Tagovi

Na koljenima

Pred neko vrijeme se na radiju 101 vrtio jingle gdje je uvijek prepoznatljivi glas zagrebačkog gradonačelnika, samoukog sveznadara, uspio u dvije rečenice sintetizirati i prenijeti ono za što ekonomskim fakultetima treba barem 5 godina mukotrpnog studiranja:

Znate kad se kupuje?
Kad su drugi na koljenima, kad moraju prodat!
Naučite nešto.

Zvuči logično, no ovo nije tekst o ekonomiji niti o trenutnom (?) gradonačelniku hrvatske metorpole, ovo je tekst o moralu, prvenstveno društvenom moralu, o lakovjernosti i o zajednici koju stvaramo i koju želimo stvoriti, te u toj dioptriji logičnost tvrdnje postaje, blagorečeno, upitna.

Upitna u prvom stupnju jer ta i takva logika implicira da je netko na koljenima ili će uskoro biti kao nužni uvjet da bi se ostvarila kupovina. Mislim da ovdje ne treba biti vidovit da bi se shvatilo da netko može biti na koljenima zato što je splet okolnosti takav, ali može i zato što smo mu podmetnuli nogu eventualno u trenutku kad je naivno očekivao pomoć.

Eto, tko mu je kriv što je bio naivan!

Ovo bi stajalo da se radi o nekoliko izoliranih slučajeva, no što ako to nisu izolirani slučajevi? Ono što vjerojatno svima pada na pamet su čuveni "krediti u švicarcima" gdje je masa ljudi prevarena od bankara koji su ih uvjeravali da je to najpovoljniji kredit kojeg mogu dobiti. Naravno kad ti tvoj osobni bankar to savjetuje, a ipak on je stručnjak, što nam predstoji nego povjerovati pogotovo nakon nekoliko teško razumljivih matematičkih primjera. Odvratne banke koje su iskovale pojam "osobni bankar" za radno mjesto "osobnog prevaranta" i iskoristile našu naivnost gdje smo povjerovali da je cilj banke da što manje zaradi davajući nam najpovoljniji kredit. Ma di toga ima?

Nešto slično je priča kad nas nazove jedan od onih izuzetno pristojnih glasova i krene nas uvjeravati da pređemo na neku nevjerojatnu mobilnu tarifu xy+z koja će predstavljati znatnu uštedu i ne samo to, uz doživotnu pretplatu možemo dobiti vrhunski uređaj za 1 kunu! Naravno da se takva prilika ne smije ispustiti i naravno da je logčno pitanje zašto nam se nudi nešto gdje ćemo našoj omiljenoj telefonskoj kompaniji sipati manje love? Zašto plaćaju taj pristojan glas da bi manje zarađivati? Nažalost dotični pristojni glas nije programiran da odgovori na takvo blesavo pitanje i odgovor teško da će uslijediti, barem ne neki smisleni.

No skrenuh, da se vratim na temu i prisjetimo se druge nemale grupacije koja je nasjela na kredite, ovaj puta potpomognuta državom, a to su svi oni seljaci koji su, na valu obećanja poljoprivrednog uzleta, pokupovali one ogromne traktore i time stvorili flotu dovoljnu da se preore kompletna ruska tajga, i uz put, avaj, katastrofalno se zadužili. Podla navlakuša gdje se nije realizirao sustav koji je tim traktorima trebao dati ekonomski smisao. Mnogi smo vidjeli te traktore koji nažalost služe prvenstveno za blokiranje prometnica i za dolazak u Zagreb do Ministarstva poljoprivrede gdje je red da i dođu, ta ipak su ti traktori potekli iz tog ministarstva. Doduše nešto ih zadnje vrijeme nema, mora da se potrošilio inicijalno punjenje rezervoara. Strašno.

Eto, opet krediti i opet banke. Naravno jer riječ je o kupovini i riječ je o koljenima, o ljudima koji su na koljenima, i sad se ti traktori i ta zadužena djedovina može jeftino kupiti kao i svi oni stanovi iz "švicaraca" i sve to po proširenom "Bandićevom poučku" jer su sve te stvari u većoj mjeri plaćene, samo, eto, taman ne dovoljno da bi se ostvarilo vlasništvo.

I tako vjerojatno će se svatko dosjetiti neke veće ili manje grupacije koja je u "koljenskom ropstvu" ili na samom rubu uvučena sustavom koji nas uvjerava da se kupljeno ne mora platiti jer banke su naši najvjerniji partneri, dobro, možda jednog dana, ali to je zanemariva sitnica. No nije zanemarivo kad se sjetimo da je u istoj identičnoj situaciji i nešto puno veće i kroz to puno veće svi mi, apsolutno svi.

Da, to je naša država koja je isto tako na koljenima i gdje je sad najjeftinije kupovati. Eto, kako očekivati da će se država brinuti za vlastite građane i upozoriti ih da ne ulaze u neke "švicarce" kad i sama ta država se ponaša isto identično, naivno i populistički rastrošno bez ikakvog razmišljanja o budućnosti.

I sad vratimo se na početni jingle i možda shvatimo ono što je najstrašnije u svemu, a to je da je ono izgovorila osoba koja bi po svojoj funkciji trebala skrbiti za sve stanovnike grada kojima je gradonačelnik i gdje nikako ne bi smio biti cilj da itko bude na koljenima. No nije gradonačelnik problem, taj ili bilo koji drugi, jer on je samo dio sustava koji funkcionira u toj "koljenskoj" logici, to je način kako funkcionira društvo koje danas imamo.

Jesmo li se za to borili?

Za ovako ispričanim nismo, naravno, ali jesmo za drukčije ispričanim. Htjeli smo uskočiti u bogato društvo gdje smo svi bogati, htjeli smo vjerovati nevjerojatnim obećanjima i imati nerealni standard. Htjeli smo vjerovati!

I da se razumijemo, lijepo je vjerovati, dobro je vjerovati i treba vjerovati. Problem je kad ne smijemo vjerovati, kad je sustav takav da će nam se prvom prilikom podmetnuti noga i eto nas na koljenima. Sustav koji ne cijeni naš rad i koji pokušava naći sve moguće načine da nam što više naplati svoju bezobzirnu skupoću. Sustav koji će našu želju da nešto izgradimo ili da nešto pokrenemo beskrajno iskomplicirati i beskrajno skupo naplatiti. Sustav koji će nečije stjecanje znanstvene titule naplatiti kao omanji auto. Sustav koji u svima nama vidi potencijalne prevarante i koji nam ne vjeruje. Sustav koji je na kraju od svih nas i stvorio barem sitne prevarante.

Žalosni i besmisleni sustav usporediv s kockarom ovisnikom koji jedino što treba je novac da bi nastavio taj novac gubiti.

Jesmo li se za to borili?

Nismo, naravno, samo ne znamo više za što smo se borili niti protiv koga smo se borili. Možda, kao što kažu naši profesionalni branitelji, protiv Jugoslavije i Jugoslavena. Blažena naivnost i blažena lakovjernost i blaženo odsustvo do buđenja.

----------------------------------------

I sad da zaključimo u stilu Nede Ritz i njene davne emislije o kulturi gdje bi nakon što bi joj gost objasnio u kakvoj se bezizlaznoj situaciji terminalne faze karcinoma kultura nalazi redovito na cijelu tragediju stavila ružičastu mašnicu i u vedrom tonu dala razrješenje od svog zla i gdje će sve biti dobro vrlo brzo na opću sreću i zadovoljstvo.

Dakle krenimo, i za početak pokušajmo shvatiti da oni na koga možemo nesumnjivo djelovati smo prvenstveno ili isključivo mi sami i da smo upravo mi ti koji su zaribali podosta toga vjerujući u sve i svašta i izabirajući ono što smo od davna trebali znati da ne valja.

Stvorimo napokon društvo gdje gramzivost neće biti centar svega i gdje će ovako prevaranstsko ponašanje bilo koga biti nezamislivo. Društvo gdje provođenje ovrhe neće višestruko premašivati veličinu duga i neće stvarati nezamisliva bogatstva na drugoj strani. Društvo u kojem porezna neće odbiti izdati potvrdu o plaćenim davanjima zbog duga od 52 lipe (pedesetidvije lipe). Društvo u kojem ćemo biti društvo koje jedan drugog potpomaže i gdje sam ja partner poreznoj jer država od mene živi.

Da bi se to desilo trebamo se pomaknuti i prestati kriviti Jugoslavene, komuniste, Srbe, Engleze i čudnovate kljunaše za našu nevolju. Trebamo se uspraviti i prestati biti na koljenima.

Koliko je to realno?

Vjerojatno ni najmanje jer zašto bi stajali kad možemo klečati na opću sreću mnogih uključujući našeg svećenstva kojima smo u tom položaju najmiliji? Zašto bi mi bili odgovorni za bilo što kad to mogu biti drugi?

Dakle, ponovimo još jednom isto pitanje: Jesmo li se za to borili?

Jesmo, upravo za to smo se borili, za vlastitu državu, da budemo dio razvijenog svijeta, borili smo se za demokraciju, za višestranački sustav, za članstvo u EU, u NATO, za slobodu religije, za to da svatko od nas se može realizirati, i to smo sve i postigli. To što time nismo zadovoljni je očito problem u nama i slično je kao kod kredita u “švicarcima” za koji su nas uvjeravali da je najbolji.

L9
.

Komentari

Meni to sa osobnim bankarem prevarantom

zvuči poput teorije zavjere, al me čudi jer ti u praksu zavjere ne vjeruješ ako se ne varam naivno bez da mi je itko kriv ...
Mnogi mislioci s ovih prostora mogli bi pomisliti i to da kad idu na posao u biti idu djelatnikovat, a ne radit - posebno oni s i oko Banskih dvora i Pantovčaka ...
No to je već prezahtjevna igra riječi kako za te mislioce / stručnjake ( poput onih osobnobankarskih ) tako i za premnoge sa ovog "našeg" malog virtualnog prostora ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Radleri

Meni to sa osobnim bankarem prevarantom zvuči poput teorije zavjere
Ma kakva teorija razvjere! Stvar je vrlo banalna, danas svi proizvođači kopiraju jedni druge i tako se desi da nam je teško razlikovati proizvode. Ta prepisivačina je dovela do toga da su danas automobili vrlo slični (osim egzibicija sa farovima), slična su pića i kad jedni izbace radler eto sve pivovare krenu proizvoditi radlere itd. itd. Naravno da ni banke nisu imune na taj trend i kad je jedna banka izmislila osobnog bankara eto odmah su druge to kopirale.

Iskreno rečeno nemam pojma tko je bio prvi, no znam da moja banka nije bila prva i kad se to desilo i kad su me potjerali da neku bedastoću riješim sa svojim osobnim bankarom odbio sam s gnušanjem. U razgovoru sa svojom nesretnom o.b. prva stvar koju sam pitao je bilo "Čemu vi služite" i nakon nemuštog odgovora zahvalio sam na pažnji i rekao da mi ne pada na pamet ganjati dotičnu na drugom kraju grada kao ni njeno radno vrijeme kad poslovnica iste banke postoji na par koraka od mene i s kojom sam potpuno zadovoljan.

Inače primjetan je trend da se u bankama osjećamo udobno kao u vlastitom dnevnom boravku i danas se više ne stoji za šalterom nego ima tamo udobna stolica i udobni službenik kod kojeg sve traje dvostruko duže nego što bi trebalo. Posebno je podla izmišljotina sa sjedanjem i osobno žalim za onim starim šalterima s debelim staklom s par rupica u visini nosa i donjim otvorom kroz koji je jedva prolazila štedna knjižica. U takvoj situaciji se točno znalo tko je tko i odnos banke prema štedišama je bio jasan i iskren.

leddevet

Tko je glasao

Dakle

ipak je praksa zavjere :)

Provinciopolis

Tko je glasao

Veliki zeleni.

Kako se rade ova debela velika zelena slova?

:)

Tko je glasao

debelom velikom zelenom

debelom velikom zelenom tipkovnicom :)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Ovako izgleda u sourceu (plus

Ovako izgleda u sourceu (plus "<" s lijeva i ">" s desna):

font color="teal" face="Swis721 Blk BT" size="3">Jesmo li se za to borili?

The Observer

Tko je glasao

Super napisano...

Ocito sa pozitivnim optimizmom treba biti ponekad pesimista...

Tko je glasao

Jesmo li se za to borili? Za

Tko je glasao

A pretvorbu i privatizaciju

proveo, tko točno? Sve te tvornice i industriju je pretvorio tko? Samo Gavrilović, ili je tu bilo i Keruma, Todroića, Raića, Čermaka ... itd? Rasprodao tekstilnu i drvnu industriju, zatvorio cca 300k radnih mjesta - hm, da to su radili jugoslaveni (to su i danas) - dobro si napisala.

Tko je glasao

komunisti za komunizma "ošacovali", za tranzicije- pokrali

Tko je glasao

Vidi autora- komunistička cenzura na djelu- sve po starome

Tko je glasao
Tko je glasao

Leddevet

Evo, Leddevete, ja sam sa ona dva zakona dao vrlo velik prilog zasnivanju jednog boljeg društva, ali ne tako utopističkoga i potpuno maglovitoga o kakvom ti pričaš. "Kukumaglaj grad" - Aristofan.

I...??????

Čini se da je puno lakše kukati i kritizirati nego dati prilog ozbiljenju tih zakona u društvenoj praksi.

Ima nas dosta koji sve radimo da ne bi radili.

Živio Kukumaglaj grad!

Tko je glasao

Sporohodna utopija

Živio Kukumaglaj grad!
Kažu da i najduži put počinje prvim korakom, a ovo je samo prvi korak poprilično daleko od završnice dnevnika koje je zapravo cinična zafrkancija. Priča dnevnika cilja na lakovjernost koju imamo svugdje, što iz tuposti, a što iz lijenosti, ne znam što je gore jer obje stvari su teško izlječive. Tupost jer je u pravilu uvjerena u vlastitu genijalnost, a lijenost jer da se išta radi ne bi bila lijenost.

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

ralje tržišta

leddevet

glavna bolest hrvatske je licemjerje. Zato je svatko tko govori glasno i iskreno dobar, i dobrodošao.
Jer u licemjernom društvu, ljudi razviju senzitivnost na licemjreje, i osjećaju ga skoro potsvjesno.
Ukratko,
i oni, koji su/smo uvjereni u ispravnost svojeg stava, govora, teksta,
brzo će/mo, kroz kritike i komentare drugih, i uz pomoć njihovog senzora za licemjerje
doći do istine

na koljenima opisuje situaciju koja je u hrvatskoj česta
npr. imunološki zavod
dakle, što je tržište spremno platiti najnižu cijenu, to nas deprimira, baca u očaj
kad bi tržište pokazalo namjeru da naš rad plati dvostruko više, bi li ostali u državnoj službi, ili bi opravdano razočari, uvijeđeni, prihvatili bolu ponudu
kad bi tržište ponudilo isti proizvod za pola manje, ali od nehrvatskog proizvođača, mi bismo naravno odbili s indignacijom, i ....
nemojmo biti licemjeri

ovako na primjerima spašavanja
izgledamo kao u filmu katastrofe, gdje se sretnici voze u vlaku socijalizma, sigurne plaće, a očajnici koji se ne uspiju uspentrati u zadnji vagon, padaju ralje kapitalizma i tržišta

luka

Tko je glasao

licemjerje je pristojan i uljuđen izraz

čini se da je to opći „problem“ podoban za razvoj totalitarizama
konvertitizam se traži i potiče - jedinstena politička volja. jedina uspješna politika u zemljama exyu

ako se ne sramiš zemlje u kojoj si rođen i odrastao i ne pljuješ po svemu
odnosno ako nisi spremno devedesete okrenuo kaput, ako nisi postao nacionalista
proba te se dezavuirati kako veli vkrsnik: jugoslaven, srbočetnik, komunist..... njemu je to sve isto u njegovom vlastitom konvertizmu.

3000 spomenika iz NOBe uništeno, pokušava se ne pomirba fašista i antifašista, nego još gore, revidirati prošlost na način da samo što se hitler ne pokazuje jadničkom koji eto je krivo shvaćen, za poglavnika se valjda naširoko uči kao i za dražu – nesretni revolucionari ranga che guevare koje su zatukle mraćne antifašističke sile

ovaj totalitarizam koji se razvio, razvio se zahvaljujući tome

u Jugi se ne sjećam totalitarizma, evo i znanstveno dokazano
http://www.index.hr/vijesti/clanak/mariborski-sociolozi-tvrde-jugoslavij...
e sada napravi paralelu
šezdesete onda kao sada 2000, a sedamdesete su 2010 ….
tamo se razvija demokracija do nesretne 71 kada je otfikaren najbolji dio: Latinka Perović, Tripalo, Nikezić….

kako god, fašistička ekonomija gazi u punom jeku zahvaljujući konvertitima jer su oni u obrani vjere nažešći

Tko je glasao

bitno je što ti misliš

3103,

ti si krasna žena, koliko te znam s pollitike,
i s puno toga što kažeš bi se ili složio ili dobro promislio
ali
molim te promisli dobro

je li u jugoslaviji u kojoj si odrasla bilo nešto ičega se možda trebalo sramiti

nije bitno što ja mislim
bitno je što ti misliš

luka

Tko je glasao

najveća sramota je

ono što mi (odnosno ja, možda i ti, puno mojih prijatelja) nismo mogli znati
a to je da nas okružuje skupina pirana – tih gadnih pirana se sramim – to su ipak bića ribljeg mozga sa zadivljujućom mutacijom - kada se zariju u pozadinu pretpostavljenih ne otvaraju usta, nisu u stanju zbog takve vrste položaja, tamo se nasišu svojim cijelim bićem – osnaženi eto ih opet....

mene je sram toliko duboko i iskreno – da se ne mogu od srama niti pomaknuti, od srama što živim s piranama, sram me što ljudi u jatima plivaju za njima,

prevedeno u nadzemni kontekst - to su obične kriminalne bande

a
one jugoslavije koje se sjećam (ili se inače sjećam samo onog dobrog?), nje se niti malo ne sramim

Srebrenica, Prijedor, Vukovar, Sarajevo, Mostar.... pokazali su svu dubinu mega-monstr-uma ... strahovito me sram toga da pirana ima oblik čovjeka
da li sam sad fašist, sad dok ovo pišem (pred očima mi je npr neki luđak koji presjeca grkljan bebi u krilu srebreničke majke)
da li su ove starozavjetne slike inače oličenje čovjeka?
što se tu ima oprostiti?
kome oprostiti?
da li taj koji je u stanju presjeći grkljan bebi uopće netko kome je do bilo čijeg oprosta stalo?
da li je to zlo odmah i krimen čitavog naroda?
ne ja se toga luđaka ne sramim – jednostavno, stvarno se ne mogu s time poistovjetiti – samo to je strano, žao mi ga je koliko i bilo koje druge ribe, nemam mu što oprostiti
nisu mi stranci ljudi druge nacionalnosti

moji neprijatelji su pirane, možda obični činovnici kako piranu Eichmanna opisuje Arendt
sram me moje tadašnje nesvjesti njihovog postojanja – zapravo lijenosti moga uma da to bar sebi tako jasno kaže, onda bi se naglo rastuće jato jasno imenovalo
sram me ove države daleko više, sram me još više srbije, bosne.... malo manje crne gore, zemlja koja je opčaral srca sva makedonija – nekako je postala kao iz nekog dalekog filma...

možda se samo čini kao da je kasno?

Tko je glasao

pronađi uljeza

3103,

Srebrenica, Prijedor, Vukovar, Sarajevo, Mostar....

ne bi li se trebala, barem malo, sramiti JNA

luka

Tko je glasao

recimo da se praviš glup

misliš jel se ja imalo trebam sramiti jna?

a da ti nisi ppetrin tata?

Tko je glasao

Yuga je

sve dobro...

Tko je glasao

lažeš čim zineš

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

nevješto, nevješto

sve dobro...

Tko je glasao

Ko što rekoh

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Kod mene se kaže

sve dobro...

Tko je glasao

A to se kod tebe uvriježilo

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

drvo...

Tko je glasao

drvo nije žena

Tko je glasao

konvertiti su svi

sve dobro...

Tko je glasao

ne

Tko je glasao

Mega pljačku obavila je YU-desničarija

Tko je glasao

plahta za konverite

Tko je glasao

Tebi kao da je tata

Tko je glasao

tuđman je ipak imao iq>69 pa nažalost ipak .....

Tko je glasao

Tuđman vas je pobijedio i

Tko je glasao

tebe je netko zlostavljao u obitelji?

Tko je glasao

Balvanaši-popravljajte traktore ili odnos prema našoj državi

Tko je glasao

i moja obitelj je prošla ratna stradanja

Tko je glasao

Vjerodostojna kao

Tko je glasao

minhen bojna + zlostavljana

Tko je glasao

četnik-horda na preodgoj

Tko je glasao

skvikač

Tko je glasao

Brojček, Gerne geschehen

Tko je glasao

ma reko

da joj pomognem..prije nego što nam počne objašnjavati kako nam je za Yuge bilo prekorasno i prekodivno

ps. i nemoj mi sad samo ti počet glumit da imaš nešto protiv rodne relativizacije jer svi znamo da je tebi to svejedno , )))

sve dobro...

Tko je glasao

skraćeno

megakriminal i megapljačke su iza sigurno stvorenog debelog konvertitskog zida čiju gradnju i održavanje nadgledaju mediji i politika koji su zajedno u službi kriminala (lakše gledat sa druge strane crte: zbog toga je ubijen jedan Đinđić)
ne radi se o ideologijama
radi se o „ekonomiji“ iz jingla na koji se osvrće ovaj dnevnik

a ja sam pionir, kako reće tatjana Munižaba u jednom intervjuu nakon smjene - a taj treba biti Pošten, Iskren, Odan, Napredan,Istrajan /istinoljubiv, Radišan - konvertiti su sve obrnuto od toga iako su odreda nosili plave kapice i crvene marame - konvertizam je stvar sitnoguzičarske pohlepe a ne ideolohgije

Tko je glasao

Napušteni "Mali Čovjek"

Ne sviđa mi se ta demagogija o jadnom dobrom građaninu - žrtvi
okrutnih bankara, telefonskih prodavača i političara.
Država svima daje besplatnu osnovnu školu u kojoj se uči
osnovna matematika i to je dosta za ne nasjedat na gluposti.
Starijim generacijama bilo je dovoljno i puno manje škole za
razumno vođenje svojih financija.
Za kredite u francima donesena je presuda u korist kreditiranih,
ostali koji ne mogu vraćat trebali bi od države dobit zasluženi odjeb,
a ne isplate i oproste na teret ostalih građana koji su bili savjesni i skromni.
Država je SuperJebivjetar koji ima prirodno razumijevanje za sve koji se
zadužuju a ne znaju odakle će vratit, jer je i sama takva.
Jedini izlaz za svih je imat svoj vlastiti plan i ne očekivat „kako će nam biti“
jer „nama“ neće biti nikako jer kad te boli zub ne boli „nas“ nego samo
tebe a tako je i za sve ostalo.

Tko je glasao

Dudek i Cinober

Ne sviđa mi se ta demagogija o jadnom dobrom građaninu - žrtvi okrutnih bankara, telefonskih prodavača i političara.
Ma to nije uopće poanta dnevnika i besmisleno je cijelu priču promatrati kroz dobri i zli.

Poanta priče je lakovjernost koja je temelj za puno toga lošeg. Glupo je očekivati od banke, teleoperatera ili političara da ne gleda svoje interese nego da se ponaša kao vojske spasa, jer naravno da će svatko od njih tjerati vodu na svoj mlin, i to ne prvenstveno nego isključivo. Kad tome pridodamo i balkansku tupost koja je uvjerena u vlastitu nadnaravnu visprenost i u toj vjeri pokušava pravariti prevaranta onda je to savršeni recept za katastrofu gdje gaće na štapu nisu niti opcija obzirom da nema više ni gaća ni štapa.

Ono što ide u priču o zlima je laganje banaka kad su uvjeravali svih da su "švicarci" najbolja kreditna opcija. To je čista prevara usporediva sa situacijom u restoranu gdje nas uvjeravaju da je to škarpina s kamena, a zapravo smo dobili šarana iz uzgoja, naravno, po cijeni škarpine.

leddevet

Tko je glasao

Htjeli smo uskočiti u bogato

Htjeli smo uskočiti u bogato društvo gdje smo svi bogati, htjeli smo vjerovati nevjerojatnim obećanjima i imati nerealni standard.

Mene ovo podsjeća na onu basnu o žabi i volu. Žaba vidilia vola i poželila bit isto toliko velika pa se stala napušivat. Kako još uvik nije bila ni približno toliko velika ka vol nastavila je puvat i dalje sve dok se nije rasprsnila u komadiće. Mi smo se napuvali do 53 milijarde i samo šta se ne rasprsnemo.

http://hrvatskidug.com/

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci