Tagovi

Muke po referendumima ili zašto EU mrzi demokraciju?

Republika Hrvatska po razvijenosti svojih demokratskih institucija spada na europsko začelje. Iako smo završili pregovore sa Europskom Unijom, naše društvo nije puno demokratičnije nego li je to bilo zadnjih godina. Drugim riječima rečeno: mi već sada, kažu u EU, zadovoljavamo sve kriterije ulaska u EU. Mi smo dovoljno dobri. Zašto me onda obuzima tmuran osjećaj da je to velika laž?

Europa kao kontinent - tj. država + država + država i tako od Atlantika do Urala - kolijevka je demokracije. EU kao ekonomsko-politička tvorevina pokazuje svoje suprotno lice. EU se najviše boji referenduma u svojim sastavnicama. Najnoviji primjer Grčke tome je najjasnija potvrda. Iako je sasvim lako optužiti grčkog premijera za populizam mislim da je to potpuno pogrešno. Ne zato što on tim činom ne misli sebi spasiti guzicu (naravno da misli) nego što je izabrao najbolje oružje za to - izravnu demokraciju putem referenduma. U EU već više godina mrze referendume.

Prije nekoliko godina, oni preciznije će uguglati i saznati točno kada, EU političari su smislili nešto što se nazvalo Lisabonski Ustav. Prema Ustavima većine naroda i narodnosti EU-a, da bi se prihvatio taj Ustav bilo je potrebno provesti referendume. I provedena su dva: Francuski i Nizozemski. I oba su pala. To je bio jasni znak da nešto ne štima. Zapravo ne nešto nego točno određeno: ne štima demokracija. U Europi kao kontinentu, na referendumu kao izravnom volanu demokracije, odjednom su EU kola počela ozbiljno krivudati. Mađutim, mnogo je EU birokrata na jednome mjestu da se ne bi dosjetili rješenja: preimenovali su Lisabonsku Ustav u Lisabonski ugovor. Zašto? Zato što se o ugovorima ne mora raspisivati nacionalni referendum (Irci po svom zakonu raspisuju i za ugovore referendum, pa su imali problema dok nisu izgnjavili narod da konačno pristanu jer su naumili ponavljati referendum dok ne dojadi: čitaj prođe). Time su jednostavno zaobišli tu smetnju zvanu narod, odnosno demokracija. Jer puno je lakše pritisnuti stotinjak parlamentaraca, potkupiti kojega ministra i stvar prolazi kao podmazana.

Zanimljiv je to fenomen. Država kao samostalna jedinica teži demokraciji, a kao dio cjeline teži centralizmu. Zašto? Zato što je EU federacija u nastajanju, ali koja nema presedana u povijesti, te se zapravo ne zna što se može izroditi iz tog neprirodnog braka ekonomije i politike. Mogao bih se okladiti da će Merkozy tako jako stisnuti grčkog premijera da će ovaj vjerojatno ukinuti referendum, ili će Grčka snositi posljedice prije samog referenduma. Jer, netko je dobro primjetio, ovdje se ne radi samo o referendumu o pomoći, već o referendumu za ili protiv EU. A nije valjda vrag da će se jednom narodu u ovako složenom trenutku povijesti EU-a dopustiti da se demokracijom ruga Europskoj Uniji.

Iako puno ozbiljniji slučaj od našega, i hrvatski referendum o ulasku u EU ima isto takav neprikosnoveni imperativ da bude premoćno pozitivan. Jer ulazak u EU nema alternativu. Iako je na referendumskom listiću alternativa zajamčena zakonom. Ali tko šiša zakone kada se radi o imperativima. I grčki i hrvatski kategorički imperativ glasi jednako: glasaj na referendumu kao da o tome ovisi sudbina cijele EU, i onda će ona o tome i ovisiti. Ukoliko se ogriješite o kategorički imeprativ vi ste jednostavno toliko u krivu da će vam biti vrag kriv što će vam država bankrotirati jer se niste htjeli igrati s onima koji vas drže za...euro.

Komentari

Ne slažem se s ovim dnevnikom

Nije da je loše napisan, ali mišljenje da je protivljenje Grčkom referendumu dokaz kako EU ne voli demokraciju smatram pogrešnim. Usput, ovo govori netko tko nije simpatizer EU, ali nisam radi toga u nemogućnosti biti na strani EU u nekoj određenoj situaciji.

Mogao bih čak argumentirati da je upravo vrlo demokratski da se EU protivio referendumu Grčke, stoga što u demokraciji kada imate i dva posve ispravna stava (a moglo bi se debatirati je li to u ovoj situaciji tako bilo), prednost dobiva onaj koji ima više glasova. Tako bi bankrot Grčke preko eura u problem doveo daleko više zemalja i ljudi nego li ih ima u Grčkoj i to smatram da nije pošteno. Kažem, makar ja bio protiv EU, ali jednostavno ne možeš u krizu dovesti sve EU države radi jedne EU države i to naročito ne nakon što već nađeš neki način da toj jednoj članici pomogneš.

Grčki je dug barem koje desetljeće stariji i od prve EU, tako da ne mislim da je njihova odgovornost. Nadalje, Grčka nije do sada nikada raspisivala referendume kada se dosadašnja pomoć zlorabila i rasipala, tako da ovaj referendum ima vrlo ružan prizvuk.

Čak ne mislim da je ova igra bila samo dodvoravanje grčkim glasačima kako je većina novina priču pokrivalo. Smatram da je Papandreou vidio da je Uniji euro važan i da ga misli održati, taman i po cijeni opraštanja 50% duga Grčkoj i da je on blefirao ne bi li si stvorio manevarski prostor za postizanje još veće koristi. Premijer Grčke je naprosto ucjenjivao EU svojim propadanjem.

Teško bi me netko uvjerio da je čovjek koji je suodgovoran za dobar dio loše politike Grčke do sada, odjednom preko noći uzgojio savjest i sada mu je jako stalo do mišljenja ljudi, nakon što je tolika njihova mišljenja hladno ignorirao.

Tko je glasao

najnovija mudrost

Ovo postignuće grčkog naroda ne smije ovisiti o referendumu"

Evangelos Venizelos smatra kako se grčko sudjelovanje u eurozoni ne smije dovoditi u pitanje ističući kako sredstva bailouta odmah moraju biti oslobođena.

Svoj je stav oko referenduma o mjerama štednje iznio putem priopćenja rano jutros, nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/grcka-podijeljena-merkel-i-sarkozy-ub...

Tko je glasao

Grci dakako mogu imati

Grci dakako mogu imati referendum.
EU samo ne voli parazite.
Jedino nece biti placa u javnom sektoru i mirovina.

Europska unija i MMF danas su Grčkoj uputili ultimatum da neće dobiti novac dok god njezini građani ne prihvate mjere štednje kojima se uvjetuje dobivanje "paketa pomoći".
8 milijardi eura, potrebnih za plaće radnika u javnom sektoru, Grčka neće dobiti sve dok se na referendumu ne odluči prihvaća li "paket pomoći" i ostaje li u eurozoni. Prijetnju je za Guardian potvrdio luksemburški ministar vanjskih poslova Jean-Claude Juncker uoči sutrašnjeg sastanka G20 u Cannesu.
Referendum bi se trebao održati između 5. i 12. prosinca. No još se uvijek ne zna hoće li do njega uopće doći. Naime, za petak je najavljeno glasovanje o povjerenju vladi na čelu s grčkim premijerom Papandreom.

Za Grke ne brinem. Lezerni mediteranci,,,

http://www.youtube.com/watch?v=hQN5LYnIX70

Tko je glasao

Nevina dječica....

Država u kojoj umirovljenici imaju mirovinu veću za 20% od prosječne plaće, a kukaju da im je loše, i ne zaslužuje ništa drugo nego bankrot. O ostalim dugogodišnjim povlasticama u Grka, mislim da i nije potrebno. U međuvremenu ih strašno smeta što im susjedna državica ima ime Makedonija. Mnogo težak problem.....
E.U. im nudi otpis pola duga, predsjednik im daje mogučnost da neposredno sami o tome odluče, no ispada da su im svi krivi, no oni sami s tim stanjem nemaju veze.
Slična pričica najvjerojatnije čeka i nas. Bolje prije, no poslije.

Tko je glasao

Kažeš "EU se najviše boji

Kažeš "EU se najviše boji referenduma u svojim sastavnicama.".
Rekao bih da se eurolideri boje procedure, da je kraj razdoblja "debelih krava"
donio jedan njima neželjeni efekt s kojim u doba veselog zaduživanja nisu morali
računati. Danas već i najnezainteresiraniji zastupnik u Europarlamentu biva pod
pritiskom izborne baze, onih koji odjednom prate situaciju i znaju značenja tih
egzotičnih izraza što odjednom imaju životno značenje.

Danas je, drugim riječima, vrijeme
što ogoljuje ljudske kapacitete istih,
koliko su nosioci projekta naprtili na
sebe više nego mogu ponijeti. Ako
je demokracija procedura, mogu li i
u ključnim momentima u okviru iste
dovesti situaciju do svima pozitivnog
raspleta. To već traži nešto višu razinu
predanosti svojoj misiji od one na koju
smo ih navikli vidjeti na summitima u
boljoj prošlosti.
...i primjer grčkog referenduma koji ti
je dobro došao kao povod, mislim da
i nije onaj pravi referendum, rekao
bih da je to u ovom slučaju trigger
grčkom vodstvu da pokrenu sljedeći dio svoje strategije ucjene demokracijom
evropkih partnera ne bi li doveli do kompletnog oprosta dugova. Možda nije u
duhu evropskog zajedništva ali kao pokušaj ostvarenja nacionalnih ciljeva
zemlje koju vode, legitimno.
Kao primjer na znanje i ravnanje ostalima, koji je suverenitet nadređen kojemu
kada dođe do izbora prioriteta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci