Tagovi

Molba novoj Vladi

Obzirom da arhitektonska udruženja Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) u predugom periodu nisu uspjeli svojom "aktivnošću" uvidjedi teška kršenja Zakona i kršenja prilikom donošenja GUP-ova, nisu uspjeli uspostaviti niti elementarni konstruktivni kontakt sa nama, velikom većinom urbanista i arhitekata, nisu ignoriranje Ministarstva i Vlade na svoje dopise stavili na "velika zvona" odnosno alarmirale javnost....
…smatramo da, iako to formalno jesu, oni u ovakvom sastavu ne mogu pretstavljati hrvatske arhitekte i struku, koja je ipak izrasla na nekim saznanjima i ima osnovne pojmove o prostarnom planiranju i projektiranju, uvažavanju regulative

u sklopu toga kao prvo Vas molimo da se postojeće Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva razdvoji na dva (kako je u Planu 21. i rečeno), na:

1. Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog planiranja
2. Ministarstvo graditeljstva

Takođe vas molimo da rasformirate HKA

I molimo Vas da nam pomognete oformiti ZAVOD ZA JAVNI PROSTOR kojem bi osnovna djelatnost bila zaštita života i zdravlja javnog prostora a koji je sada na potpunom izdisaju

Obrazloženje:

Prostorno planiranje je poseban studij i znanost koja se izučava na Arhitektonskim fakultetima. Ona je rezultat ali i sastavni neodvojivi dio strategije društvenog razvoja. Njen bitan segment je zaštita okoliša. Niti jedna spalionica otpada, industrijske zona, uređenje obale, zaštita prirode.... ne može bez sagledavanja i odredbi koje daje prostorno planiranje.

Graditeljstvo je pak znanost za sebe. Bitni zahtjevi za građenje po ovom i svim Zakonima do sada idu prema stupnju sigurnosti korisnika:

1. stabilnost konstrukcije
2. stabilnost i zaštita od požara
3. sanitarna sigurnost (voda, ventilacija, kanalizacija, elektroinstalacije, strojarstvo...)
4. fizikalna zaštita
.....

Bitni zahtjevi za građevine nemaju veze sa Prostornim planiranjem. Građevina se razvija (odnosno bi se trebala razvijati da nije Posticane Divlje Gradnje) samo na dijelu koje joj omogućavaju planovi.
I graditeljstvo je rezultat i neodvojivi dio strategije razvoja, ali one strategija koja velikom lakočom odnosi puno novaca pod maskom da će otvoriti nova radna mjesta, pa kao takva mora biti pod višestrukom kontrolom, a ne da ona kontrolira i stvara strategiju i prostorno planira. To smo imali naročito u zadnjih desetak godina koji su nas u petoj prevrnuli na glavu.

U slučaju ostavljanja povezanim područja graditeljstva I prostornog planiranja, to bi bio znak da će i dalje investicije prostorno planirati po svaku cijenu, a ne oni koji su tome obučeni (a za što je direktno bivše Ministarstvo odgovorno). Na dalje, to je znak da ova Vlada već na prvom ispitu pada, jer je i sama u Planu 21. to imala kao inperativ, što je veliku većinu nas navelo da damo svoj glas ovoj Vladi

Ovako smiksano ministarstvo i Zakon dva jako složena područja kao što su urbanizam i graditeljstvo, stvara nezajažljiv nered. A nered prereguliranosti stvara veliko NIŠTA, a što je bio cilj bivšoj vladi da bi lakše pojedinci mogli haračiti javni prostor i zajednička dobra.

Uspostavljanje državnog ZAVODA ZA JAVNI PROSTOR koji bi pazio da “razvoj” nije otimanje prostora kao do sada, nego stvarna briga o prostoru koja bi štitila sve njegove dragocjene dijelove, obalni pojas, nacionalne parkove, park-šume i ostale prirodne poklone koje smo dobili, resurse, povijesne gradske jezgre....a potom usmjeravati kratkoročnu i dugoročnu razvojnu strategiju osnivanjem zavoda za prostorno uređenje za županije, odnosno Grad Zagreb

Ovo je u interesu i takozvanim domaćim građevinskim lobijima kojima je sad potpuno jasno da gube tlo pod nogama jer su upravo oni otvorili prostor nezajažljivoj grabeži što je preduvijet da puno organiziraniji strani građevinari sad potpuno zavladaju.

Jedino zaštita prostora onemogućava divljanje kakva gledamo po raznim Dubaiima svijeta, a zemlje kao što je naša su otvorene za takva „planiranja“.

Mi znamo i možemo uspostaviti urbanu i prostornu politiku uz dijalog sa svim zainteresiranim, ali prvenstveno je potrebno uspostaviti što je cilj, koja je strategija nekog, nazvat ću to, održivog razvoja koju bi zastupali novoizabrani političari. Možemo i znamo upravljati prostorom. Vladavina prostorom, koju sad imamo a nastavlja se na feudalnu, je samo vladavina, puko vlasništvo i prijepor oko njega a ne upravljenje, odnosno ona nije gospodarenje prostorom. Ona je njegova potrošnja naglašena uz pomoć zamagljivanja termina JPP, jer od onog JAVNO nije ostalo ništa i stalno se (i sada) trenutno otuđuje. Gradonačelnicima su otvorene ruke da odlučuju u ime javnosti, što smo jako dobro osjetili kako to izgleda na primjerima dva najveća grada.

Reći ćete, pa i vlade drugih zemalja sudjeluju u urbicidima svojih gradova.... moram ovim putem prisjetiti da je EU mimo vlada članica plasirala projekt URBAN 1 i ustanovila je na primjerima Marsseillesa i Londona, a to i mi možemo potvrditi, da je šema ista: gradonačelnici sa kumovima, koristeći se planovima i institucijom javnih natječaja pretaču prostore grada u svoje interesne sfere.
Ako mislite da vam to odgovara, mislim da ste u teškoj zabludi.

Unaprijed zahvaljujemo, ujedno Vam i čestitamo na držanju obećanja

Neformalna radna skupina arhitekata (NRS) - (svi smo ovlašteni arhitekti, sa obveznim članstvom u HKA, jer drugačije kao ovlašteni arhitekti sa pravom žiga i potpisa ne možemo raditi)
Zagreb, 22.12.2011.

p.s.

U potpunom skladu sa ovom molbom, smatramo čestitku UHA-e nedorečenom i pretjerano formalističnom a da se ne kaže ništa konkretno osim što vam se čestita na ustoličenju.
Takođe smatramo da čelni ljudi UHA-e i HKA nisu ispunili ciljeve misije koju imaju u našim neprofitnim stručnim udrugama

Komentari

Rušenje loše vlasti poprima

Rušenje loše vlasti poprima oblike borbe protiv grčkog mitološkog bića Hidre - "otkidanjem jedne glave, narastu dvije nove" pisali su antički Grci. U modernim vremenima paralela bi se mogla adekvatno ucrtati, uz male preinake - rušenjem lošeg političara, na njegovo mjesto odmah dolazi podjednako, ako ne i lošiji, predstavnik krupnijeg plana.
(ne sjećam se tko je dao ovaj link, ali jako dobro sjeda ovdje, naročito nakon par mjeseci vladavine "nove" vlade)
http://www.advance.hr/vijesti/korupciju-zamjenjuje-stega-o-novom-rumunjs...

Tko je glasao

......Vesna Pusić upozorila

......Vesna Pusić upozorila je da novi zakon zadire u pravnu stečevinu EU, te je zatražila da se ubuduće takvi zakoni ne usvajaju bez blagoslova njezina ministarstva.
-Molim da se ovo više ne ponavlja - zatražila je Pusić.
-U pravu ste. Ipak, predlažem da ovaj zakon usvojimo - zaključio je Milanović.

http://www.jutarnji.hr/prvi-sukob-u-novoj-vladi--zoran-milanovic-ukorio-...

Molim da mi netko objasni je li ovo neka novinarska šala, ili? Prvo su se usuglasili da zakon zadire u pravnu stečevinu EU, onda su ga ipak usvojili.

Tko je glasao

Vježbanje procedure :)

Pusićka daje do znanja kako slijedeći put prijedlozi zakona koji ZADIRU u njezin resor moraju proći njeno čitanje i odobrenje. Prijedlog NIJE povrijedio pravila šefova iz EU i mogao je ići na usvajanje :) . Pioniri maleni.

Tko je glasao

A da, tako je logično. Meni

A da, tako je logično. Meni je u glavi već nekako posloženo da nešto što se kod nas zove zakon ne može nezadirati u toliko opširno područje kao što je pravna stečevina EU. Pa sam onda termin zadire shvatio u smislu nekog konflikta između ovog zakona i pravne stečevine EU.

Tko je glasao

zeleni, znate li da ćete postati mirni k`o bubice

naime ministarstvi ekologije izgleda postoji samo zbog političke korektnosti i zbog traženog broja žena u vladi - naime, za svako slučaj i financiranje eko udruga ići će preko ministarstva graditeljstva

to je zbilja šećer na kraju

Tko je glasao

Nismo to još čuli ali nas to

Nismo to još čuli ali nas to baš najmanje brine. Naša udruga ima proračun nula. Slobodni, potpuno.

Tko je glasao

ali drugi će biti potpuno pod kontrolom lobija

Posljednje je, da je vruć krumpir natječaja za donacije udrugama koje se bave zaštitom okoliša, što ih je godinama provodilo Ministarstvo zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, novom Kukuriku-organizacijom ministarstava završio u nadležnosti - Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a ne Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje bi po logici stvari trebalo biti njegov prirodni okoliš.
http://www.h-alter.org/vijesti/uvodnik/lijepa-nasa-bez-pisanog-traga

Tko je glasao

onda ste opasni

tko je slobodan taj je opasan

Tko je glasao

nemam baš osječaj da nas se

nemam baš osječaj da nas se netko boji, eto jučer nam definitivno na neobičan način uvališe naftni terminal usred Kaštelanskog zaljeva,.... baš ih briga, vjerujem da ni Mirela još za to ne zna, između dvije od tri buduće spalionice, desno od skladišta saniranog radioaktivnog otpada smještenog ispod turističke zone, livo od skladišta opasnog otpada u zop-u,....

Tko je glasao

zeleni, postanite onda opasni

vaše je da zovete u pomoč evropske zelene
ovo je prestrašno šta ova ekipa radi

valjda imate nekog tko barata jezicima bez obzira što je hrvatski službeni, brže ćete sad djelovat engleskim i njemačkim

Tko je glasao

ne znam što da ti napišem,

ne znam što da ti napišem, boriti ćemo se junački,... i sigurno izgubiti, ha,ha, šala naravno, mi postajemo opasni tek kad ubijedimo Mirelu da je naftni teminal u Kaštelanskom zaljevu nepoželjan, zato ovo i pišem,...

Tko je glasao

hitna - to bi se tako zvalo

Mirela, kako stvari stoje
je za sada samo dimna zavjesa
ne svojom voljom
od početka njeno ministarstvo i ona zapravo ne znači ništa
zato ti i pišem
uhvatite stvar u svoje ruke
dižite uzbunu vani
ovdje nema smisla - stvar je puno gora nego sa ex garniturom
.....
ako nemate snage, pod hitno se povezujte sa sličnima
tražite direktno pomoć u lovi i idejama iz vana

Tko je glasao

Ako pravni sustav ne

Ako pravni sustav ne funkcionira, ako sustav uređivanja prostora ne funkcionira, ako je Mirela fikus, drugi ministri štetočine, a neki treći nenadležni, tada su porazi sigurni bez obzira na evropske, mediteranske ili bolivijske zelene.
I Mirela i ova vlast ima neku vrstu kredita s naše strane, još itekako očekujemo da proradi. Predugo smo čekali da ona vlast ode i previše od ove očekivali da im ne bi dali par mjeseci da stanu na noge. A stvari će se jasno pokazati malo po malo. Ima Mirela našu načelnu podršku, dok se stvari potpuno ne razjasne. A mi ćemo učiniti što god možemo da se stvari što prije i što bolje razjasne.

Ako je stvar još puno gora nego s ex garniturom, ah teško je napisati nešto da ne bude duboko defetistički...

Tko je glasao

mireli svakako podrška

ovo je odradila i sa takvim, oskaćenim ministarstvom (a time i ovlastima) izuzetno lavovski
rescpect

Tko je glasao

Ovo zovite "vani"

mi znatno zanimljivije zvući od prethodnog "zovite europske" ...
Zakaj nebi recimo zvali iz cijelog svijeta...
Primjerice bolivijce ...
Ideju naplaćujem troškovima puta, smještajem, jelom i pilom pri dolasku na prosvijed...
Ne treba mi ACTA ako čovjek čovjeku nije vuk, ali niti da bi postao gepardom :)

Provinciopolis

Tko je glasao

bolivija možda nema direktne veze

ali svakako imaju zemlje meditrana
neka oforme taj eko krug ako ga nema
prije nego za actaju i zasopaju internet

Tko je glasao

nakon Sanaderove vožnje u petoj, vozi nas Čačić

Neugodna rasprava između prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministrice Zaštite okoliša i prirode Mirele Holy dogodila se prije desetak dana na sastanku na kojem se, između ostalog, razgovaralo o izgradnji podzemne hidroelektrane Ombla kod Dubrovnika.
Kako piše Globus, Čačić je Holy pred dvadesetak ljudi poručio: - Ministrice Holy, ne zamarajte svoju glavicu ekonomskim temama jer ima tko brinuti o tome.
Prije toga Čačić je održao političku bukvicu ministrici i njezinim suradnicima zamjerivši im da više vode brigu o propisima EU i ekološkim interesima nego o ekonomskim interesima zemlje.
Nakon što se ministrica usudila dovesti u pitanje ekonomsku opravdanost gradnje hidroelektrane Ombla Čačić ju je optužio da pokušava blokirati investicijske projekte vrijedne osam milijardi kuna. Zatim ju je pokušao posve omalovažiti uputivši joj citiranu rečenicu.

Tko je glasao

Volim kad nas vode kriminalci i ubojice

Obzirom da si glasala za te virtualne virtuoze a ne za programe odobravam hapačima da ne dozvole naivna iznenađenja.

Tko je glasao

otkud ti znaš za moj izlazak uopće na referendum

bolje od mene? Možda i ti imaš neke nadsposobnosti kao PRVI potpresjednik vlade

a i zanimljivo je što će na ovu čistu seksističku izjavu reći Vesna Pusić - samo uzgred, kako bi se Čačić "objasnio" sa nekom muškarčinom na mjestu ministra ekologije?
rekao bi npr: ministre vaše kognitivne sposobnosti su manjkave....ili bi pokušao još pristojnije: ministre, to nije vaš resor ... ili: ja sam zadužen za mišljenje ... ili nekako već .
... mislim da je nakon pokušaja uvlačenja Ferenčaka i nakon ove izjave potpuno za zreo za podnošenje ostavke
http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/cacic_ministrice_holy_ne_zamarajte...

Tko je glasao

Ja je pito i ona mi ..................

Odkud kriminalcima morala za čin ostavke. Uostalom HNS je udruženje predatora. A o resursnim predatorima iz naših sokaka Ibler uopće ne misli niš loše. O ubojicama još manje. S kim si takav si...

Tko je glasao

...

otkud ti znaš za moj izlazak uopće na referendum bolje od mene?

telepatija, psihokineza, levitiranje, tuneliranje, bilokacija, astrologija, ezoterija, radiestezija...što se čudiš 3103?

:)))

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Već dugo nisam imal takvog komada poput tebe

Imaš pusu Janus, osjećam telepatski da ti se sviđam....

Tko je glasao

a ja tebe volem

kad počneš drljat do besvjesti

Tko je glasao

A kak da se riješim "kućnih ljubimaca"

Micek,
nisam ti prigovoril gore kad si ti drljala o referendumu, dakle - prati me. Ovi jebivjetri se biraju na izborima a ne na referendumu - e, kad bi bilo!!!?

Tko je glasao

nix i izbori

malo mi mozgić zašteka kad mi digneš tlakić

Tko je glasao

samo mali potsjetnik

u Planu 21 nema izgradnje Omble, da pače

Tko je glasao

ne da nema vec je i sam cacic

ne da nema vec je i sam cacic imao izjavu da se ombla nece graditi (negdje u prosincu, cini mi se)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

tu su jasno muljali

prvo je u Planu 21 bila upisana gradnja Omble
pa kad su vidjeli da će im propasti izbori zbog toga
prvo su je prekrižili
i na koncu izbrisali iz Plana 21

sad kad se traže izjave po moru intereneta zanimljivo je da ih više nema
npr Monitor:
Kukuriku koalicija neće podržati izgradnju nove nuklearne elektrane, kao ni HE Ombla.
ali kad stisneš link piše: pregled nije dostupan
http://www.google.hr/search?q=ombla+%C4%8Da%C4%8Di%C4%87+ne+gradit&ie=ut...

Tko je glasao

ovo mi je promaklo ranije ..

ovo mi je promaklo ranije .. nasla sam sad kad sam trazila cacicevu izjavu kako se ombla nece graditi a plomin hoce.. ali ne mogu to vise naci, uglavnom pogledaj clanak

vrlo interesantno - ombla i srd .. nerazdvojni paket

http://portal.energetika-net.com/komentar/ombla_i_plomin

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pa to je sprdačina - samo 68 MW

HE Ombla snage 68 MW i TE Plomin C snage 500 MW t

10% od Plomina

za tu lovu????

do sad mi je izmakao ovaj podatak

to je zbilja pišurija

to je vrhunska sprdačina

ina, janaf, mol, on če biti jiš i pošteđen kazne da bolje zdila molu ... uvaljuje ferenčaka ..... a ovo je zbilja ispod najgorih drpanja ex mmd

Tko je glasao

molba novoj Vladi je da baš ne kopira sve u dlaku kao stara

pogotovo testove "izvrsnosti" koji garantiraju zahtjevnošću zapošljavanje podobnih
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ne-diraj-salabahter.html

Tko je glasao

mladen škreblin26.12.2011.

mladen škreblin26.12.2011. 11:36#8
Nažalost, sve što Vera piše i misli, točno je. To je prvi ozbiljan faul promjenama i razumijevanju devastiranog prostora. Gospodin Vrdoljak možda razumije elektriku, ali legalizaciju barbarstva u prostoru još uopće ne razumije i nije je percipirao. "Prv"i mu je posao da neprodane stanove uokviri u dobar model socijalnog stanovanja, pristupačan model najamnih stanova sa mogućnošću otkupa... Zašto je nova Vlada povezala Graditeljstvo i Zaštitu, ne razumijem!? Zaštita prostora - suzbijanje njegova devastiranja novom "planiranom" i divljom gradnjom - važan je zadatak Vlade. Referendumsko pitanje o Bandiću - također!

komentar arhitekta Škreblina na tekst Vere Petrinjak Šimek na temu kako činom povezivanja područja prostornog planiranja sa graditeljstvom, prostorno planiranje još jače postaje samo priprema za gradnju, odnosno investitori ostaju (kao i po HDZ-u) urbanisti
http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/graditi-graditi-i-graditi

Tko je glasao
Tko je glasao

ovo gore je malo potsjećanje

ovo gore je malo potsjećanje na tribinu iz 2008e

Tko je glasao

Za plakat se...

Svaki put me, kad se toga sjetim (Varšavske), obuzme bijes! Jer, ako ćemo pravo - osim bahatosti i ignorancije, vladajući pokazuju i golemu dozu gluposti koja će im se kad tad obiti o glavu. Naime, pored enormne količine drpačine na sve strane, odustajanje od paklenog Horvatinčićevog plana bila bi samo jedna mala populistička simbolika - nisu bili spremni čak niti za to!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Vlada najavljuje i da će

Vlada najavljuje i da će prioritet biti radikalno uklanjanje barijera za nova ulaganja, a posebno će potaknuti nova ulaganja u četiri područja - turizam, energetiku, infrastrukturu i navodnjavanje i okoliš.

Pritom se uz ostalo u turizmu izrijekom spominju gradnja hotelskih kapaciteta na lokacijama Brijuni Rivijera, Duilovo, Kupari, Pelješac, Sveti Juraj na Lastovu ili Prevlaka, u energetici gradnja četiri HE na Savi, dvije HE na Dravi, HE Senj, HE Kosinj, TE Plomin 3, TE Ploče, novi blokovi plinskih TE Zagreb i Sisak, nove plinske TE u Slavoniji i Dalmaciji, osuvremenjivanje rafinerija u Rijeci i Sisku, LNG terminal Omišalj i naftovodi Družba Adria i dio Južnog toka, u infrastrukturi rekonstrukcija i gradnja ravničarske željezničke pruge (Krk)-Rijeka-Zagreb, itd.

Vlada najavljuje i da će poticati interesno povezivanje i udruživanje malih obiteljskih poljoprivrednih proizvođača, podupirati preustroj u zadružni oblik povezivanja.
Jadranske morske resurse zaštitit ćemo od izlovljavanja, zapisala je Vlada koja "radi zaštite područja mrestilišta u Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu odmah planirati i provoditi mjere zaštite, samostalno i u dogovoru s Italijom".

U turizmu Vlada najavljuje stavljanje u funkciju do sada neaktivirane imovine u turizmu te poticanje investicija u četiri osnovna područja - modernizaciju postojećih kapaciteta, hotela koji su u vlasništvu države, aktiviranje neiskorištene državne imovine i novi privatni hotelski kapaciteti.

U području zaštite okoliša, prirode i prostora uz ostalo se ističe kako će se poticati razvoj obnovljivih izvora energije, čiji bi udio bio i veći od 20 posto ukupne potrošnje energije.

http://www.business.hr/dogadjaji/procitajte-sto-vam-je-namijenio-zoran-m...

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kratko i jasno

Jednom rečenicom se može reći sve:

Kada je svekolika medijska javnost, koja od njega ne ovisi, podlegla Čačićevom pritisku i prihvatila ga titulirati "prvim potpredsjednikom vlade", ne treba se čuditi što je podlegao Zoran Milanović koji od HNS-a i Čačića ovisi jako, barem u ovom prvom vremenu.

B-52

Tko je glasao

vidi cacic je covjek od

vidi cacic je covjek od akcije.. na vladi je da si odredi smjer djelovanja i to zajednicki..

oni imaju samo dilemu..

restrikcija svih troskova, sa reorganizacijom i restrikcijom.. koja ce uzrokovati vjerojatno pobunu onih kojima je to omogucavalo dobar zivot

ili raspodaju drustvenih dobara i odgadanje financijskog kolapsa do jos goreg kolapsa, ali ne sada ..

kad se odluce da li ce nastaviti neo-liberalnu socijaldemokraciju slicnu onoj europskoj zadnje desetljece ili ce progledati i primiti se posla dok jos nismo skroz na skroz rasprodani,

sigurna sam da su cacic i linic sposobni (sa podrskom ostalih) obaviti i ovaj tezi, bolji i realniji posao..
bez te podrske to nisu u stanju .. jer svakako treba ocekivati pobunu pri racionalizaciji i restrikciji, sto "ober-klase", politicke i tajkunske, ali i "puka" na povlasticama

hocu reci da sutrasnje reforme ne ovise o cacicu i linicu vec o milanovicu i njegovoj podrsci tezem putu koji je ovoj dvojici cini mi se, bar po izrecenom prvi na pameti.. a onaj drugi tek ako ne budu mogli prvim

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

U dilemi koju opisuješ kao

U dilemi koju opisuješ kao restrikciju sa reorganizacijom i restrikcijom koja vodi do pobune ili rasprodaju svega koja vodi do još goreg financijskog kolapsa, gdje točno vidiš Čačića od akcije?

I, kako se u jedno od to dvoje uklapa glasno najavljena akcija Vrdoljaka koji je izgleda isto od akcije, da pored gotovih, novih a neprodanih cca 30 000 stanova, gradi još kojih 10-15 tisuća "Čačićevih" stanova?

Nasuprot tebi, ja mislim da će reforme itekako ovisiti o Čačiću, i više nego o Liniću i Milanoviću, pogotovo u kontekstu ovog dnevnika.

B-52

Tko je glasao

nece.. jer ono sto sam ja

nece.. jer ono sto sam ja cula je dobra ideja

1. restrikcija i ucinkovitost Budzetskog troska (drzava, te javna poduzeca)
2. prodaja poduzeca u drzavnom vlasnistvu ali samo onih gdje je drzava manjinski vlasnik i nema moc upravljanja
3. zatvaranje unutrasnje nelikvidnosti
4. smanjenje kamata (na dugove drzavi) i jos nekaj da bi se firme izvukle, cula sam plan za vece, no valjda buju i druge imale koristi
5. stvaranje funkcionalne drzave sa jednakim parvilima (napr. porezna uprava zagreb i split moraju na isti nacin donositi rjesenja a ne kako se kome sprdne)

e sad.. sve ovisi o 1. .. ako se to ne napravi ne moze se ocekivati da javna poduzeca posluju pozitivno. ako ne posluju pozitivno nemamo sanse. no restrukturiranje ce biti bojkotirano sa svih strana. zato kazem da ce milanovic morati presjeci i reci da li se ide od pocetka ostro i ispravno te dati cacicu i linicu (ne zaboravite gospodarstvo i financije moraju biti u paketu, a njih dvoje ce zasigurno dobro funkcionirati kad budu sigurni u konacnu odluku i plan) mogucnost da krenu tim putem

ako Vlada tj. Milanovic odustane od 1. onda se mora sve rasprodati i pokupiti sva moguca sredstva te njima kupiti lazni socijalni mir koji ce za par godina dovesti do totalnog bankrota svih nas radi glumljenja socijalne drzave.. dakle koncesije (protiv kojih se bunim) se mogu izbjeci jedino ostrim djelovanjem po tocki 1. drugog rjesenja nema. a meni se cini da to ljudi ne kuze i da misle kako se moze i dalje hojla lola kao do sad.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

@sm

ne samo @luna
svi su jedinstveni u nastavku svega na jednak način
jednostavno ljudi ne znaju drugačije
da je drugačije i bilo bi drugačije

Tko je glasao

Kako daleko ide gospodin

Kako daleko ide gospodin gradonačelnik u zaštiti glavnog aktera ove afere (glavnog i jedinog gradskog "urbaniste", pravnika Željka Horvata, koji je smislio da su svi neboderi "gradski projekti" za koje ne važe urbana pravila, pa je svima omogućio, čak i kroz ispravke planova, tlocrtnu izgrađenost od 90 posto) vidi se po tome, kako je u radio emisiji naznačio moguće krivce: imenovao je tri pročelnika koji su parafirali ispravke (Davora Jelavića, Jadranku Veselić Bruvo i Ivicu Fanjeka) dok glavnog autora ispravki nikad ne spominje.......Novi ministar graditeljstva, elektroinžinjer Ivan Vrdoljak koji u nastupnom intervjuu kao najvažnije obećaje da će graditi "Čačićeve stanove" (iako postoji u zemlji više od 30.000 neprodanih stanova) mogao bi poništiti mišljenje dosadašnjeg ministarstva i reći da izmjene prostornih planova kroz tehničke ispravke nisu protuzakonite, kako bi se moglo brzo i puno graditi, graditi i graditi.
http://www.h-alter.org/vijesti/hrvatska/graditi-graditi-i-graditi

Tko je glasao

vrdoljak je bezveznjak, bar

vrdoljak je bezveznjak, bar se meni takav cini .. te je odabran kao produzena caciceva ruka.. dakle covjek bez nekog svojeg ja, vise poslusnik.. dobro je da je u graditeljstvu, ako vec moramo takvog imati (ako grijesim ljudi, ispricati cu se) jer bi cacicev pritisak na bilo koga u graditeljstvu bio velik i doslo bi do sukoba unutar vlade.. realno to ministarstvo da se pravilno postavilo ne bi imalo bas previse posla (ispravo je prostorno planiranje - kod Hollyce)..

ovo sa izgradnjom stanova je totalna nebuloza.. nama treba dobar zakon o najmu i adekvatna porezna politika koja ce to regulirati i poticati.. uz takvu politiku bi se mogli izvuci i ljudi koji su kupili stanove na kredit koji je u meduvremenu postao neplativ te je nuzno smanjenje kamata i revizija otplatnog plana.. to je moguce izvesti u paketu, na nacin da se banke stavi pred zid i da im preostane mogusnost revizije kredita po novim uvjetima ili preuzimanje nekretnine zbog hipoteka. za sada nisu krediti jos u stanju otplate (placeno je jedna do pet godina) da bi se bankama isplatilo uzimati stanove i prodati ih na drazbi, pa bi one vjerojatno pristale na ovaj drugi dogovor.. treba naprosto napraviti okruzenje koje je povoljnije za gradane

stanovi, novi.. mislim da bi se naslo nakon nekog vremena i potrebe za njima.. zasto ne? ali mislim da to ne treba sada poticati od strane drzave, vec prepustiti trzistu i posljedici zakona o najmu..

mislim da treba u ovom trenutku poticati odrzavanje nekretnina i klasifikaciju po kvaliteti. time bi se cijene dovele na realne te bi to takoder pomoglo regulaciji svega.

na zalost mislim da nekakvim akcijama ipak treba gradanskom inicijativom inzistirati na izdvajanje prostornog planiranja iz ministarstva gradevine u ministarstvo okolisa.. to ce na kraju ispasti najlosija odluka jer ce proizvesti previse suludih investicija koje ce vecina nemislecih (ili politicara koji vape za investicijama) prihvatiti sve i svasta samo da nekako dodu do novca..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sad već, kroz ovih par dana

sad već, kroz ovih par dana jasno je da je sve irelevantno, pa i to gdje je koji je resor u sklopu čega i koga kao što je irelevantno što se svega ključnog tiče da je pobijedila kukuriku koalicija koja je i bez izlazaka na izbore bila izvjesna jer je i sam hdz glasao za nju.

porezi i plačanja poreza na višak nekretnina.... tu su pak najzadrtiji "desničari" i "ljevičari" za NE

Čačić sigurnim daljinskim upravljačem upravlja, i "desničari" i "ljevičari" kao i "arhitekti" i "urbanisti" bit će za izgradnju neophodno potrebnih još par sto tisuća stanova uz neophodnu prodaju vode, hidrocentrala, mora, šuma i gora naše zemlje ponosne

pa tko bi zamjerio takvoj gospodarskoj i planskoj strategiji

Tko je glasao

vidi brojcek.. nije bas sve

vidi brojcek.. nije bas sve tako jednostavno.. porez na nekretnine ovako iznebuha, vrlo vjerojatno ce se i donjeti.. no on je u tom obliku stetan jer ce pasti vrijednost nekretnina. nama ne treba smanjenje bilo kakve vrijednosti onog sto imamo.. jer nas to samo priblizava bankrotu..

da bi se porez na nekretnine ispravno postavio, treba rijesiti

1. klasifikaciju nekretnina sa procjenom stvarnih vrijednosti u citavoj hrvatskoj po istom kriteriju

2. razmisliti o porezu na nekretnine poslovnih subjekata koje bi pogodile tvrtke koje imaju nekretnine u vlasnistvu i ako ih nije nista do sad upropastilo da ih krivim razrezom onda porez na imovinu slisti do kraja
e sad kod toga ima dvije stvari koje se trebaju razmotriti.. nekretnine i zemljista koja sluze za proizvodnju i nekretnine koje su neki vid luksuza, pa tako i porez razrezati

3. zbog nuznosti pazljivog oporezivanja poslovnih subjekata dogoditi ce se da ce stanovi najednom postati vlasnistvo firmi, tj. proizvodni dio jer ce sluziti za najam (dakle poslovna namjena) posljedica toga ti je da ce svi oni koji su stvarno bogati prebaciti stanove na novoosnovane firme i nece placati porez, te ce se citavo porezno opterecenje osjetiti samo kod gradana koji recimo imaju jedan malo oveci ili dva stana..

4. dalje imamo problem sa gomilom turistickih djelatnika - privatnika. citav koncept zivota na jadranu vezan je za turizam i ti ljudi, tj. vecina imaju dva ili deset apartmana koji im sluze za turizam. da li i njih treba oporezivati i jos dodatno opteretiti kad vec imaju porez na djelatnost? ako da, onda trebaju svi oni koji imaju neki stroj ili elektroniku takoder placati dodatni porez na imovinu, jer kako je stroj osnovno sredstvo tako je i taj apartman..
ako se o tome ne razmisli dovesti cemo jos vecu kolicinu populacije na rub egzistencije..

sljedece pitanje kod ovog je da li ce se onda ti porezi na osnovna sredstva placati samo iz djelatnosti tipa obrt ili ce i d.o.o. ovi takoder placati porez na kompletnu imovinu?

kao posljedicu ces imati rasprodaju budzasto svega i sigurno obustavu svih novih investicija.

dodatno, zakon o najmu nece vise imati smisla. imati stan kao osnovno sredstvo nece vise biti pozeljno.

ako bi se islo ispravno, zakon o najmu bi trebao sadrzavati i sve odredbe i poreze za turisticki najam, naravno nakon klasifikacije istog.

5. sto sa imovinom gradova i zupanija? oni isto trebaju placati poreze na nekretnine.
(za crkvu se odmah slazem da placa, kakv god da zakon napravili :)) )
sto sa vojnim objektima (objektima u vlasnistvu ministarstava)..

Ne treba mantrati i prizivati opcu propast. Ne treba zeljeti da je ljudima losije. Treba razmisliti. Brojcek, kod nas mnoge stvari ne valjaju i jako je tesko donjeti neki zakon bez izmjena kompletnog paketa a da on ne bi donio opci kolaps. Uz ove sve kombinacije treba dodati i socijalnu komponentu.. dakle pravo na socijalnu pomoc ako imas nekretninu u vlasnistvu, to je u vecini drzava nemoguce. No takve drzave imaju i suvislu socijalnu pomoc od koje mozes normalno zivjeti, kao i socijalne stanove u koje mozes preseliti, one koje drzava sufinancira.. Mi nemamo ni staracke domove, mi nemamo rjesenja za staracka seoska imanja, mi nemamo ama bas nista rjeseno..

parcijalni potezi tipa ajmo udariti po bilo kome samo nek nas je vise u banani su kontraproduktivni i mislim da si ni jedan korektan gradanin to ne moze zeljeti susjedu, a pogotovo ne buducoj generaciji siromasnu i namjerno upropasten gradanski sloj

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

pa jasno da je jednostavno

pa jasno da je jednostavno odmah prodati zlato, nego se zajebavati i nešto raditi
najlakše je upravljeti zajedničkom imovinom, to je definitivno najlakše i najbrže
a to je ujedno jedino što se radi dugo
ustaše, četnici i partizani, kao i sve kolaterarne žrtve
samo su smokvin list tom gotovanstvu

Tko je glasao

mozda sam skroz na skroz

mozda sam skroz na skroz nadobudna.. ali jos uvijek nisam izgubila nadu da ce poduzetnicki mozak prevladati birokratski..

u svakom slucaju nisu me jos deprimirali da bih odustala od borbe, barem ovoliko koliko ja to mogu za ispravno rjesenje

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ako te buni zakaj je @skvikač

ako te buni zakaj je @skvikač dal minus na moj gornji komentar
moram ti reći dvije stvari

prva je da je svaki skvikačev minus meni jedna sigurnost, potvrada relevantnog upisa,

što bi, da je skvikač dal plus bilo ne dvojbeno upitno, trebalo bi malko promisit:

kaj je sad
pa nije valjda dotle došlo?

drugo, što je ovdje značajno i u zadnjem komentaru na nekom drugom dnevniku gdje pitam kakve veze imaju generali i osnovna škola - gdje se skvikač jedino uključuje kad su te teme (recimo kak je sad pak Gotovina stigel u Hag, a lepo mu je mesto na zidu neke školice, markač takođe) - znači da udba nikad ne spava, poredak se i dalje nastoji održati ... jest da ne ide lako, sve teže drži vodu, umorio se, loše je kondicije ... ali koliko toliko još dela

Tko je glasao

već jutros u njihovim glavama o`šle šume, autoceste...

...a pod hidrocentrale, znači da se gradi Ombla, golfovi ofkorz

koji su sve načini da ih prije ovoga srušimo?

Tko je glasao

sad sam napisala svoje

sad sam napisala svoje misljenje na facebook stranici vlade republike hrvatske..

uz link na clanak.. bio je gore skoro 30 sekundi.. pa su izbrisali..

sto je za reci, rade i na praznik, ocito.. makar na brisanju facebook negativnih komentara :)))

ps
valjda bum i ban dobila uskoro :)) a ak nastave jos i prije

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci