Tagovi

My friend gypsy,mein Freund Zigeuner

U mladosti sam prijateljevao na poslu s jednim našim Romom. S više njih,ali s ovim sam bio i kolega. Ja sam bio na poslu nekakav majstor a on je bio pomoćnik na postrojenju.

Završio je osnovnu školu i tromjesečni kurs za polukvalificiranog radnika, pa je bio jedan od obrazovanijih u naselju gdje je živio.

Bio je uredan i čist čovjek. Imao je suprugu i troje djece.

Supruga mu je bila kao iz romana Barunica ciganka. Jednostavno nije mogla da se riješi nekih navada, kao npr. da prosi. Išla je oko Božića i Uskrsa u prošnju sa svojom bakom.

Iza kuće je imao napravljen mali svinjac gdje si je hranio 2 svinje. Držao je i kokoši, patke i guske i jednog psa.

Pokušavao ju je odviknuti od toga. Zabranjivao joj je. Čak ju je i tukao.

Ja sam ga savjetovao da je ne tuče, nego da svu hranu koju isprosi pohrani svinjama kao napoj.

On se već kao mlad asimilirao, a ona nije nikad. Po njegovom ponašanju, trijezan i trezven, uvijek čist, obrijan kao u vojsci iskustveno sam izgubio, ako sam ih i imao predrasude o Ciganima. Odgovoran na poslu. Držao je do dane riječi i obećanja.

Imao je ime i prezime kakva su uobičajena u Srbiji, npr. današnji predsjednik Srbije mu je prezimenjak.

Moja supruga je kao studentica i apsolventica radila u kiosku Borbe, gdje je pretežno bio beogradski tisak iliti štampa.
Uzimao sam mjesečnike, tjednike i dnevne novine besplatno i donosio na posao jer je posao bio takav da sam ja efektivno radio oko 4 sata od 8, a on oko 2 sata od 8. Socijalizam pod komunističkom upravom, jebiga.

Bio je oduševljen kako čitam Exspres politiku na ćirilici i zavidio mi je. On je čitao samo latinicu, mičući usnama dok čita, a ako krene da bi nešto naglas pročitao zamuckivao je kao prvoškolci.

Radili smo zajedno oko 8 godina. Izjašnjavao se kao Srbin.

U druženju sam ga od Srbina tijekom tih 8 godina pretvorio najprije u Jugoslavena, a pred sam rat u Hrvata.

Kako? Noćne smijene u željezari znale su biti duge. Noć ima svoju moć. Pričali smo u upravljačkoj kabini postrojenja o svemu i svačemu. Interesantno je da su i moj i njegov ćaća bili partizani u WW2. Njegov je nosio i Spomenicu 1941.g. jer je od prvog dana bio u partizanima. Ako kažem da su mu braća Bobetko takoreći susjedi, odmah je jasnije.

U ratu je ostao bez noge a umro je kada je mom prijatelju i kolegi bilo 2 godine. 1963. Pamtio je oca samo po fotkama i pričama.
Moj je umro kad sam ja imao 23 godine. Za razliku.

Jenom, negdje 1989.g. dok smo komentirali neke tekstove iz beogradske štampe iliti tiska, gdje se vodila stravična propaganda protiv Albanaca na Kosovu, ozbiljno me je upitao da što mislim hoće li biti rata.

Negdje u vrijeme rušenja berlinskog zida.

Rekao sam mu da je to neizbježno jer da ako i jugoslavenski komunisti pristanu na demokratski sustav, Srbija se neće pomiriti s tim da Srbi ostanu podijeljeni na više država jer čine oko pola stanovništva Jugoslavije. Najbrojniji su u oficirskom i milicijskom kadru. Kod njih je oružje.

Rekao sam mu da će Srbi na kraju izgubiti rat jer je Jugoslavija stvorena silom pa će se silom i raspasti.

Promrmljao je sebi u bradu više; pa i mi Cigani bi htijeli državu.

Uvijek sam se čudio da kako to on usprkos silne medijske propagande nekako staje na stranu Albanaca na Kosovu i Metohiji.
Onda sam to povezao s time da je služio vojsku u Kosovskoj Mitrovici. Vlastitim očima je 1982.g. vidio što se zapravo događa.

Jedno jutro mi je rekao, pitao: Što misliš, od starog Janka sin je u HDZ-u, dijele oružje.

Vidiš rekoh, kako je tvoj ćaća išao s Jankom i braćom mu, kad dođe stani pani, lakše se i tebi odlučiti.

Ukoliko vas Rome netko bude dirao samo zato što ste Cigani, ti znaš koliko smo dobri ti i ja. Sklonit ću te i zaštiti. Znaš da sam ja Hrvat.

Na to mi je skoro uvrijeđeno odgovorio. Pa i ja sam Hrvat.

Odmah na početku rata se javio kao dragovoljac i završio je u mjestu Komarevo, prva crta obrane Siska i u jednom četničkom napadu gdje je jedan Ivica pored njega poginuo, on je dobio prostrijel kroz pluća i nogu.

Preživio je. Poslije bolnice se vratio na prvu liniju. Poslije rata je bio član Hvidre i predsjednik udruge Roma.

Bacio se bio u politiku ;-)

Nažalost, razbolio se - leukemija- i umro prije desetak godina.
Bio sam mu na pogrebu. Dobio je počasni plotun od HV-a, a Barunica ciganka ( nikad nije skužila zašto je zovem "Barunice") dobila je složenu zastavu od satnika.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Želim reći manipulatorima da su naši Cigani Hrvati.

Komentari

naši Cigani su Hrvati...

... osim 20% Cigana koji to nisu.

Lijepo da ga zoveš Cigojner, to od milja? U mom haustoru je to uvreda, u tvom nije?

Tko je glasao

Da se malo fteknem v raspravu

@zaphod
Možeš li mi navesti kako smo u djetinjstvu zvali "rome"? Cigani kaj ne? Znaš li kaj znači riječ rom? NIgdar kak dijete na Vrbiku nisam čul nikoga da ih zove romima. V djetinjstvu u Međimurju bili su cigani koritari. I danas imam neke poznanike med njimi kao i med ovima tu blizu v Donjoj Kupčini: Cigan nije nikakav uvredljiv naziv. Zigeuner je njemački naziv za cigana.
Nekad su afroamerikance zvali crncima. Crnja je pogrdni naziv. A oni sebe međusobno pozdravljaju i nazivaju " Hi Men" (bok ljudi, bok čovek i tak nrkak.) I tameljem toga nikad nimo govorili " Bok Romi" Nigdar v mađarskoj nisam naručival jedno jelo drugim nazivom nego pravim "Cigánypecsenye" . Cigansko pečenje.
http://sanela.info/blog/stolac_bola/164-ko-su-cigani
Tko su cigani a tko romi lijepo je opisano u ovom blogu.
"đelem, đelem" (idem,idem) Šabana Bajramovića izabrana je za njihovu himnu.
Stoga nemojmo se varati da je cigan uvredljiv naziv za rome.

Tko je glasao

možda nisam bio jasan...

... odrastao sam u naselju gdje ih je bilo, išao s njima u školu, tukao ja njih, veća braća mene.

Bilo je normalno reći - Cigan, Cigo, a "Cigojner" su shvaćali kao uvredu, pa to nismo koristili - osim kada smo se željeli vrijeđati.

Nije to jedina "iskvarena" njemačka riječ koja se koristila za vrijeđanje, kada popijem kavu sjetit ću se još koje.

Ne kažem da je svugdje tako, tako je bilo kod mene. OK, možda sam to preslikao i na ostale krajeve Lijepe naše i pogriješio.

Tko je glasao

U naslovu je originalna njemačka riječ @zap

u tekstu je naša. Jedino Englezi imaju u Europi
( englesko govorno područje ) izraz "gypsy" što u korijenu riječi ima podrijetlo, jer su mislili da Cigani potiječu iz Egipta.

Kad Rumunja pitaš : Što ste po narodnosti, odgovor je Rom, a nije eto Ciganin. Osobno sam se u to uvjerio.
Sebe zovu Români, e da bi se razlikovao od Vlaha ili Moldavca. Korijen je iz Rimskog carstva čega su se smatrali i bili dijelom.

Zar ćemo lagati zbog novogovora i pederoliberalne političke korektnosti.

sve dobro...

Tko je glasao

Ja sam toliko dobar s ovima koje poznajem

da si mogu dopustiti slobodu, a iz teksta je razvidno da nisam prijetvoran s njima. Mogu sjediti i jesti i piti s njima. Puštam ih u kuću i ulazim im u kuće.

Ja nisam moderno, trendy politički korektan. Osobno se ne brinem za novogovor i propisanu korektnost.

Sami Cigani se ne vrijeđaju , to samo pederoliberali koji tvrde da smo svi isti ali neće reći da nas je Bog sve stvorio jednakima, žele propisivati političku korektnost.

Za mene Ciganin nije -prljav ili kradljiv ( nedodirljiv ) kao što ni Njemac nije njem ili Židov nije škrt. Na njihovom jeziku Romi smo i ti i ja jer to naprosto znači-čovjek.

ps. u tvom haustoru stanuje najmanje jedan pedereski licemjer ili licemjerni peder

sve dobro...

Tko je glasao

moj prijatelj crnac...

... nemam pojma o čemu pričaš, ja sam u prve četiri osnovne išao u razred s četiri Cigana... a poslije škole tučnjave i igranje Junaka Pavlove ulice... kamenjem :)

No nijednog od njih nismo zvali "Cigojne", jer bi nas inače vukli konjima po ulici. Naime, to je uvreda.

Tko je glasao

pročitaj što si napisao

a onda pročitaj svoj prvi post gore @zap

i daj bogara ti prestani se prenemagat

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci