Tagovi

Naši i vaši – politički ili pravedan sud?

Jedna dugo očekivana, a danas u svim medijima objavljena presuda haaškog suda zauzela je središnje mjesto u svim informativnim emisijama. Milan Martić, kninski šerif i ministar unutrašnjih poslova fantomske RSK, zbog dokazanog počinjenja ratnih zločina osuđen je na 35 godina zatvora. Malo ili puno, za ovaj tekst nije u prvome planu.

Ono što je najzanimljivije, to su reakcije na presudu. Naravno da nitko pametan neće prigovoriti zadovoljstvu žrtava što je jedan od ratnih kolovođa konačno dobio zasluženu kaznu i što se kroz presudu, iako nepravomoćnu, potvrdila izreka da je pravda spora ali dostižna. I ja sam zadovoljan što je sud prepoznao krivnju jednoga od počinitelja zločina i što ga je kroz presudu imenovao dijelom skupine, prije svega političara i najviših vojnih zapovjednika, koja je osmislila, isplanirala, organizirala i provela agresiju na Hrvatsku tijekom koje je počinjeno niz ratnih zločina.

Dvije stvari ipak zaslužuju da ih se ovom prilikom spomene. Jedna je vijest u središnjem dnevniku HTV-a, a druga „Tema dana“ Nove TV u kojoj su gostovali Višnja Starešina i Andrija Hebrang.

Završavajući prilog o presudi, spiker HTV-a je Martića nazvao ratnim zločincem. Ne znam da li je to samo moj dojam, ali prije nego je izgovorio riječi „ratni zločinac“, napravio je uočljivu stanku koja je sugerirala kako se, eto nakon izrečene presude, Milana Martića može „i službeno“ nazvati ratnim zločincem. Zato što je to utvrdio i presudio haaški sud.
Na prvi bi se pogled reklo da je to dokaz postojanja pravne države u kojoj se poštuje institut suda na način da se tek nakon objavljene presude nekoga može nazvati ratnim zločincem.

Međutim, što je s ostalim presudama tog istog suda? Nije li on izrekao još neke presude, na primjer Tihomiru Blaškiću? Nije li i on osuđeni, čak pravomoćno, ratni zločinac? Može li netko navesti primjer iz naših medija u kojem je Blaškić imenovan ratnim zločincem? Teško. Pamti li netko da ga je itko od naših političara tako nazvao? Također teško.
Pitanje je koliko se zapravo poštuju presude haaškog suda kad neke prihvaćamo, a neke ignoriramo.
Usput, pamti li netko da je bilo koji političar ili naš medij ratnim zločincem imenovao Mirka Norca, od strane našega suda osuđenog za ratni zločin?
Sve to ukazuje na činjenicu da je u nas poštivanje pravne države još daleko od stvarnog i da još postoje dvostruki kriteriji, jedni za nas, a jedni za njih.

Još je znakovitija reakcija Andrije Hebranga koji pozdravlja presudu haaškog suda i posebno ističe da je njome utvrđeno postojanje zločinačkog pothvata i namjere Miloševića, vrha JNA i lokalnih kolovođa da odcijepe dio hrvatskog teritorija i etnički ga očiste.

On ide toliko daleko da hrvatsku (biračku) javnost upoznaje kako i HDZ-ova vlada ima dio zasluga za ovu i ovakvu presudu. „Mi smo lobirali i to je rezultat“, samozadovoljno nam poručuje Hebrang valjda se nadajući da će birači najesen honorirati taj njihov trud. Višnja Starešina je izrazila sumnju u Sanaderovo lobiranje jer da ona koja pomno prati rad suda, nema takve informacije. Ali zato ima Hebrang. On nas poučava da se lobiranje radi „ispod stola“ i da je zato normalno da to nitko ne zna.

Ovo je važno otkriće jer nas je Sanader do sada uvjeravao da vlada nije mogla utjecati na sud i pomoći našim generalima koje je izručila. Netko je očito lagao ili laže.

Hebrang je učinio još jednu stvar. On je pozdravio pravednost haaškog suda i činjenicu da je Martićevo djelovanje označio i kao dio zločinačkog pothvata, te da se sada, bez obzira što je Milošević umro prije izricanja presude, „otvara put“ za osudu cijelog srbijanskog režima. Težište je na ustanovljavanju zločinačkog pothvata.

Za Hebranga i HDZ je taj sud do sada bio samo politički i nepravedan.

Uzmemo li u obzir da tužiteljstvo zločinački pothvat stavlja na dušu i nekim drugim optuženicima, bit će vrlo zanimljivo pratiti reakcije vrha HDZ-a i „glasnogovornika“ Hebranga ukoliko taj isti sud koji se sada hvali kao pravedan, a ne politički, ustanovi postojanje zločinačkog pothvata i u drugim predmetima.

Ja ne vjerujem da jedan te isti sud može u jednom predmetu biti pravedan a u drugom politički, kao ni u to da jedan osuđenik jest ratni zločinac, a da je drugi heroj.
Prije će biti da se kroz reakcije medija i HDZ-ovih političara dokazuje da još uvijek postoje dvostruki kriteriji tamo gdje ih ne bi trebalo biti i da još uvijek postoje dvije vrste zločina – naši i njihovi.

Komentari

Postupci za ratne zločine

Postupci za ratne zločine provociraju specifičnu medijsku retoriku koja vrlo često pada debelo ispod standarda profesionalizma, posebno u medijima regije koji nose etničke naočale. U Hrvatskoj se tako termin "ratni zločinac" koristi kako za osuđene (Martić) tako i za neosuđene (Mladić) Srbe, dok se potpuno izbjegava koristiti za osuđene (Norac), a pogotovo neosuđene (Gotovina) Hrvate. Osim etničke pristranosti, javnosti se servira i gomila neistina koje (političari i novinari) namjerno ili (novinari) nenamjerno iskrivljuju pravu sliku do neprepoznatljivosti. Hebrangovo "lobiranje" je primjer notorne laži jer nikakvo lobiranje ne može utjecati na odluku vijeća koja mora biti obrazložena i utemeljena na dokazima koje su stranke predočile.

Najapsurdniji dio njegove izjave je zapravo da si njome puca u stopalo. Ako je najveći prigovor desnice tom sudu da je "politički sud" i da nije dovoljno pravna institucija, je li strateški mudro izreći laž koja sugerira da ga upravo ta desnica pokušava učiniti političkim?

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

„Mi smo lobirali i to je

„Mi smo lobirali i to je rezultat“
Nisam gledao emisiju. Ma je li stvarno to tako rekao?
Mislim, što bi uopće značilo lobirati na nekom sudu? Pogotovu u svjetlu rečenice:
On nas poučava da se lobiranje radi „ispod stola“ i da je zato normalno da to nitko ne zna.
"Ispod stola" bi značilo točno što? Da je netko potplatio sud?
Ma jesu li oni normalni kad tako nešto izjavljuju?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Hebrang je doista rekao da

Hebrang je doista rekao da je vlada lobirala, a Starešina mu je kontrirala time da to ona baš i nije vidjela. I oplela ga time da je vlada mogla i morala učiniti više.
Ne mogu doslovno citirati (možda netko bude imao snimku).

A što bi drugo Hebrang mogao uzvratiti na takav argument osim da se lobira ispod stola?

Ja sad ne znam da li mu vjerovati jer je tijekom afera uvijek tvrdio da njegovi ništa ne rade ispod stola.

B-52

Tko je glasao

Hebrang je političar koji

Hebrang je političar koji po vlastitom priznanju laže 10%. Sad je samo pitanje da li je u toj rečenici možda laž o postotku?

Tko je glasao

Ali mu ja skidam kapu jer to

Ali mu ja skidam kapu jer to radi najbolje.

Ipak, ozbiljan političar ne bi trebao koristiti izraz "ispod stola". Lagao ili ne, trebao je to drugačije reći.

Ali onda ne bi bilo zanimljivo.

B-52

Tko je glasao

Ne bih se složio s time da

Ne bih se složio s time da najbolje laže, ali da to najbeskrupuloznije radi, to da.

Tko je glasao

pa obzirom da je on rekao da

pa obzirom da je on rekao da svaki politčar laže barem 10%, zanima me što je u ovim izjavam tih 10% ili je norma prebačena?

Tko je glasao

Tja, imate pravo teško je,

Tja, imate pravo teško je, gotovo nemoguće izbalansirati pravednu osudu i "naših i vaših" kako to vi kažete. Martića sam uvijek osjećao kao neprijatelja, koji da je pobjedio, ode meni među prvima glava, dok su se Gotovina i Blaškić borili na istoj strani na kojoj i ja. Oni su pogriješili? To je utvrdio ili još uvijek treba utvrditi sud čiji pravorijek izričito priznajem. Ali opet oni su "naši" a oni drugi nisu.

Tko je glasao

Možda su "tvoji", ali niti

Možda su "tvoji", ali niti "naš" niti moj nije niti jedan zločinac. Zločinci mi se gade.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

"Tko je bez grijeha neka

"Tko je bez grijeha neka prvi baci kamen". A ti se prema meni ponašaš kao Hebrang.

Tko je glasao

Zanimljivo kako ta izjava

Zanimljivo kako ta izjava divno paše kad treba braniti bilo kakve zločince. Monty Phytoni su dodali "Mom!" nakon što je kamen doletio. Evo ja bacam kamen - nisam ratni zločinac poput Tuđmana, Šuška, Glavaša, Gotovine, Čermaka, Blaškića, Norca, Oreškovića...

Zločin niti ima opravdanja u drugom zločinu ni iskupljenja u dobrim djelima. Za zločin postoji odgovornost i, ako ju je moguće primijeniti, kazna.

Određene zločine osobno mogu i razumjeti i prihvatiti, naročito ako zločinac prihvati i odsluži kaznu i ako je zločin počinio moralno. Da, to je moguće, jednako kako je prava stvar počinjena iz krivih pobuda moralno korumpirana, isto tako i kriva stvar počinjena iz pravih pobuda može biti moralno ispravna. No odgovornost zločinca ostaje.

To što ti imaš preferencije prema ovom ili onom zločincu a averzije prema nekim drugima, to je tvoja osobna stvar i tvoje pravo. Zamolio bih te samo da koristiš zamjenicu "moji" ili ako inzistiraš na "naši" objasni na koga se odnosi ta množina. Jer ako smatraš da se to odnosi na sve Hrvate, ili sve građane ili državljane RH, tada si u krivu. Jer niti su oni imali pravo raditi zločine u ime svih nas niti ti imaš pravo sve nas identificirati sa tim zločinima. A posebno to pravo nemaš niti su oni imali ako se to "mi" odnosi na nas koji smo bili u ratu jer su tim zločinima oni kompromitirali sve nas.

Tko je glasao

Koristio sam "naši"

Koristio sam "naši" iskuljučivo zbog toga što je tako napisano u naslovu teksta. Ajde da budeš zadovoljan - "moji".

Tko je glasao

Ratni zločinac je onaj

Ratni zločinac je onaj kojeg proglasi takvim sud. Ako si se proglasio sudom, znam dobrog psihijatra. Osim toga, najjednostavnije je odreći se nekoga i prati ruke od odgovornosti. Zanimljivo, sad su krivi samo oni koje nabrajaš, a kod ustaša su bili krivi svi do jednoga i to se kolokvijalno ponavlja do besvjesti, a Stepinac je kriv za sve crkvene greške i stramputice u NDH bez obzira što je njegova stvarna vlast dosezala samo do granica njegove nadbiskupije - one zagrebačke. Znaš, zapravo mi je puna kapa takvih lažnih "načelnjaka". Jedni nisu naši jer su zločinci, a drugi su naši jer pobjede u trčanju za loptom, ma daj molim te, pa nemaš posla s balavcem.

Tko je glasao

Ratni zločinac je netko tko

Ratni zločinac je netko tko je počinio ratni zločin. Sud (institucija) proglašava krivce i određuje im kazne, i da onaj koga osudi sud taj je objektivno i kriv za to što mu je suđeno. Subjektivno, svatko od nas ima pravo donjeti svoj vlastiti sud (mišljenje) o bilo kome ili bilo čemu, na temelju dostupnih dokaza ili možda čak samo uvjerenja (a o tome na temelju čega je donesen i koliko dobro se može argumentirati taj sud ovisi i kredibilitet te osobe). A pogotovo do pravomoćnog pravorijeka suda (institucije), osobni sud (mišljenje) je pravovaljan - pravomoćna presuda suda (institucije) jest (ili bi trebao biti) najznačajniji argument kod donošenja osobnog suda (mišljenja). A ako sud (institucija) i pogriješi, to se može ispraviti samo novim sudskim postupkom (rehabilitacijom) ili posebnim zakonom.

Da pokažem na primjerima, po teoriji koju iznosiš, Slobodan Milošević nije zločinac (nije osuđen) a Alojzije Stepinac jest zločinac (jer je osuđen). I tvrdiš da je time svaka daljnja rasprava neosnovana.

Toliko o sudovima, a sada o tome s kim imam posla. One koje sam nabrojao smatram odgovornima za neke zločine, no oni nisu jedini, a o ustašama i partizanima sam već pisao na dosta mjesta ovdje i pripisivati mi da smatram sve ustaše krivima je najobičnija podla laž. "Naše" zločince ne priznajem za svoje, ali, kako sam već hrpu puta napisao, smatram i sebe osobno i sve nas koji u ovoj zemlji živimo suodgovornima za te njihove zločine sve dok zločinci sami ne budu optuženi i pravično suđeni (a osuda onda leži na sudu). Kako sam primjetio da si friško čitao moje tekstove, smatram da takvo pripisivanje zlonamjernim. A što se tiče trčanja za loptom, priznajem imao sam jedan tekst o tome, no ne vidim kako sam u njemu te trkače proglasio "našima" osim u kontekstu nacionalne sramote za što ih i smatram. To što si me svrstao među one koji trkače za loptom doživljavaju pozitivno, ajmo pripisati brzopletosti. Ne, nemam posla s balavcem, no ako sam dobro povezao neke dijelove priče, ti si mene takvim (kako su mi prenjeli "bahatim balavcem") proglasio 1991. nakon jednog našeg kratkog slučajnog susreta. Više ni ja nisam balavac, no kao što vidiš, ostao sam bahat. Pogotovo kad taj svoj "bahati" stav mogu argumentirati. I kako sam "načelnjak", trudim se svoje osobne doživljaje i iskustva ne proglašavati za univerzalne vrijednosti tako da o tome ovdje ne mislim raspravljati. A na paušalne teze, pogotovo o "našima" i "njihovima" ću rado podastrijeti argumente, pa im pokušaj parirati.

Tko je glasao

Dakle ti si dodao dosta toga

Dakle ti si dodao dosta toga čega ja nisam ni mislio a kamo li napisao. I nisam, stvarno, ciljao na tebe sa opaskom o partizanima, nogometašima itd.

Tko je glasao

Da pokažem na primjerima,

Da pokažem na primjerima, po teoriji koju iznosiš, Slobodan Milošević nije zločinac (nije osuđen) a Alojzije Stepinac jest zločinac (jer je osuđen). I tvrdiš da je time svaka daljnja rasprava neosnovana

Fascinantne li logike, ciji je sud proglasio kardinala Stepinca zlocincem? Vas?!

Tko je glasao

Alojzija Stepinac je osuđen

Alojzija Stepinac je osuđen na sudu Narodne Republike Hrvatske 11. listopada 1946. godine. I iako se može osnovano tvrditi da je postupak bio nepravičan, i iako je proglašen blaženim, nikad nije proveden pravni postupak rehabilitacije i on jest pravomoćno osuđen pred hrvatskim sudom.

I uopće ne ulazim u tvrdnje da li je Stepinac počinio zločine za koje je osuđen ili ne, niti bilo kakve druge detalje vezane uz samo suđenje ili proces. Naveo sam ga kao primjer (što sam i naglasio) da ilustriram raspravu o tome da li se može o krivnji i nevinosti raspravljati i mimo sudske presude - to znači ono "po teoriji koju iznosiš". A upravo time što si krenuo osporavati presudu koja ga je proglasila krivim, podupireš tezu koju sam iznio (da i mimo presude svatko od nas može i o onome tko je osuđen imati svoje mišljenje).

I drago mi je da te logika fascinira, ali mi je žao što ju ne razumiješ.

Tko je glasao

S tobom stvarno nekaj nije u

S tobom stvarno nekaj nije u redu. Ko ti daje za pravo mene smatrat ratnim zločincem. Ti si provokator i pokušavaš s tvojom nevinom retorikom ljude izvuči iz takta. Takvi ko ti su u povjesti uvjek donesli najviše zla. Da nisi možda Puhovski ili Pusić.

Tko je glasao

Fukara je, moj Skviki,

Fukara je, moj Skviki, uvjerena da je nesto ucinila za nas pa smo joj mi duzni. Ili je pak uvjerena da je se netko boji.

Tko je glasao

Hoćeš li reći možda da

Hoćeš li reći možda da moram o tebi (ili bilo kome drugome) imati mišljenje koje će mi netko drugi zadati?

Nisam provokator jednostavno zato jer stojim iza stavova koje iznosim te ih razlažem i argumentiram. Isto tako komentiram i odgovaram na stavove drugih ako ih nađem vrijednima toga. To se zove rasprava, retorika je samo vještina koja se može i naučiti. To što neki ispradnu iz takta to je njihova stvar (ako su takta i imali).

Usporedi me sa nekim u povijesti tko je "donio zla", pogotovo argumentiranim zalaganjem za prava čovjeka pa možemo i o tome raspravljati. Osobno smatram da su dogmatici (bilo koje vrste) oni koji nose zlo i da nas povijest na to upućuje.

Nisam ni Puhovski ni Pusić, do mog punog imena onaj tko zna kako može doći sa četiri-pet klikova, a oni koji ne znaju neka stvore sud o meni na temelju onoga što i kako pišem.

A kad smo već kod toga, također smatram neprimjerenim cijeniti stavove koje ljudi iznose (pogotovo na internetu) po sposobnostima retorike ili recimo poznavanju pravopisa - zastupam stav da je sadržaj bitniji od ambalaže. A taj sadržaj su argumenti kojima se podupiru tvrdnje sa kojima se slažeš i osporavaju one s kojima se ne slažeš. Jer razumno debatiranje ne služi tome da se oni koji debatiraju slože oko svega nego zato da oni koji debatu prate mogu na temelju iznesenih argumenata donjeti svoj sud.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci