Tagovi

Na muci se poznaju junaci - tko je kriv za krah SDP-ove izborne kampanje? Tko je Pedro?

Ako dobiješ izbore, za sve si zaslužan sam ti kao kandidat. Ako izgubiš krivi su savjetnici! - kažu Amerikanci, a izgleda da je to recept kojeg ovih dana pokušava primijeniti i Zoran Milanović. Usprkos visokom ostvarenom rezultatu, nije ostvarena pobjeda u Hrvatskoj i sada se traže krivci - za krivu strategiju, za krivi koncept kampanje, za nerad... Jednostavno za sve!
O grijesima SDP-ove kampanje se na pollitika.com već fino i detaljno raspravljano na 5 smrtnih grijeha SDP-ove kampanje i mislim da se tu nema što dodati (onima kojima nije dosta neka pogledaju i Koji je uzrok izborne pobjede HDZ-a i poraza SDP-a? istog autora). Rezultat, razočaranje neispunjenim očekivanjima najbolje govore sami za sebe.
No tko su savjetnici koji će visiti? Kad pročitate današnji Večernji list Pedro koji će visiti je Zinka Bardić (Bardić: Udara se na Milanovića preko mojih pleća. To je samo nastavak teme koju je inače jučer otvorio Nacional - i to od strane istih onih koji su donedavno Milanovića dizali u nebesa, a i pomogli mu u njegovu munjevitom usponu na čelo SDP-a.
No je li i jedina? Dvije sljedeće osobe na spisku preutjecanjih savjetnika predsjednika SDP-a su definitivno Ivan Račan i Boris Malešević, dugogodišnji privatni i poslovni partneri, uz čija se imena neizostavno vezuju sve kampanje SDP-a.
SDP, kaže Malešević, neće imati negativnu kampanju, a ciljna skupina su im vlastiti birači, lijevi centar, neodlučni i apstinenti. Za socijaldemokrate u kampanji će pjevati Novi fosili. "Najvažnije za uspješnu kampanju jest biti iskren i ne lagati. Mi pokazujemo ljude, tim i njihov program", objasnio je Malešević koji kaže da je sve radio u dogovoru sa strankom i njihovim odobrenjem, no on nije član stranke.Ovo je citat iz velike predizborne reportaže Globusa o ljudima koji u osmišljavali kampanje stranaka - DOSSIER: IZBORNA MANUFAKTURA KANDIDATA ZA SABOR.
Ivan Račan, vlasnik je agencije Maksima komunikacije, čija je direktorica Mirela Holly ušla i u saziv novog Sabora. Agencija je smještena u zgradi SDP-a na Iblerovom trgu, a mladi Račan je osoba od najvećeg povjerenje Zorana Milanovića. Maksima je također vodila predsjedničku kampanju Stjepana Mesića za drugi mandat 2005. godine.
Hoće li sve ostati na jednom slovu ili će priča krenuti dalje? Hoće li Zoran Milanović imati hrabrosti stati iza svojih odluka i postupaka u kampanji koji su negativno ocijenjeni? Hoće li Zoran Milanović imati hrabrosti stati uz svoje najbliže suradnike i savjetnike ili će biti pizda kao u slučaju s Jurčićem? Puno pitanja, odgovore ćemo tek vidjeti...
Treba biti jasno, naravno, da ova priča ne ide isključivo iz SDP-a iz redova Milanovićevih konkurenata, kao što to neki žele prikazati. Kada tekst piše Anita Malenica, jasno je otkud puše vjetar - drugoj strani u cijeloj priči je također u interesu oslabiti Zorana Milanovića, jer mu ne treba jaka oporba nasuprot slabe i ranjive koalicijske vlade.

Komentari

btw. sutra je glavni odbor

btw.
sutra je glavni odbor SDPa (prvi nakon izbora), biti će zanimljivo vidjeti o ćemu će se tamo pričati

Tko je glasao

Evo što je Milanović rekao

Evo što je Milanović rekao nakon GO, a prenosi hrt.hr - ne znam što će drugi imati...
Zamoljen za komentar novinskih napisa o "zinkizaciji SDP-a", odnosno da će Zinka Bardić iz SDP-ovog odjela za odnose s javnošću biti "žrtveno janje" zbog izbornih rezultata koji nisu donijeli pobjedu SDP-u, Milanović je rekao da je Bardić bila njegov izbor te da stoji iza nje i svega što je radila.

Tko je glasao

Opet se čita pollitika.com

Opet se čita pollitika.com - index.hr na istu temu SDP-ov Pedro ili "zinkizacija" SDP-a - Klauški izostavlja Maleševića, valjda kao manje važnog lika... Nisam vidio da je Štefan ovo uopće komentirao - ej crveni ima li kakvih internih komentara na ovu temu - dobro vam kaže bijesdrugi (a tu ste apsolutno slični) - kada se piše istina o šefovima svi se zavučete u mišje rupe...

Tko je glasao

klauški ima povijest

klauški ima povijest mijenjanja dresova i to poprilično, pa čak i u posljednje vrijeme, dobar je on autor piše dobre tekstove koji iz ljudi izvuku emocije, no ako promatraš ukupnost njegovih tekstova onda dobiješ dojam kako dotični samo napada, većina njegovih tekstova je napad na nekog drugog i nema u tome neke poveznice ili zajedničke niti osim napada kao takvog, jednostavno ne vidim izgrađeni stav u pozadini
istovremeno, ponekad ovaj napiše nekakav pomirljivi tekst sasvim u suprotnosti sa ostatkom opusa, totalno čudno
anyway, zanimljivo ga je čitati ali ne smije se dozvoliti da se zaključak donosi na jednome tekstu

glede "Pedra", upozorio bih samo da je ta tema već bila načimana od strane ferala u tijeku borbe za predsjednika stranke i MO je donekle sličan pa vjerujem da ovi neimenovani napadi dolaze iz istog ili barem sličnog okružja i naravno da se ekipa sada mora oprati jer nije osvojila vlast i baš je zgodno da to bude profesionalac koji je tamo ionako na plaći, no problem je puno dublji od toga

Tko je glasao

Klauški je, kao i Gjenero,

Klauški je, kao i Gjenero, je na najbrutalnijem angažmanu "Čačić za premijera", u kojem nije ništa bitno nego to a isplata brutalno ovisi o rezultatu pa su i analize brutalne.

Feral je u trajnom orgazmu kako ordinira predsjednik RH Mesić, koji upravo pokušava provesti izbore - svog prijatelja Šemsu je prebacio HDZ-u, pjeni na ex prijatelja Friščića koji se je drznuo čitati Ustav gdje ništa ne piše da Friščić određuje a piše da predsjednik treba nešto minimalno napraviti (valjda da se nekako opravda 4 rezidencije i razno). Tj. predsjednik pokušava sastaviti Vladu kojoj je on bez obveza na čelu, nešto a la HDZ + Čačić + Šemso + Memedi + Jambo i valjda tehnička podrška Bandić, čime bi ujedno vratio dug SDP-u (da ih oslobodi diletantskih muka) i kao najvažnije ex prijatelju Joži pokazao tko je gazda i tko zna znanje.

U vezi gornjeg, rastu dramatični znakovi podrške takvom spasenju, što je najbolji znak, nakon 6-mjesečnog belgijskog neuspješnog sastavljanja Vlade, da je gore navedeno tako.

Tko je glasao

Stvar je u percepciji i opet

Stvar je u percepciji i opet dolazimo da "napola pune ili prazne" case, klase optimista i onih "losih", pesimista. Ja osobno spadam u one "lose" i ne smatram da je SDP ostvario tako dobar rezultat na izborima. Da su se izbori odrzali mjesec dana nakon Racanove smrti, SDP bi premocno pobjedio. No kako je vrijeme odmicalo tako su se ankete mjenjale u korist HDZa sto je na kraju rezultiralo ovakvim izbornim rezultatima. Uzroci su mnogi, ne samo u SDPov kampanji, nego u sposobnosti HDZa da nametne ideolosku kampanju u cemu su oni velemajstori. SDP na celu sa "neiskusnim" Milanovicem se pomalo izgubio u citavoj toj igri koja je takodjer bila potpomognuta brojnim medijskim spinovima.

Mozda najbolja konstatacija SDPovog izbornog rezultata je : "SDP je ostvario pobjedu, ali Pirovu".

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

ja ne kuzim gdje je krah i

ja ne kuzim gdje je krah i propast u SDP-ovoj kampanji i izbornom rezultatu??? pa osvojili su cca 20 mandata vise nego na proslim izborima.. tj. ka se ne varam oko 70% sjedalica na markovom trgu? i gdje je tu krah? kaj je krah to kaj ce biti u opoziciji?? krah je drugdje.. krah je u tome kaj mi nemam tri stranke koje nebi bile dovoljno jake da same mogu napraviti vladu vec moraju kooalirati, krah je u tome kaj mi na politiku gledamo kao na nesto na sto smo emotivno vezani pa kad nas kradu i vrte oko malog prsta nek nam to onda nasi rade tu je krah... samo ocigledno u ovoj drzavi se previse uskogrudno i emotivno gleda na politku pa se gubi svaka doza realnosti i odgovornosti, a puk je inertan .. sto eto na kraju manifestira i na onom saborskom zastupniku cije je mjesto u saboru kostalo preko 3 milje kuna, a on jadan se nemre uguziti u tu jednu stolicu jer je malo presirok... a oni njegovi u stranki umjesto da ga naglavacke izbace trpe njegove ekcese jer eto on je faraon, kao i svi drugi lidere ma sto o tome pricao i trubio zoki i njegova crvena braca ili nam to teatralno zamaskirao dotor ivo .... tu je krah...

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Jesi čuo za termin pirova

Jesi čuo za termin pirova pobjeda?
To je kad ti cura kaže da si najbolji ljubavnik u kvartu. Tako i Milanović. Na papiru ima izvrstan rezultat, ali nije pobijedio.

Tko je glasao

Pokretanjem priče o

Pokretanjem priče o uzrocima ovakvog ili onakvog izbornog rezultata se zapravo daje konačna ocjena koju, rekao bih, još uvijek nije moguće dati. Raspredanjem ove teme se zapravo sugerira gubitništvo jednih i kao da je gotovo, proglašava pobjeda drugih.

Mašinerija koja je pokrenuta još u predizborno vrijeme nije stala. Malo je posustala nakon izborne noći a kad se vidjelo da nije gotovo dok neki ne kažu da je gotovo, ponovno se zalaufava. Ovih dana, kad su pregovori Jožinih i Sanaderovih u završnici, gasom do daske mašinerija želi prikazati da je i SDP prihvatio poraz što uvlačenjem u ovakvu raspravu i viđenijih SDP-ovaca donekle uspijeva.

Zato ocjene da li je rezultat pobjednički ili gubitnički SDP treba dati sam, na konvenciji koja slijedi za koji mjesec. Nikako sad i ne putem medija jer je upravo to želja onih koji žele prikazati da Joža zapravo nema drugog potencijalnog partnera pa mora sa Sanaderom.

Šteta je što se analitičari ne bave i tim aspektom poslijeizborne kampanje jer trebali bi. To samo govori koliko su i neki od njih na platnom popisu jedne strane. Kao da nije dovoljno tako "neovisnih" novinara i medija.

Sva rasprava o uzrocima SDP-ova "poraza" je tako više namijenjena Joži a ne Zoranu.

Zato i nije gotovo kad analitičari i mediji kažu da je gotovo, pa ni kad kaže predsjednik Stipe. Bit će tek kad to kaže Joža Friščić.

Još nije a kad će, ne zna se.

B-52

Tko je glasao

Možda (još) nije vrijeme

Možda (još) nije vrijeme za konačnu ocjenu rezultata izbora (da ne bismo coprali ;-)) - ali predizborna kampanja je gotova i definitivno se može (i treba)analizirati.
Nisam siguran da bilo tko može dati dobru ocjenu kampanji SDP-a.
S druge pak strane, HDZ je u kampanju utrošio više od svih ostalih zajedno - da li su oni opravdali uložena sredstva? Da li su ostvarili cilj (da li su uspjeli prikriti noge i spriječiti udarce s druge strane)?
Da se ne ograničavamo samo na dvije stranke: bilo je tu još kampanja - tu je i kolega DEMOS (vidim da je on-line): da li je HSU uspio u svojoj kampanji?

Tko je glasao

Koliko mogu primjetiti, krah

Koliko mogu primjetiti, krah SDPove kampanje je utemeljen na razbijanju laznjaka, gdje je SDP morao vise puta mijenjati tijek kampanje. Pa je cijela prica na pocetku bila o korumpiranom HDZu (dokaz - medijska hajka), te je pala na Bandicu. S druge strane prica o gospodarstvu, ma kako je neki i dalje forsali, nije dovoljno zivopisna, tako da prica o 4x4 ne daje jasne odgovore na problem korupcije i nezaposlenosti, vec vuce na nekakve mastodonte socijalizma.

Da o Timu gdje se sve svodi na Milanoviceve kontranapade na Sanadera ne govorimo.

Na kraju krajeva, u manjku aduta (izbijeni im HDZovim protuudarom gdje je sirokopojasni napad na Bandica bio jedan od najjacih elemenata kampanje i gdje je Milanovic mogao reci odlucno DOSTA, na propustio je), sve se prebacilo na sitna prepucavanja i raspravu o irelevantnim pitanjima. Samim time, SDP sa svojim programom i voljom, moze biti samo prezadovoljan sa osvojenim brojem mandata, jer i to glasanje protiv, a ne za ima svoja znacajna ogranicena.

Eh sad. Gdje je ukupni problem? Problem je u precjenjivanju vlastitih resursa od samog pocetka, gdje je SDP bacao karte, a da nije imao adute. I tu ukupno gledajuci ako je netko odgovoran, to su onda pojedinci koji su kreirali kampanju na jednom ogromnom laznjaku. A kampanja koja se bavi produbljivanjem jednog laznjaka osudjena je na propast, s obzirom da se sa laznjacima moze igrati samo na prvu, sto je HDZ iskren u svojoj namjeri i napravio.

Dakle. Tko je kriv? Krivi su samo naivni koji su precjenili svoje postenje i sposobnost. Ostali su odigrali solidnu igru, s obzirom da je broj mandata utemeljen na takvom laznjaku podlozan svakom respektu.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Da je SDP nakon izbora

Da je SDP nakon izbora izašao kao relativni pobjednik, priča bi išla drugačije. Ovako je razumljiv argument SDP-a da nikada do sada nisu imali ovoliko mandata u Saboru. To je točno, ali oni su u izbore krenuli da bi ih dobili i formirali novu vlast (valjda). Jurčić je dao dva interviewa stranim medijima u postizbornoj večeri da je on novi premijer!¨

Isto tako činjenica je da kroz kampanju nisu uspjeli mobilizirati svoje članstvo, motivirati apstinente, skrenuti razgovor na ključna pitanja a ne baviti se efemerijama i odgovarati HDZ-u.

Nisu uspjeli kapitilizirati toliko afera koje su provaljene tijekom HDZ-ovog vremena, umjesto toga dopustili su da im Sanader i Maček sole pamet o moralu i poštenju!

Tko je glasao

Da je igrom slucaja SDP

Da je igrom slucaja SDP izasao kao relativni pobjednik, stvar bi bila samo losija po sve nas. Jer taj bi laznjak bio u poziciji da 80% vremena provodi na zataskavanje i 20% na spletke, sto je karakteristika SDPa kao politicke opcije.

Meni je drazi Sanader koji 80% vremena fura spletke, a zataskavati prakticki nista ne stigne, s obzirom da je to mac sa dvije ostrice koji ne ostavlja konfuziju, vec jasnu potrebu za promjenom. A to je puno bolje od onog sto nam nudi ovaj SDP.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

AKo dobro čitam tvoj

AKo dobro čitam tvoj komentar: po tebi jedni nas "pituravaju" 80% vremena (a valjda 20% vremena potroše na opće dobro), a drugi bi potrošili 20% vremena na "pituravanje", a 80% vremena na zataškavanje.
Nije dobro ni jedno ni drugo, ali ti u komentaru kažeš da je puno bolje za sve nas kad nas puno kradu i na to se ne obaziru?

Tko je glasao

A jel bi ovo značilo da bi

A jel bi ovo značilo da bi oni bili ili će biti božanstva da je ili ako će sa istim rezultatom SDP složiti (a još je i te kako u igri) vlast?
PS. Trči li zeko mali još po šumi? ... ili ga je lovac Luka upucao? Zna li netko odgovor na to pitanje i di je Zvone da vidim današnje koeficijente......

Tko je glasao

Ničija predizborna kampanja

Ničija predizborna kampanja baš nije blistala, osim što su, kako čujem hadezeovci potrošili najviše. Trebalo bi razmisliti o promidžbi SDP-a. Ali bez vješanja Pedra. Obješenih imamo dosta.

Tko je glasao

To ti ocjenjueš dirigentski

To ti ocjenjueš dirigentski kampanju ili si postao i stručnjak za to područje?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

@bijesdrugi - a koja je

@bijesdrugi - a koja je tvoja specijalnost, di si ti to stručan?
naime, dr. Ivo je dr književnosti (jedno od djela smo vidjeli u slobodnoj dalmaciji...), Kalmeta diplomirao agronomiju, Polančec je agroekonom, a Jarnjak je završio fakultet za organizaciju rada...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci