Tagovi

Monetizacija autocesta = Milanović ZNA?

Zoran Milanović je u pravu kad kaže: "Kao što vidite naša vlada nema puna usta borbe protiv korupcije, jer svi koji puno o tome galame, a zna se koji su to bili, u pravilu su najsumnjiviji." Pri tom vjerojatno misli i na Mijata Stanića.

Zadnjih dana hrvatska javnost prati još jednu aferu Hrvatskih autocesta o pranju novca. Kao glavni zviždač u otkrivanju svih korupcijskih afera u HAC-u pojavljuje se već svima znani Mijat Stanić, čelnik sindikata. Uvijek spreman i blagorječiv u svojim izjavama po ne zna se koji put ukazuje na kriminal u graditeljstvu kojeg je očito bilo u Hrvatskim autocestama. Jednako uživa veliku medijsku pozornost prilikom tumačenja svih detalja oko svih afera koje je prijavio, kao da je i sam u njima sudjelovao. Iz svega proizlazi da je Mijat Stanić sve o svim aferama znao i puno ranije a o tome je šutio ili je imao dogovor da šuti i od toga imao koristi? U vrijeme svih dosada otkrivenih korupcijskih afera Mijat Stanić bio je član nadzornog odbora HAC-a, a uspješno je surađivao i sa tadašnjom upravom HAC-a. Kroz medije od 2009. godine do danas primjećuje se velika sklonost Mijata Stanića prema jednom akteru mnogih korupcijskih afera, Josipu Sapunaru. Stanić niti jednom svojom izjavom ne napada Sapunara već fokus cijele afere prebacuje na druge a osobito na Kalmetu. U HAC-u jako dobro znaju da je Stanić upravo preko Sapunara ostvarivao velike privilegije (zapošljavanja, promaknuća,...) pa je to i logično. Stanić ima najveću želju Kalmetu vidjeti u zatvoru te ako u tome ne uspije svjestan je da je njegova „igra“ gotova zato sve čini da se to dogodi pod svaku cijenu. Ne smeta ga to ni što je Kalmetom pio i družio se, pa čak i kadrovirao u HAC-u jer se sve pripisuje Kalmeti, a svi dobro znaju da se mimo Stanića u HAC-u ništa nije moglo, a tek danas nemože!

Čini se da je Zoran Milanović svjestan da ako ne monetizira HAC, na vidjelo mogu izaći i sve druge afere koje su čitavo vrijeme Kalmetina upravljanja Ministarstvom provodili SDP-ovi poslušnici povezani preko Stanića. Stanić nikad nije skrivao bliskost prema SDP-u i njegovim visoko rangiranim dužnosnicima. Čini se da Zoran Milanović ZNA i više nego što HDZ zna! (ako ne zna..., ma ne, nije on Kalmeta!).

Kako su se mediji raspisali da ove afere loše djeluju na proces monetizacije autocesta i da se može dogoditi da čitav proces monetizacije ne uspije, a uz to Stanić organizira i skupljanje potpisa za referendum protiv monetizacije jasno je da se u javnosti Stanića želi prikazati kao glavnog heroja u borbi protiv korupcije i borbi protiv prodaje autocesta. U svakom djelu mora postojati motiv jer se stvari ne događaju slučajno, tako je očit motiv i Stanića, potpomognutog svojim bliskim suradnicima da monetizacija ne uspije. Na taj će način Stanić postati „narodni heroj“ jer je spasio autoceste, a Vladu, Ministra i upravu HAC-a će prijaviti DORH-u za nepotrebno trošenje novca (više od 50 milijuna kuna) za izradu studije i pripremu natječaja za monetizaciju autocesta.

Nije li stvarni motiv Stanića da se monetizacija autocesta ne dogodi iz jednostavnog razloga, a to je što će novi vlasnik uvesti reda u sustav naplate cestarine koji je velik izvor iliegalnog prihoda za Stanića i njegove suradnike? Nedavno u jednim novinama i na portalu Stanić sam priznaje da nije potpuno čist i da je sam imao sitnih prolazaka kroz „crveno“ pritom bitno umanjujući štetu koja je nastala u sustavu naplate cestarine gdje Stanić suvereno vlada godinama zajedno sa svojim suradnicima (Kasunić, Pilih, Stanković, Jagatić, Čale i drugi). Pretpostavljena šteta nastala u sustavu naplate cestarine od strane Stanića i navedenih mu suradnika godišnje dostiže i do 100 milijuna kuna. Lako je zbrojiti broj nestalih kartica u sustavu naplate koje su višestruko veći od prosjeka nedospjelih kartica u Sloveniji. Zar je moguće da godišnje u sustavu naplate nedostaje kartica u iznosu oko 20 milijuna kuna, a da se taj iznos opravdava vozilima koja su „pobjegla“ kroz žicu ili vozilima koja su se pokvarila ili sudjelovala u prometnim nesrećama?

Zar je moguće da se postupci blagajnika koji rade na nepravilan način i sebi priskrbljuju korist koju zatim dijele sa Stanićevim bliskim suradnicima, jer su ucijenjeni ne kažnjavaju, odnosno kažnjavaju samo neki? Šteta koja nastaje na ovakav način procjenjuje se na najmanje 50 milijuna kuna godišnje.

Nije li opravdano sumnjati da se radi o organiziranoj pljački u sustavu naplate cestarine koja je pod zaštitom Mijata Stanića, a događa se od strane njegovih bliskih suradnika, osobito zato što se Stanić nikad nije izjasnio i osudio nestanak kartica u sustavu naplate cestarine, nije se nikad oglasio o bilo kakvim nepravilnostima u sustavu naplate cestarine, odnosno kad se god oglasio bio je zaštitnički nastrojen umanjujući svako moguće kriminalno djelo. Očito je da se radi o selektivnom otvaranju afera u graditeljstvu gdje je Stanić „čist“ kako se ne bi počelo „kopati“ po aferama u sustavu naplate cestarine, a gdje se radi o puno većim iznosima. Moramo biti svjesni činjenice da kroz sustav naplate cestarine godišnje prođe oko 1,5 milijardi kuna. Kako drugačije objasniti javno Stanićevo hvalisanje Dražena Guština dok je bio predsjednik uprave HAC-a, (a iza njega ima kriminalnih radnji još iz doba kad je bio diretor sektora održavanja) nego da je Guštin bio poveznica svih aktera u Stanićevoj organizaciji, Piliha, Stankovića, Jagatića, Čale, te je za svog mandata „šakom i kapom“ dijelio otkaze i smjenjivao ljude u HAC-u po metodi „ovaj nije naš“. Pilih koji je šef unutarnje kontrole pripremao je za svakoga „koji nije njihov“ postupak kojim ga se inkriminira, a Guštin nakon toga provodi „čistku“ pravdajući je nalazima unutarnje kontrole, a privatno se hvalio kako je sa Stanićem složio listu „za odstrel“ na kojoj su svi HDZ-ovci. U tome uvelike sudjeluje i Milan Stanković koji je postavljen za direktora sektora održavanja pa je otkriven u namještanju poslova o čemu su pisali mediji, no nikad nije proveden postupak jer ga je provodio Pilih. Kako objasniti konstantnu borbu Stanića da se ne uvodi videonadzor na naplatne kućice, nego da bi se blagajnicima dopustilo da slobodnije "barataju" novcem, te da se ne bi moglo vidjeti tko ih obilazi i dolazi "po svoje"?

Očito je da Stanić „igra“ dvostruku igru. Jednu u kojoj se grčevito bori protiv monetizacije autocesta, a drugu da se autoceste ipak monetiziraju. Sve one najave o referendumu protiv monetizacije i druge razne medode koje je spominjao očito su samo „pijesak u oči“ svojim sindikalnim članovima i radnicima kako bi nastavili plaćati članarinu i financirati njega u lagodnom životu. Puno je lakše povjerovati da Staniću ipak više odgovara monetizacija jer će se tada prestati pričati o novcima koji su nestali kroz sustav naplate cestarine, a novi vlasnik će ionako Staniću i dalje omogućiti lagodan život u okviru sindikalnih aktivnosti. Vjerojatno će tada biti prvi koji će prokazivati i svoje suradnike, kao što i sada čini. Stanić je vječan!

Komentari

Moramo biti svjesni činjenice

Moramo biti svjesni činjenice da kroz sustav naplate cestarine godišnje prođe oko 1,5 milijardi kuna.
20+50/1500 cca <5%

Ovo mi nikako nije jasno, bombastičan i svrsishodan dnevnik, a papirnato se malverzacije u HAC-u, odnosno tematski smisao dnevnika i Stanićeve upletenosti u javno sudjelovanje u praćenju afere HAC, svode na samo 5% prometa?!

Ono, jebena Zlatna kuna, a ne Remetinec...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci