo redovito prati zube....

ZNANSTVENO je: objasniti što su to proteini, što vitamini itd.....

NE BI BILO ZNANSTVENO na bilo koji način djeci na satu zdravstvenog odgoja reklamirati vegetarijanstvo, veganstvo, itd. - to ostaje stvar "ideologije" svake osobe, osobne odluke, itd..... Ono: vozite se pokretnim stepenicama na vlastitu odgovornost....

ZNANSTVENO bi bilo: objasniti funkciju svih organa u tijelu, pa tako i reproduktivnih organa....

NE BI BILO ZNANSTVENO: propuštati u sustav zdravstvenog odgoja u školama ideologiju i interes onih koji su si dali eksplicitni zadatak: "Homoseksualizam mora ući u škole, na bilo koji način!"

Ne mora! Ne samo da ne mora, nego ni ne smije!

Na satu građanskog odgoja se podučava: zabranjeno je osobu diskriminirati po osnovi nacionalne pripadnosti, vjerske pripadnosti, spola. Propisane zakonske sankcije za diskriminaciju su te i te....

Ali, čim se na to djeci dodaje: znate, raznospolno i istospolno hebanje vam je jednako vrijedno i jednako prihvatljivo - tu se već prelazi granica dopustivog glede zdravstvenog i građanskog odgoja djece, i zadire se u vrijednosne sustave osoba, i prelazi se u sofisticiranu reklamu. U sugestiju.

To više nikakve veze sa znanošću nema, o čemu ti tako patetično cmoljiš.

Tko je glasao

nacelno

se slazem, ali prije nego sto dam plus volio bi cuti kako se u ovu pricu uklapa vjeronauk?

Tko je glasao

načelno se

slažem da vjeronauku nije mjesto u školi, ali ne toliko zbog mene, ateistice, nego zbog samih vjernika i crkve. S vjeronaukom u školi su samo dobili mnogo onih koji to otaljavaju iz pukog komformizma, tj. ne žele biti drugačiji i da ih se poprijeko gleda. Nisu dobili ništa na "kvaliteti" vjernika.

No, treba imati u vidu da je vjeronauk izborni predmet i da ga svatko može zaobići, za razliku od zdravstvenog odgoja. Ako se kroz zdravstveni odgoj hoće proturiti bilo kakva vrijednosna indoktrinacija, a hoće se, onda bi bilo korektno barem da i taj predmet bude izborni.

Konačno, kršćanstvo zaista jest dio naše kulture. Kao što znanje o grčkim bogovima s Olimpa smatramo sastavnim dijelom opće kulture i obrazovanja (jer ćeš vrlo teško pratiti književnost, likovnu i glazbenu umjetnost itd. ako baš pojma nemaš tko su Zeus, Prometej, Sizif, što je Had itd.), tako isto u opću kulturu spada i poznavanje osnovnih zasada kršćanstva. To jest, i svaki nevjernik, ukoliko je kulturan čovjek, mora znati tko su Adam i Eva, Kain i Abel, Marija Magdalena, Poncije Pilat itd..... To je naprosto kultura.

I ja bih svoje dijete bila vrlo rado upisala na vjeronauk - da se nije tražilo da djeca nedjeljom idu na misu, da na kraju obave prvu pričest, da ih se vodi u crkvu na "posvećivanje školskih torbi", da mene ne stave na spisak onih kojima će kucati na vrata radi posvećivanja stana, itd.

Dakle, nisam željela imati posla s popovima. No, sa samom kršćanskom kulturom imamo "posla", htjeli mi to ili ne - jer smo dio te kulture. Tu kulturu ne treba zatirati, niti treba prezirati i sprdati se s onim ljudima koji uz nju prianjaju s uvjerenjem i na praktičan način.

Tko je glasao

P.S.

Danas bih puno spremnije svoje dijete upisala na vjeronauk u školi, zato jer imam dojam da atmosfera više nije toliko "nabrijana". Međutim, 90-ih je bila "nabrijana", i ja sam odbila da se povinujem tom društvenom pritisku da se to "mora".

Danas se na sličan način "nabrijava" atmosfera da se mora biti "homo-frend"..... Držim taj pritisak vrlo odvratnim. Neki, poput Bigulice i njezinih istomišljenika, nikako da to razumiju: da se sa svojim frendom homoseksualcem može normalno sjediti za stolom i piti kava, i raditi na istom poslu, i ne biti "diskriminator" ni "homofob", ali da se načelno iznose ovakvi stavovi kakve iznosim ja.

Jednostavno se gnušam takvih pokreta masovne indoktrinacije i ispiranja mozga: sad bih trebala pljeskati polugolim čudacima ispod zastava duginih boja, svakojakim tipovima koji su svoju sjebanost glede vlastitog identiteta ambiciozno odlučili pretvoriti u društvenu "prednost"! Morala bih tome pljeskati, od straha da me redari i redaruše poput Bigulice i Zaphoda ne proglase homofobom! Ideš!

Tko je glasao

malo

mi je tvoja prica u stilu milanovicevog liberalnog konzervativizma i ostalih drvenih zeljeza.

Za nekog tko tvrdi da se "gnusa pokreta masovne indoktrinacije i ispiranja mozga", poprilicno si apologetski nastrojena prema vodecem takvom pokretu u nasem drustvu. Htio sam cut kako se vjeronauk uklapa u znanstveni pristup na kojeg si se pozivala u prethodnom komentaru, a odgovor koji si dala je pricica o kulturi i suzivotu. Kad jedanput napravis ustupak i uvedes ne neznanstvene, vec antiznanstvene predmete u skolu, onda si napravio debilni presedan koji ce kola tjerat samo nizbrdo.

Na mobitelu sam pa mi se ne da duljit, uglavnom, pravdanje neustavnog uvodjenja religijske indoktrinacije u skole, a napadanje nacelno ok zdravstvenog odgoja zbog par recenica s kojim se ne slazes mi je licemjerno. A tvojim objasnjenjem ne da nisam zadovoljan nego smrdi na onaj najgori bandicev populizam.

Tko je glasao

Moja prva rečenica je glasila:

načelno mislim da vjeronauku nije mjesto u školi.

Ali vjeronauk već jako dugo jest u školi, uz to je izborni, a ne obavezni predmet. Pa s obzirom da već jest - što da o tome pričamo?

Kad bi o tome bio referendum, ja bih odgovorila: ne, ne želim vjeronauk u školi. Onda bi većina možda odlučila da ga želi u školi, i ja bih se s time morala pomiriti. Zasigurno mi se ne bi srušili svi moji svjetovi zbog toga.

Nadam se da si sada zadovoljan.

A ono o mom licemjerstvu, populizmu ili što ti ga ja znam - to si zatakni za šešir! Vjeronauk je, naime, RELIGIJSKI sadržaj: uvodeći ga u škole kao izborni predmet, država ga nije najavila kao novi "znanstveni sadržaj", niti joj je palo na pamet da to ikome natura kao "znanost".

Za razliku od toga, zdravstveni odgoj, kao obavezni predmet, trebao bi se temeljiti na znanosti, i isključivo na znanosti.

Dosezi one čudnovate zanimacije pretenciozno zvane "rodna teorija" ne mogu se smatrati znanošću, jednako kao ni ona Kinsijeva "seksologija" što je o seksualnom ponašanju ljudskog bića kao takvog donosila zaključke na temelju seksualnog ponašanja poremećenih manijaka po američkim zatvorima, te monstruma pedofila što su za "znanstvene potrebe" mjerili broj "orgazama" u minuti kod šestomjesečnih beba. A upravo je ta "rodna teorija" , i ta Kinsijeva seksologija, misaono ishodište iz kojega se djeci žele utuvljivati u glavu stavovi o seksu.

(Djelatnosti ljudskog duha standardno dijelimo na: 1. religiju, 2. filozofiju, 3. znanosti. Kamo u tom smislu spada vjeronauk, o tome nitko nema dileme, pa niti onda kada to postane izborni predmet u školama.)

Tko je glasao

Ti si stvarno glupa ko k..anta

Malo me je sram takvih babuskara poput tebe, a opet, načelno smatram da mi je zadatak solidarizirati se sa ženskim rodom i paziti da ih se ne sroza na samo dno društvene ljestvice, kao što je kontinuirani trend, guranjem žena u sve gore i slabije plaćene poslove, propadanjem ženskih (ionako potplaćenih) industrija, poniznim pristajanjem žena na to što ih snalazi, i kao da to nije dovoljno, bujanjem likova poput ttebe, ppetre i mmarkićke.

Digni masno dupe iz jebene državnoslužbeničke stolice koju dijeliš s "pederima", prouči si napokon Jovanovićev kurikulum, a za što si nikad nisi dala truda premda ga sustavno hraćkaš, a ne bi škodilo niti da se upoznaš s vjeronaučkim kurikulumom, pa bi onda znala npr. da s pornografijom, pobačajem i sličnim temama djecu na upravo oduran način upoznaje upravo crkva i to preko gradiva u sedmom razredu.

Stvarno si ggnoj - apage satanas...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Slabo te služi pamćenje:

kad je bio aktualan taj Jovanovićem kurikulum upravo smo ga, ajmo reć, "zajedno" ovdje čitale i komentirale. Dakle: čitala sam ga, cijenjena Bigulice!

A vjeronaučki nisam. Nema ni razloga. Neću ga ni čitati. Ja sam ateist. Dijete mi je nekršteno. Nije predmet mog interesa.

No, koliko te ne služi pamćenje, toliko te služi pjena na ustima, gnoj, žuč, uvrede i slični nusprodukti ideološke strasti.

Tko je glasao

Da, i kakve veze sad

sva ova prethodna ćaskanja imaju - s (ne)ravnopravnošću žena u društvu, te si našla za potrebno da me i za to optužuješ????

Ja ne mislim da si ti glupa, ali mi se čini da si svaki put kad se ovdje pojavim, sve bezumnije ostrašćena svojim ideološkim predrasudama, te da od njih već jedva dolaziš do daha!

Smiri se! Otiđi na onu stranicu od pedera i lezbi, i pronađi tamo jednu anketu koja je provedena za razbibrigu stalnih posjetitelja stranice! Anketno pitanje je glasilo: "Što mislite o vagini?"

Pročitaj tamo što pederi "misle o vagini" - uz sav trud da se pristojno izraze, oni ipak ne mogu zatomiti osjećaj gađenja spram "vagine"! Hehehe..... A neki se nisu ni trudili da se pristojno izraze, hehehe.....

E, sad se ja logično pitam, draga Bigi: kakav to mora biti um jedne ŽENE, koja ničim izazvana MENE, ŽENU, optužuje čak i za to da podržavam društvenu neravnopravnost žena, a istovremeno je, za razliku od mene, je li!, prava i iskrena prijateljica pedera - koji se neskriveno gnušaju i na sam spomen ženskog spolnog organa????

Hehe, to je baš zanimljivo!

Ne idem ja često na tu stranicu, posjetila sam je svega par puta - ali sam kao za vraga naletjela na tu zanimljivu anketu..... Oni se, dakle, GNUŠAJU samih tvojih ženskih atributa, ali ti si usprkos tome našla MENE (a ne njih, na primjer!), da me optužuješ čak i za to da pljujem, gazim i prezirem dostojanstvo i vrijednost žene!

Ja sam glupa ko kurac, ali ti si, Bigi - genijalka! Neviđena!

Tebe peder isključuje po SAMOJ TVOJOJ ŽENSKOJ BITI, PO SAMOJ PRIRODI TVOJEG ŽENSTVA, i upravo NA TOME IZGRAĐUJE I DEFINIRA SVOJ "IDENTITET" - a ti našla mene kao neprijateljicu žene! A pedera kao takvoga toplo i predano voliš! Ti si ponosna homofrendica!

Ma, svaka ti čast!

Tko je glasao

Logika...

E, sad se ja logično pitam, draga Bigi: kakav to mora biti um jedne ŽENE, koja ničim izazvana MENE, ŽENU, optužuje čak i za to da podržavam društvenu neravnopravnost žena, a istovremeno je, za razliku od mene, je li!, prava i iskrena prijateljica pedera - koji se neskriveno gnušaju i na sam spomen ženskog spolnog organa????

Na diskusiju s tobom ne treba paliti jedan jedini piksl!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pak onda

nemoj! Tko te tjera?

Tko je glasao

Nadam se da si sposobna

naslutiti o kakvom se tu unutarnjem konfliktu radi! O kakvom apsurdu!

Ako netko diskriminira i "potplaćuje" ženu KAO ŽENU, ako nekome nije stalo do "ženskih industrija" itd. - onda je to peder! U ontološkom smislu, kak bi rekli - to je Peder, pisan velikim početnim slovom! Todorići i slični, to su, recimo, na ekonomskom i drugim planovima, izvedenice PEDERA, i pederskog odnosa prema ženi, njezinoj vrijednosti, njezinom dostojanstvu, njezinom identitetu itd.

No, blago tebi pametnoj! Pametna si od te obilne pjene na ustima!

Tko je glasao

papagaj

cijela zapadna civilizacija temelji se na kršćanskom, a kod nas na katoličkom kodu koji je i u tebe ugrađen

očigledne stvari ne treba posebno obrazlagati i dokazivati

Katolička crkva tj. kler osnovali su prvo sveučilište i gimnaziju kod Hrvata.

Čak je i ideja panslavizma, jugoslovenstva - dok se nije osramotila, potekla ( i ) od crkvenih prvaka, po onoj da je " brat mio koje vjere bio"

Jedino komunjare nikako da prihvate te činjenice kao takve.

Sve bi ih trebalo u neke kampove na preodgoj da se već jednom ta sotonska filozofija koja je zavodljiva na prvi pogled- izbije iz njih.

sve dobro...

Tko je glasao

Pod pretpostavkom

da je dragi Zaphod veliki ljubitelj ražnjića, ćevapa, pljeskavica, srnetine na lovački itd., silno me zanima kako bi reagirao da neka "civilna udruga" vegana stekne toliku društvenu moć da kaže: "Ajmo naše veganstvo ufurat u program prehrambenog odgoja u školama! Nas ima sto, a njih četiri milijuna, ali škola je najbolji način da se razmnožimo jer se željezo kuje dok je vruće!"

Ali, taj test ćemo moći izvesti tek onda kada mesoljub Zaphod svog vlastitog potomka preda hrvatskom školskom sistemu, skrojenom po mjeri ideologa Jovanovića, njegovog znanstvenog egzekutora Štulhofera, i civilnih udruga vegana koje se javljaju kao sušta emanacija "znanstvene" države - za razliku od civilnih udruga mesojeda koje su antiznanstvene i ne spadaju u prostor znanstvene države!

:))))))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci