Tagovi

Mutna posla oko Zračne luke Zagreb trebala bi zanimati Državno odvjetništvo

Još prije gotovo dvije godine javnosti je servirana priča o velikim projektima obnove i proširenja Zračne luke Zagreb. Hvale vrijedan je svaki projekt koji bi od velikogoričkoga aerodroma napravio jakog i nezaobilaznog regionalnog igrača na tržištu komercijalnog zračnog prometa. No, postavlja se pitanje radi li se o odgovornom i razvojnom ili destruktivnom i mutnom poslu? Saga o Zračnoj luci, njenom novom terminalu i drugoj pisti s vremena na vrijeme podgrijavala se u medijima da bi pred koji tjedan dosegla svoj vrhunac potpisivanjem nekakvoga protokola između Vlade RH i Grada Zagreba.

Podsjećam, suvlasnici Zračne luke Zagreb su Republika Hrvatska 55%, Grad Zagreb 35%, Zagrebačka županija 5% i Grad Velika Gorica 5%. Na stranu nelogičnost da grad na čijemu se teritoriju nalazi zračna luka ima samo 5% udjela u njoj (primjerice vlasnička struktura Zračne luke „Split", smještene između Trogira i Kaštela, je: Splitsko-dalmatinska županija 15%, Grad Kaštela 15%, Grad Trogir 10%, Grad Split 5%). Naime, opće je poznato kako je Velika Gorica brutalno kažnjena u razdiobi, kad se prije 11 godina definitivno razdružila od Grada Zagreba. Tako se i dan danas u Društvenom ugovoru o osnivanju Zračne luke Zagreb (sklopljenom par godina kasnije) navodi da se ona nalazi na adresi Pleso bb u Zagrebu iako je Pleso gradska četvrt Velike Gorice, a istoimene ulice, trga ili naselja u Zagrebu - nema.

Projekt vrijedan 212 milijuna eura kani se, kako stvari stoje, realizirati bez znanja i sudjelovanja svih suvlasnika Zračne luke Zagreb, jer, kako je prilikom nedavnoga susreta premijera Ive Sanadera i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića rečeno novinarima, Vlada i Grad su spremni zajednički pokriti sve troškove obnove i proširenja Zračne luke Zagreb „ako Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica u tome ne mogu sudjelovati" i to „bez mijenjanja udjela u vlasničkoj strukturi". Već pogađate: u samoj pripremi i potpisivanju spomenutoga protokola Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica uopće nisu sudjelovali niti su na to bili pozvani. Da bi stvar još bila gora, projekt obnove i proširenja, koji bi porezne obveznike trebao koštati preko milijardu i pol kuna, nikada nije predstavljen ni skupštini ni nadzornom odboru Zračne luke Zagreb!

Javna je tajna, o kojoj Vlada ne želi zucnuti niti riječi, da bi proširenje Zračne luke Zagreb značilo izvlaštenje i preseljenje nekoliko stotina stanovnika koji desetljećima žive u velikogoričkim naseljima Petina, Kosnica, Črnkovec, Bapča i Selnica. Nitko nikada tim očajnim ljudima nije rekao kad i pod kojim uvjetima bi se to moglo dogoditi i što ih zapravo čeka. Njih se tretira kao građane drugoga reda jer im se već dugo odbijaju lokacijske i građevinske dozvole, a ne mogu se priključiti ni na vodovod niti na struju.

Izbjegavajući odgovore na ta i druga pitanja premijer Sanader i gradonačelnik Bandić, u neobičnoj ali očigledno funkcionalnoj simbiozi idu dalje. Taj kabadahijski odnos predstavnika većinskih vlasnika, koji vješto izbjegavaju ostale suvlasnike, vrlo zorno ocrtava tehnologiju vlasti Ive Sanadera i Milana Bandića: „možemo što god hoćemo". Međutim, ima ona narodna izreka koja na to uzvraća: „Ali ne i dokle hoćete!".

Prema šturim informacijama, jer drugih niti nema, u čitavu operaciju su bile uključene i konzultantske tvrtke iz Kanade i Velike Britanije. Prva je procijenila da čitav projekt košta 212 milijuna eura, a druga je, razmatrajući moguće modele financiranja zaključila i preporučila (ali kome?) da se u financiranju prve faze (izgradnja novoga terminala, u vrijednosti od 52 milijuna eura) primijeni „model samofinanciranja" što god to značilo. U nemuštom i nejasnom, ali požurujućem pismu, koje je prije nekoliko tjedana stiglo Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji iz Ministarstva mora, prometa i razvitka, navodi se da bi po tom modelu svaki suvlasnik uložio udio proporcionalan svome vlasničkome udjelu. To bi, primjerice, Veliku Goricu koštalo 19 milijuna kuna. Iz toga se činilo da bi „model sufinanciranja" zapravo bila dokapitalizacija. Naravno, Velika Gorica to sebi bez veće muke može priuštiti tzv. prebijanjem jer samo s naslova komunalnoga doprinosa investitor bi u njen proračun prije izdavanja građevinske dozvole morao uplatiti više od 40 milijuna kuna. Znajući da Zagrebačka županija za to nema predviđenih sredstava, prvo što pada na pamet je da bi to dovelo do promjene odnosa u vlasničkoj strukturi i to baš na račun Županije. Ali Sanader i Bandić su očito predmnijevali da, pored Županije, ni Velika Gorica nije voljna ulagati toliki novac za samo 5% udjela pa im objema poručuju da će oni preuzeti na sebe čitavu investiciju i osigurati da do promjene vlasničke strukture ne dođe.

Nešto tu debelo ne štima. Sve se želi prikazati divnim i krasnim, a Vladu i Grad Zagreb velikim dobrotvorima ali naprosto nema odgovora na osnovna pitanja: kome su predočene spomenute studije stranih konzultanata, zašto o njima ništa ne znaju članovi Skupštine i Nadzornog odbora Zračne luke Zagreb, koji su to modeli financiranja koji su razmotreni, što to model „samofinanciranja" čini najisplativijim i kako je moguće da dva suvlasnika rade što im padne na pamet, potpuno ignorirajući drugu dvojicu? I naposljetku, kako je moguće da oni ulože novac i za drugu dvojicu suvlasnika „bez mijenjanja vlasničke strukture"? Mađioničarski trikovi? Altruizam? Ljubav i briga o Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji? Malo sutra. Ne vjerujte Sanaderu i Bandiću niti kad darove donose.

Ne bih htio biti zloguki prorok ali mi tu nešto jako zaudara. Da slučajno premijer Sanader i gradonačelnik Bandić nisu prvotno kanili izgurati ostale suvlasnike iz Zračne luke, pa su shvatili da je to nemoguće bez odluke Hrvatskoga sabora, jer je ta stvar određena Zakonom? A sve kad bi to i bilo provedeno da Veliku Goricu neće moći zaobići i isključiti iz priče jer ona novca ima, pa su se onda domislili da tvrtku Zračna luka Zagreb praktički zaobiđu i sagrade novi terminal kao nekretninu čiji bi suvlasnici bili samo RH i Grad Zagreb, koji bi je Zračnoj luci onda dali u skupi najam? Ili bi terminal možda prodali nekome, uz pomoć „stranih konzultanata" pa da onda novi vlasnik ubire skupu najamninu? Za to definitivno ne treba dirati Zakon, a ne bi se promijenila ni vlasnička struktura tvrtke Zračna luka Zagreb. Tek bi se iz nje redovito sisao novac, a mogli bi se zasigurno podebljati i nečiji privatni računi. Ako je to istina onda je to je opaki plan i netko bi morao reagirati. Možda Državno odvjetništvo?

Komentari

Zračna luka je već

Zračna luka je već godinama poprište skandala i kriminala. Samo nikako da se počne odmotavati klupko. Biti će to isto kao s mostom na Pelješac.

Tko je glasao

u Zagrebu vlada sdp,,,i što

u Zagrebu vlada sdp,,,i što je tu onda čudno???

Tko je glasao

Drago mi je da  je

Drago mi je da  je potvrđena moja tvrdnja u blago rećeno loše poslovanje u Zračnoj luci Zagreb.

O navedenom problemu pisao sam u Polittici. DORH ima dovoljno podataka za pokretanje postupka protiv Bandića i uprave koja je prikrila kriminal iz '90 tih kada je Bandić bio Predsjednik nadzornog odbora. Postoja izvješća državne revizije i financijske policije koje dorh čuva u ladicama.Evo mog razmišljanja o toj temi

Što stoji iza te vijesti.

1. Niti Vlada niti Gradonačelnik ne mogu graditi ništa prije nego im to odobri Sabor odnosno Skupština.

2. Država je prezadužena isto kako je prezadužen grad pa se postavlja pitanje od kuda novac?

3. Prostorni plan nije usklađen predviđenim zahtjevima

4. Nisu predstavljeni planovi i projekti

5. Nova pista je nepotrebna i ne može se izvesti na ovoj lokaciji

6. Skupština i Nadzorni odbor nisu raspravljali o izgradnji terminala i piste

7. Zagrebačka županija i grad Velika Gorica, koji su također vlasnici zračne luke, izostavljeni su iz projekta.

8. Krajem svibnja Ingra je bez natječaja dobila posao renoviranja terminala zračne luke za
24 milijuna kuna. Zašto renovirati nešto što će se napustiti?

9. Vlada i grad Zagreb su u više navrata, samo ove godine, “gradili” terminal a o čemu je pisano u Nesposobni i pokvareni i Peti zagrebački kapitalni projekt


I na kraju, tvrde da Zračna luka dobro posluje, gdje je dobit i zašto je toliko zaostala i u lošem stanju. Za to su odgovorni
večinski vlasnici Bandić i Sanader.

Tko je glasao

stari terminal će se

stari terminal će se koristiti za domaće letove, a novi za međunarodne

Tko je glasao

Jesmo li mogli proć bez tih

Jesmo li mogli proć bez tih dodatnih milijardu ipo javnoga troška?
Ko to u Americi financira?

Tko je glasao

pojma nemam aerodrom je

pojma nemam
aerodrom je trgovačko društvo i moralo bi se moći financirati samo, osim ako postoji politička odluka da postanemo "regionalni centar" ili nešto tog grandioznog tipa pa treba netko pregristi a papir pokazuje da to nije moguće bez dokapitalizacije

Tko je glasao

stari terminal će se


stari terminal će se koristiti za domaće letove, a novi za međunarodne

Održavati u životu dva terminala bila bi "isplativa" odluka iz zbirke Milana Bandića i njegovog šefa Zorana Milanovića koji je opčinjen zagrebačkim rezultatima. Inače politićari nisu ti koji donose kvalitetne stručne odluke. Nažalost zračna luka proživljava zajedno sa Zagrebom svoje najcrnije dane. Sve je u rukama nesposobnih i pokvarenih. Zamjenik direktora je Lončarić

Tko je glasao

Gdje je Mucke? BTW, dobro

Gdje je Mucke?

BTW, dobro je imati na umu da je Bandic clan SDPa. Preciznije, da ga je SDP postavio za gradonacelnika. Da se slucajno ne smetne s uma :-)

Tko je glasao

Nema baš puno veze s

Nema baš puno veze s člankom ali kako osobno poznajem ilustratora Teda Nasmitha (iz neke sasvim 100 priče) koji je izradio arhitektonsku prezentaciju proširenja zagrebačkog aerodroma Pleso za jednu kanadsku tvrtku iz Toronta (Scott Associates Inc.). Sliku sam stavila na svoj portal - pa vam dajem link da i vidite kako bi to trebalo izgledati:

http://tolkien.hr/portal/images/stories/Gal%20-%20slike/aerodrom_nasmith...

Jedino ne znam, a Ted mi nije znao reči, jeli baš ovaj koncept prošao

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Jedino ne znam, a Ted mi

Jedino ne znam, a Ted mi nije znao reči, jeli baš ovaj koncept prošao

Ta slika je objavljena u jednim dnevnim novinama, pa je lako moguće da će se raditi nešto slično. Ako će se ovo sa slike raditi na mjestu sadašnjeg terminala, onda će biti veselo stanovnicima Plesa koji su najbliži aerodromu, a u projekciji se ne vide ni zgrade zrakoplovne škole, niti još neki dijelovi aerodroma i okolnih zgrada (vojska, carina....). Nadam se da su gospodinu Nasmithu rekli da oko aerodroma nije sama livada. :)

Ako će novi terminal biti pomaknut na mjesto sadašnjeg vojnog dijela, onda će pak biti veselo stanovnicima Kosnice i ostalih sela koja su spomenuta u tekstu.

Tko je glasao

Nisam vidila taj članak pa

Nisam vidila taj članak pa ne bih znala reči.

Inače, Nasmith je ilustrator a ne arhitekt - njegov je posao samo smjestiti projekt koji je netko izradio u prostor. A i ja sam ga pitala zašto su okolo nacrtana samo polja - pa mi je rekao da su njemu rekli da je sve okolo aerodroma prazan prostor tj. neobrađene oranice. Kako čovjek nikad nije bio u Zagrebu, nije mogao ni provjeriti.

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Za informaciju, mi uvijek

Za informaciju, mi uvijek imamo evropsku prvu ligu takvih arhitektonskih ilustracija. Autori koji su radili ručno, pokojna Branska Kaminski i njezini suradnici, su za male novce radili uredno za najpoznatije evropske naručitelje. Pojavom kompjutorskih tehnika stvar je eksplodirala, svaki prosječni zaposlenik kod naših nabujalih zvijezda i biznismena, bi bolje napravio isto za jedna dan radeći za mjesećnu plaću manju od 5.000 kuna, bila bi bolja razina izrade, vjerno uklopljena okolina, u nekoliko različitih stlova i stanja (sfumato, veoma vedro, priroda malo preteže nad zgradama ilin obratno). Naši ručni autori se još drže, i za high tech potrebe ih naručuju u Evropi, npr. baš nekoliko značajnih aerodroma je naručeno od naših - to se skenira i dalje programima koristi za sve živo. Cijena takvog remek djela za bitno veći i ugledniji aerodrom je bila manje od 4.000 EUR-a. Autorica toga, sa preko 1.000 takvih evropskih remek djela, ne može zaraditi dovoljno da preživi i podmiri najminimalnije doprinose. Da su zgradu putničlkog terminala projektirali čuveni Josip Uhlik i interijer evropsko ime Bernardo Bernardi nikome ništa ne znači.

Zato se ovdje i nigdje drugdje ne radi samo o političkim i drugim problemima, ostalo s tim u vezi je, oprosti na izrazu, puno veća sprdačina, sve je to u širem smislu jedna poznata, veoma poznata praksa.

Tom ilustratoru to u Kanadi i Evropi ne bi palo niti na pamet da tako ilustrira. A hrvatske rasprave o tome se trebaju smatrati nezavršenima - u pitanju su oni djelovi hrvatskog naslijeđa koji su u svim užim evropskim izborima, koji se evropski koliko i hrvatski, i sigurno je da slijedi neko sasvim drukčije računanje. Ovih dana je jedna knjiga dovela do inventure tridesetih, brzo će ovo poslije, i sada aktualno - stadion također evropsko djelo još uglednijeg autora Turine, zgrada pučkog učilišta Nikšić&Bernarrdi, aerodrom razni i još puno toga.

Tko je glasao

Moja kčer studira

Moja kčer studira arhitekturu i pred diplomskim radom je. Pital sam ju kaj misli o tome i isto tak o mostu za Pelješac. Blago i diplomatski se je nasmijala. Imal sam i diskusiju s njom o kučama po Zagrebu jel je bila s modernom arhitekturom koju je tam vidla oduševljena. Bil je jedan naš arhitekt u Stuttgartu i nije mogla prisustvovat njegovom predavanju i žali zbog toga. Mi nekaj vredimo i tu nema prigovora, mislim na Hrvate.

Tko je glasao

imao je google maps :)

imao je google maps :)

Tko je glasao

Ma on ti je umjetnik, jedan

Ma on ti je umjetnik, jedan od najpoznatijih svjetskih tolkien related ilustratora - mape (real worlda) i slične tričarije, njemu ne predstavljaju ništa u životu.

Ova arhitektonska predstavljanja radi samo radi egzistencije

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

"Da bi pobjedilo zlo dovoljno je da dobri ljudi ne rade ništa"

Tko je glasao

Poznat mi je slika koju si

Poznat mi je slika koju si stavila na link. To djelo je nastalo prilikom posjeta Bandića kanadi. Bandić je donio to djelo i prezentirao ga ali nije želio reći koliko je to koštalo, tko je to i zašto narućio i tko je to platio.
Očito je to bilo Bandićevo bahato bacanje novaca jer je Zračna luka Zagreb od 1996 godine utrošila milijune eura na izradu studija i planova terminala. U posao je bila angažirana tvrtka Naco. Čak je bio objavljen jedan međunarodni natječaj za odabir izvoditelja radova.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci