Tagovi

Muka po Nadija

Više od 20 godina traje! Čudim se kako je Nadija još živa i psihički zdrava, a dobro je poznajem više od 30 godina kao i cijelu joj obitrelj. Nadija je Bugarka, rođena 1952., studirala u Sofiji (psihologiju) a 1977. se udala se Hrvatsku (SFRJ) za Dmitra. Dmitra poznajem cijelu mu obitelj isto toliko godina i više.
Dmitar je bio Srbin, rodjen u Hrvatskoj 1947. a ni djedovi mu nisu znali kada su doselili u Hrvatsku. O politici nije imao pojma niti se ikada njome bavio. U SFRJ je znao da je Tito predsjednik i tu je počinjala i završavala sva njegova „politika“.
Dmitar je imao lijepu kuću, vrhunski opremljenu zaradom iz svoje automehaničarske radione. Zapošljavao je od 8 do 11 radnika, ovisilo je o sezoni i količini posla. Radionice su mu bile opremljene po austrijskom i njemačkom standardu. Kvaliteta posla – isti rang.
Dmitar je imao dvije strasti: Motocross utrke i nogomet. U motocrossu je bio godinama u vrhu države (pa i na europskim tamičenjima) i imao svjetsku licencu za utrke. U nogometu je sa svojim malonogometnim klubom, kojeg je bio i vlasnik i financijer, osvojio prvenstvo SFRJ.
Nadija i Dmitar su svake godine (godinama, od 1978.) na godišnji odmor išli u Bugarsku. Ona je posjetila i obišla obitelj a navodno su im plaže i more prekrasno. Isto su učinili i 25.08.1991.
Kobne li greške koju oni tada nisu mogli ni pojmiti, politički potpuno nepismeni ljudi. Odjednom im je povratak u YU bio skoro pa nemoguć. (Nadija ima bugarsko i hrvatsko državljanstvo). Dmitar je iz Bugarske nazvao susjede, obitelj i tadašnjeg predsjednika Općine da pita što mu je činiti. Nije bio vojni obveznik te mu je tadašnji pred. Skupštine općine savjetovao neka pričeka da se situacija malo smiri. !!???
Nadija i Dmitar (sa dva mala sinčića) su iz Bugarske otišli u Austriju gdje je Dmitar imao prijatelja po nogometnoj liniji a smatrao je da će lakše ući u Hrvatsku iz Austrije. No, jednog se dana – srušio u hotelu!!! Nekoliko kompliciranih operacija na srcu i ostao je živ. Svu ušteđevinu je ubrzano trošio na operacije, bolnice, rehabilitaciju....
Što se dogodilo s njegovom kućom i radionicama? 20. prosinca 1991. Krizni stožer općine donosi odluku da u njegovu kuću smjesti visokog časnika HV i njegovo zapovjedništvo. Do 3. ožujka 1992. je u njegovoj kući bila vojska i logistika HV. Napominjem, u toj općini nikada nije bilo vojnih djelovanja i ni jedno selo te općine nije bilo okupirano od pobunjenih Srba ili JNA.
Od 3. ožujka 1992. do 20. travnja 1992. u toj je kući bila smještena jedna prognanička obitelj.
Dmitar, Nadija i dvoje malodobne djece više nisu imali novca da žive u skupoj Austriji. Dmitar nije bio u mogućnosti putovati nakon operacija i Nadija je sa dvoje male djece došla u Hrvatsku te se javila u Općinu da preuzme svoju kuću. Nije mogla; – u njoj su bile izbjeglice. Nakon nekog vremena (mjeseci) preuzela je svoju kuću (22.04.1992.), bolje rečeno – ono što je od nje ostalo. A nije ostalo ništa osim krova, zidova i prozora. Dobro poznajem tu kuću i sve ono što je u njoj bilo a nije bilo „bofla“ nego bezbroj kvalitetnih i skupocjenih stvari. Od radionica – samo zidovi i ulazna vrata. Samo alat i uređaji su vrijedili desetke tisuća DM.
Pričinjena šteta se mjeri s najmanje 2 milijuna KN.
Nakon nekog vremena Dmitar je bio u mogućnosti putovati i došao u ostatke ostataka svoje kuće. Raditi nije mogao jer nije imao čime, radionice su bile prazne, sve uništeno i opljačkano; - spavali su na podu; hranili su ih prijatelji jedno vrijeme..., primanja nikakvih, ušteđevina potrošena ....
Dmitar, naivan kakv je bio, povjerovao je nekim „odgovornim“ osobama iz vlasti kako će brzo biti obeštećen. No, trebalo je jesti, plaćati račune... Digao je hipotekarni kredit, pokušavajući prehraniti obitelj i pokrenuti posao; - i takav bolestan.
Vidjevši da se mjesecima ništa ne događa oko obećanog mu obeštećenja, a sjela mu je i hipoteka na kuću, Dmitar podiže tužbu protiv Općine, odnosno RH. Više od 20 godina traje spor i do dana današnjega Dmitrova obitelj nije dobila ni kune a po jednoj parnici odvjetnik ih dođe 16 – 17 000 Kn; - vidio račun.
U međuvremenu, u tih 20 godina, kako to već biva u takvoj strašnoj situaciji, Nadija i Dmitar nisu uspijeli udružiti svoju psihičku snagu, snagu obitelji, te se rastaju. Dmitar ostavlja Nadiji i djeci kuću i odlazi u podstanarsku memljivu sobicu. Ponižen, posramljen, psihički i fizički slomljen od bajne nam države – Republike Hrvatske. Ništa kriv i nikada ništa nije počinio protiv te RH. Kako nije imao ni za hranu, pa ni za neke lijekove koje je morao trošiti nakon operacija na srcu – umire 21.9.2010. Muka je za njega završila!
Muka za Nadiju se nastavlja do dana današnjega! Uopće mi nije jasno kako je ta žena ostala živa i preživjela glad, prijetnje deložacijom, tolike sudske parnice....
Djeca su joj već odrasla, stariji nešto uspijeva zaraditi a mlađi skoro pa nikako a školovati ga niti je (su) mogli. Nadija i djeca su više bili gladni u prošlih 20 godina nego li siti. I danas, večeras, ovog trenutka, je pitanje ima li što jesti, doslovce! Znam što govorim i stojim iza svojih riječi.

Zašto ja sve ovo pišem? Zato jer me sram kao hrvatskog branitelja od 28. svibnja 1991. i prvog postrojavanja ZNG-a u Kranjčevićevoj - Zagreb. Sram me je kao čovjeka i pričuvnog časnika HV-a, sram me je u čemu sam ja to sudjelovao na prvoj crti dok se iza mojih leđa događalo gore opisano i još puno gore?
Jesam li želio takvu Hrvatsku? Jesam li ja, moja uža i šira obitelj, i toliki drugi u Hrvatskoj podnijeli tolike žrtve za ovakva što? Ovo nije Država za kakvu sam se ja borio! I kakvu sam sanjao!
Jesam li sudjelovao u zločinu? „Organiziranom zločinu“ kako je govorio Hag? Tvrdim da nisam, ali... ovakvi slučajevi mi „čuda“ rade u duši.

P.S. Za svaku napisanu riječ u ovom dnevniku imam dokument koji ju nepobitno potkrepljuje. Nisam izgovorio ni djelić strahota koje je proživjela ta obitelj, ama baš ništa i nikome kriva. Nisam izgovorio jer nemam snage... i užasno me je sram..., i užasno sam ljut što sam bio budala koja je čistila više od 1100 kvadratnih km pred sobom okupirane Hrvatske a možda je trebalo čistiti i iza... na slobodnom i nikad okupiranom teritoriju RH. Možda!???
No, mi idemo u EU, ponosni,pravedni i europski civilizirani!!?? Moš mislit!
Muka po Nadija tu ništa ne mijenja, jelte?

Komentari

registar branitelja

iako moj komentar nema nikakve veze (brem naoko) s temom dnevnika i komentarima sjetila sam se registra branitlja i svega onoga što se je događalo i još se uvije događa oko njega. svi znamo kako je u registru puno više branitelja nego što ih je bilo, a isto tako nam je poznato kao u njemu nema onih koji su bili na bojišnici a nisu dobili braniteljski status jer su bili okupirani drugim stvarima.
isto tako je zgodno je kako se sam HDZ buni i podnio je tužbu za ustavnost tog registra, a znamo kako se je za vrijeme njihove vladavine on najviše i napunio.
zagrepčnaka sam i imam frendove, susjede koji su na bojišnicama ili blizu nje imali vikendice. neke vikendice su opljačkane sa strane srba, ali u ustima izaziva gorak okus kad se čuje priča kako su neke opljačkane sa strane naih, jer do njih četnici nisu došli a niti ih ima u susjedstvu. na kraju se može zaključiti da li se oni koji se najviše bune n registar branitelja bune iz razloga da netko neće slučajno szanti kao je njihovo djelovanje bilo baš u onom području koji nije bio okupiran, koji nije bio na crti bojišnici ali je u njemu bo smješten dio hrvatske vojske koji je držao odstupnici.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga, tvoj upis je - In

@walpurga, tvoj upis je - In medias res!
On je točno ono što je ovaj dnevnik i htio postići - bespotrebno uništavanje imovine, ako "potrebno" uopće postoji!!??
Nije to nikakvo "cviljenje" nad sudbinom opisane obitelji, kao što neki u svojim komentarima rekoše; nije to nikakvo umanjivanje hrvatskih stradavanja ili bilo čijih drugih.
To je dnevnik čovjeka koji je hrvatski dragovoljac, sve svoje dane prove na prvoj crti i niti jednu iglu uzeo bilo gdje. Ničiji kuću zapalio, ničiju imovinu opljačkao, niti jedan spomenik niti pravoslavnu crkvu ili đamiju zapalio...
Pričuvni časnik HV koji nije uzeo ni ratnu mirovinu, ni HRVI niti ama baš ništa od beneficija (ako ih hrvatski branitelj uopće ima) s naslova svog ratnog statusa.
A mogao sam, itekako sam mogao.
Jednostavno više nisam u stanju šutjeti o tom slučaju. Ja ne želim biti isti kao oni koje si opisala ili oni koji su okupirali djelove Hrvatske. Jer ja to nisam, a znam da se može ratovati, dobiti rat i ostati častan čovjek. Pouzdano znam!
@nemesis je to uočila skoro odmah, o čemu dnevnik zapravo govori
http://pollitika.com/muka-po-nadija#comment-410720, a i još neki.
No osnovni cilj ovog dnevnika je stanje sudstva i sudova u RH.
Više od 20 god. heeeeej ljudi? Uočio je to odmah i @zaphod, tih 20 godina.
I mi bi u EU? Pa nije čudo da nam pravosuđe i sudstvo neprestano „nabijaju na nos“.

Tko je glasao

Kriv si,kriv si!

I ne samo ti, nego svih onih 550.000 koji nemaju hrabrosti podvući crtu ispod svog "podviga" i priznati da su upravo oni poslije pada komunizma doveli KOS i UDBU na vlast u RH!

Tko je glasao

Ne @rush, KOS i UDBA su

Ne @rush, KOS i UDBA su stvorili tih 550.000. I još par milijuna širom SFRJ.
Tu je problem!

Tko je glasao

prle

sta mislis da je kod mene u tovarniku barem jedna hrvacka obitelj koja se 98-99 vratila iz progonstva zatekla barem jednu sitnicu iz svojih kuca, a o traktorima i polj. mehanizaciji da i ne govorim... ja bih mogao takvih dnevnika napisati na desetke tisuca, za svaku obitelj i sudbinu po jedan dnevnik!
pa zasto je taj tvoj dmitar zbrisao ako nije bio vojni obveznik i ako nije zivio u ratnoj zoni?
nije to sve tako kako ti pises jer sam po tvojim prijasnjim dnevnicima vidio da si lazovcina, manipulator i sarlatan, a ovim dnevnikom si to i u potpunosti dokazao!
napisi dnevnik o obitelji glavasevic iz vukovara, koju ja i ciju sudbinu ja dodro poznajem, pa ces dobiti barem malcice vjerodostojnosti!
poceo si kao yusipovicev uvlakac (a mozda si bas ti lignja glavom i bradom?), a nastavljas kao prosrpski i projugoslovenski agitator...

Kitz

Tko je glasao

Povratak otpisanih

Neki tvoji suseljani imali su nesretno iskustvo da su cak dva puta u zivotu (u veselom razmaku od samo 50-tak godina), dakle dva puta, uz gotovo isti identican scenarij, pred pravim bradatim cetnicima, spasavali zivu glavu. E to je vec nesto, to je vec neka ozbiljna sudbinska pogreska. Pokojni deda Aca iz Matoseve 30 i nesto, rekao bi: sinko sve je to zbog onog "Čope Ledenog", i kao da ga upravo i vidim i cujem: zbog Čope Ledenog pogleda, i doista, danas kad si malo mislim, nije stari bas nista pogrijesio, a otisao je jos 80 i neke, otisao je isto tako bečarski, kako je uostalom i zivio, otisao, a nije mogao ni sanjati sto ce se sve samo tako najednom opet dogoditi; on, jedan stari soski bečar, onako bas kao da je izasao i onda opet na brzinu vratio se u neki vrckasti srijemski bečarc, on i njegov šešir i njegova Matoševa ulica, Tovarnik, prašina do gleznja, kriska zrele Ilačke ljubenice, sladoledar na biciklu, seoski dobošar, ... daleko, daleko kao u snovima.

Tko je glasao

da, prasine do gleznja se

da, prasine do gleznja se dobro sjecam, a kad padne kisa blato i kaljuza! i nisu samo ilacke lubenice slatke nego i ilacke divojke, a i snase! sladoled je pravio pok. zidov geza pa ko nije imo novaca za kuglu sladoleda dono bi jaje koje bi uzo od ispod kvocke! dobosar je na svakom cosku sora ili sokaka obavjestavao o novostima pa ga je moja mama spotala: "tuno, ne lupaj u taj bubanj, dica mi spavaju!"

Kitz

Tko je glasao

Neki tvoji suseljani imali su

Neki tvoji suseljani imali su nesretno iskustvo da su cak dva puta u zivotu (u veselom razmaku od samo 50-tak godina), dakle dva puta, uz gotovo isti identican scenarij, pred pravim bradatim cetnicima, spasavali zivu glavu.
Sve mi je jasno i razumljivo osim jednog: Kako te može iz iste rupe dvaput ujesti ista zmija?

Tko je glasao

U Tovarniku je svoj smiraj

U Tovarniku je svoj smiraj pokusalo naci nesto ljudi iz Bosne koji su prezivjeli pohod cetnika (evo i Goldsteini to ne mogu poreci): http://www.prometej.ba/index.php/home-7/779-cetnicki-zlocin-u-rami-1942
Sve se ponovilo u Tovarniku 91. jedino su bosanska brda zamijenjena srijemskom ravnicom, ali kukuruzi su kukuruzi...
http://www.centar-za-mir.hr/index.php?page=article_sudjenja&trialId=104&...

Tko je glasao

doduse, u 2. sv. ratu nisu

doduse, u 2. sv. ratu nisu bradati cetnici uspjeli doci do tovarnika kao u rami ali su tovarnicki srbi uz podrsku komunistickih vlasti bacali (ubijali) tovarnicke vidjenije hrvate sa pravoslavne crkve cega je jedan od glavnih organizatora bila marina trifunovic! inace u tovarniku su na vlasti bili na brzinu u partizane preobuceni cetnici a svapske kuce i zemlju su podobivali doseljeni srbi iz kninske krajine, banije, korduna, like i bosanske krajine!
o cetniku voji stanimirovicu, sanaderovom ortaku, znate svi sve pa necu opet o njemu!

Kip domovine

U katedralu jedne teške noći,

Uđoh tiho i priđoh do oltara.

Sa zvonika jecahu zvona stara,

Htio sam duši molitvom pomoći.

Kad tamo pri tamnom visokom odru,

Jedna žena gledaše u daljinu.

Tri su joj boje ovile haljinu,

Prepoznah crvenu, bijelu i modru.

I reče mi tiho: moli se, sinko.

Nad nama pletu neke čudne niti,

Hrvat je opet tako teško biti...

A. G. Matoš

Kitz

Tko je glasao

Kicl, sta mislis da je kod

Kicl,
sta mislis da je kod mene u tovarniku barem jedna hrvacka obitelj koja se 98-99 vratila iz progonstva zatekla barem jednu sitnicu iz svojih kuca, a o traktorima i polj. mehanizaciji da i ne govorim... A zašto su bježali u progonstvo? Zašto se nisu borili i poginuli, ako treba, na svom kućnom pragu?
Znaš zašto Kicl? Zato što su od 04. 05 1980. pa do 1991. oplakivali toga koji je taj dan ispustio dušu umjesto da su se pripremali i organizirali za "nemoguću misiju" koja se pokazala itekako mogućom.
ja bih mogao takvih dnevnika napisati na desetke tisuca, za svaku obitelj i sudbinu po jedan dnevnik! Napiši! Tko Ti brani?
lazovcina, manipulator i sarlatan, Hvala Kicl! Sada mi je i jasnije zašto ste bježali iz svojih domova umjesto da ste za njih borili i ginuli za svoje obitelji.

O obitelji Glašvašević znam više nego li Ti! Kao prvo! Kao drugo, najmlađi sin mi je prije dvije godine na dan "Noć kazališta" u recitaciji Glavaševićevih "Priča o gradu" dobio nagradu.. neku... da se ne hvalim. :):):) Što misliš, tko mu je iz Vukovara donio sve moguće o Glavaševiću, snimio izjave preživjelih Glavaševićevih suradnika, donio rijetke fotogravije? I tako je dijete imalo par godina to u svojoj sobi pa u 8-om razredu OŠ dobilo nagradu. I danas zna naizust svaku riječ koju je izgovorio Glavašević ako je zapisana, sve do njegovih radio izvješća. Znaš li ih Ti Kicl? Jesi li odgojio tako svoje dijete?
Šta misliš Kicl, jesi li mu to dao TI, ili je možda "prle"?
Ili Marko Babić? Ili Čaćić? Ili Komšić? Ili Rehak? Ili dr. Bosanac? Ili dr. Njavro? ILI npr. "Suko"?

Oladi Kicl! Nemaš pojma komu govoriš i što govoriš!

Od Račinovaca prekoTovarnika, Iloka, Šarengrada do Vukovara i Dalja i Erduta bio sam u više kuća i obitelji nego što ćeš Ti ikada biti. A nisam ni poštar ni poreznik! :):):):)
Zato, ne lupetaj o nečem o čemu pojma nemaš.

Tko je glasao

pa da, to bi ti najvise

pa da, to bi ti najvise odgovaralo da su nas sve pobili! naravno, mi smo se mogli braniti sa nekoliko pusaka i kalasnjikova protiv valjevskih rezervista i niskog korpusa, a da niti ne spominjem migove sa surcina...
daj mi napisi u privatnu poruku kod koga si ti bio u iloku, tovarniku i sarengradu i kojim si ti to povodom "blagoslivljao" kuce po srijemu, pa kada se ja sam u to uvjerim i ako je to istina poljubicu te u guzicu i ispricati se, a do tada si ono sto jesi!
btw tvoji su dobili ipak po picki kada su napali ilacu i tovarnik, otpor je pruzen svim raspolozivim sredstvima, pa je dosta vojnika jna, cetnika i valjevskih rezervista ostavilo kosti u tovarnickom i ilackom ataru... nakon "osvajanja" tovarnika hrabri srbi (tako hrabri kao i tvoj dmitar) ubijaju mucki vise od 60 civila samo u tovarniku, a da lovas niti ne spominjem!
i ne lazi ono za glavasevica, ne vjerujem ti! ubojica sinisinog oca zivi jos u vukovaru jer su u banana drzavi hrvackoj na vlasti takvi kao ti!

Kitz

Tko je glasao

Znaš li Ti Kicl npr. tko je

Znaš li Ti Kicl npr. tko je otkrio masovnu grobnicu ispod tona i tona stajskog gnoja u Lovasu? Tko je naredio da se u roku odmah uredi pristup mjestu i postavi spomenik? A lokalni "stručnjaci" su tvrdili da je to nemoguće u tom roku? Znaš li? Znaš li ti išta?

Tko je glasao

otpisani,

jel' smijem ja pogađati? možda bivši zamjenik ministra hrvatskih branitelja josip vdović?

:))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@janus

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

?

Ma što ti je "janus" - čovjek ti je lijepo napisao da je Jelenska mrtav!

da i? kakve to veze ima s mojim komentarom? ako je nick jelenska mrtav, to ne znači automatski da je i bivši zamjenik ministra po imenu josip vdović mrtav...čovjeku se više ne da pisati pod tim nickom, piše pod drugim i koga briga...

Vdović?? A ne dolazi li to od Vdovc, ili Zdovc, slovensko prezime??

ne, ne dolazi od vdovc ili zdovc...etimološki, prezime vdović označava potomke udovca ili udovice...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Detalji pokazuju i dokazuju

..čovjeku se više ne da pisati pod tim nickom, piše pod drugim i koga briga...I baš je tebe obavijestio!?

Ima toliko riječi, koje @jelenska nikada nije i ne bi upotrijebio, da je sasvim jasno zašto ga "stvara" i "uskrsava" baš @janus!

Detalji pokazuju da se ne radi o @jelenskoj, koliko god se p@otpisani trudili!

Tko je glasao

@janus, ne šapći!

@janus, ne šapći! :):):)
Vidiš da "ispitanik" trokira.
....a možda si i pogodio.

Tko je glasao

Kicl, a tko si to pak ti da

Kicl, a tko si to pak ti da bi ja tebi pisao privatna pisamca! :):):):)
Ne nasmijavaj me!
Znaju oni koji trebaju znati a takvi kao ti se rađaju, žive i umiru u neznanju.
Sudbina, moj Kicl. Sudbina, neki bi možda rekli: Takva ti je karma.
Što ti meni vjeruješ ili ne vjeruješ.. baš mi je svejedno.

P.S. U guzicu, kako pišeš, možeš poljubiti svog partnera i tog ubojicu Sinišina oca koji još hoda po Vukovaru.
Meni tvoji poljupci nisu potrebni ko ni Isusu Judin.
Razumiješ li ti što ti ja pišem, otvoreno, nikakva "ljubavna" pisamca?

Tko je glasao

lazovcina si i manipulator,

lazovcina si i manipulator, rekoh vec i ne porekoh!

Kitz

Tko je glasao

Kicl, svejedno je i potpuno

Kicl, svejedno je i potpuno nevažno što Ti o meni misliš ili pišeš. Rekoh i ne porekoh! :):):):)

Tko je glasao

krasota

Krasne li drzave! Krasnog li naroda!
: -( : -< : { ...................
ne jedan, miljon minusa

Tko je glasao

Na koju državu i narod misliš

Na koju državu i narod misliš @Korove?

* kerempuh je u stvari korov koji svojim širokim listom, bujno, odmah iznad zemlje potuši sve ostalo vrijedno i lijepo; - npr,. ljubičice, tratinčice, jaglace....

Tko je glasao

ne pravi se toso, znas ti

ne pravi se toso, znas ti dobro o kojoj se radi!

Tko je glasao

Zbunjen

Kad jednoj ovakovoj priči @Ppetra i @Ljubo Ruben Weis daju minus onda ti @otpisani možeš izvući zaključak da ispravno razmišljaš.

Mala usporedba.

Godine 1991. u mjestu gdje su se Srbi ,misleći na par dana ,povukli u grad čak s obiteljima u Gaćešinu vojarnu jer je slijedio napad prema Sisku iz Petrinje ,dobrovoljce i gardu smo smještali u njihove kuće. Takva je bila praksa.

Gdje nije bilo pogodno te su kuće "samo" provaljene pod kojekakvim izgovorima ,devastirane i opljačkane po komšijama ,ovaj put susjedima.

Međutim ispostavilo se da je to potpuno svejedno ,jer u granatiranju niti jedna nije ostala cijelog krova pošto granata ne razlikuje "srpsku" od " hrvatske " kuće.

Neke su eksplozivom srušene.

Bio sam između ostalog zapovjednik jedne grupe koja je držala cca 1 Km linije u jesen 91 .

Ponosan sam što u zoni moje odgovornosti ,da se tako izrazim ,niti jedna srpska kuća nije izgorila ,niti eksplozivom srušena.
Nije da nije bilo namjere ili pokušaja.

Čak su moju kuću kada su kasnije došli provalili i ponešto uzeli iz iste naši ljudi ( sjećam se torbe s ribičkim priborom). ,naravno ne znajući da sam ja tu negdje.
Svejedno je dobila nekoliko MB pogodaka tako da -svejedno ,yebiga.

Međutim ,tu se radilo o prvoj crti i treba razlikovati od ovog primjera.

E sad ,možemo komentirati iz drugog kuta. Da se Nadja javno istakla u obrani RH kao javna osoba i da se Dmitar javno angažirao ,prijavio u dobrovoljce ili sl. ,zasigurno bi cijela priča bila drugačija.

sve dobro...

Tko je glasao

Zagovaranja i prigovaranja:))))

Kad jednoj ovakovoj priči @Ppetra i @Ljubo Ruben Weis daju minus onda ti @otpisani možeš izvući zaključak da ispravno razmišljaš.Kada to kaže onaj koji zagovara dvojezičnost u Vukovaru, na Ovčari, Memorijalnome vukovarskom groblju, onda možeš izvući zaključak da je priča u dnevniku u skladu s tim zagovaranjima.

Tko je glasao

pises

"""Ponosan sam što u zoni moje odgovornosti ,da se tako izrazim ,niti jedna srpska kuća nije izgorila ,niti eksplozivom srušena"""
ma bravo, cist si ko sunce!!!

Tko je glasao

Što hoćeš

reći Kerempuhice

Linija je održana ,mrtvih i ranjenih na obje strane ,zaustavljeni u prodoru. Međutim ,može se biti čovjek i u lošim vremenima ,tada napose ,a ti svoj sarkazam podjeli sa sebi poznatima.

Ovaj dnevnik @otpisanog je na istoj liniji kao i priča o tome da dok smo se mi borili iza nas se pretvaralo i privatiziralo ali na nepošten način tj. pljačkalo se.

Većina Srba kod mene se nije vratila jer ne želi. Prodali kuće državnoj agenciji za promet nekretninama. Ova te raspodjelila naseljenicima i izbjeglicama iz BiH i Janjeva.

Smatrao sam da je kuća u Hrvatskoj iako privatno vlasništvo Srbina-hrvatska kuća.

Ove što su porušene država je poslije na račun proračuna obnavljala.

Rušenjem samo pogoduješ građevinskom lobyu ,tako je ispalo.

sve dobro...

Tko je glasao

hocu reci

ono sto sam i napisala!
vis' nisam ti ja uvijek bila cinicna, sarkasticna....to sam postala u zadnjih 10 i koju godinu..
ponajvise zbog ljudske pokvarenosti, zloce, opakosti...

posto nemam navadu s nickovima raspredati i dokazivati bilo sta,
ovako cu ti odgovoriti;

ne trebas ti meni opisivati sta se dogadjalo.. dobro ja to znam,

posto sam sve to vrijeme -ne ponovilo se!, sa svojom obitelji NEPREKIDNO provela u svom rodnom gradu (Slav. Brodu) koji je od polovine travnja do pocetka listopada 1992. -kad je u srpske ruke pala B. Posavina- bio svakodnevno izlozen granatiranju iz prekosavskih bosansko-posavskih srpskih sela, cetnickih gnijezda, kako smo ih zvali.
iako je tada iz Broda pobjegao svatko ko je mogao....nisam nikuda bjezala i ostala sam u njemu zivjeti neprekidno sve do 2005!
(sto se tice ovdasnjih srba kojih je bilo jako puno u Brodu, znam za mnoge sta su, kuda su, kako su......)

vidis, moj ti obicaj nije da se samohvalisam poput nekih na pollitiki i samohvala mi je posebno odvratna karakterna mana, no, ucinila sam sto sam znala i mogla uciniti dobro ljudima, izbjeglicama...... i hoces-neces vjerovati, dobra koja sam ucinila ljudi su uzvracali losim... pa mi se moje samaricanstvo obilo o glavu.
(i to je doprinjelo da postanem cinik u svom izrazaju)

i tek kad sam konacno shvatila da sam apsolutno nemocna protiv navirucih sila zla.. otisla sam u drugu zemlju, tocnije, pobjegla sam pred bujicom svih zala koja su zapljusnula i Brod i Hrvatsku.

....pa barem se ovdje na pollitici o tim zlima nonstop pise, pa tako citajuci vidim da je sve gore i gore i da zaista nemam za cime zaliti.
moji komentari-ci su pretezno reakcija rezultat onoga sto procitam i saznam ovdje na pollitiki.
nadam se, da razumijes i da nece biti 'operiranja' ovog mog upisa.

Tko je glasao

O premisama i zaključcima

ne mogu s tobom.

Naime ,tvoj mi stil ne odgovara Kerempuh . Impulsivno se obrušavaš kao škanjac .

Kažeš npr. da se nemaš običaj samohvalisati i u nastavku rečenice si Majka Tereza koja se ,ah razočarala pa je SAMO ZBOG TOGA zbrisala u zemlju boljeg standarda.

Ostavila si nas da jedemo g...a , a svoju sreću si potražila drugdje. Ne osuđujem te , ali ne dopuštam da mi dociraš.

sve dobro...

Tko je glasao

Oooo,Ooooo

sta je s tobom vrli junace?
jes' ti popit?
il si lupit?

kazes, moj stil ti ne odgovara... al mi odgovaras!
buduci ti sve shvacas kao krtitiku tvoje uvazene persone, a kritiku ne mozes otrpjeti, zoves to 'impulzivnim obrusavanjem'!!
svasta.
de se skontaj i skuliraj.
il si i ti nesretna zrtva PTSP-a?

eto, ja napisem jednu recenicu o sebi, a ti me odmah proglasavas majkom Terezom!?
ma de, tako ti svih rana, poglec malo svoje dnevnike i komentare i - KOLIKO li je samohvalisavih recenica u njima?????????????
(nemoj me tjerat da ih ja pobrojim il citiram)
stvarno obraz ti je ko dzon!!!!!!

'operiras' moje recenice... pa iako o meni ne znas nista (jer ne pisem o svojoj osobi, hvalisavo i nametljivo, kao ti sto radis), dociras mi onako bas nisko, bijedno! ili bolesno?
pa stagod od toga da je, dovoljno je da ti kazem
baj baj vrli junace,
i uzivaj u svojim zaslugama za ovakvu drzavu po kojoj svi odreda pljujete!!!!!!!!!!!!!!

Tko je glasao

Kod vas na otoku

je južina već počela ,kod nas je tek najavljuju.

Ajd da se malo još hvalimo. Ja sam proljevao krv za Hrvatsku ,tuđu naravno ne svoju ,nije me htijelo.
Nisam sretan zbog toga ali moralo se jer su me tjerali s kućnog praga.

Imam brata u Australiji i brata u Švedskoj ,a kuma u Engleskoj.

O Njemačkoj da ne pričam. Samo sam sitnež odvojio 30 Km od kuće.

Sve ove godine iza rata jedem g...a zajedno s ostalim građanima ,borimo se kako znamo i umijemo protiv ove mafiokracije kod nas ,a ti mi iz sigurnosti GB dociraš ,pametuješ i popuješ.

Još mene i neke neupitne branitelje poput autora ovog dnevnika proglašavaš "slabim " Hrvatima ,samo zbog toga što smo bili i ljudi.

Sramotno.

sve dobro...

Tko je glasao

@drvosjek

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

ne bi... pokradeno i

ne bi... pokradeno i devastirano je sto se stiglo i sto je bilo nadohvat ruke... ne samo u slucajevima kao sto je ovaj gdje je kao objasnjenje/razlog posluzio smjestaj vojske, vec naprosto sve sto se naslo na putu.. cak i u zonama u kojima uopce nije bilo ratnih djelovanja, odnosno bila su daleko... i to neovisno o "naciji" kuce...

no ono sto decki zaboravljate i sto je u citavoj prici tragicno jest da je ta pojava devastacija i krada, ovih naoko sitnih samo ono sto je trebalo "velikim lopovima" da bi mogli pljackati hrvatsku u globalu, privatizacijama, managerskim kreditima, laznim kupovinama oruzja, kao prevaznim transferima novca pod top secret i slicno .... jer je osiguravala veliku sutnju... nacionalnu sutnju jer je bilo previse onih sitnih koji su se tim poslom bavili pod "nacionalnim" pokrivacem... dapace, bilo je pozeljno sto vise ucesnika, time je bila veca zastita onih "visoko"..

zalosno je jos i vise da ni dana danas sami sebi to necemo priznati, zalosno je sto se jos uvijek vode procesi od kojih mnogi nisu zavrseni, neki sasvim nepravedno zavrseni.... za razna obestecenja, krade, devastacije.... @zap je dao jedan mali primjeric, naoko nevazan, no na zalost pravilo koje se desavalo...

eto, tako su razne nadje stradale, covjek ostao zaboravljen do dana danasnjeg a veliki, oni koji su takva ponasanja itekako potencirali nedirnuti kakvi ce ostati i dalje..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@lunoprof, + do neba,

@lunoprof, + do neba, prvenstveno zbog Josipe Lisac, moje ljubimice već 40 godina.
Nije mi poznato jesi li muško ili žensko, ali rado bih Te izljubio zbog ovog. Uostalom, svejedno je jesi li muško ili žensko, ali imaš dušu.
Jedino me rastužuje što me video podsjeća na Lederera i starijeg brata koji je isto bio ZNG-a od 1991. i Ledereru tada tako blizu a nije mu mogao pomoći. I danas mu to nije lako razumijeti, ali ništa nije mogao...
U par rečenica koje su upisane u tvoj komentar je više pameti i shvaćanja realnosti nego li u km ispisanog ovdje od ponekih likova.

Rat je najgroznija pojava koja se može dogoditi čovjeku, narodu i planeti.

Tko je glasao

Rat je

Rat je sastavni dio čovječanstva, kao život i smrt. Nekom rat omogućuje slobodu, nekom je život grozan, a smrt je jedino što je sigurno za sve nas. Teoretski jedino je smrt pravedna.

Tko je glasao

je..... zivoti ni smrti se

je..... zivoti ni smrti se nikada ne mogu vratiti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Bolje razumijevanje se traži

@Luna

s moje točke gledišta ,da su Srbi u Hrvatskoj listom ustali protiv politike Slobodana Miloševića i da su je prepoznali kao fašističku ,što u svojoj biti jest bila ,ovakve stvari se ne bi događale ,pa ni naše ( hrvatske ) svinje ne bi rovale i iskoristile priliku.

Međutim ,zov,zov plemena i majčice Srbije , svirka u takoćutnu žicu ih je zbunila .

Oni koji su shvatili trenutak povjesti -dobro su prošli.

Nažalost ,mnogi nisu. Kad se spirala zla pokrene dugo treba da se zaustavi.

Nećemo kunu ,nećemo putovnicu ,nećemo šahovnicu bila je tada njihova mantra.

Poslije OLUJE su dolazili moljakati mirovine u kunama,putovnice s šahovnicom i sl.

Lopine su iskoristile priliku i utoliko si u pravu.

sve dobro...

Tko je glasao

apsolutno nisam pricala o

apsolutno nisam pricala o cetnicima, sahovnica-antagonizmima i slicnom... cak ni o ratu kao takvom... vec o obicnoj, najobicnijoj bezobzirnoj pljacki ... koja j epotencirana, organizirana, kao i sakrivana ili negirana do dana danasnjeg..... zato da bi plast sijena narastao sto veci i da bi se "kljucni" sakrili medu gomilom koja ne moze prozivati jer ima previse krivaca medu sobom... ili tek onih koji su vidjeli i znali a nisu nista ucinili ... da li su mogli nesto uciniti? veliko pitanje i od slucaja do slucaja razlicito... no u ovom trenutku nebitno... cilj je postignut... krada i pljacka su u jednom trenutku postale toliko opca pojava, toliko presutno shvatljiva pojava... da nije bilo primjedbe ni na na vecu, veliku i najvecu.... zbog malih partikularnih interesa obicnih ljudi..

ta pojava nema veze ni sa slobom ni sa srbima i krajinskim zeljama tih dana... ta pojava ima veze sa nama svima, sa onima koji nisu bili s "one" strane... i bilo bi jako dobro da shvatimo

kako je namjerna, planirano izazvana, potencirana i zdusno skrivana... da bi se dogadalo bas ovo sto se danas dogada i ono sto je jucer i prekjucer vec obavljeno... samo radi toga se to sve dogadalo, a ne radi srba, cetnika i rata...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Vratimo se

Vratimo se malo natrag na početak. Utvrdimo tko je počeo rat u Hrvatskoj. Velikosrpska politika i zavedeni Srbi u Hrvatskoj. Porodica iz dnevnika je sporedna žrtva tog rata i nisu jedini. Odbacujem generaliziranje po kojem bi se Srbima u Hrvatskoj trebalo platiti za sve ono što ih je snašlo, jer po toj logici bi i Hrvatima trebalo platiti za sve što su im Srbi i velikosrbi učinili, samo tko bi to trebao platiti? Presudom od neki dan za zločin u Varivodama,Hrvatskoj je izrečena presuda, a to znači da bi i Hrvatima trebala Hrvatska država platiti za ono što su učinili velikosrbi i Srbi?

Tko je glasao

@fantom47, ovdje uopće nije

@fantom47, ovdje uopće nije tema ono o čemu ti govoriš.
Uostalom, pa upravo Srbima u pobunjenom djelu RH se i plaća sve. Obnavljaju im se kuće, plaćaju zaostale mirovine....
Tko će platiti Hrvatima? Pa kada već rat nije proglašen ni objavljen, Hrvati trebaju tužiti RH za odštetu.

Tko je glasao

Tko kaže da se zločin ne isplati? Daju čak i nagradu!

Tko će platiti Hrvatima? Pa kada već rat nije proglašen ni objavljen, Hrvati trebaju tužiti RH za odštetu.Hrvati trebaju tužiti one koji su im razrušili kuće, ubili rodbinu, njih silovali, osakatili,...

Dakle, Hrvati i RH trebaju tužiti Srbiju i ljude iz bivše JNA, koji su vodili agresiju na RH.

Srbi iz RH, bi trebali tužiti također Srbiju, kao i država RH, jer je Srbija u sprezi s JNA učinila u RH, štete veće od 35 milijardi dolara.

Točno se zna tko je granatirao i uništavao naše gradove.

Kakve veze ima što nije objavljen rat?
Da su i u mirno doba uzrokovali takve štete, morali bi za njih odgovoarati.
Ta i Slovenija nije objavila rat RH, ali je Ljubljanska banka odgovorna za pljačku štediša iz RH.

Uostalom, pa upravo Srbima u pobunjenom djelu RH se i plaća sve. Obnavljaju im se kuće, plaćaju zaostale mirovine....To samo potvrđuje da se zločinaštvo isplati, ako ga radi ugrožena manjina.
Evo i nagrađivali bi ih zbog dovoljnoga broja poubijanih Hrvata u Vukovaru.
Tko kaže da se zločin ne isplati laže, jer u RH se potvrđuje da se zločin pokušava i nagrađivati?

Tko je glasao

Vukovar - Dokmanovićev grad

Dakle, Hrvati i RH trebaju tužiti Srbiju i ljude iz bivše JNA, koji su vodili agresiju na RH. Pa naravno da trebaju i nije mi jasno da to učinili nisu. Što misliš zašto nisu?
Srbi iz RH, bi trebali tužiti također Srbiju, kao i država RH, jer je Srbija u sprezi s JNA učinila u RH, štete veće od 35 milijardi dolara. Točno se zna tko je granatirao i uništavao naše gradove.Zna se! I što čekate vi iz Vukovara kao najveća žrtva Domovinskog rata? Barem vi tako tvrdite; - ali za tebe i nisam siguran da si iz Vukovara ???
Kakve veze ima što nije objavljen rat? Pitam se treba li uopće jednoj zajapurenoj ženi ovo objašnjavati? Kratko: Nema ratne štete ako nije nitko nikome najavio rat. Drugo, Srbija i JNA su „odigrale“ tako da je to bila pobuna unutar jedne Republike SFRJ-ot pa je to bilo u nadležnosti Republičkog MUP-a (tj. SUP-a). No, kada se u Hrvatskoj oko toga vodila vrlo precizna akcija povećanjem MUP-a do dozvoljene brojke pripadnika u takvoj situaciji, Vukovar je još „mnogo lepo živeo“ u suživotu sa „komšijama“ pod gradonačelnikom kojeg su si izabrali (Dokmanovićem – jebote koji Hrvati ti Vukovarci) i kasnije Vladinim povjerenikom Martinom Vidićem Bilim.
Da su i u mirno doba uzrokovali takve štete, morali bi za njih odgovoarati. Naravno da bi, ali nije bilo mirno doba samo vi jugoslaveni Vukovara uopće niste znali da nije mirno doba. Zato ste i najurili iz Vukovara one koji su shvatili što se događa pa se počeli pripremati za obranu. Kako ste se u početku odnosili prema Blagi Zadri? „Što hoće i priča ta hercegovačka seljačina“? Kada su vam 120 mm granate počele curiti po tikvama ... eeeeeh, Zadro pomagaj!
Ta i Slovenija nije objavila rat RH, ali je Ljubljanska banka odgovorna za pljačku štediša iz RH. Ovo je potpuno nešto drugo ali tvoj mozak malo „preskače“....
Uostalom, pa upravo Srbima u pobunjenom djelu RH se i plaća sve. Obnavljaju im se kuće, plaćaju zaostale mirovine....To samo potvrđuje da se zločinaštvo isplati, ako ga radi ugrožena manjina.Pa što vi hrabri Vukovarci niste prešli Dunav i porušili tamo pet-šest sela? „Zločin“ bi vam se isplatio. Bar tako ti kažeš.
Evo i nagrađivali bi ih zbog dovoljnoga broja poubijanih Hrvata u Vukovaru.Evo i nagrađivali bi vas zbog dovoljnog broja poubijanih Srba recimo u Zrenjaninu a ne da ih ja moram loviti ovdje, tik do Zagreba.
Tko kaže da se zločin ne isplati laže, jer u RH se potvrđuje da se zločin pokušava i nagrađivati?Točno! Ovaj moj dnevnik to najbolje pokazuje jer mnogi uopće ne shvaćaju zašto je napisan. Ne čudi me, jer treba biti politički pismen da bi se to shvatilo. Ti @ppetra to sigurno nisi.

Tko je glasao

Kako je napisan, odgovor je i na pitanje "zašto je napisan"

Kratko: Nema ratne štete ako nije nitko nikome najavio rat.Glupost!.
Židovi nisu imali za vrijeme ww2. ni svoju državu, pa ni mogućnost objave rata svojim napadačima i krvnicima. Ipak, Njemačka je morala isplatiti odštete za svoje zločine i Židovima dati ratne odštete.

Što bi objava rata promijenila? Srbija je ta koja je povela rat, pa ga nije objavila. RH nije objavila rat, jer se samo branila na svome teritoriju i nije upala u zamku "objave rata", jer bi je proglasili agresorom.
I ovako su muljali desetljećima i smišljavali kako napraviti ZZP, kako od žrtava i junaka, napraviti ratne zločince, a što bi tek radili da je RH objavila rat, bilo kome.

Vukovar je još „mnogo lepo živeo“ u suživotu sa „komšijama“ pod gradonačelnikom kojeg su si izabrali (Dokmanovićem – jebote koji Hrvati ti Vukovarci) i kasnije Vladinim povjerenikom Martinom Vidićem Bilim.Ovim svojim upisom kontradiktoran si sa svojim "humanističkim dnevnikom". U biti, cilj ti je vrijeđati Hrvate: jednom to radiš svojom "humanošću" prema stvarima u kući onih o kojima pišeš, a drugi puta zbog nedovoljne vukovarske netrpeljivosti prema "komšijama".

Naravno da bi, ali nije bilo mirno doba samo vi jugoslaveni Vukovara uopće niste znali da nije mirno doba. Zato ste i najurili iz Vukovara one koji su shvatili što se događa pa se počeli pripremati za obranu. Kako ste se u početku odnosili prema Blagi Zadri? „Što hoće i priča ta hercegovačka seljačina“? Kada su vam 120 mm granate počele curiti po tikvama ... eeeeeh, Zadro pomagaj!I sam vožd S. Milošević usporedio je obranu Vukovara sa srpskom bežanijom za vrijeme "Oluje", a ti govoriš koješta.

Pa što vi hrabri Vukovarci niste prešli Dunav i porušili tamo pet-šest sela? „Zločin“ bi vam se isplatio. Bar tako ti kažeš. Hrabrost se ne dokazuje rušenjima tuđih sela, u tuđim državama, već se tako dokazuje vlastito divljaštvo i zločinaštvo!

Vukovarci su bili hrabri u svome gradu, kada je trebalo da budu hrabri.
A tebe to izgleda pati!

Evo i nagrađivali bi vas zbog dovoljnog broja poubijanih Srba recimo u Zrenjaninu a ne da ih ja moram loviti ovdje, tik do Zagreba.Nisu Hrvati nikada nagrađeni za svoje zločine, već kažnjeni, kao što mora i biti, ali Srbi su navikli na nagrade za zločine (Srebrenica), pa ih opet potražuju i u Vukovaru.

Točno! Ovaj moj dnevnik to najbolje pokazuje jer mnogi uopće ne shvaćaju zašto je napisan. Ne čudi me, jer treba biti politički pismen da bi se to shvatilo. Ti @ppetra to sigurno nisi.Vidljivo jekako je napisan, a zašto - i to je jasno iz toga "kako".

Tko je glasao

Na čemu si ti @ppetra? I ja

Na čemu si ti @ppetra? I ja bi toga malo.:):):):)

Tko je glasao

Trun u tuđem oku, teži od stotine tona na hrvatskim žrtvama

Samo na normalnom razumu.

I ne treba ti samo malo, jer inače ne bi trunu u oku, davao značaj tonama natrpane zemlje hrvatskim žrtvama.

Dnevnik ti je ruglo razumu i pomast ZZP-u: izdiže trun u tuđem oku, iznad težine stotine tona na hrvatskim žrtvama i činjenice da su si ti sami trunili oko vlastitih očiju.

Ako to ne radiš upravo s takvim ciljem, onda bi ti stvarno trebalo podosta običnoga i jednostavnoga zdravoga razuma!

Hajde, ti otpisani, kada već pričaš o takvome "trunju", navedi bilo koji rat u kojemu je bilo manje takvoga trunja, koje je zasulo pripadnike naroda koji je, u ogromnom broju,ubijao, palio, rušio, granatirao, protjerivao, ljude druge nacionalnosti iz vlastite im zemlje, pomoću svojih sunarodnjaka iz druge zemlje i zločinačke vojske koja je pucala po gradovima, onako gdje padne da padne- "neselektivno" ili "sveselektivno", kako bi se domogli vlasništva nad tom zemljom!

Inače, ne cvili za jednom opljačkanom kućom, dok još preko tisuću naših ljudi nema nigdje, osim u saznanjima njihovih ubojica- koji šute, a mnogi žive među nama.

I kao što ti sebi dozvoljavaš sjećanje na opljačkanu kuću tvojih susjeda i kumova, i revolt zbog toga, dozvoli da se i drugi sjećaju tih 1000 naših nestalih ljudi, i kažu ti da "trun u oku, stavljaš ispred sudbina nestalih i sudbina onih kojima se zna i grob, i ubojice.

A tvoj odnos prema Vukovaru, pokazuje, ne da nisi onaj kojim te prozivaju, već da si netko tko mrzi Vukovar, zbog onoga što on je- stotinama tisuća Hrvata!

A ovo što piše o "Hercegovcima", o Blagi Zadru, opisuje ne Hrvate iz Vukovara, već tebe.
Pa kome najviše smetaju "Hercegovci", pa "Vukovar", pa se zalaže za "trunje" protivničke strane i zbog njega postavlja kao upitno obranu vlastite zemlje?

Jasno je, baš sve, a upao si stilom i kopiranjem izričaja @jelenske i uz pratnju truba s portala slične političke orijentacije- forsiranja "trunja", da bi obezvrijedio tisuće tona tereta i opet svirao tipkama na kojima piše, ZZP, ZZP, ZZP,.., dok namećeš "papskiji od Pape" kriterij za ponašanej Hrvata u oslobađanju zemlje.

ps.
Sve si o sebi rekao svojim upisima, a samo malo zdravoga razuma, pokazuje tko i što je- to što piše "@otpisani"!

Tko je glasao

Cijeloj Hrvatskoj je pun

Cijeloj Hrvatskoj je pun kufer Vukovara! Neprestano vaše cviljenje i traženje nekakvog posebnog statusa je prešlo sve granice. Razlog tog vašeg očekivanja da svi drugi sve umjesto vas odrade je taj što ste nesposobni, umišljeni, bahati i prepotentni.
Neosporno, žrtve koje ste podnijeli u Domovinskom ratu su nemjerljive!
To nitko ne osporava, ponajmanje ja. Međutim, ministarstva i razne državne institucije i agencije su pune zaposlenih Vukovaraca. bili je dovoljno da znaš pola latinične abecede i čitavu čiriličnu azbuku, da si iz Vukovara .... - i eto te na nekom dobrom mjestu na državnoj plaći.
Koliko vas se vratilo u Vukovar? Premalo, zato sada i dobivate čirilicu - pa njih je duplo više nego vas. A niste se vratili jer su vam širom hrvatske svuda bila otvorena vrata, i za zapošljavanje, i za stanove, i za statuse .... Pa ste ostali. J...e se vama za Vukovar!
I dan danas npr. se posprdno i sa podsmijehom odnosite prema Vinkovcima, susjednom vam gradu. Zašto? Pa zato što ste u doba tako vam milog bratstva-jedinstva lijepo živjeli o odnosu na hrvatske Vinkovce. Vinkovci su krvavo i do zadnjeg branili svoj grad a vama je 1991. došlo na naplatu vaše jugoslavenstvo. Ratovalo se i ginuli itekako širom Hrvatske. Npr. Novska i Lipik su bili razrušeniji i uništeniji od Vukovara ili vrlo blizu toga. Međutim, tamo su se ljudi do zadnjega borili za svoj dom od 1990., politički a kasnije i oružjem. I nije ih imao tko izdati jer su sve odradili sami. A vi sada snimate film o izdaji Vukovara....

Ovaj dnevnik je napisan o obitelji koja nije živjela u ratom zahvaćenu mjestu niti je isto ikada bilo okupirano! Svaka usporedba sa pljačkama i paležima na područjima koje su bile ratna zona, okupirana i pod ratnim djelovanjem tu prestaje. To ti nikako da shvatiš. A znaš zašto? Zato što si bahata kao i svi napuhani i prepotentni Vukovarci koji su bili miljenici Beograda od 1945. ali ste 1991. shvatili i zašto ste bili miljenici. Ni dan danas vam to nikako da "svane", još ne razumijete što vam se dogadja i što tek bude.

Konačno je vrijeme da vam to netko kaže! Ne ja (ja sam potpuno nevažan) nego Hrvatska da vam to kaže. Zapravo, ona vam to i govori ali ne glasno.

P.S. A tvoj odnos prema Vukovaru, pokazuje, ne da nisi onaj kojim te prozivaju, Vidi boga ti, "iznad Tešnja zora sviće..." - ma jesi brzo ukapirala:):):)
već da si netko tko mrzi Vukovar, zbog onoga što on je- stotinama tisuća Hrvata! Varaš se! Ja ne mrzim Vukovor, upravo obratno. Pokušavam i tebi kazati ( agovorio sam to svojevremeno i Štenglu i Šeremetu i Zeljku, da nešto morate i sami odraditi. Osim toga, za Vukovar i Vukovarce, sam odradio više dobra nego što ti možeš i zamisliti. No, to nije priča za tebe već činjenica za one koji znaju tko sam i što sam.

Tko je glasao

Selo malo, na atolu u Pacifiku, zaštićeno od rata!

Cijeloj Hrvatskoj je pun kufer Vukovara! Neprestano vaše cviljenje i traženje nekakvog posebnog statusa je prešlo sve granice. Razlog tog vašeg očekivanja da svi drugi sve umjesto vas odrade je taj što ste nesposobni, umišljeni, bahati i prepotentni.Lijepo je što si ovo napisao.
Točno je tako: cijeloj projugoslavenskoj, prosrpskoj i antihrvatskoj Hrvatskoj, odnosno svima takvima u njoj "Pun je kufer Vukovara".
Zato akcije tipa. "Vukovar je izdan"!
Zato akcija tipa "ćirilica u Vukovaru"!
Zato akcije tipa: "Policajac sam u Vukovaru, živim u Srbiji "
Zato akcije tipa: Svaki dan partizanski film jedan, da bi program bio vrijedan".)))
Zato akcije tipa:"Božić se slavi srpskim automobilskim mitingom i ikonografijom iz devedesetih" uz policijsko osiguranje mitingašenja".
Zato dnevnici tipa: "Trun u njihovim očima, više vrijedi od svih Hrvata pod tonama zemlje nabacane na njih nakon što su ih ubili, ili izgubili!"
Zato, napadi na KC i na predavanju na FZP-u, ne u Beogradu, već u Zagrebu!
Zato HTV -u, apsolutističko vladanje, osobe koja je njome vladala u bivšoj državi!:
Svima je dosta Vukovara i onoga što Hrvatima predstavlja: obranu Domovine od zločinaštva prvih susjeda.

Ovaj dnevnik je napisan o obitelji koja nije živjela u ratom zahvaćenu mjestu niti je isto ikada bilo okupirano! Ali je bilo uključeno u rat. Ta i sam pišeš o izbjeglicama u njihovoj kući! Dakle, cijela RH, bila je u ratu, jer su prognani ljudi nosili sa sobom rat u dušama.
Tvoji likovi iz dnevnika, su pobjegli izvan RH, bili su Srbin i Bugarka, hrvatski državljani, a u njihovoj kući su živjeli ljudi koje su prognali, ljudi rasturenoga doma, kojima su sve oduzeli i kao gamad ih potjerali iz svojih kuća, upravo sunarodnjaci tih u čijoj su se kući smjestili, i koji su, začudo baš šetali preko Srbije, tamo-vamo (otkuda da oni znaju da nije odšetao, baš do njihove kuće?)

I sada bi tim ljudima, trebala biti svetinja, imovina tih ljudi? Trebali su je čuvati kao oči u glavi, jer eto, svi su dokazali kako su pošteni ljudi, a njih su zapravo, iz njihovih kuća,potjerali zbog opasnosti da ih ne ugrize koji komarac?

Bijedno od tebe, @otpisani.
Cijela država je bila u ratu!
I ljudi koji nisu vidjeli bojišta, trpjeli su materijalnu i svaku drugu oskudicu, najdraži su im bili po bojištima u RH, a mnogima je poginuo netko od tih 15 000 ubijenih Hrvata!

I tako ti kažeš, tvoje selo je živjelo, na slobodnome, ratom neoskrvnutome atolu u Pacifiku!?

Ma, hajde, pričaj te gluposti, onima koji su rat gledali samo na televiziji!

Tko je glasao

Ma, hajde, pričaj te

Ma, hajde, pričaj te gluposti, onima koji su rat gledali samo na televiziji!
Ma ja sam Ti za Domovinski rat saznao tek od tebe. :):):):) Do tada uopće nisam znao da takva što postoji i da se uopće dogodilo.
I tako ti kažeš, tvoje selo je živjelo, na slobodnome, ratom neoskrvnutome atolu u Pacifiku!? Daaa, baš si u pravu! Samo je sa tog "pacifičkog atola" 1991. bilo 86 dragovoljaca u ZNG i MUP. Više nego li je cijeli Vukovar imao dragovoljaca tada.
Samo iz roditeljskog mi doma je nas četvero otišlo u rat 1991. Moja mama nije krunicu ispuštala iz ruku do smrti... @ppetra, lupetaš!
P.S. Televiziju ne gledam.

Tko je glasao

Atol s Pacifika u ratu:)))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci