Tagovi

Moj prijedlog za razvoj demokracije: Vratimo se Lenjinu! ( zezam se ;) ali ...

Kao sto malo stariji znaju, a mladji cesto cuju od starijih, Lenjin je izmedju ostalog cuven i po jednoj poruci:

Uciti, uciti i samo uciti!

Moram priznati kad je u pitanju razvoj demokracije u skladu sa vremenom, da je to sasvim OK poslovica. Zasto?
Pa cinjenica je da su mediji skloni pristranom, cenzuriranom i tendencioznom forsiranom hvalisanju/pljuvanju politickih opcija i samih politicara. Opce je poznata stvar da kod nas 80-90% ljudi crpi "znanje" sa TV i novina.Dobra je stvar sto se forsiranje zutila i medokriteta vratilo kao bumerang istim tim medijima.Naklade tiskovina padaju...
Pretvaraju se u kataloge agencija za prodaju nekretnina, trgovackih centara i sl.
Izgleda da nastupa vrijeme interneta. Ali sto ce tu Rus Lenjin?
Pa i moj je prijedlog da se uci, ali od Estonaca i da se radi na provedbi glasanja putem interneta. Tzv e-voting.
Zanimljivo je skociti do Beca i nauciti kako se radi spalionica smeca, skociti do Italije i uciti kako se radi pizza, pa mislim da nije naivno skociti do Talinna i nauciti kako funkcionira ovaj nacin glasanja.( pored ostalih stvari)
Stvar ionako ide tim smjerom, ali ne znam cemu nepotrebno kaskanje.Ne kosta vise od malo truda i dobre volje.A image drzave se istodobno prilicno popravlja.

Komentari

Moram priznati da se slažem

Moram priznati da se slažem s ovom tvrdnjom
Moram priznati kad je u pitanju razvoj demokracije u skladu sa vremenom,

Kao što čovjek ima samo jedan svoj život (barem nemamo pojma o tome ako se eventualno reinkarniramo - a kad nešto ne znamo to i ne postoji), tako i nacija ima samo jednu povijest, a i cijela kugla zemaljska ima samo jedan svoj kontinuum.

Svako forsiranje nekih komadića, nekih dijelova, nekih etapa je stvaranje umjetnih diskontinuiteta, što svakako nije dobro. I kontraproduktivno je! Iz prošlosti se samo treba i može naučiti, a post festum je teško bilo koga ili bilo zašto optuživati! Jer ono što je prošlo i ne može se ni vraćati ni prepravljati.

Vole neki sebi pridavati izuzetne, božanske osobine, ali su samo kap u moru mijena. Svoju vlastitu neproduktivnost najčešće utapaju u besplodnom vraćanju ka onom što je bilo, da bi halabukom prekrivali svoje neuspjehe. Tragedija takvih je jedino da obično ništa ne nauče - ali proizvode štete! Tragedija svih nas je da s takvima samo trošimo vrijeme koje je dragocjeno, a s vremenom potencijali prolaze.

Ne treba se sramiti ni Lenjina. Njegova revolucija je na Zapadu indirektno stvorila socijalnu teoriju i državnu praksu tzv. "socijalne države" ili "države blagostanja". Kad je njegov projekt propao, kad se ugasio strah od "crvene opasnosti", veliki kapitalistički "magovi" su brzo rasturili te ideje i praksu dotle da se ulicama npr. Francuske opet počeo valjati revolucionarni žar. I ne samo Francuske!

Ak ste razmeli kas sam štel reć! Ak ne da pojasnim (ono što si već prije i sam spomenuo).

Hrvatska je u Jugovini uz Sloveniju bila najrazvijenija, a Jugoslavija radi svoje izrazite tržišne orjentacije daleko ispred svih zemalja regije. Kad je došlo do nužnih promjena (koje nisu bile ničuje posebna zasluga jer su se na Istoku, by the way, svugdje već promjene bile dogodile - na njihovu radost bez destrukcije a kod nas i na našu žalost na najgori mogući način - što opet uključuje neznanje kao razlog dezorjentacije) naši "magovi" su se najprije požurili revidirati povijest (pa su najprije tržišno utemeljeno i dobro funkcionirajuće "društveno" pretvorili u veliki korak natrag, u anakrono "državno", da bi potom to "državno" počeli krčmiti podobnim opet neznalicama, koji se nisu ni potrudili ništa naučiti).

Tako nastala destrukcija na hrvatski način (pomalo jedinstvena u svijetu), koja je bila je tako temeljita a konačni rezultati katastrofalniji od ratnih razaranja. Svoje neuspjehe prikrivali su iza još širih (ideoloških, političkih, civilizacijskih) revizija, pa danas objektivnu i realno imamo regresiju umjesto razvoja. I ovo da razjasnimo: To danas s Hrvatskom vam je kao s našom galaktikom - ona putuje svemirom brzinom X kao nekom zajedničkom prosječnom konstantom. Planeta Croatia putuje X-2, i nalazi se na repu događaja, na razini Albanije, ali ni to nam mjesto nije zagarantirano, jer Albanija raste pred očima (kad nakon par mjeseci prođete istim putem krajolik je posbe drugačiji i neprepoznatljivo moderniji - Tirana je danas jedan moderan europski grad).

No nadajmo se da će neki drugi koji dolaze iza naših "magovi" nešto iz svega ovoga naučiti- i mi svi koji ustvari imamo ključ promjena u rukama.

Tko je glasao

Mozda je malo nejasno, ali

Mozda je malo nejasno, ali Lenjinovu uzrecicu o ucenju sam parafrazirao, da bi rekao kako je OK nauciti od onih koji su ispred nas.
Pri tome sam mislio na e-voting. Odnosno Estonski primjer.To je zanimljivo jer se takodjer radi o maloj drzavi u tranzicji, sa brzim rastom.
A sto se lika & djela Lenjina tice u zbilji, stvar je klapala dok nisu pridavili privatne vlasnike.A bili su ih pustili par godina. Kasnije su se iscupali i nesto oporavili dok je bila velika svjetska kriza 1929.1933, a poslije toga je cijela ta prica samo desetljetno potonuce i propadanje...
Znaci nauciti koristiti internet i za ozbilnije stvasi. od onih koji su ispred nas.ne moramo mi sve sami izmisljati i glumiti nesto posebno.

Tko je glasao

He, he Ne treba se brinuti

He, he

Ne treba se brinuti ako si spomenuo Lenjina, ili bilo koga.

Ja sam samo (k tome) htio naglasiti da ni demokracija nije unaprijed zadana stvar, nego nešto što se uči iz vlastitog iskustva i povijesnog sazrijevanja.

Najgore je kad si zavađen sam sa sobom, sa svojom poviješću.

Ili nesposoban naučiti nešto iz svega što se događalo.

I iz dobrih i loših stvari!

Tko je glasao

Jel mi vjeroval ili ne, kad

Jel mi vjeroval ili ne, kad se je raspal istočni blok i komunizam, rekel sam onim Nijemcima s kojima sam radil desetlječima: Nemojte se niš veselit, jel radnici buju sad nastradali.
Lenjin kaj je god napravil i pokrenul, nemre s tim opravdat da je dozvolil masovni pokolj među ljudima.

Tko je glasao

Hm, misliš valjda na

Hm, misliš valjda na Staljina, mada ni Lenjin nije bo "cvećka", a to su organizirano činili i Hitler, pa i (dijelom) Tito, pa ak ne vjeruše istina je i Churchil, pa danas i Bush junior. Zločinački um nije rezerviran za ideologij, u njima uvijek lijepo piše, nego za ljude a najlakše se događa gdje se stvara kult ličnoasti koji nadvladava razum.

No kao što u svakoj dobroj stvar ima klica lošega, tako i u svakoj lošoj stvari ima dobroga - ruska oktobarska revolucija je na zapadu posijala toliko straha od poromjena da su se utrkivali tko ce radnicima više se dodvoriti. Sada toga ima sve manje, a u našoj zemlji najviše - jer o radniku i potrebnom čovjeku se u povijesti nije manje vodilo računa.

Tko je glasao

Imaš praf. Nemrem niš

Imaš praf.

Nemrem niš ocjenit ak ne napišem odgovor.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci