Tagovi

Možda niste znali...

Za promjenu, jedan sasvim drugačiji tekst. Napisao sam ga u suradnji s Eurifesom s forum.hr-a.

Zapanjujuće je kako se neke "istine" koje "svi znaju" povlače ne samo po internetu nego i u svakodnevnim razgovorima. Te "istine" se često čuju -- a uopće nisu točne!

Svi statistički podaci ovdje spomenuti se vrlo sporo mijenjaju, a ako postoji trend, naveo sam ga i priložio sliku. Svi podaci su iz javnih izvora, kao što su Narodne Novine, HZJZ, DZS, WHO i sl.

Obitelj i zdravlje

Nakon razvoda se dijeli kompletna imovina — Ne, dijeli se samo imovina stečena u braku; ono što je netko unio u brak (nekretnine i sl.) ostaje toj osobi.

Samohrane majke su uglavnom razvedene — Samohrani roditelj je onaj koji sam uzdržava svoje dijete. Ako drugi roditelj plaća alimentaciju, znači da roditelj nije samohran.

Domovi za djecu su puni djece bez roditelja koja čekaju usvojitelje — Zapravo, skoro sva djeca u domovima imaju žive roditelje, ali su “privremeno” oduzeta roditeljima i dok se ne oduzmu trajno ne mogu biti usvojena; broj ljudi koji žele posvojiti djecu je mnogo veći od broja djece koja se mogu posvojiti i na posvojenje se čeka godinama.

Homoseksualci u Hrvatskoj legalno ne mogu usvajati djecu — Zapravo, odavno svatko može usvojiti dijete: par ili pojedinačna osoba (kao primjer, Milanka Opačić je samostalno usvojila dijete), ako Centar za socijalnu skrb ocijeni da je to u interesu djeteta. Ne postoji nikakva zabrana za homoseksualce (Obiteljski zakon, čl. 125-128).

Roditelji ne moraju uzdržavati punoljetno dijete — Moraju dok se školuje (npr. studira) a i još jednu godinu nakon završetka školovanja ako ne može naći posao, odnosno ako ne može raditi radi bolesti (Obiteljski zakon, čl. 210).

Djedovi i bake ne moraju uzdržavati unuke — Moraju ako roditelj (njihovo dijete) ne uzdržava svoje dijete, tj. njihovog unuka ili unuku (Obiteljski zakon, čl. 216).

Dijete nije dužno uzdržavati roditelje — Mora ako je punoljetno, a roditelj nema sredstava za život (Obiteljski zakon, čl. 213).

Kućanstvo čine roditelji s djecom ako žive zajedno, te bake i djedovi ako žive s njima — Kućanstvo zapravo čine osobe koje žive zajedno bez obzira na srodstvo, ako dijele troškove života

Žene mnogo češće umiru od raka nego muškarci, naročito raka dojke — Posve je obrnuto. Godine 2011. su 2102 muškarca umrla zbog raka pluća ili dušnika, 1164 zbog raka crijeva, 755 zbog raka prostate; u istoj godini je 894 žena umrlo zbog raka dojke. Ukupno je zbog raka umrlo 7858 muškaraca i 5840 žena. Slični brojevi su već godinama (HZJZ: Umrle osobe u Hrvatskoj u 2011. godini, PDF).

Za doniranje organa je nužan pristanak rođaka — Uopće nije — svatko tko se za života ne izjasni da ne želi donirati organe, pretpostavlja se da želi — ali se u praksi pitaju najbliži rođaci da ne bi bilo neugodnosti.

Zakoni, zločini, nesreće, samoubojstva

U Hrvatskoj ima proporcionalno mnogo manje ubojstava nego u Zapadnoj Europi — Zapravo, u Hrvatskoj ima oko 14 ubojstava godišnje na milijun stanovnika; u Francuskoj je taj broj 11, u Italiji 9, u Njemačkoj i Španjolskoj 8, u Austriji tek 6 na milijun, a na Islandu 3. Za utjehu, u mnogim afričkim državama je preko 200 ubijenih na milijun godišnje (Wikipedija).

Sve je više poginulih u prometnim nesrećama — Upravo suprotno: broj poginulih pada već 30 godina i skoro je četiri puta manji nego krajem 1970-ih:

Sve ima više samoubojstava posljednjih godina — Stopa samoubojstava danas je zapravo manja nego 1987. Te godine ubila su se 1153 čovjeka, 2000. godine 926 se ubilo, a do 2011. je taj broj pao na 702.

Najviše samoubojstava je na prostorima gdje je bio rat — najveća stopa je već dugo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dakle u Zagorju, oko Varaždina i u Međimurju. Najmanja stopa je u Dalmaciji, nekoliko puta manja nego u Međimurju. Slovenija i Mađarska imaju u prosjeku višu stopu samoubojstava nego Hrvatska.

Seks s maloljetnicima je kažnjiv, naročito homoseksualni — Nije ako maloljetnik ili maloljetnica ima 15 godina ili više. Dakle, i heteroseksualni i homoseksualni odnos 15-godišnjaka i 60-godišnjaka je posve legalan (osim ako je starija osoba njegov roditelj, odgajatelj, učitelj i sl.). Legalan je i seksualni odnos između dva maloljetnika ako razlika u godinama nije više od 3. Ova zabluda dolazi od gledanja previše američkih filmova (Kazneni zakon, čl. 158).

Potvrda o nekažnjavanju je potvrda da nikad niste osuđeni — Takva potvrda zapravo ne postoji; zapravo se radi o “uvjerenju o kaznenom postupku”, dakle da se u ovom trenutku protiv vas ne vodi kazneni postupak (uključujući istragu); potvrda nema nikakve veze s osudom i kaznom.

Zabranjeno je fotografirati ljude na ulici bez njihovog dopuštenja — Takva zabrana uopće ne postoji. Zabranjeno je samo slikati ljude u njihovim privatnim prostorima, npr. kroz ogradu, prozor i sl. (Kazneni zakon, čl. 144).

Zabranjeno je fotografiranje i skiciranje vojnih objekata (vojarni i sl.) — Zapravo, ta zabrana vrijedi samo u ratnom stanju i u stanju neposredne ratne opasnosti (Kazneni zakon, čl. 371).

Pobačaji

Najviše pobačaja rade mlade žene, naročito ispod 20 — Zapravo, u Hrvatskoj su najčešći namjerni pobačaji kod žena između 30 i 40 godina; od žena koje naprave pobačaj, manje od 8% je mlađe od 20 godina.

Većina žena koje se odlučuju na pobačaj su razvedene — Baš suprotno, preko 50% pobačaja rade udane žene (2011. godine 59%); 19% žena je prije pobačaja rodilo jedno dijete, 27% dvoje djece, 17% troje i više.

Najviše namjernih pobačaja je u Zagrebu — U stvari je stopa namjernih prekida trudnoće (u odnosu na broj žena) u Zagrebu manja nego što je hrvatski prosjek. Proporcionalno je najviše pobačaja u Međimurju.

Broj pobačaja sve više raste — Zapravo, broj pobačaja u Hrvatskoj pada već 20 godina i manji je (proporcionalno) nego u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i sl.

(HZJZ: Prekidi trudnoće u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2011. godine, PDF)

Razno

Plaće u državnoj službi su više nego pristojne — Informatičar sa završenim fakultetom će kao početnu plaću imati oko 4444 kn u državnoj službi, u privatnoj firmi će lako imati dva puta veću plaću. (ispravljeno. Hvala marival)

U Zapadnoj Europi su uobičajeni genetski modificirani paradajzi koji nemaju nikakav okus — Zapravo, u EU se uopće ne uzgaja i prodaje genetski modificirani paradajz (nije dopušten). Paradajz s “nikakvim okusom” je prirodna sorta koja se uzgaja u staklenicima.

Sve meso za McDonalds se uvozi izvana i ne zna se od čega je (poslovna tajna) — Marku McDonaldsa (tj. franšizu) u Hrvatskoj ima firma Globalna hrana d.o.o. Vlasnik te firme je sin vlasnika Gavrilovića, pa očito odakle meso; radi se o čistoj mljevenoj junetini.

Većina proračuna odlazi na plaće zaposlenih u državnim službama — Najveći izdatak su mirovine.

Komentari

homoseksualci u hrvatskoj ne mogu posvajati djecu

Zapravo, odavno svatko može usvojiti dijete: par ili pojedinačna osoba (kao primjer, Milanka Opačić je samostalno usvojila dijete), ako Centar za socijalnu skrb ocijeni da je to u interesu djeteta. Ne postoji nikakva zabrana za homoseksualce (Obiteljski zakon, čl. 125-128).

Ne postoji zabrana ukoliko samo jedna osoba (homoseksualna) usvaja dijete. No istospolan par, pogotovo istospolan bračni par (članak 133), ne može zajednički usvojiti dijete.

Kraće rečeno: jedan homoseksualac smije usvojiti dijete. No homoseksualan par ne može.

I na to se misli kada se kaže da homoseksualci ne mogu usvajati djecu u Hrvatskoj.

Tko je glasao

Razno

Zapanjujuće je kako se neke "istine" koje "svi znaju" povlače ne samo po internetu nego i u svakodnevnim razgovorima. Te "istine" se često čuju -- a uopće nisu točne!

Mislim da se na pollitika.com ipak više iznose točni podaci, ako se o njima uopće raspravlja.

Plaće u državnoj službi su više nego pristojne — Informatičar sa završenim fakultetom će kao početnu plaću imati oko 3800 kn u državnoj službi, u privatnoj firmi će lako imati dva do tri puta veću plaću.!

Koeficijenti plaća državnih službenika za položaj I vrste:

viši informatički savjetnik - 1,57
informatički savjetnik - 1,27
informatički suradnik - 1,20

Osnovica za izračun plaće je 5.108,,84 kn. Neto početna osnovna plaća za osobu sa olakšicama 1,0 ( najmanji osobni odbitak ) i najvećim prirezom ( 18% - Grad Zagreb )
iznosi za višeg inf. savjetnika - 5.510,26, za inf.savjetnika - 4.645,84, za inf.suradnika - 4.444,14 kn.

U Zapadnoj Europi su uobičajeni genetski modificirani paradajzi koji nemaju nikakav okus — Zapravo, u EU se uopće ne uzgaja i prodaje genetski modificirani paradajz (nije dopušten). Paradajz s “nikakvim okusom” je prirodna sorta koja se uzgaja u staklenicima.

Da jednom probaš rajčice iz mog plastenika uzgojene bez raznih dodataka ( samo zemlja, humus i kišnica ) za rast i bez prskanja ( osim prirodnim sredstvima ), nikad ne bi napisao da je paradajz s “nikakvim okusom” prirodna sorta koja se uzgaja u staklenicima. Moram ipak napomenuti da rajčice i ostalo uzgajam bez grijanja, dakle povrće imam nešto ranije, ali ne uzgajam ga zimi.

Tko je glasao

potvrda o nekažnjavanju ne

potvrda o nekažnjavanju ne postoji jer se ne uklapa u ideje o rehabilitaciji... onda kazna ne bi bila npr. 3 godine zatvora nego cijeli život stigme i nitko tko je bio u zatvoru više nikad ne bi našao posao. kako živimo u demokratskoj republici u 21. stoljeću, to nema nikakvog smisla. kad je kazna odslužena, dug društvu je otplaćen i to je to.

Tko je glasao

Nije tocno. Kazneni zakon

Nije tocno.
Kazneni zakon sadrzi odredbe o rehabilitaciji i rokovima u kojoma rehabilitacija nastupa. Rehabilitacija (a brisanje podataka o osudi iz kaznene evidencije je jedna od pravnih posljedica rehabilitacije) nastupa tek nakon proteka odredjenog vremena od osude (ovisno o izrecenoj kazni). Dakle, i nakon sto "vratis svoj dug drustvu", drustvo te jos neko vrijeme ima na oku.
Slicno i kod prekrsaja.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Mislio sam na one sorte koje

Mislio sam na one sorte koje se uzjajaju u industrijskim staklenicima:

Za plaću iskreno ne znam točno, ovaj podatak je dala kolegica Eurifesa za početnika (možda pripravnika). Ovo je zajednički članak.

Tko je glasao

I za pripravnike je isto

Ovo gore su ti plaće i za pripravnike. Dovoljno je provjeriti na pravom mjestu na internetu.Ima i manjih koeficijenata, ali ti sa manjim koeficijentima nemaju fakultetsko obrazovanje. Zato postoje i radna mjesta II vrste i radna mjesta III vrste. Plaće koje sam navela odnose se i na one bez i jednog dana staža ( i za pripravnike ).

Za staklenike mislio vjerojatno jesi, ali piše drukčije. Većina ljudi pri spomenu staklenika i plastenika nema pred očima ovakav na slici.

Tko je glasao

Pa napisao sam "staklenik" u

Pa napisao sam "staklenik" u članku?? Za plaće ću provjeriti.

Tko je glasao

drž. službenik, informatički

drž. službenik, informatički referent, koeficijent 0.88, osnovica 5108, bruto 4495, neto čak 3398; viši info. referent, 3889kn neto
http://www.uprava.hr/default.aspx?id=502

Tko je glasao

@eurifesa Na istom tom

@eurifesa

Na istom tom linku:

ZAKON
O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA
(“Narodne novine”, broj 27/01)

Clanak 63.
Ovisno o strucnoj spremi kao opcem uvjetu za raspored na radna mjesta utvrduju se radna
mjesta službenika:
– radna mjesta I. vrste, za koja je opci uvjet visoka strucna sprema,
– radna mjesta II. vrste, za koja je opci uvjet viša strucna sprema,
– radna mjesta III. vrste, za koja je opci uvjet srednja strucna sprema.

I baš kao što sam napisala u svom komentaru za radna mjesta I vrste su koeficijenti za inf...1,20; 1,27 i 1,57. Radna mjesta II vrste - viši informatički referent -1,02 i za radna mjesta III vrste . za koja je opći uvjet srednja stručna sprema - 0,88. Nadam se da sam bila jasna. Zablude se ne ispravljaju novim zabludama.

Tko je glasao

Hvala, dodat/ispravit ćemo!

Hvala, dodat/ispravit ćemo!

Tko je glasao

Ispravio

Ispravio

Tko je glasao

Podvođenje

Seks s maloljetnicima je kažnjiv, naročito homoseksualni — Nije ako maloljetnik ili maloljetnica ima 15 godina ili više. Dakle, i heteroseksualni i homoseksualni odnos 15-godišnjaka i 60-godišnjaka je posve legalan (osim ako je starija osoba njegov roditelj, odgajatelj, učitelj i sl.). Legalan je i seksualni odnos između dva maloljetnika ako razlika u godinama nije više od 3. Ova zabluda dolazi od gledanja previše američkih filmova (Kazneni zakon, čl. 158).

Još kad bi i ovo provjerio. Čini mi se da sam primijetila na čl.162 - podvođenje. I onda je kažnjiv.

Tko je glasao

@griotta, vidim da si mi dala

@griotta, vidim da si mi dala - pa pretpostavljam da nisam u pravu. Molila bi te da mi pojasniš čl.162 st.2 Kaznenog zakona.

Podvođenje djeteta

Članak 162.

(1) Tko radi zarade ili druge koristi dijete namamljuje, vrbuje ili potiče na pružanje spolnih usluga, ili organizira ili omogući pružanje spolnih usluga s djetetom, a znao je ili je morao i mogao znati da se radi o djetetu,

kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina..

(2) Tko koristi spolne usluge djeteta koje je navršilo petnaest godina uz davanje bilo kakve naknade ili protučinidbe, a znao je ili je morao i mogao znati da se radi o djetetu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Tko je glasao

samo mislim da s obzirom na

samo mislim da s obzirom na dnevnik polaziš od pogrešne logike.
tako onda možeš tvrditi i da je sex po defaultu ilegalan i pozvati se na odredbe o kaznenom djelu silovanja.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Mala ispravka

Dijete nije dužno uzdržavati roditelje — Mora ako je punoljetno, a roditelj nema sredstava za život
Ne mora ako roditelj nije njega uzdrzavao. Recimo roditelji se rastave i otac ode drugdje zivjeti i ne placa alimentaciju za dijete. Nakon recimo trideset godina pojavi se kod cerke i kaze ja sam tvoj otac i ti se moras skrbiti za mene. Malo morgen.

Tko je glasao

Odličan dnevnik! Čovjek bi ga

Odličan dnevnik!

Čovjek bi ga lako mogao proglasiti referentnom literaturom i koristiti u prepuc...pardon...političkom dijalogu :-)

Bio bi i još bolji da se uz svaku tvrdnju nalazi i link koji je dokazuje, ali i ovako je super.

Tko je glasao

Lako mogu staviti.

Lako mogu staviti.

Tko je glasao

Ni tvoj ispravak nije u

Ni tvoj ispravak nije u potpunosti točan. Gavrilović jest vlasnik franšize Mc Donaldsa ali hamburgeri nisu Gavrilovićevi već Austrijski.

Tko je glasao

Isto tako postoji i potvrda o

Isto tako postoji i potvrda o nekaznjavanju kao i uvjerenje o kaznenom postupku. Radi se o dvije razlicite potvrde, a svaka stoji oko 30 kn po komadu, sto je drzavi vjerojatno najvaznije.

Tko je glasao

Mislim da ne postoji.

Mislim da ne postoji. Postoji samo ovo: http://sudovi.pravosudje.hr/oksz/index.php?linkID=49 -- uvjerenje o kaznenom postupku. Kad se traži "potvrda o nekažnjavanju" zapravo se misli na to.

Dakako, možda postoji i još neko uvjerenje, ali njega nitko ne traži.

Tko je glasao

Da,na tvoj zahtjev

lupe ti štambilj na kojem piše

otprilike:

Nije pravomoćno osušen niti se vodi kazneni postupak i nije podignuta optužnica koja ima pravnu snagu""

Po sijećanju za dozvolu za oružje.

sve dobro...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci