Tagovi

Možete li spavati?

Na beogradskoj su televiziji B-92 sinoć bili gosti Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine) i Aleksandar Vučić (Srpska radikalna stranka). Nemam volju pisati bilo što o radikalima (mislim na čelnike te političke stranke), ali dojmio mi se ovaj TV-duel dvojice srpskih političara čiji su svjetonazori i političke pozicije dijametralno suprotne. Dakako, ne moram niti spomenuti da su meni bliski oni Čankovi.
Dakle, bezobrazni i lažljivi Vučić (uvijek je takav) pokušao je minimizirati posljednje „događanje naroda“ koje je završilo pljačkom dućana i razbijanjem glavnog srpskog grada, te narušavanje njegova „ugleda“ u svijetu. No, to se i očekivalo. Nije se očekivalo da se ovaj bezobraznik drzne držati sat povijesti gledateljima, iznoseći netočne podatke na temelju kojih je izveo krive zaključke. Pa, kad je već tako, posvetit ću se, na kratko, samo jednoj od tema: granice Srbije kroz povijest.
Nakon oslobođenja od Turaka, zahvaljujući prije svega velikim silama (kao i uvijek), Srbija je obnovila svoju državnost na Berlinskom kongresu 1878. godine. To je točno 489 godina otkako su ih Turci pretvorili u dio Otomaskoga carstva. U tom trenutku, Srbija nije u svom sastavu imala ni Kosovo ni Vojvodinu. Točka!
Nakon Balkanskog rata 1912. godine, Kosovo ulazi u sastav Srbije. Vojvodina nakon I. svjetskog rata, 1918. godine. Ni u jednom slučaju Srbi nisu činili većinu na tom prostoru, ali su bili pobjednici u ratu i imali naklonost velikih sila.
Je li bilo moguće da Turska donese zakon po kome je Kosovo (ili čak cijela Srbija) i nadalje dio Turske? Je li Austrougarska mogla proglasiti ništavnim sve odluke koje otimaju dio njezinog teritorija (Vojvodinu)?
Glupa pitanja.
Spomenuti radikal, užasnut donošenjem deklaracije o nezavisnosti Kosova, veli da dva dana nije mogao spavati!
Ja nisam spavao puno više od njega.
Nakon izbora u Hrvatskoj, kad smo se iskreno veselili propasti komunizma i novoj Hrvatskoj, lupali su nam prozore, prijetili telefonima, pa čak i izravno fizički napadali u našim domovima. Danima i noćima nismo spavali, pače ni boravili u svojim kućama i stanovima.
Kad je počeo rat, po srijemskim selima su bacali bombe u naša dvorišta i kuće, ponovno prijetili i zastrašivali, policija nas je prebijala, oduzimali su nam lovačke puške (bili smo prijetnja našim susjedima!) i izmišljali bajke o tome kako smo i koliko naoružani, te kao „prave ustaše“ spremni na zločine svake vrste. Ponovno danima i noćima nismo spavali, a telefone smo morali isključiti.
Nismo mogli spavati ni kad su ubili djevojku u svojoj sobi u Golubincima, ni kad su razapeli na križ (doslovno!) svećenika Nikolu u Hrtkovcima, ni kad su prijetili ostalim župnicima da moraju „natjerati“ svoje stado na masovno iseljavanje iz svojih domova. Tko bi spavao, kad su nas tražili na njivi i u vinogradu s namjerom da nas ubiju?
Kad su nam prve srpske pridošlice iz Hrvatske, pod oružjem, uzimali posljednje novce, samo da bi nas „pustili“ da napustimo svoju kuću s jednim kamionom u koji smo trebali staviti cijeli svoj život i živote generacija naših pređih – kako smo mogli spavati?
Mogao bih nabrojiti još puno toga.
Posljednji puta nisam spavao iste noći kad i Vučić. Razbijanje hrvatskog veleposlanstva doživio sam kao razbijanje vlastite kuće, što i jest. Paljenje hrvatskog barjaka jednako me je boljelo kao i granatiranje Dubrovnika ili Vukovara. Pa još kad sam pročitao na jednom transparentu „Priznajte Republiku Srpsku Krajinu“...Nisam mogao spavati.
Spavate li mirno, vi koji ovo čitate? Ne zbog Srijema, ni Kosova, nego uopće? Nezadovoljni ste vlastitim životima, Sanaderom, HRT-om, ženom koja vas vara, ili mužem koji vas tuče? Ne provodi se ZERP, ne zna se točan datum prijama u NATO i EU, a susjed je upravo kupio bolji auto od vašega? Dajte, recite mi: zbog čega ne spavate?

Komentari

ne vidim razloga zašto ne

ne vidim razloga zašto ne bih mirno spavao. iako mi boravak u svijetu crtica, ponekada, kratko traje. jer se pitam što će ekipa koju predvodi naš drIvo Sanader ostaviti od zemlje kojom tako "uspješno" vladaju. i hoće li moj sin imati lošiju startnu poziciju od mene koji sam krenuo iz komunističkog jednoumlja i pregurao raspad jedne države te formiranje druge. a on kreće iz, navodne, demokratske i pluralistične države.

u situacijama kao one što su se događale u Beogradu zapitam se mogu li mirno spavati, na primjer, oni koji su u Osijeku svoje susjede vezane žicom i zaljepljene selotejpom puštali da plutaju niz Dravu. mene su učili da kroz svijet uvijek idem širom otvorenih očiju. i da prije prelaska ceste nikada ne gledam samo na jednu stranu.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Mirno spavam jer imam čistu

Mirno spavam jer imam čistu savjest prema svima za koje se smatram odgovornim i dužnim.

Tko je glasao

Ja 1996 na 1997 nisam nocima

Ja 1996 na 1997 nisam nocima spavao. Mozda jednom i napisem zbog cega. No moj se problem rijesio zahvaljujuci nekolicini dobrih ljudi koji su nesebicno pomogli.
P.S. Ta se emisija zove utisak nedelje?

Tko je glasao

Nisam ni ja nočima spaval,

Nisam ni ja nočima spaval, no moje muke nisu ni jedan mali djelič tvoje patnje jel sam bil na sigurnom zapadu.
Ostat na svome kod svih tih teroriziranja je herojstvo i dostojno svih poštivanja.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci