Tagovi

Muljaju nas, muljaju....braco

Mandatar je Sanader. Ako je itko do sad sumnjao u to da neće biti, onda taj nije realan čovjek. Zar je itko mislio kako HSS neće ići u koaliciju sa HDZ-om. Nisam imao takvih iluzija. Prvo zbog toga šta je HSS išao u koaliciju sa HSLS-om kojem je jedini program biti na vlasti bez obzira na sve. Drugo, u HSS-u postoje Markov i Pankretić koji su apsolutno daleko od jednog poimanja hrvatskog seljaštva. Prije bi ih zamislio u jednom HSP-u nego HSS-u. Treće, nedavno se u taj HSS učlanio i Smiljan Reljić, jedan od najvažnijih bivših HDZ-ovaca (iz potaje), a koji je uz pomoć Markova imao zadatak da drži Friščića na oku. I zadnje i najvažnije, HSS je već u lipnju dogovorio sa HDZ-om koaliciju ukoliko HDZ bude imao više mandata od SDP-a. A kako se očekivalo da će s glasovima iz dijaspore HDZ imati potrebnu većinu, tako je HDZ smatrao da je koalicija sa HSS-om neupitna. Ova farsa oko dogovora je samo farsa za ovce koje su glasale, kako se ipak ne bi pokazalo da je to sve već odavno dogovoreno.

Šta mene muči u svemu tome. Muči me to da se već mjesec dana laprda o ZERP-u, NATO-u i nula promila. Znači laprda se o stvarima koje su u principu sporedne za jednog običnog građanina lijepe nam naše. Pregovara se oko stavova za koje se već unaprijed zna kakvi će biti. Nema tu puno prostora za priču. ZERP i dalje neće vrijediti za države članice EU. NATO, u tu instituciju ćemo uletiti kao muve bez glave, bez referenduma. A nula promila, koliko je ta odredba bitna za građane, prosudite sami.

Nadalje, priča se o mostu na Pelješcu, cesti ovamo ili cesti onamo. Nitko, međutim, nije naglasio da li se pregovara o stvarima koje se tiču svakodnevnog života preko devedeset posto hrvatskih državljana. Stvarima kao šta su porodiljne naknade, mirovine, plaće, troškovi života. Nitko ne spominje priča li se o poboljšanju zdravstvene usluge, ili možda o rješavanju nezaposlenosti, jačanju gospodarstva. O tome nitko ne govori.

Filaju nas sa stvarima kao što su ZERP i NATO. WTF. U principu koga to interesira. Ne kažem da nije važno razgovarati i o tome, ali za mene, običnog malog čovjeka važnije je kolika će biti inflacija, hoće li se zdravstvena usluga poboljšati i pojeftiniti. Važnije mi je hoće li se moja djeca moći igdje zaposliti. A na kraju krajeva, važnije mi je i kolika će jednom biti moja mirovina, nakon šta odradim cijeli staž. Važnije mi je hoću li od svojih primanja moći preživjeti mjesec dana.

Ali, ne. Oni pričaju o ZERP-u i NATO-u. Nula promila. Ma dajte. Podijelite već jednom te fotelje i počnite nas službeno muljati. Svi znamo da je ovo jedna velika farsa i da nas već sad muljate sa pitanjima koja nisu bitna za običnog malog čovjeka.

Tagovi

Komentari

Ovo je komentar koji je na

Ovo je komentar koji je na mom blogu, na isti post ostavio Petar, a taj komentar ujedno izvanredno nadopunjava moj post:

"Šibenski HSS-ovci u srpnju su ostali zatečeni naputkom svog saborskog zastupnika Ante Markova da što hitnije učlane, čestog gosta špijunskih crnih kronika Smiljana Reljića, u svoje redove.No ubrzo je našim HSS-ovcima, došla i vijest iz Zagreba da se priprema učlanjenje u HSS i Davora Domazeta Loše. Lošo je još gora akvizicija, mislili su u sebi u našem HSS-u, a naročito ih je zabrinula Domazetova uloga u medačkom đepu. Politički promatrači bliski desnom centru procjenjuju da Ivo Sanader nije želio Lošu i Reljića izravno zbrinuti kroz HDZ već ih je ugradio u partnerski HSS kako bi s jedne strane nadzirao partnera, a s druge, preko eventualnog koalicijskog sporazuma s HSS-om, a nakon pobjede na izborima, pronašao kakve državne apanaže za špijunski dvojac. Za sve one koji žele čeprkati, pročitajte memoare Mate Meštrovića; što je napisao o Smiljanu Reljiću I Reljićevom napadu na pogrebnu povorku kipara Meštrovića. Za Losu ne znam, ali Reljic je stari prijatelj i poslovni partner Markova, pogotovo na Kornatima ! Tako da nije cudo da ga je ovaj ubacio u HSS-u, tim vise sto se Reljicu omililo biti nesto u politici pa pristaje na sve. Cudno da se nije pokusao uclaniti u SDP ! Smiljan Reljić je, bio 2000-e savjetnik kod Tomislava Karamarka u UNS-u zahvaljujući pismu libijskog diktatora pukovnika Muammara Abu Minyar al-Gaddafija njemačkom kancelaru Helmutu Kohlu kojeg je iz Libije u Berlin trebao prenijeti Stjepan Mesić, ali je završilo u rukama CIA-e, BND-a i SZUP-a."

Tko je glasao

Da, vrlo je zanimljivo, da u

Da, vrlo je zanimljivo, da u jeku poskupljenja, i pričama o poskupljenju, u vrijeme kad je stopa inflacije najveća od 2001, pričamo o tako "velikim" nacionalnim pitanjima.
ZERP i tako ne ovisi o nama. Mi smo svoje rekli. Sad oni moraju svoje "veeelikeee" prijatelje uvjeriti da je ZERP za nas nužnost, i da bla, bla, uglavnom neće nitko štetiti.
Ali oni ne nastupaju na toj fronti, negu uglanom doma pričaju, u cilju mobilizacije javnosti o tim "velikim" pitanjima, da zamgle ova "mala", koja us nama bitnija, a njima puno opasnija.
A profil pomenutih HSS-ovaca, odgovara HDZ-u i ne bi me iznenadilo da jedanom samo osvanu u HDZ-u.

Tko je glasao

Ne vjerujem da je koalicija

Ne vjerujem da je koalicija HSS/HDZ bila dogovorena u lipnju. Još ne vjerujem ni da će svih osam zastupnika koalicije dići ruku za Sanadera čak i ako se sporazum sklopi. Možda neki od njih ipak povedu brigu o članstvu koje nije za takvu kombinaciju.

Točno je da je saborski mandat imperativan i da se ne može oduzeti, ali barem bi oni mlađi koji poslije mandata neće u mirovinu mogli povesti računa i o slijedećim izborima. Da stranke ne prođu kao neke sad.

B-52

Tko je glasao

Zar je itko mislio kako HSS

Zar je itko mislio kako HSS neće ići u koaliciju sa HDZ-om? Nisam imao takvih iluzija.

Postoji nešto što se zove većinsko raspoloženje članstva. A po tome teško da bi HSS ušao u koaliciju s HDZ-om. Međutim, ni prvi ni zadnji put da osobne ambicije 'lidera' guraju stranku u propast.

Vjerovao sam da će ta većina - a putem onih koji su osvojili mandat u Saboru na temelju oštrih kritika HDZ-a - ipak učiniti nešto konkretnije u obranu svoje vjerodostojnosti. Ali to je izostalo, odjednom su se utišali. Ne pitam za razloge. Idemo dalje!

ragusa

Tko je glasao

@Ragusa, Što se govori u

@Ragusa,

Što se govori u najjužnijoj županiji o Jambu i koaliranju. Daje li Jambo kakve izjave u lokalnim medijima koje nisu prenesene na nacionalnoj razini?

Tko je glasao

Nisam čuo ni vidio neku

Nisam čuo ni vidio neku izjavu. Vlada iščekivanje.

U komentaru na jedan od aktualnih dnevnika naveo sam da Jambu nije bilo lako ni pri kraju kampanje, a pogotovo nakon izbora. Kao što znate, kampanju je bazirao na oštrom suprotsavljanju HDZ-u, ne bez argumenata. Čuo sam da neko vrijeme nije bio dostupan ni bližim suradnicima.

Koliko vidim, u međuvremenu se vratio svojim redovitim obvezama. Za očekivati je da on sam neće poći u Sabor, nego da će svoje mjesto prepustiti nekome od nižepozicioniranih kandidata, vjerojatno nekome od svojih najbližih suradnika.

ragusa

Tko je glasao

Pokušao sam dodati putem

Pokušao sam dodati putem popravka, ali ne ide.
Evo malo sam pogledao, ovo što spominjem u gornjem odgovoru, napisao sam u komentaru na dnevnik 'Tako je govorio Božidar Pankretić ...' (ima na dva mjesta, komentar i odgovor)

ragusa

Tko je glasao

Sumnjam da guraju stranku u

Sumnjam da guraju stranku u propast, jel bi i njihova politićka karijera bila gotova i to prije završetka sljedečih četri godine.
Sve stranke su shvatile da se nemreju više zahebavat i da moraju krenut dalje.
Krenulo bu na bolje jel im je pučanstvo dalo na znanje da nemre iti tak dalje.
Svi bi hteli sad vladat jel buju u slučaju pomaka na bolje njihova imena bila upisana u povijest i to pozitivno.

Tko je glasao

Imaš pravo... Ali ako se u

Imaš pravo... Ali ako se u tom periodu uspiju "osigurati", onda im politička karijera možda neće ni biti važna. Mogu je zamijeniti recimo onom "građevinskom"...

Tko je glasao

Ti si jedna od rijetkih tko

Ti si jedna od rijetkih tko je shvatio najvažnije. Politika u RH je priprema za uspješno građevinsko poduzetništvo, bar da priskrbiš kakav stančić za sebe i obitelj.

I sada je drama oko toga:
- ad HSS je dramatično što novi predsjednik nije građevinar, dok je firmom upravljao Tomčić sklopljeno je desetine i desetine dogovora glatko. Zatim je problem, kako je sam iznio, što njihovom uvaženom članu Jambu nisu dali više od 200 milijuna godišnje posla, dok neki Žužužuli drmaju preko 1 mlrd građevinarstvo, preko 1 mlrd brodogradnja;
- Čačić je minimum potpresjednik Vlade za gospodarstvo, što alikvotno onome dok je bio ministar sa 3 mandata (više od 30 mlrd kuna + direktor INA) znači min. 60 mlrd kuna. To ne ostavlja zraka ni HDZ-u, ni SDP-u ni HSS-HSLS ni Pupovcu;
- Mesić je varen i pečen u građevinarstvu;
- HDZ vrvi od građevinarstva, beskrajni planovi i projekti;
- Bandić do grla u građevinarstvu;
- divizije kumova, prijatelja ... kakvih 1/3 Hrvatske u očajničkim napredovanjima, ukalkuliran je rast a cijene se ljuljaju i na kakvih pišljivih 1.000 EUR/m 2 dobiti.

Javlja se Milka Planinc i loži vatru. Dok je nju Vladek Bakarić stavio na čelo kolone to je neupitno išlo a ne ovako, malo ide malo stane.

Valjda će netko ili nešto uvidjeti tu dramu i nešto poduzeti ... kapnuti kakvih pišljivih 10-tak mlrd dolara, da vuk bude sit a ovce na broju.

Tko je glasao

Ti si jedna Ispravak

Ti si jedna

Ispravak pogrešnog navoda - jedan. Ako recimo "spodoba" onda u redu :-)

tko je shvatio najvažnije. Politika u RH je priprema za uspješno građevinsko poduzetništvo

Slušaj, tvoje stalno ukazivanje na tu problematiku je urodilo plodom. :-) Čimbenično stanje podržava tvoje teorije a i s druge strane čini se kao najunosniji biznis "u hrvata": znam iz manjih građevinskih zahtvata nekih prijatelja a o velikim zahvatima ne želim ni razmišljati (MD sa par postotaka dionica IGH na 18 Mil.). Pa čak su i stanci na početku zajahali "plimni val" građevinarstva "u hrvata", dok ih nisu domaći istjerali (gdje su nestali Bechtel i Strabag).

Razumljivo, infrastrukturalni objekti su velike investicije, puno para, puno politike, puno interesa, puno zarade... A zapravo koliko se hrvata razumije u ekonomiju !? Njima ostaju dionice T-HTa... Dok se hrvati otrijeznu od slavlja "državotvornosti", prilike će biti potrošene...

Jambo
Njega se sjećam kad je oblačio generala Petkovića u butiku gdje mi je stara radila. Znajući njegovu "karijeru", ne čudi me "prekvalifikacija" iz agro-biznisa u građevinarstvo.

Čaćić
Nije li on uvijek bio negdje blizu infastrukture i države ? Još od 70tih ? Njemu ne zamjeram (i njega se ne bojim), on je uvijek bio tu i zna misliti na dulje staze. S njim se još i da dogovoriti i usuglasiti. Ali ovi novi, divlji (Žužuli, Mraovići) su veći problem...

Mesić
To ćeš mi morati objasniti jednog dana. Za sada ne ova konstatacija ne drži vodu.

Milka i Bakarić
Njih se više ni ne sjećam kako izgledaju. Duhovi ?

Ono čega nam najviše nedostaje - transaprentnosti... No o čemu ja sanjam...
Španjolizacija nam ne gine - ali i kod njih se počelo lagano zatvarati političare iz doba građevinskog procvata. No opet o čemu ja sanjam...

PS Često pišeš kako bi moglo biti bolje ili jeftinije ? "U hrvata" ? Ma nisam siguran, ovdje se naviklo sve plaćati skuplje ... Hebi ga, "krpi" nas taj naš mentalitet...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci