Tagovi

MOLovanje I

Događanja u i oko INE zorno pokazuju da se INU, ne da nije trebalo, nego je se nije smjelo prodati pogotovo ne takvom „strateškom partneru“ kakav je MOL, pogotovo u svjetlu događanja koja su uslijedila poslije Sanaderove „dorade“ ugovora prema kojoj su sva upravljačka prava nad INOM prenijeta na MOL.

Kako su stvari krenule, ne poduzme li Vlada u najkraćem mogućem vremenu ništa da stvari promijeni, RH će, bar što se naftnog biznisa tiče, biti energetski potpuno ovisna o MOLU.

A to se naprosto ne smije dopustiti.

Dakle nije bila samo kuloarska priča, odluka o zatvaranju ININE rafinerije u Sisku, bila je pripremljena, ali su njeno izglasavanje onemogućili hrvatski članovi Uprave INE, koji su svojim nedolaskom na sjednicu Uprave onemogućili kvorum.

U međuvremenu je počela kružiti priča kako je u pripremi i odluka o zatvaranju ININE rafinerije u Urinju, čime bi se INU ostavilo bez proizvodnje goriva i pretvorilo u isključivog uvoznika goriva iz MOLOVIH rafinerija.

I sad se događa još nešto, naime naglo je, nakon nekoliko godina „sazrijevanja“, proradila savjest hrvatskih članova Uprave INE, tako da su oni NO INE uputili pismo, svojevrsnu predstavku, kojom upozoravaju NO na nezakonitosti u upravljanju INOM i traže od NO da poduzme mjere kako bi se u INI počelo raditi u skladu sa zakonom.

Ako je tome tako, pitam se što je NO INE, kako onaj Šternov, tako i ovaj Petrovićev, radio, što je i koga nadzirao, o čemu je brigu vodio?

U cilju zaobilaženja legalnog organa upravljanja INOM, Uprave INE, MOL je, protivno Statutu trgovačkog društva, uveo funkciju izvršnih direktora, te oformio Odbor izvršnih direktora koji je donosio sve odluke i tako nezakonito gotovo u potpunosti razvlastio Upravu INE.

Hrvatski članovi Uprave su navodno na sjednici od 28. 08. 2014. službeno predložili ukidanje funkcije izvršnih direktora, Odbora izvršnih direktora i prestanak važenja Poslovnika o radu izvršnih direktora, te da se rad Društva INA d. d. uskladi sa Zakonom o trgovačkim društvima. Prijedlog se našao na dnevnom redu sjednice Uprave od 10. 09. 2014. ali nije usvojen jer su svi MOLOVI članovi Uprave INE glasali protiv.

Potpisnici predstavke upozoravaju NO i na činjenicu da su i ovlasti predsjednika Uprave u neskladu sa Zakonom i Statutom Društva.

Tragedija je da su sva pitanja MOLOVIH presizanja prema INI, nepoštivanja ugovornih obaveza i izigravanja zakona RH izašla na vidjelo tek na suđenju Sanaderu, pa ispada, da nije bilo toga suđenja, da bi u INI i oko nje, osim povremenih stidljivih prosvjeda članova sindikata „Inaš“, kad bi doznali za krajnje neprihvatljive poteze koje je povlačio MOL i dalje sve bilo gotovo idilično, pa bi se onda valjda u tišini zatvorile i obje rafinerije, a INU svelo, kako sam već rekao, na pukog uvoznika goriva i naftnih derivata od MOLA.

Ali eto, suđenje Sanaderu skinulo je pozlatu s odnosa sa „strateškim partnerom“, hrvatski članovi Uprave INE su „progledali“ i počeli se miješati u svoj posao, a i članovi sindikata „Inaš“ započeli su s ozbiljnijim industrijskim akcijama.

Ministar gospodarstva poziva hrvatske članove Uprave i NO INE kako bi im iznio stajališta Vlade, sugerirajući im, kako se čuje, da nastave svoje djelovanje u jednom i drugom tijelu, ali u pomirljivom tonu. (sic)

Iako je ta problematika u isključivoj nadležnosti Uprave INE, NO INE bi, iako to tijelo ne može donositi nikakve odluke u vezi s time, danas trebao raspravljati o preradi nafte i sudbini ININIH rafinerija. Vidjet ćemo što će se iz te rasprave izroditi i može li se uopće išta izroditi.

Prema medijima, ministar Vrdoljak je aktualnu situaciju u i oko INE prokomentirao ovako: "Nije teško vidjeti da MOL želi pretvoriti Inu u mrežu benzinskih pumpi, bez industrije, bez proizvodnje nafte i plina, bez fakulteta koji rade za tu industriju i sve druge benefite. Njihov interes je taj da Ina završi kao mreža benzinskih pumpi, naš je interes taj da zaštitimo i strateške Inine i nacionalne interese i njene zaposlenike, i da u Hrvatskoj postoji industrijska proizvodnja. Uz taj mali prostor ćemo učiniti sve što možemo da zaštitimo Inu."

Osobno ne razumijem što ministru, u svjetlu nezakonitog postupanja MOLA, znači pojam „mali prostor“, kad Vladi na raspolaganju stoji izuzetno velik prostor koji se zove nacionalizacija INE, kao jedini efikasan način razrješenja krize upravljanja INOM, daljnjih MOLOVIH presizanja i zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.

INA je toliko značajna za RH da sindikat „Inaš“ treba nastaviti s industrijskim akcijama, tražiti potporu svih sindikata EKN-a, ali da im se pridruži i što veći broj građana, tako da se naprosto prisili Vladu na djelovanje, a ako to ne bi dalo rezultata, treba pokrenuti generalni štrajk.

INU se naprosto mora vratiti u hrvatske ruke.

Komentari

samo se raspitajte

kolike plaće i kakve zlatne padobrane ima srednji, viši i visoki menadžement u INI ...a svi s hrvatske strane ...postavljeni po partijskoj ...stranačkoj liniji.

Većinu radnika poznajem. Nisu se bunili kad su im stalno dolazili novi i novi stranački uhljebi, a stari se samo pomicali na rezervne položaje.

Sada im također nude jebačke otpremnine u pravom tržišno kapitalističkom smislu 200 - 300 tisuća kuna.

Ma dajte najte me jebat. Da ja idem prosvjedovati e da bi tamo neki, štajaznam Linićev , Polančecov ili sada Vrdoljakov stranački pajdo imao plaću 130 000 kuna.

Ne nasjedajte na spinove . Lažne domoljube i te fore.

Ili socijalizam ili kapitalizam a ne ni u dupe ni mimo....

sve dobro...

Tko je glasao

šta smo sad čineći?

...kad Vladi na raspolaganju stoji izuzetno velik prostor koji se zove nacionalizacija INE
MOL je od države otkupio dionice samo u prvoj fazi preuzimanja INE. U drugoj fazi su sve dionice kupili od malih dioničara i od braniteljskog fonda, dakle formalno ni jednu dionice od države. Znali su šta će se desiti i inicirali su u dogovoru s vladom scenarij preuzimanja u kojoj država prodaje dinoce INE malim dioničarima po diskontnoj cijeni, a onda MOL nudi "tržišnu" cijenu, mali dioničari "dobro zarađuju" na MOL-ovoj ponudi, stiču o sebi sliku "sposobnog investitora" i na taj način postaju saveznici MOL-a . he,he....
Stari populistički trikovi od Margaret Thatcher. U postupku ponude dionica malim dioničarima Polančec je znao koliku cijenu će MOL ponuditi, nikakvog rizika nije bilo, lijepa lova se zaradila, a insajderi su zarađivali cijeli imetak na toj transakciji.
Sve po zakonu i propisu. Nema se tu šta nacionalizirati, država jedino može ponuditi MOL-u razumnu cijenu za njihov paket dionica, ali sumnjam da bi Mađari to prodali, pogotovo sada kada vuku svoju kurdsku naftu preko Omišlja.
Sve u svemu, "privatizacija" INE će biti zabilježena kao jedinstven slučaj da jedna država prodaje svoju naftnu kompaniju sa obalnom rafinerijom, drugoj kompaniji, koja ima samo žabarske rafinerije. Pa tko ne bi to uzeo?
Kaže se da pametan uči na tuđim greškama, a budala na vlastitim. Ja ovdje zaista ne vidim da je itko išta naučio.

Tko je glasao

Postoji problem ugrožavanja nacinalne sigurnosti

Mađari ignoriraju Zakon o trgovačkim društvima, Zakon energiji, Statut INE, čime direktno ugrožavaju suverenost hrvatske države a obzirom da to rade namjerno očito je na djelu čin veleizdaje...

A državni tužitelj se pravi mutav!

Sisak ima pravo u obrani ustavnog poretka države blokirati zgradu vlade i INE sve dok se stanje ustavne neusuglašenosti ne iznivelira. Njima pravnu državu ove elite sigurno neće osigurati, dakle moraju sami pa i po cijenu prolijevanja krvi nastupiti energično...

Tko je glasao

U cijeloj priči...

... meni je interesantna činjenica - nešto prodaš, uzmeš lovu (potrošiš je) a onda se ponašaš kao da je to i dalje "tvoje" i pjeniš se što "gazda" radi isključivo u njegovom interesu.

Tko je glasao

mit o ulaganjima

nekoliko naših političara uporno gura teoriju o tome da "MOL ne ulaže u rafinerije, ili nedovoljno ulaže", pa ga treba prisiliti na investicije. U tome je prednjačio Linić, a nastavio Vrdoljak, a nijedan od njih nema konkretan plan kako bi ulaganje u rafinerije trebalo izgledati.
MOL i RH imaju podjednak broj dionica u INI i sporazum dioničara koji ih obvezuje na zajedničku politiku upravljanja. To znači da se ne može inzistirati da samo jedna strana ulaže, ako se želi zadržati postojeća struktura vlasništva. Ako se traži da samo MOL ulaže u obnovu rafinerija i rezerve ugljikovodika onda mora doći do povećanja kapitala dodatnom emisijom dionica koju će otkupiti samo MOL.
Time će INA steći dodatni kapital za investicije, ali će se promijeniti vlasnička struktura u korist MOL-a, ako hrvatska strana ne uloži dodatni kapital, razmjerno postojećoj strukturi vlasništva.
To je jednostavna aritmetika. Ne možeš biti suvlasnik bez obveza, i stalno inzistirati na obvezama druge strane i na zadržavanju postojeće vlasničke strukture, po načelu: oni plaćaju, mi upravljamo.

Taj stroj za proizvodnju magle odlično funkcionira, samo mi nikada nije bilo jasno čemu zapravo služi osim ispiranju savjesti oko vlastite uloge u ovoj stupidnoj "privatizaciji"

Tko je glasao

Ma ima nešto još

Ma ima nešto još interesantnije, mali dioničari-branitelji
branitelji prodali državnu-njihovu-našu imovinu strancima, sramota !
INA-u jednostavno nacionalizirati, strance protjerati i idemo dalje, delat ali prvo sav menađment, te vrle menađere istjerati na cestu,
a onima ispod čijeg imena na teveju vidimo "stručnjak za naftu" zabraniti pristup i poslati ih u Libiju nek tamo budu stručnjaki.
Ima li u ovoj državi snage da se to napravi?
(zajebite sa EU i njihovim zakonima, ovo ono)

Tko je glasao

Ma ima nešto još

Ma ima nešto još interesantnije, mali dioničari-branitelji
branitelji prodali državnu-njihovu-našu imovinu strancima, sramota !
INA-u jednostavno nacionalizirati, strance protjerati i idemo dalje, delat ali prvo sav menađment, te vrle menađere istjerati na cestu,
a onima ispod čijeg imena na teveju vidimo "stručnjak za naftu" zabraniti pristup i poslati ih u Libiju nek tamo budu stručnjaki.
Ima li u ovoj državi snage da se to napravi?
(zajebite sa EU i njihovim zakonima, ovo ono)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci