Tagovi

Može li se dočekati - presuda, ili o generalima u Haagu...

Da li se može dočekivati presuda, pitanje je koje mi se mota po glavi kada čitam da se priprema skup u petak, 15. travnja na Trgu bana Jelačića i javno dočekivanje presude iz Haaga. Do sada sam mislio da se može dočekati Nova godina, na željezničkoj ili autobusnoj stanici, dragi gost, ali da se može dočekivati presuda to je stvarno novost. I to presuda, za koju ne znamo kakva je, iako većina, po anketama pretpostavlja da će biti osuđujuća (oko 60%) dok 40 % misli da će biti oslobađajuća.
Nemojte me samo pitati što mislim o tome kakva će presuda. Naime, o tome se mogu izjašnjavati samo oni koji su bili u borbi, ili oni koji su se upisali, recimo u neborbeni sektor, dok mi pripadnici bečke ili muenchenske bojne moramo biti KUŠ!

TKO JE KOLIKO ZNAO?
Sjećam se dobro govorili su mi tada, a i danas nerijetko me netko prekine s upadicom: „Pa, ti nisi bio tu, nemaš pojma što se događalo..?“ A tima onda govorim ono što sam govorio tada, a ponavljam i sada: „Baš zato što nismo bili tu, bili smo poneki, bolje informirani nego „ domaći „“!
Da, u Beču sam čitao različite novine, razgovarao s novinarima koji su dolazili u moju knjižaru, razgovarao sa izbjeglicama koje su dolazile s obje strane bojišnice, raznih nacionalnosti i vjera. U knjižaru-antikvarijat navraćali su i diplomati sve do prevoditelja iz Haaga, s Tribunala. I u tom razdoblju, kroz ruke mi je prošlo stotinjak knjiga na njemačkom i drugim jezicima u kojima je objašnjavam uzrok rata, njegova kompleksnost, ali i mnogo memoara sudionika rata, od srpskog, hrvatskog i bosanskog političkog vodstva. Nisam bio u mogućnosti zadržati po jedan primjerak od svake od tih knjiga, ostalo mi je danas dvadesetak, povremeno ih prolistam, neke dijelove ponovo čitam.

Sve ovo pišem stoga, što nas odnos prema presudama hrvatskim generalima usko je povezan s ocjenom kakav se rat dogodio na prostoru ex-Jugoslavije, koji su njegovi uzroci, posljedice... a ključno pitanje jest tko je bio agresor, a tko žrtva? Na stranu sada činjenica da rat nije formalno najavljen, odnosno proglašen, što opet ne znači da rata nije bilo. Njegove razorne posljedice osjećamo i danas, i zapravo u sjeni tog rata živimo i 16 godina po njegovu završetku. Mislim da i ovo predugo čekanje na ulazak u EU je neka vrsta karantene, kazne za rat… Zajapureni o njemu pišemo, raspravljamo, svađamo se, šutimo, žalimo, pjevamo, dijelimo odlikovanja i svatko manje-više priča istu priču s početka rata devedesetih, a to je da smo svi bili žrtve - Hrvati i Hrvatska, hrvatski Srbi, Bošnjaci…. Vojnici JNA tvrde da su išli štititi Srbe u Hrvatskoj, pritisnute od Tuđmanove vlasti, hrvatski vojnici kažu da su išli u Bosnu i Hercegovinu štititi Hrvate.. pritisnute i od Srba i od Bošnjaka, Milošević kaže da je pomagao hrvatskim Srbima, a zapravo su oni bili, po mome, dvostruke žrtve:
1.navalio na njih Tuđman (bacao ih nemilice s posla, iz policije, iz firmi, iz javnog života.., palile su se ili bacale srpske knjige iz biblioteka itd.),
2. dalje, Milošević je to iskoristio za bezdušnu manipulaciju hrvatskim Srbima, plašeći ih „neoustaškim režimom“, potičući u njima dijelom opravdani strah za budućnost.
Hrvati su bili i ostali u pravu utoliko što su govorili da se vode borbe na hrvatskom tlu, izuzev BiH gdje su borbe vođene na teritoriju ipak suverene države, članice UN..Hrvatska je imala i svoj Vukovar (Ovčaru), i Dubrovnik, imala je granatiranja Zadra…rakete ispaljene na Zagreb. Iako u Beču, baš onaj dan kada je pala raketa u Draškovićevoj, bio sam u Zagrebu, čuo detonaciju…

POSJET PREVODITELJA IZ HAAGA
Jednom, nakon Rata, u moju knjižaru je navratio poznanik koji je tada radio u Haaškom tribunalu tražeći jednu rijetku knjigu: MAGNUM CRIMEN, Viktora Novaka.Otvoreno sam ga pitao da li se sprema optužnica za Tuđmana, koji je još bio živ. Znao sam da prevoditelji ne smiju odavati tajne sa Suda, ali iz zaobilaznog sam odgovora zaključio da se optužnice spremaju i za Tuđmana i za Šuška…Tog trenutka sam prelomio u sebi dilemu koja je trajala godinama: radi li se ipak o nekoj vrsti građanskog rata u ex-Jugoslaviji…?? Na desetke knjiga STRANIH autora to je tvrdilo i objašnjavalo karakter rata, no, zanimljivo, gotovo nijedna nije prevedena na hrvatski koja nije odgovarala politici, neki su autori bili posve neutralni i zanimala ih je samo istina o ratu.
I bez obzira na političke utjecaje na Haški sud, moja je teza da je taj Sud zanimala prije svega istina, zanimale su ih činjenice o ratu i o ulozi pojedinaca u njemu. Osuđeni su tako mnogi koji su se ogriješili o Ženevske konvencije o zarobljenicima, koji su vodili ratne operacije pretežno protiv civila, koji su dozvoljavali da se krade-pljačka, pali,siluje, masakrira… Osuđeno je velik broj Srba - ratnih zločinaca, i to jer u nas dobro primljeno, osim u nekim slučajevima kada je komentirano da su izrečene kazne blage… Samo smrt je spasila krvnika Miloševića od vjerojatno najteže kazne, doživotne robije. I sve je bilo u redu dok su kažnjavani drugi i drugačiji za ratne zločine, međutim, kada su na red došli „naši dečki“, posebno, generali, počela je buna.. Da sad ne obrazlažemo da je počelo suđenje drugoj, možda čak i trećoj garnituri osumnjičenih, jer prve garniture nije bilo u životu.

Ne očekujte od mene da komentiram nešto u što nemam potpuni uvid, niti optužnicu, niti obranu naših generala. Jednostavno mislim, da valja imati povjerenje u Haški tribunal, međunarodni sud u kojem rade na stotine ljudi, s vanjskim suradnicima, svjedocima, javnim i tajnim, odvjetničke ekipe… Nisu naravno ni suci nepogrešivi, ali podržavati ih kada sude srpskim zločincima, a ne uvažavati isti sud kada sudi „našim dečkima“, nije u redu.
I stoga sam da se mirno komentiraju presude koje ćemo čuti u petak, da ne nasjedamo onima koji, poput Željka Sačića, jačinom glasa misle uvjeravati ljude u ispravnost svojih stavova. Oko naših generala bilo je prije uhićenja (posebno Gotovine) raznih političkih igri, ima ih i danas, čini se, bit će ih i ubuduće. Mediji, uz sve, dolijevaju ulje na ionako razgorenu vatru...
Presuda u Haagu je već ranije izrečena, sada se pišu zadnje rečenice obrazloženja presuda, i ne vidim potrebu da se narod razlije hrvatskim ulicama i trgovima jer to u biti ne koristi nikome, osim možda onima koji i danas vode političke igre, a zapravo misleći na udobne fotelje u Saboru, što Sačić (i neki drugi) ni ne kriju.

O PROGRAMU VLADE – NIŠTA, ZABORAV?
Istovremeno, točno je godinu dana od donošenja vladina programa izlaska iz krize, i nema zamalo nijednog opipljivog rezultata. Na začelju smo svih listi, u regiji nosimo lampaš po relativno najvećem broju nezaposlenih, po izostanku investicija, po krađama i prijevarama koje se i sada otkrivaju (afera Cetinski). Da su hadezenjare malo krale, oni su mogli još 10 godina vladati, bez problema. Ali, od Sanadera, kralo se na veliko, stvoreni su MAKRO LOPOVI, i u usporedbi sa socijalističkim lopovima (kojih je, ne zavaravajmo se, također bilo), ovi „Sanaderovi“ i HDZ-a, pravi su mafijaši, cosa-nostra kakve više nema ni na Siciliji ni u New Yorku.
I ta silna buka oko generala također nas udaljava od ključnog: suditi VELIKIM lopinama, konfiscirati im imovinu, bez pardona.. . Ono što je bezdušno ukradeno od države, nije ukradeno od države, nego od vas, mene, tebe…I bojim se, kada prođe ova buka oko presuda, opet ćemo se ipak morati vratiti svakodnevnom životu, radu, pravdi, našim tankim novčanicima… I bojim se kada uđemo u EU da se lopine, privremeno bar manje aktivne, opet ne prihvate svog starog zanata.
Što prije to shvatimo, što se prije suočimo s činjenicom da se i u obrambenom ratu mogu učiniti ratni zločini,(a pogotovo u građanskom) to će nam biti lakše i to ćemo prije na - zelenu granu!
Vjerujem da su građani Hrvatske, već toliko naučili iz povijesti i osjećaju pritisak praznih ili tankih novčanika da im Sačić galamđija, neki mutni Trusić i kako se sve ne zovu oni koji bune narod na temu "dočeka presude" u osjetljivim vremenima, nisu vjerodostojni.
Meni sigurno nisu!

Komentari

Tko je glasao

@zaphod Da, da...

Ma tipična, zgodna Izraelka...Zapazio sam već to, ali hvala ti na podsjećanju.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Za nepuna dva sata će se

Za nepuna dva sata će se vidjeti koga budemo trebali identificirati, otkriti, uhititi, transferirati...

P.S. Eto, kako se može zamijeniti Vlada i članovi Sabora, brzo i efikasno i bez velikih prosvjeda te bez mini "križnih puteva" i šetanji Zagrebom....

Tko je glasao

stav prema zlocinu jedini

stav prema zlocinu jedini ispravan je kazniti zlocinca. nebitno je tko je zrtva, a tko zlocinac. ovdje ima jako puno ljudi koji misle da ako zlocinac odgovora nekoj deklaraciji onda je to sigurno neka laz. kao i da zrtva ne moze biti odredene "deklaracije".

svi vi, koji mislite takvim argumentima opravdavati neke zlocine, a neke ne .. dajete puno pravo svima okolo da sumnjaju u istinitost svega sto ste rekli. neuvjerljivost. laz. potencijalno skrivanje.

ako postoje civilne zrtve, svima je valjda jasno kako postoje zlocinci. vrlo vjerojatno suprotne nacije. za BiH postoje i dvije, mozda tri mogucnosti. to je fakt. zlocina je bilo.

pitanje jest samo da li su na sudu zavrsili oni koji su odgovorni za to ili ne, nista drugo.

Haag je po meni smijesan sud, sa puno nesuvislih i glupih optuznica. No za njegovo formiranje su krivi svi oni koji su pokusavali negirati postojanje zlocina. Jedina pozitivna posljedica haaga je sluzbena potvrda da je zlocinac svatko tko je pocinio, poticao, organizirao ili neprocesuirao zlocin pod svojom jurisdikcijom.

Sud smo priznali. Sad moramo i njegove odluke.

da smo u svojoj kuci na vrijeme procesuirali zlocine svih vrsta ne bi bilo haaga. ne bi se zgrazali cudnim izjavama i velikom tajnovitoscu procesa.. bez konca i kraja.. i uglavnom smisla.. sad imamo sto imamo.

trebali smo radi sebe sami to obaviti. jer onaj tko moze ubiti i muciti nekog civila je opasan za sve iz svoje okoline i poslije rata. pa ako i nemamo ispravan stav prema "drugima", radi vlastite sigurnosti trebali smo ispitati sve slucajeve.

ulicne reakcije na presudu mogu samo pogorsati odluku suda nakon zalbe, koja ce uslijediti ili s jedne ili s druge strane. ako ih vrh politike potpomogne, tim gore. za sud kao haag ce to vjerojatno biti dodatni poticaj koji kaze kako su tuzitelji u pravu sa svojom tuzbom. do koje je prije svega dovela politicka reakcija kao i reakcije ala splitska riva na dogadanja u oluji, puno, puno vise od bilo kojeg stvarnog tadasnjeg dogadaja.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Očekivano

da smo u svojoj kuci na vrijeme procesuirali zlocine svih vrsta ne bi bilo haaga. ne bi se zgrazali cudnim izjavama i velikom tajnovitoscu procesa.. bez konca i kraja.. i uglavnom smisla.. sad imamo sto imamo
I nije samo Hag u pitanju, u pitanju je cijelokupna poslijeratna "formulacija" države koju su planirano prisvojili hapači. I zgodna je ova "pravna" poanta u kojoj Čermak kao dokazani "pas rata" biva ne kriv a Markač i Gotovina preuzimaju kolateral tuđeg nečinjenja. Naravno da nije Hag kriv bez obzira na mnoge mantre...

Tko je glasao

Ljubo Ruben Weiss, I u tom

Ljubo Ruben Weiss,

I u tom razdoblju, kroz ruke mi je prošlo stotinjak knjiga na njemačkom i drugim jezicima u kojima je objašnjavam uzrok rata, njegova kompleksnost, ali i mnogo memoara sudionika rata, od srpskog, hrvatskog i bosanskog političkog vodstva. Nisam bio u mogućnosti zadržati po jedan primjerak od svake od tih knjiga, ostalo mi je danas dvadesetak, povremeno ih prolistam, neke dijelove ponovo čitam.

Daj ti nama napiši naslove tih knjiga i ko ih je napisal. Mene osobno bi zanimale one na njemačkom jeziku.

Tko je glasao

Renee

Renee je imao svoju gostionicu i vodio rat protiv Švaba, imao je radio vezu s Londonom preko noćne posude svoje punice, a s Pokretom otpora povezivale su ga hrabre "ovo govorim samo jednom" članice toga pokreta, dok su konobarice služile za sređivanje misli.

Ljubo je imao knjižaru.
Ostatak priče je u dnevniku.

Ova (naravno netočna) tvrdnja je samo za @ Ljubu:
"U Njemačkoj se u prošlom stoljeću vodio građanski rat između Židova i Nijemaca".
"Nijemci su bili dvostruke žrtve",
da možda u zakrečenim sinapsama shvati što govori o Hrvatskoj.

"Milošević kaže da je pomagao hrvatskim Srbima, a zapravo su oni bili, po mome, dvostruke žrtve".
Kakve te sad spopale dvostruke žrtve?
Oni su bili najvećim dijelom (pogotovo otišli) dvostruki agresori: i na RH i na BiH, (a neki čak i na Kosovu).

Tko je glasao

@ppetra Koja pogrešna usporedba??

Ti nisi osoba od jučer, niti neobaviještena o osnovnim povijesnim činjenicama pa te molim da ove apsurdne gluposti sa Židovima i Nijemcima, bolje, nacifašistima izostaviš.
Iako, u jednom si u pravu - nacisti ili naci-fašisti, ili ustaše su bili žrtve, da li dvostruke, za raspravu je. Ali, i njemački, talijanski i hrvatski narod bili su žrtve svokjih poglavara. Hitlera. Musolinija, Pavelića. Najveću moguću štetu učinili su vlastitim narodima, isto i Milošević.
A ovi Srbi su stvarno bili moćni - zaratili na svim frontovima!? Daj se saberi i sjeti se samih prvih tjedana i mjeseci nakon referenduma o samostalnosti Hrvatske... Jednom ću napisati dnevnik samo na temu euforije koja je mnoge hrvatske Srbe(i druge neke manjine) pretvorila u građane drugog reda.
Sve je to majstorski iskoristio baraba Milošević, manipulirajući strahovima hrvatskih Srba. Umjesto da ih se umiri, Tuđman i kompanija divljali su sve dok nije došlo do oružanih sukoba na što se nalijepila Miloševićeva JNA. Nastalo je kolektivno ludilo, a evo, kolektivna histerija stvara se i ovih dana, politikanstvo cvate na sve strane...bude se opet niske strasti, stvara se mit od jedne pravne, istina neugodne, ali prije svega, pravne priče...
Naravno, ni hrvatski Srbi nisu bili cvijeće, ali od prvih dana nove Hrvatske radilo se na njihovom izoliranju, a ne na integriranju. Ukratko, Tiuđmanu i kliki uopće nije bilo stalo do rješenja srpskog pitanja nego do države sada i odmah, po svaku cijenu.
I što imamo danas? Hrvatsku siromašnu, opljačkanu od vlastitih hahara (hapača) bez demokratskih sadržaja! A ZNAČAJAN BROJ SRBA VIŠE NE STANUJE OVDJE... Draga Petra, to svijet zna, to Haag zna.. iako ih ova balkanska nadigravanja zanimaju samo kao opasnost da se krvavi način rješavanja političkih problema ne prenese izvan ovog teritorija...Koliko sam samo puta čuo u životu: TUCITE SE VI BALKANCI, DRUGO NIŠTA I NE ZNATE...I ako se tebi sviđa taj stereotip, ti ga prihvati, ja se u toj priči ne vidim.
Kao ni većina Židova - niti će pomoći, niti će odmoći... Osim onih koji su najčešće iz čistog karijerizma ljubili Tuđmanu skute.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Biti bolji

O vidi Ljubice kako reagira na ispravan način, iako je upozoren na vrijeme , i iako je to bilo samo za zakrečene mu sinapse!
Pročitaj si ono podebljano iz vlastita komentara, primijeni na sebe i ostavi se jednake krivnje Hrvata i Srba za rat.

Ako ti nije jasno pročitaj si još koji puta moje rečenice( naglasila sam da su konstruirane samo za tebe i da ne predstavljaju moje stavove) i osjećaje koji ti se zbog toga javljaju ne stvaraj drugima vrijeđajući ih stavljanjem u istu ravan žrtve s njihovim krvnicima

Sve ostalo iz svoga komentara primjenjuj jednako na sve narode i bit ćeš bolji.

Tko je glasao

@ppetra

Bježi od uloge žrtve, bježi od te uloge kao vrag od tamjana. Svijet, od davnina, ne voli žrtve, svijet voli pobjednike... čiste pobjednike.
Kako takvih nije bilo u prošlom ratu, imamo situaciju da su svi pobjednici, i svi poraženi. Po mom, imamo zapravo, samo poražene, a to su oni koji političke probleme raspada Jugoslavije nisu umijeli riješiti miroljubivim sredstvima. Prvo Milošević, ali i Tuđman itd. U tim okvirima sudi i Haaški sud... i tu pomoći nema.
A na sudu je trebao, ponavljam, biti prvi ešalon - Tuđman, Šušak, Bobetko, Červenko a kako ih je uzeo Bog, sudi se onima koji su im bili najbliži, pa haški generali odgovaraju za svoje, ali i njihove grijehe...
Emotivni subjektivizam valja nam zamijeniti hladnim činjenicama.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Koji gubitnici?

Po mom, imamo zapravo, samo poražene, a to su oni koji političke probleme raspada Jugoslavije nisu umijeli riješiti miroljubivim sredstvima.
Ma, @Ljubo, je li tebi jasno da smo mi dočekali svoju samostalnu Hrvatsku, za razliku od generacija i generacija.
Koji gubitnici?
Pa mi smo se riješili toliko ološa i tuđinske vlasti. Nažalost bilo ga je u takvim količinama da nam mnogi i dalje zagađuju život.

To ti je kao biljka pirika.
Moraš se naučiti boriti s njome i ne dozvoliti joj da guši plemenite biljke. Preostalu je dovoljno redovito šišati na travnjaku i ona će se prilagoditi, ili bar neće prevladavati i gušiti život ostalim biljčicama.

Što Izrael predstavlja tebi i tvojim sunarodnjacima, to meni i mojima predstavlja Hrvatska.

Možeš ti blatiti F. Tuđmana i stavljati ga uz bok Miloševića, ali među njima je strašna razlika: F.Tuđman je bio antifašistički general, a Milošević birokratski apartčik četnika i velikosrba, F.Tuđman je stvorio državu svome narodu, a Milošević svome uništio "kolevku", F.Tuđman je pobijedio u ratu protiv Golijata, a Milošević je Golijat koji je izgubio, F.Tuđman je vodio obrambeni rat, a Milošević je bio agresorski divljak, F.Tuđman je bio human, a Milošević krvoločan (Srebrenica i potoci krvi to najzornije pokazuju), F.Tuđmana će njegovo najveće djelo slaviti, a Milošević će postati novi V.Branković koji ih je izdao na Kosovu.
A na sudu je trebao, ponavljam, biti prvi ešalon - Tuđman, Šušak, Bobetko, Červenko a kako ih je uzeo Bog, sudi se onima koji su im bili najbliži, pa haški generali odgovaraju za svoje, ali i njihove grijehe...
Prvi ešalon trebali su biti oni koji su nam nametnuli embargo na oružje, oni koji su dali "slobodne ruke" Miloševiću, oni koji su čuvali UNPA-zone i zaštićivali Srebreničane, oni koji krivnju Srbije prebacuju i nabacuju drugima,...
Okrvavljene su ruke njihovih političara i zapovjednika -po zapovjednoj odgovornosti, zbog nečinjenja i namjernih "propusta", i da je pravde bili bi u tom "ešalonu".
Emotivni subjektivizam valja nam zamijeniti hladnim činjenicama.
Samo to još i primijeni.

Tko je glasao

"Autoetničko čišćenje"

Sutra je prvostupanjska presuda.
Osobno sam dosta dobro pratio cjelokupno suđenje.
Da se ne bih ponavljao u mnogim stvarima stavljam link na svoj dnevnik u kojem sam pojasnio svoja stajališta,
Ta stajališta se u mnogočemu razlikuju od stajališta u ovom dnevniku i dakako da je sam dnevnik daleko bolje ocjenjen kako sa lijeve tako i sa desne strane. (pogledati ocjene).
Sam dnevnikk je popračen i mnogobrojnim komentarima u kojima je štošta pojašnjeno ali i kojima su otvorena mnogobrojna pitanja.
Dnevnik je po aktualnosti slobodno mogao biti napisan i sutra.

Evo linka i isplati ga se pročitati tko već nije prije.

http://pollitika.com/autoetnicko-ciscenje-quotrskquot

grdi

Tko je glasao

Grdi

Dobar dnevnik koji bi se mogao upotpuniti sljedećim:

1. Istina je da je gotovo polovica Srba napustila Krajinu organizirano. Njihov organiziran odlazak bio je dobrovoljan koliko je i dobrovoljna evakuacija građana nakon što su primili upozorenje o npr. razornom tsunamiju.
2. Gotovina i ostali generali, umjesto da je u nekom selu našao srpsku babu i slikao se s njom kako joj vadi vodu iz bunara, dozvolio je da se potamani ono malo preostalih civila, pretežno staraca, koji su dakle grdno pogriješili što se nisu "dobrovoljno" evakuirali.
3. Nakon oluje uslijedila je rušilačka pljačka i palež, koje je koliko nehumano, toliko i glupo bilo dozvoliti, jer je bilo jasno još i onda da se Srbi neće vraćati, kao što se niti sad ne vraćaju nakon što je Hrvatska morala obnoviti na tisuće uništenih kuća.
4. Floskulu o "suđenju svim braniteljima" i "suđenju hrvatskom narodu" mogu ponavljati samo oni psi rata koji su se vraćali doma s televizorima i počupanim prozorima.
5. Podmeće se i notorna laž kako se sudi samo hrvatskim braniteljima i generalima, a posve minorizira činjenica da je višestruko veći broj Srba suđenih i osuđenih u Haagu. Čeka se još samo Ratko Mladić, kao točka na i.

Da će Gotovina "popušiti" umjesto Vrhovnika, svakom je jasno.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Istina je da je gotovo

Istina je da je gotovo polovica Srba napustila Krajinu organizirano. Njihov organiziran odlazak bio je dobrovoljan koliko je i dobrovoljna evakuacija građana nakon što su primili upozorenje o npr. razornom tsunamiju.
Oni su sami pokrenuli taj "razorni tsunami", očekujući da će se razbiti obalu njihovih susjeda.
Prije je to bilo ono o sjetvi i žetvi.

2. Gotovina i ostali generali, umjesto da je u nekom selu našao srpsku babu i slikao se s njom kako joj vadi vodu iz bunara, dozvolio je da se potamani ono malo preostalih civila, pretežno staraca, koji su dakle grdno pogriješili što se nisu "dobrovoljno" evakuirali.
Nije imao vremena, slikati se sa "srpskom babom", jer je bio vojnik koji je nastavio putem prema B. Luci.

jer je bilo jasno još i onda da se Srbi neće vraćati, kao što se niti sad ne vraćaju nakon što je Hrvatska morala obnoviti na tisuće uništenih kuća.
"Morali obnoviti"!? Moćni su im "prijatelji".
Umjesto da im se naplati šteta koju su uzrokovali, oni još stalno nešto potražuju.
Zbog "svi Srbi u jednoj državi", krenuli su u zločin i drugima odricali pravo na vlastitu državu.
Ostvarili su to što su željeli, ali na malo drugačiji način od onoga koji su si željeli.

4. Floskulu o "suđenju svim braniteljima" i "suđenju hrvatskom narodu" mogu ponavljati samo oni psi rata koji su se vraćali doma s televizorima i počupanim prozorima.
Psi rata vraćali su se "kući" nakon što su "kućama" donijeli krvave ruke i sjene svojih žrtava iz Škabrnje, Voćina,Vukovara,... a kujama rata su od toga važniji televizori i iščupana vrata.
Da će Gotovina "popušiti" umjesto Vrhovnika, svakom je jasno.
A je pravda, kazniti jednoga umjesto nekoga drugoga.

Sud pokazuje kako Hrvati "puše" umjesto "nekoga drugoga".

Tko je glasao

To što istina nije privlačna,

To što istina nije privlačna, ne znači da nije istina. Nisam je ja krojila, nego zapjenjene spodobe poput tebe. Zbog takvih kao što si ti, hrvatski branitelji nemaju heroja, a hrvatski narod nikako da zapamti važnije datume iz svoje novije povijesti. Jalov ti je trud.

S ovim "kuje rata" pokazala si svoje jadno, primitivno i pogano biće - skoro da te žalim...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

S ovim "kuje rata" pokazala

S ovim "kuje rata" pokazala si svoje jadno, primitivno i pogano biće - skoro da te žalim...
Ti si sve pokazala svojim prethodnim komentarom koji kipti mržnjom.
Kakvim argumentima ti barataš?
Ništa osim duboke frustriranosti i ogorčenja što su izgubili tvoji igrači, pa pljuješ li pljuješ po najboljim igračima iz protivničkih redova.

Zbog takvih kao što si ti, hrvatski branitelji nemaju heroja,
Samo se nadaj u to.
Imaju.
To ti potvrđuje, polovina onih o kojima pišeš.

Čim nisu pred sobom imali goloruke ljude, shvatili su na kojoj strani su heroji, a na kojoj zločinci nečiste savjesti, te dali petama vjetra.
U ratno doba - nikada boljega programa.
A i zvukovi aviona koji su nas prelijetali i nosili spas njihovim sljedećim žrtvama na Kosovu bili su podnošljiviji od onih koji su smrt sijali po mome gradu i njegovim ljudima.

Samo ti teoretiziraj koliko voliš i cvili za njima.
Meni nedostaju moji prijatelji, moji sugrađani, osjećam patnju svojih prijatelja logoraša iz srpskih logora, majki koje nisu pokopale tijela svoje djece i gade mi se oni kojima Haaški sud mora reći je li bilo časno ili ne pobijediti agresore, koji tvrde da su žrtve uzaludne, koji žale prozore i vrata onih koji su oštrili noževe na vratovima naših ljudi, trpali ih u masovne grobnice,...
Jedino pravda može stvoriti tlo za nove odnose, a ne gluposti koje nam nameću.

a hrvatski narod nikako da zapamti važnije datume iz svoje novije povijesti
Zahvaljujući političarima tvoga kova koji mu to otežavaju.
Ali zato svi znaju za Oluju i Bljesak.

Tko je glasao

Ma ppetra, sve ti opraštam

Sa svojom mržnjom sama si sebi dovoljan teret i kazna!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Preveliki teret za njih

Tko one koji su nas obranili od zločinaca , ubojica, palikuća, silovatelja,... naziva "svjetske vucibatine, sam kipti od mržnje prema svemu što je hrvatsko.

A zato i toliko vulkanske bjesnoće na KC, posebno u blagdansko vrijeme, za Uskrs, za Božić

Umjesto da nam čestitaju iste i odlože "oružje" za obične dane, oni se svojim blatom nabacuju kao u transu.

A tek frustracija što se stanovništvo izjašnjava katolicima!
Preveliki teret za njih- katolička vjera i neželjena im država.

Sa svojom mržnjom sama si sebi dovoljan teret i kazna!

Niti mržnja, niti teret, to je samo istina, umjesto koje guraju drugu: Big Brotherovsku.

Neki mržnjom proglašavaju svako sjećanje i pamćenje, koje im ne odgovara.

Tko je glasao

Fabrike Radnicima !

Od oružja nema kruha ! Vodimo ljubav, a ne rat !

http://www.youtube.com/watch?v=6J7ri91oVcM

UDBA je kriva za sve !

Provinciopolis

Tko je glasao

posljednjih dana ima raznih

posljednjih dana ima raznih komentara i komentara na komentare... dosta sirovih strasti...

no konacno sam naisla na jedan, meni divan tekst, koji opisuje najistinitije stanje na "taj" dan.

A što će se zapravo desiti? Ništa! dan će biti kao i svaki drugi, ljudi u Hrvatskoj će živjeti kao i svaki dan, u istom ritmu, i samo će ih te galamdžije i profiteri na tren upozoriti da se je u Haagu išta zbilo.

evo jos malo iz teksta s kojim se u potpunosti slazem, a na kraju imate i link, jer u biti tesko mi je bilo odluciti se koji dio citirati.. dira u sve ..

Čak niti ona konstrukcija „zločinačkog poduhvata“ nije, ma koliko to neki željeli prikazati kao krimenom hrvatske države, naš eventualni zajednički zločin, već krivnja onih pojedinaca s imenom i prezimenom koji su takve stvari planirali i omogućili, te onih koji su to djelom proveli. Svi mi koji smo živjeli i otvorenih očiju i umova gledali što se tih godina dešavalo znamo kakva je istina. No, mnogi su i tada, a to čine još i danas, slavili zločine, i smatrali zločincima i neprijateljima Hrvatske one koji su to pokušavali spriječiti, da nam se ne dese i gore stvari (Peter Galbraight i njegova pratnje kolone srpskih bjegunaca na traktorima), a i onih koji su kasnije svjedočili o počinjenim zločinima (tko se još sjeća Milana Levara?).

Ja se siguirno ne bojim te optužbe za zločinački poduhvat, baš kao što to nebi trebao nitko u Hrvatskoj.

http://brutek.bloger.hr/post/scarlet-ogotovina/7673313.aspx ..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Povraćotina

Svi mi koji smo živjeli i otvorenih očiju i umova gledali što se tih godina dešavalo znamo kakva je istina.
A sada tu istinu prekrajaju, kako bi njihovi političko-gospodarstveni interesi bili zadovoljeni.

Ja se siguirno ne bojim te optužbe za zločinački poduhvat, baš kao što to nebi trebao nitko u Hrvatskoj.
Baš suprotno, trebali bi se bojati mnogi koji su sudjelovali u zločinačkom poduhvatu, a partneri su im iznudili aboliciju za isti.

Linkani tekst:
povraćotina

Tko je glasao

u prilog senekinom komentaru

u prilog senekinom komentaru - ovakvih dokumenata oni imaju na stotine i tisuće, puno više znaju negoli bilo tko od nas. ja ove naše rasprave vidim kao pretakanje iz šupljeg u prazno koje se obično svakodnevno događa kada u novinama čitamo članke o sudskim slučajevima pisanim perom lošeg novinara.

http://www.youtube.com/watch?v=IulcmlI1DC0&feature=share

Tko je glasao

Haag

Nekoliko je stvari koje naši ljudi nikako da prihvate i ne mogu se staviti u cipele stranca koji promatra situaciju na Balkanu u proteklom vremenu:

1. što se stranaca tiče DR je imao i obilježja građanskog rata
2. tužba za genocid protiv Srbije po pravničkoj logici neće proći (što su naši i znali kod sastavljanja tužbe koja je služila kao nstrument pritiska u pozicioniranju)
3. strancima je zločin zločin i ne smatraju da se zločin ne može počiniti u obrambenom ratu

Haag je politički sud i uskoro će se zatvoriti i stranci gledaju kako da se po principu "pojeo vuk magare" sa što manje štete izvuku iz cijele priče.
Naši mediji namjerno nisu izvještavali u cijelossti i kontinuitetu iz Haaga stvarajući krivu percepciju i zamagljivajući situaciju koja se po potrebi koristi u prediznorne svrhe.

Što se tiče Sačića i ekipe ovaj tekst je bolno točan:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/pozadina-braniteljskih-prosvjeda-orga...

I u konačnici, želje i očekivanja su jedno, a istina i realitet su vrlo često drugo.

Tko je glasao

Ma sve super sve za pet 1.

Ma sve super sve za pet
1. sto se stranaca tice za njih uopce nije bitan karakter rata vec je to iznimno bitno za nas. Ukoliko jest gradanski onda ne postoji nikakva posebna odgovornost Jugoslavije, odnosno Srbije kao njezine dugogodisnje slijednice za taj rat vec je to unutrasnja stvar Hrvatske. Mi znamo da ta odgovornost postoji, a znamo i da postoji velika borba za skidanje te odogovrnosti sa Srbije i svekoliko relativiziranje te odgovornosti.
Nije tu sad ni neka posebna stvar odgovornosti vec sto se sad dogada i sto ce se dogadati u buducnosti. Sad se dogada da Srbija nastavlja gdje je stala - to je problem. Pogledajte Bunjevce, pogledajte sto rade zbog Kosova, BiH,...

2. dio relativiziranja jest upravo da tuzba nece proci po pravnoj logici. Po pravnoj logici sve moze proci ukoliko se pravna logika tako postavi, pa cak i da se za zlocine sudi drzavi koja se od zlocina branila. Dakle, ne pojedinacnim pociniteljima zlocina, nego cijeloj drzavnoj strukturi koja je izjednacena sa agresorskom. Da je bar izjednacena, vec je puno gore.

3. sve to stoji, ali u agresorskom ratu zlocin je "conditio sine qua non", a dodatni zlocin nakon neuspjesne agresije pokusavati odbaciti odgovornost za to. To se dogodilio i to se dogada zbog politickih interesa velikih sila ukljucenih u ova dogadanja.
Nais politicari impresionirani samom svojom cudnom pojavom u tom svijetu ne znaju se niti snaci niti nesto korisnog uciniti.
To su politicari ljubimci (od domaci ljubimci - pets) sa prekrasnom slikom o samom sebi i kojima se njihov narod klanja do poda, a kojima ide kako ide. http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/ivana-simic-bodrozic-razocarana-ka...

Tko je glasao

kad potežeš za jezik

1. sto se stranaca tice za njih uopce nije bitan karakter rata vec je to iznimno bitno za nas. Ukoliko jest gradanski onda ne postoji nikakva posebna odgovornost Jugoslavije, odnosno Srbije kao njezine dugogodisnje slijednice za taj rat vec je to unutrasnja stvar Hrvatske. Mi znamo da ta odgovornost postoji, a znamo i da postoji velika borba za skidanje te odogovrnosti sa Srbije i svekoliko relativiziranje te odgovornosti.
Nije tu sad ni neka posebna stvar odgovornosti vec sto se sad dogada i sto ce se dogadati u buducnosti. Sad se dogada da Srbija nastavlja gdje je stala - to je problem. Pogledajte Bunjevce, pogledajte sto rade zbog Kosova, BiH,...

Iznio sam percepciju stranaca o Balkanu i elementima građanskog rata jer nas stranci i sude. To što Srbija gura svoju politiku ne ekskulpira nas od vlastite nesposobnosti.
Cijelo vrijeme uporno tražimo da nam drugi potvrde da smo imali obrambeni rat i da su Srbi agresori. Samim time uskačemo sami sebi u usta i šaljemo poruku da naše mišljenje ne vrijedi ni pet para jer nam netko drugi treba protumačiti i potvrditi što se kod nas događalo umjesto da mi to govorimo svijetu. Zbog toga se i dešavalo i dešava se da kontinuitet dugoročne politike i diplomacije ne postoji i da reagiramo na posljedice događaja umjesto da sami kreiramo događaje, bar što se tiče naše regije na koju pretendiramo da budemo lideri. Činjenica je da nam diplomacija ne vrijedi ništa, na čelu s Jandrokovićem, jer se i tu nije dopustilo struci da dođe na vrh. I tu utakmicu smo protiv Srba izgubili.

2. dio relativiziranja jest upravo da tuzba nece proci po pravnoj logici. Po pravnoj logici sve moze proci ukoliko se pravna logika tako postavi, pa cak i da se za zlocine sudi drzavi koja se od zlocina branila. Dakle, ne pojedinacnim pociniteljima zlocina, nego cijeloj drzavnoj strukturi koja je izjednacena sa agresorskom. Da je bar izjednacena, vec je puno gore.

kao što rekoh, što Srbija radi je logično, i opet nas to ne oslobađa naše neodgovornosti i nesposobnosti da se postavimo kako treba. Činjenica je da Srbi žele relativizirati krivnju jer im je to u interesu, a naše je da to elegantno spriječimo.
Aktualna situacija je kao npr. da kad dvoje djece u sobi razbiju vazu i roditelj uđe u sobu i pita tko je to razbio, onaj tko je razbio uredno i smireno kaže da je to ono drugo dijete. I tada nevino dijete se rasplače i vrišti. Što će tada roditelj misliti tko je razbio vazu? I hoće li vrištećem dijetetu možda zviznuti šamar?Tako je otprillike situacija između nas i Srba.

Što se pravne logike tiče, ne postavljamo je mi u konkretnom slučaju. Tako da je naše, da odigramo najbolje u okviru postojećih pravila. Dapače ovo kalkuliranje s tužbom za genocid za koju se znalo sigurno da neće uspjeti je bila jedna od rijetkih naznaka da smo počeli malo misliti i razmišljati potez unaprijed kako bi strateški izborili bolju poziciju.

3. sve to stoji, ali u agresorskom ratu zlocin je "conditio sine qua non", a dodatni zlocin nakon neuspjesne agresije pokusavati odbaciti odgovornost za to. To se dogodilio i to se dogada zbog politickih interesa velikih sila ukljucenih u ova dogadanja.
Nais politicari impresionirani samom svojom cudnom pojavom u tom svijetu ne znaju se niti snaci niti nesto korisnog uciniti.
To su politicari ljubimci (od domaci ljubimci - pets) sa prekrasnom slikom o samom sebi i kojima se njihov narod klanja do poda, a kojima ide kako ide. http://mojzagreb.info/zagreb/hrvatska/ivana-simic-bodrozic-razocarana-ka...

Vrtimo se u krug. Problem je što mi sami se ponašamo kao da nismo sigurni što se dogodilo i da improviziramo i muljamo u odnosu prema EU i ostavljamo dojam nevjerodostojnosti pri čemu još gratis skidamo gaće.

Što se tiče citiranog članka, meni je ovaj puno bolji:

http://www.pescanik.net/content/view/6673/1214/

Tko je glasao

Glede pescanika Jos prema

Glede pescanika

Jos prema starim autoritetima poznato je da postoje samo dvije vrste govora. Onaj kojim se nesto napada i onaj kojim se nesto brani. Ukratko govori protiv i govori za.
Novije teorije govora govore i o tome da govori konstituiraju i neko stanje, tj da se govorima i nesto cini, odnosno djeluje, a katkada je ono sto se govori manje vazno nego ono sto se govorom cini (u ime naroda osudeni ste na streljanje, ovime vas proglasavam muzem i zenom, uhapsiti, transferirati, izruciti,...).
Viktor Ivancic ocigledno govori za Josipovica, protiv mlade knjizevnice. Ne hvali on vrlinu onoga koga podrzava, nego nastoji ocrniti i omalovaziti suprotnu stranu. Nastoji umanjiti ocigledne nedostojne i neprilicne reakcije branjenika navodeci ih i nabrajajuci ih u ironicnom tonu, a bez ikakve ograde napadajuci mladu knjizevnicu nesmiljeno kao autisticnu i intelektualno invalidnu, a njezinu osobnu tragediju koristi kao bejzbol palicu.
Sorry, meni je gadljivo.

Tko je glasao

Činjenica je da nam

Činjenica je da nam diplomacija ne vrijedi ništa, na čelu s Jandrokovićem, jer se i tu nije dopustilo struci da dođe na vrh potpuno je nediplomatski imati tako mladog sefa diplomacije. Medutim, koga tu uopce imamo? Ja vjerujem da ima jako dobrih ljudi, ali ja im ne vjerujem uz sva zvucna imena, imaju repove. Svak gleda prvo sebe i svoj privatni zivot u ovakvim metezima koje imamo.

Tko je glasao

imamo mutavog, glupog,

imamo mutavog, glupog, neobrazovanog ministra vanjskih poslova... ak je ministar takav, sto mislis da bi trebali ocekivati od onih na nizim polozajima?

ja mislim da tek 10 po redu vaznosti stvarno zna sto treba raditi, jer mora valjda i takvih biti... no ne dodu oni naprijed ni do izrazaja, sluze tek za sanaciju gluposti onih iznad sebe.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

građanski rat

Kao i za Srbe tako je i za našeg Ljubu Domovinski rat imao karakter građanskog rata.
Ljubo bilo bi dobro kad bi bolje razmislio o tome što pišeš.

Ovako je govorio Vuk Drašković:

"Dolazim u Zagreb da svima kažem - u Hrvatskoj se vodio građanski rat i zato povucite tužbu protiv Srbije, izjavio je u razgovoru za nedeljnik "Globus" novi šef diplomatije Srbije i Crne Gore (SCG) Vuk Drašković uoči svoje najavljene posete Hrvatskoj zajedno sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem 24. maja. "

Ovako je govorio Tadić:

"'Nažalost, ja sam jedini predsjednik koji se ispričao za ratne zločine svoje zemlje. Žalosno je što se ostali predsjednici nisu ispričali za krvoprolića i užase počinjene nad Srbima. Odbijam ulogu zločinca koja je namjenjana Srbiji. Na prostoru zemalja nastalih raspadom Jugoslavije vodio se građanski rat u kojem su svi sudjelovali', bio je odriješit Tadić. "

Ako ništa, Lubo bar pročitaj malo o karakteru Domovinskog rata na ovoj stranici:

http://www.studiacroatica.org/zivic/zivicesih.htm

Tu je onako jezgrovito objašnjen karakter rata u Hrvatskoj.

Ljubo ako te put navede na jug Hrvatske prema Dubrovniku pitaj kojeg tamošnjeg stanovnika kakav je to građanski rat bio.

grdi

Tko je glasao

Nekad je forma presudnija od sadržaja

Grdi, Seneka ti je gore velio korektno o elementima građanskog rata. Tih elemenata bilo bi zasigurno manje da je RH objavila rat državi s kojom je ratovala. Ovako je to ispala predstava za koju su ulaznicu platili samo oni najslabiji. A lovu od tih ulaznica maznuli su likovi tipa Čermak & Co.

Tko je glasao

Golgota

Vrlo dobro znam koji su elementi građanskog rata i kada taj rat prerasta u nešto sasma drugo. Dakako da tu ima materijala za rasprave ali mislim da se možemo složiti da to nije bio građanski rat osim na samim počecima i to pod upitnikom.
Čermaka & Co su samo odradili ono što im je dato odraditi i za to bili dobro nagrađeni.
Tu su meni puno bitniji i važniji nalagodavci.
Jbga nije prevozio prehrambene prizvode, pelene itd. Prevozili su naftu sa kojom su Srbi krkali svoje tenkove sa kojima su mlatili po muslimanima i po nama.
Plačeno je to i naručivanim granatiranjima i drugim djelovanjima po muslimanskim položajima kad je nama to trebalo. jeba ga led ne zna se ko je koga. Svak svakoga (BiH).
Aj znaš ti dobro na što sve mislim.

grdi

Tko je glasao

Ne mora Ljubo niti ići do

Ne mora Ljubo niti ići do Dubrovnika - eto, neka pita u Zadru...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ne

Neka pita tamo gdje je bio zanemariv broj Srba i gdje su haračile Srpsko-Crnogorske horde zla.

grdi

Tko je glasao

Da...

... sve su to pitanja kokoši i jajeta... i osvajačkih interesa na tuđi račun...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Veliki sude malima

i sa time se moramo pomiriti.

Ljudi su žrtvovani. Pa što da bude i oslobađajuća presuda. Koliko su godina već tamo,zapravo već robijaju.
Legitimno je pravo i Sačića i bilo koga da i politički nastupa i da se bori za vlast jer ovu i ovakovu vlast treba rušiti,pa makar i iskorištavanjem Haga.

Ti ljudi su jednostavno prodani za kredite i tapšanje po ramenu ,kao uvažavanje od strane svjetskih i europskih birokrata.
Da nismo nikoga izručili, a da smo sami sudili svojim zločestim momcima,da li bi se zemlja prestala okretati?

Bilo bi manje kredita. Pa što. Da li bi turisti prestali dolaziti?

Tako se ništa neće promjeniti ni nakon presude,ma kakva god ona bila.

Oni koji su nam skloni biti će to i dalje,a oni koji nisu -neće.

Činjenica je da je nesrazmjerno više Srba ipak procesuirano pred Hagom.

Nepravda je da se teži nekom balansu krivnje,ali tko kaže da je svijet pravedan.

sve dobro...

Tko je glasao

Vjerujem da su građani

Vjerujem da su građani Hrvatske, već toliko naučili iz povijesti i osjećaju pritisak praznih ili tankih novčanika da im Sačić galamđija, neki mutni Trusić i kako se sve ne zovu oni koji bune narodna temu "dočeka presude" u osjetljivim vremenima, nisu vjerodostojni. ono sto bi gradani Hrvatske kao povijesnu lekciju trebali nauciti iz recentne povijesti jeste da nista, bas nista, ukljucujuci tu i dugo sanjanu drzavnost i samostalnost nije nesto sto je vaznije od zudnje vlasti i moci pojedinih Hrvata u njihovom pohodu na celo te vlasti. Sve za moc i vlast, to je povijesna lekcija, ne Sacic i Trusic.
Jos jedna iznimno vazna povijesna lekcija koju tesko shvacamo jeste da demokracija nije nikakva garancija da na vlast nece doci beskrupulozni i nezajazljivi.

Tko je glasao

Čemu tako?

LJ.R.W.
Ljubo zaista neki puta znaš biti ne iritantan nego dosadan. Dosada je najgore što se može dogoditi jednom novinaru.
I sam kažeš da si bio u Austriji za vrijeme dok je grmilo. Ni ti a ni ja koji sam bio ovdje, nismo bili svjedoci događanjima na bojišnici. Odakle ti pravo da uopće komentiraš događaje. No ti se uporno i dosadno ponavljaš. Daj molim te progledaj.
Ne čeka narod samo presudu generalima. Zlato moje to je presuda cijelom Domovinskom ratu. To je presuda koja ( ako bude neoslobađajuća) narodima koji se brane od agresije, osporava borbu protiv agresije i zabranjuje oslobađajuće ratne akcije. Znaš i sam da Izrael na jedni ispaljenu raketu odgovara odmazdom prema Palestincima. Meni ne pada na kraj pameti da ih osuđujem, jer nemam nikakvih saznanja osim onih što napišu pojedina piskarala. Što se tiče "mutnog Trusića". Zajedno smo ( a i ti s nama) radili u istoj firmi.
Bio je šef restorana. Bio je dobar kolega i poznanik. Prije rata odlazi iz firme, i sad o njemu znam što novinari pišu.
Presuda generalima je samo spoznaja da se vidi kuda se spremamo. Dali idemo u Europu pravde i poštenja, ili Europu politikanstva i interesa moćnih.
Haški sudac Alphons Orie poznat je po tome da određuje maksimalne kazne.
Zaista nepotreban i jadan dnevnik.

Tko je glasao

@boltek

Hajde prošeći skupa s (D)ogovorenim (R)atom koji je vođen za teritorije i provedbu etničkog čišćenja radi uspostave etnički čišćih Velike Srbije i Velike Hrvatske na račun BiH.

I okani se Izraela i nekakvih usporedbi s Izraelom, jer je Izrael obzirom na okolnsti zemlja začudne demokracije.

Tko je glasao

Začudne demokracije..

...stvorene na etničkom čišćenju.

Ali to nema veze zar ne?

Razgovarao si ti o tome predpostavljam sa Goldom Meir, Ben Gurionom ali i sa Arafatom, nakon svega donio si svoj zaključak koji kao gordi plamen istine i objektivnosti gori nad tminom laži i obmane.

Kakva pena.

Tko je glasao

@boltek Što se sve događalo??

Trusić je mutan i zato što je u naše vrijeme primljen u Savez komunista, družio sam se s njim vjerojatno više od tebe, i nije pokazivao znakove da će se razviti u takvog žestokog šovinistu, kakav je danas. Ne mogu vjerovati da se radi o istoj osobi.
Nisam u dnevniku pisao o konkretnim radnjama za koje se tereti generale, ali, ukratko NAKON Oluje ubijeno je nekoliko stotina civila, u jednom slučaju u jednom selu petero staraca i spaljeno dvadesetak kuća. Opljačkane su mnoge kuće itd. Nema tu suđenja Hrvatskoj, jer to nije učinila Hrvatska nego konkretni pojedinci s hrvatske strane!
Zaduženi za sigurnost na oslobođenu području nisu ni pokušali provesti interne istrage. Čudi me boltek, da to ne razumiješ?? I još se više ćudiom da dnevnik kvalificiraš jadnim i nepotrebnim, jer bar polovica onih koji su ga čitali ne misle kao ti! Može dnevnik biti eventualno kontroverzan, ali sam siguran da nije JADAN!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Molim te navedi točan broj ubijenih u zoni odgovornosti Gotovine(sektor jug) te točan broj ubijenih u zoni odgovornosti Stipetića (sektor sjever) koji je zamijenio Basarca.
Molim te da dalje pokušaš te brojeve analizirati i da nam daš neki zaključak.

grdi

Tko je glasao

@Grdi Sektori?

Ne zam po sektorima, ali ukupno se spominje oko 500 ubijenih Srba. Kako si postavio pitanje moglo bi biti da je u Stipetićevu sektoru ubijeno više!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Kada se piše o ovakvim stvarima treba se poznavati činjenice.
U sektoru sjever je napravljeno više zločina.
Carla del ponte je Mesiću i Račanu prvo uručila optužnicu za Stipetiča.
Mesić i Račan piče u Englesku i umjesto optužnice za Stipetića na stol im dolazi ubrzo optužnica za Gotovinu.
Carla del Ponte ih pita: "Jeste li sad zadovoljni"?
Moraš znati da je Stipetić tada (2000-2003) godine bio imenovan načelnikom glavnog stožera OS RH.
Moraš znati da bi takva optužnica protiv njega bila straašna pljuska tadašnjoj Vladi.
Morao se nači žrtveni jarac u izjednačavanju krivnje.
Pronašlo ga se u Anti Gotovini kojemu nisu pružene garancije za davanje iskaza kao Stipetiću.
Politički sud. I ovdje nije bitan Stipetić.
Bitno je to da je na sud netko trebao otiči.

E sad opet malo razmišljaj.
Evo ti link na optužnicu protiv Gotovine.
Mislio sam da si se bar upoznao sa njom kad već toliko pišeš.

http://www.camo.ch/optuznica_gotovina.htm

grdi

Tko je glasao

@Grdilin Kratka pamet??

Ne razumijem što ti zapravo želiš - želiš i generala Petra Stipetića u Haagu, ili..? I još si dodao optužnicu, s dodatkom strijeljanih, pogubljenih Srba...
Nikada ova Hrvatska neće biti jedinstvena u procjeni što je nacionalni interes i kako se on ostvaruje. Ovo strančarenje, koje se lijepo vidi i sada, povodom presude Gotovini...uništit će ovo što je od Hrvatske preostalo.Već javno čujem da se Čermak izvukao..
I tvoj upis nije ništa drugo nego dio tog pogubnog strančarenja..!!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Normalno da ne želim Stipetića u Hagu. Ja tebi o jednom a ti se praviš lud kao sto puta do sada.

Dakle Ljubo usporedi brojke koje sam ti dao u Antinoj optužnici sa brojem mrtvih u sektoru sjever.
Ima li razlike.
Jel možeš ikako argumentirano pobiti moj gornji komentar.

Pišeš o stvarima o kojima pojma nemaš.

i zato manje laprdaj.

grdi

Tko je glasao

Ljubo

A što se tiće nacionalnog interesa o tome možeš govoriti najmanje ti koji nacionalnog osječaja uopće nemaš.

O strančarenju mi nemaš što prigovarati jer ovi moji upisi apsolutno nemaju veze sa bilo kojom strankom niti stranačkim interesima.

grdi

Tko je glasao

@Grdilin

Šumari u šumu, politolozi za katedru!
I za moj nacionalni osjećaj ne brini - pitaj za nacionalni osjećaj onih koji su rekli "identificirati, locirati, uhititi, transferirati"!
PS: I nema više rasprave, ne isplati se: zaboraviš što si gore napisao! Stipetića si povezao s vladom Račana i stavio ga, zajedno s Gotovinom, u stranački kontekst.
U šumu, ili na more...ovo što radiš je šumska politika, kao i obično! dakle, što god tu dalje trkeljao - NO COMMENT!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ljubo

Da uz takve doktore kao što si samog sebe ovdje lažno predstavljao.
Žalosna takva katedra i ne dao Bog da si za njom.
Nisi mi sa nikakvim argumentom objasnio razliku izmeđđu sektora sjever i jug.

grdi

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci