Tagovi

Može li bolje?

Vjerujem da ima mnogo onih koji sudjeluju u njezi starijih roditelja koji zbog zdravstvenih problema piju mnogo lijekova. Velik broj lijekova mojoj majci prepisao je kardiolog kod kojeg ide na redovne kontrole zbog pretrpljenog infarkta. Kad se dodatno pojavi neka upala, broj lijekova koje pije dodatno se povećava. Posljednjih 15 dana bila sam dan i noć uz majku jer ju je upala mjehura doslovno prikovala uz krevet. Radi lakšeg snalaženja u rokovnik sam upisala sve lijekove koje pije tijekom dana.

Na popisu su bili controloc, movalis, tritazide, lacipil, diglical, zaldiar, concor, ISMN, tricor, aspirin 100, b-complex, edemid forte, kalinor, crestor, normabel, lexaurin 1,5. Zbog upale centra za ravnotežu bio je tu i betaserc, a za upalu mjehura ciprinol. Moja je majka godinama bila sklona visokom tlaku pa je to valjda razlog da je pila dva lijeka za snižavanje tlaka. Jedan je tritazide, a drugi lacipil. Kod svoje sam majke primijetila da je tlak izuzetno nizak kod svakog mjerenja. Nizak je bio i tijekom zadnje posjete hitne pomoći ( koja je na sreću ponovno u našem gradu ) i tada sam u stvari doznala da je i lacipil lijek za snižavanje tlaka. Na upit liječnici mogu li smanjiti dozu lacipila, dobila sam savjet da bi to bilo poželjno. Potpunim ukidanjem lacipila, majka više nije imala stalne vrtoglavice. U zadnjih deset dana ne pije ni diglical za šećer koji je i neposredno nakon jela bio u granicama normale. Sinoć sam utvrdila da pije i crestor od 10 mg zbog kolesterola iako ona tvrdi da tog kolesterola u krvi nema. Ali zato ima godinama stalne bolove u mišićima. Čitajući uputu za lijek crestor pročitala sam da bi doza za starije od 70 godina trebala biti 5 mg ( majka ima 79 godina i pije 10 mg ) i da lijek kod mnogih pacijenata može izazvati upravo bolove u mišićima. Mislim da joj večeras neću dati ni crestor.

Majka je dodatno na preporuku svoje liječnice pila i normabel od 5 mg – lijek za smirenje, ali ga je pila zbog bolova u trbuhu, a znala je popiti i lexaurin da bi mogla zaspati. Ukidanjem lacipila i diglikala majci je sve bolje pa nema potrebe ni za zaldiarom ( zbog bolova ) za što služi i movalis kako kaže moja majka. Lexaurin i normabel nije popila već tri dana. Edemid forte za vodu koji je godinama iscrpljuje jer je i slabo pokretna i slijepa na jedno oko, a na drugo jedva vidi, joj sada dajem svaka 4 dana ( prije svaki drugi dan ) i to četvrtinu, a ne polovinu.

Proizvođači gore navedenih lijekova su Sandoz, Lek, Desma, AstraZeneca, Sanofi Adventis, Abbot healthcare, Boehringer Ingelheim, Glaxo Smith Kline, Merck, Solway Pharma, Bayer Schering pharma, Nycomed, Grunenthal. Plive nema ni u tragovima. Belupo proizvodi normabel, a Jadran galenski laboratorij Rijeka proizvodi ISMN. Lijek Betaserc u Sloveniji košta 9,5 eura ( pakovanje od 50 tableta ) dok mu je kod nas cijena 130 kuna za 25 tableta.

Želja mi je da se netko u Ministarstvu zdravlja pozabavi ovakvim podacima. Prije svega zbog zdravlja pacijenata, a i zbog troškova u proračunu za lijekove na recept koji iznose 3.129.182.000,00 kuna.

Komentari

Aktovka puna ljekova

Moj otac ima doma aktovku punu ljekova, ja niti ne znam kako se sjeti sve uzeti točno kada treba, ima tu sigurno 20 raznih ljekova, vjerojatno isto neki koji su nepotrebni. Trebalo bi se definitivno bolje voditi računa o tome što točno kome treba. Mislim da mnogo griješe jer ti jedan specijalist da jedno, drugi drugo, treći treće i tako unedogled, a međusobno ne znaju što se sve koristi i kakve su nuspojave uzimanja tolikih različitih ljekova.

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

maestro

Kao i u životu, treba imati dobrog majstora.

luka

Tko je glasao

može li bolje

marival,razumijem te jer imam teškog bolesnika u kući.
Podržavam te u stavovima.
Ali kad već pitaš."može li bolje" , može i gore.
Jučer sam u ljekarni dobila informaciju (u povjerenju) kako će po bolesnike biti grozna situacija kada kroz koji dan nećemo zbog cijena ljekova "potpomagati" farmaceutske manipulacije.
Što će biti sa bolesnicima koja su u košu socijale?
A moraju piti ljekove koji ih održavaju na životu ,
a nemaju djecu koja ih mogu potpomagati?
Prirodna selekcija?

Tko je glasao

Farmacija obilato sponzorira

Farmacija obilato sponzorira opinionmakere koji "odgajaju" nove generacije medicinara i zbog toga im se u konačnici ide na ruku te se propisuje previše lijekova.

@seneka je ovom rečenicom izrekao istinito stanje. Na zemlju treba spustiti i farmaciju i opinionmakere, a generacije medicinara treba natjerati da se sjete Hipokratove zakletve.
Nadam se da ne može doći vrijeme u kojem se neće omogućiti liječenje svih onih kojima je ono potrebno. Ako imamo za uvoz čačkalica i štipaljki, valjda će se uvesti i potrebni lijekovi.

Ja sam danas otišla podnijeti izvještaj liječnici o smanjenim dozama lijekova koje dajem majci, a ona mi je preporučila smanjivanje još nekih doza.

Ja sam pak čula da liječnici po svakoj propisanoj kemo-terapiji dobiju nekoliko tisuća eura, što i ne bi bilo čudno ako se zna da 8 ciklusa emo-terapije košta 480.000,00 kuna. Pitam se je li doista moguće da bi netko zbog zarade mogao biti sposoban da nam i kemo-terapiju da bez da je ona neophodna. Doista se nadam da to nije moguće.

Tko je glasao

baš me nađe

vodim "rat" s tatom. on ih pije 13 dnevno. sad ga već dva mjeseca muči svrbež. kako lijekove dobije od 5 raznih specijalista, uredno smo obišli svih ali je svaki tvrdio da njego lijek nije!
trenutno aktualan problem su kožni tumori. kako se taj svrab pojavio u vrijeme kad je počeo hodočastit na dermu, bojala sam se da je tamo što pobrao - iscrpljen, pun lijekova, imunitet vjerojatno više ne radi! ali vidi vraže, oni sad liječe tumore a za svrab je druga uputnica. ok, druga uputnica, drugo naručivanje , čekaj magarče da trava naraste, do aprila.....
pa naravno idemo u ljekarnu (aj kako su sretne kad nas vide - tatu ne, on samo uzme ime lijeka pa ode pilat u opću praksu) i mislim da smo tako probali što na recept što na savjet jedno dvadesetak kremica, gelova, sprejeva......ja nisam te sreće da mi tata da popis svoje terapije ! to je on dobio od specijalista i to je neupitno! on to redovno i točno uzima i o tome se ne diskutira!
jutros smo se posvađali jer sam mu kupila sok aloa vera koji bi trebao pomoći da se toksini iz organizma lakše, brže, bolje izlučuju! on to neće jer nije od liječnika! pa neka ti onda liječnik prepiše bilo što makar na škartocu ću poć kupit samo da ti bude lakše! onda se on ljuti na mene da pojma nemam, da bi ja samo hitala šoldi na pizdarije....ne mogu ga gledat kako pati, pokušavam učinit našto za njega da mu olakšam i još dobijem po repu!
zapravo, kad se prije sedam godina razbolio, jedva su mu našli karton. bile su korice, i dva ili tri datuma iz rane mladosti kad su maškare uzele danak....otišao je u mirovinu sa 45 godina staža...
kad bi čovjek izračunao koliko je uplatio, minimalnu kamatu, mislim da još ima fore .....
imam frenda liječnika, bezobrazno iskrenog, pa mi je rekao što me čeka....pa ipak ne mogu sebi reći a to je to, bit će još gor, ajmo dalje....moram bar pokušat, ozdravit neće jer je to nemoguće ali da mu barem bude malo lakše....sa strane izgleda glupo, svrbi pa šta? počeši! ali nije baš tako jednostavno. izgrebe do krvi, pa tek onda bude grozno.....
a onaj travar iz Kekeca je rekao da svaka boljetica ima svoj cvetić samo ga treba naći!

Tko je glasao

polipragmazija

Da, nažalost, to se danas dešava, da različiti specijalisti pišu svoje lijekove neovisno jedan o drugome.

Prema najnovijim smjernicama, za tlak se propisuju minimalno dva lijeka kako bi se smanjili rizici kardio i cerebrovaskularnih inzulta. Naravno da treba uzeti u obzir oscilacije tlaka u starijoj životnoj dobi i po potrebi korigirati terapiju. Ostalo bi se dalo "prepoloviti". Mama ima po dva lijeka za masnoće i kolesterol, dva lijeka protiv bolova, dva anksiolitika, a ostalo je uobičajena shema.

Na toliki broj lijekova nije ni čudo da je dodatno dobila još jedan zbog problema s želucem.
Preporučam da se ide kod jednog dobrog internista da posloži terapiju, a Normabel i Lexaurin nije preporučljivo uzimati skupa. I Normabel spušta tlak dodatno.

Farmacija obilato sponzorira opinionmakere koji "odgajaju" nove generacije medicinara i zbog toga im se u konačnici ide na ruku te se propisuje previše lijekova.

Kao i u životu, treba imati dobrog majstora.

Tko je glasao

Nažalost, krive dijagnoze i

Nažalost, krive dijagnoze i krivo propisivanje i doziranje lijekova su strahoviti problem, ne samo kod nas...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

a nije li tako i s drugim

a nije li tako i s drugim stvarima, a ne samo s lijekovima. na moguće nove komplikacije samo se dodaju nove stvari, nova pravila novi zakoni, koji često kompliciraju stvari još i dalje. za svaki novi problem u društvu ide novi zakon ili novi pravilnik koji stvara nove probleme, nove komplikacije i potrebu za novim pravilima. i naravno za novim stručnjacima koji jedini donekle razumiju sve te komplikacije.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci