Tagovi

Mutni poslovi spaljivanja otpada u Duga Resi

Prosvjed studenata FFZg, s parolom koja se dobro uklapa, ispred Ministarstva zdravstva, 19. siječnja 2009.Duga Resu potresa afera vezana uz spalionicu otpada. Građanska inicijativa Duga Rese u osnivanju poslala je 24. lipnja na sve moguće službene adrese, od ureda Predsjednika RH naniže, obavijest o peticiji "Želimo čist zrak i rijeku Mrežnicu", koju je potpisalo 4,900 građana. U srijedu 5. srpnja održan je javni prosvjed ispred ulaza u tvornicu, na kojem je sudjelovalo 500 građana.

Akcija je pokrenuta zbog opravdane sumnje i činjenica da se u prostoru nekadašnje Pamučne industrije, danas u vlasništvu tvrtke T7 VIS, spaljuje opasan kancerogen otpad.

Oni navode da su karlovačka policija i Državni inspektorat 29. prosinca prošle godine proveli akciju, pri kojoj su zatekli 7.000 litara otpadnih tekućina u trenutku kad su pretakane u peč. Akcija je bila provedena nakon što su se Dugorešani od srpnja žalili na nesnosan smrad, koji se širio iz dimnjaka nekadašnje Pamučne industrije, te na probleme s disanjem. Ministastvo zaštite okoliša potvrđuje da su pronađeni policiklički aromatskih ugljikovodici (PAH), koji izazivaju kancerogene i mutagene učinke.

Inspekcija zaštite i okoliša podnijela je kaznenu prijavu protiv tvrtke T7 VIS, sadašnjeg vlasnika nekadašnje Pamučne industrije, zbog ugrožavanja okoliša. Njihova žalba je odbijena, ali u isto vrijeme, 25. veljače 2011., Ministarstvo zaštite okoliša izdaje istoj tvrtki dozvolu obavljanja gospodarenja opasnim otpadom, skladištenjem i spaljivanjem u energani bivše Pamučne industrije! Nije poštovana zakonska procedura, nije bilo javne rasprave. U krugu od 500 metara nalaze se dječji vrtić, tri škole, bolnica i Dom zdravlja.

U dopisu se navode i druge nezakonitosti u postupanju tvrtke T7 Vis na toj lokaciji. Istovremeno, planiraju gašenje tekstilne djelatnosti i otpuštanje radnika. Cjelovit dopis možete pročitati na mrežnom sjedištu udruge "Kameleon".

S prosvjeda 5. srpnja. Izvor: http://dalje.comVlasnik tvrtke T7 Vis je Davor Patafta, uhićen 15. lipnja zajedno s gradonačelnikom Varaždina Ivanom čehokom.

U isto vrijeme,, Gradsko vijeće Duga Rese dodijelilo je tvrtki plaketu, godišnje gradsko priznanje za razvoj gospodarstva, jer je "spasila Pamučnu industriju i u njoj zaposlila 200 ljudi".Suočen sa novom siutacijom, gradonačelnik je odredio da se provede mjerenje kakvoće zraka, te najavio da će predložiti Vijeću poništenje te odluke. "Da, može se reći da se posipamo pepelom", rekao je dogradonačelnik Mijo Bišćan.

"Bili smo svi presretni kad je Fabrika proradila, ali ova pljuska g. Patafte, koji sad odmara u Remetincu, neće proći tek tako", rekla je jedna prosvjednica u srijedu. Neki prosvjednici smatraju da je sve bilo samo varka za legalizaciju biznisa spaljivanja otpada.

Nekoliko dana prije prosvjeda, 1. srpnja, Ministarstvo zaštite okoliša naredilo privremenu zabranu djelatnosti gospodarenja otpadom (spaljivanje otpadnih ulja), jer je ne obavljaju u skladu s izdanom dozvolom.

U pozadini vijesti

Postupanje s opasnim otpadom jedan je od ključnih neriješenih ekoloških problema u Hrvatskoj. Taj je problem veći nego komunalni otpad, o kojem se mnogo više piše. Za barem pola posebnoga otpada, kojeg stvara industrija, ne zna se gdje završava.

Postoje, također, sumnje u uvoz otpada iz inozemstva. Afera na carini, npr., ukazuje na mogućnosti da se preko granice prevezu šleperi s nepoznatim sadržajem, koji završava po raznim grabama i šljunčarama.

Vađenje kamena i šljunka u Hrvatskoj je u pravili ilegalno ili polulegalno, što je u interesu građevinskog lobija zbog nižih cijena, a "zbrinjavanje" posebnog otpada je dodatna zarada. O tome je npr. prošle godine ešto rekao direktor zagrebačke "čistoće" Marko Melčić.

Smrt dvojice radnika u Zagrebu, rujna 2010., ubijenih od nepoznatog plina koji je prodro u podrum, nikad objašnjenja, vjerojatno je posljedica nezakonitog odlaganja otpada.

Osim zakapanja, primjenjuje se i spaljivanje. Spalionica PUTO na zagrebačkom Jakuševcu bila je zatvorena nakon požara 2002, i nikad nije ponovo otvorena niti zamjenjena. Spaljivanje posebnoga otpada vrlo je zahtjevna vještina. Stručnjaci moraju točno znati koje se kemikalije spaljuju, kako se mogu pomiješati, kolika treba biti temperatura i pretičak zraka, kakvi trebaju biti filteri itd, da se spriječi nastanak opasnih tvari. Spaljivaonice izazivaju probleme i u svijetu, čak i kad rade po po pravilima. Postale su popularne 1990-ih, ali ih danas mnogi smatraju pogrešnim pristupom, koji stvara više problema nego što rješava.

A postoje sumnje kod nas, u kombinaciji "lako ćemo" mentaliteta i profiterskog interesa, da se na procedure ne obazire - ubaci sve u peć pa nek gori. Stalno se pojavljuju sumnje u ilegalno spaljivanje u raznim ložištima. Slično je bilo prije nekoliko godina u Italiji, kad se u vrijeme velike krize zbrinjavanja otpada u Napulju pokazala duboka upletenost mafije u te poslove.

Preneseno s mrežnog sjedišta ZelenaPolitika.info. Moj odmor je, kao što vidite, radni. :)

Komentari

Na pravom tragu

@Zorane Oštriću
Odličan dnevnik. Već 40 godina sam zet na tome području, i znam da je pamučna hranila i othranila mnoge naraštaje. T7 VIS jest vlasnik Pamučne ali u sprezi ima više lobija. Kada su nakon zatvaranja Pamučne radnice i radnici poslani na burzu mnogi su stekli pravo na naknadu do prvih uvjeta za mirovinom. Kada je T7 VIS preuzeo pamučnu i zaposlio 200 ljudi, najviše poziva poslano je s burze upravo onima koji više nisu što zbog godina, što zbog starosti, sposobni za rad. Još i danas traje trka za liječničkim potvrdama o nesposobnosti. Dogodit će se to da burza skine ljude sa spiska i naknada, a fabrika će se ugasiti i to jako brzo. Ostaje predivan plac uz Mrežnicu. Ne zaboravimo da je 200 metara dalje preko Mrežnice bolnica. Ministarstvo zdravlja i Milinović o tome šute. Večina pacijenata u posljednje vrijeme šalje se tamo, kao što se nekada slalo u Novi Marof.
Očito je da se s jednim udarcem pokušava ukloniti nekoliko smetnji.

Tko je glasao

Lazljivac!!! Reko da ga

Lazljivac!!!
Reko da ga mjesec dana nece bit na pollitiki!!
A gle ga opet!

Tko je glasao

@Anonimni:

To ti se zove radni odmor. :)

Tko je glasao

vrijeme je traženja orjentacija

(bez komentara unutar 24 sata - malo govori da smo razni otupili)

preusmjeravanje ove zemlje na koš za smeće je preludo i za samu EU, bez obzira na naše i njihove isprepletene mafi-klanove
još uvijek smo zemlja sa zdravom vodom i tlom
i ostanimo to

Tko je glasao

Slično sam primjetio. Ali

Slično sam primjetio.

Ali utjeha je kako postoji svijest da ovo MORA biti na naslovnici, iz tog razloga sam i dao plus, premda moram priznati malo poznajem problematiku o kojoj dnevnik progovara.

Tko je glasao

Vidiš da možeš, bolje ti ide

Vidiš da možeš, bolje ti ide od onih drugih tema.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci