Tagovi

Muke po Poreznoj upravi (ili: putešestvijama naše administracije)

Ako me netko ikada izludio od državnih institucija, to je sigurno Porezna uprava. Mislim, nemam ja ništa protiv Porezne uprave, dapače, voljela bih da su čak i jače pozicionirani nego što jesu. Ono, kao u Americi, da se svi boje Porezne uprave. Al ove naše The Porezne uprave, teško se itko može bojati... Hm, skoro odoh sad u digresiju oko svih onih koji su opljačkali zemlju, al neću...)

Upravo sam popunila Prijavu poreza na dohodak za 2006. godinu (za sve zaboravne: rok za prijavu poreza je kraj veljače; ja to uvijek radim u pet do dvanaest zadnjega dana, ove godine sam odlučila da neću čekati zadnji trenutak). Nemam ja neku kompliciranu prijavu. Od prihoda imam samo svoju plaću, ali imam i stambeni kredit pa prijavu zapravo podnosim kako bih ostvarila pravo na povrat poreza tj. iskoristila pravo na poreznu olakšicu. Za jednu tako jednostavnu prijavu (jer jednostavnije ne može biti), morala sam prikupiti 9 različitih dokumenata, ukupno sve skupa ima 29 stranica. E sad, ne bi ni to bio neki problem, ali ja sam već, u zadnje 4 i pol godine, točno 5 (slovima: pet) puta nosila u Poreznu upravu fotokopiju Kupoprodajnog ugovora za stan i kopiju Ugovora o kreditu. 5 puta! Pa koji će im vrag to pet puta! A, kao, sve imaju informatizirano

Dakle, prvi puta sam nosila svu dokumentaciju u ljeto 2003. nakon što sam kupila stan da ih lijepo obavijestim da sam kupila stan. Ujedno sam podnijela i zahtjev o oslobađanju od plaćanja poreza na promet nekretnina jerbo mi je taj stan (a i još uvijek je) prvi i jedino što od nekretnina imam u vlasništvu. Teta na šalteru u Poreznoj upravi mi je dala popis dokumenata koje moram donijeti kako bih ostvarila pravo na oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina. Smučilo mi se kad sam vidjela popis – od izvoda iz matične knjige rođenih, preko zemljišnih, posjedovnih i kaj-ti-ja-znam-i-ne-sjećam-se-više-kakvih listova, dokaza vlasništva stana u kojem sam do tada živjela (pa su i moji poštovani roditelji, a ne samo ja, imali potrage za dokumentima) do prijave policiji o promjeni prebivališta (jerbo se morate prijaviti na tu novu adresu; to je za sobom povuklo i promjenu svih osobnih dokumenata)… Masa je toga bila.

Digresija (ili: kako prevariti Poreznu upravu): po propisima (bar je tako tada bilo) nije bilo roka u kojem morate te dokumente dostaviti; teoretski je tako bilo moguće da zavlačite s plaćanjem poreza na promet nekretnina. Naime, na svaku transakciju s nekretninama treba platiti 5% poreza. I to u roku od 30 dana od kupoprodaje. A ovako lijepo ti podnesi zahtjev za oslobađanjem, imao realno prava ili ne, pa tako formalno izvrši obvezu prema Poreznoj upravi, a ne plati porez… Jer roka do kojega moraš donijeti dokumente i Porezna uprava po tvom predmetu treba riješiti – nema! (Vidi zadnju rečenicu prvog odlomka ovog posta) Kraj digresije.

Nastavak priče: Ali, kako sam ja jedna savjesna i odgovorna građanka, skupim ja sve te papire u nekih mjesec i pol dana (o pripadajućim pustolovinama s gruntovnicom i katastrom neki drugi puta!) i odnesem teti na šalteru u poreznu upravu. Gleda teta, gleda moje papire, ja se već znojim (ljeto je bilo, a to je za moj ukus i predugo trajalo, mislim si kako sigurno nešto nije u redu) i teta konačno progovori:

Teta na šalteru: Vama nedostaje još jedan papir?
Ja (u nevjerici, pokazujem papir koji mi je dala prije mjesec i pol dana): Kako mislite da mi nešto nedostaje? Evo, sve sam donijela kako ste mi i rekli da trebam donijeti…
Teta na šalteru: Da, da… Al smo mi u međuvremenu promijenili popis. Treba vam još jedan papir.

WTF!?! Promijenili popis!!! U mjesec dana!!! I ajmo po još jedan papir… Još jedna institucija, još jedno čekanje u redu, još jedna taksa i još jedan, hm, kak se ono zove… ah da, biljeg! Još jedan biljeg (al sam ih se naplaćala tada…) Ali, savjesna i odgovorna građanka kakva jesam, izvadih ja i taj, navodno posljednji papir koji mi nedostaje i odnesoh ga u Poreznu upravu…

I čekam rješenje. I čekam. Čekam. Čekam… I za nekih cca 6 mjeseci mi je trebala potvrda da mi je riješen porez. A kako mi nije bio riješen jer rješenje nisam dobila, odoh ja u Poreznu upravu da pitam kaj je s mojim rješenjem. I eto me opet kod tete na šalteru.

Ja: Podnijela sam zahtjev tada i tada, donijela sam vam papire te i te, moj JMBG (iako im to kao ne bih smjela reći) je taj i taj… Što se događa s mojim predmetom?
Teta na šalteru (gleda u računalo, uzdiše, stenje, zabrinuto otpuhuje; ustaje i iza sebe otvara neki rolo ormar, s dna ormara izvlači neki fascikl; opet gleda, uzdiše, otpuhuje): Vama nedostaje još jedan papir.
Ja (izbezumljeno iznenađena): Kako mislite da mi nedostaje? Pa sve sam vam donijela! (pokazujem (revidirani) popis dokumenata koje moram donijeti, a kojega su mi tada dali)
Teta na šalteru: Ali vama još treba dokaz (pazite sad!) kako je gospođa od koje ste kupili stan stekla taj stan!
Ja (vidno iznervirana urlam): Ma baš me briga kako ga je stekla! Jel ga kupila, dobila kurvanjem, na kartanju ili šta-ti-ja-znam-kako… Mene je kao kupca zanimalo jedino to da je vlasnica. A vlasnica je bila. Uostalom, gospođa se na mene ljuti jer sam promijenila brave na ulaznim vratima. I nema teorije da vam ja to dokazujem. I, uostalom, zašto vam to treba i temeljem kojeg propisa od mene tražite da radim vaš posao?
Teta na šalteru: Pa, ne znam… Ja samo… (fakat, teta na šalteru ništa nije kriva bila)
Ja (urlam i dalje): Hoću razgovarat s vašim šefom (stvarno mi je bio pun kufer). I uostalom, kako bi me, da sama nisam došla, obavijestili da vam "dugujem" još jedan papir? (vidi digresiju gore)

Da skratim: ja sam vikala. I razgovarala sa šefovima tete na šalteru. I u roku od jednog dana dobila svoje rješenje.

Samo sam poslije razmišljala: da nisam tako upoznata s propisima i jezičava, da nisam urlala i inzistirala na razgovoru sa šefovima, ne bih se ja tako lako i brzo izborila za svoje rješenje. Uostalom, pa Poreznoj upravi bi, a ne meni kao građanki, trebalo biti u interesu rješavanje poreznih prijava… To me vraća na početak posta i konstatacija da se naše Porezne uprave nitko ne boji. A Porezne uprave bi se u normalnoj, uređenoj državi, mnogi trebali bojati... Sjetimo se samo kao je i zašto skončao Al Capone...

I tako sam ja dobila svoje rješenje, a Porezna uprava prvi puta moj Kupoprodajni ugovor i Ugovor o kreditu…

Za jedno šest mjeseci od tada je došlo vrijeme za godišnje porezne prijave poreza na dohodak (to je ovo vrijeme u kojem smo sada). Izučavam ja propise i pravilnike, i ustanovim da moram priložiti, uz ostalo, i preslike Kupoprodajnog ugovora i Ugovora u kreditu. Mislim si, okej, prvi puta tražim poreznu olakšicu, pa neka im… Da imaju sve na kupu jer bi, hello! , bilo pretjerano očekivati da informatički sustav Porezne uprave temeljem mog JMBG-a kojega koriste, a ne bi smjeli koristiti, povezuje porez na promet nekretnina i porez na dohodak. Jel' da da bi to bilo nelogično? I tako ja sve opet isfotokopiram i po drugi puta u šest mjeseci dostavljam Poreznoj upravi.

I onda tako svake godine. Sve ispočetka. Pa kaj im već nije dosta mojih ugovora? I mojih fotokopija? I tako 5 puta u zadnje četiri i pol godine.

Znam ja kaj mene muči. Mene muči logika. Meni bi, naime, bilo logično, da kad je Porezna uprava utvrdila da sam oslobođena poreza na promet nekretnina (temeljem svih onih papira), da je isto tak ustvrdila da, ukoliko tražim, imam pravo i na porezne olakšice kod obračuna poreza na dohodak po osnovi stambenog kredita. Jer – uvjeti su isti! Naime, za oslobađanje od poreza na promet nekretnina je bitno da osoba (ili bračni drug kojega ja nemam) nema druge useljive nekretnine u vlasništvu, da joj je kupljena nekretnina prva u vlasništvu i da u toj nekretnini na toj adresi stalno boravi. Isto vrijedi i za poreznu olakšicu kod dohotka. I sad, logično mi je da ja njima svake godine dostavljam potvrdu banke o plaćenim kamatama po stambenom kreditu, al da im svake godine moram fotokopirati i kupoprodajni ugovor i ugovor o kreditu (ma za koji će im vrag on sad?), to mi je stvarno blesavo… Em troši moje vrijeme (okej, to Poreznu upravu ne mora biti briga), em se oni zatrpavaju papirima (to i ih već trebalo biti briga; da mi je samo znati gdje sve to skladište…)

Uz sve to, Poreznu upravu nije briga kako mi popunimo obrasce. Oni ionako temeljem naših IP obrazaca od plaće i drugih potvrda, unoseći sve u svoje kompjutore, sami računaju…

Još da im netko poveže računala pa da prestaju trošiti vrijeme i ljude na takve gluposti kao po peti put u četiri godine utvrđivati gradivo s mojim Kupoprodajnim ugovorom i Ugovorom o kreditu, pa da im (The Poreznoj upravi) ostane vremena da istražuju sumnjivo stečenu imovinu i poslovanja novopečenih RH tajkunčića i kriminalaca.

Al ne ide to, ne ide, pa ne ide…

Grozno je i to što i kad imamo full dobar zakon koji omogućuje oslobađanje od plaćanja poreza na promet nekretnina koji mlađim osobama može itekako olakšati start u život (jer te oslobađa plaćanja od nekoliko tisuća eura državi), da provedbeni propisi i traljavost administracije to zezne.

Disclaimer: ovo je trebao biti post o porezu na dohodak i pripadajućim olakšicama, ali sam zabrazdila pa taj o dohotku i olakšicama očekujte uskoro…

Disclaimer 2: teta na šalteru fakat nije kriva. Isprike svim tetama na šalterima u Poreznoj upravi.

Komentari

Ta naša birokracija je

Ta naša birokracija je apsurd nad apsurdima.
Ja sam u ovom postu opisao otprilike slijedeći paradoks:
porez na nekretninu moraš prijaviti/platiti u roku mjesec dana. Korist od iste nekretnine možeš imati (saditi repu, čupati repu, podnijeti zahtjev za lokacijsku dozvolu i sl.) tek kad iz gruntovnice dobiješ vlasnički list, a to se čeka više mjeseci.
Primjer drugi: povrat poreza po godišnjoj prijavi dobijemo otprilike godinu dana nakon što je taj porez uplaćen (preplaćen) u proračun. Ukoliko je razlika u korist države, doplatiti se mora u roku 8 dana, inače...

Tko je glasao

OK. Ne razumijem jedan

OK. Ne razumijem jedan detalj. A to je poanta upisa. Naime, jel bi ti htjela mijenjat situaciju unutar drzavne birokracije ili postavljas pitaje zbog cega su stvari kakve jesu ili zazivas Svevisnjeg da nesto ucini?

Hmh.

Tko je glasao

Svo troje. Ja sam, potaknuta

Svo troje. Ja sam, potaknuta činjenicom da sam netom bila popunila prijavu poreza na dohodak, krenula pisati oko poreznih olakšica, njihovom značaju, potrebi i ostalom. Al me uzelo literarno nadahnuće i osobna frustracija pa je cilj teksta u međuvremenu promijenjen na to da ukaže:
a. suludosti administracije
b. kako dobri zakoni nisu dovoljni da stvari funkcioniraju
c. kako se limitirani državni resursi troše na manje bitne stvari dok one važnije promiču

Tko je glasao

OK, svega toga smo svjesni i

OK, svega toga smo svjesni i bez tvoga upisa. Mada nije naodmet podsjetiti se otuzne stvarnosti. Sad, sto uciniti po tome pitanju? Vjerujem da bi takva rasprava imala smisla.

Tko je glasao

koliko ja vidim, M. je

koliko ja vidim, M. je opisala što joj se dogodilo, cijelim putem se pitala zaštu su stvari kakve jesu i pretpostavljam da radi na tome da kada bude u prilici da zazove svevišnjeg da nešto učini

preglomazna birokracija uz neefikasno pravosuđe (koje je usput rečeno također preglomazno) je temeljni problem ove države

Tko je glasao

Zbog cega imamo preglamznu

Zbog cega imamo preglamznu birokraciju?

BTW, cuo sam pricu kolega sa FOIa kako bi samo 20% ljudstva iz nase drzavne uprave moglo raditi vrhunski posao, ukoliko bi bila provedena reforma administrativnog aparata. No, ta reforma se ne cini. Zasto?

Jel mozda zato sto oba birokracija predstavlja jasle za citavu silinu politickih podobnika, te nacin za njihovo uhljebljenje, te poslusnost?

Jeli moguce da imamo tako glomazan aparat zasto sto su ljudi iz tog aparata jedini lojalni glasaci za nasu oligarsku kliku, odnosno, da se ovdje radi o jednom povecem tumoru kojeg ima smisla odstraniti samo u potpunosti ili pak ostaviti da jede svog domacina?

Tko je glasao

Mislim da ideš predaleko i

Mislim da ideš predaleko i preparanoično u neku ruku. Radi se o tome (bar mislim) da se garniture mijenjaju, a administracija opstaje. Svaka vladajuća garnitura dovuče dio administracije koja ostaje kada i vlasti odu. Tako da mi se ponekad čini da masu stvari kontrolira administracija i da su tu vlasti nemoćne - a to pokazuje i moj primjer i z porezne uprave.

Nekad mi se čini da 50% ljudi iz administracije ne dođe na posao kako ostatak ne bi niti primjetio da ovih pola nije došlo i kako se na to poslu ne bi niti primjetilo.

Tko je glasao

Sjecam se SDPove politike

Sjecam se SDPove politike "bez revansizma", odnosno politike koja je znacila potpunu pasiviziciju elemenata koji su dobili mandat da situaciju promjene, a ne da zadrze status quo. SDP je naravno zadrzao status quo, zbog cega je po mome misljenju izgubio ugled u javnosti koja je SDP tada dozivjela elementom oligarske sprege kojoj je jedini stvarni razlog postojanja zastita velike pljacke koja je unistila Hrvatsku, a koja je bila vrlo dobro realizirana.

Eh sad. U tvome upisu vidim jednu interesantnu tezu, a to je da su "vlasti nemocne". No, nije mi jasno koji su to argumenti koji bi opravdali ovu tezu, te kako je moguce da neke druge, politicki naprednije drzave vrlo uspjesno rjesavaju problem drzavne birokracije? Jeli mozda tajna u neprihvacanju ove teze kju mozemo nazvati i obicnom floskulom kojom se dogmatski opravdava nedjelovanje?

Tko je glasao

Mislim da se ne radi o

Mislim da se ne radi o floskuli. Jedan primitivan argument: moze dr. Ivo se pokazivati umivenim, obrazovanim i ne znam kakvim jos savrsenstvima, al ima Kiru ;) E sad, ja mogu povjerovati da dr. Ivo fakat to sve iskreno misli o sebi i da ima najbolju namjeru, ali... Okej, moze on Kiru smijeniti, ali time sebi slabi poziciju... Slicno vrijedi i za nize razine s time da je jos malo gore jer ne mozes tako lako identificirati kire.

Tko je glasao

Da ne zaboravim primjetiti

Da ne zaboravim primjetiti jos jedan detalj. Sanader ocito da nema boljeg kadra od Kirina, te ga zbog toga i drzi na ministarskoj poziciji. Ali, moram reci da hebes takvu stranku koja ne moze pronaci bolji kadar od Kirina.

Ono sto je potrebno uciniti, jeste upravo organizirati takvu politicku snagu koja nece ovisiti o jednom Kirinu, naravno ovu paralelu spustam do same baze drustva.

No, da bismo tako nesto napravili, nuzno je napustiti postojecu retoriku animoziteta, divide et impera principa stjecanja pozicije moci, a pitanje je koliko su ljudi unutar postojecih struktura spremni na politicki proces koji bi za razliku od ovog sto danas imamo, imao smisla.

Tko je glasao

Znaci, bolje je ne-talasati,

Znaci, bolje je ne-talasati, nego raditi stvari od kojih ce drzava prosperirati? Druga stvar, 80% birokracije je mozemo reci suvisno, odnosno ta birokracija ne predstavlja centre politicke moci, vec eventualno samo centre korupcije.

Naravno, ukoliko stranka funkcionira po principu kamatarenja korumpiranih javnih sluzbenika, onda cu se cak i sloziti s tobom. No, jedna politicka snaga koja ima zdrave temelje, nece apsolutno nista izgubiti rezanjem birokratskog aparata, napose ukoliko gradjani uvide korist istog procesa (sto i nije tesko), te ukoliko se onih 80% isprati povlastenim davanjima koja ce opet drzavu kostati manje, nego sto je to odrzavanje fiktivnog mjesta od kojeg drzava apsolutno nema nikakve koristi.

To bi bilo neko moje misljenje naravno. A mene sada zanima tvoje misljenje. Odnosno, kako jedna zrela i sposobna stranka moze rijesiti problem birokratskog aparata? Nemoj samo reci da to nije moguce, jer sam imao priliku vidjeti i drzave u kojima javne sluzbe ne sluze za nagradjivanje poslusnika, te gomilanje suvisnih neradnika koji samo dodatno usporavaju odnos izmedju drzave i gradjana.

A i te aparate je neka politicka snaga uredila da budu efikasni i efektivni, a ne ono sto jesu.

Tko je glasao

Gle, nisam ni rekla da je

Gle, nisam ni rekla da je nemoguce. Samo sam rekla da nije lako i da ne ovisi iskljucivo o volji nositelja vlasti.

E, a da znam kako, onda bi to vjerojatno i radila ;) I bila bih jako poznata ;)

Samo mi je, ponavljam, u glavi slika kad je MUP za koalicijske vlasti isao otpustiti jedan manji broj ljudi, onih koji ali ni po kojim nacelima nisu mogli ostati u MUPu, kako je ekipa, osnazena podrskom ondasnje oporbe a sada vladajucih, kampirala na Markovu trgu...

Tko je glasao

Da bi to odradili kako

Da bi to odradili kako treba, morate osigurati politicku poziciju, sto nije lak posao, niti se ostvaruje defaultno dolaskom na vlast. Tako za svaku znacajniju politicku odluku, nuzno je sprovesti javnu raspravu poradi utvrdjivanja legitimacije, te na temeljima te rasprave sprovesti ciljanu medijsku kampanju kojom bi se dokinuli argumenti i politicki utjecaj onih koji idu protiv opceg dobra.

No, cinjenica jeste da SDP odluku o pristupanju NATO savezu (spominjem samo jedan ekletantan primjer funkcioniranja SDPa) nije donjeo bilo cime sto bi se moglo smatrati javnom raspravom, vec ko zna kakvim procesom i ko zna kakvom podrskom. A takve odluke naravno da ne mogu biti nametnute bez odgovarajucih posljedica.

Sve u svemu, cak i ja koji sam daleko od politicki izucenog pojedinca vidim ogromne prostore za unaprijedjenje djelovanja SDPa, a sto tek vide oni koji su nesto upuceniji u cijeli proces sprovedbe odluka koje se bez veceg problema mogu prepoznati kao opca dobrobit?

Bojim se dakle, da ovdje nije problem u neznanju rjesavanja navedenih pitanja (iole ozbiljniji politicki projekt bi bez vecih problema nasao odgovore na postavljena pitanja i rjesenja za probleme), vec o nepostojanju volje koja se opravdava vrlo vjestim intelektualnim akrobacijama.

Naravno. U ovoj igri su definitivno opaki igraci, tako da ne mogu optuziti nikoga zato sto bi bio uspjesno obradjen sa strane tih vjestih pojedinaca. Ali,da se takva opravdanja uzimaju zdravo za gotovo, da se nema volje dalje propitivati do trenutka pronalaska nacina realizacije opceg interesa, e to vec zasluzuje kritiku.

Tko je glasao

eto, now we are going

eto, now we are going somewhere

i ako postoji razlog zašto treba stimulirati promjene vlasti onda je tu upravo da se razmrda ta struktura

reforma aparata (iako bolno nužna) se ne čini i zato jer bi deseci tisuća ljudi ostali bez posla, a kod nas nema političara koji je voljan zagristi u tako gorak kolač

Tko je glasao

U tome i lezi problem nase

U tome i lezi problem nase vlasti. A to je da ne radi svoj posao, vec prepusta divlji trend bez bilo kakvih kriterija osim onih politickih veza kojima se stite iskljucivo uski interesi, dok je opci interes nesto sto nasi dragi uzurpatori u potpunosti ignoriraju.

No, kako promijeniti situaciju? Tko to moze napraviti? Sanader je ociti sminker, SDP pak predstavlja obicne neradnike bez muda, a drzava i dalje tone, cemu je najocitiji pokazatelj poslovna konkurentost zbog koje slijedi daljnji rast nezaposlenosti, te u krajnju ruku i socijalni nemiri koji prate ovu pojavu.

Tko je glasao

Promjena vlasti ne jamči

Promjena vlasti ne jamči promjenu administrativnih (birokratskih) struktura. Nažalost.
Koalicijska vlada je počela to čistiti - znatno su smanjene plaće za nekvalificiranu ekipu iz državne administracije. I to je izazvalo mnogo jala. I koalicijska ekipa je izgubila izbore.
Tko god zagrize u taj kolač kako spada, garant gubi izbore.

Tko je glasao

Mauher kao predstojnik ureda

Mauher kao predstojnik ureda za internetizaciju je sasvim dovoljan pokazatelj odlucnosti koalcije da uvede red u drzavni aparat. Iliti, tezu koju iznosis prilicno je tesko za progutati, napose s obzirom na pocetni upis koji ogoljava nasu birokratsku stvarnost i nastavak balkanizacije Hrvatske.

No, umjesto da se bavimo kritikom ili pak apologetikom koalicijke vlasti koja je stavimo ruku na srce, ipak iznevjerila hrvatsku javnost, mozda ne bi bilo zgorega da se orjentiramo na buducnost, te da vidimo sto se moze uciniti po ovome pitanju.

Tko je glasao

Mauher?

Mauher?

Tko je glasao

Maueher je ušao u

Maueher je ušao u antologiju hrvatskog interneta kada je dao interview za monitor.hr (mauher intrview)

gospodin Mauher u javnosti u posljednje vrijeme ostao zapamćen po izjavi kako je "Internet zastarjela tehnologija".

Mauher je kadar koalicijske vlade, no zgodno je pročitati o čemu se tada raspravljalo i dokle smo danas došli u tome u odnosu na planove koji su tada postojali.

Tko je glasao

Koalicijska vlast je to

Koalicijska vlast je to "čistila" smanjenjem plaća slabijim kvalifikacijama ali i niže rangiranoj VSS strukturi, onoj koja obično rješava najviše i najzahtjevnijeg posla, te povećala primanja određenih brojnih načelničkih i savjetničkih kategorija, tako da je ukupna potrošnja povećana, udarni VSS šljakeri pali na niske grane i snažno ojačan medvjeđi dio, kojeg nitko nikad ne dira i koji se preslaguje. Ujedno su nagomilali dodatnog cca 30 % višeg kadra i na mijestima gdje su najavljivali jaku sječu i redukciju (B. Kovačević, Čačić). MORH je nešto drugo od toga.
Time je bivša koalicijska vlast zaslužila ne samo izgubiti izbore nego je još bitnije što i dalje nisu ni malo svjesni toga i ne mogu konkurirati i ovakvom HDZ-u. Sadašnje stanje oporbe s tim u vezi je odlučujući činitelj što polako i sigurno iz državne uprave izlaze i posljednji VSS šljakeri formirani profesionalci, dolaze neiskusni mladi ljudi i bližimo se trenutku kad ćemo imati čisto smetlište i kompjutore na smetlištu. Tek tada će se elite i elitno građanstvu udostojiti spustiti na niži nivo i početi razmišljati o tome šta su administrativno-birokratske strukture, šta su kompjutori, šta je politika, koliko šta košta itd.

Tko je glasao

Za drugi dio komentara - da

Za drugi dio komentara - da bi riječ rekla!
Prvi dio je malo u sukobu s drugim - ako se kao negativno ističe da su povećena primanja načelnika i savjetnik (odredom VSS) koji su tamo duze vremena, a koji jesu (barem dobar dio, ma što god mislili) formirani profesionalci, kako se može isto tako negativno prosuđivati da je loše što oni odlaze i da dolaze neki novi neiskusni mladi klinci.

Tko je glasao

Drago mi je da je to

Drago mi je da je to taknuto. Slažem se da su to VSS profesionalci. Ali kakvi?
Desetljećima je čvrst okvir u kojem ta kičma države, načelnici savjetnici i slično, mora biti savitljiva za nesređene potrebe onih koliko toliko protočnih iznad i nepopustljiva bilo kakvom prodoru bolje prakse vitalnijih i iskusnijih VSS djelova ispod. To je objektivno dovelo do toga da je kičma u najgorem stanju a da to nitko ne vidi i da o tome ne priča.
Pojednostavljeno, bolje bi bilo bilo koga vječno zadržati na vlasti gore a poboljšati kičmu.
Također bi bilo bolje utrošiti još više za one gore i tu kičmu i prebaciti dio stvari na niže razinu, kao što je to napravila Austro-Ugarska u najboljoj fazi pred kraj.

Da ne bi bili egzotični, jedno od centralnih pitanja reforme hrvatske države jest pitanje reforme rukovodećih struktura državne uprave i njihovih poslova, što je općepoznato za države i druge sustave.

Tko je glasao

činjenica da se gubi vlast

činjenica da se gubi vlast ne znači da je to loš potez i postavlja se pitanje da li je bitnije održati se na vlasti i tonuti polako s brodom, ili treba zagristi i riješiti taj problem kako bi buduće generacije došle na čistu situaciju

ili, još bolje, u prvih deset zakona novoga saziva gurnuti taj zakon, protjerati ga kroz sabor i do kraja mandata ostvariti prve pozitivne efekte tog iznimno ružnog ali krajnje potrebnog poteza

Tko je glasao

Hmh, kako bi rjesio jedan

Hmh, kako bi rjesio jedan problem, a to je nefunkcioniranje pravne drzeve, sto je ipak preduvjet da i zakoni budu suvisla kategorija za raspravu? Cisto hipotetski postavljam pitanje, uocavajuci da svi zakoni ovog svijeta ne znace nista u drzavi u kojoj se zakoni ne postuju.

Ili se u Hrvatskoj mozda postuju zakoni?

Tko je glasao

Cilj političkih stranaka je

Cilj političkih stranaka je osvajanje vlasti. Točka. I iz te pozicije je to loš potez. Naravno da je dugoročno pametnije zagristi u to, ali je rizik za politiku prevelik. Brijem.
Pozitivne efekte očekivati u tri godine, teško, teško... Jer kao aside effect imaš prosvjede - sjetimo se otpuštenih policajaca koji su kampirali na Markov trgu. I onda se kreira neka (za vlast) mučna i neugodna atmosfera...

Tko je glasao

Uistinu nije lako postojecoj

Uistinu nije lako postojecoj garnituri povuci odlucne poteze, jer su ljudi izgubili vjeru u dobronamjernost iste. Bez kvalitetne politicke pozadine, na kojoj nase stranke uopce ne rade, nije jednostavno povuci poteze koji nece biti oportuni, vec jednostavno dobri i napredni.

Bez ovog preduvjeta, prakticki je nemoguce za ocekivati bilo kakvu odlucnost u redovima nasih stranaka, jer opci dojam nemoci, te nuznosti plivanja u dekadentnom procesu, umjesto cinjenja onog sto bi vlast MORALA ciniti, u startu cini potpunu subverziju bilo kojeg poteza koji bi se mogao protumaciti kvalitetnim.

No, ukoliko smo osudjeni na vlast koja po definiciji nece raditi kvalitetne poteze, u cemu je onda uopce smisao takve vlasti? Zar je moguce cijelu politicku strukturu opravdat uhljebljenjem njezinih protagonista, bez ikakvog pokrica u opcoj dobrobiti? Meni se cini da je tako koncipirana politicka struktura na prilicno staklenim nogama, te da ce prije ili kasnije doslovno nestati iz politickog procesa.

Tko je glasao

Zašto misliš da stranke ne

Zašto misliš da stranke ne rade na (kvalitetnim) političkim pozadinama?

Tko je glasao

Vidim kako izgleda politicki

Vidim kako izgleda politicki proces u strankama i koliko se daleko ide u "vanstranackoj" suradnji.

Tko je glasao

Ma, molim te lijepo, kako ti

Ma, molim te lijepo, kako ti to i temeljem cega vidis?

Tko je glasao

Broj pojedinaca iz drustveno

Broj pojedinaca iz drustveno politicke scene s kojima sam u intenzivnijem ili manje intenzivnom kontaktu i nije tako mali, da kroz diskusiju ne bih opipao puls funkcioniranja nasih vrlih stranaka, a napose SDPa.

Tko je glasao

Cilj političkih stranaka je

Cilj političkih stranaka je osvajanje vlasti. Točka. I iz te pozicije je to loš potez.
Ne mora biti.
Ako se to učini na startu i na način da građani(birači) shvate zbog čega je to učinjeno, mislim da bi dobar dio građana honorirao rasčišćavanje birokracije.

Naravno, možemo i dalje pustiti birokraciju da vlada.

BTW, dobrodošla natrag.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Ali, po politološkoj

Ali, po politološkoj teoriji, stranke su interesna udruženja građana koja se osnivaju s ciljem osnivanja vlasti. I meni je vec pun kufer svih stranaka koji se skrivaju iza nekih uzvisenih motiva, Stranke postoje radi osvajanja vlasti. To im je ultimate goal postojanja.

I kao što rekoh, iz te pozicije je loše. Iz drugih pozicija, koje i ti spominješ i Mrak... slažem se ... da bi reč rekla...

BTW, malo sam putovala, malo sam u guzvi bila, ali sam pratila kaj se događa... Nikud ja ne idem. Nećete me se tako lako riješiti.

Tko je glasao

Zaboravljas jedan detalj. A

Zaboravljas jedan detalj. A to je svrha vlasti. Naime, neka politicka udruzenja zele vlast da bi mijenjale situaciju, a ne da bi uhljebile svoje protagoniste.

Meni se pak cini da je tvoj vrlo iskren komentar (svaka cast na tome) ukazuje na stvarne razloge zbog kojih su ljudi opravdano ogorceni na nas politicki establishment.

Jer ova politicka udruzenja koja su trenutno aktualna ne zele vlast da bi ostvarile opcu dobrobit u skladu sa svojom vizijom boljeg drustva, vec se iskljucivo radi o klijentelistickim udruzenjima koja uzurpiraju pozicju moci poradi ostvarivanja nelojalnog profita i ostalih pogodnosti na stetu drustva.

Ima li participacija u takvim politickim udruzenjima smisla za casnu osobu kojoj parazitisticki modus ipak predstavlja nesto neprihvaljivo? Rekao bih da nema.

Tko je glasao

Mozda sam se ja neprecizno

Mozda sam se ja neprecizno (krivo) izrazila. Umjesto riječi "svrha" sam trebala upotrijebiti riječ "metoda". Dakle, razlika između običnih udruženja građana i udruženja građana koja se nazivaju političkim strankama jest u tome da političke stranke kao dominantnu metodu imaju izlazak na izbore s ultimate ciljem da osvoje vlast. Jer, građani okupljeni u političke stranke žele (a zato su se i okupili u političke stranke) da njihove ideje (pa i ideologije), vizije i programi postanu opće društveni i državni programi i vizije.

I nisu si političke stranke kao "klijentilistička udruženja" niš "uzurpirale". Sve što imaju, uključujući i moć, dobili su od građana na izborima. I sad, ako s građani time nezadovoljni, neka lijepo:
a. izaberu neke druge
b. kandidiraju sebe
c. s istomišljenicima formiraju stranke po svom guštu i vizijama i nek se izbore na izborima.

Jer ne bih voljela da se olako razbacujemo kvalifikacijama koje su izuzetno populističke (i popularne). Inače - koja je alternativa? ukinimo političke stranke? Ili šta?

I Gale, ako već nisi, daj se učlani u neku političku stranku pa mijenjaj situaciju... Ili - ako su sve stranke po tebi "klijentelistička udruženja koja uzurpiraju poziciju moći" te ako sve po tebi funkcioniraju na "parazitistički" način - napravi neku svoju... Sigurna sma da ces imati pristalica... Pa, po tvojim riječima ljudi upravo tako nešto traže...

Tko je glasao

> Mozda sam se ja neprecizno

> Mozda sam se ja neprecizno (krivo) izrazila. Umjesto riječi "svrha" sam trebala upotrijebiti riječ "metoda". Dakle, razlika između običnih udruženja građana i udruženja građana koja se nazivaju političkim strankama jest u tome da političke stranke kao dominantnu metodu imaju izlazak na izbore s ultimate ciljem da osvoje vlast. Jer, građani okupljeni u političke stranke žele (a zato su se i okupili u političke stranke) da njihove ideje (pa i ideologije), vizije i programi postanu opće društveni i državni programi i vizije.

Ne bih rekao da si se krivo izrazila. Naime:

"Cilj političkih stranaka je osvajanje vlasti. Točka. I iz te pozicije je to loš potez. Naravno da je dugoročno pametnije zagristi u to, ali je rizik za politiku prevelik. Brijem."

Ovdje ukazujes da je bolje ne-talasat, nego poduzimati ispravne stvari koje ce kratkorocno naici na otpor. Dokle takva logika vodi? Ne moras mi odgovoriti.

> I nisu si političke stranke kao "klijentilistička udruženja" niš "uzurpirale". Sve što imaju, uključujući i moć, dobili su od građana na izborima. I sad, ako s građani time nezadovoljni, neka lijepo:
a. izaberu neke druge
b. kandidiraju sebe
c. s istomišljenicima formiraju stranke po svom guštu i vizijama i nek se izbore na izborima.

Ninoslav Pavic kontrolira 40% tiskovina zahvaljujuci kome? Gradjanske udruge su zbog neinzistiranja na transparentom poslovanju prepune sitnih oportunista koji u tim udrugama vise svoj teritorij za muznju drzave i podvalu price o civilnom sektoru. Naravno, sitni oportunisti su zbog dobro obavljenog posla izdasno nagradjeni.

Mediji promoviraju vrlo uzak krug "provjerenih" javnih osoba koje se savrseno uklapaju u ne-talasaj bipolarni politicki modus koji pogoduje oligarskoj kliki, dok mjesta za neovisne, istinoljubljive osobe koje zasluzuju javni prostor, ukratko nema (mogli bismo malo vise i o cenzuri u medijima).

Razne stojedinice godinama podmecu licemjernu podjelu na "nasi" i "njihovi", sustavno razbijajuci mogucnost za drustvenom konsolidacijom koja je nuzna za definiciju temeljnih nacionalnih interesa, bez cega nema dalje.

Akademske licnosti isto tako dobivaju lovu i asistentska mjesta upravo po principu podobnosti, umjesto strucnosti i opce koristi za drustvo. Tako oni kvalitetniji imaju minoran utjecaj na studente kojima drze kolegije i to je to.

Novinari pod pritiskom otkaza (a nije lako biti nezaposlen u ovoj zemlji) polako se i sigurno udaljavaju od istraziteljskog novinarstva, dok mjesto ostaje za prezvakane teme prezvakanih kolumnista, te za povremeni obracun unutar klanova koji drze Hrvatsku u saci.

Pedesetak tajkuna plus drzavna uprava pokrivaju nekih 70% poslovanja, a onih 30% direktno ovisi o blagonaklonosti ovih 70%, te se po principu veza ljudi brzo uce da nije dobro biti slobodouman. To se naime kaznjava nenapredovanjem u karijeri, te u krajnju ruku i gubitkom posla (a za to sam vec spomenuo sto znaci u ovoj zemlji).

Sve u svemu, situacija je izrazito nepovoljna za kreiranje politickih udruzenja, jer je u ovome trenutku prilicno tesko naci slobodumne, financijski neovine pojedince koji uz to imaju i dovoljno vremena da se nesto sustavnije ukljuce u politicki proces. S druge strane, oligarska sprega potpomognuta nepresusnim financijskim izvorima, te infrastrukturom koju nije tako jednostavno izgraditi, zatim medijskom i obavjestajnom podrskom, gotovo da se cine nedodirljivima.

A politicke grupacije koje su u procesu nastanka, moraju sve izgraditi po grass roots principu, sto vjeruj mi, nije uopce jednostavno.

I sad. Ja radim na tome principu, s obzirom da sumnjam u vasu (oligarhija) volju da mijenjate situaciju u zemlji, s obzirom na sustav indoktrinacije, te previse povlastica kojih se covjek bez vizije nece tako lako odreci. A ono sto je morat ces si priznati i sama istina, jeste da u nasoj politickoj vrhuski nema niti v od vizije, pa je tako komocija jedina mjera za vase politicko djelovanje.

No, ja i dalje vjerujem kako medju vama postoji mozda nekih 10% (sto bi reko Kissinger) politicara kojima komocija i nije toliko prirasla srcu i koji su po prirodi stvari progresivni ljudi sa malo vecim mudima, ljudi koji su spremni krenuti drugom politickom trasom koja se ne svodi na klijentelizam, vec na ostvarenje opce dobrobiti.

I zbog tih 10% ja upravo sada i komuniciram s tobom. Naravno , prokazivanje preostalih 90% isto tako nije na odmet, dapace, vrlo je potrebno zbog masovne indoktrinacije ljudi po principu "svi su oni isti". Dakle, ja moram pronaci razliku i reci, da nisu svi isti. Ova komunikacija mi to naravno omogucava.

> Jer ne bih voljela da se olako razbacujemo kvalifikacijama koje su izuzetno populističke (i popularne). Inače - koja je alternativa? ukinimo političke stranke? Ili šta?

Ponekad su i populisticke kvalifikacije vrlo tocne. Koja je alternativa pitas? Alternativa je vrlo jednostavna, a moj prijedlog je kreiranje mreze povjerenja. Naravno, postoje i neke druge metode za jacanje javnosti, te procesa kultivacije politicke scene, ali to bi mogla biti i jedna poveca tema. Ako budes zainteresirana, bit ce mi drago da je zapocnem u skorije vrijeme.

> I Gale, ako već nisi, daj se učlani u neku političku stranku pa mijenjaj situaciju...

Moc nije u postojecim strankama, vec u mrezama koje koriste stranke kao PR sustave za legitimaciju njihovih uskih interesa koji vrlo cesto idu naustrb opce dobrobiti. Meni se cini da je puno vaznije dokinuti moc tih mreza, nego raditi jos jednu od 135 ili koliko vec stranaka koliko ih danas imamo na politickom trzistu.

> Ili - ako su sve stranke po tebi "klijentelistička udruženja koja uzurpiraju poziciju moći" te ako sve po tebi funkcioniraju na "parazitistički" način - napravi neku svoju... Sigurna sma da ces imati pristalica... Pa, po tvojim riječima ljudi upravo tako nešto traže...

Bez brige. Tiha voda brege dere, a meni bi bilo drago kada bih u tebi imao partnera, a ne suparnika.

Tko je glasao

Ne mislim da smo suparnici,

Ne mislim da smo suparnici, dapače...

Samo znas... jako je lako komentirati i razvijati teorijske i nacelne modele iz udobnosti vlastite sobe i skriven iz ekrana vlastita kompa. Praksa je nesto posve drugo.

I ne... Nisam zagovarala ne-talasaj princip. Samo sam opisivala situaciju. Da mi je do ne-talsanja, ne bih danas radila ovo sto radim niti bih sada tu pisala...

Tko je glasao

> Ne mislim da smo

> Ne mislim da smo suparnici, dapače...

Eto, djelimo misljenje po ovome pitanju :-)

> Samo znas... jako je lako komentirati i razvijati teorijske i nacelne modele iz udobnosti vlastite sobe i skriven iz ekrana vlastita kompa. Praksa je nesto posve drugo.

Daleko od toga da sam ogranicen na teoriju. I tu se moram sloziti da je praksa zahebana stvar gdje se uocava velik broj inzinjerskih problema. No, modeli i teorije su nuzni poradi stvaranja podloge za kvalitetnu politicku strategiju. I to je razlog moga angazmana u teorijskom dijelu.

> I ne... Nisam zagovarala ne-talasaj princip. Samo sam opisivala situaciju. Da mi je do ne-talsanja, ne bih danas radila ovo sto radim niti bih sada tu pisala...

Drago mi je da sam pogrijesio pri donosenju zakljucka. Jer ovo sto kazes, tesko je oboriv argument :-)

Tko je glasao

ako je cilj političkih

ako je cilj političkih stranaka osvajanje vlasti, čiji je onda cilj prosperitet države?

što ako očuvanje vlasti i prosperitet države nisu kompatibilni ciljevi (a kao dokaz A prilažem HDZ i vladu Ive Sanadera)

my case rests

Tko je glasao

I zbog cega ne podrzati

I zbog cega ne podrzati stvaranje takve opcije kojoj je ipak cilj prospreitet drzave? Cini mi se da bez takve opcije Hrvatska nema svjetlu buducnost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci