Tagovi

Monetizirajmo autoceste – Pljačka tisućljeća u Hrvatskoj

Velika je hrabrost Vlade koja se odlučuje dati u najam izgrađene autoceste i s tim novcem pokrpati rupe u proračunu i „kupiti“ sebi još jedan mandat u kojem će prodati ono što još nije. Velika je hrabrost svakog onoga koji će potpisati ugovor o monetizaciji autocesta i onog koji svojim djelom stavlja supotpis ili paraf na taj ugovor. Težina takvog djela je takva da bi bilo najbolje da se odmah sam prijavi DORH-u i prizna svaku krivicu i moli za oprost do kraja života. Ako nije sebi uzeo proviziju od prodaje ne treba mu nikakva kazna jer je kaznio sam sebe i ovaj narod. Iako su autoceste opljačkane u gradnji što svjedoče mnoge afere koje se zadnjih godina provlače kroz javnost, opljačkane su i kroz naplatu cestarine o čemu svjedoče mnoge velike kuće, vikendice i kleti, te moćni auti (Audi, Passat, Lexus,...) „siromašnih“ blagajnika koji zarađuju nekih 5-6 tisuća kuna mjesečno. Sve to još uvijek nije pokolebalo hrvatskog čovjeka da i dalje digne ruku protiv prodaje nečega što je nacionalno blago, jer autoceste to i jesu. Osnovna im je uloga da spajaju a ne razdvajaju gradove i gospodarske zone kako bi ovoj poharanoj Državi pružile šansu da se na bilo koji način pokuša pokrenuti prema gore.
Što ćemo dobiti monetizacijom autocesta?
Prvo, dobiti ćemo novac! Što će biti s tim novcem? Otplatit ćemo kredite i dugove za gradnju autocesta i bit ćemo na nuli (možda u nekom drugom životu). Autocestama će upravljati neki stranac koji će zaraditi na tim autocestama i to najmanje dvostruko ili trostruko ili možda višestruko jer i dolazi s interesom da zaradi, odnosno da uloži svoj novac i kroz dulji period taj novac oplemeni. Nemojmo se zavaravati da bilo koji investitor ulaže zbog ljubavi prema Hrvatskoj. Prije bih rekao da ulaže iz ljubavi prema svom džepu i prihodu koji će ostvariti. Pitamo se zašto to ne možemo sami, mi u Hrvatskoj? Zašto moramo monetizirati nešto što našim ljudima pruža solidan posao i solidnu zaradu a kroz petnaestak godina više neće biti opterećeno kreditima i moći će generirati novac koji će olakšavati život budućim generacijama. Npr. moći će se smanjiti PDV, moći će se smanjiti cestarina, moći će se graditi neke buduće želje i sl. Istina je, treba izdržati još petnaestak godine, možda i koju godinu duže.
Drugo, dobit ćemo stranca koji će upravljati nečime u što je ova Država uložila previše. (Zašto stranca? Pa tko u Hrvatskoj ima toliki novac? Ako ga netko ima neka ga posudi Vladi RH da nas izvuče iz krize. Koja budala tako razmišlja?) Svakom ulagaču u interesu je imati što veći profit, što znači da je najmanje ulaganje i najveći prihodi. Kako će to postići? Smanjenjem ionako prevelikog broja radnika u autocestama, uvođenjem automatiziranih sustava naplate cestarine, održavanjem samo nužnim poslovima i povećanjem cestarina. Dobar efekat će se postići u onom segmentu gdje će se konačno raščistiti radnici od neradnika, no nažalost, oni radnici koji ostanu radit će višestruko više za još manju plaću. Ne zavaravajmo se da neće biti tako.
Treće, imat ćemo autoceste i dalje. Nitko ih neće iskopati i odnijeti. I dalje ćemo se voziti po njima, ali moramo biti svjesni da ćemo svakim kilometrom pređenim po autocesti određen broj lipa (ili kuna) dati nekom Njemcu, Francuzu, Talijanu ili onome koji ih već monetizira. Isto kao i s našim nekad Hrvatskim telekomom. Svakim telefonskim pozivom u Hrvatskoj neki Njemac dobije veću plaću i bolje živi, a nisu odnijeli ni kablove ni centrale ni telefone iz Hrvatske.
Ima li još? Ima! Kako kaže ona dječja pjesma: „Kad bi svi ljudi na Svijetu, kad bi sva djeca na Svijetu, odlučili da...“ da budu pošteni, radišni, dobri, ... da će marljivo učiti i raditi... (pionirska prisega), neće željeti tuđe ali neće dati svoje (Tito), ovo je za sve one jugonostalgičare i koji tvrde da je u nekim vremenima prije osamostaljenja bilo bolje. Zatim „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“ (Tuđman), ovo je za sve one kojima je osamostaljenje Hrvatske ostvarenje životnog sna i najsvjetlija točka u povijesti. Ovakvih primjera ima i u daljnjoj povijesti ne nabrajajući sve zaslužne znamenite ljude jer je lako zaključiti da se domoljublje postiže kroz sve one vrijednosti koje se danas česti izvrću – poštenje, rad (mar), čestitost, ljudskost, a ne lopovlukom, mržnjom, interesom za novcem, podmetanjima i slično, a čega u današnjim autocestama ima previše. I zato ih treba monetizirati! Sve prije navedeno je neostvarivo jer u autocestama danas postoji samo interes. Svaka ona Vlada ili stranac koji uspije iskorijeniti zlo koje danas vlada u autocestama napravio je dobro djelo i treba mu sve oprostiti

Komentari

Čitam komentare i ne mogu

Čitam komentare i ne mogu vjerovati da neki, koji su prije par godina drukčije pisali, sad pišu ovakva sranja.

Sječam se dobro da su se je kod spominjanja autocesta, metal SDP u prvi plan i da su oni te iste gradili.
Sad kad se je ispostavilo da su bile pre skupe, onda ih je po njihovom gradio HDZ.

Sad žele prodati te iste, a govore da ih je več prodal HDZ.

Imam osječaj da komuniciraju sve same budale.

Tko je glasao

skviki,

poanta nije u tome tko je gradio ceste, nego po kojoj cijeni i koliko nas je za to tko zadužio...

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb od 2001. do 2011. godine sagradile su ukupno 686 kilometara autoceste.

U istom su se periodu te dvije državne tvrtke zadužile za ukupno 5,5 milijardi eura. Pri tome do 2004. godine, dok je na vlasti bila Račanova koalicija, HAC i ARZ digli su kredit od 1,2 milijarde eura. No zaduženjima tu nije kraj jer je u iduća dva mandata HDZ-ova vlada, koja je slijedila nakon toga, te dvije tvrtke zadužila za još 4,2 milijarde eura.

Od 2001. do 2004. godine pušteno je promet 398 kilometara autocesta, a od 2005. do 2012. samo 288 kilometara. Kad se stave u odnos krediti i kilometri, onda se dođe do frapantnih podataka – do 2004. godine HAC i ARZ su se zaduživali tri milijuna eura po kilometru sagrađenih autocesta, a od dolaska HDZ-a na vlast, ti krediti po sagrađenom kilometru iznose čak 14,5 milijuna eura! No stvarne prosječne cijene gradnje autocesta po kilometru nisu naravno bile ni toliko niske ni toliko visoke. Prema službenim podacima HAC-a, do 2004. godine prosječna cijena gradnje kilometra autoceste je bila 5,9 milijuna eura, a od 2005. do 2011. ona je iznosila 7,4 milijuna eura.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hdz-gradio-kilometar-za-74-milijuna-eura...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus, Zadužili su nas svi od

Janus,

Zadužili su nas svi od reada, a naj manje do 2000-te. Nemoj mi vrdat sim pa tam, jel te bum još počel smatrat neozbiljnim.

Jel je tebi poznato za kolko su prodane Bjele noči a kolko su naveli da su dobili.

Braniš neobranjivo, a skoro bu došlo sve van, a isto tako ko lobira za pedere i lezbe i zbog čega.
Ja se več sad naslađujem.

Tko je glasao

???

tko vrda sim tam? ja neozbiljan? pa ti vrdaš o temi autocesta ubacivanjem - bijelih noći, pedera i lezbi i još se usput naslađuješ :))) samo ne znam kome se naslađuješ - pedrima, lezbama ili bijelim noćima!?

:P

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Autoceste su se počele

Autoceste su se počele prodavati 2008. kada je Vlada krenula u zaduživanja za izgradnju i "izgradnju", koja se ne mogu pokriti prihodom iz cestarine i naknadom iz cijene benzina. Ovo danas je samo formalna realizacija prodaje koju je odradila Vlada Sanader / Kosor.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

SDP kao formalni dio najgorega dijela HDZ-a-po priznanu Hatzija

Ovo danas je samo formalna realizacija prodaje koju je odradila Vlada Sanader / Kosor.A evo i priznanja da je SDP fomalno najgori dio HDZ-a.

Znali smo mi to, a evo ti nam potvrđuješ- što je HDZ radio pod Kosor/ Sanader bila je poliotika SDP-a onda pa i danas.
Nije ni čudo odakle je tko od istih došao, a i tko još drma "pravom" u HDZ-u.

Isti, isti- svi kao komunisti( iza njih)!

Tko je glasao

druga opcija je 14 milijardi

druga opcija je 14 milijardi na teret obveznika.
tu nema nekog izbora. autoceste su već prodane.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Neka štetoćine odstupe od HAC-a, HEP-a, HPB-a,....

Nema druge opcije od maknuti neznalice i nesposobne s vlasti i napraviti ono što bi napravili oni koji bi uzeli autoceste pod koncesiju: uvesti vinjete, izvršiti racionalizaciju,...

Ne samo nestručni i nesposobni već štetočine koje rade protiv hrvatskih građana, a za strane centre moći i njihovo gospodarstvo pokazuje i to što vlastitoj državnoj firmi HEP-u uskraćuju opskrbu el. energijom jer je strani dobavljač kao jeftiniji za 17 milijuna kuna. Istodobno vlastitoj firmi uskraćuju preko 95 milijuna kuna prometa i time toliko i toliko isplaćenih plaća, doprinosa,...

Ovaj primjer s HAC-om i HEP-om, a onda i s HPB-om pokazuje da Hrvatska vlada namjerno upropaštava hrvatsko gospodarstvo u interesu stranoga kapitala,. te da službe koje trebaju voditi brigu o zaštiti države spavaju: Lopovska banda vodi lopovski hrvtsko gospodarstvo po Planu 21 B- sve suprotno od onoga na izborima.

I Hatzi, misliš to skrivati prozirnim izgovorima o prethodnicima.
V.Orban je pokazao kako se država izvlači iz krize, a za to treba imati kralježnicu, srce i moral, a što ovi tvoji nemaju: ni kralježnice, ni srca, a moral je lopovski, samo ga žele obojati raznoraznim zakonima da im provizije budu zakonite naknade.
ČHrvatske građane su namjerno osiromašili, dodatno zadužili, dodatno pootpuštrali da bi "pušili" spike poput tvoje.
Stidite se svi skupa,zbog štetočinstva kojime uništavate hrvatske građane.
Ako ne znate, odstupite jer ne radite ono za što vas je narod zaposlio, nego suprotno!

Tko je glasao

V.Orban je pokazao kako se

V.Orban je pokazao kako se država izvlači iz krize
a kako je pokazao, majke ti? rastom bdp-a ispod 1%? iseljavanjem 10% najobrazovanijeg stanovnistva? gusenjem novinarskih sloboda? tvoj domet ekonomije je ocito "za ceh je kriv onaj tko na kraju drzi racun". kuzim ja da se ti palis samo na cvrstu ruku...

Tko je glasao

Ozakonjivanje lopovluka i prebacivanje odgovornosti na druge

gusenjem novinarskih sloboda?Bolje nego gušenjem samih novinara koji su najčešće eksponenti stranih politika i njihovih slugu u državi. Takvi i nisu novinari u pravom smislu riječi, već samo plaćenici koji manipuliraju javnošću. Sramotno je što sve izgluperaju na HRT-u u ime svojih političkih gazda, od anketa na dalje. A tek oko ZO, pa basiulej naf+d normalnim novinarima poput K.Krišto!?.

Ta pogledaj naše novinare- kao osice sviraju u tambure homolobija i političara koji su potaknuti silnim bogatstvom i utjecajem istih- malo se @zaphod iznervirao i otkrio namjere svojih bogatih i velo moćnih homo prijatelja oiz svijeta, a da je to netko napisao drugi onda bi lupetao o teorijama zavjere.

V.Orban je otjerao MMF, pokrenuo mađarsko gospodarstvo, a odlazak najobrazovanijih je dobro izanalizirati. Ako imaju hiperprodukciju, recimo profesora mađarskoga jezika, poput nas u proizvodnji profesora hrvatskoga jezika, onda je jasno zašto odlaze- jednostavno su birali obrazovanje u ona zanimanja koja im nisu potrebna. Uostalom, odlaze i iz Španjolske, iz Portugala, Italije, a Mađari su pokazali kako se treba oduprijeti strancima koji rade državama ovo što su napravili Grčkoj uz pomoć njihovih protunarodnih političara- a u čijem rangu su i ove naše štetočine.

Daj opravdaj potez s HEP-om i nabavom el energije za državna poduzeća kod stranoga dobavljača, a ne iz svoga vlastitoga poduzeće. Ukinuti državnome poduzeću preko 90 milijuna kuna prihoda, i ods toga naplatiti oko 20 milijuna ili više doprinosa i ostalih prihoda državi, a hvaliti se sa 16 milijuna kuna uštede, uz silni gubitak radnih mjesta mogu samo idioti ili zlonamjernici i štetočine. Budući da nisu idioti, oni su namjerne štetočine od kojih bi RH trebale zaštititi odgovarajuće službe za zaštiutu države.
Isti ti poslovanje državnih firmi i ustanova vode preko stranih banaka, koje ne žele oporezovati jer im tako "socijaldemokratski" oštre zakonima zube da bolje ujedaju hrvatske građane, a sve su te poslove mogli raditi preko HPB-a i svojoj vlastitoj firmi osigurati ogromne prihode i od toga naplatiti poreze, doprinose,...Ali, oni nisu samo kukavice, oni su izgleda možda i kleptomanski lopovi vlastite države
Među njima Viktora Orbana, nego samo ogromnih zlonamjernih štetočina.

kuzim ja da se ti palis samo na cvrstu ruku.Viktor Orban i njegovo promađarsko djelovanje je svijetli primjer u ovoj krupnokapitalofašistoidnoj homodžamahiriji u koju se pretvorila EU.
Na Orbana se pale Mađari, jer im je vratio dostojanstvo, nakon prijašnjih štetočina. Što je obećao tako je i djelovao nakon izbora, dok ovi naši "gospodarski kvinslinzi" i lažljivci ne odrađuju baš ništa po programu za koji su dobili glasove. I tko je onda čvrsta ruka- ovi koji okradaju svoj narod i vode ga namjerno u propast, kontroliraju medije starim komunističkim kadrovima, pokušavaju sprječavati narodni referendum, nasilno uvode ZO, maltretiraju pravnu državu pokušavajući sudovima nametnuti ulogu ovjeravatelja njihova kriminalnih nagodbi,...?
Čvrsta ruka, udav je ova kukurikaška klika koja gospodarski NAMJERNO, po planu upropaštava redom, hrvatska državna poduzeća i hrvatske građane.

U Njemačkoj Nijemci prosvjeduju protiv skupe im el. energije, a kod nas njihova RWE i slovenska GEN-Ia sada dumpinškim cijenama otimaju državnome HEP-u klijente, a u tome im otvoreno pomaže Hrvatska vlada obvezujući 35 ministarstava i ureda državne uprave te 5300 pravnih subjekata da sudjeluju u uništavanju državne firme HEP-a uz lažna opravdanja uštede od 16 milijuna kuna, dok istovremeno uzrokuju novu nezaposlenost hrvatskih građana (troškovi za proračun) i uzimaju HEP-u (država uzima našoj državnoj firmi) posao s državom od 93 milijuna kuna. Sramotno i duboko štetočinski.

Piše u novinama tko je posao potpisao u ime GEN-i ja, ali ne piše tko je imenom i prezimenom posao potpisao za taj posao u RH , tko je državni štetočina odgovoran za stotinjak milijuna kuna štete HEP-u i državi posljedično.
Naravno kukurikavci ne žele biti odgovorni, pa štetu rade i dogovaraju sami, ali obvezali su (Ma tko-imenom i prezimenom da se znaju štetočine) državne ustanove (ljude koji su im na čelu pa će isti biti odgovorni, a ne štetočine koje su ih obvezali i potakli na štetu) na te potpise.
Osobnu odgovornost za vlastito im štetočinstvo- žele pravno prebaciti na preko 300 pravnih subjekata u odgovrnost onih koji će tako tuđom lopovskom odlukom biti odgovorni za istinske lopovske ii kriminalne radnje.
Slično su napravili s "nagodbama"- prisiljavali ucjenama suce da ovjeravaju njihove lopovske poslove i tako budu odgovorni suci, a ne lopovi.
Na djelu je lopovluk i kriminal, ali i ustrajni postupci da se isti pripiše drugima tako da ih se zakonima prisiljava na odobravanje lopovluka velikih lopova.

Zločinstvo, štetočinstvo, podrivanje gospodarstva RH i namjerno vođenje HEP-a prema propasti, a radnika prema nezaposlenosti.
Ista priča je s HAC-om, a ti se ostavi toga kakvu ja ruku volim, jer ove lopovsko-zakonite i lopovsko-podrivačke skupine koji odgovornost prebacuju na druge, a plodove lopovluka ostavljaju sebi i svojim gazdama- jednostavno prezirem i smatram da službe zaštite RH ne odrađuju svoje poslove jer im lopovi kradu "na kamare"!

Što se ne probude i zaštićuju RH i njen grašane od gospodarskih subverzija?

Mislim da ne mogu jer su ih ovi jednostavno odrezali i daju im opravdanje da oni sve odrađuju, a da je pravosuđe kočničar, međutim nije tako, oni bi tebali preuzeti svoj dio odgovornosti i zaštititi građane od ovih OTVORENIH PLJAČKI I PODRIVANJA.

Na djelu je: ozakonjivanje lopovluka i prebacivanje odgovornosti na druge primoravanjem drugih da potpisuju štetne ugovore po državu koje su Kukuriku vlastodršci potpisali s GEN-I tako da u suradnji s njima dumpinškim cijenama unište HEP i radna mjesta u RH.
Da se radi o dumpingu potvrđuje i to što u Njemačkoj prosvjeduju protiv visokih cijena el. energije, a ovdje su jeftiniji (samo dok ne unište HEP, a onda kao u Njemačkoj, pa Bugarskoj- kojoj su već napravili ovo što Hrvatskla vlada radi RH.

Lopovi su pasji skotovi,
a ozakonjeni lopovluk
je politički skotovluk!

Tko je glasao

Ispravci

300 pravnih subjekata, a ne 5300- grješka u pisanju (da se ne hvalim latinskim, kao neki...:))
ostale grješke neću ispravljati, jasno je iz konteksta!

Tko je glasao

Ta pogledaj naše

Ta pogledaj naše novinare...
ja ti bolje, da me jebes, ne mogu roditi. da ih prevaspitamo?

V.Orban je otjerao MMF, pokrenuo mađarsko gospodarstvo, a odlazak najobrazovanijih je dobro izanalizirati.
daj ajde. ubile se druge drzave da nauce madjarski, igen, nemtudom, mos si mislit.

Na Orbana se pale Mađari, jer im je vratio dostojanstvo, nakon prijašnjih štetočina. Što je obećao tako je i djelovao nakon izbora, dok ovi naši "gospodarski kvinslinzi" i lažljivci ne odrađuju baš ništa po programu za koji su dobili glasove.
interesantno, ama bas svi madjari koje upoznam imaju suprotno misljenje.

kad vidim da odmah nakon blokade 50.000 penzija za koje ne znamo jel uopce ti ljudi postoje popizde drzavni sluzbenici da sta im se petljaju u posao mogu misliti kakva je zabava u hep-u. kuzim ja da bi ti pendrecila bez milosti, al racun za pendrecenje ala orban tek treba stici na naplatu.

Tko je glasao

kasnis sa informacijama..

kasnis sa informacijama.. orban ne samo da ima podrsku madara nego ga hvale i iz eu-a... cak hoce madarskoj slati neke parice jer imaju dobrog gospodara domacinstva...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

bolje kasnit s informacijama

bolje kasnit s informacijama nego ranit s dezinformacijama.

orban ne samo da ima podrsku madara nego ga hvale i iz eu-a
narocito onih koji su otisli u druge zemlje eu, a odskolovali se na racun madjarske.

cak hoce madarskoj slati neke parice jer imaju dobrog gospodara domacinstva...
tvoj prepametan zakljucak?

Tko je glasao

citaj pa ces znati i ti...

citaj pa ces znati i ti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

citaj pa ces znati i ti...

citaj pa ces znati i ti...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Novinari su već davno prevaspitani

ja ti bolje, da me jebes, ne mogu roditi. da ih prevaspitamo?Imamo ih (K.Krišto primjerice,...), ali im smeća daju otkaze, medijski ih izoliraju,(prije referenduma o EU natjeravaju da se izjašnjavaju kako su za EU, a nisu bili). Lustracijom bi se lako "rodili" novi, a jugoslavenska smeća koja gade naš javni prostor bi otišla u povijest skupa sa svojom pokojnom domovinom.

daj ajde. ubile se druge drzave da nauce madjarski, igen, nemtudom, mos si mislit.Makar ne naturavaju rusku ćirilicu gradu i stotinama tisuća rođaka koje su pregazili ruski tenkovi za intervencije, dok kod nas upravo to rade- pokušavaju nagraditi zločin nad Hrvatima Vukovara. V.Orban je za naše političare "demokrata od zanata", "domoljub, mađarski premijer, a ne slučajni, ne vrijeđa Mađare i radi ono za što su ga birali. podrezao je krilca stranim bankama ...
Mađarski premijer- mađarski domoljub, a ne regi(j)onalist i neMađar.

mogu misliti kakva je zabava u hep-u. A tko je dobio vlast da sredi i unapriojedio državna poduzeća, a ne da ih rasprodaje i trajba.

Uništi pa rasprodaj- njihov je Plan 21 za svaki dan!
kuzim ja da bi ti pendrecila bez milosti, al racun za pendrecenje ala orban tek treba stici na naplatu.Pokušali su ga maknuti strani centri moći jer im nije dopuštao ono što naši dopuštaju da rade od RH, pa ga je narod podržao.
Čovjek- premijer jedne države vodi državnu, a ne protudržavnu politiku svoje države! Radi svoj posao za koji ga narod plaća!

Tko je glasao

vidim, kocnice otkazale... aj

vidim, kocnice otkazale...

aj ti u novinare. objektivna si, nepotkupljiva, fina i pristojna, a lustracija te kolko vidim nece dokaciti (pa nes sama sebe lustrirat, jel).

Makar ne naturavaju rusku ćirilicu gradu ...
po toj logici bi trebala biti odusevljena s trenutnom vladom. makar nisu otkantali referendum jer stranice nisu bile numerirane.

A tko je dobio vlast da sredi i unapriojedio državna poduzeća, a ne da ih rasprodaje i trajba.
cek, ak su ovi dobili vlast za to, za sto je vlast dobio hdz?

Tko je glasao

Raditi kako treba neće- jer od RH hoće praviti smeće!

HDZ je bio dobio da poprave ona zla koja je SDP&Co napravio 2000-2003 (INA, banke,.....), ali u njega su meštri ubacili svoje kadrove -što je lako dokazivo po osnovnim podacima koje o nekome na važnim položajima u državi trebaju znati.

Ali zašto bi ti o prošlosti, ta ovi su na vlasti već dvije godine, a samo su, kao i 2000.-tih uspjeli u lošim stvarima. Jedina je razlika što zbog srbizacije u svojim redovima z.....ju Hrvate iz Vukovara i pokušavaju grad predati u srpsku regiju nagrađujući ih za genocid nad Hrvatima.. Detaljnije o tome koga nagrađuju drugom prilikom!

Vidi ih sada-napadaju HAC, umjesto da organiziraju djelatnost na profitabilan način, ali neće jer od RH prave smeće.
Vidi ih kako licemjerno lažu i slovenskoj GEN-I daju posao od preko 90 milijuna kuna, zbog navodne i lažne "uštede" od 16 milijuna, dok istodobno upropaštavaju radna mjesta u RH i tvrtku čiji su vlasnici. Ne žele dati posao HEP-u jer neće - zato da od RH mogu praviti smeće!
Samo luđaci ne daju svojoj tvrtku posao, nego ju upropaštavaju, ili kriminalci- ako se radi o državnoj firmi.

A nevođenje financijskih poslova u vlastitoj banci?
Ma koji s to "luđaci" ili kriminalci ili kukavice ili ...koji još tako postupaju?
...
Da sam u novinarima, eliminirali bi me kao K.Krišto ili još gore, pa se držim pollitike.

Biti novinar i na HRT, znači patiti u katedrali jugoslavenstva, ako si Hrvat-novinar.

Nekada nisam o novinarima imala takvo loše mišljenje. Čast iznimkama jer trpe strašan teror!

Tko je glasao

Ali zašto bi ti o prošlosti,

Ali zašto bi ti o prošlosti, ta ovi su na vlasti već dvije godine, a samo su, kao i 2000.-tih uspjeli u lošim stvarima.
zato sto nisam zlatna ribica. nadan se, pretpostavljam, sam uhitio? a i kalmeta ce ocito isto sam.

i otkantaj sa srbizacijom. zakon je donio hdz, pa se njima obrati (i samo njima). ak ti je pojam neselektivnog provodjenja zakona prekompliciran, jos iz juge nisi izasla.

Vidi ih sada-napadaju HAC, umjesto da organiziraju djelatnost na profitabilan način
mislis kao sto bi ti organizirala, al tako da ne dajes otkaze, kao recimo u hep-u? steta vecina ljudi nije obdarena tvojim instinktom za lustraciju i detektiranje uhljeba, vec koristi ono "nevin dok se ne dokaze suprotno". budale, znam. trebalo bi te stavit u NO hpb-a, da financijski odgovaras za rezultate.

hrvat-novinar, mila majko...

Tko je glasao

Viktorija Orban

i otkantaj sa srbizacijom. zakon je donio hdz, svejedno koja je etiketa- zakon je donio SKJ, jer glavni strateg HDZ-a je SDP-ovska krtica u njihovim redovima, a uz njega još je puno članova SKJ i SKH u HDZ-u.

A glavni strateg velikosrbizacije je Račan- okrenuo je RH u vode najvećih prijatelja velokosrba- Britanaca, i podmetnuo je 33% za dvojezičnost, umjesto 50%. Odatle najveće zlo koje se od 2000.-tih valja RH. Osim toga prodao je banke, INU, i ... upeterostručio dug RH, a isto rade sada njegovi nasljednici.

Pomalo mi je i drago što SDP tlači liječnike i prosvjetu, jer tu je bilo podosta njihovih birača,koji su nasjeli na njihovu masku demokracije i socijalne osjetljivosti- kad ono ćorak- SKJ-SDP je navikao biti protiv inteligencije - stari komunjarski običaji!

HDZ ,nakon Tuđmana,detuđmanizatorski HDZ, služi kao zamaskirani SKJ, a SDP kao otvoreni SKJ. Dakle svejedno je koji je na vlasti- rade isto u dvije firme istoga vlasnika koji se ogolio s Lex na ex!

mislis kao sto bi ti organizirala, al tako da ne dajes otkaze, kao recimo u HEP-u, odmah bih dala otkaze svim partijskim uhljebima- jer ti upropaštavaju HEP po narudžbama svojih partija, a zatim bih povukla slične poteze koje će povlačiti stranci kada preuzmu HEP.

Međutim ne bih upropaštavala državnu firmu tako da bih naređivala državnim ustanovama i ministarstvima da zbog lažne uštede (ustvari ogromne štete po RH) prijeđu na opskrbu električnom energijom preko stranih tvrtki koje dumpinškim cijenama napadaju HEP, a kada ga zajedno s Vladom RH unište, onda će poskupjeti usluge na granice daleko veće nego je HEP-ova cijena.

budale, znam. trebalo bi te stavit u NO hpb-a, da financijski odgovaras za rezultate.Ne, nego na mjesto premijerke koja će sve državne financije prebaciti u HPB- državnu banku-vlastitu -državnu.,, koja će uvesti porez na dobit bankama, telekomu,..., i koja će HAC pretvoriti u profitabilnu tvrtku, koja će predložiti vraćanje u Ustav 50% za dvojezičnost, koja će okrenuti zemlju od Brita- za koje je jasno čije interese promiču (dovoljno je vidjeti s kime su se pokumili) i vratiti je na put ostvarenja hrvatskih interesa,...- hrvatsku "Viktoriju Orban" koja će znati Vukovar zaštititi od svakogodišnjih napada na njega u Dane sjećanja i osigurati građanima javnu HRT, a ne partijsko glasilo SKJ., koja će voditi računa o nacionalnoj zastupljenosti Hrvata u Vladi, a ne da Hrvate nacionalno diskriminiraju pa da im drugi vode protuhrvatsku politiku)))

Tko je glasao

odmah bih dala otkaze svim

odmah bih dala otkaze svim partijskim uhljebima
ne pise im na celu duso, nek ti papar objasni par detalja.

kandidiraj se, imas moj glas. ne trebam nista osim mjesto u prvom redu kad te sopstveni narod bude objesio za jaja.

Tko je glasao

Eto žene 21.

Eto žene 21. stoljeća!

Odbacimo komunjarske predrasude 20. stoljeća kako je "što na umu to na drumu" nekvalitet u političkom smislu.

Tko je glasao

Pollitika, a ne politika

Nisam u politici, nego u pollitici.

Vrijeme je za prekidanje "hrvatske šutnje"na koju su neki navikli, dok drugi vrište po Vukovaru "ovo je Srbija", a Hrvatska vlada promiče želje (Vukovar je srpski grad) T.Nikolića -četničkoga vojvode, koji je prema navodima srpskih medija- B92 "pobio desetak hrvatskih baba u Antinu"!

Isto je i s homodžamahirijskim napadima koji su prešli u otvoreno medijsko nasilje s nazivanjem stotina tisuća ljudi idiotima, sa sprječavanjem referenduma, te s oživljavanjem starih komunističkih običaja - zatvaranja ljudi u ludnice- prvo žena (gospođa Pukanić, pa žena suca iz Osijeka, a sada muškaraca- Franciškovića), pronalaženjem kurvi koje vole kokain i prokazivanjem mušterija koje im ga donose,jer su one lijene za sve osim za ono zbog čega se bave najstarijim zanatom, s razbijanjem lubanja hrvatskim braniteljima i s klanjem hrvatskih mladića od strane naslejdnika "krajinaša"!

Tko je glasao

Nisam u politici, nego u

Nisam u politici, nego u pollitici.
Svejedno, koliko god pollitika.com pružila više informacija i stavova od politike, opet pokretačka snaga dolazi iz čovjeka.

Teško je ustvrditi sa sigurnošću, ali ako se mene pita niti miljuntinke uzrok u smrti dvojice mladića nije u "Evo zore, evo dana", već upravo u onom što je krenulo s onom zorom i onim policajcima osvanulim kraj ploča.

Popu pop, bobu bob AS IS...

Tko je glasao

strani centri moći...

To te ja pitam :))))))))) Zovite ludnicu!

Tko je glasao

Ne nisu, kao što se i

Ne nisu, kao što se i "afričko proljeće" poajvilo zbog klimatskih promjena!

Tko je glasao

a što je sa formalnim

a što je sa formalnim rezanjem javne potrošnje koja nas ubija a radi koje moramo prodavati autoceste? Idemo korak dalje, ako se isplati privatniku kako se ne isplati državi? Ako privatnik zarađuje 10% (a za manje neće raditi) zašto ne uzeti jeftine kredite od MMFa (od 2-3%) i razliku spremiti u džep? Što će se desiti sa turizmom (i prihodima od 7 milijardi Eura) kada netko počme divljati sa koncesijom? Zašto ne uvesti vinjete koje bi povećale prihod? I na koncu, ako se i monetiziraju autoceste, što nam to vrijedi ako ne promijenimo navike? za 8-10 mjeseci smo opet na istome.

Ima toliko ekonomskih nelogičnosti oko ovog poteza. Iz aviona je jasno da ovo nije dobar potez nego se jednostavno radi o kratkoročnom razmišljanju.

Tko je glasao

autocesta kao hrvatski fetis

Steta da 'gospodarstvenici' nisu bili toliko glasni u periodu 2004-2008 (a vecina danasnjih hrvatskih problema je iz tog razdoblja) i upozoravali tadasnju vladu na pogubnost megalomanskih projekata i zaduzivanja za asfalt. Ali tada je dobar dio 'gospodarstvenika' razmisljao kako ce sebi priskrbiti bokun od preplacenog posla.
Sto je donijelo formalno rezanje javne potrosnje se moze i vidit- nije daleko- spirala padanja koja bi u Hrvatskoj bila jos i dublja nego u vecini drugih drzava koje su prosle kroz eksperiment zbog malog izvoza i velike vezanosti gospodarstva na domace trziste.
Ne moramo 'prodavati' autoceste zbog javne potrosnje (koja je debelo ispod europskog prosjeka) nego zbog megalomanske izgradnje necega sto si nismo mogli priustiti, a u tolikom obimo nam nije ni trebalo. Hrvatske autoceste su eksces slican grckoj Olimpijadi.

Tko je glasao

Steta da 'gospodarstvenici'

Steta da 'gospodarstvenici' nisu bili toliko glasni u periodu 2004-2008 (a vecina danasnjih hrvatskih problema je iz tog razdoblja) i upozoravali tadasnju vladu na pogubnost megalomanskih projekata i zaduzivanja za asfalt

"gospodarstvenici" su uvijek bili jasni. Pa i danas su ali ih nitko ne sluša. Mislim da si zamijenio "gospodarstvenike" i političare.

Tko je glasao

Ja se uistinu ne sjecam

Ja se uistinu ne sjecam nijednog relevantnog glasa niti iz gospodarstva (niti iz politike) iz tog vremena (2000-2004) koji bi upozorio javnost na prekomjerno zaduzivanje na racun polaganja asfalta i na vrlo zdravorazumsku cinjenicu da si jedna od najsiromasnijih zemalja u Europi ne moze priustiti najrazgranatiju mrezu autocesta u Europi s najvise kilometara autocesta na milijun stanovnika. Isto kao sto si naprimjer ne bi mogla priustit ni ekspediciju na Mars (za koju bi se tada isto tako mogla zaduzit). Ne znam, mozes li mi dati primjer gospodarstvenika koji je u vrijeme konjukture upozoravao na preveliko zaduzivanje? U ekonomiji vrijedi zlatno pravilo sto se drzavne potrosnje tice- stedi za vrijeme konjukture i trosi za vrijeme recesije.
Inace, sto se turizma tice- dvije trecine hrvatskog turizma nemaju nikakve veze s autocestom (istra, Kvarner, Zagreb, avionski i brodski promet prema Dalmaciji). A buduci da su udarnicki bili najvazniji kilometri, a na lokalne prilaze se nije niti pomisljalo i danas se kao i prije deset godina od npr. splitskog aerodroma do Makarske putuje za vrijeme sezone putuje i po pet sati.

Tko je glasao

opet brkaš gospodarstvenike i

opet brkaš gospodarstvenike i političare. niti jedan gospdoarstvenik ne vidi potrebu za investicije u autoceste nego u tvornice i općenito posao. a opet je pitanje što to znači biti relevantan. vjerovatno misliš na one koji imaju pristup medijima a ne na one koji šute i rade. Brkaš percpepciju i stvarno stanje. Postoje vrijedni i radišni ljudi koji ne žele biti u politici (barem ne ovakvoj) i takva je većina gospdoarstvenika.

Inace, sto se turizma tice- dvije trecine hrvatskog turizma nemaju nikakve veze s autocestom (istra, Kvarner, Zagreb, avionski i brodski promet prema Dalmaciji)

Obzirom da se ponešto bavim turizmom na kvarneru mogu ti reći da to nije točno. Gostima koji dolaze na Krk mnogo znače autoceste. Također i u Istri (Istarski Y). Međutim čak i da ne znači i da se žele voziti starim cestama, znači ti bi proglasio ceste nebitne?

Tko je glasao

Istarski ipsilon je od same

Istarski ipsilon je od same izgradnje 'monetiziran', a prihod od turizma bi bio isti i sa sto kilometara manje autoceste.
Ne mislim da brkam gospodarstvenike i politicare, buduci da vecini sadasnjih hrvatskih gospodarstvenika odgovara rentijerska ekonomija koju politika provodi vec godinama. Oni kojima ne odgovara na zalost vecinom vise nisu u Hrvatskoj.
Neke (vecinom siromasne) drzave su uz pljesak prevladavajuceg gradjevinskog sektora javni novac ulagale u autoceste, rukometne arene i opcenito beton i asfalt, a neke su ulaganjem u skolstvo, znanost, inovacije i razvoj skolovale buduce inovatore u 'proizvodnji'. Ovima prvima sad dolazi MMF u posjetu, a ove druge su svjetski prvaci u izvozu.

Tko je glasao

Ne mislim da brkam

Ne mislim da brkam gospodarstvenike i politicare, buduci da vecini sadasnjih hrvatskih gospodarstvenika odgovara rentijerska ekonomija koju politika provodi vec godinama. Oni kojima ne odgovara na zalost vecinom vise nisu u Hrvatskoj.

imaš li ti neke dokaze da većeini godpodarstvenika odgovara ovakva kriza. Naime, izgubljeno je barem 150 tisuća radnih mjesta, porezi su neizdrživi i kada god probaš nešto raditi država te lupi po glavi. E sad mi objasni kako to može netkom odgovarati? Opet ti kažem po treći put brkaš gospodarstvenike i političare. A za takve demagoge poput tebe imam jednu poruku. Probaj biti "gospodarstvenik" i pokaži kako se izvozi, svojim primjerom a ne trkeljanjem na internetu.

Tko je glasao

Pa, ja eto radim u 'realnom'

Pa, ja eto radim u 'realnom' sektoru cijeli zivot osim jedne godine kad sam uzeo godinu dana neplacenog dopusta i radio u skoli za visestruko nizu placu jer sam to zelio. I zbog tog iskustva nikad ne pljucam po javnom sektoru. I svakome iz gospodarstva bih to preporucio.
Ti ocito imas idealiziran pogled na hrvatske gospodarstvenike. Nazalost, prema mojem visegodisnjem iskustvu nisu opcenito nista bolji (a ni gori:) od hrvatskih politicara. I gospodarstvo ima veliki utjecaj na hrvatsku politiku (samo sto u strukturi gospodarstva prevladavaju trgovina, gradjevinarstvo, turizam, o od industrije samo prehrambena industrija) sto se onda preslikava i na politicki utjecaj.

Tko je glasao

Nemoj raditi za nekoga,

Nemoj raditi za nekoga, probaj biti svoj šef i "izvoziti". Pa da vidimo da li ti možeš biti bolji i kakva je to moja idelaizirana slika. Osim rada i činjenice da nećeš imati godišnji 10 godina ništa ti ne obećajem. Pa izvoli. Nemoj furati demagogiju nego pokaži što znaš.

Ja ne vidim drugi način da ovoj zemlji bude bolje nego kroz gospodarstvo. A sama činjenica da (vjerovatno) ne želiš raditi za sebe (jer inače bi to već u životu napravio) govori dovoljno. U Kini 80% ljudi žele imati svoju tvrtku jer tako vide sebi prosperitet.

Tko je glasao

chaos99 - nisi fer

Sam si 101 puta nabrojao gomilu problema koji pritišću hrvatsko gospodarstvo - pod tim najviše mislim na očajnu birokraciju, previše propisa, selektivnost u kontroli, političke veze u nabavi i sl.

Pazi - govorim samo o problemima koje smo sami stvorili - ništa "pad potražnje toga i toga u svijetu", "problem logistike" ili neki drugi globalni problem. Vlastiti problemi, problemi naše države.

To što mi neki u privatnim vodama već dugo - jer smo davno mislili da tih domaćih problema neće biti - to je naš problem. Bi li ti - s milion kn kapitala - danas, kao mlad čovjek - otvorio tvrtku u RH? Ili možda negdje drugdje, pogotovo otkako smo članica EU?

Koliko broj ljudi u RH danas "sanja da ima svoju tvrtku"? I zašto bi to sanjali?

Tko je glasao

Kao da je broj registriranih

Kao da je broj registriranih tvrtki ikad bio hrvatski problem. Svaki treci Hrvat ima ili je imao neku registriranu tvrtku. Dok je sve sto hrvatski gospodarstvenici uspiju kazati- rezi javnu potrosnju, a ne kako javni sektor prestrukturirati da radi u korist i gradjana i gospodarstva, nece biti srece u hrvatskom gospodarstvu. Nakon sto nestanu Ina i brodogradilista, napolitanka ce biti najzahtjevniji proizvod proizveden u Hrvatskoj u masovnoj proizvodnji.

Tko je glasao

želim da u ustav uđe da se

želim da u ustav uđe da se ženiti, i to samo za osobu suprotnog spola, mogu samo punovrijedni hrvati koji sanjaju imati svoju tvrtku.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Mislim da bi se svi mi u

Mislim da bi se svi mi u jednom trentuku trebali udaljiti od ustava, ćirilice i gay tematike te se pozabaviti gospodarstvom, pokušati doći do nekakve zajedničke platforme kako izvući ovu zemlju iz krize.

Tko je glasao

da otpustiš sve ljude koje

da otpustiš sve ljude koje rade u državnoj upravi i čija plaća ide iz proračuna, osim učitelja, doktora i policajaca, ne bi uštedio za otplatu kredita za autoceste samo u 2014. check your numbers.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

od pet stvari koje sam

od pet stvari koje sam nabrojao ti si parcijalno uzeo jednu i karirkirao je do kraja. šta si ti ono po struci? matematičar ili tako nešto? vjerovatno bi ti bolje išlo da pišeš fikciju.... Vi iz SDPa ćete se za koji mjesec sigurno čuditi kak je to sad opet HDZ došao na vlast...

Tko je glasao

čuj evo ti: 14 milijardi, a

čuj evo ti: 14 milijardi, a ti posloži kako ćeš sa "pet stvari koje si pobrojao" pokriti taj iznos. samo u slijedećoj godini.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ja se nisam kandidirao da to

Ja se nisam kandidirao da to radim. Međutim kad bih to radio, rezao bih javnu potrošnju i poreze. Napravio bih situaciju da se isplati raditi a ne isplati se biti na državnoj grbači. Za to napraviti ti ne treba neko znanje nego muda i malo savjesti i odgovornosti prema svojoj djeci i naciji.

Tko je glasao

Za to napraviti ti ne treba

Za to napraviti ti ne treba neko znanje nego muda i malo savjesti i odgovornosti prema svojoj djeci i naciji.

Mislim da je teško naći nekoga tko ne bi htio pojeftiniti državu i potaknuti rast realnoga sektora, no tu savjest i odlučnost nisu dovoljni.

Ja ne znam odgovor kako to postići, a mislim da imam i dovoljno savjesti i odlučnosti.

Kako bi to napravio u ovom sadašnjem stanju, kad je gotovo sva privreda vezana uz državu, na ovaj ili onaj način?

Tko je glasao

Ja ne znam odgovor kako to

Ja ne znam odgovor kako to postići ...
priznanje da ne znamo je dobar početak. Mnogi ne znaju, ali ne žele priznati da nemaju pojma.
Na svijetu ima ljudi koji znaju i koji su uspjeli,samo ih treba dovesti i složiti im uvjete rada po kojima se vidi da je prvenstveno nama stalo da uspijemo i da nam je to prioritet.
Ovako izgleda da nama baš i nije stalo, kada imamo beskrajno puno vremena za brak, ćirilicu i zdravstveni odgoj, a jako malo za INU, Dioki, Dalekovod, željeznicu i Croatia-airlines, i još niz privrednih propaliteta na rubu bankrota.
Od 1.srpnja interes za EU je definitivno prestao, osim par afera s nekakvim Matesom, dilemom pelješki most-tunel, i najavom eu kontrole nad proračunom. U EU klubu mi ne znamo igrati, a u ovom povratku na Balkan leži realna opasnost da tu za uvijek i ostanemo.

Tko je glasao

Na svijetu ima ljudi koji

Na svijetu ima ljudi koji znaju i koji su uspjeli,samo ih treba dovesti i složiti im uvjete rada po kojima se vidi da je prvenstveno nama stalo da uspijemo i da nam je to prioritet.

Mislim da nije centralan problem taj. Ključno je donošenje političkih odluka u vezi s privrednim i neprivrednim subjektima.

Ako misliš na strance, dakle "tehnomenadžere", kako se to nekada zvalo, mislim da je to unaprijed osuđeno na neuspjeh, jer je problem političke, a ne izvedbene naravi. Stranci nisu upoznati sa specifičnim karakteristikama našega društva, povijesti, kulture, običaja, što je sve nužno da bi se donijela dobra podloga za političku odluku.

Kako će npr. stranci razumjeti da se ne smije zatvoriti vukovarska bolnica, jer dvije isto takve postoje na pedesetak kilometara, u Vinkovcima i Osijeku, ili da se ne smije zatvoriti Veleučilište Marko Marulić u Kninu, ili da se neka ispostava državnoga poduzeća u nekoj općini ne smije zatvoriti, jer je tamo jedini poslodavac? Stranci bi mogli eventualno dati dobra izvedbena rješenja, no o tome mora biti donesena politička odluka.

A nama kao društvu očito do mnogih takvih teških odluka nije dovoljno stalo, pa ih onda političari ni ne donose.

Zato se naša društvena interakcija i svodi na izmišljanje problema koje spominješ i njihovo "rješavanje", dok temeljna pitanja ostaju po strani, kao da će se sama od sebe riješiti.

Tko je glasao

Politička odluka

Ključno je donošenje političkih odluka u vezi s privrednim i neprivrednim subjektima.
Uvijek sam imao problem shvaćanja šta je politička odluka. Evo sada imamo aktualno pitanje vlasništva nad INOM i posljedica koje ono ima na ukupnu državnu energetsku politiku.
Kakva bi trebala biti "politička" odluka? Po meni, može biti jedna jedina. Otkupiti je od Mađara. Da li je to politička ili neka druga odluka, distinkcija nije ni važna. Odluke moraju biti operativne i efikasne, a vlada koja zna odlučiti i provesti odluku je dobra vlada. Jednostavno, ali nama za sada nedostižno.
Dok to ne riješimo, sami ili uz nečiju pomoć, "monetizacije" su neizbježne, sve dok ne dođemo pred zid.

Tko je glasao

INA se kupuje na 2%, odnosno

INA se kupuje na 2%, odnosno koliko li je već manje nego sad žicamo.

Tko je glasao

Sve ono što ne razumiješ nije

Sve ono što ne razumiješ nije jednostavno i obratno. Trebali bi imati viziju kao država i strategiju kako to ostvariti. Primjerice ekonomski savjetnik predsjedinka Obame nije sazivao savjet mudaraca, nije tražio investitore, nije mijenjao ideje nego napravio vrlo jednostavnu i razumljivu poruku. Udvostručiti američki izvoz u 5 godina. Otprilike takva treba biti naša vizija i država se mora posvetiti tome i ništa ne smije biti važnije od toga.

Mislim da je teško naći nekoga tko ne bi htio pojeftiniti državu i potaknuti rast realnoga sektora, no tu savjest i odlučnost nisu dovoljni.

Samo jedan primjer. U jednoj državnoj tvrtki postoji čovjek koji se bavi samo depozitima. Ta tvrtka ima depozite oročene u 10 banaka na period od godinu dvije dana. Znači čovjek mora svaku godine ili dvije produžiti trajanje oročenja depozita. Moj prijatelj (došao iz realnog sektora) je izračunao da čovjek radi 2 dana godišnje i za to prima 11000 kn netto plaću. Ne misliš li da takvih primjera ima stotine i da taj zapravo u toj tvrtki nije potreban? Znači možeš smanjiti troškove. Jedan takav izjeda supstancu od koje živimo i ti i ja. Možeš misliti što rade stotine takvih.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci