Tagovi

Može li HDZ postati moderna proeuropska demokršćanska stranka?

Nemoć najvišeg tijela predstavničke vlasti manifestirana u petak prilikom glasovanja o ionako previše rijetkim prijedlozima Vlade RH otvorila je pitanje opstojnosti državne vlasti ustrojene nakon posljednjih parlamentarnih izbora. Već treći tjedan zaredom, vladajuća većina nije u stanju pokazati da više postoji. Iako jedni na druge prebacuju odgovornost za činjenicu da je tomu tako, jasno je tko odgovara za to da svaki put kada je potrebno u Hrvatskom saboru bude najmanje 76 vladajućih zastupničkih ruku. Božo Perov je osigurao nazočnost svih zastupnika MOST-a, dok Tomislav Karamarko i Milan Bandić nisu, što nije smetalo pojedincima koji su unutar Domoljubne koalicije zaduženi za nabacivanje blatom da odgovornost za stanje pokušaju natovariti na njegova leđa.

Teško ga je nazvati svijetlom točkom u mraku koji sve više obavija vladajuće, još manje nezamjetnog Gordana Jandrokovića ili Davorina Mlakara koji su podnijeli ostavke na potpredsjednička mjesta u HDZ-ovom zastupničkom klubu, ali Ivan Šuker je ipak taj koji je prvi iz redova Domoljubne koalicije javno priznao nemoć vladajućih da se okupe u dovoljnom broju. S obzirom na način postupanja s onima koji pokazuju znakove defetizma u najvećoj hrvatskoj političkoj stranci, Šukerov je istup do sada neviđeni presedan. Kako će se odraziti na njegovu osobnu političku sudbinu, vidjet ćemo, no znak je da se unutar HDZ-a ipak događaju procesi o kojima se u javnosti samo nagađalo.

Prije svega se to odnosi na nezadovoljstvo osobnim položajem i utjecajem u stranci i strukturama vlasti, no sve više i nejedinstvo u općenito podupiranju politike Tomislava Karamarka. Neki ga bezrezervno podržavaju ma što napravio, dok drugi, manje ili više otvoreno, sve češće izražavaju nezadovoljstvo. Kad se na to odvažio čak i notorni poslušnik Jandroković, možemo misliti koliko je situacija eskalirala, odnosno došla do točke pucanja.

Kao lijek za bolest koja je zahvatila saborsku većinu i prijeti joj fatalnim ishodom, spominje se Milijan Brkić koji se navodno treba vratiti u Sabor i disciplinirati zastupnike Domoljubne koalicije. Bude li tomu uistinu tako, još više će se zaljuljati predsjednička stolica Tomislava Karamarka. Ona se ionako opasno trese nakon što je javnost doznala za intenzivan poslovni odnos njegove supruge i Josipa Petrovića koji za MOL u Hrvatskoj obavlja konzultantske i lobističke usluge, a prizna li Karamarko još i vlastitu nemoć da efektivno kontrolira nazočnost HDZ-ovih zastupnika u Saboru, pitanje je što onda uopće može jer upravo su saborski zastupnici svih stranaka do sada percipirani kao najposlušniji i najlojalniji kadar. Brkićevo političko uskrsnuće, ako do njega dođe, u tom bi smislu moglo značiti da on preuzima i stranačke uzde u svoje ruke. Do sada ga se percipiralo samo kao višenamjenski alat u Karamarkovim rukama, no nakon što ga je predsjednik stranke nenajavljeno i bez njegovog pristanka gurnuo kao kandidata za ministra branitelja, što je Brkiću donijelo dodatnu političku štetu (još uvijek mu nad glavom visi oduzimanje akademske titule zbog prepisanog diplomskog rada), u to se malo tko više može kladiti. Tim više što se uoči stranačkog sabora spominju dvije skupine kandidata, Brkićevi i Karamarkovi, a sam Brkić se više ne zadovoljava funkcijom glavnog tajnika (organizacijskog), već želi i formalnu političku moć koja pripada zamjeniku predsjednika stranke.

Pitanje je, međutim, što bi instalacija Milijana Brkića na mjesto br.2 u stranačkoj hijerarhiji donijelo HDZ-u. Njega se percipira kao pripadnika tzv. tvrde struje, desnije od Karamarka, pa je teško očekivati da bi moglo doći ne do značajnijeg, već do ikakvog pomaka stranke prema političkom centru. Ako među kandidatima za najviše funkcije u stranci i ima umjerenijih koji bi rado vodili uistinu demokršćansku i proeuropsku politiku, teško će se probiti kroz labirint tzv. šalabakter demokracije. Kalkulira se, naime, da u stranci traje intenzivno lobiranje za Karamarkovu, odnosno Brkićevu listu, pa netko treći gotovo da i nema izgleda.

Ako bi se za Tomislava Karamarka dodatno zakomplicirala situacija u aferi kolokvijalno nazvanoj „Konzultantica“ pa bude morao odstupiti, svejedno da li pod pritiskom javnosti ili istražnih organa, stranka bi dospjela u ruke Milijana Brkića koji je za javnost i Europu još zatvoreniji od previše introvertiranog Karamarka. Ali ako predsjednik HDZ-a nekim čudom politički preživi otkriće o obiteljskim poslovnim vezama koje vode do MOL-a, stranka ipak neće prosperirati. Za uzlet joj je potrebno čelništvo u koje se građani mogu pouzdati kao u zaštitnike isključivo hrvatskih nacionalnih interesa, percepciju toga će Karamarko sad teško popraviti, a koje će, opet, imati i ugled u međunarodnim okvirima. Ovaj koji donekle uživa Tihomir Orešković se zbog izražavanja sve otvorenijeg HDZ-ovog nezadovoljstva njegovim radom ne može eksploatirati u tu svrhu.

Štoviše, ako bi Karamarko u budućnosti uspio nekako osvojiti i premijersku fotelju, što bi značilo da Orešković mora otići, logično je zaključiti da bi međunarodna javnost postala još nepovjerljivija prema hrvatskoj vlasti. Teško je i zamisliti kako bi sve izgledalo ako bi Milijan Brkić došao na njegovo mjesto. Pošto treća opcija za stranku još nije na vidiku, tzv. srednjostrujaši su se povlačenjem kandidature Andreja Plenkovića potpuno izgubili iz fokusa javnosti, ispada kako je najveća hrvatska stranka postala zatočenik kompromitiranog aktualnog predsjednika koji je nedavno potvrdio novi mandat i, ako uspije preuzeti uzde, još desnijeg Milijana Brkića. Govoriti u tim uvjetima o nekakvom proeuropskom demokršćanstvu ili modernom konzervativizmu kao cilju kojem bi HDZ kao član Europskih pučana morao težiti, više je nego teško.

Da stvar po stranku bude još gora, od HDZ-a se sve češće distanciraju pojedini partneri iz Domoljubne koalicije, prije svih HSLS i HSS. Na čvrstu potporu zbog toga što im je Karamarko omogućio da po prvi put u novijoj povijesti participiraju u vlasti, HDZ može računati samo kod Tepešovih pravaša. Takav savez ih sigurno ne može odvesti prema centru, prije u još veću izolaciju na međunarodnom planu i svojevrsnu slijepu ulicu na domaćem.

Kako će delegati na skorašnjem stranačkom saboru riješiti ovaj evidentni problem HDZ-a, ako će uopće moći, ostaje vidjeti.

Komentari

NE

Ne. Nema šanse.
Bar ne sa ovima koji su sada u vrhu stranke.
A alternativa je za sada samo Brkić (zvani Vaso).
A kakva je to alternativa ZNA se
I znam što pišem.
Kontaktiram sa tim ljudima, pričamo itd, itd.

Izjava jedne visoko pozocionirane osobe iz HDZ-a:

"Pa mi vama moramo popravit krvnu sliku"

Popraviti krvnu sliku gradu koji ima 95,43% Hrvata.
Dakako da dotična tu ne misli na nacionalnost nego na političko opredijeljenje.

To je zlo koje leži u skutima HDZ-a.

I to je ono, kao neko novo lice HDZ-a.

E takvi upravo plivaju političkom bartuštinom LIPE NAŠE.

Tko je glasao

@sm

Ja naprosto ne razumijem kako bi se itko mogao vratiti na put na kojem nikad prije nije bio?

Tko je glasao

Objasnio sam već dolje nekome

Objasnio sam već dolje nekome u kojem je smislu postavljeno pitanje, no slažem se da bi sve bilo odmah jasno da je naslov "Može li HDZ postati moderna proeuropska demokršćanska stranka?"

Ali evo, uvažavam intervenciju i pošto je već druga, mijenjam naslov.

B-52

Tko je glasao

uvažavam intervenciju i pošto

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Sm rad je sprdačina ovog foruma

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

pitanje u naslovu dnevnika

pitanje u naslovu dnevnika zahtijeva i odgovor - što je moderna, proeuropska demokršćanska stranka? Ili, koja je to moderna, proeuropski orijentirana demokršćanska stranka u Europi danas?
Da li samo pitanje sadržava i odgovor da je suvremena demokršćanska stranka u Europi danas nešto pozitivno i progresivno, ili je to samo definicija koja je poslužila za lociranje HDZ-a na europsku pozornicu pučkih stranaka?
Sve pučke stranke iz centralne i istočne Euroope su protueuropske kad se govori o neslaganju s politikom koju vodi Njemačka u vezi s izbjegličkom krizom, o stvaranju Ujedinjene Europe nema apsolutno nikakvog suglasja, o zajedničkoj europskoj fiskalnoj politici još manje, a većina od njih ne želi niti euro kao zajedničku valutu.
Tranzicijske zemlje imaju jednu zajedničku karakteristiku - privatizaciju i napuštanje načela egalitarizma koje smo sa sobom donijeli iz kolektivističkog režima. E, tu smo mi papskiji od pape, i hrvatski građani i političke stranke zastupaju isključivo pozicije o zajedničkom siromaštvu i jednakosti u siromaštvu, i onda taj princip postaje načelo u vođenju politike.
Na tom terenu se onda vode političke bitke o tome da se neki političar obogatio , jer Hrvati smatraju da se dotični kao političar uopće nije mogao, niti smio obogatiti, jer bogatstvo poličara implicite znači da je zloupotrijebio svoj politički položaj. To ima za posljedicu upotrebu represivnog državnog aparata za sređivanja odnosa među političkimj grupacijama, i sve u svemu stvara vrlo nestabilnu vladu, koja se stalno od nečega brani.
Naš sjeverni susjed V.Orban slovi kao najbogatiji Mađar. Navodno je težak oko 650 milijuna eura u branši medija i građevinarstva. Njegova stranka, koja premoćno vodi mađarski politički život, je normalna stranka u krugu europske grupacije pučkih stranaka, europski pučani ne smatraju da Mađari imaju nekakvih problema zbog Orbana, a u Mađarsko nitko ne vodi nikakve procese protiv Orbana, ili protiv njegove stranke.
U Češkoj je Babiš, kao najveći češki tajkun, iako je Slovak, ministar financija. Kad su ga Česi birali valjda su mislili - kad zna za sebe, valjda zna i za nas.

Ja bih rekao otprilike ovako - HDZ, zajedno sa SDP-om, ima problema u suvremenom političkom životu zato jer ni jedni ni drugi nemaju nikakav operativan politički program, osim nekoliko općenitih i apstraktnih političkih pozicija koje se odmah raspadnu u prah i pepeo kad se sudare s realnim životom.
Mi smo u političkom smislu prednacija i preddržava, koja se teško snalazi u svijetu i životu. Napredak će biti kad postanemo slični ostalima, ali je sasvim drugo pitanje da li će se to građanima sviđati, i da li ćemo mi svi to prihvatiti kao nešto progresivno, ili ne.
Za početak bilo bi sasvim dovoljno da ne rušimo potpredsjednika vlade zbog misterioznih 60 K eura, nego zato jer je nesposoban i neefikasan u vođenju države.

Tko je glasao

Pod modernom proeuropskom

Pod modernom proeuropskom demokršćanskom strankom razumijevam prije svega prihvaćanje europskih vrijednosti, među kojima centralno mjesto zauzimaju demokracija, pravna država, antifašizam i ljudska prava. Proeuropska stranka u tom smislu može biti i euroskeptična, zašto ne, i zalagati se za drugačije uređenje odnosa unutar unije, ali to mora raditi na "europski način", poštujući procedure i uvažavajući druge.

Ne znam kako su se obogatili ovi koje spominješ, ne smetaju mi bogati političari, ali ovo što je napravio Karamarko sa suprugom, ne vjerujem da bi u bilo kojoj državi unije bilo moguće.

To što u Mađarskoj ili drugdje se ne čuju kritike, druga je priča. Mislim da to više ima veze s kontrolom medija i raznim sličnim što spada u demokratske standarde.

B-52

Tko je glasao

prihvaćanje europskih

prihvaćanje europskih vrijednosti, među kojima centralno mjesto zauzimaju demokracija, pravna država, antifašizam i ljudska prava

Netočno. "Antifašizam" je staljinistički idološki termin koji se u zapadnim demokracijama uopće ne koristi. Zašto? Pa jer antipod fašizmu nije "antifašizam", nego - demokracija, koja je sama po sebi antifašistička.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Naravno da se na raznim

Naravno da se na raznim jezicima drugačije izgovara, ali je suština ista.

Koliko je suluda tvoja tvrdnja najbolje govori posve logički zaključak nakon nje - da je Staljin bio istaknuti demokratski vođa.

Kao i Tito.

I da su komunisti bili jedni od najvećih demokrata, rame uz rame s američkim, britanskim i francuskim.

Vrati se ti radije temi, ozbiljnoj raspravi i ozbiljnim tvrdnjama.

B-52

Tko je glasao

Koliko je suluda tvoja

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Odustajem. Ti si za raspravu neposoban.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Hvala Bogu da si shvatio, lik je malouman do bola

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao
Tko je glasao

Pogledaj gornji odgovor Sm-u,

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

protiv totalitarizma

sm

nedostaje ti antikomunizam,
Pod modernom proeuropskom demokršćanskom strankom razumijevam prije svega prihvaćanje europskih vrijednosti, među kojima centralno mjesto zauzimaju demokracija, pravna država, antitotalitarizam i ljudska prava.

luka

Tko je glasao

Ne, antikomunizam uopće nije

Ne, antikomunizam uopće nije europska vrijednost. On je samo u Hrvatskoj označen zlom nad zlima, daleko većim od fašizma, nacizma i zločinstva karakterističnog za zločinačku kvislinšku tvorevinu nazvanu NDH.

Dokaz da antikomunizam nije europska vrijednost je rezolucija o osudi zločina komunističkih režima u kojoj komunizam uopće nije osuđen kako se kod nas debelo laže i falcificira sadržaj, nažalost čak i od Katoličke Crkve kojoj bi laž trebala biti strana.

Osim toga, komunističke su stranke (partije) legitimne u Europi, što da si u pravu ne bi bio slučaj.

Nikada nitko normalan u Europi nije izjednačio komunizam i nacizam/fašizam. Tako nešto zbog višedesetljetne indoktrinacije samo kod nas se prodaje kao ozbiljna tvrdnja.

Ali naravno, u demokraciji je legitimno i to govoriti...što ne znači da nije najobičnija glupost.

B-52

Tko je glasao

Neš' ti komunista

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Europa je osudila komunističke zločine

sm,

poziva te Vijeće Europe da osudiš zločine komunizma

Rezolucija Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima

izdana 25. siječnja 2006. u Strasbourgu od parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja snažno osuđuje zločine komunizma. Zastupnici su osudili zločine, ali su odbacili dati preporuke vladama kako to konkretno učiniti.

... Vijeće parlamentarne skupštine Europe danas je osudilo masovna kršenja ljudskih prava od strane totalitarnih komunističkih režima te izrazilo sućut, razumijevanje i priznanje žrtvama tih zločina.

Skupština parlamentaraca iz 46 europskih zemalja ujedinjeni u rezoluciji izražava da su ta djela nasilja uključila individualna i kolektivna pogubljenja, kao i smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropstvo, prislini rad i druge oblike masovnog psihičkog terora

U rezoluciji Europski parlament poziva "sve komunističke ili post-komunističke stranke da u svojim zemljama, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distanciraju od zločina koje su počinili totalitarni komunistički režimi i da ih osude bez ikakvih nejasnoća."

luka

Tko je glasao

komunizam vs. kapitalizam

Komunizam i kapitalizam su društvena uređenja.

Ako je moguće osuditi komunizam, dakle društveno uređenje, za zločine nakon WW2, da li treba osuditi i kapitalizam?

Tko je atomskim bombama ubijao civile, tko je sravnjivao njemačke gradove kao vojne ciljeve, tko je sudio, ubijao i protjerivao nakon WW2?

Aha, ali ipak - nećemo osuditi kapitalizam, zar ne? Kapitalizam je dobar. Cijeni čovjeka, trud, marljivost i... ne, ček, to je komunizam. Ne, to je...

... uglavnom, postoji li ijedna osuda totalitarnih kapitalističkih režima? Kolonijalizama? Robovlasništva? Prvih genocida u Africi? Atomskih bombi? Ne? Baš čudno. A baš bi bilo fora da se prvo ispričaju za vlastite zločine, a onda da sude drugima.

Tko je glasao

Ne moramo se ponavljati.

Ne moramo se ponavljati. Lukin je pokušaj podvale osujećen ukazivanjem na činjenicu da komunizam nikada niti jednom rezolucijom VE ili UN nije osuđen pa neće biti ni u Hrvatskoj, usprkos nastojanjima Katoličke crkve i krajnje desnom ideologijom inficiranih političara.

Osuđeni su zločini počinjeni u ime komunizma i komunističkih režima, jasno u Hrvatskom saboru i od strane SDP-a, potonji još devedesetih godina.

I to je to, završena priča.

Osim u očajnika koji drugog sadržaja nemaju, niti političkog niti religijskog. Lakše im je lupetati o povijesti nego se baviti vlastitim poslom i poslanjem.

Bacimo se zato radije na analizu i traženje odgovora na pitanje može li HDZ napustiti sve to i postati normalna europska demokršćanska stranka.

Može li se HDZ, dakle odreći Karamarkovog "antikomunističkog manifesta" i iskoristi vlast za rješavanje gospodarske krize i probitak građana u čije se interese zaklinju?

B-52

Tko je glasao

Komunistički bastarde sm-rade, Luka te napravio budalom

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Ne moraš me poučavati što

Ne moraš me poučavati što piše u rezoluciji jer si samo potvrdio ono što sam napisao u svom komentaru, a prije par godina sam rezoluciji i falcificiranju istine os strane Bozanića napisao i cijeli dnevnik.

Hrvatska je također donijela odgovarajuću deklaraciju, a i SDP je isto učinio kroz stranački dokument. I jedno i drugo se marljivo falcificira u istupima Karamarka i drugih političara Domoljubne koalicije, kao i pojedinih crkvenih velikodostojnika..što ne čudi s obzirom na to da im je povijesni revizionizam misija.

Ideološko sljepilo ne doprinosi razaznavanju povijesnih i znanstvenih činjenica.

B-52

Tko je glasao

EU je osudila komunističke zločine

sm

teško je uopće diskutirati oko tema koje su u Europi davno riješene
osuda komunističkih zločina je preduvjet da se nekoga uopće pripusti u političku raspravu
o bilo čemu
žalosno je da u Hrvatskoj još uvijek postoji politička snaga i njeni zagovornici
koji ne uspijevaju prevaliti preko usana da su komunistički zločini
zločini
da uopće moramo citirati rezolucije Vijeća Europe
kao da smo mala djeca
u normalnijoj zemlji onoga tko ne prihvaća osudu komunističkih zločina Nataša Škaričić bi na primjer prijavila nadležnom tijelu
i bio bi kažnjen
a onog tko veliča zločinca kaznio bi sud

luka

Tko je glasao

djeca ubojice pol pota i josipa broza

luka

Tko je glasao

Mi smo u političkom smislu

Mi smo u političkom smislu prednacija i preddržava, koja se teško snalazi u svijetu i životu.

Nažalost, rekao bih da je ovo točno. Da nije bilo Mesićeve detuđmanizacije, da nismo cijelih 15 godina potrošili na borbu za bolju prošlosti i besmislene pokušaje povratka u 1989/1945, nego na gospodarstvo i zapošljavanje, danas bi bilo bolje.

Ovako, kako pjeva jedan ovdje neopravdano omraženi autor, "sad smo opet na početku".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Kvoruma, kvorumagospodaru! Ne vidjesmo davno kvoruma

Može li se HDZ vratiti na put moderne proeuropske demokršćanske stranke?
Ne iz jednostavnog razloga što povratak implicira da se prethodno tamo bilo, a HDZ nikad nije bila "moderna proeuropska demokršćanska stranka" već je bilo društvo "bolje prošlosti i šarene budućnosti", površna populistička tvorevina koja je koketirala s klerofašizmom u logici "peder sam no sram me to priznati".

HDZ je samo dokaz da u Hrvatskoj ima dovoljno budala i pokvarenjaka da se može doći do parlamentarne većine, a ovo s kvorumom je samo dokaz da su budale budale.

leddevet

Tko je glasao

Kvorum

Najbolje i najproduktivnije od svega što HDZ u zadnje vrijeme radi je upravo rušenje vlastitog kvoruma.

Inače, i ja mislim da nema šanse da bi HDZ mogao postati normalna stranka desnog centra, te da su njihovi mekši članovi postali podstanari, a uskoro i beskućnici.

To nije dobra vijest jer znači da se na hrvatskoj političkoj sceni pojavila jaka izrazito desna stranka. Ona će biti slabija od nekadašnjeg HDZ-a, ali puno jača od uobičajenih karikaturalnih desnih strančica .

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Lijevo - desno

Ma HDZ zapravo nema neko opredjeljenje jer to je prigodna stranka koja se ponaša adekvatno glasačkoj grupaciji na koju cilja, a to je trenutno ona desnija čija brojnost je standardno uvjetovana krizom i padom standarda danas, a ratnom situacijom 90-tih. Drugi problem je što HDZ nije demokratska stranka danas kao što nije bila pod Tuđmanom, dok se u međuvremenu bila ponešto oslobodila, ali je to cijeloj državi masno naplatila.

Ono što je konstanta u stranci je veza s kriminalom i ponašanje koje nikad nije bilo domoljubno, dapače upravo suprotno. Naravno to se sve odnosi na centralu koja je glavni kreator srtylinga stranke, a upravo današnji glavni kreator Karamarko je vjerojatno najgori mogući izbor, no njihov je i tim svojim izborom jednostavno pokazuje tko su i kakvi su.

leddevet

Tko je glasao

Slažem se s konstatacijom da

Slažem se s konstatacijom da HDZ nikada zapravo nije ni bio moderna demokršćanska stranka. Ovo "može li se vratiti na put" je mišljeno u odnosu na deklariranje cilja, što nije upitno da su stalno govorili, Pa po logici da ako definiraš cilj je pred tobom put, može stajati vraćanje jer je sad pogotovo očito da su pohitali prema Jobbiku, Fideszu i sličnima.

Eno sam dolje u odgovoru Luki napisao što im je osnovna pogreška, povijesni revizionizam i ugroza stvarnih nacionalnih interesa na koju se, po svemu do sada poznatom, odlučio Karamarko za "Judine škude". Poslovanje njegove supruge s lobistom MOL-a, a šuška se još i o čudnim igricama s ruskim kapitalom, nije baš u nacionalnom interesu u koji se stranka redovito zaklinje.

Znam da u HDZ-u ima ljudi sposobnih stranku transformirati, ali im nedostaje hrabrosti. Preveliki je tamo strah i oportunizam da bi se na pitanje iz naslova dnevnika dao jednoznačan i isključivi odgovor. Bez da se riješe tereta koji im čini Karamarkova ekipa, stranka nema svijetlu budućnost.

Odšutili su Sanadera kad je trebalo govoriti, a šute i sad kad izranjaju poslovi Karamarkove obitelji.

Dokle će više zatvarati oči, čepiti uši i okretati glavu?

B-52

Tko je glasao

Zna se, ne zna se

HDZ je nastao u specifičnoj situaciji raspada Juge i općenito raspada komunizma te mnoge, a prvenstveno sebe, uvjerio da je sve to upravo njihova zasluga. Dakle, to je polazišna osnova koja je lažna i jednostavno je nemoguće graditi išta ako se muljalo u temeljima. Ono što imamo od tada je samo stalno i kontinuirano peškanje po istoj temi prošlosti i nacionalizma u obliku velikog hrvastva.

Dobar primjer onog što želim reći je i njihov naziv "Domoljubna koalicija" koji su sebi za ove izbore prigodno nadjenuli, i apsolutno besmislen u današnje vrijeme gdje je rat i bilo kakva slična ugroza daleko iza. Pogotovo je besmisleno ako se sjetimo svih afera koje su sve ove godine išle uz HDZ, od samih gadarija s novcima za obranu i pisanje knjiga, do Sanaderovih torbi i sad, eto, Karamarkove Dulcineje. Domoljublje danas više nije trčanje razdrljene košulje prema neprijatelju s bombom u jednoj ruci, a puškom u drugoj kao što su nas na HDZ-ovi pobočnici iz Savske uporno pokušavali educirati i nažalost u dobroj mjeri uspjeli, danas je to nešto puno manje efektno i u principu nezanimljivo za uzvikivanje s političke govornice.

Ukratko, takvu tvorevinu kao što je HDZ nemoguće je reformirati jer je nastala u nekoj i za neku određenu situaciju i vrijeme ju je davno trebalo pregaziti. Jedini razlog zašto i danas postoji je njena glomaznost koja jako velikom broju ljudi osigurava ugodnu egzistenciju. Naravno, takva egzistencija traži da najvažniji akcioni moto bude "Ne talasaj!".

Dakle, HDZ će jednostavno nestati kao što su nestale mnoge prigodne stranke s hrvatske političke scene, a ovo što radi Karamarko je upravo u tom smjeru, ta koji bi drugi razlog bio da su sbi za šefa stranke izabrali apsolutno najnepopularnijeg političara u RH, a vjerojatno i šire. Jedini problem da to nestajanje je previše sporo i pitanje tko će ga dočekati jer ova država puno brže se iseljava i izumire

leddevet

Tko je glasao

naziv "Domoljubna koalicija"

naziv "Domoljubna koalicija" koji su sebi za ove izbore prigodno nadjenuli, i apsolutno besmislen u današnje vrijeme gdje je rat i bilo kakva slična ugroza daleko iza.

A što ćemo s 12 godina haaške kalvarije? Praviti se da smo samo sanjali? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Domoljubopitljivost

A što ćemo s 12 godina haaške kalvarije?
Ako je to domoljubno pitanje onda smo u Hag trebali poslati domoljube kao što su šatoraši ili novobarakaš Crnoja, a ne fiškale!
Doduše mogli smo tamo poslati i cijelu Domoljubnu koaliciju u naivnoj nadi da bi ih ovi tamo zadržali iako je realnije da bi Nizozemska bila prva europska država koja bi postavila žilet-žicu na svoje granice i time osujetila naše spasenje.

leddevet

Tko je glasao

Ako je to domoljubno

Ako je to domoljubno pitanje

:-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

što ovaj tekst govori o budućnosti hdza

nekoliko je komponenti unutar hdza koje svaki vođa stranke mora znati uplesti u jednu pletenicu
kao i orah hdz je nastao kopirajući unutrašnju stukturu jedne u osnovi nedemokratske stranke -partije
ali za razliku od oraha nosio ga je jaki vođa, vjerni suradnici, i članstvo koje je bilo spremno za ozbiljne žrtve u borbi za svoju državu

hdz nije uspio pronaći unutar sebe snage za promjenu, to se vidjelo već na onim izborima koje je milanović izgubio od sanadera

nešto je energije donio milanovićev lex perković kad je postalo jasno da je sdp nesposoban osloboditi se polpotovske kletve djece ubojica

ali spojiti razne niti nije moguće bez otvaranja prema istini
vidimo na primjeru suradnje s mostom kako je teško prihvatiti istinu kad dolazi iz tuđih usta
priliku da se pročisti iznutra prihvaćanjem preferencijalnog glasovanja
hdz nije prihvatio

i sad mora pričekati
4 godine vladanja nisu pogodno vrijeme za promjene unutar stranke
prave promjene mogu se očekivati za 3 godine
u predizbornoj

do tad će valjda biti jasno kakav je dogovor sa oreškovićem i markićkom
tko će biti predsjednik a tko premijer

jer kad netko napiše ovakav tekst, razumljivo je da ga osim potpunom medijskom blokadom,
neće moći sprječiti da preuzme kormilo

O bleiburškom pokolju i vjernosti svom narodu

Komemoracija bleiburškog pokolja. Danas. Oko 20 000 prisutnih dobro razumije zašto je važno danas, a ne jučer biti na Bleiburgu. Zašto je važno prestati se bojati, skrivati, izbjegavati pogled žrtava i njihovih obitelji – kao da jos živimo u komunizmu….Ovi ljudi koji su satima putovali do Bleiburga, stajali na kiši razumiju zašto je važno biti vjeran onima koje nismo mogli zaštititi, baš kao niti njihove obitelji koje su ih se 45 godina morale javno odricati, progonjene, a u tišini šaptati istinu o njihovoj strašnoj smrti. Ljudi koji su danas došli na Bleiburg razumiju da se društveni mir gradi na pravdi, a ne ugađanju onima koji i danas nastoje zatomiti vapaj tolikih Hrvata za istinom o njihovim ocevima, majkama, sestrama, bracom…Zahvalna sam da sam imala priliku danas sa svim tim vjernim ljudima zajedno moliti za duše desetaka tisuća ubijenih i tražiti pravdu za njih i njihove obitelji. Žao mi je da premijer Orešković, potpredsjednik Petrov i predsjednica Republike nisu bili s nama

luka

Tko je glasao

priliku da se pročisti

priliku da se pročisti iznutra prihvaćanjem preferencijalnog glasovanja
hdz nije prihvatio

Nažalost, točno. Nakon katastrofe sa Sanaderom, bilo koja prava opcija desnog centra ili desnice na svijetu bi Markićku i njezinu kolosalnu referendumsku pobjedu tretirala kao dar s neba.

No, kako već rekoh dolje, HDZ nije desna stranka, niti su oni koji se u Hrvatskoj prodaju pod "ljevicu" lijevi, pa su Markićkinu incijativu složno ugušili.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ne znam zašto trpate Markićku

Ne znam zašto trpate Markićku u priču o HDZ-u, osim ako put HDZ-a ka normalnoj demokršćanskoj stranci ne vidite u pozivu Markićki da preuzme gotovu stranku, no onda bi to tako trebalo i napisati. Ako je to ideja, mislim da je suludo iracionalna jer ne postoji stranka, bilo kakva, koja bi na takav način vabila nekoga izvana da ju preuzme.

Isto tako, ako je ideja da je promašaj bio potez HDZ-a kad se s Markićkom nisu mogli dogovoriti oko toga tko je kamion, a tko bicikl, nije racionalno bilo traženje Markićke da joj se službeni ulazak na političku pozornicu (jedno je referendumski pokret, a drugo stranačko organiziranje) honorira stavljanjem u istu, a vjerojatno je ona htjela i više od toga, ili višu razinu od one koju ima legalno HDZ-ovo vodstvo. Ne postoji ideja, odnosno ideologija u ime koje bi stranka HDZ-ove veličine i jačine prihvatila tutorstvo Markićke i krugova koji stoje iza nje.

Osim toga, okušala se Markićka već sa strankom i izborima pa smo vidjeli kako je prošla, zbog čega mislim da je promašeno uopće stavljati ju u temu o kojoj je riječ. Nit će ona napraviti invaziju na HDZ kako bi ih "evangelizirala", niti će ju HDZ pozvati da ih "oplemeni".

O njoj i njezinom političkom djelovanju simpatizeri mogu pokrenuti raspravu pod vlastitim dnevnikom.

B-52

Tko je glasao

osim ako put HDZ-a ka

osim ako put HDZ-a ka normalnoj demokršćanskoj stranci ne vidite u pozivu Markićki da preuzme gotovu stranku

Kajgod. "Preuzeti" i "kooptirati" su posve različite stvari. Nakon referendumskog uspjeha, Karamarko je Markićku i njezinu svitu trebao uključiti u stranku, štojaznam, dati joj mjesto u predsjedništvu ili slično, a ideju s preferencijalnim glasovanjem preuzeti u svoj program.

Ovo jest određeno širenje teme, ali je izravno povezano s profilom i strukturom kako HDZ-a, tako i svih ostalih stranaka u Hrvatskoj. Sve su naše stranke iznutra totalno antidemokratski organizirane. Jednom kad se dokopa stranačke vlasti, šef stranke postaje bog, i ako hoćeš ostati član, ne smiješ ni pisnuti. Kada takva protudemokratski ustrojena stranka jednom dođe na vlast, nije se čuditi što se prema državi odnosi kao prema svojoj prćiji - to je samo logična posljedica takvog nakaradnog stanja.

Sjetimo se što se događalo u HDZ-u nakon dolaska Sanadera, i samog Tuđmana su bacili u zapećak, potom je Kosorica šutnula Sanadera, a Karamarko nju. Sjetimo se SDP-a, svi Milanovićevi protukanidati su ili izbačeni ili ušutkani, a Veliki Vožd je nekidan preko noći na ulicu izbacio cijeli splitski stranački ogranak, mila majko, preko 500 ljudi. Srećom nije 1945, inače bi visjeli po banderama...

Ima li toga npr. u Americi? Koliko ja znam, barem dosad, nema. Obami nije ni na pamet palo izbaciti Hillary, iako mu je bila unutarstranačka protukandidatkinja, a evo je sad u utrci za šeficu države. Trump je anomalija, ali sa sigurnošću se može reći da niti Cruz niti Kasich neće imati baš nikakvih posljedica zbog svojih unutarstranačkih kandidatura. Zašto bi? Tamo je mišljenje vlastitom glavom na cijeni, a ne hendikep.

Dakle, jako je teško pričati o "povratku HDZ-a demokršćanstvu" kad u Hrvatskoj uopće ne postoji prava politička profilacija lijevo / desno, i kad mi zapravo još uvijek imamo primordijalnu - staljinističku - političku (ne)kulturu u svim strankama i u političkom životu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ok, ideja je legitimna, ali

Ok, ideja je legitimna, ali mislim da je utopija.

Prvo zbog onoga što sam već napisao. HDZ ima i sa svojim ljudima problem jer im ne može svima osigurati željene sinekure pa bi "kooptiranje Markićke i njezinog društva na račun ambicionih koji već postoje moglo izazvati katastrofalni potres.

Drugo, Markićka je uspjela idejom i uz ogromnu logističku pomoć drugih (protiv nekih je nedavno podignuta i optužnica), dok je u političkom smislu puno manje teška nego što izgleda (ne ona nego rejting stranke s kojom je već pokušala na izborima).

Treće, ideja o preferencijalnom glasanju nije isključivo njezina niti su se druge stranke protivile, osim u broju osoba koje bi se birale na takav način. Osim toga, taj način biranja je u izravnom sukobu s interesima stranačkih oligarhija zbog čega je skroz nerealno očekivati da bi HDZ na to pristao.

Po meni, HDZ bi mogao postati šire prihvatljiva stranka jedino ako se udalji od povijesnih revizionista i profašistički orijentiranih skupina.

Od kriminala i korupcije se podrazumijeva, čak i najmanje sumnje, zbog čega je prvi korak da se riješi svih koji nacionalne interese rasprodaju za šaku Judinih škuda.

Zato mislim da je Karamarko svoju šansu propustio, neslavno izgorio i politički mu pepel HDZ-ovci trebaju pustiti u vjetar.

B-52

Tko je glasao

Prvo zbog onoga što sam već

Prvo zbog onoga što sam već napisao. HDZ ima i sa svojim ljudima problem jer im ne može svima osigurati željene sinekure pa bi "kooptiranje Markićke i njezinog društva na račun ambicionih koji već postoje moglo izazvati katastrofalni potres.

...i premoćnu, a ne samo relativnu, pobjedu na izborima. (Govorimo o vremenu nakon referenduma.) Stvar je u sposobnosti računanja i predviđanja rizika i rezultata, koliko košta, a što se dobije. Tomo nije imao hrabrosti, izračunao je loše, i sad je tu gdje jest.

Drugo, Markićka je uspjela idejom i uz ogromnu logističku pomoć drugih (protiv nekih je nedavno podignuta i optužnica)

Tragikomični politički progon bez ikakvog pravnog osnova.

dok je u političkom smislu puno manje teška nego što izgleda (ne ona nego rejting stranke s kojom je već pokušala na izborima).

Kao članica HDZ-a, pokazala bi svu svoju težinu.... okej, slobodno navalite sa zajebancijom, ali sjetite se da je žena rodila četvoro djece.

Treće, ideja o preferencijalnom glasanju nije isključivo njezina niti su se druge stranke protivile, osim u broju osoba koje bi se birale na takav način.

Nije šija, nego vrat.

Osim toga, taj način biranja je u izravnom sukobu s interesima stranačkih oligarhija zbog čega je skroz nerealno očekivati da bi HDZ na to pristao.

Nisam stranački čovjek, pa me se za bilo čiju stranačku oligarhiju - čitaj ulizičku gamad koja u životu nikad ništa ozbiljno nije radila - živo je*e.

Zato mislim da je Karamarko svoju šansu propustio, neslavno izgorio i politički mu pepel HDZ-ovci trebaju pustiti u vjetar.

Po meni, Karamarko svoj ugled može podići samo ako se javno, jasno i glasno očituje o svojoj bijednoj mesićevskoj epizodi - ako objasni što je i zašto s njim radio, te zašto i kako su se razišli. Bez toga, briga me.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Mogao si više o temi, a manje

Mogao si više o temi, a manje trolati s Markićkom i Bleiburgom, ali neka. neka ostane, neka ostali trolovi vide da ne mora sav spam biti baš prostakluk i bez ikakve veze s temom.

Možda drugi puta bude bez nepotrebnih dodataka.

B-52

Tko je glasao

jasnije

sm

ako baš mora biti sve po PSu
možda je nabolje da pišeš sam,
i tekst i komentare

ako treba pojasniti evo i to
kad ti napišeš moderna, proeuropska, demokršćanska stranka
govoriš o biti o karakteru jedne političke stranke
ali
kao što i sam znaš, pa i svjedočiš na stranicama pollitike
karakter, bit nije etiketa
koju možeš nalijepiti i nositi
to je ono što pokažeš u nevolji, krizi, kad treba donijeti bitne odluke

na primjer
josipović se oblijepio etiketama
kulturan, europejac, ali nije bilo jasno
gdje je karakter, je li za tita ili za tuđmana
za nekažnjenost komunističkih zločina ili za pravdu i istinu
bio je za tita, ali je htio da izgleda kao da nije
a nije imao drčnosti i snage da u oči tvrdi da je u teznome stvarana moderna europska hrvatska
a u vukovaru ćirilicom gradi bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda
kao što nam otprilike tvrdi milanović

zato je hdzu stav prema bleiburgu
kao izraz karaktera
jer formulacija onoga što osjeća većina građana koji su članovi ili glasači hdza i desnog centra
način na koji će se to izraziti
da bude istinit, europski, demokršćanski, moderan
pokazuje karakter

od važnih hrvatskih političara
karakter
europski, demokršćanski, moderan
pokazali su reiner, karamarko, i markić

zakazali su, odnosno pokazali manjak karaktera
orešković - koji je napola stranac pa možda može i pogriješiti prve godine, ali hoće biti političar i premijer, pa onda i ne bi baš smio
petrov - koji je naivac u politici, ali je ovdje pogriješio kao čovjek, a baš se na to fura
i
tragično predsjednica grabar kitarović
tako da o njene kandidature za nešto više u hdzu
čini se neće biti ništa

dakle ostaje uplitanje niti koje predstavljaju
reiner, karamarko i markić

luka

Tko je glasao

HDZ se mora odreći povijesnog revizionizma

Sigurno je da nazočnost komemoraciji i stav o Bleiburgu karakterizira politički profil pojedinaca i stranki, no ni izbliza ne stoji da je to jedino mjerilo. Pogotovo kad je očito da se žrtve, nažalost, opet zlorabe za političke i ideološke probitke.

Na ovogodišnjoj komemoraciji i uči nje se to vidjelo isticanjem samo jednih odgovornih za masovno stradanje ljudi i potpuno prešućivanje onih koji su, za neke, najveći krivci jer su odbili završiti WW2 kad i njihovi nacistički mentori pa su osim sebe i one koje su koristili kao ljudski štit svrstali u odmetnike umjesto u regularnu vojnu formaciju koja bi uživala međunarodnu zaštitu.

Da nisu vodili rat i nakon rata, tamo su hitali ne bi li se regrupirali, "preoteli" Titu zapadne saveznike i nastavili boriti se protiv NOVJ, rasplet događaja bi zsigurno bio drugačiji.

Jasno je da zločinački kvislinški režim nije imao nikakvih izgleda sačuvati zločinačku kvislinšku tvorevinu, a time je pojašnjeno i zašto su Britanci postupili kako su postupili. O tim povijesnim činjenicama i odgovornosti kvislinškog režima tzv. NDH, nažalost, tamo nije bilo ni riječi. Odgovornost se, nažalost, kao i svih godina ranije, "lopatama" tovarila na komunizam i Tita, kao što se čini za potrebe aktualne ideološke borbe u Hrvatskoj.

Oko toga su Karamarkove i zasluge njegovog HDZ-a uistinu nemjerljive, no držim da je za ocjenu njegovog političkog profila daleko značajniji odnos prema hrvatskim nacionalnim interesima za koje ovih dana vidimo kako su ih on i supruga mu zastupali. Podržavam njegovo kad kaže da o Ini i Molu ima pravo na svoj stav, ali bih volio znati ono što je relevantnije za ocjenu - stav o tome USKOK-a i DORH-a.

Dijeli li Karamarkov stav i većina birača HDZ-a, kako tvrdiš, a pogotovo većina hrvatskog naroda kako se Karamarko i njegovi fanovi vole pohvaliti, vidjet ćemo uskoro.

Nažalost, za sada nema znakova koji bi upućivali na to da je HDZ-ovo članstvo išta naučilo iz iskustva sa Sanaderom, ni pozitivnog kada je riječ o prihvaćanju civilizacijskih vrijednosti i odnosu prema manjinama, ni negativnih kada je riječ o kriminalu, korupciji i eklatantnom sukobu interesa.

Pitanje je za članove HDZ-a kako vide budućnost stranke, žele li ju svrstati uz bok Merkeličine ili drugih europskih modernih demokršćanskih stranaka ili uz mađarski Jobbik i poljske joj, češke i druge pandane. Osobno bih HDZ volio vidjeti barem malo više "zapadnije" i puno manje "istočnije".

B-52

Tko je glasao

Dakle, "mi ili oni". Dobro.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Vide potencijalnog zločinca

sve dobro...

Tko je glasao

Uči se i na tuđim iskustvima

Tko je glasao

Bleiburg se komemorira od 1953. godine

Stvarno se čudim koliko možete lagati, izmišljati i srati.

Kao one priče da se nije smjelo ići na vjeronauk i u crkvu... To su jednostavno smrdljive laži.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Koja dosada

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

To se nije odnosilo na djecu komunjarskih štraca

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Daj da vidim danas jednog

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Hahaha... ma daj...

Ne vjerujem, a ako je slučajno istina - bit će da njemu školski vjeronauk nije dovoljno radikalan...

(aj da si rekao... kajaznam...Mesić ili Milošević... ali Šustar....)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci