Tagovi

Most koji spaja Zagreb sa ničim

Točno u podne gradonačelnik Bandić otvorio je Domovinski most. Veselju Bandića i njegovih bandita, oprostite, podanika nije bilo kraja. Razumijem ih, ovo je šesti pokušaj otvaranja mosta. Uspjelo je. Otvaranje nije omela kiša, očito su podigli cestu, doveli je u nivo mosta. Zadovoljni su bili i oni što su traljavo i loše vodili poslove izgradnje te probili rokove i povećali cijenu. Nitko ne traži da za to odgovaraju, pa nije to njihov novac. Novac su dali građani.

Jedino je malo bio zabrinut projektant mosta dr. Jure Radić. Bojao se da ne udari bura. Ali i ta zabrinutost je prošla kada je gradonačelnik obećao da planira izgradnju još dva mosta u sljedeće tri godine. Novim mostovima vesele se i građani, bit će još barem dvanaest pokušaja otvaranja mostova.

U svom kratkom i skromnom govoru gradonačelnik, skroman kakav je, među ostalim je rekao: “ ponosan sam da konačno imamo most koji povezuje jugoistočni dio Zagreba i aerodromom, ali i vidno olakšava prometovanje na ovom području”.

Više nisam slušao, kako živim u Velikoj Gorice, uskočio sam u automobil i krenuo prema aerodromu, da preko njega i Domovinskog mosta odem u jugoistočni dio Zagreba. Na aerodromu na moje pitanje kojim smjerom da krenem, dobio sam odgovor protupitanjem, koja ti je to budala rekla da smo spojeni sa domovinskim mostom?

Ništa, vadim kartu i krećem na put. Idem iz Velike Gorice, preko Rakarja, Kobilića do Kosnice. Cesta uska krivudava, asfalt se sastoji samo od zakrpa koje su više puta krpane. Kod mimoilaženja sa kamionom ili autobusom potrebno je sići sa asfalta, usporiti ili stati. Imam osjećaj da je tako krivudava da na krivinama i konjska zapreka mora usporiti.

Kod sela Kosnice došao sam do nadvožnjaka nakon kojeg tek počinje cesta za normalni cestovni promet i iz koje ceste se može krenuti prema Domovinskom mostu ili Zagrebačkoj obilaznici.

Nisam našao famozni spoj sa aerodromom. Vratio sam se doma i potražio Prostorni plan grada Velike Gorice. U tom planu predviđena je gradnja ceste od Domovinskog mosta do Velike Gorice i zračne luke. Zračna luka trebala bi se spojiti tom cestom na dva mjesta. Jedan spoj bio bi kod starog terminala u Plesu a drugi spoj bio bi kod eventualnog novog terminala. Eventualno novi terminal zbog toga što je planom predviđen prostor za eventualno širenje Zračne luke Zagreb. Zemljište na kojem bi eventualno trebao biti novi terminal zračne luke u vlasništvu je MORH.

Prema navedenom, graditelj Bandić izgradio je most ali je zaboravio izgraditi cestu sa druge strane toga mosta. Isti taj graditelj, izjavio je da će gradi terminal na zračnoj luci. Pala je izjava 40% platit će Zagreb a 60% Država. Uvidom u Prostorni plan jasno se vidi da za tu gradnju nije osigurano zemljište, usklađen Prostorni plan. Da stvar bude i gora, Bandićeva ekipa na zračnoj luci već preko deset godina gradi terminal, a da nisu osigurali zemljište. Imali su angažiranu stranu tvrtku za izradu planova, međunarodni natječaj za izgradnju, i t.d.. U taj projekt utrošili su na milijune eura, proputovali na tisuće kilometara. Od tog projekta sada su odustali pokreću novi.

Ovo je samo jedan mali dio “opasnog” poslovanja nečeg što zovu Holding. Silan novac koji se oduzima od građana raznim nepotrebnim i skupim nametima, zamagljuje se kvazi projektima. Normalno bi bilo da građani odluče što hoće graditi i kako će to platiti. Da se ti, od građana odabrani projekti, uvrste u plan te da se realiziraju. Svaki dobro obavljeni posao da se nagradi a za sve pogreške da se odgovara. Poslovanje ove ekipe daleko je od takvog načina.

Komentari

mostovi- prijenos novaca iz

mostovi- prijenos novaca iz državne blagajne u privatne đepove, preko organa mup-a

Tko je glasao

taj most kreira novi izlaz s

taj most kreira novi izlaz s obilaznice prema žitnjaku i to je samo po sebi dobro

osim toga ima ta priča s goricom što je također ok (neovisno o tome što cesta nije gotova, kao uostalom niti cesta od slavonske do samog mosta koje zasada nema niti u tragovima)

taj most je zagrebu potreban, kao i ovi ostali, pitanje je samo da li je morao toliko koštati (no ako gledaš da je ovaj koji je dugačak 880m koštao 300mil kuna, a onaj do pelješca koji je 2x duži bi trebao koštati oko 300mil eur onda se i ne čini tako preskupim)

Tko je glasao

taj most je potpuno

taj most je potpuno nepotreban i zagrbu i velikoj gorici jer ne vodi nigdje, osim u bakrot. on je neupotrebljiv čak i ako se uzme u obzir da se završava autoceta prema sisku, koaj prolazi pored vg, jer će se ta autocesta nazagrebačku obilaznicu spojiti kod novog čvora jakuševec. u medjuvremenu je, naime, i taj dio izmijenjen.

Tko je glasao

prometne studije i kad ih ima

prometne studije i kad ih ima nema ih - jedinstveni makroekonomski pokazatelji ukazuju na svu uspješnost takvog pristupa.

Tko je glasao

slazem se s mrakom, no ne

slazem se s mrakom, no ne zaboravite da istocnu obilaznicu placaju Hrvatske ceste, a i snjom su sada vrlo veliki problemi

Tko je glasao

Za izlaz na Žitnjak ipak

Za izlaz na Žitnjak ipak fali cesta. Nije problem u tome da Zagrebu fale i ceste i mostovi, problem je u "svečanim otvaranjima".

Ovaj je most sada, a i po svemu sudeći još bar koju godinu, neupotrebljiv za promet. Završavan je na silu, uz masu gluposti (prilazna cesta) i bacanja novaca (osvjetljenje). Samo zato jer je dobar foto-op.

Da, nužan je za pročistač, i zato ga je trebalo izgraditi do toga da bude funkcionalan kao most za cijevi i građevinski stabilan (konzerviran), te za novce koji su potrošeni na konačno uređenje napraviti kvalitetan put od Slavonske do njega. On sam ionako ne vodi trenutno nikuda, pa je njegovo završavanje trebalo početi kad i izgradnja ceste do Gorice (ili makar do aerodroma), te ga pustiti u promet kad bude taj promet mogao i negdje doći. Ovo ovako je zaista samo još jedan manijakalni ego trip.

A bilo koji most preko Save nije u istoj ligi kao i Pelješki (ako ga uopće bude) - od raspona preko visine do nosača. No to ne znači ni da ovaj "lokalni" nije preskup ni da ne postoji jeftinije rješenje od onog "nacionalnog".

Tko je glasao

Mislio sam nešto napisati

Mislio sam nešto napisati na tu temu, ali sam se onda sjetio da kroz taj most idu i otpadne vode do budućeg pročistača voda. Dakle izbor je bio hoće li se graditi samo most za cijevi ili most koji će prometno povezati dvije obale save i kroz kojeg će ići i otpadne vode i sve ostalo što ide ili će ići kroz taj most.

Most je ovdje jedna dugoročna investicija koja će se kad-tad isplatiti, a stvarno bi bilo besmisleno graditi poseban most za cijevi, da bi se nakon 5 do 10 godina gradio još jedan most.

Tko je glasao

Most i njegova potreba i

Most i njegova potreba i namjena nisu upitni. Uz navedeno predviđeno je i prometovanje šinskog vozila preko mosta. Uvidom u prostorni plan http://www.gorica.hr/dokumenti/planovi/ppug/graf/1-25000/1namjena.jpg može se vidjeti da je planirana cesta koja treba rasteretiti prometnicu Zagreb - Velika Gorica (sa najvecim prometom u Hrvatskoj) i spojiti aerodrom sa Zagrebom. Problem je što nije izgrađena cesta i aerodromski terminal, pa ispada da je most samo hir jednog čovjeka. Navedeno je bilo obrazloženje gradnje mosta. Prometne gužve na ulazu/izlazu u zagreb neće se bitno smanjti do izgradnje planirane ceste.

Tko je glasao

Ja sam prije par tjedana

Ja sam prije par tjedana išla u obilazak pomenutog mosta, s potpuno istim iskustvom. Ali iz ovog teksta izviru odlični izgovori. Povezivanje zračne luke i prostorni plan tog dijela su u jurisdikciji Velike Gorice. Dakle Bandić i Holding čisti k'o suza. Zašto bi oni uopće pričali s Goricom. Nigdje se ne pominje da će Gorica financirati tu priči, i šta se onda s njima ima pričati.
S druge strane, kad imamo tako veleban most, očito je da treba opet velebno investirati u velebne pristupne ceste, i eto novog zgodnog gradilišta za slijedećih par godina. A svakozgodno gradilište je zgodan izvor novaca za štošta.

Tko je glasao

Na most se treba nastaviti

Na most se treba nastaviti istočna obilaznica oko Velike Gorice koja će se na kraju spojiti sa AC Zagreb-Sisak. Kako se radi o državnoj cesti za nju i njeno financiranje je nadležna država. Gorica je svoj posao odradila. Da je vlada umjesto u Zaprešiću održala sjednicu u Gorici dočekalo bi ih puno neugodnih pitanja na temu te dvije prometnice, ali bilo je daleko ugodnije otvarati golf terene.

Tko je glasao

Naravno da nije kriva Gorica

Naravno da nije kriva Gorica u ovoj priči. I usput, za auto cestu Zg-SK će se raditi novi most i novi čvor.Već je trasirana između Veliko Polja i Američke ambasade. Vidjeli su se markeri do prije neki dan, dok trava nije porasla.

Tko je glasao

Autocesta Zagreb - Sisak

Autocesta Zagreb - Sisak počela se graditi. U Velikoj Gorici su dva nadvožnjaka i dvije pristupne ceste u fazi asfaltiranja. O tome sam pisao u Tko je ukrao autocestu? Autocesta je u nadležnosti države a problem je bio u Prostornom planu koji nije bio na vrijeme usvojen. Prića se da je problem i u navcima.

Tko je glasao

Naravno da se sjećam

Naravno da se sjećam pompoznog otvaranja radova u Odri prije par godina. Ali sa ove zagrebačke strane se nije dogodilo ništa, a nisam nigdje ni čula da se pominju sredstva rezervirana za ovaj projekt. Gorica sa svoje strane radi, jer moraju rasteretit centar grada, koji je u kolapsu od traniztnog prometa.
Za ovu vlast je to bio samo reklamni trik u jednoj od predizbornih kampanja. Vjerujem da će to na neki način ponovo potegnuti pred kraj ljeta, kad se malo jače zahukta predizborna kampanja.

Tko je glasao

Nadasve korisna investicija,

Nadasve korisna investicija, u rangu one "skijališta" na Sljemenu, koja je ove godine radila 1 (jedan) dan, ali je bila vrlo pompozno (doduše samo jednom) otvorena. Promašene investicije su izgleda postale naša gradska tradicija, ili se možda varam?

- News @ Noebius medicinske novosti

Tko je glasao

Za građane su to svakako

Za građane su to svakako promašene investicije ali za gradsku "ekipu" to su premije. Sjetimo se samo prekrasnog stana gradonacelnika, kuce u mramoru, satova...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci