Tagovi

MUTNI ŽIDOVSKI ETNOBIZNIS se nastavlja - s Vladom Zorana Milanovića?

Dnevnik Ljubo Ruben Weiss - Pet, 16/05/2014 - 02:37
Iako znam za člančić koji je objavio Jutarnji list prije nekoliko dana, ne javljam se jer sam uvidio da u ovoj zemlji u rasapu nitko nikoga ne sluša, najmanje odgovara na kritike, ajd, recimo tako, iz baze ili iz javnosti. Člančić (autorica Jelena Lovrić, objavljen 11. 05. 2014.) naslovljen je "DAR IZ BANSKIH DVORA – Bivše sjedište HRT-a Vlada daruje Židovskoj općini". Inače, članak je pogrešno naslovljen jer ne radi se o DARU nego, političkoj trgovini između Židovske općine Zagreb, na čelu s dr. Ognjenom Krausom i Vlade Republike Hrvatske na čelu sa Zoranom Milanovićem. Istina, Jelenu Lovrić cijenim, ali sam iznenađen da nema nekog u uredništvu Jutarnjeg lista da ispravno napiše humanitarnu organizaciju koja po tradiciji djeluje u svim židovskim općina. Naziva je HEVRA KADIŠA, a ne HEBRA QUADDISHA (što vjerojatno ne samo mene asocira na AL QAIDU). Hevra Kadiša ima u židovstvu socijalnu funkciju, brine o siromašnima i bolesnima, zapravo ima širok spektar djelovanja, sve do nekada skupljanja miraza za siromašne djevojke i brige za pogrebe židovskih vjernika, što radi i danas. Kao i za Posmrtnu pomoć, u većim i organiziranim židovskim općinama plaća se godišnja članarina.
Inače,pod točkom 7 u dnevnom redu Vlade našla se ova tema ovako formulirana: Prijedlog odluke o darovanju nekretnine označene kao zk.č.br. 413/2, upisane u zk.ul.br. 22285, k.o. Grad Zagreb, Židovskoj općini Zagreb. Cijelo "darovanje" provučeno je do odluke sa što manje buke.Sada je sve više nego jasno! Donijeta je odluka Vlade naprečac! Po tko zna koji puta! Evo još nekih informacija:
Odluku o darovanju nekretnine, poslovne zgrade u Dežmanovoj ulici broj 6 u Zagrebu, Židovskoj općini Zagreb, obrazložio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Darovanjem nekretnine Židovska općina Zagreb odustaje od svih tražbina prema Republici Hrvatskoj. „Radi se o rješavanju pitanja koje se dosta dugo odvija u Republici Hrvatskoj, a to je pitanje odnosa prema Židovskoj općini Zagreb“, rekao je ministar i pojasnio da nakon zaklade Hevra Kadiša, kojoj je oduzeta sva imovina, nije postojao pravni slijednik, pa Židovska općina Zagreb nije mogla dobiti povrat. Sada je pronađena prikladna nekretnina i time će se to pitanje riješiti. Ministar je naglasio da zgrada u Dežmanovoj nije naknada, već „darovanje koje ima puno veće značenje“.i
Ma da, darovanje koje ima puno veće značenje? Koje to veće značenje? Gotovo da se zaključi da Židovi nisu imali pravo na tu nekretninu, a eto, velikodušna hrvatska vlada daje zgradu bivše HRT i to na prestižnoj lokaciji.

„Ovo je politička odluka, to je odgovornost koju preuzimamo“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović i nastavio: „Ovo je dug časti prema jednoj istrebljenoj zajednici, čiji pravni slijednici ne postoje, ali postoji i dalje židovska zajednica u Zagrebu. Odluka ove Vlade je da se na takav način pokaže jedna gesta, ali nikada i nikako odgovornost za ono što su radili oni s kojima nemamo veze, ne želimo imati veze i nema ih u hrvatskom Ustavu. Ovo nije naknada, ne može biti ni presedan, ovo je nekakav dug časti i kultura srca.“
Tamo gdje Zoran Milanović i Vlada preuzimaju odgovornost, ruže ne cvjetaju, čak ni trava ne raste! Držim tu odluku brzopletom, kalkulantskom i politikantskom. Ona je zakašnjela, nepravedna prema drugim manjinama, npr. srpskoj, romskoj... Postavlja se i pitanje židovske imovine za koju nema nasljednika jer je na tisuće židovskih obitelji usmrćeno bez jednog jedinog preživjelog odnosno nasljednika. U mnogim državama to je riješeno osnivanjem određenih Fondacija...sa određenom svrhom.
NEKAKAV DUG ČASTI???
DESET MILIJUNA AM. DOLARA DUGA ŽIDOVIMA!?
Prijeratna (prije 1941.) Hevra Kadiša u Zagrebu toliko je bila snažna i dobro organizirana da je imala i reprezentativnu zgradu u Amruševoj ulici. Kao i mnogo druge imovine nakon II svjetskog rata, privatne i židovskih općina i organizacija, imovina nije vraćena poslije rata obnovljenoj Židovskoj općini Zagreb a jedan broj Židova i danas u Zagrebu i u Hrvatskoj vodi sudske sporove za povrat privatne imovine (zemljišta stanova, kuća, sve do reprezentativnih vila). Još devedesetih kada je povedena rasprava o povratu imovine Nenad Porges, tadašnji predsjednik Židoske općine Zagreb, procijenio je , uz tim stručnjaka, da je vrijednost imovine čiji se povrat očekuje, oko 10 milijuna am. dolara! (intervju dan autoru ovog dnevnika objavljen u „Danasu“).
U procesu denacionalizacije od 1992/93 do 2014. jedan simboličan dio imovine je vraćen Židovskoj općini, od čega je najvrednije zemljište u Praškoj 7, koje je zlosretno pretvoreno u parkiralište, gdje, nažalost, i danas se obavlja židovski etnobiznis, zbog kojeg je uglavnom i došlo do raskola u Židovskoj zajednici koji nažalost, traje sve do danas. Kako je do raskola došlo, kome je on bio u interesu, koje je spretne ali i netransparentne poteze vukla grupacija u Palmotićevoj, koju su ulogu u tome odigrali mr. Nenad Porges, dr. Ognjen Kraus i Jakov Bienenfeld i još neki,vjerojatno se nikada neće saznati. Uglavnom zemljište je pred smrt Franje Tuđmana vraćeno Židovskoj općini i osim parking-biznisa, na tom svetom prostoru nije se događalo ništa, a zadnjih godina niču i kojekakvi prijedlozi da se popuni ta URBANA RANA ZAGREBA ( od nesuvislog prijedloga arhitekte Nenada Fabijanića koji bi prostor punio ništavilom, do kojekakvih Novih Jeruzalema u Novom Zagrebu, uz pretpostavku da se, vjerojatno Općina odrekne ovog atraktivnog gradilišta i dobije, o čuda, Novi Jeruzalem! U tom Novom Jeruzalemu, bi imala niknuti, po nacrtima harvardskog studenta, sinagoga na nekom od visokih katova, kao da smo u New Yorku!.
INICIJATIVA TROJKE BEZ ODJEKA U VLADI I KOD MILANA BANDIĆA
Ovih mjeseci pokrenulo je i troje uglednih Židova – Slavko Goldstein, Branko Lustig i dr.Vlado Šalamon,- logičnu i jednostavno obrazloženu inicijativu da se KONAČNO počne s gradnjom objekta u Praškoj 7 na korist židovske zajednice i grada Zagreba, a i Hrvatske, Na tu inicijativu, koliko znam, Vlada Zorana Milanovića i gradonačelnik Milan Bandić nisu odgovorili!
I sada, kao grom iz vedra neba: hrvatska Vlada "daruje" zgradu u Dežmanovom prolazu (zgrada nekada u vlasništvu HRT-a) Židovskoj općini Zagreb!?
Prvo i najvažnije, ništa se ne daruje nego se radi o kompenzaciji za nacionaliziranu imovinu zagrebačkih židovskih organizacija s tim da se Židovska općina ODREKNE SVIH DRUGIH POTRAŽIVANJA za nacionaliziranom imovinom židovskih organizacija. Nije isključeno da se ovaj deal na brzinu provodi i na određeni pritisak iz USA (njihov opunomoćenik za pitanja obeštećenja Donaldson, skoro je boravio u Zagrebu, ranije predstavnik Izrael Rafi Ejtan, Vesna Pusć je nešto obećavala, pa po mustri HNS koji puno obećava, gotovo ništa nije urađeno.. ).Desetljećima se upozorava na dug hrvatske države spram židovskih organizacija i prema pojedincima, domaćim malobrojnim Židovima, ali i nasljednicima koji žive raspršeni po svijetu, od USA do Izraela. Čak nije za isključiti da i čudan gest neprimanja dr. Josipovića od strane Baracka Obame u Bijeloj kući, ovih dana, nema dijelom razlog u neispunjavanju obaveza RH spram Židova i naših brojnih organizacija i udruga u RH.
A DRUGE ORGANIZACIJE I UDRUGE?
I tu se otvara još jedno ne beznačajno pitanje: po kojim osnovama samo Židovska općina Zagreb predstavlja Židove Zagreba (pa i Hrvatske) u pregovorima s vladom RH? Zar je moguće da u Vladi ne znaju da u Zagrebu djeluju pored Židovske općine Zagreb:
ŽIDOVSKA VJERSKA ZAJEDNICA BET ISRAEL U HRVATSKOJ,
“Ruah Hadaša”, časopis zajednice, uredništvo,
Židovska osnovna škola Lauder-Huho Kohn,
SINAGOGA, Mažuranićev trg 6, Zagreb,
RABINAT, Glavni rabin dr. Kotel Da-Don,
Mješoviti pjevački zbor “Mihael Montiljo”
U D R U G E :
Židovska kulturna scena “Bejahad”,
Centar za židovsku edukaciju “Rimon”,
ŽIDOVSKA ZAJEDNICA “CHABAD LUBAVITCH” ZA HRVATSKU
SINAGOGA i RABINAT, Rabi Pinchas Zaklas.
U D R U G E :
Židovska organizacija “Menora”,
Židovski centar za poboljšanje i olakšanje života u Hrvatskoj,
Židovska općina Zagreb, ali i Vlada Zorana Milanovića ponašaju se kao da nikada nisu čuli i za ove registrirane udruge i manifestacije koje se bave manje ili više židovskim sadržajima:
Festival suvremenog židovskog filma, primenovan u Festival filmova o toleranciji,
Margelov institut,
Udruga izraelsko prijateljstvo,
Hrvatsko-izraelski poslovni klub,
Hrvatsko-izraelsko društvo,
Mješoviti pjevački zbor “Lira”
----------------
Ponovimo, uvjet za „darovanje“ bio je da se Židovska općina Zagreb odrekne svih potraživanja na području grada Zagreba što je ova i učinila.
P meni, Vlada nije okončala problem na čije rješavanje zagrebačka Židovska općina, i Židovi Hrvatske, čekaju već godinama - a posebno je nejasno što s imovinom koja je oduzeta od 1941. do 1945. kada su ustaše a ne "jugoslavenske komunističke vlasti" otimale!
Dakle, Židovskoj općini dodjeljena je jedna od dviju zgrada u Dežmanovom prolazu, najužem zagrebačkom središtu podno Tuškanca u kojima se do kraja 2012. nalazilo Ministarstvo pravosuđa. Židovskoj Općini je zgrada s dvorištem na kućnom broju 6 od oko 2.000 četvornih metara koja se nalazi na parceli od 782 četvorna metra.
Dakle, klasični hrvatski posao gdje se odokativno rješava problem, dakle ja tebi, ti meni. Moćžda i to da Židovska općina Zagreb i dalje šuti o natraslom valu antisemiztizma u Hrvatskoj? Židovska općina, naime, od države još od početka devedesetih traži povrat zgrade od 3.800 četvornih metara u najužoj zagrebačkoj jezgri, u Amruševoj 8.
Međutim, atraktivnu zgradu u Amruševoj, u neposrednoj blizini parka Zrinjevac, država je ODBILA vratiti Židovskoj općini uz obrazloženje da Hevra Kadiša nema pravni kontinuitet od 1945. do 1990. pa po Zakonu o naknadi za oduzetu imovinu nema niti pravo na povrat. I dok je Židovskoj općini odricano pravo na povrat, u vlasništvo atraktivne zgrade u Amruševoj upisala se Udruga koja je njezine prostorije dobila samo na korištenje - Hrvatski zadružni savez. Zanimljivo je, kako piše Jelena Lovrić, da Hrvatski zadružni savez koji se pod čudnim okolnostima uknjižio kao vlasnik bivše zgrade Hevre Kadiše u Amruševoje, danas taj prostor uglavnom iznajmljuje.
DEAL NEOVLAŠTENIH?
ZAKLJUČAK:
“Židovski Zagreb” nestao je zauvijek, kao i blizu 30 00 hrvatskih Židova. Židovstvo pod raznim politikama nakon 1945. i pored nekih pokušaja revitalizacije, ostalo je prekriveno sivilom boje i prepušteno uglavnom sebi pa i stranim sponzorima. Kao da svim vlastima, i crvenim i crnim, nije bilo u interesu da sanira posljedice Šoa, i sive oblake koji su se nadvili nad budućnost židovske zajednice u Hrvatskoj, otkloni.
Kao i na mnogo primjera do sada, vlade Hrvatske NIKADA nisu pristupile vraćanju židovske imovine - pojedinaca i organizacija – sistematično i s punom ozbiljnošću! Ping - pong razne nesuglasice, odugovlačenja, nemogućnost da se dođe do pojedinih predsjednika vlada,kurtoazne komemoracije, izigravanja datih obećanja ne samo domaćim Židovima, nego i Izraelu, netransparentni pregovori interesnih grupa, nametanje interesa pojedinih „uglednih židovskih poduzetnika“ kao interesa hrvatskog židovstva, sramota su za sve koji u tome sudjeluju ne donoseći boljitak Židovima Hrvatske, ali i gradu Zagrebu te Hrvatskoj. Do danas su zagrebačkoj židovskoj općini vraćene tek dvije nekretnine. Prihodima od tih zgrade financira se dio aktivnosti cijele Židovske općine a koliko novaca dobija Židovska općina Zagreb od prihoda od iznajmljivanja parkirališta godinama pokušava saznati ovaj autor, bez uspjeha.
Aktualna vlada Zorana Milanovića ulazi u deal s neovlaštenom židovskom organizacijom, bez konzultacija s drugim čimbenicima židovskog života u Zagrebu, pa i šire. Naime, u Hrvatskoj postoji ukupno deset židovskih općina, znači li to da svaka židovska općina RH ima pravo krenuti u političku trgovinu s gradskim vijećima i gradonačenicima? Židovska općina Zagreb po mom skromnom sudu, treba organizirati javnu raspravu o nacrtu Ugovora i tek onda eventualni ići u aranžman s Vladom Zorana Milanovića. Tek uz sugalsnost svih židovskih čimbenika, ili bar najvećih, može se okončati potraživanja zagrebačke židovske općine, ali i drugih činilaca
Obavezati da će odustati od svih daljnjih potraživanja za povratom imovine na području grada Zagreba Židovska općina Zagreb, nema pravo! Sve što se učini mimo volje i drugih organizacija i udruga je nastavak etnobiznisa za koji odgovornost snose i Židovska općina Zagreb, ali i po ovom pitanju, nekompetentna vlada Zorana Milanovića. Stoga bi bilo najpametnije ovu ishitrenu odluku Vlade RH preispitati! Potrebno je obaviti konzultacije i naći optimalna rješenja koja će zadovoljiti brojne interese. Bilo bi dobro i sad već znati precizno kako će se koristiti eventualno vraćena zgrada kako i ova zgrada ne bi završila u rukama "uglednog poduzetnika Židova", koje organizacije i udruge će je koristiti, na koji rok, pod kojim uvjetima. Izričito bi trebalo naglasiti da Židovska općina Zagreb ne smije zgradu davati u najam ili podnajam. Ako se moglo odgađati pravedna rješenja 69 godina, može se još nekoliko mjeseci!
Jer, ETNOBIZNISA dosta je ne samo dijelu Židova, dosta ga je i građanima Hrvatske!
(16. 05. 2014.)
Napomena 18. 05. 2014. u noći oko 2 sata: Dosadašnji upisi "zrakomlatala" prelaze svaku granicu moje tolerancije. Ne samo da vrijeđa moju personu, na nacinalno-vjerskoj osnovi (radio je to preko svake mjere i na mom prošlom i mnogim ranijim dnevnicima), sada se ustremljuje i na sve one koji s razumijevanjem čitaju moje dnevnike i iskazuju solidarnost! Naglašavam da ću u zaštiti svojih prijateljica i prijatelja, a i sebe kao osobe, bez pardona koristiti opciju označavanja spamom svakog upisa koji ocijenim govorom mržnje, i koji nema veze s temom dnevnika!

Komentari

SVIMA

Može izgledati kao neko opravdanje, ali MOLIM VAS da ovo primite samo kao informaciju. Naime, u Izraelu Židovi-Jevreji porijeklom iz Jugoslavije organizirano skupljaju pomoć za ugroženo stanovništvo poplavama. Organizatorica Lili Papo je vjerojatno nenamjerno u akciji izostavila Hrvatsku! Pljuvačima ovdje i drugdje usprkos upisao sam na stranicu koju čitaju Izraelci našeg porijekla slijedeće:
---------------
Vidim, Hitahdut* i Lili Papo organiziraju pomoć poplavljenim područjima u ex-Jugoslaviji. Molim, bez obzira kakva sjećanja imate na Hrvatsku, ne zaboravite da je i velik dio Hrvatske pod vodom, posebno u Slavoniji! Lili, predlažem ti da akciju vodiš uključujući i Hrvatsku, dakle POMOZITE SRBIJI, BOSNI I HERCEGOVINI I HRVATSKOJ! Elementarne katastrofe ne poznaju ni vjere, ni nacije, ni granice...Čovjek pomaže čovjeku! Kada su gorjele šume u Izraelu, Hrvatska je poslala dva helikoptera koja su gasila vatru! A koja je to udaljenost? Evo, pišem vam to i kao slavonski Židov - Jevrej i predsjednik jedne od najmanjih židovskih općina Hrvatske - virovitičke!

(Hitahdut = Udruženje, zapravo znači Udruženje ŽidovaJevreja iz ex-Jugoslavije u Izraelu)
------------------------
A ti "zrakomlatalo", "ppetra" i još poneko pljujte i difamirajte Ljubu R. Weissa. Ovo sam napravio iz moje vrste domoljublja, jer domoljublje nisu fraze, busanje u prsa i teatralno držanje ruke na prsima, domoljublje je MICVA (zapovijest, dobro djelo!). I u onoga koji voli Izrael, ima naravno mjesta i za Hrvatsku, ali ne za nacional-šovinističku i netolerantnu!
Ispričavam se zbog disgresije!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ad.

Ljubo, ne postoji nacional-šovinistička i netolerantna Hrvatska. Postoje samo nacional-šovinistički i netolerantni pojedinci koji se lažno predstavljaju kao Hrvati i domoljubi. Takvi, srećom, isto imaju rok trajanja, biologije radi. Nadajmo se samo da taj korov neće uspjeti prije iskorijeniti nas.

Tko je glasao

@Fraise

Kada bi antisemiti i netolerantni bili samo pojedinci, odavno bi im stali na rep! Nažalost, moja je procjena da se radi u najmanju ruku o organiziranim i dobro umreženim grupama i grupacijama, a dio naroda, kao i uvijek, ravnodušno promatra njihove nacional-šovinističke orgije! Pogledaj sam kako se na ovom relativno demokratskom portalu reagira na GNJUSNE UVREDE i tebe kao osobe, i mene kao autora ovog dnevnika! Osjećam premalu zaštitu i tebe i mene!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Fraise vidim da je bilo

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Diletant

Ti nisi Hrvat nego obični provokator, tako da ne znam otkad si ovlašten govoriti u ime Hrvata.

Tko je glasao

Samo ti laj nakaradno derle i dokaži svoj kućni odgoj

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Terapija

Dovoljno je baciti pogled na tvoje komentare pa vidjeti kome nedostaje odgoja i kome je potrebna urgentna terapija.

Tko je glasao

@Ljubo dok si ti u stanju

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Opet RH prikazuješ kao neprijateljsku za Židove!?

Molim, bez obzira kakva sjećanja imate na Hrvatsku, Ljubo, ne mogu Židovi imati nikakva sjećanja na Srbiju, kada su isti prvi proglasili Srbiju kao "Juden frei"- valjda ih nije preostalo za sjećanja!

Bolje ih ništa ne pitaj, jer i ovu situaciju koristiš da Hrvatsku prikazuješ kao neprijateljsku prema Židovima!
Na primjeru DR, i pokušaja gradnje ZZP-a, vidi se kakve su srpske sposobnosti u laganju: svoje "Juden frei"- uspjeli su politički sakriti i omalovažiti, a Hrvate su desetljećima pretvarali u najveće krvnike, ne dozvolivši da se ikada znanstveno ispitaju činjenice.

Ovo sam napravio iz moje vrste domoljublja, jer domoljublje nisu fraze, busanje u prsa i teatralno držanje ruke na prsima, domoljublje je MICVA (zapovijest, dobro djelo!). I u onoga koji voli Izrael, ima naravno mjesta i za Hrvatsku, ali ne za nacional-šovinističku i netolerantnu!Pomoć uz ponižavanje i ponovno prokazivanje Hrvata genocidnim narodom- bljutavo!

Tko je glasao

@ppetra

Da li si se pitala zašto je u akciji izostavljena Hrvatska?? ZNAM ZAŠTO, a za to je najmanje kriva moja persona! Upravo "zrakomlatala",, tvoji i drugi nasrtaji na židovstvo, nedostatak suosjećanja prema patnjama židovskog naroda, latentni i manifestni antisemitizam u Hrvatskoj, netoleraniocija, kojekavi Šimunići, Ruže Tomašić, dnevno.hr, kojekavi dripci po portalima koji se iživljavaju na spomen države Izrael,i Židova, i naravno, ponašanje svih vlasti koje u 74 godinu koje su nastojale što više prigrabiti židovske imovine! I koja je to sramota da povrat jedne zgrade Židovskoj općini premijer hrvatske vlade naziva MORALMNIM ČINOM, DAROM...
Pimpek poklanja hrvatska vlada Židovskoj općini! PIMPEK! Jednako kao što tvoj pajdaš Zrakomlatalo skromnu vikend-kuću Weissovih, DINAMITOM DIGNUTU U ZRAK 1992. naziva STRAČAROM... Bolje šuti, jer tvoje prebacivanje krivnje na druge, sad na Srbe, sada na ne znam koga, je ČISTO LUDILO, nesposobnost suočiti se s prošlošću na ljudski način... I da pažljivije čitaš, onda bi uočila da NIKAD ne optužujem jedan narod za nešto, jer sam naučio baš od Simona Wisenthala da postoji PRAVDA, ali ne i OSVETA... Tog čovjeka SVJETSKOG ZNAČAJA tvoj pajdaš dovodi u vezu s kravom vizentalkom...kao i moju virtulanu poznanicu Fraise, koju usput, nikada nisam sreo u životu! Halo, KRAVOM VIZENTALKOM!????
Kao i sa Zrakomlatalom, odustajem od rasprave s tobom najmanje mjesec dana, ma što ubuduće napisala!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

http://pollitika.com/nedjeljna-setnja

Uvijek napadaš krive osobe. Cijenim Židove, više od tebe, jer pišem protiv nagrađivanja fašizma i genocida- a ono što su Srbi napravili u Vukovaru je baš to- fašizam i genocid.

Velikosrpska politika je sve radila , kroz desetljeća vlasti u RH, da Hrvate prikaže kao neprijatelje Židova, a sami su odradili i očistili Srbiju od Židova, tako brzo, da su se išli odmah, tom brzinom i pohvaliti fašističkoj Njemačkoj!

Hrvati nisu mogli utjecati na fašiste, kao što ni sada ne mogu utjecati na događanja, primjerice u Ukrajini!
Danas u svojoj državi ne mogu spriječiti ni sadašnju vlastitu vlast da izvodi ovo čudo s nagrađivanjem ubojica i genocidnih napadača na Hrvate, da hrvatska policija gotovo ubije hrvatskoga branitelja, da štiti srpske svastike i zlostavlja hrvatski narod, a ti izvodiš propagandu da su onda- u rukama najjače sile svijeta mogli promijeniti situaciju.
Svakako da su Srbi svojom propagandom - kroz desetljeća odradili svoje: sebe prikazali prijateljima, a Hrvate najvećim antisemitima, a svojom histerijom, lažima i svojom pokvarenošću - opet to odrađuju.

Kada je nakon ww2, došla komunistiučka država- ako je bila antifašistička- što nije Židovima vratila njihovu imovinu?

jer sam naučio baš od Simona Wisenthala da postoji PRAVDA, ali ne i OSVETA... Tog čovjeka SVJETSKOG ZNAČAJA tvoj pajdaš dovodi u vezu s kravom vizentalkom...kao i moju virtulanu poznanicu Fraise, koju usput, nikada nisam sreo u životu! Halo, KRAVOM VIZENTALKOM!??A nama ne dozvoljavaš PRAVDU i skupa s ekipom iz pollitike si gradio ZZP i podržavaš ovo nagrađivanje ubojica i zločinaca za zločinaštvo nad Hrvatima u Vukovaru! Gdje je tu pravda?
Ne samo pravda, već gdje je tu i zdrav razum- priznavati kao za demografski faktor koji donosi povlastice - ubijanja koja je jedan narod isplanirao, provodio, odvodio ljude u logore, mučio, silovao?

Da si ti pravi Židov, ne bi ti palo na pamet RH graditi ZZP, niti bi ti bio za nagrađivanje za genocid u Vukovaru.

Što ja imam sa @zrakomlatom?
Tvoj i njegov "obračun" je vaša stvar!

A za vikendicu, obrati se Srbiji, tamo je uzrok gubitka tvoje vikendice. Da smo imali hrvatsku vlast- upravo bi Srbija obnavljala kuće svojoj pobunjenoj manjini, jer im je ona i uzrokovala sve te štete!
Kada dobijemo ratnu odštetu- neka i tebi naprave vikendicu!

Izletavaš s kojekakvim glupostima i uplićeš Wisenthala, bez veze u problem koji nema veze s njime.

Upravo Simon Wisenthal je osoba kakva treba RH- da cijeli život traži i pronalazi zločince protiv Hrvatske, a ne ovakvi kakve mi imamo-to bi bilo kao da je Wisethal napadao Židove i pokušavao nagrađivati fašiste!

Moje mišljenje o Židovima sam više puta napisala: cijenim ih, učim iz njihova odnosa prema svojoj državi, prema neprijateljima židovske države, prema onima koji su Židovima nanijeli teške nepravde i ugrozili njihov opstanak i duboko poštujem ljude poput S. Langa.
Ali, kao i svugdje i kod njih ima kukolja - nažalost pokazao si se kao takav- Danimir- onda, a sada @Ljubo.

Zašto nam Židovi ne šalju pomoć: većinom zbog takvih kao ti, zbog histeričnih ljudi koji RH lijepe ustaštvo, antisemitizam, ..., a mi smo se uvijek sa svima slagali, osim s onima koji su nam pokušavali ukrasti zemlju i poubijati ljude-. Židovi nikada nisu bili na suprotnoj strani od Hrvata, i da nas boleje upoznaju, znali bi da ne zaslužujemo mišljenje kakvo su o nama stvorili naši neprijatelji koji su nama ponovili ono što su fašisti radili Židovima.

Ali, jednom će shvatiti da su nasjeli na propagandu fašista.

I zato @Ljubo ne traži pomoć kod Židova, blateći RH i Hrvate, traži je za Srbe- oni su ionako tvoj ratni i poratni odabir!

A ovo je moje mišljenje o Židovima:daj Bože da u RH na vlast dođu ljudi koji će misliti poput Židova o svojoj Domovini i čuvati je, dijeliti pravdu svojim fašistima- poput pravde kakvu je osiguravao S Wisenthal, a ne rastakati je vodeći politiku u korist najljućih neprijatelja- Srbije:
http://pollitika.com/nedjeljna-setnja

Tko je glasao

@ppetra Srbija i vikendica?? Izrael i pomoć poplavljenima!?

Sada tek vidim da si me za odštetu poslala u Srbiju a skromnu vikendicu u Bilogori, vikendicu Weissovih dinamitom je digao u zrak diverzantski vod ZENGI, početkom 1992. godine na području koje je kontrolirala sve vrijeme hrvatska vojska! Što s tom diverzijom ima Srbija?
Već kada spominješ pomoć poplavljenima, Izrael je bio jedna od prvih zemalja koja je dopremila avionom konkretnu pomoć u Beograd, koja je vrlo brzo transportirana u Bijeljinu, u bolnicu! Njihova pomoć brže je stigla u Bijeljinu nego ijedna pomoć iz EU država!
To je bila pomoć države Izrael.
U međuvremenu je sletio i avion koji je dopremio drugu turu pomoći, uglavnom prikupljenu od građana Izraela! Molio sam dvije organizatorice da alciju vode pod geslom POMOĆ ZA POPLAVLJENE SRBIJE, BiH I HRVATSKE (Hrvatska nije spominjana u početku), ideja je dobro prihvaćena, podržalo me je dvadesetak Izraelaca porijeklom iz Hrvatske, i drugih, NO HRVATSKA AMBASADA U TEL AVIVU uopće nije reagirala na pozive da se uključi u akcije informacijama o razmjerama poplave i pomogne organizacijski da se pomoć dopremi u Hrvatsku! Srpska ambasada je 24 sata bila u kontaktu s organizatorima prikupljanja pomoći! Toliko o našoj diplomciji u Izraelu!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo, nisi "od riječi": Kao

Ljubo, nisi "od riječi":
Kao i sa Zrakomlatalom, odustajem od rasprave s tobom najmanje mjesec dana, ma što ubuduće napisala! Ili je mejsec dana prohujalo s vihorom u dan-dva,((((
Ne čudim se za hrvatske "diplomate":
možda su reagirali i uputili ih da pomoć pošalju u ... Srbiju.
Možda je to njima još ista država, tko zna kakvih sve ima diplomata i od kakvih tata.(((

Tko je glasao

@ppetra

A što ću s tobom?? Ja sam ti zapravo kršćanin, pa opraštam i volim one koji mene ne vole!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo kome ovdje glumiš

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@zrakomlatalo

Eh, vučeš ne za jezik! Što, da ti nebi naveo imena kontakata u Izrealu?? Da bi nasjeo na tvoju provokaciju priučenog provokatora, a možda i priučenog špije?
Ali hvala ti na prilici da prezentiram dio jedne poruke iz Izraela, iz jednog kibuca, u IV mjesecu 2014.:
..Ovih dana mi prijatelj pise :
" Danas u Hrvatskoj imas samo jednog jevrejskog intelektualca koji pise objektivne clanke u tacno.net, "Virovickom listu" i "Pollitici"- to je Weiss Ljubo-politolog iz Virovitice !"
Kao sto je jasno imate u Izraelu medju jugoslavenskim zidovima "dobre kondevite".

Ti bogca, još bi si mogao umisliti da bi mogao malo trgovati utjecajem, hm, hm?? Ali što ćeš, zrakomlatalu, kada hodam Viroviticom ljudi prelaze na drugu stranu da me ne bi sreli... Zato i hodam tako široko, jer znam da nema nikoga tko mi dolazi u susret, he, he...

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo zlorabiš

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo ma možeš ti do

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

hvalite me usta moja,

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo opet te razarazloćudno djelovanje mjesećevih mjena!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@ppetra

Da li si se pitala zašto je u akciji izostavljena Hrvatska?? ZNAM ZAŠTO, a za to je najmanje kriva moja persona! Upravo "zrakomlatala",, tvoji i drugi nasrtaji na židovstvo, nedostatak suosjećanja prema patnjama židovskog naroda, latentni i manifestni antisemitizam u Hrvatskoj, netoleraniocija, kojekavi Šimunići, Ruže Tomašić, dnevno.hr, kojekavi dripci po portalima koji se iživljavaju na spomen države Izrael,i Židova, i naravno, ponašanje svih vlasti koje u 74 godinu koje su nastojale što više prigrabiti židovske imovine! I koja je to sramota da povrat jedne zgrade Židovskoj općini premijer hrvatske vlade naziva MORALMNIM ČINOM, DAROM...
Pimpek poklanja hrvatska vlada Židovskoj općini! PIMPEK! Jednako kao što tvoj pajdaš Zrakomlatalo skromnu vikend-kuću Weissovih, DINAMITOM DIGNUTU U ZRAK 1992. naziva STRAČAROM... Bolje šuti, jer tvoje prebacivanje krivnje na druge, sad na Srbe, sada na ne znam koga, je ČISTO LUDILO, nesposobnost suočiti se s prošlošću na ljudski način... I da pažljivije čitaš, onda bi uočila da NIKAD ne optužujem jedan narod za nešto, jer sam naučio baš od Simona Wisenthala da postoji PRAVDA, ali ne i OSVETA... Tog čovjeka SVJETSKOG ZNAČAJA tvoj pajdaš dovodi u vezu s kravom vizentalkom...kao i moju virtulanu poznanicu Fraise, koju usput, nikada nisam sreo u životu! Halo, KRAVOM VIZENTALKOM!????
Kao i sa Zrakomlatalom, odustajem od rasprave s tobom najmanje mjesec dana, ma što ubuduće napisala!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

SVIMA

Prenosim "napomenu" ispod mog dnevnika "MUTNI ŽIDOVSKI ETNOBIZNIS se nastavlja - s Vladom Zorana Milanovića?"
Napomena 18. 05. 2014. u noći oko 2 sata: Dosadašnji upisi "zrakomlatala" prelaze svaku granicu moje tolerancije. Ne samo da vrijeđa moju personu, na nacionalno-vjerskoj osnovi (radio je to preko svake mjere i na mom prošlom i mnogim ranijim dnevnicima), sada se ustremljuje i na sve one koji s razumijevanjem čitaju moje dnevnike i iskazuju solidarnost! Naglašavam da ću u zaštiti svojih prijateljica i prijatelja, a i sebe kao osobe, bez pardona koristiti opciju označavanja spamom svakog upisa koji ocijenim govorom mržnje, i koji nema veze s temom dnevnika!
Još jedan dodatak: "zrakomlatalo" je u međuvremenu novim upisom uvrijedio i kolegicu na portalu "Fraise" uspoređujući je s kravom "vizentalovkom", a time je uvrijedio ne samo "Fraise" nego i Simona Wiesenthala, svjetski poznatog lovca na naciste, borca za pravdu(ne osvetu), i borca protiv antisemitizma kao i mnoge od nas koji smo imali čast poznavati ga i s njim surađivati!
LUDILU OVOG ČOVJEKA, Stjepana T., iz Slatine, ranije na ovom portalu "kukljice", čini se, nema kraja! MOLIM MRAKA OVAKO JAVNO DA PODUZME MJERE PROTIV "Zrakomlata" koje su predviđene Pravilima ovog kolaborativnog bloga.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

"Napomena 18. 05. 2014. u noći oko 2 sata: "

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Klaun

"@Fraise kao Ljubina kravica koju on nazva VIZENTALOVICA nisi kompetentna baviti se pastirstvom, već samo blejati kako gazda štale zahtjeva. Kao nagradu tvoja blejanja ostaju netaknuta, dok odgovore na njih Ljubo proglasi spamom. Tako Ljubo štiti svoje poslušne krave i ovce pasmine koju on nazva VIZENTAL."

Sada mi pronađi gdje u istoj rečenici stoji zrakomlat i tele.
Kirin je pred zakonom nevin čovjek. Prestani lagati i otvori barem ustav.
Da ne znaš da je Ljubo Židov nikada se ne bi tako okomio na njega, trolu. Sada idi kmečati zbog svojih ugroženih "većinska" prava.

Tko je glasao

tvoja blejanja ostaju netaknuta i "traži, traži pa ćeš naći"

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Nadriglasnogovornik

Otkada si ti ovlašten govoriti u ime židovske zajednice? Odakle ti znaš što koji član židovske zajednice misli?

Tko je glasao

Daj otvori oči djevojko! Nikada nije kasno!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

PS: I kao što vidiš kada mu

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

je ovaj dosadan.......... ko

je ovaj dosadan.......... ko proljev

Tko je glasao

@Ljubo istina boli!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo ne zarolavaj tvoje šnoranje kod Ivice Kirina

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Lupaj, lupaj, tele moje

Zamisli, ići kod gradonačelnika dogovoriti sufinanciranje (samo je tebi to milodarenje).

Tko je glasao

bleji, bleji Ljubina kravo

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ovca o kravi

Stvarno si se pogubio: krave NE bleje.
Da nisi ti možda htio biti predsjednik ŽOV-a?

Tko je glasao

krave NE bleje

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Blejalo

Napisao si "tipično blejanje krave". Ako ti u toj dobi ne znaš da krave tipično ne bleje, onda te je stvarno za žaliti.

Tko je glasao

@Fraise nisi čak ni u stanju

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Sjedi, nula!

Aj ne laži, citat je ispravan (nije cjelovit jer ostatak glupave izjave nije bitan). Dakle, tvrdio si da krave tipično bleje. Ne možeš ničime opravdati svoju glupost.
Što će mi Ljubini plusevi kada me zabavljuju tvoje diletantski minusi.

Tko je glasao

@Fraise nije mi jasno što si

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Pametni znaju čemu služi rječnik

Ja se bavim riječima i rušim na zarezima, ne bavim se pastirstvom. Ipak, znam kako se tko glasa, jedino mi za tebe nije poznato jer ti je pero brže od pameti.

Tko je glasao

@Fraise naravno da se krave i ovce ne bave pastirstvom

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo oli bi ti tio etnobiznis s Ivicom Kirinom?

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

Ljubo

poklonjenom konju se ne gleda u zube, gledano šire sa stanovišta vaše zajednice.

Komunisti su poslije WW2 Židove smatrali buržoazijom , kulacima i nisu se baš žurili da vrate Židovima ono što su im ustaše oduzeli od imovine i ako im sada njihovi nasljednici bar nešto kao zajednici vrate, pa to bi trebalo pozdraviti, zar ne.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Ne čitaš pažljivo - ne radi se o poklonu, nego o uvjetovanoj političkoj trgovini! To znači: mi kao Vlada dajemo Židovskoj općini u Zagrebu zgradu u Dežmovom prolazu (ranije vlasništvo HRT-a, koja je postala državna imovina jer je HRT bio državi dužan). Tražena je zgrada u Amruševoj koja je bila vlasništvo Hevre Kadiše (recimo nešto kao Caritas) a Židovska općina se odriče bilo kakvih potraživanja imovine na području grada Zagreba. Što od toga ima osiromašeni hrvatski Židov? To su političke nagodbe i znak su milostinje koja se daje tek da se međunarodnoj zajednici iIzraelu zamažu oči! Židovska općina je vjerojatno ušla u taj deal po logici DAJ ŠTO DAŠ! Osim toga, nema garancije da ta zgrada neće biti predmet etnobiznisa nekoliko moćnih hrvatskih Židova... Sve je to CIRKUS vlasti po devizi PODIJELI PA VLADAJ! GADI MI SE SVE TO!
Da živim u Zagrebu, borio bih se da se darovnica, pod ovim uvjetima, ODBIJE!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@zaphod

Dobar tekst, ali nedostaje kritika židovskih etnobiznismena. Nema nikakva jamstva da se neće ponoviti slučaj s Praškom 7, dakle maže se vrat debelim guskama među hrvatskim Židovima.
Dalje, što će na to reći hrvatski Srbi, i njihove organizacije? Romi, i njihove organizacije!?
Duh Vlade u ovom slučaju sliči na duh predstečajnih nagodbi - jednima DA, drugima NE!
I uopće se ne spominju u odluci pojedinci - Židovi koji će opet ostati bez svoje imovine. Što to nama, malim Židovima donosi?
I još nešto - na tisuće i tisuće židovskih obitelji je KOMPLETNO stradalo! Pa i oni su imali valjda neku imovinu! Sva je pripala hrvatskoj državi! Trebalo bi procijeniti tu imovinu i iz Fonda graditi ono što nedostaje: Muzej, Arhiv, centralni spomenik... Iz tog Fonda mogle bi se davati stipendije mladima zainteresiranim za studij JUDAISTIKE, za projekte vezane za edukaciju o Šoa itd.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo ne zarolavaj komentare koji se odnose na temu!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo koja si ti bolesna

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

@Ljubo ne laje pas z bog sela, već zbog sebe!

"Najviše zakona ima u najpokvarenijoj državi." ~ Tacit

Tko je glasao

SVIMA:

Sada je sve više nego jasno! Donijeta je odluka Vlade naprečac! Po tko zna koji puta! Evo još nekih informacija:
Odluku o darovanju nekretnine, poslovne zgrade u Dežmanovoj ulici broj 6 u Zagrebu, Židovskoj općini Zagreb, obrazložio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Darovanjem nekretnine Židovska općina Zagreb odustaje od svih tražbina prema Republici Hrvatskoj. „Radi se o rješavanju pitanja koje se dosta dugo odvija u Republici Hrvatskoj, a to je pitanje odnosa prema Židovskoj općini Zagreb“, rekao je ministar i pojasnio da nakon zaklade Hevra Kadiša, kojoj je oduzeta sva imovina, nije postojao pravni slijednik, pa Židovska općina Zagreb nije mogla dobiti povrat. Sada je pronađena prikladna nekretnina i time će se to pitanje riješiti. Ministar je naglasio da zgrada u Dežmanovoj nije naknada, već „darovanje koje ima puno veće značenje“.

„Ovo je politička odluka, to je odgovornost koju preuzimamo“, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović i nastavio: „Ovo je dug časti prema jednoj istrebljenoj zajednici, čiji pravni slijednici ne postoje, ali postoji i dalje židovska zajednica u Zagrebu. Odluka ove Vlade je da se na takav način pokaže jedna gesta, ali nikada i nikako odgovornost za ono što su radili oni s kojima nemamo veze, ne želimo imati veze i nema ih u hrvatskom Ustavu. Ovo nije naknada, ne može biti ni presedan, ovo je nekakav dug časti i kultura srca.“
NEKAKAV DUG ČASTI???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci