Tagovi

Mrakova cenzura, ili uvođenje verbalnog delikta

Bio sam neugodno iznenađen kad sam u namjeri da komentiram dnevnik o Beškerovom članku u "Jutarnjem listu" ustanovio da je on jednostavno izbrisan kao i svi komentari s Pollitike. To je najgrublja cenzura, odnosno Mrakovo uvođenje na mala vrata "verbalnog delikta" iz komunističke Jugoslavije.

Podsjetit ću na čl. 38 Ustava Republike Hrvatske koji izričito kaže: "Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli" i dalje "Zabranjuje se cenzura". S određenim mišljenjima se možemo ili ne složiti, ali da se koriste metode iz prošlog totalitarnog sustava smatram, najblaže rečeno, izuzetno neprimjrenim ovom portalu. Mrak, vi biste trebali raskrstiti sa svojom idejnom isključivošću ako želite zadržati razinu demokratskog dijaloga a ne progona vještica čime se bavi veći dio pollitičara kojima su mozgovi zahrđali u jugokomunističkom sustavu. Na ovom poprtalu ima sva sila bjesomučnih komentatora koji jednostavno ne mogu podnijeti drukčije mišljenje i najrađe bi ponovno uveli pojam verbalnog delikta. Na žalost vi Mrače tu većinu podržavate pa čak u nekim slučajevima djelujete kao njezin dio. Podsjetit ću da sam i sam bio žrtva takve cenzure, kad je izbrisan jedan moj komentar na upis editora koji se javlja iz Londona i to zbog toga što sam pobio editorovu tezu, treba li reći i britansku, kako se u Jugoslaviji dogodio građanski rat, a ne da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije.

U slučaju Beškerovog članka u "Jutarnjem" potpuno se slažem s s dnevnikom MKn-a jer mi je osoba Inoslava Beškera vjerojatno mnogo više nego ikome na Politici dobro poznata i po tome što samo domicilni Splićani i po tome što mi je jedno vrijeme dok sam radio u "Vjesniku" bio urednik. Kratko rečeno Inoslav Bešker po svojim političkim stajalištima i pogledima nije politički Hrvat, u najbolju ruku je Jugohrvat, ali više je Jugosloven. U doba kad je bio urednik u "Studentskom listu" zagovarao je ideje Kineske revolucije, pa je jednom izdanju "Studentskog lista" koliko se sjećam, naslovnu stranicu objavio potpuno u Crvenoj boji s natpisom "Zapad je crven". Kad sam 1989. godine u "Vjesniku" kao vodeći komentator koji je raskrinkavao imperijalističku velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića kojom je počeo raspad Jugoslavije pisao komentare i analize o toj politici imao sam problema s Inoslavom Beškerom kao urednikom tadašnjeg tjednog priloga "Panorama". On je jednostavno cenzurirao moje tekstove, a pri tome se pozivao na poznatog velikosrpskog novinarskog ideologa Aleksandra Tijanića kojemu su urednici hrvatskih novina podanički širom otvarali stupce. I tadašnji urednik unutarnje rubrike u "Vjesniku" i današnji glavni urednik "Jutarnjeg" Mladen Pleše koji uopće nije krio da je bio suradnik Udbe bio je na sličnoj liniji kao i Bešker, pa nije slučajno da oboje rade u istom dnevniku i da Bešker ovim naručenim člankom širi propagandu o navodnoj genocidnosti Hrvata. To su gole činjenice koje se ne smiju podcijenjivati, jer je poznata izreka da "oni koji ne uče iz povijesti osuđeni su da je ponove". Od velikosrpske agresije prošlo je 20 godina, ali budući da Srbija nije provela sociološku i političku katarzu i te kako je važno upozoriti da u Hrvatskoh postoji "peta kolona" koja djeluje i skladu s velikosrpskim ciljevima.

Svjestan sam da će ovaj moj dnevnik izazvati masu minusa, ali će malo tko od tih minusera pokušati ući u raspravu sa mnom. Oni će se dakle deklarirati kao podržavatelji novih velikosrpskih pretenzija kojima je u kranjoj liniji poslužio i Beškerov članak u "Jutarnjem listu"

Komentari

Puliserova nagrada

Bio sam neugodno iznenađen kad sam...ustanovio da je (dnevnik) jednostavno izbrisan kao i svi komentari s Pollitike.

Ja sam neugodno iznenađen da autor dnevnika ne zna da dnevnici "sami" nestaju nakon dovoljnog broja negativnih ocjena. To pravilo prihvaća se registracijom.

To je najgrublja cenzura, odnosno Mrakovo uvođenje na mala vrata "verbalnog delikta" iz komunističke Jugoslavije.

Nisam znao da "verbalni delikt" postoji samo u komunističkoj Jugoslaviji. Ima li autor dnevnika neke spoznaje da je uveden baš taj verbalni delikt ili neki drugi? Zar nije verbalni delikt kada se nekoga optuži za napisano? Netko je optužio nekoga ovdje? Zašto autor koristi riječi koje ne razumije?

Mrak, vi biste trebali raskrstiti sa svojom idejnom isključivošću ... a ne progona vještica čime se bavi veći dio pollitičara kojima su mozgovi zahrđali...

Svaka čast gosp. Krsnik, pravi ste virtuoz pera kada treba vrijeđati.

Svjestan sam da će ovaj moj dnevnik izazvati masu minusa, ali će malo tko od tih minusera pokušati ući u raspravu sa mnom. Oni će se dakle deklarirati kao podržavatelji novih velikosrpskih pretenzija...

Shvatio - tko Vam da minus taj je podržavatelj novih velikosrpskih pretenzija :) Toliko Vas je strah kritike i argumentirane rasprave? Da mogu, dao bih Vam deset minusa, no ova kriptoustaškočetničkoboljševičkoudbaškosrpskohrvatskaeuropska stranica mi to ne dozvoljava. Možda ste dobar novinar, ali ste očajan sugovornik.

Tko je glasao

pulitzerova nakarada

leddevet

vi i vama slični ste se u komentarima na ovaj dnevnik gotovo isključivo bavili mojom osobom, a ne temom dnevnika. A tema dnevnika je provodi li Mrak cenzuru i kakvo je političko stajalište Inoslava Beškera. Vi biste mi zabranili da o tome kao i u drugim temama iznosim svoje mišljenje, jer se ne slaže s vašim i vama sličnim. To je već viđeno, ne samo u fašizmu nego i u vašem komunizmu. To polazište je temeljni problem na ovom portalu, gdje se u ponestatku argumenata ide ad hominem.

Ako sam osobno išao ad hominem to je u mnogo blažem obliku bilo nego vi i vama slični u vašim rječnicima. Ospovate mi čak pravo da reagiram na uvrede. Uzmite samo na početku prilog 3103 i podršku golgote koji me proglašavaju zbog drukčijeg mišljenja fašistom. Prema tome kome treba tečaj ne iz komunikologije, nego iz temeljne kulture?

Tko je glasao

Izbor je na tebi

Poruka na kraju ovog Rundekovog spota je:

Zaustavimo pojavu fašizma, nacionalizma, antisemitizma, homofobije, šovinizma, rasne, vjerske, spolne i dobne diskriminacije.

Ti si sebe svrstao sam u ono što meni „pakuješ“
Ja bi tebi po ovim tvojim tekstovima: nacionalizam

Tko je glasao

kajgod

3103,

vama je nacionalizam što se zalažem za poštivanje Ustava kojeg ne može derogirati jedan pravilnik na javnom a ne privatnom internetskom portalu. Nacionalizam je, po vama, i što razotkrivam Beškerovu manipulaciju i Beškerovo političko gledište protiv kojeg kao takvog nemam ništa protiv, ali imam pravo o tome iznijeti svoje mišljenje.

Moja malenkost razmišlja svojom glavom za razliku od vas i vama sličnih koji ste se navikli po mišljernje ići u komitet, pa vam je svatko tko razmišlja drukčije neprijatelj kojega treba etiketirati. Na to se svodi vaše sudjelovanje na ovom portalu i u ovoj temi.

Tko je glasao

Krsnik, ovo je za prekrstit se lijevom i desnom

Prilikom logiranja na ovaj kolaborativni blog, kao i mi ostali, prihvatio si tim činom pravila koja je admin postavio. Jedno od pravila koje se nije mijenjalo u ovih skoro 5 godina je nestanak dnevnika koji prikupi dovoljan broj minusa ili nestanak samoglasnika kod komentara koji nakupi za to predviđen broj minusa.
Skoro da bih rado da mi neki komitet odredi smijer kretanja, time mi i omogučava područje uspješnijeg poslovanja, ali na žalost sam prije neki vuk samotnjak
Koliko vidim na pollitici je praviše raznolikih mišljenja. Često znam dobro komunicirati sa nekim ljudima koji imaju dijametralno suprotna politička stajališta jer ne idemo ad hominem, a ako uđemo u diskusiju zna biti vrlo korisna u smislu širenja praga tolerancije za drugčije stavove. Naravno da ima pregršt tema gdje se (usprkos različitosti političkih stavova) možemo potpuno složiti.
Na dnevniku @zaphoda je @edi3 napisao jedan jako lijep komentar o ovoj skupini ljudi koja se logirala ovdje
http://pollitika.com/kako-mi-je-bilo-u-baskoj-vodi#comment-307617
Pollitika je jedan životniji sabor, baš tako, otvorena je svima i izglašavnjem se može doći i do nekih kvalitetnih odredbi. Kvalitetni dnevnici su nagrađeni dolaskom na naslovniccu gdje ih lakše još više gostiju ovog bloga čita, ne samo logirani.
Ovdje je zajamčena sloboda mišljenja i izjašnjavanja (u okviru zakona, znači bez isticanja ustaških i nacističkih simbola i bez govora mržnje). To što se meni nije svidio način opisivanja, tema, stav ili bilo što drugo ne znači da autor nije imao slobodu izjašnjavanja. Čitao se možda i kopirao i spremao taj uradak koji je nakon postignutih 12 minusa potonuo. Autor nije zbog tih minusa krivično ganjan, tako da je ustavna odredba potpuno ispunjena (za razliku slučaja progona vlasnika drugog portala zbog slobode pisanja na njegovom blogu- @panonVua).

Prije bi se reklo da ti imaš poslovičnu suradnju sa nekim svojim komitetom. Za razliku od mene, ti si javna osoba, profesionalac – jasno je da imaš svoj direktni egzistencijalni interes. Ja nemam niti egzistencijalni niti politički – probam nešto unutar svoje struke, moram priznati ide podosta klimavo...

U svakom slučaju, tužno je čitati ove komentare @vkrsnika.

Tko je glasao

3740

3103,

Po vašem sudu moj je dnevnik nekvalitetan, ali ga je ipak dosad pročitalo 3740 korisnika i gostiju nekoliko puta više nego vodeće dnevnike na naslovnici. To meni mnogo više znači nego da sam na naslovnici, jer je očito tema dnevnika zainteresirala mnoge, pa sam zato i izožen orkestriranim napadima uvijek iste skupine komentatora.
Rekao sam više puta nemam ništa protiv minusa kad je već to tako, ali sam protiv etiketiranja kad nema argumenata da se uđe u polemiku o temi dnevnika. O meni se na ovom poratlu sve zna, jer sam biografiju stavio na portal, ali ja ne znam ništa o nickovima, mogu samo po njihovom pisanju nagađati da su Jugosloveni, Jugohrvati, velikosrbi, komunjare, bivši udbaši i tome slično.

U gornjem komentaru upadate sami sebi u riječ. Kažete da je na portalu zajamčena sloboda mišljenja i izjašnjavanja, a na drugom mjestu prihvaćate pravila portala koje minusiranjem guše tu slobodu. Ima li tu logiku za čovjeka koji logično razmišlja.

Tko je glasao

3765 čitanja

Samo kratko pojašnjenje:

Ovaj broj čitanja se ne odnosi na jedninstvene posjetitelje nego na ukupni broj posjeta što znači da ako autor dnevnika kontrolira što se dešava na njegovom dnevniku pri svakoj takvoj kontroli generira novo čitanje. Dosta logično se može pretpostaviti da obzirom na broj komentara (trenutno 228) je autor dnevnika posjetio svoj dnevnik više od 100 puta, a komentatori barem 20-tak puta čime se vrlo brzo dođe do ukupnog broja čitanja.

Osim toga kod pojedinih autora ja (a ne samo ja) prvenstveno čitam komentare koji su u pravilu bolji od dnevnika tih autora i tu zasluga za broj čitanja ide komentatorima a ne autoru dnevnika.

Već smo imali autore koji su se hvalili brojem čitanja što je na njihovu žalost krivo obzirom da nisu jednoznačni pokazatelj kvalitete dnevnika.

leddevet

Tko je glasao

dnevnik je čitan najviše zbog

dnevnik je čitan najviše zbog autora koji je javna ličnost, što tim više govori o vašem (materijelnom) interesu da ovako dječje tupite.

ne izgleda da više možeš imati povjerenja u svoje sive stanice i logični tok misli. Naime pročitaj još jednom. Ne skačem si u usta.

još jednom samo zbog vrijednog minulog višedesetljetnog rada Vjekoslava Krsnika:

Netko potpuno slobodno napiše da smatra da je Vjekoslav Krsnik budala. Zakonski ima pravo jer se ne odnosi na vjersku, nacionalnu, rasnu, spolnu i druge netrpeljivosti. Onda stiže korektiv logiranih pollitičara koji jasnim svojim postavljanjem minusa učine taj komentar nečitljiv, odnosno piše Vjkslv Krsnk j bdl. Time pomažu ono čega u zakonu nema, moralno pravo pollitičara je da ovakav ad hominem napad napadnu svojim načinom. Pojava takvog testa u dnevniku je izložena višem stupnju korigiranja - potpunim nestankom teksta. Ali je autor jasno i glasno rekao što misli, nitko ga ne smije krivično goniti (po Ustavu)

odnosno sloboda je zajamčena, voljnim logiranjem se pristalo na KOREKTIVAN način izglašavanja.
@Zoran oštrić se uporno bori protiv tih minusa, ali izgleda da ipak većina smatra da je ovaj tip korektiva nužan (još uvijek)

Tko je glasao

čitanost

leddevet, 3103,

da sam i 200 puta ušao u dnevnik, a sigurno zbog takvih kakvi ste vi koji se bavite sa mnom a ne s onim što sam napisao u dnevniku, opet bi bilo više od 3500 čitanja. i nisam u pitanju ja, nego tema, jer su pollitika i rakar poznati javnosti, pa kad netko dovede u pitanje, kao što sam to učinio u ovom dnevniku, vjerodostojnost prema slobodnom iznošenju mišljenja, onda svakako to izaziva povećani interes.

sva pisanja vaše agresivne skupine minusera ne mogu izazvati takvu pozornost, jer jednostavno nemate što reći u onom smislu koje bi zaintrgiralo javnost. nitko od vas nije niti će dostići čitanost grdilinovog dnevnika o objavi branitelja koji su pod istragom u srbiji. vi koji ste se deklarirali kao jugonostalgičari, u najblažu ruku, nemate što nova ponuditi internetskoj javnosti koja je svakako mnogo, mnogo šira od vašeg uskog kruga koji živi u prošlosti i ne prihvaćaju hrvatsku stvarnost, pa kakva ona bila.

Tko je glasao

Jugoveseljaci

vi koji ste se deklarirali kao jugonostalgičari
S tobom je pravo veselje debatirati, nema što.

leddevet

Tko je glasao

može bit da krsnik calta po

može bit da krsnik calta po otvaranju dnevnika, zato stalno namjerno u špade dok ti u kupe i obratno :)
dakle:
ignore

Tko je glasao

Severina

He he, još kad bi znao da je apsolutno najgledaniji internetski uradak u Hrvata Severinin akcioni filmić :)))

No to mu sigurno neću reći jer što bi čovjeku kvario veselje. Bolje da i dalje gušta u svom uratku.

leddevet

Tko je glasao

etikete

G. Krsnik, pa procitajte koji put ono sto napisete! Je li vam jasno da vas ljudi ne minusiraju zbog vasih politickih stajalista, vec iz razloga sto ste izgadili svakoga koji se usudio upustiti se u komunikaciju s vama. Procitajte vas dnevnik i komentare na dnevniki onda to usporedite s bilo kojim drugim dnevnikom. Prema dnevnicima i komentarima koje ste napisali, vama (vasem nicku)jednostavno nedostaje osjecaja za uljudnu drustvenu medjuljudsku komunikaciju.

Tko je glasao

komunikacija

Martin,

o kakvoj komunikaciji vi govorite, jer, kao ni ostali, niste se upustili u raspravu o temi dnevnika nego o mojoj osobi.Tko je uopće komentirao moje pozivanje na slobodno izražavanje mišljenja i uvođenje cenzure na mala vrata, ili na političko stajalište Inoslava Beškera.
Jeste li vi to komentirali. Niste. O kakvoj onda uljudnoj komunikaciji možete govoriti kad se bavite osobom a ne dnevnikom. S vama sam uostalom u jednoj ranijoj prilici završio, pa to ponavljam i ovaj put.

Tko je glasao

Tekstove ne cenzurira Mrak,

Tekstove ne cenzurira Mrak, nego čitatelji.

Prišivanje etiketa drugim ljudima nije naročito značajan doprinos slobodi izražavanja mišljenja.

Tko je glasao

kontradikcija

Foma Fomić,,

znači kad sedam dobro organiziranih osoba, uključujući i mraka, s nickovima na ovom portalu odluči da nešto treba cenzurirati onda je to po vama značajan doprinos slobodi izražavanja mišljenja. Nema šta, divna logika, naslijeđena iz komunizma.

Tko je glasao

Logika, naslijeđena od Aristotela

Kada napišete frazu "sloboda izražavanja mišljenja" - promislite li na čas što znači "misliti"?!

Kada napišete: "Divna logika, naslijeđena iz komunizma" - ne čini li vam se da ste nekoj "logici", ma koja i kakva ona bila, prišili diskvalificirajuću etiketu, ali joj niste suprotstavili ništa nalik argumentu?

I tako pišete stalno! Tako sve! Zato od slobodnih građana dobivate minuse!

Zar mislite da imamo svakojutarnje brifinge na kojima "odlučujemo" koga ćemo cenzurirati? Nas, ili njih "sedam dobro organiziranih"!

Uostalom, na minuse ste unaprijed bili spremni, pa što se onda non-stop pravdate?

Tko je glasao

trolanje

foma fomić,

iako se vaš komentar ne odnosi na teme dnevnika, odgovorit ću jer niste svjesni vaših zaključaka i "argumenata"..
Dakle, jeste li promislili da se se ovdje radi o "slobodi izražavanja", a ne o "mišljenju". Mišljenje prethodi slobodi izražavanja.
Osoba koja je protiv slobode izražavanja može se jedino poistovjetiti s nekim totalitarnim političkim sustavom, a to su, kao što je poznato, nacizam fašizam i komunizam, pa izvolte izabrati.

Tko je glasao

Napisali ste: "sloboda

Napisali ste: "sloboda izražavanja mišljenja".

To nije isto što i "sloboda etiketiranja", "sloboda paušalnog vrijeđanja", "sloboda klevetanja" i sl.

Imam dojam da ste to bar donekle shvatili, pa ste se ugrizli za jezik - iz čega je uslijedilo ono: "sloboda izražavanja" (bez "mišljenja"). Bravo!

Oprostite, što je po vašem cijenjenom... ("mišljenju"?!?)... tema dnevnika, obzirom da se ni moj, a ni komentari drugih korisnika stalno "ne odnose" na tu temu?

Tko je glasao

Da, to je sloboda izražavanja mišljenja

a naslijeđe iz komunizma su "javni" režimski mediji i "slobodnomisleći" novinari sa imenom i prezimenom

Tko je glasao

Slicno se slicnome raduje.

Slicno se slicnome raduje.

Tko je glasao

Veliki etiketator

od vas i vama sličnih koji ste se navikli po mišljernje ići u komitet, pa vam je svatko tko razmišlja drukčije neprijatelj kojega treba etiketirati.
Da li ti i tebi slični ikad pročitate ono što napišete?

leddevet

Tko je glasao

Ad komentarinem

Obzirom da je ovo komentar na moj komentar puno niže eto linka kako bi i drugi mogli pratiti o čemu je riječ:
http://pollitika.com/mrakova-cenzura-ili-uvodenje-verbalnog-delikta#comm...

vi i vama slični ste se u komentarima na ovaj dnevnik gotovo isključivo bavili mojom osobom
Zapravo samo donekle (vidi gornji link), temeljni problem je da smo se nebrojeno puta bavili teorijom "minusirajuće cenzure" i svakako nisi jedini koji zastupa takvu teoriju. Iskreno rečeno meni takve nategnute teorije su apsolutno bezvezne pogotovo u sustavu gdje je jasno određeno o čemu se radi. Dodatno bezvezno je optuživanje mraka za nekakvu cenzuru obzirom da je vrlo lako ustanoviti tko je kojem dnevniku udijelio kakvu ocjenu. Dakle radi se o jednostavnoj činjenici da oko dovoljan broj ljudi, odnosno dovoljno veći od suprotnog stava, smatra da je dnevnik dobar ili loš isti završava na naslovnici ili u septičkoj jami. Radi se o jednostavnom i banalnom glasanju a ne o cenzuri i to ti se nebrojeno puta pokušalo objasniti u komentarima na ovom dnevniku.

No budući da si na veliku većinu tih komentara odgovorio vrijeđanjem i nipodaštavanjem sugovornika izazvao si adekvatnu reakciju. To je jednostavno žetva onog što si posijao i što dalje uporno siješ.

Ako nije jasno o čemu se radi dovoljno je pogledati odgovor koji je dobila Bigulica:
http://pollitika.com/mrakova-cenzura-ili-uvodenje-verbalnog-delikta#comm...
Stvarno su dva načina pisanja neusporediva i ovo tvoje ima nivo BSP (baba s placa).

Svakako molim da razlikuješ ad hominem od ad komentarinem".

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

Neki razumiju samo "konstruktivnu silu"

Brojček, jesil sad shvatio kaj znači "konstruktivna sila"!

Tko je glasao

a zakaj ovog coveka ne bi sam

a zakaj ovog coveka ne bi sam ostavili tu lepo na miru..

pa nek se zabavlja sam sa sobom..

ionak misli kak je neshvacen

a mozda i ne gresi, bar u tome

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bešker miloševićevac

Nemam ništa protiv političkog opredijeljenja Inoslava Beškera kao u najbolju ruku Jugohrvata, jer očigledno kad se uoči sloma Jugoslavije vodila borba za neovisnu i demokrtasku Hrvatsku, kao št se sad vodi za očuvanje njezinog suvereniteta i protiv nove velikosrpske propagande uobličene u "Memorandumu 2", nisam primijetio da se Inoslav Bešker zalaže za hrvatske interese.

Uostalom da ne duljim podsjetit ću na našu polemiku u"Vjesniku" oko cenzuiriranja mojih tekstova uperenih protiv valikosrpske politike Slobodana Miloševića. U "Panorami subotom" od 30. lipnja 1990. godine napisao sam:

"Zelim upozoriti samo na jedan detalj koji razotkriva ne koga nego sto brani Inoslav Besker. On kaze: “Nemoralan sam - smatra Krsnik – jer sam kao urednik “Panorame subotom” odbio objaviti Krsnikov tekst protiv, ipse dixit, “antibirokratske politike” Slobodana Milosevica. Ukratko, izbjegavajuci da o tom tekstu kaze ista vise, eto kako me Krsnik – u skladu s bas odredjenim tipom politickog novinarstva – denuncira kao milosevicevca, na slican nacin kako je svojedobno u nedostatku boljih argumenata, etiketirao daleko boljeg novinara moje generacije Aleksandra Tijanica."
Ovdje je sasvim jasno ne koga nego sto brani Inoslav Besker. Moji tekstovi protiv destruktivne politike Slobodana Milosevica koje sam uspio objavljivati za razliku od onih koji su ostajali u ladicama bivseg glavnog urednika, dakle ne samo Beskera, govore sami za sebe. Ja ih ne trebam braniti, u sadasnjim okolnostima oni brane mene. Jednako tako ja ne denunciram Beskera kao milosevicevca “na slican nacin kako sam svojedobno u nedostatku boljih argumenata etiketirao daleko boljeg novinara njegove generacije Aleksandra Tijanica”. Polemiku s Tijanicem vodio sam svojedobno na stupcima “Nedjeljne Dalmacije” i “Vjesnika”. Moji argumenti u toj polemici, da je Aleksandar Tijanic obican eksponent politike Slobodana Milosevica u hrvatskom tisku bili su Tijanicevi clanci. Bez obzira koliko je Tijanic bolji novinar od njega, takvu ulogu Tijanica citateljstvo je odavno razotkrilo. Ovaj detalj mi je sasvim dovoljan, a vjerujem bit ce i citateljima, da se razotkrije kakvu politiku brani Inoslav Besker.

To je tekst objavljen u "Vjesniku prije 21 godinu. Inoslav se ovdje vadi da je mislio na zanatske a ne o političke karakteristike Aleksandra Tijanića. To objašnjenje može poslužiti za velikosrpske simpatizere na ovom portalu a ne za ljude koji razmišljaju svojom glavom. Jednako kao i o ovom pafletu objavljenom u "Jutarnjem listu" koji je tako preuzeo ulogu zlokobne rubrike "Odjeci i reagovanja" u beogradskoj "Politici" koja je služila kao propagandno sredstvo Miloševićeve velikosrpske politike. Doduše imena su se sada izmijenila, ali je politika, uključujući i Beškerova, ostala ista. Onda je to bio Slobodan Milošević, a danas je Vojislav Šešelj.

Tko je glasao

Sori, krvi vote... glupi

Sori, krvi vote... glupi browser :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Pulitzerova nakarada

To je tekst objavljen u "Vjesniku prije 21 godinu. Inoslav se ovdje vadi da je mislio na zanatske a ne o političke karakteristike Aleksandra Tijanića. To objašnjenje može poslužiti za velikosrpske simpatizere na ovom portalu a ne za ljude koji razmišljaju svojom glavom.
Zanimljiva logika, apsolutno objektivana i racionalna. Po toj logici su svi hrvatski novinari bolji novinari od Aleksandra Tijanića, čak i ovdjeprisutni vkrsnik. Jasno tko god misli drukčije može biti samo "velikosrpski simpatizer".

Šteta što nestao Feral tribune jerbo bi takvo briljantno novinarstvo zasigurno našlo svoje mjesto u njihovom godišnjaku "Greatest shits".

leddevet

Tko je glasao

beškerovac

Leddevet,

Nisam znao da ste nepismen, što proizlazi iz vašeg tumačenja mojeg komentara.
Opet jedan napad ad hominem. Što kažete na to Mrak, je li to u skladu s pravilima?

Tko je glasao

"ste nepismen"?

Omajkomoja.

Tko je glasao

sjor Vjeko,

ajde vec kada tako olako rasipate zuc i gnjev, i u svima nalazite neprijatelje, nabrojite nam:

Interese Hrvatske, te

Neprijatelje tih interesa.

Jako bi be zanimao Vas navod, onako po mogucnosti taxativan.

cisto da znamo po kojim kriterijama i mjerilima donosite ocjene.

Stojte mi dobro

Tko je glasao

tko ste vi anonimac

Neoprogressivan,

Tko ste vi anonimac da vam podnosim raport. Ako baš hoćete pogledajte vaše upise na Pollitici pa će vam biti jasno da niste pobornik hrvatskih interesa. Ja sam svoju biografiju i puno ime i prezime stavio na ovaj portal, a vi, kukavički krijući se iza nicka, tražite da vam podnesem raport. Ma nemojte.

Tko je glasao

kako ostati normalan...

... čitajući komentare i dnevnike nekoga tko postane član neke internetske stranice koja dozvoljava anonimnost - a zatim proziva "anonimne članove".

Gosp. Krsnik, jeste li Vi pročitali pravila uopće? Prihvatili ih? U čemu je onda problem? Nalikujete na čovjeka koji uđe u kafić i urla da je kava skupa, iako je na svakom stolu cjenik.

I tko Vam je dodijelio pravo prosudbe tko jest, a tko nije pobornik hrvatskih interesa? Koliko ja vidim - izazivate takve animozitete da ispadate pobornik svađanja, samopromocije i vrijeđanja. Ničega više.

Tko je glasao

ne, gospodine

ja Vas molim da nam kazete, ili jos bolje taxativno navedete koji su to interesi RH.

Pozivanje na vanjske neprijatelje, i unutarnje, a bez navodjenja argumenata je politicka argumentacija koja je s pravom otisla u ropotarnicu povijestu, skupa s fasizmom i komunizmom.

A buduci ste Vi najveci vijek svog zivota upravo proveli u takvom sistemu, necu Vam zamjerati da se koristite njegovim sredstvima. Tko s psima spava, nebitno da li nolens volens, taj se budi s buhama. E sada, mozda Vas svrbe komentari koji Vam ne idu niz dlaku, ali dajte nam malo objasnite koji su to interesi RH. To Vas molim kao jedan ljubitelj Kissingera drugoga.

Da li je RH u interesu stabiliziacija regije i odnosa u regiji?

Da li je RH u interesu da bude dio zapadnih integracija ili je RH u interesu autarkijai samodostatnost?

Da li je RH u interesu da omoguci svojim gradjanima sto bolje mogucnosti na svjetskim trzistima, ili pak ne?

I tako dalje, i tako dalje.

Cisto da znamo po kojim mjerilima lucita pljuvaku za pljucati po drugima.

Stojte mi dobro

P.S.: nemojte mijesati interese/ciljeve sa sredstvima za postizanje tih ciljeva/interesa. O sredstvima cemo rado diskutirati.

Tko je glasao

KOMENTAR Inoslava Beskera

koji je ocito zapeo negdje u autorizaciji, a koji se do danas nije pojavio u ovom dnevniku. (Nadam se da mi Besker i Mrak nece zamjeriti.)

15.05. 2011 10:46:06

Upozoren sam na ovaj tekst moga starijeg kolege i sugrađanina. Na žalost ni Krsnikova memorija nije pouzdana. Naslovna stranica s mojom fotografijom na kineskom transparentu nije objavljena u Studentskom listu nego u Omladinskom tjedniku i nisam to sročio ja nego Krešimir Fijačko, da bi mene zafrkavao (vjerovao sam i vjerujem: dobrodušno), a urednik koji je to objavio zvao se Antun Vujić.
Tu sam naslovnu stranicu vidio tek pošto je tiskana. Krsnik se relativno dobro sjeća epizode u Vjesniku, ali je pobrkao lončiće. Kao što ni meni urednici nisu objavljivali niti mi objavljuju sve što napišem (dapače, sadašnja urednica rubrike Svijet u Jutarnjem listu ne objavljuje ni 50 posto dopisa koje šaljem jer "nema mjesta"), tako ni ja kao urednik nisam objavljivao sve što mi je netko dao. Kolega Krsnik to zove cenzurom, ja to zovem uređivanjem. Činjenica jest da sam se u jednom razgovoru suprotstavio Krsnikovu apsolutno negativnom sudu o kolegi Tijaniću, rekavši (koliko pamtim) da je Tijanić odličan novinar pisac i da ima dar sinteze kakav bih ja volio imati. Riječ je bila, dakle, o zanatskim, a ne o političkim ni o karakternim osobinama kolege Tijanića. Što se ostaloga tiče, stariji kolega Krsnik ima pravo na sve svoje zaključke, ali ne bih rekao da ima pravo određivati ili nijekati ičiju etničku pripadnost, niti je ovlašten izdavati patente na hrvatstvo. Nisu Hrvati samo oni koji su zagriženi koliko i Krsnik.

Tko je glasao
Tko je glasao

TANJUG je sigurno bio

TANJUG je sigurno bio najbolje radno mjesto za prave domoljubne Hrvate...

Tko je glasao

nmn st mn

Gnjs,
v st k vćn nh kj s krj z nckv bjdnk kkvc, čj ntrvncj pdržv mrk. J sm n vm prtl jdn d rjtkh s pnm mnm przmnm bgrfjm. V vš blmnt kd nmt rgmnt nd dt d hmnm.
Vć sm nklk pt ngls d s pć n srmm tnjgvsk pršlst, jr s m Tnjg prv zt št sm b Hrvt n Jgslvn, kkv j nslv Bškr njm slčn, zvl stšm.
tk st v, gdj st v rdl, mžd KS- l db. T m sbn vm slčj nšt n znč, jr m j dvljn m kj st sm sb dl: GNJS

Tko je glasao

Gnjs, v st k vćn nh kj s krj

Gnjs,
v st k vćn nh kj s krj z nckv bjdnk kkvc, čj ntrvncj pdržv mrk. J sm n vm prtl jdn d rjtkh s pnm mnm przmnm bgrfjm. V vš blmnt kd nmt rgmnt nd dt d hmnm.
Vć sm nklk pt ngls d s pć n srmm tnjgvsk pršlst, jr s m Tnjg prv zt št sm b Hrvt n Jgslvn,

Jel ovo samo ja ne vidim ili mu ide pjena niz usi i usta na tipkovnicu?

Tko je glasao

NIJE IZNENAĐENJE

Bigulica, Pravednik,

Znači i vi ste GNJUSNI. Uopće nisam iznenađen. Bit će ih još.

Stojte mi dobro.

Tko je glasao

potonuće

neupitna istina, pritisla ga snažna,
u školjku pade, topla i vlažna.
bezdušno ljosne... u hladnu vodu,
s istinom on ...više nije u rodu.
zapanjen shvati...u nepovrat da klizi,
namrštene face...kriterije ... snizi.

Tko je glasao

janus, lunoprof, tenor

Welcome to GNJUS

Stojte mi dobro.

Tko je glasao

TANJUŽE - ne "pakuj"!

Vrijeme etiketiranja, difamiranja i podmetanja doduše nije prošlo, ali mu se više barem ne moramo klanjati!

Ili možda vkrsnik - mora?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

tktrnj

N tktr mj mlnkst, ng v sv skp kpljn "zbr čvr rvlcj".

Jdn jdnstvn ptnj: "Kkv vz m mj rd Tnjg prj 30 gdn s tmm Mrkvj cnzr?" Tk t tktr. k mt št rć, svrnt s n dnvnk n n mj sbnst. l bdć d st nmćn rsprv, št j vš slbst, nd psžt s tktrnjm k GNJS.

stlm v st jdn bčnj frnj, k znt št t znč, p št s j spštt n rzn jdn špkl. S tcsss, phlsphs mnssss.

Stjt m dbr.

Tko je glasao

Edukacija

Vidim da se volite služiti ovom latinskom izrekom - "Si tacuisses, philosophus manssises", pa napominjem da se ona zapravo piše "Si tacuisses, philosophus mansisses" , što bi otprilike značilo - "da si šutio, ispao bi pametniji"...

Lijepo bi bilo da se držite toga što propovijedate!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

bglc,

Nst n jdnm rjčj pkšl plmzrt s mjm dnvnkm, ng prprčt d zčp st. Znč zlžt s z smcnzr kj j pstjl kmnstčkj Jgslvj. Mđtm n j prv zbg zbrn drkčjg mšljnj prpl, l čt n ppt vs smtrj d Hrvtskj trb pnvn vst vrbln dlkt kkv j mnplcjm prvlm vdn n vm sjt. Ljp b bl d prmslt prj ng nšt npšt, l k j vš stjlšt d trb vst cnzr, nd s sprčvm.
Nzdrvlj

Tko je glasao

"franja"

Čak je i jednoj "franji" ispod časti polemizirati s vama.

Osim toga, što se ima pametnog za reći kad se netko blatom nabacuje na (bivšeg) kolegu...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

N tktr mj mlnkst, ng v sv skp

N tktr mj mlnkst, ng v sv skp kpljn "zbr čvr rvlcj".
Jdn jdnstvn ptnj: "Kkv vz m mj rd Tnjg prj 30 gdn s tmm Mrkvj cnzr?" Tk t tktr. k mt št rć, svrnt s n dnvnk n n mj sbnst. l bdć d st nmćn rsprv, št j vš slbst, nd psžt s tktrnjm k GNJS.
stlm v st jdn bčnj frnj, k znt št t znč, p št s j spštt n rzn jdn špkl. S tcsss, phlsphs mnssss.
Stjt m dbr.
.

Dragi druze Tanjuga!STOP
Ni uz najvece napore, mi iz MI5,MI6, MI7,MI58-127, nismo uspjeli desifrirati ovu poruku.STOP
Probajte na nekom zivom jeziku i posaljite to golubom pismonosom.STOPNerado vas se sjecaju iz neobicno suncanog Londona, ucviljeni Kraljica i ostali masoni!STOP

Tko je glasao

Cenzura cenzora

Nažalost, nemam trenutno na raspolaganju ni plusiće, ni minusiće! Pitam se kako će to drug Tanjug protumačiti?! Od "sedam dobro organiziranih" jedan je ostao bez alata, a cenzura i dalje šiba po njemu! :))

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci